Beste lezers,

Ik woon met mijn partner al vele jaren in Thailand, we hebben beiden een jaarvisum. Om dat te krijgen moet je onder meer een vast bedrag op een Thaise bankrekening hebben staan, een soort garantiebedrag. Dat is 800.000 baht per persoon, en dat bedrag hebben wij beiden op een gezamenlijk rekening staan bij Siam Commercial Bank, dus in totaal 2 keer dat bedrag, ofwel 1.600.000 baht.

Mijn vraag nu is: als een van ons overlijdt, krijgt dan de partner, die immers ook in die gezamenlijke rekening zit, dat bedrag? Of gaat dat “gewoon” naar de Thaise overheid? En, wat moeten wij nu eventueel al doen om er voor te zorgen dat het dan vrijkomende bedrag van de overledene ook werkelijk bij diens partner terecht komt?

Hopelijk is mijn vraag duidelijk. Heel graag reacties bij voorkeur van iemand die met een vergelijkbare zaak zit of zat.

Dank bij voorbaat.

Groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

12 reacties op “Geld op Thaise berekening, waar gaat het bedrag naar toe bij overlijden?”

 1. Kees 2 zegt op

  Je moet sowieso een testament hebben als op een gegeven moment beiden zijn overleden en je wilt dat
  het geld naar een bepaald persoon gaat.
  Zoniet, dan gaat het naar de Thaise overheid.

  Als 1 persoon overlijdt, dan is de andere automatisch eigenaar bij een en/of rekening.

 2. Yan zegt op

  Gewoon een testament opmaken bij een Thaise notaris/advokaat.

 3. Wim HY zegt op

  Volgens mij (ook in mijn geval) moet de rekening met de bewuste 800.000 Baht op naam, dus op naam van degene die het visum heeft, staan.

  Als ik overlijdt, moet dan mijn (Thaise) vrouw via een advocaat aan mijn/haar geld komen?

  Wim HY

  • Lung addie zegt op

   Beste Wim,
   je schrijft: “Volgens mij” moet de bewuste 800.000THB op naam van de visumhouder staan. Is niet helemaal correct. Mag ook op 2 namen staan maar dan moet het dubbele bedrag erop staan. Zoals in dit specifiek geval: 1.600.000THB. Het gaat hem hier trouwens over twee visumhouders.

 4. Lex Kel zegt op

  Het gaat om een gezamenlijke rekening, dus er is helemaal geen probleem.

 5. Coco zegt op

  Het geld wat op een gezamenlijke rekening komt toe aan de langstlevende rekeninghouder.

  • Lung addie zegt op

   Beste Lex: ‘helemaal geen probleem?’ Heb je het al persoonlijk meegemaakt? Ik wel daar ik dergelijke dossiers behandel…. daar is WEL een probleem.

   Dat kopt beste Coco, het komt in dit geval toe aan de overlevende …. het probleem is echter het geld te kunnen innen. Zoals ik in mijn reactie schreef: er is veel veranderd in Thailand. Gaat niet zomaar …. de rekening wordt namelijk geblokkeerd en moet, voor ze uitbetalen, eerst gedeblokkeerd worden.

 6. Lung addie zegt op

  Beste Jan,
  afgaande op wat je schrijft moet ik vaststellen dat jullie beiden geen Thais zijn daar ook uw partner een jaarvisum heeft. Ook moet ik hieruit concluderen dat jullie niet gehuwd zijn daar jullie beiden het ‘garantiebedrag’ moeten hebben. Indien gehuwd zou dit niet zo zijn daar dan uw echtgenote als ‘dependent’ haar jaarvisum zou kunnen verkrijgen.

  Een gedeeltelijke oplossing, en daar zou ik reeds mee beginnen, zou zijn om twee rekeningen te gebruiken: een op uw naam en een op de naam van uw partner, dan ben je reeds zekerheid geen probleem te hebben indien een van beiden komt te overlijden, voor de helft van het bedrag.

  Nu in geval van overlijden: ik heb momenteel zo een dossier lopende betreffende het verkrijgen van het banktegoed, in Thailand, door de weduwe van een overleden Belg. Zij waren echter wel officieel gehuwd en dat maakt deze zaak anders dan wat U schrijft en wat ik er uit moet besluiten.

  Er is in Thailand ook al heel wat veranderd betreffende dit item. Sommige banken, heb reeds weet van twee, vragen nu ook een bewijs van ‘erfopvolging’ voor zij het bedrag vrijgeven. De rekening wordt namelijk bij overlijden geblokkeerd, ook al is het een gezamelijke rekening. Voor gehuwden is dat geen probleem, zij kunnen zo een bewijs bekomen van een notaris of van het ‘kantoor voor rechtszekerheid’.

  Voor wat betreft ongehuwden kunnen ze dat niet zomaar krijgen uit hun thuisland. De langstlevende is immers niet zomaar erfgenaam. Die kan enkel als erfgenaam worden aangewezen door een notaris door middel van geldig testament.

  Daar het hier om een bezit in Thailand gaat zou ik aanraden een Thais testament te maken waarin enkel sprake is van de bezittingen in Thailand. Dit testament te laten registreren bij de plaatselijke Ampheu en ook een ‘uitvoerder’ aan te wijzen, liefst een advocaat. De uitvoering van een Thais testament verloopt immers steeds via de rechtbank en daar heb je, reeds voor de inleiding ervan, een advocaat nodig.
  Laat je niet gek maken, want die reacties komen er altijd als het om prijzen gaat, door die goedkope testamenten van 5000THB…. Deze zijn meestal niet geregistreerd en hebben ook geen, reeds vooraf betaalde uitvoerder. Die hun werkelijke kosten komen achteraf, als het testament moet uitgevoerd worden, maar daar zal je niets meer van horen.

 7. john zegt op

  ALLEREERST ZOU IK ER 2 BANKBOEKJES VAN MAKEN. Dan kan de andere partner altijd bij het geld want het is nogal een gedoe na een overlijden.
  Ook zou ik 2 testamenten laten opmaken verwijzend naar elkaar. Kost iets maar geeft zekerheid, ook over andere eigendommen. Indien u in Pattaya of omgeving woont zal ik u zo nodig bijstaan. Bob116@outlook.com

  • Lung addie zegt op

   Beste John,
   dit is tenminste een heel goede reactie met een raad welke ik ook gaf: maak err twee bankrekeningen van. Dan kan de overblijvende steeds bij zijn eigen geld. Het feit zit hem ook daar dat, voor de overblijvende, de gezamelijke rekening, bij immigratie niet meer geldig is daar de rekening geblokkeerd wordt en de Immigratieregel stelt dat, of het nu een Saving of een Fixed account is, het bedrag steeds toegankelijk moet zijn. Dat is het niet meer daar het tijdelijk een geblokkeerde rekening rekening betreft.
   Ook betreffende het testament: een heel goede raad: maak er twee naar elkaar verwijzende. Zeker is zeker en je weet nooit vooraf wie het eerste het bijltje er zal bij neerleggen.

 8. Ferdinand zegt op

  Ik zie niet in hoe de Thaise overheid de erfgenaam kan zijn van jou of je partner.

  • Ger-Korat zegt op

   Nou als er niemand is die de erfenis opvraagt of er recht op kan doen gelden. Bijvoorbeeld als er geen testament is of de partner is geen familie door huwelijk
   of er geen kinderen zijn etc. Ik verdenk de banken ook wel eens dat wanneer men weet dat er geen erfgenamen zijn dat er met terugwerkende kracht een boeking voor het overlijden wordt geregistreerd waarbij men de rekening leeghaalt, dit kwam ook al diverse malen boven water toen mensen na langdurig verblijf in het buitenland terugkeerden en het geld op hun rekeningen verdwenen bleek. En ja geen erfgenamen dat vervalt het geld aan de staat, dat gebeurd in Nederland ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website