Gebruikt men in Thailand nog altijd voornamelijk kokosvet om te bakken? 

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
4 november 2018

Beste lezers,

Gebruikt men in Thailand nog altijd voornamelijk kokosvet om te bakken? Is dat nu echt zo ongezond? Eeuwenlang was deze voeding toch prima.

Groet,

Jo

13 reacties op “Gebruikt men in Thailand nog altijd voornamelijk kokosvet om te bakken? ”

  1. Volgens mij wordt kokosvet zelden gebruikt. Palmolie, zonnebloemolie en andere goedkope olie des te meer.

  2. Ceesdu zegt op

    Ben 12 jaar in Thailand heb nog nooit iemand kokosvet zien gebruiken om te bakken, palmolie des te meer

  3. KhunBram zegt op

    a. het produkt is prima, maar wordt zelden nog gebruikt.
    veel te omslachtig. Er zijn prima vloeibare olien beschikbaar.
    b. hier zelfs betere beschikbaar dan de gebruikelijke in Europe.
    kenmerk bijvoorbeeld Oryzanol 8,000 ppm en Phytosterols 18,000 ppm

    gemaakt van Thaise rijst, en rijk aan vitamine E.

    KhunBram.

  4. Harry Romijn zegt op

    a) kijkend naar de prijs, zal men zeker goedkopere oliën en vetten gebruiken dan kokosolie.
    b) zie ook https://thetruthaboutcancer.com/is-coconut-oil-healthy/
    Kokosolie bevat dan wel heel erg veel verzadigde vetzuren, doch allen met een vrij korte koolstof-keten. IK zoek nog steeds naar een hard klinisch bewijs, dat die Prof Dr. Karin Michels aan dat punt voorbij gegaan is, c.q dat haar verhaal totaal of gedeeltelijk onwaar is. Gezwam van Mina Bakgraag staat er genoeg op Internet.

  5. Kees 2 zegt op

    Was het maar zo dat kokosnootolie gebruikt werd, gezonder dan de goedkope olie die in reataurants gebruikt wordt. Maar kokosnootolie is duur.

  6. C.Schoonhoven zegt op

    Was het maar waar! Niets is gezonder dan kokosolie (koud geperst)
    Je kunt het werkelijk voor alles gebruiken, bakken, op brood en zelfs op de huid.

  7. Kurt zegt op

    Kokosolie is er in twee varianten, de ongeraffineerde versie, bevat een aantal heel gezonde stoffen naast de vetstoffen. Nadeel is de verzadigde vetten, goed voor 82% van het totaal, bijgevolg de ideale manier om een hartinfact te bevorderen en tweede nadeel pokkeduur. De andere variant is de geraffineerde versie welke naast de grotendeels ongezonde vetten geen enkele gezonde meerwaarde heeft. Palmolie is veruit de meest gebruikte vetstof, ook weer twee varianten, vergelijkbare eigenschappen maar iets minder ongezond omdat 50% van de vetstoffen verzadigd is. Ook omstreden vanwege de destructieve impact op de natuur (waar de gemiddelde Aziaat toch zijn gat aan veegt ). De tweede meest gebruikte vetstof in Azië is sojaolie, heel weinig verzadigde vetten, rond 15%, heel veel polyonverzadigd vet en een hoog rookpunt. Een aanrader dus. Olijfolie zeer gezond voor koud gebruik, heel laag rookpunt, dus absoluut af te raden om te bakken (sterk carcinogeen vanwege polymerisatie door te hoge temperaturen). Mijn eigen favoriet is arachideolie(pinda), maar helaas tot nu toe nog niet gevonden in omgeving Udon.
    Hopelijk ben je wat wijzer nu…
    Groetjes

    • Ger-Korat zegt op

      Mis de zonnebloemolie in je mooie opsomming*. Ruim verkrijgbaar in Nederland en zou het toch ook goed doen in Thailand want ze verbouwen er veel zonnebloemen.

      • Bob zegt op

        Voldoende te koop in de supermarkt in Thailand

    • Martine zegt op

      Misschien eens kijken naar rijstolie, hoog rookpunt en tenminste niet zo rijk aan Omega-6 als zonnebloem olie, maar ook zeker Omega-3, wat je weer wel wilt!
      Grtz

      • piet zegt op

        Rijstolie gewoonweg prima en zeker om te frituren erg geschikt

    • Jasper zegt op

      Kurt,
      Je opmerking over olijfolie verdient wel nuancering. Wat jij zegt geldt voor extra vierge olijfolie. Er bestaan ook soorten die extra gefilterd zijn, en daarmee wel geschikt om te bakken en braden. Spanjaarden doen niet anders, en er is geen sprake daar van een hoger percentage kankergevallen dan b.v. in Nederland.
      Overigens mis ik in je opsomming de Bran olie, verkrijgbaar in elke Tesco. Zeer hoog rookpunt, neutrale smaak en betaalbaar.

  8. Bert zegt op

    Ook ouderwetse reusel (varkensvet) wordt nog veel gebruikt.
    Dit is goedkoper dan olie
    En lekkerder (vind ik persoonlijk) dan olie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website