Beste lezers,

Vorige week dinsdag naar Bangkok geweest met de papieren om een Schengenvisum aan te vragen voor mijn vriendin. Ze wil in maart met mij mee naar Nederland en had van te voren al laten weten dat ze volgend jaar niet mee zal gaan vanwege de kosten. Zodoende vroegen we een single entree visum voor dit jaar aan. Vanmorgen kwam de post met haar paspoort en warempel het visum blijkt een multiple entree te zijn, geldig van 11-1-2019 tot en met 07-12-2020. Dus 2 jaar geldig. Gaan ze nu uit zichzelf visa uitgeven die een langere geldigheid hebben?

Ik had zelf om naar Thailand te komen een toeristenvisum aangevraagd voor 6 maanden en kreeg een Non-Immigrant-O voor 1 jaar. Achteraf ben ik er wel blij mee.

Uiteindelijk kan ze dan volgend jaar ook gewoon mee naar Europa, nu ze het visum toch heeft. De kosten van 1 ticket extra zullen de pret niet drukken.

Nog 1 vraagje dan. Het is de eerste keer dat we samen reizen. Bij aankomst op Schiphol is er de paspoortcontrole van de douane. Moet zij dan aansluiten bij de rij van NIET-Schengen landen? Zodat we allebei in een aparte rij moeten aanschuiven?

Groet,

Ferdinand

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Geldigheid Schengenvisum langer dan verwacht en paspoortcontrole in Nederland”

 1. Ik denk dat je blij moet zijn met Multi-entry, want dat scheelt kosten en gedoe voor het wederom aanvragen van een visum.
  De douane controleert geen paspoorten (waar komt dit hardnekkige misverstand toch vandaan?), dat is de marechaussee.
  En ja, zij moet in een aparte rij, maar je kan bij je vriendin in de rij gaan staan, wel zo gezellig voor haar.

 2. Enrico zegt op

  Het is niet de douane die op Schiphol de paspoorten controleert, maar de Koninklijke Marechaussee.
  Schengen-paspoorten is alleen voor Schengen-paspoorten.
  Maar je kunt gewoon bij jouw vriendin aanschuiven in de rij van “overige paspoorten”. Bij grote druk bij Schengen en weinig mensen bij overig worden wensen met een Schengen-paspoort ook verwezen naar “overige paspoorten”

 3. harry zegt op

  Beste Ferdinand,k
  Zoals Peter al schreef, je kan gewoon samen in de rij gaan staan.Ik zou wel zorgen dat je alle papieren wat betreft de visumaanvraag bij je hebt .Zoals retourticket uiteraard , maar ook bewijs van verzekerd zijn en inkomensverklaring e.d.Hier kunnen ze naar vragen.Ook kan je op Schiphol eventueel gevraagd worden om nogmaals een garantie verklaring in te vullen en ondertekenen.Weet dit uit eigen ervaring , maar niets om van te schrikken.Het is zelfs aan te raden om bij je vriendin in de rij te blijven.Jij zal misschien vragen van de marechaussee moeten beantwoorden. Heb dit zelf 2 maal meegemaakt , maar verder vooral de 2e maal correct behandeld geworden .Wens ik jullie verder een fijne reis en een aangenaam verblijf .
  Harry

 4. Wilbar zegt op

  Beste Ferdinand,
  Het lijkt er op dat het beleid omtrent geldigheidsduur inderdaad gewijzigd is. Mijn vriendin heeft nu een Multi-Entry visum (ME) voor Schengen met een geldigheid van 3 jaar. Maar ze heeft al een paar maal eerder een visum gekregen.
  Een tip: vergeet niet om op jullie reis naar NL (een kopie van) de uitnodigingsbrief, de garantverklaring en de reiskostenverzekering mee te nemen. De marechaussee kan er naar vragen !. Oeps… je vriendin moet dat niet vergeten.
  En onthoudt: ook als ze een volgende keer komt dient ze ten alle tijden die documenten te kunnen overleggen. Al heeft ze een ME visum: de (nieuwe) garantverklaring, (nieuwe) verzekering en (nieuwe)uitnodiging heeft ze nodig want een ME visum is geen garantie voor toelating tot Nederland.
  Veel plezier !

 5. harm zegt op

  In december hetzelfde meegemaakt.
  Mijn aangenomen dochter krijgt zonder het gevraagd te hebben een visum voor 3 jaar
  Mijn vriendin kreeg ook zonder het gevraagd te hebben een visum voor 5 jaar
  n.a.w. omdat ze al meerdere keren in NL zijn geweest en zich altijd aan de regels hebben gehouden.
  Maar waarom dochter dan 3 en vriendin 5 jaar geen idee.
  Mee reizende vriend die voor de eerste keer naar NL gaat kreeg precies de 3 mnd maar dan ook geen dag langer.

  • Rob V. zegt op

   Dit gaat stapsgewijs: eerste Schengen visum niet langer dan 3 maanden, daarna bij elke nieuwe aanvraag een geldigheidsduur die steeds langer geldig is (bijv. 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar). Een visum is ook nooit langer geldig dan de datum waarop een paspoort verloopt.

   Er zijn ook moeilijke lidstaten, de Belgen in een stuk minder ruim hier in. Maken ze het zichzelf en de aanvrager extra moeilijk (meer papierwerk, meer kosten). Europa wil al jaren de methode zoals o.a. Nederland dat doet officieel als regelgeving vaststellen: elk visum standaard steeds langer geldig tenzij er in individuele gevallen gegronde reden is dit niet te doen.

   • noel.castille zegt op

    Mijn vrouw heeft de eerste aanvraag een 3 maanden visum gekregen ,tweede aanvraag 1 jaar
    nu ineens een voor 5 jaar ? We hebben dat niet gevraagd maar is automatisch als je aan alle
    normen voldoet en bij de vorige terug naar Thailand reisde zonder problemen . Als Belg kan ik met
    mijn vrouw in zaventem gewoon de rij schengen aanschuiven wij zijn gehuwd heb altijd mijn belgisch trouwboekje bij geen probleem , dat kan dus niet in schiphol een vriend die voor een goedkoper ticket langs schiphol had een hele hoop problemen met dat ?

    • Rob V. zegt op

     Dan zal de pet van die Nederlandse grenswachter verkeerd hebben gestaan. In de basis opereren de Europeee grenswachters het zelfde. Motto is: blijf samen en in de praktijk is elk poortje goed, EU of niet EU.

     Voordeel als je als gehuwd stel (EU plus niet EU burger) via een EU land reist waar je zelf geen burger van bent (bijv een Belg+Thai via Nederland), dan val je onder soepele regels. Je hoeft voor verblijf in Nederland dan geen financiën aan te tonen, onderdak, verzekering etc. Dit onder Directive 2004/38 (vrij verkeer voor EU burgers en hun familie).

     Reis je als Belgisch-Thais gehuwd koppel via Nederland en geef je aan direct naar België te gaan dan spreekt voor zich dat je voor België aan de standaard eisen moet voldoen (onderdak, financiën, verzekering,…) moet. Maar daar heeft de Nederlandse grenswachter zich eigenlijk niet mee te bemoeien. Tref je de verkeerde (onervaren, net een cursus ander de rug, slechte dag) dan kun je de pech hebben dat de grenswachter gaat zagen. Doorgaans is beleefd meewerken het meest practisch (toon gewoon de papieren zoals je die ook op Zaventem zou tonen) maar als de ambtenaar echt zijn boekje te buiten gaat kun je op een leidinggevende vragen, klacht indienen etc.

 6. Rob V. zegt op

  Beste Ferdinand,

  Het is voor Nederland heel normaal dat er door de autoriteiten spontaan een MEV afgegeven wordt en elke vervolg visum steeds langer geldig is (tot max 5 jaar of hoelang het paspoort geldig is). Je kunt dus prima om als (bonafide reiziger) standaard om een MEV vragen als je als vaker naar Nederland komt.

  Als je samen reist kun je als Thais-Nederlands stelletje zowel door in de rij EU als de rij niet-EU burgers nemen. Kies de kortste/snelste rij. Samen langs dezelfde grenswachter (KMar, de douane doet koffers) is gewoon verstandiger als de grenswachter vragen heeft. Zo ook in Thailand, daar kun je in zo’n situatie ook kiezen voor de ‘Thai nationals’ rij. Internationaal is de officieuze standaard om gezinnen e.d. niet te scheiden. Maar ligt er ook maar aan hoe de pet van de grenswachter die dag staat.

  Een vraag terug: wat voor stempel staat er in op de visumsticker? Bangkok of Kuala Lumpur?
  Het RSO in Maleisië zou dit jaar (2019) namelijk gaan sluiten. Beslissingen worden dan niet langer in Kuala Lumpur genomen maar in Den Haag. De visumstickers gaat men weer in Bangkok inplakken. Maar ik vraag me af of de verhuizing als rond is. De doorlooptijd zou hiermee toenemen omdat er geen fysiek paspoort plus dossier van BKK naar KL en weer terug hoeft. Ook minder risico op verlies van stukken.

  Alvast veel plezier samen in Europa!

  Zie ook het PDF Schengendossier op dit blog (menu links) voor dit en meer info:

  Hoe of wanneer krijg ik een multiple entry visum?
  Je kunt hier zelf om verzoeken als je denkt dat je de komende tijd veelvuldig het Schengengebied wilt of moet betreden. De geldigheid van een visum wordt per individu en per visumaanvraag beoordeeld.

  In de regel wordt door de Nederlandse autoriteiten aan bonafide reizigers met een ruime reishistorie een multiple entry visum afgegeven. Uit praktijk ervaringen met Nederland blijkt dat bij de derde aanvraag –of soms zelfs eerder- reizigers ‘spontaan’ een MEV kunnen krijgen. “

  • Ferdinand zegt op

   Hallo Rob,

   Als antwoord op jouw vraag, de stempel op het visum is van RSO.. dezelfde als vorig jaar.
   Dus nog geen Bangkok.

   Verder iedereen bedankt voor alle tips.
   In mijn beeldvorming is de douane en de Koninklijke Marechaussee hetzelfde.
   Dat komt misschien omdat ik aan de Belgische grens woon en altijd de Koninklijke Marechaussee
   zie bij controles..
   Zo ben je nooit te oud om te leren.

 7. Rob V. zegt op

  Overigens wil ik deze maand een update van het Schengendossier publiceren. Staat al maanden een concept versie op mijn computer. Ik ga hem nog eens nalopen op actualiteit. Mochten mensen nog feedback hebben over wat er beter kan aan het dossier dan hoor ik het graag.

  Zo zou ik bijvoorbeeld een stukje toe kunnen voegen over ‘we reizen samen, welke grenspoort nemen wij?’ . Anderzijds is het dossier al flink in omvang het kunnen nóg meer pagina’s mensen afschrikken.

  Zit er wel aan te denken geen artikel/blog meer te schrijven maar alleen nog de PDF download. Ik heb weleens het idee dat mensen het verkorte dossier lezen en de PDF download over het hoofd zien?

  • willy vissers zegt op

   Wanneer ik verleden jaar aan de douanecontrole stond te wachten was mijn vriendin voor mij en werd er haar gevraagd om te bewijzen waar zij verbleef tijdens haar verblijf in belgie.Toch handig dat ik bij haar was en even kon helpen.Schrijf desnoods een brief met uw adres van verblijf en handtekening.
   Veel succes

 8. wim zegt op

  Ik reis al twintig jaar samen met mijn vriend en hij heeft denk ik inmiddels z’n 5e of 6e visa. Op Schiphol gaan we altijd samen. Meestal wordt er direct gestempeld zonder enige vragen. Soms even een vraag waar hij verblijft of hoe lang het verblijf is.

  Als je papieren in orde zijn geen enkel probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website