Lezersvraag: Gestoken tijdens het zwemmen in zee bij Phuket, wat is dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 februari 2016

Beste lezers,

Ik ben momenteel sedert een week al in Phuket op vakantie. Ik zwem dagelijks in zee en ben al elke dag verschillende keren gestoken door iets. Het geeft je een pijnlijke steek maar na een paar minuten voel je het niet meer.

Ik had het al in de zee aan Patong Beach, YaNui Beach, surin Beach en Kamala, dus eigenlijk overal.  Ik kom hier al jaren maar dit is de eerste keer dat me zoiets overkomt.

Heeft nog iemand dit ervaren? En wat is dit juist?

Met vriendelijk groet,

Lieve

21 reacties op “Lezersvraag: Gestoken tijdens het zwemmen in zee bij Phuket, wat is dat?”

 1. Maud zegt op

  Ik denk dat het kwallen zijn. Kijk bij het zwemmen eens rond of je deze beestjes ziet. Ze zijn doorzichtig en klein, dus niet gauw te zien. Het doet geen kwaad.

  • Nicole zegt op

   Ik ben het niet helemaal met je eens dat dit geen kwaad kan. Ik ben op de maledieven geraakt door een kwal en de doc daar zei mij dat het best gevaarlijk kon zijn. heb dan ook een zalf en medicatie meegekregen. Pijnlijk washet zeker.

  • Jef zegt op

   Er zijn zeer kleine maar uiterst giftige kwallen die al enkele minuten na raken een volwassene doden. Bij mijn weten nog niet bij Phuket aangetroffen maar al wel hier of daar aan dezelfde Thaise kustlijn. Ook zeer grote kwallen (doormeter als een motorfietswiel) komen er al eens voor en ook die er tussenin kunnen bijvoorbeeld vreselijke ‘brandwonden’ met zware littekens bezorgen. De pijn veroorzaakt door een flink aantal geregeld voorkomende variëteiten, zou ik ook niet als “doet geen kwaad” bestempelen. Van de niet zo kleine schijnen de roze of paarse en bepaalde bruine het ergst, al zag ik ook tamelijk kleine (tot 10 cm doormeter) helder blauwe waarvan ik de schadelijkheid niet ken. Nogal wat kleurloze (doorzichtig als wit glas) zou men niet of nauwelijks voelen, maar dat is zeker geen algemene regel.

   Kwallen kunnen in bepaalde perioden quasi afwezig zijn en in andere in groten getale voorkomen. Naar het schijnt, levert aan de Andamaanse kust vooral de moesson die in april goed en wel op kracht raakt, een kwallentijd. De voorbije maanden zwom ik nagenoeg dagelijks (elders) aan die kustlijn en zag ik nog geen enkele kwal. In andere maanden van voorgaande jaren waren daar wel eens dagen dat het aangespoelde aantal kwallen me wijselijk uit het water hield.

   De beschrijving als “gestoken” is wel erg vaag. Een kwal(letje) veroorzaakt een zeer kenmerkend pijnlijk brandend gevoel en dat kan wel meer dan enkele minuten aanhouden.

 2. Johan van Sluijters zegt op

  Wij zijn op dit moment ook in Patong (18/2) en hebben dezelfde ervaring. Geen visjes o.i.d. Te bekennen en helder water, al zegt dit niets. Overigens nog steeds geen Ligbedden te krijgen. Her en der zijn stoelen te huur en matrassen voor op de grond en parasols. Strand is nu meer open , maar dit had ook wel op een iets meer gecoördineerde manier gekunt. Is en blijft jammer. Zelf Ligbedden overgenomen en nog niet gehoord dat het niet zou mogen.

 3. Lex zegt op

  Hi,

  Wij hadden er de laatste keer ook last van, vooral bij Kata Noi en/of Kata Beach, dat weet ik niet meer precies. Weet wel dat wij op een gegeven moment weggingen, want ik was er wel klaar mee. Het zijn watervlooien, maar op het zand heb je soms ook last van zandvliegjes. Beste is er gewoon tijgerbalsem op te smeren, voel je gelijk niets meer.

  • Jef zegt op

   Dit is m.i. de meest waarschijnlijke verklaring voor het (al te vaag) beschreven ‘gestoken’. De zogenaamde zandvliegjes (of zandvlooien) veroorzaken eerder een jeuk zoals een mug, maar zelden boven de knie (tenzij je bijvoorbeeld languit op het strand ligt). Tijgerbalsem helpt daarbij inderdaad even goed als na een muggenbeet.

 4. Michel zegt op

  Pijlstaartrog, zeeëgel en weekdieren vallen al af. Die vallen niet aan en zijn blijvend pijnlijk.
  Holtedieren (Coelenterata), waaronder koraalsoorten, zeeanemonen, kwallen en het ‘Portugese oorlogsschip’ zijn het ook zeker niet want dat geeft geen steek, dus giftige dieren zijn nagenoeg uitgesloten. Meer keuze is er niet in Thailand.
  Wat ik vermoed is dat uw huid wat gevoelig is en dat u de wat grotere poetsvisjes als steek ervaart. Deze pikken parasieten die u niet ziet van uw huid, maar ook bijvoorbeeld kleine wondjes.
  Ook de muggenbulten vinden ze geweldig om aan te vallen.

 5. Levi zegt op

  Heb dit zelf ook meermaals gemerkt. Ben nieuwschierig of iemand er een antwoord op weet.

 6. Jose zegt op

  Heb regelmatig hetzelfde @Koh Samui ,ik zou ook graag willen weten wat dit is!

 7. Peter zegt op

  Het zou kunnen dat je in aanraking bent gekomen met een bepaald soort kwal. Het zijn zeedieren die in elke zee aanwezig zijn.

  Omdat de pijn zo snel verdwijnt is het waarschijnlijk een tamelijk onschuldig exemplaar. Soms zijn ze in zo’n grote aantallen aanwezig dat zwemmen wordt afgeraden. Met een duikbril zijn ze overigens in de meeste gevallen zichtbaar.

  Massaal aanwezige kwallen verdwijnen vaak snel als windrichting en stroming veranderd.
  Ben je gevoelig voor kwallenbeten blijf en enkele dagen uit het water.

  Peter

 8. Nati zegt op

  Het zijn waarschijnlijk toch kwallen, de box jelly fish. De meest giftige die er zijn. Dit is het seizoen er voor. door al de bootjes die op de zee varen worden de tentakels in duizenden stukjes gehakt waardoor je ze niet meer ziet. Ze zijn zo giftig dat zelfs een klein dood stukje nog erg gevoelig is. Hadden we vorig jaar ook last van. Let op als je in open zee gaat zwemmen! Kijk goed om je heen. Het gif werkt verlammend.. zo kan je hart ook verlammen met als dood als gevolg…

  • Chris van het dorpje zegt op

   Een levende box jelly fish of zee wesp wil je echt niet tegenkomen –
   die aanraking is meestal doodelijk !
   Kamen vroeger alleen in Australien voor ,
   maar door de globale verwarming heb je ze nu ook in Thailand .
   Ze zijn heel klein en de form van een Kubus ( box )
   en zijn heel moeilijk te zien.
   Paar maanden geleden nog een duitse vrouw in Koh Samui overleden
   na een aanraking.
   Twee jaar geleden zag ik er ( gelukkig net op tijd ) een in Hua hin
   en ging daarna nog alleen in het swimming pool van het hotel .
   Dat probleem is , dat je ze bij de golfen niet kan zien ,
   tot het te laat is ,
   Maar aan de andere kant komen ze gelukkig nog niet zo vaak voor hier .
   Ik denk , dat af en toe eentje verdwaald is en dan naar Thailand komt ,
   anders hadden we hier al veel meer ongelukken met deze sort gehad !

 9. rene23 zegt op

  Net terug uit TH, ook een beetje last gehad.
  Het zijn m.i. kleine kwalletjes, zo groot als een poffertje, geheel doorzichtig.
  Je ziet ze soms op het zand bij de waterlijn.

 10. Nicole zegt op

  Als het kwallen zijn, moet het inderdaad om een onschuldige soort gaan, want ik heb op de maladieven een keer een aanraking gehad en dat was behoorlijk pijnlijk en 10 dagen later had ik er nog last van, ondanks medicatie

 11. Ruud tam ruad zegt op

  als het komt door het lopen in het water, dan is het mogelijk een schelpdier, een soort mini kreeftje hooguit een paar centimeter. Als bescherming komt hij even uit z’n hokje en heeft een scherp iets waarmee hij steekt. Soms het gevoel of je ergens op trapt. Geeft geen problemen. Vraag het de wat arme Thai die zelf z’n eten vangt die weet het. . Er zijn Thaise mensen die vangen ze door in het water te staan/lopen en ze juist door die steekjes te vangen. Gaat heel snel. Heb er bij gestaan.

 12. Lieve zegt op

  Als dit hele kleine onzichtbare kwalletjes zijn, dam moeten er toch heel veel zijn.
  Het is niet alleen tijdens het wandelen in het water maar gewoon bij het zwemmen.
  Vandaag een half uur in zee gezwommen en zeker 20 keer gestoken.
  Mijn vriend heeft juist hetzelfde ervaren.
  Het is draaglijk maar toch onaangenaam.
  De vorige jaren nooit zoiets meegemaakt.
  Misschien is het inderdaad zeer tijdelijk maar toch zien we meer mensen met de kleren aan zwemmen.

 13. Lex zegt op

  Misschien dat de moderator even in kan grijpen want na het lezen van deze berichten durft er straks niemand meer de zee in op Phuket. Bij Phuket zitten deze tijd van het jaar niet tot nauwelijks kwallen, ik heb ze zelf vrijwel nooit gezien in januari, februari, maart, april, oktober, november en december. Volgens mij zijn ze er even in mei of juni, omdat ze dan om doortocht zijn en langs het eiland komen maar verder kom je meer dan een enkele verdwaalde kwal niet tegen. Er liggen meer kwallen op het strand zeg maar. In ieder geval zijn het echt watervlooien, die zitten er soms. De ene keer heb je er meer last van dan de andere keer. Ligt er een beetje aan hoe de stroming is. Ga je naar een ander strand dan zul je zien dat je er daar geen last van hebt.

  • Nati zegt op

   Vorig jaar op Ko Lanta geweest van 13 tot 18 jaunari 2015, boottripje gemaakt langs de gehele kust en volgens de kapitein waren het wel degelijk Box Jelly fish! Wil niemand bang maken maar wel waarschuwen. Wij hebben daar tijdens het zwemmen ook onprettige beetjes ervaren en zagen ook nix. Locale vissers hebben ons toen uitgelegd dat het van de kwallen was. Sorry hoor maar ben geen onzin verhaal uit aan het verzinnen

  • Johan zegt op

   Waarom moet de moderator hier ingrijpen? Is toch een normale vraag en zeker als meerdere mensen er last van hebben. Ik ben zelf jaren geleden op het strand van Bang Shen (goed geschreven??? ligt boven Pattaya) geweest en daar stierf het ook van de zandvlooien/rooie mieren op het strand. Tevens geeft de briefschrijver aan dat deze al op diverse andere stranden is geweest en daar dezelfde ervaringen had, dus jouw suggestie van naar een ander strand gaan en je hebt er geen last meer van klopt niet.

   • Lex zegt op

    Beste Johan / beste Nati,

    Lieve geeft aan elke dag meerdere keren gestoken te worden door ‘iets’. Dan komen er reacties binnen over de meest vreselijke dodelijke kwallen (Box Jelly Fish) en andere vissen etc. Niet ieder gebied bij Thailand is hetzelfde, bij Samui is het bekend dat er dodelijke kwallen zijn. Op Phuket zijn daar voor zover ik weet nauwelijks berichten over. Ik kom er al jaren, ben er in vrijwel elke maand geweest. Ik weet dat die watervlooien of zeemuggen, hoe je het wilt noemen, er soms zijn, ik heb ze gevoeld, ben erdoor gestoken en ben er voor weggegaan. Mijn ervaring is dat ze niet bij elk strand zitten en ze de enige dag meer aanwezig zijn dan de andere dag. Ik heb ze zelf bij Kata Beach, Kata Noi Beach en Karon weleens meegemaakt, maar ook weleens op Patong Beach. Mijn ervaring is dan een ander strand te pakken, bijvoorbeeld Nai Harn Beach of Surin Beach, en je zult merken dat je er daar geen last van hebt. Ik denk dat Lieve hier meer aan heeft dan allemaal horrorverhalen over onzichtbare kwallen, Box Jelly Fish kwallen en andere nare beesten. Ik hoop daarom dat Lieve de zee nog in durft…

 14. peter zegt op

  dat is de Thaise zeemug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website