Lezersvraag: Geld pinnen in Thailand is volgens mij erg duur

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
27 maart 2016

Beste lezers,

Ik las ergens dat een keer pinnen in Thailand je al snel € 20 tot € 30 kost. Dat heeft te maken dat er meerdere keren kosten worden gerekend. Het pinnen zelf in Thailand kost per keer 200 baht (€ 5,07). Je eigen bank rekent een koersopslag bovenop de wisselkoers van ongeveer € 2,50. De meeste Nederlandse banken rekenen ook nog kosten voor het pinnen in het buitenland.

Wat veel niet weten is dat je ook nog een ongunstige wisselkoers krijgt bij het pinnen. Dat ligt ongeveer 2 baht lager dan de werkelijke wisselkoers. Bij een opname van 10.000 baht is dat toch een verlies van € 13 extra bovenop de bankkosten. Al met al kom je zo aan een verlies van 20 – 30 euro aan kosten. En dat per keer dat je pint!

Volgens mij is het daarom veel voordeliger om cash geld mee te nemen? Of vergis ik mij?

Groet,

Arnold


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Geld pinnen in Thailand is volgens mij erg duur”

 1. Jack zegt op

  Hallo Arnold,

  Cash geld is het makkelijkst zeker als je een thaise rekening hebt.
  Inwisselen bij super rich of andere wisselkantoren, betere koers ook!
  Kan allemaal op Suvarnabhumi worden geregeld.
  Geen gesleep met geld etc etc.
  Mocht je geen thaise rekening hebben dan zal je het bij je moeten dragen.

 2. Dick zegt op

  Klopt helemaal,cash geld mee en op thaise rekening zetten

 3. Rob zegt op

  Ik ben ook overgestapt van pinnen naar meenemen van cashgeld. Het is natuurlijk minder veilig maar je bespaart op 1000 euro al snel 40 euro als je alles bijeentelt ( kosten ginder en hier bij de bank, de ongunstige koers die je krijgt)

 4. Jan zegt op

  Het is velen al lang bekend dat het pinnen van geld bij ATM’s in Thailand erg duur (geworden) is.
  Vooral de vergoeding die Thaise banken al jaren vragen is voor mij de reden dat ik niet meer geld in Thailand (of elders) opneem.
  En dat de koers ongunstig is… dat is altijd al zo geweest.
  Contanten wisselen geeft de meeste opbrengst en dat is leuker dan “proberen” zoveel mogelijk kosten te maken om aan je geld te komen.
  Gewoon geld meenemen (en een bankpasje en een Credit Card voor als het echt niet anders kan) … dat doe ik inmiddels al bijna 10 jaar. Vroeger nam ik altijd travellercheques mee maar het wisselen van die cheques is ook al zo duur geworden. Dat is dus geen alternatief.

 5. Ferdi zegt op

  Bovenstaande klopt niet helemaal. Geld pinnen kost 2.25 euro per transactie bij sns bank. Verder komt er niks bij bovenop. Iig vorig jaar niet het geval.

 6. Gert zegt op

  het goedkoopste zal denk ik zijn als je een rekening hebt bij een thaise bank, en van tevoren ervoor zorgt dat er genoeg opstaat, voor als je in thailand bent. Dan kan je nl. gewoon geld van je thaise rekening afhalen via de pinautomaat, of ben ik nu abuis?

  • joopthai zegt op

   Idd Gert, Als je een thaise bankrekening hebt en je maakt een bedrag over van de Ned. bank naar je thai bank betaal je 5.5 Eur per transactie en in thailand kan je gratis ( bij je eigen thaise bank) geld opnemen.
   Van andere banken weet ik het niet maar dit is bij ABN Amro.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Je bent inderdaad abuis.
   Het pinnen is bij de thaise bank wel is waar meestal gratis (ook niet overal!), maar je moet toch eerst het geld overmaken naar Thailand tegen kosten EN een ongunstige wisselkoers.

   Het goedkoopst is, en blijft voorlopig om genoeg cash mee te nemen tot 10,000 euro maximaal, een bedrag te wisselen (zeg 1000 euro), en dan de rest als de baht weer gunstig staat. Op verloop van een maand of twee kan dat soms wel 2 tot 3 baht per euro schelen, dus op 9000 euro is dat dan tot aan 27000 baht extra winst. Kun je toch weer een extra deur van intrappen. Eventueel kun je het dan altijd nog op je thaise bankrekening zetten.
   Ze zijn gek op briefjes van 500, en je hoeft er maar 20 van in je broekzak te steken.

   Ik doe het al jaren zo, en het bevalt mij prima!

   • Rien van de Vorle zegt op

    ” op verloop van een maand of 2 kan het soms wel 2 of 3 THB schelen, dus op 9000 Euro……” Heb jij 4500 Euro per Maand? waar maak jij je dan nog druk om?
    Maar de koers is heel belangrijk. Als je niet noodgedwongen elke maand geld hoeft over te maken, dan kun je ook afwachten totdat de Euro aantrekt en het gunstiger is maar dat weet je nooit van te voren en hoe lang wacht je dan?
    Ik ga in Thailand wonen en laat mijn pensioen gewoon op mijn Nederlandse bankrekening over maken en bankier online. Ik heb een bankrekening met Thaise ATM-card en kan wel een beetje rekening houden met de wisselkoersen. Ik accepteer uiteraard alle kosten voor mezelf als ik een overboeking doe en mijn bank rekent 31 Euro per transfer of het om 10 Euro gaat en het maximum is 999 Euro ook voor 31 Euro. Volgens mijn kinderen is de wisselkoers best goed want ze krijgen meer THB op hun rekening bijgeschreven dan ik meestal verwachtte….

 7. George zegt op

  Naast cash is zoveel mogelijk met Visa betalen een goede optie. Hoewel sommige winkels dan een toeslag willen berekenen. Geen rpobleem bij de grote supers als Tesco en Big C. De Baht koers is ook redelijk.

 8. matthijs zegt op

  Arnold.

  Cash geld geeft de beste koers. Als nu de koers 39.3 is krijg je ca 37. Overigens zijn de koersen per bank verschillend per bank. Het loont dus om als je bijv 20000 baht opneemt eerst te kijken wat je betaald. Schrijf het op en breek af. Doe vervolgens dit bij iedere bank. Kan op 500 euro al snel 20 euro schelen.

  Cash blijft altijd het beste. Op locatie. Bkk.pattaya phuket op plekken waar veel toeristen zijn. Luchthaven is heel slecht

 9. John Chiang rai zegt op

  Bij geld pinnen in Thailand rekent de Thaise bank per handeling 180 Bath,en bij veel banken kun je tot 10.000 Bath pinnen. Er zijn echter ook banken,waar men 20.000 Bath in eens pinnen kan,waar de Thaise bank eveneens 180Bath kosten berekent. Alleen de adder onder het gras is vaak, het koersverschil, zo kan het gebeuren,dat je bij het pinnen van 20.000Bath,geen 180Bath betaald,maar ook het koersverschil, zodat de totale kosten niet zelden meer als 700 Bath betekent. Wat de huisbank in Europa nog extra rekent,is afhankelijk van de bank,en het land. Iemand die in Thailand geld pint,zou veel meer op het koersverschil moeten letten,en zich niet moeten laten afleiden van de eenmalige kosten per handeling,die hij overal betalen moet. Het meenemen van cash is zeker voordeliger,alleen bij verlies is het onvergelijkbaar duur. Dit laatste moet iedereen voor zich uitmaken,of hij dit risico opzich nemen wil.

 10. Sacri zegt op

  Het verschil is te minimaliseren door de optie ‘Continue WITHOUT conversion’ altijd te selecteren bij het pinnen. Hierdoor wordt niet de koers van de ATM aangehouden (dynamic currency conversion), maar de koers van VISA/Mastercard. Dit ligt vaak vele malen dichter bij de koers die je krijgt bij cash omruilen (soms zelfs beter). Vaak is het alleen de pinkosten van de ATM zelf die het verschil maakt als je de conversie NIET automatisch door de Thaise bank laat regelen.

  Tijdens mijn laatste vakantie in Thailand waren de kosten om te pinnen hierdoor minimaal. Zo minimaal dat het naar mijn mening simpelweg niet waard is om met cash rond te gaan lopen.

 11. William van Dongen zegt op

  IK heb het getest, mijn vriendin laten pinnen in Thailand met mijn pas en gelijkertijd geld overgemaakt met transferwise naar haar thaise rekening. overmaken was 26 euro goedkoper dan pinnen !

  https://transferwise.com/u/869d15

 12. R.van Ingen zegt op

  Net terug van 2 maanden Thailand. Ik adviseer om absoluut contant euro’s mee te nemen en in Thailand bij wisselkantoortjes om te wisselen tegen Bath.
  Als je aankomt op het vliegveld kom je direct bij de bagageband talrijke wissel kantoortjes tegen. Wissel hier niet, maar neem de moeite om 2 verdiepingen met de lift naar beneden te gaan en loop naar de plek waar je de Rail link naar Bangkok kan nemen. Volg gewoon de borden.
  Hier vind je het wisselkantoor van Superrich.
  De praktijk: In Januari bij de bagage band 37,4 Bath voor 1 euro
  Bij Superrich bij het opstappunt van de trein 38,75 Bath voor 1 Euro.
  In de grotere toeristen plaatsen zijn talloze wisselkantoortjes.
  In Pattaya is TT de beste. Overal staat de koers aangegeven.
  De koers van Januari tot vorige week schommelde tussen de 38,25 tot 39,05 Bath per euro.
  Bij de wisselkantoortjes betaal je geen provisie.
  Helaas de laatste weken ook nog een paar keer moeten pinnen. Heel slecht voor je portemonnaie.
  Kosten 200 Bath per pin transactie. Koers 37,45 Bath per euro en achteraf door ABN wordt nog 2,25 euro kosten in rekening gebracht per pin transactie.
  Dus advies aan iedereen. Neem euro’s mee en wissel daar. Let op: beschadigde, gescheurde en gefrommelde euro biljetten worden niet aan genomen.

 13. Fransamsterdam zegt op

  Uit mijn aantekeningen van augustus vorig jaar (de 180 Baht is inmiddels nog iets meer geworden) :
  .
  Cash bij TT exchange: 10.000 Baht kost 10.000 / 39.70 = € 251.89.
  Pinnen (Kasikorn/ING): 10.000 Baht kost 10.180 / 38.08 = € 267.33 + € 2.25 = € 269.58.
  Pinnen is dus 7% duurder als je 10.000 Baht per keer pint.
  En 5.8% als je het maximum (nu 18.000) pint.

 14. ann zegt op

  Pinnen bij Atm in Thailand met Knab bankpas is 0,5% koersopslag(een van de goedkoopste)
  Wel buitenland opname aanzetten, anders werkt het niet.

 15. Giovanni zegt op

  Met alle respect.. De meeste mensen gaan voor 2a4 weken op vakantie. Waarom zou je al je vakantie geld mee nemen en het risico lopen omdat kwijt te raken..

  Ik doe het altijd 50/50. En als je pint doe het zoals iedereen al zegt without conversion..
  Stel je voor het kost je over de hele vakantie 50 euro wat maakt dat uit ga voor veiligheid.

  Voorbeeld ben nu in koh lanta de koers schommelt een beetje tussen 37 en 38 hier bij de kantoren.
  Maar als ik 10000 bath pin kom ik uit op een koers van 38,4

  Waar het op neer komt we zijn op vakantie geniet er van en laat je niet gek maken om een besparing van tussen de 30 a 50 euro.

  Gr Giovanni.

 16. Jurjen zegt op

  Voor kort verblijf is het raadzaam genoeg contant geld mee te nemen; voor lang verblijf is het volgende te overwegen:
  Ik maak iedere maand geld over naar mijn Thaise vriend. Dat doe ik via Transferwise. Heel aantrekkelijk: de koers is zeer gunstig, namelijk soms nog beter dan de koers die ik krijg wanneer ik cashgeld in euro’s inwissel bij een wisselkantoor (en dan zoek ik ook nog het gunstigste wisselkantoor uit). Alleen transferwise doet dat ook niet voor niks: € 7,00 bij 20.000 THB. Je moet natuurlijk wel geld overmaken naar een Thaise rekening. Mijn vriend heeft uiteraard een Thaise rekening, maar ik heb zelf ook een Thaise rekening geopend.

 17. dick zegt op

  De banken hebben de macht, het enige wat nog werkt is cash geld ,nu negatieve rente en we krijgen nog minder … cash is king


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website