Lezersvraag: Wie in Thailand kan deze Fransman in nood helpen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 augustus 2016

Beste lezers,

Vandaag kwam ik terug van de Big C met vriendin in een minibus. Zij werd aangesproken door een oudere Thaise vrouw en had het over een farang die in de problemen zit. Ok, wij besloten om met haar mee te gaan.

We komen bij een straatfoodstalletje, niet echt armzalig en behoorlijk groot en daar zat een graatmagere farang. Het bleek een Fransman te zijn, 50 jaar oud, een gepensioneerde beroepsmilitair (invalide ook). Hij is al 2 jaar in dit land en heeft zijn visum nooit verlengd.

Heel zijn verhaal is verwarrend, mijn Frans is niet perfect en zijn Engels nog veel slechter, Thai spreekt hij helemaal niet. Hij leefde hier samen met een Thaise, die schulden had bij de ‘bad boys’. Die hebben, volgens hem, zijn bankrekening geplunderd voor 7 miljoen baht. Die bankrekening is geblokkeerd en zijn kaart onbruikbaar, zijn condo hebben de heren ook eventjes verbouwd.

Hij heeft gezondheidsproblemen en wil terug naar Frankrijk. Op de Franse ambassade willen ze hem niet helpen. Hij heeft geen geld, op de rekening wel (pensioen een 2500 euro/maand), maar onbereikbaar. Zijn papieren zijn niet in orde, zodat hij het land niet uit kan.

Zijn naam is David Brand. Is er iemand die hem kent of een oplossing weet voor zijn probleem? Hij leeft nu al een 8 maanden gelijk een clochard met een dak boven zijn hoofd. De Thai van de foodtent geeft hem sinds 1 1/2 maand te eten. Hij leeft in de buurt van Rama 2 Soi 28, Chom Tong.

Met  vriendelijke groet,

Roger


» Laat een reactie achter


24 reacties op “Lezersvraag: Wie in Thailand kan deze Fransman in nood helpen?”

 1. Gringo zegt op

  Triest geval, maar ik denk, dat hij alleen geholpen kan worden door landgenoten.
  Als zijn ambassade niets wil of kan doen, zijn er meerdere Franse organisaties in Thailand actief en hulp zouden kunnen bieden.
  Kijk eens op http://www.gavroche-thailande.com/expat/association

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. erik zegt op

  Moet ik dat geloven? Een vet pensioen, een dikke bankrekening en geen visum verlengd. Beroepsmilitair en niet de weg weten naar collega-Fransen die hem hadden kunnen helpen met het beheer van zijn geld. Zijn vermogen geplunderd van zeg 175.000 euro (zo groot kan die schuld van haar nooit geweest zijn…) en nu leven van liefdadigheid.

  De eerste die hier moet ingrijpen is zijn familie in Frankrijk. Hij heeft geld in Frankrijk, daarmee kan hij een ticket kopen en de overstay betalen. Laat een arts hem geestelijk onvermogend verklaren anders draait ie ook nog de bak in. Wat ik mis in dit verhaal is in welke stad hij woont.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +20 (obv 20 stemmen)
  • Sylvia zegt op

   stukje beter lezen want daar staat duidelijk Hij leeft in de buurt van Rama 2 Soi 28, Chom Tong.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • erik zegt op

    Sylvia, het is te doen gebruikelijk in dit land dat je de provincie er bij zet. Er kunnen wel vijf Chom Tongs zijn en als je de plaats met die naam in de provincie Chiang Mai bedoelt, je schrijft dan Chom Thong.

    Het maakt de weg naar hulp voor die man een stuk korter. Je leest dat mensen het hebben over Fransen in Pattaya maar dat ligt wel 1.000 km of meer van Chiang Mai af.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Khun Peter zegt op

  Als de Franse ambassade deze man niet kan/wil helpen zit er toch wel een luchtje aan de zaak. De ambassade neemt normaliter contact op met familie/vrienden om zo hulp te mobiliseren.
  Ik heb van de consulaire dienst van de NL ambassade begrepen dat sommige mensen niet geholpen willen worden. Sommigen hebben ernstige psychische problemen en weigeren om noodzakelijk medicijnen te nemen. Anderen zijn verslaafd aan drank/drugs en komen geen enkele afspraak na. Dan is het lastig om iemand te helpen.
  Ik kan mij ook een verhaal herinneren van iemand in nood die geld kreeg uit een inzameling (nota ben van Thai) voor een ticket en dat vervolgens voor andere zaken gebruikte.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 4. jan zegt op

  als hij iedere maand zijn pensioen krijgt , dan is er geld , waarom is zijn bank geblokkeerd , is het een thaise of een europese bank , waarom kan dan zijn ambassade niet helpen , die kan regelen dat hij een nieuwe bank account krijgt, de ambassade is altijd behulpzaam bij dit soort dingen , is het verhaal wel zo .

  soms is een verhaal anders dan het overkomt,

  de ambassade is er juist om deze problemen op te lossen , en zeker als hij recht heeft op zijn franse pensioen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Henk zegt op

  50 jaar en een knap pensioen ?? Welke papieren heb je nodig om het land te mogen verlaten .
  Zijn enige papieren die niet in orde zijn is waarschijnlijk zijn visum .
  Ook de naam klinkt niet erg Frans .
  De ambassade helpt normaal wel maar betaald inderdaad geen tickets .
  Heb er een een apart gevoel bij maar niet erg medelevend,eerder een onbetrouwbaar gevoel .
  Iets teveel alcohol of pilletjes gehad ??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 6. rentenier zegt op

  Ik moet eerlijk zeggen, na 20 jaren in Thailand ken ik tientallen verhalen. Je zegt dat zijn Condo door ‘verkeerde jongens’ is verbouwd? Dus heeft hij wel ‘n condo? Heeft hij wel onderdak? Wat heeft hij nodig om zijn pensioen weer te kunnen ontvangen? ‘n bankrekening? ‘n bewijs van leven? Ik zag vroeger ook ‘n Farang in Udorn Thani met een winkelwagentje door alle straten om de vuilnisbakken overhoop te zetten, hij was bruiner dan welke Thai en ook mager, hij hoorde toen bij het ‘straatsbeeld’, Als de Fransman zich aan geeft, wordt hij naar de Emigratiedienst in BKK gebracht waar hij gratis onderdak en te eten krijgt. Zelfs daar is geld ook belangrijk, maar zonder geld overleeft hij het daar in elk geval. Medische zorg is misschien wel zijn allergrootste probleem. Hij zou toch op z’n minst een paspoort moeten hebben. Als je eenmaal daar zit met zo’n 80 ‘Buitenlanders’ in ‘n grote zaal, dan heeft hij in elk geval ‘vrienden’ en met wat geluk, komt hij er ooit in kontakt met een pastor die de zaak wil gaan bekijken maar hij zal er niet de enigste zijn die er zonder hulp niet weg komt. De Ambassade helpt ook daar niet. Het enigste dat een Ambassade doet is kontact opnemen met ‘het thuisfront’ maar als je dat ook niet hebt….. een Fransman die geen Engels of Thai kan, die hoort niet in Thailand thuis maar Cambodia of Laos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. HansNL zegt op

  Franse ex-beroepsmilitairen kunnen ten alle tijden terecht voor assistentie bij hun laatste onderdeel.
  Aldus sprak mijn Franse maatje, ex leger.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Enkel als legionair denk ik.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. John zegt op

  Beste Roger,
  Mijn waardering voor de moeite die je neemt om deze man te helpen.
  Als hij terug wil naar Frankrijk en zijn papieren zijn niet in orde (visum niet verlengd), dan zou ik zeggen, geef jezelf aan bij de politie.
  Hij is tenslotte wettelijk in overtreding door zijn visum, dus de politie zal iets met hem moeten doen.
  De straf zal sowieso zijn dat hij voor jaren het land niet meer in mag, maar dat zal hij ook wel niet willen vermoed ik. De politie kan dan druk uitoefenen op de ambassade om hem tenminste van het geld te voorzien voor de terugreis.
  Ik hoop het beste voor hem!
  John

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Johan Combé zegt op

  http://www.club-ensemble-thailande.com/go.php

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. Ton zegt op

  Er is een behoorlijk grote Franse gemeenschap in Pattaya.
  Ook dagelijks Fransen te treffen in Big C Extra (voorheen Carrefour) 1e etage, koffieshopje, waar je een gesprek kunt aangaan en Franse clubblaadjes kunt afhalen (le petit francophone). In die bladen meerdere aanwijzingen naar Franse clubs en contactpersonen. Ongetwijfeld kennen die wel een ingang waar men dit voorval kan melden (indien al niet bekend, want ook ambassade kan/wil niet helpen).
  Voor meer info over de French Expats Club.
  http://www.pattayapeople.com/Community-News/FRENCH-EXPATS-PARTY
  http://www.club-ensemble-thailande.com/go.php?pg=contact
  Samenkomsten:
  – Tous les mardi de 10h00 a 12h00 a la résidence “le Wiwat”
  iedere dinsdag 10-12 uur in residence “Le Wiwat””.
  – Tous les seconds jeudi du mois a la reunion mensuelle du Club
  au Bangkok Pattaya Hospital de 15h00 a 17h00.
  Iedere 2e donderdag van de maand in Bangkok Pattaya Hospital van 15-17 uur.
  Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. henry zegt op

  Volgens mij klopt dit verhaal niet, misschien ook te wijten aan de taalproblemen. Alleen de Franse ambassade kan deze man helpen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. Michel zegt op

  Zo’n bedrag van een rekening plunderen lijkt mij een fabeltje. Ik zou niet eens weten hoe je dat van je eigen rekening op moet nemen in het buitenland.
  Dan een pensioen van €2500,- uit Frankrijk…op z’n vijtigste…en daar niet bij kunnen omdat zijn rekening geblokkeerd is…
  Wat te mooi lijkt om waar te zijn…juist.

  De man zal best geholpen moeten worden, maar dat lijkt me een taak voor zijn familie. De Franse ambassade is, voor zover mij bekend, een heel behulpzame ambassade. Die kan met een eerlijk, verifieerbaar verhaal helpen de man terug naar Frankrijk te krijgen, of de familie inlichten en zo de man terug naar Frankrijk krijgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 13. Nico zegt op

  Tja,

  Als hij inderdaad een gepensioneerde soldaat is van 50 jaar, (?) en over een pensioen beschikt van maar liefst € 2.500,= per maand. Dan zal de Franse ambassade hem echt wel helpen. Het is voor de ambassade niet moeilijk om een geblokkeerde bankrekening te heropenen. Als een ambassade dat bij een bank vraagt, om die bankrekening te heropenen, dan wil een bank daar zeker wel mee instemmen.

  Daar moet dus inmiddels een vermogen opstaan!!!!!!!!!

  Dus heb ik al mijn twijfels over het verhaal.

  Oplossing; via land Thailand verlaten en via een VISA kaart een ticket kopen in het buurland, dan naar Frankrijk vliegen.

  Als hij opgepakt wordt, zijn de kosten hoog. Mijn 2e twijfel, waarom geven die “badboy’s” hem niet aan bij de politie???

  3e twijfel; als gepensioneerd soldaat zal hij toch zeker over een VISA kaart beschikken. Deze haalt alleen geld van (in dit geval) een Franse bankrekening.

  Groetjes Nico

  P.S. er zullen nog veel meer van dit soort mensen in Thailand lopen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 14. Hendrik S. zegt op

  Als de ambassade hem niet kan/wil helpen is inderdaad al apart.

  Echter herinner ik mijzelf een verhaal in de Telegraaf, een aantal jaren geleden, over een Nederlands stel die zo’n 250 dagen in de Thaise gevangenis hadden gezeten aangezien zij over hun visa waren en het boetebedrag voor overstay niet konden betalen.

  De Nederlandse ambassade heeft voor hun toen contact gezocht met familie in Nederland, die aangaven niet te willen helpen aangezien zij al een aantal keren waren bedrogen. Hoe zij er uiteindelijk zijn uitgekomen staat mij niet meer bij.

  Wel dat de ambassade geen financiële hulp bied/bood.

  Mochten zijn papieren voor paspoort of bank niet in orde zijn, zullen zij hem bijstaan.

  Mijn mening is dat deze man geholpen kan worden. echter geen geld meer heeft waardoor hij automatisch zult worden opgepakt indien hij zijn overstay niet kan betalen.

  Ik kan er uiteraard ook totaal naast zitten.

  Let in ieder geval op dat je geen groot geldbedrag uitleent. 50 jaar en gepensioneerd (kan wel doordat hij invalide is) maar dan 2500 euro per maand, is goed te noemen.

  Mocht je hem financieel willen ondersteunen, reken deze kosten zelf af. (koop bv eten in plaats van hem geld te geven)

  Zelf vind ik dat je hem al genoeg helpt door je verhaal hier te plaatsen. En met de tips van hierboven om Fransen te ontmoeten, kan je hem ook op pad sturen hierheen, en weet je dat je verder niks meer kan/hoeft te betekenen.

  Mvg, Hendrik S.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • rentenier zegt op

   in mijn Thaise geschiedenis ben ik 3 keer bij de Immigratiedienst in Bangkok terecht gekkomen vanwege overstay. Ik heb ‘n keer 480 dagen overstay gehad. Bij mij kwam de politie er achter doordat er ‘n Thai hun had getipt en ze bij mij het paspoort en dus visum kwamen controleren. Ze moeten je dan arretsren. Hebben ze je niet ook met een valse aangifte voor een of ander delict bij de politie aangegeven, dan brengt de politie je rechtstreeks naar de Immigratiedienst. Anders wordt er een onderzoek opgestart en gaat een voorarest in van 12 dagen bij de politie achter de tralies.
   Aangekomen bij de Immigratiedienst wordt je geregistreerd en ik had toen geld bij me en had iemand gebeld die ik kende, die kwam en die ik geld gaf om op de hoek even ‘n ticket te gaan kopen. Ik dacht, ik vlieg even naar Malezie maar dat werd niet toegestaan, ik moest een ticket hebben naar het land van afkomst. De volgende dag werd ik naar het vliegveld gebracht en hoefde geen boete te betalen. Ik werd ook eens om 16.00 voor een 4 daags lang weekend binnengebracht zodat het kantoor voor 4 dagen dicht ging en er geen administratief werk werd uitgevoerd, ik moest dus tot de volgende werkdag daar blijven en werd sávonds weg gebracht op tijd voor de nachtvlucht….
   Ik ben ook 2 keer met overstay naar het vliegveld gegaan toen de maximale boete 20.000 THB was. Bij nde paspoortcontrole werd ik doorgestuurt naar een tafeltje met Immigratiedienst, betaalde en kon weg. Ik heb het eens klaargespeeld om in 48 uur op en neer naar Nederland geweest te zijn en zelfs een paar uur helemaal naar zuid-oost Brabant vanaf Schiphol.
   Ik heb bij de Immigratiedienst de tijd doorgebracht door anderen te interviewen. Ik heb ook bezoekers voor een kapot raampje op de gang zien staan, pastors en ook ambassades. Ambassades nemen alleen kontact op met het thuisfront en als er iemand geld stuurt, dan koopt de ambassade een ticket voor je. Er zijn Kerken die op bezoek komen en ‘hopeloze gevallen’helpen maar zulke ‘gevallen’ zaten al jaren daar.
   Als je dus vanwege overstay bij de Immigratiedienst wordt vastgezet, is er geen sprake van een ‘boete betaling’ maar je moet wel ‘n ticket en paspoort hebben om weg te komen. In het geval van het niet hebben van een paspoort, kan de ambassade wel helpen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • karel zegt op

    Rentenier, ik denk dat dat nog van die goede oude tijden was.

    Nu is het echt anders.

    Overstay betalen, (en daar kom je met 20.000 Bhat niet meer mee weg)
    Ticket naar homeland.
    Enne……. al naar geland de lengte van overstay mag je het land niet meer in.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Lung addie zegt op

    Blijkbaar maken sommige mensen er een soort “EER” van om te kunnen stellen dat ze zich tot driemaal toe op overstay, waarvan alle drie de gevallen over meerdere weken gaat, zelfs 480 dagen, hebben laten betrappen.
    Het zou mogelijk eens een goed idee zijn om de werkelijke reden van deze “moedwillige” overtredingen van de wetgeving van een andere natie te verantwoorden, en in een verhaal te zetten. Dan zullen vele mensen mogelijk begrijpen waarom het, door toedoen van zo een mensen, steeds moeilijker en moeilijker wordt om op een rechtmatige, eerlijke manier te voldoen aan de immigratievoorwaarden en de Thais steeds meer en wantrouwig worden bij het uitreiken van visa: zie artikel hoger: de consulaten geven geen ME Visa meer uit.
    De rechtmatige langverblijvers danken dit soort mensen uit het diepste van hun hart. Nu krijgen dezen een RODE STEMPEL in hun passport en dit met recht en reden!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 15. NicoB zegt op

  Wat deed de man in die 8 maanden om aan zijn situatie een einde te maken, bv. bankrekening heropend krijgen, een nieuwe pas krijgen, beschikking over geld hebben, overstay boete betalen en een ticket boeken terug naar Frankrijk?
  Als de man geestelijk niet helemaal in orde is, zou hij zich kunnen vervoegen bij de Franse Ambassade en men dat daar moeten herkennen, een doktersverklaring moeten krijgen om bij Immigration aan te tonen dat hij door zijn geestelijke situatie niet met opzet of nalatigheid schuldig bevonden kan worden aan overstay, dan kan hij wellicht weg komen zonder een boete. Alleen, wie begeleid hem daar bij? De Franse community in Pattaya of de Franse Ambassade lijken me de aangewezen hulpverleners?
  Overigens, het roept wel vragen op, zat z’n vriendin in het komplot om hem die 7 miljoen afhandig te maken? Lijkt me een wespennest om daar in te duiken, beste is dat de man terug gaat naar Frankrijk, wat hij ook wil, mede gezien zijn gezondheidsproblemen.
  Kom op Fransen, help je landgenoot!
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. Roger zegt op

  Bedankt voor jullie reacties. Er zitten inderdaad onverklaarbare zaken in zijn verhaal. Zoals over zijn bankrekening. Als er die 7 miljoen opstond en is afgehaald, dan denk ik niet dat een bank je rekening blokkeert. Op mijn vraag of hij in het rood kwam, kreeg ik geen duidelijk antwoord. Hij zei dat enkel zijn bankkaart is geblokkeerd, maar ik weet niet of het een Thaïse of Franse bank is. NU denk ik toch ook dat met een dergelijk inkomen, je je bankdirecteur kunt aanspreken voor een lening op korte termijn. Zelfs de Franse ambassade zou dit kunnen doen, geloof ik.
  Zijn ouders zij beide dood en hij zou voor de rest geen familie hebben. Ik heb zijn condo niet gezien, hij zei me enkel dat het kort en klein geslagen is.Als hij huurt, moet hij ook die schade betalen uiteraard. anderzijds kan het zijn eigendom niet zijn en het misschien op naam staan van zijn ex-gf. Dan versta ik niet dat hij er nog steeds zit en zij het nog niet verkocht heeft. Hij heeft haar 1 keer bezocht , gedurende 2 of 3 weken, dan een enkel ticket gekocht en gaan samenwonen. Hoe communiceerden zij?
  Die Thai waarvan ik sprak geeft hem te eten en daar zit hij ook de hele dag. Hij heeft affiches met de foto van die Fransman gedrukt met de vraag voor hulp en een collectebus op zijn toog gezet.
  Hij wilt terug naar Frankrijk en daar blijven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. Lung addie zegt op

  Dit verhaal “rammelt” langs alle kanten en in al zijn voegen en krijgt dus weinig symphatie van mijn kant, hoewel ik heel sociaal ingesteld ben en zal helpen waar het kan maar nodig is. Ik geloof van gans dit verhaal geen woord. Het komt zelfs over als zou de politie hem niet WILLEN oppakken. Iemand met een inkomen van 2500Euro die vind gegarandeerd de weg.
  Ofwel is die man gewoon gek en dan hoort hij thuis in een instelling.
  Ik zou eerder denken dat het gewoon een parasiet is. Naar Thailand gekomen op vakantie, goed geboemeld, vliegticket laten vervallen, niet meer in orde met het visum en dan gewoon geen geld meer om alles recht te zetten. Ik heb op een ander, toevallig Franstalig, forum onlangs een gelijkaardig verhaal gelezen waar om hulp en zelfs geld gevraagd werd voor zo een geval.
  Met de nieuwe immigratiewetgeving bestaan de maatregelen voor zo een gevallen: verblijf in het Bangkok HILTON tot je bij machte bent het land te verlaten en dan x aantal jaren niet meer binnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 18. Jacob zegt op

  20.000 bath boete de maximale boete voor overstay,een enkeltje Parijs en thuis is de man,denk dat dit voor de Franse gemeenschap geen onoverkomelijk probleem is,hoop dat ze hem helpen bon voyage a maison.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website