Beste lezers,

Ik ben het afgelopen jaar (2023) getrouwd in Thailand en woon daar ook. Nou lees ik dat als ik dit huwelijk niet registreer in Nederland, dit daar niet rechtsgeldig is. Ik heb dit wel doorgegeven aan de UVB en er wordt uiteraard meteen een bedrag ingehouden van mijn AOW-uitkering. Is dit niet een beetje raar?

Daarnaast is het nu de tijd om mijn belasting in te vullen en vraagt men om een BSN nr. van mijn vrouw. Die heeft ze dus niet. Hoe kan ik dit het beste afhandelen, want via de site van de belastingen word ik ook niets wijzer.

Kan iemand mij hiermee verder helpen?

Groet,

John

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Getrouwd in Thailand – Is mijn huwelijk rechtsgeldig in Nederland?”

 1. Herman zegt op

  Nederlandse regel- en wetgeving gaat er vanuit dat de samenwonende partner van een AOW-er eigen verdienvermogen heeft, en aldus wordt geen alleenstaandentoeslag (meer) toegekend. Let wel: het gaat om het samenwonen en het samen dragen van de kosten voor levensonderhoud/huishouden, etc. Of men gehuwd is of niet, maakt niet uit. Samenwonen is het criterium. Dat de partner wel of geen eigen inkomen heeft, maakt ook niet uit. Dat is aan die partner zelf. Uiteraard is het zo dat de Nederlandse belastingbetaler zich geen zorgen hoeft te maken om de Thaise partner van een naar Thailand geëmigreerde gepensioneerde.

  Op de site van de Belastingdienst is te vinden hoe een BSN nummer aan te vragen voor een fiscale partner buitenland. Klik op https://ap.lc/AfWCS om een aanvraagformulier te downloaden. Vreemd dat dit formulier niet zelf gevonden is. Vul in bij Google: BSN aanvragen en alle informatie verschijnt.

 2. Herman zegt op

  Nog even over het al dan niet registreren avn een buitenlands huwelijk (Google- buitenlands huwelijk registreren in Nederland):”U kunt alleen in uw eigen woonplaats een buitenlands huwelijk laten registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst in Nederland. Uw gemeente past uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een buitenlands huwelijk laten registreren in Nederland is gratis.”
  Zie verder: https://www.nederlandwereldwijd.nl/trouwen/buitenlands-huwelijk-registreren-in-nederland

  Let wel: een Thais wettelijk gesloten burgerlijk huwelijk is wereldwijd volledig rechtsgeldig. Heedt niets van doen met het al dan niet geregistreerd zijn in Nederland. Dat hoeft dus pas bij eventuele remigratie.

  • haki zegt op

   Herman! John stelt dat hij in Thailand woont; dus geen woonplaats meer in NL. Dan vraag ik me af of hij zijn huwelijk niet kan laten registreren bij de ambassade.

   • J.Koetsier zegt op

    De reden dat ik dit wil doen is dat ik een bsn nr nodig heb om mijn belastingen in te vullen…voor de rest niets anders…ik ben niet van plan om terug te gaan naar Nederland dus registreren is in mijn ogen eigenlijk niet echt nodig…maar bedankt voor je reactie!

   • Herman zegt op

    NL-Ambassades registreren geen buitenlands gesloten huwelijken. NL-Ambassades registreren ook niet wie waar woont, tenzij je dat zelf wilt en in bepaalde gevallen gewaarschuwd wilt worden. https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ Zie ook: https://www.thailandblog.nl/reizen/registreren-bij-de-ambassade-dat-kan/

    Iemand die uitgeschreven is uit Nederland, bij voorbeeld door emigratie naar Thailand wordt uit de BRP van zijn gemeente overgeheveld naar het RNI te Den Haag. Men kan Den Haag verzoeken de Thaise huwelijksakte in hun registers op te nemen. De Thaise akte dient eerst te zijn gelegaliseerd. Lees alles hierover via de verkorte link https://ap.lc/DmpAt

   • janbeute zegt op

    Je kunt je in Thailand geregistreerde huwelijk, laten registreren na uiteraard de legalisaties te hebben doorlopen bij de gemeente Den Haag, hebben een apart loket hier voor.

    Jan Beute.

 3. Prawo zegt op

  Of een door een Nederlander in het buitenland gesloten huwelijk een ook naar Nederlands recht geldig huwelijk is, is een vraag van (Nederlands) Internationaal Privaatrecht (IPR).
  Ga er maar vanuit dat als de juiste procedure is gevolgd, een in het buitenland gesloten huwelijk ook in Nederland gewoon geldt. Ook als je verder helemaal niets doet. Sommigen komen daar bijv. achter als ze ooit willen hertrouwen en hun eerdere huwelijk denken te kunnen vergeten.

  Woon je nog in Nederland, dan ben je wettelijk verplicht de wijziging van je burgerlijke staat door de geven aan je gemeente zodat deze de basisadministratie aan kan passen.

  Als je niet meer in Nederland woont, dan kun je je buitenlandse huwelijksakte om laten zetten in een Nederlandse akte via de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Zie https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/buitenlandse-akte-inschrijven/
  Dit heeft verder geen gevolg voor de geldigheid van het huwelijk zelf, maar maakt wel duidelijk dat Nederland uit gaat van een rechtsgeldig huwelijk. En het is gratis, dus waarom zou je zo’n omzetting achterwege laten? Beter mee verlegen dan om verlegen, moet je maar denken.

  Los van de geldigheid van het huwelijk, is het goed te weten welk huwelijksgoederenrecht van toepassing wordt als je trouwt. Dat zal zijn het huwelijksgoederenrecht van het land waar je aansluitend aan je trouwen tenminste zes maanden hebt gewoond (denk bijv. aan iemand die de zogenaamde Europaroute doet om de huwelijkspartner uiteindelijk in Nederland te krijgen)..
  Wil je dat niet, maak dan huwelijkse voorwaarden, het beste vóór het trouwen.

 4. Prawo zegt op

  Ter aanvulling: je huwelijkspartner wordt automatisch je toeslagpartner.
  Deze kan zich inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) en krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN).
  Zie o.a. https://www.rvig.nl/inschrijfformulieren-rni

  • J.Koetsier zegt op

   Hallo..ik heb jullie raad ter harte genomen en geprobeerd om voor mijn echtgenote een bsn nr aan te vragen via de link.
   Tot mijn grote verrassing vraagt men tijdens het invullen van de gegevens het bsn nr van mijn echtgenote????
   Die heb ik dus niet…wat nu??
   Hoezo gemakkelijker kunnen we het niet maken??

   • Herman zegt op

    Via de eerder vermelde belastingdienst-link krijg je dit formulier: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/bsn_aanvragen_al0491z3fol.pdf
    Op blad 2 aanvinken reden van aanvraag: bsn nr nodig voor fiscale partner buitenland.
    Op blad 4 jouw persoonlijke gegevens invullen bij punt 2, en bij punt 3 die van jouw vrouw.
    De vraag naar haar bsn nummer uiteraard overslaan want die heeft ze niet en is onderwerp van aanvraag. Gemakkelijker kan ik het niet voor je maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website