Lezersvraag: Wat is een gebruikelijke fooi in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 oktober 2015

Beste lezers,

Ik heb een vraag over fooien. Wat is gebruikelijk? En dan heb ik het over – de hotels – het vervoer per taxi en tuc tuc – eten- gidsen enz.
Is 10% een goede match, of is dat te veel?

Ben benieuwd,

Hartelijke groet,

Trui

17 reacties op “Lezersvraag: Wat is een gebruikelijke fooi in Thailand?”

 1. Michel zegt op

  Ik houd overal ter wereld de 10% norm aan, en dus ook in Thailand, maar enkel als ik vind dat het service niveau daartoe aanleiding geeft.
  Sommige mensen geven altijd fooi. Ik niet.
  Als ik lang moet wachten, het personeel onvriendelijk is, ik niet krijg waar om gevraagd is, of het product gewoon niet goed is, geef ik geen fooi.
  Is de service en het product beter dan gemiddeld en/of verwacht wil ik ook nog wel eens meer dan 10% geven.

 2. wibart zegt op

  Er is geen gebruikelijk bedrag of percentage voor fooi. Fooi geef je als extra omdat je tevreden bent over de service. Aangezien prijzen vaak op onderhandelingswijze tot stand komen ga ik er dan van uit (tenzij ze heel erg hun best doen) dat de fooi daarbij inbegrepen is. Bij extra service zoals uitstekende bediening in restaurant. goede massage, taxi die je helpt met koffers e.d. geef ik vaak extra tip geld vaak 100 baht bij massages, 50 baht taxi of tuktuk. Eten afhankelijk van het aantal personen dat aan tafel genoten heeft ongeveer tussen de 5 a 10 % van de totaal prijs. Nogmaals leidraad moet de kwaliteit van de service zijn. Als ik alle kanten op stuiterend door een TukTuk ergens af wordt gezet wordt er geen tip gegeven. Als ik een massage krijg en na een aantal minuten verzoek het wat zachter of wat harder te doen. Om vervolgens geen verschil in behandeling te krijgen dan geen tip.

 3. John Chiang rai zegt op

  Beste Trui,
  Bij het betreden van een hotel is voor de kofferboy,per koffer ca 40bath een normale fooi,er zijn zeker mensen die meer of minder geven,dit moet iemand ook bepalen naar de gegeven situatie.
  Voor het meisje dat dagelijks mijn kamer opruimt,en schoonmaakt is ongeveer met het zelfde bedrag dagelijks te rekenen. Voor de Tuk Tuk wordt meestal een vaste prijs uitgemaakt,zodat een fooi eigenlijk niet verwacht wordt. Bij een taximeter is een fooi alleen gebruikelijk,als de chauffeur extra behulpzaam is met bijv. het koffer dragen,anders wordt het bedrag alleen afgerond . Bij een restaurant staat vaak het bedieningsgeld vermeld op de menukaart,en is later bij het betalen terug te vinden op de rekening,waarbij ik meestal bij tevredenheid de bediening extra beloon,door het persoonlijk discreet in de hand te drukken.
  Maar wat voor ons vaak peanuts zijn,is voor iedereen die in Thailand een goede service verleend,een graag geziene beloning.

 4. Sjaak S zegt op

  Nu komt er bij mij een beetje nostalgie…. eigenlijk was het nooit gebruikelijk in Thailand of waar dan ook in Zuidoost-Azië een fooi te geven. In Japan is het nog steeds een belediging als je het doet.
  Omdat er een bepaald verwachtingspatroon ontstaan is door de toeristen die fooien begonnen te geven, zal je in de duurdere restaurants wel een fooi moeten geven.
  Maar normalerwijze geef je in de goedkope plaatsen geen fooi. Je mág het doen, maar hoeft het niet.
  Ik maak een klein rekensommetje: als ik 20 baht geef en de bediende dat van iedere bezoeker krijgt, denk ik dat hij veel krijgt. 20 baht zijn ongeveer 10% van een minimum dagloon. Dus als 20 mensen hem wat geven, dan heeft ie in een dag 200% meer aan tips dan aan salaris. Het zij hem gegund.
  Ga je 10% of meer geven bij een gemiddelde prijs vanaf 500 baht, dan verdient die persoon onevenredig veel. Natuurlijk is dat leuk voor hem/haar, maar naar verhouding gewoonweg te veel.

  Maar dat ben ik, die pas 35 jaar in Thailand en 30 jaar over de wereld reisde ….. er zullen velen het beter weten hahahaha….

  • Leo Th. zegt op

   Of ik het beter weet, en daar bij voorbaat voor wordt uitgelachen, wil ik niet beweren maar wel dat ik het anders zie! In de eerste plaats stelt dat minimum dagloon in Thailand natuurlijk helemaal niets voor, kan je net de huur van een schamele kamer van betalen. Verder is het geven van tip een persoonlijke aangelegenheid. Als je een goede service hebt genoten, wat in feite hoort, is het zowel voor de gever als de ontvanger een prettige manier om de zakelijke transactie, het voldoen van de rekening, met een fooi te voltooien. En juist in de goedkope gelegenheden is een tip meer dan welkom, zonder die tip verdienen ze het zout in de pap niet. Een gids die alles voor je regelt, een privé-chauffeur die je naar het vliegveld brengt, een kamermeisje die jouw troep opruimt, een ober die zijn best voor je doet, etc. etc., zijn allen zeer erkentelijk voor een extra beloninkje op hun lage inkomen. Nu weet ik wel dat bv. een bouwvakker of landarbeider niet meer verdient maar daar kom ik nu eenmaal niet direct mee in contact. Dat de bediende in jouw rekensommetje in een dag 200% meer aan tip zou ontvangen dan aan salaris zal overigens niet snel voorkomen. Schijnbaar hanteren meer mensen deze rekensom want heel vaak zie ik dat er totaal geen tip wordt gegeven. Bovendien is het in de Thaise horeca heel gebruikelijk om de tip te delen met de koks, afwashulpen en cassière. Dat het vroeger in Zuidoost-Azië niet gebruikelijk was om fooi te geven is voor mij geen enkele reden om dat nu dan ook maar niet te doen! Er is de laatste pakweg 20 jaar in Azië en dus ook Thailand wel heel wat meer verandert t.o.v. vroeger. Overigens merk ik nog op, zonder jou te bedoelen Sjaak, dat veel Europeanen ineens over principes blijken te beschikken; uit “principe” geven ze dan geen tip, ja ja, vaak zijn dat ook de figuren die er geen principes op na houden bij het in ontvangst nemen van een vette bonus bovenop hun salaris. Ik wens Trui een aangename vakantie in Thailand en voor elk fooitje wat zij weggeeft zal zij een dankbare blik in ontvangst mogen nemen.

 5. ReneH zegt op

  In Thailand is op de meeste plaatsen het bedieningsgeld in de prijs inbegrepen, net als in Nederland. Waar dit niet zo is (vaak in grote hotels), wordt het er op de rekening apart bij gezet.
  Het is dus nergens nodig om een fooi te geven. Het is in Thailand wel gewoonte om het kleine wisselgeld te laten liggen. Maar zelfs dat doet niet iedereen.
  Wie de geldpest heeft kan natuurlijk naast het al betaalde bedieningsgeld nog een fooi geven, maar dat is niet de bedoeling in landen waar bedieningsgeld al in de prijzen zit of op de rekening apart vermeld wordt. Als je in een winkel of op de markt iets koopt geef je toch ook geen fooi? Daar probeer je (hoogstwaarschijnlijk) zelfs af te dingen.

 6. Marcus zegt op

  Kijk, je moet dit tegen de salarissen zien. Een waitress die 8000 baht per maand verdient, ziet een tip van 100 baht als een wel heel mooie aanvulling op haar salaris. Een paar van die klantjes en ze heeft meer dan haar salaris voor die dag. Nu weet ik wel dat er in het restarant aasgieren en deel daarvan willen in pikken maar dat is aan de waitress hieraan toe te geven.

  Als het een inclusief prijs is zoals bij grotere restaurants, Marriott, Hyatt etc. en dan 10% bovenop een rekening die vaak 3, 4000 baht is, ja van de gekke , haar hele dag salaris, van een klant als tip (slim service charge genoemd) dus geen tip.

  Wat me redelijk kwaad maakt is een afgedwongen service charge en dan als je met VISA betaal, dan ook nog een een VISA slipje te tekenen waar je op kan overtippen.

  Maar ja Holland heft al heel lang de vrijwillige tip opzij gezet en bedienings geld ge-renamed. En dan wordt er nog overtippen verwacht en lelijkl gezicht of zelfs een opmerking als je niet aan die flauwe kul mee wil doen.

  In Thailand, local rest. de pizza plaats , steevast 40 baht tip en daar is het meisje blij mee.

  En laten we als farang de boel niet de boel gaan verpesten voor de Thai

 7. ReneH zegt op

  Voor de duidelijkheid :
  Ik heb het hier boven uitsluitend over eten gehad. In een tuk-tuk geef ik nooit iets extra omdat we daar al buitenlanders toch al veel meer betalen dan Thaise mensen. In een taxi rond ik het bedrag op de meter naar boven af. In dure hotels geef ik geen fooien. Daar staat ook altijd een royaal bedieningsgeld op de rekening. In goedkope hotels wel. Bij gidsen hangt het sterk van de prijs van de excursie af. Bij excursies waar uitdrukkelijk vermeld wordt dat het “all in” is geef ik geen fooi.

 8. Emiel zegt op

  Ik aanzie een (niet verplichte) fooi als een investering. Een plaats waar ik voor het eerst kom = géén fooi. Kom ik er meer dan geef ik altijd een fooi als de service goed, normaal of heel goed is. Niks als de service te wensen overlaat. Met een fooi laat ik mijn appreciatie kennen en koop ik goed onthaal voor de toekomst.

 9. George zegt op

  Ik ga elk jaar een maandje naar Thailand en neem altijd ruim budget voor de fooien Ik geef graag gul en goede fooien Ik heb het zelf altijd van fooien moeten hebben want in de hollandse horeca werk je meestal voor het minimumloon maar door de fooien kan ik me nu permitteren om elk jaar naar Thailand te gaan. Restaurant 10tot15 procent een biertje 10of20 bath kamermeisje40bath per dag en dat maakt mijn verblijf in Thailand altijd erg prettig.
  Als ik dat niet meer kan betalen stop ik met reizen naar Thailand. Leven en laten leven!

 10. kjay zegt op

  Moderator: niet chatten svp.

 11. henk zegt op

  Ik had de fooi voor het meisje dat mijn kamer opruimde op het bed gelegd, toen ik iets vergeten was en terug op mijn kamer kwam was de fooi weg, terwijl mijn bed niet verschoond was.
  Sindsdien geef ik het rechtstreeks aan het meisje, meestal zie je ze wel ergens op de gang.
  Anders de volgende dag wat meer fooi.

 12. Simon zegt op

  Persoonlijk, maak ik me nooit zo druk wat ik wel of niet geef aan fooi. Het is voornamelijk inherent aan het gevoel dat ik heb aan de geboden service. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden, dat er ook gelegenheden zijn, waarbij het voordeel van bepaalde privileges, een rol spelen.

  Soms ben ik er getuigen van dat kinderen tijdens hun vakantie, in de zaak van hun ouders mee helpen. Ik vindt het dan leuk om deze kinderen mijn waardering te tonen, door ze elk met 20 baht te verblijden. Het is niet veel, maar als kind heb ik zelf ervaren, hoe blij je daarmee kan zijn.

  Een ander voorbeeld die ik U hier niet wil onthouden is, dat ik regelmatig in de fooienpot van muzikanten 1000 baht gooi. Ook niet veel, maar als ik heb genoten en me een avond heb vermaakt en zie hoe hard ze hun best hebben gedaan. Dan kan ik het voor mijzelf niet verkopen dat ik hier onderscheid zou maken met prestaties die vergelijkbaar zijn als hier in Holland. Waar de tarieven beduiden hoger liggen.

  Vaak blijft het niet onopgemerkt en komen de Bandleden mij persoonlijk bedanken. Niet dat het mij daarom te doen is, maar het geeft mij wel de gelegenheid mijn waardering, woordelijk duidelijk te maken en vaak volgt er dan een geanimeerde conversatie over muziek.

  Met sommigen heb ik na al die jaren nog steeds goed contact, of als ik me na jaren weer eens vertoon, kennen ze me nog steeds bij naam. En ik kan U verzekeren dat, dat prettig aanvoelt.
  🙂 🙂

 13. Trui zegt op

  Hallo
  Hartelijk dank voor de snelle en bruikbare reacties…
  Daar kan ik wat mee!

 14. Fransamsterdam zegt op

  Met 10% zal vrijwel iedereen tevreden zijn. Bij een onaangename ervaring ook durven om geen fooi te geven. Het moet geen vanzelfsprekendheid zijn. En doe het als het zo uitkomt nou ook eens waar het minder voor de hand ligt, bij een 7-eleven of een pharmacy of zo.

 15. Karel zegt op

  Na 37 jaar Thailand ken ik het reilen en zeilen uitermate goed, al zeg ik dit zelf. De ondervinding heeft me geleerd dat een tip wonderen kan doen. Bijvoorbeeld als je incheckt in het hotel dan vraag je welke poetsvrouw elke dag je kamer zal doen (of toch 6 van de zeven). Dan geef je dat meisje bij aankomst bv 200 baht. Haar dag is goed en je kan altijd op dat extraatje van haar rekenen. Gedurende mijn verblijf geef ik dan elke dag 20 tot 40 baht en bij vertrek roep ik haar om alle zaken, die ik niet wil meenemen naar huis, in te laden en die kan ze dan krijgen (mits en briefje te schrijven voor de directie zodat ze niet van diefstal beschuldigd wordt.)
  In restaurants laat ik gewoonlijk een biljet van 100 baht als tip (wat is 2,5 euro ???) BIj slechte bediening on onvriendelijkheid natuurlijk niet.
  In bars krijg je gerwoonlijk enkele meisjes die het merendeel van de bediening voor jou op zich nemen. Dan geef ik die een tip apart en in het “potje” steek ik slechts 20 baht. Zij die ervoor werken krijgen alzo de meeste appreciatie en geloof me, ze zullen je goed verzorgen.

 16. Marc Breugelmans zegt op

  Veel hangt toch af of je in een duur restaurant komt of een goedkoop , een restaurant waar de rekening 3000 bath is en dan nog 10 percent geven is er toch over vind ik .
  Daartegenover als ik ga eten in een goedkoop restaurant en ik betaal 200 bath , awel ja dan geef ik 10 percent of 20 bath , eigenlijk geef ik meestal 20/30 bath en ze zijn er best tevreden mee !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website