Lezersvraag: Een fietsvakantie in Thailand is dat wel veilig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 februari 2015

Beste lezers,

Wij, man en vrouw van middelbare leeftijd, zijn van plan om een fietsvakantie in Thailand te gaan doen. Wij zijn ervaren fietsers en hebben in meerdere landen een fietsvakantie gehouden.

Nu lazen wij gisteren op deze website van het ongeluk met de Chileense fietser en dat dit wel vaker gebeurt. Wij twijfelen best wel en vragen ons af of Thailand wel veilig is om te fietsen?

Zijn er meer mensen die een fietsvakantie hebben gehouden daar of kunnen wij beter naar een ander land gaan kijken?

Met vriendelijk groet,

Guus en Marielle


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Een fietsvakantie in Thailand is dat wel veilig?”

 1. tinus zegt op

  Je moet er wel rekening meehouden dat er hier geen fietspaden zijn ,of beter gezegd er is hier in Thailand geen rekening gehouden met 2 wielers. 2 baanswegen hebben mischien een smalle vlucht strook waar het auto en vrachtverkeer je voorbij gaat, mocht er aankomend verkeer aankomen dan wordt er nog “scherper” ingehaald. Ook rekening meehouden hier is dat de kwaliteit vd wegen soms wel te wensen overlaat. Dit alles is buiten de stad , binnen de stads grenzen is het verkeer vaak chaos en doet men maar wat en zeer zeker tussen half vier en zeg maar 7 uur savonds is het piek met de drukte op de weg en moet zeggen dat met het brom verkeer weinig rekening wordt gehouden laat staan fiets verkeer het is een beetje ieder voor zich. Thailand scoort niet voor niets heel erg hoog met het aantal dodelijke verkeersslachtoffers per jaar, laat dit mee tellen in je beslissing om hier een fietts vakantie te gaan houden.

 2. Louis49 zegt op

  Ik fiets per jaar ongeveer8000km hier in Thailand,en geloof me vrij het is iedere keer uw leven riskeren.Deuren opengooien zonder te kijken(een spiegel dient toch voor make up of puistjes uit te knijpen niewaar)geen ruuimte laten en je passeren op 30cm afstand tegen 100km per uur met een zware pickup.geen voorrang geven ,door het rode licht knallen,witte ononderbroken lijnen werken op een thai als een rooie lap op een stier ,nee kies een ander land is de beste raad die ik je kan geven

 3. Fransamsterdam zegt op

  Nee. Een fietsvakantie in Thailand is niet veilig. Zowel de infrastructuur als het rijgedrag van sommigen laten ernstig te wensen over.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Nog een kleine toevoeging, als dat mag: Wanneer u voldoende affiniteit hebt met Buddha hoeft u zich uiteraard geen zorgen te maken, hoeft u nergens op te letten en zal u niets overkomen.

 5. John Chiang rai zegt op

  Zelfs een vakantie met een auto,is in Thailand niet erg veilig,en meer als in de meeste andere landen met extra risico verbonden. Er zijn misschien veel mensen die hier andere mening hebben,omdat ze denken zelf goed auto te rijden,maar je bent in het verkeer sterk afhankelijk van de andere verkeers deelnemers, en die zijn vaak onberekenbaar in Thailand. Thailand staat in de wereld op de derde plaats van de meest onveilige landen in het verkeer,en dit is niet van ongeveer.

 6. Geert Jan zegt op

  Wij komen al een aantal jaren in Hua Hin. Over de laatste jaren zien we wel dat er iets meer fietsers zijn en elke keer schudden wij ons hoofd en spreken onze bewondering uit voor de moed van deze mensen gevolgd door de opmerking dat je wel levensmoe moet zijn om in dit land te gaan fietsen.

  Iedereen zijn eigen keus maar als je veiligheid belangrijk vindt niet aan beginnen.

 7. toos zegt op

  Wij gaan al jaren op vakantie naar Thailand en fietsen dan ruim 5000 km. Natuurlijk moet je goed opletten, auto’s komen soms zo de weg op gereden of doen de deur ineens open, maar je weet dat je het zwakste bent en moet gewoon goed opletten. Op de fiets ben je altijd het zwakste, maar dat is in ieder land zo.
  Het is heerlijk fietsen hier, vooral in het noorden van de Thailand en de wegen zijn redelijk goed, er is overal accomodatie te vinden.
  De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Echt een Aanrader!

 8. François zegt op

  Ik heb net weer een vakantie achter de rug waarin ik 3 weken met een huurauto heb rondgetoerd. Zoals John hierboven al zegt is het verkeer niet veilig. Hij heeft gelijk dat dit ook voor auto’s geldt, maar de grootste groep slachtoffers valt toch onder de tweewielers, met name de brommerrijders. Deels door hun eigen onverantwoordelijke gedrag, maar vooral ook doordat er weinig ruimte gegeven wordt. Op bergwegen wordt in hoge snelheid de bochten doorgejakkerd. Zit je net achter zo’n bocht dan ben je de pineut. Bij inhalen telt een tweewieler niet als tegenligger. Wij willen op termijn naar Thailand verhuizen, dachten eerst het daar zonder auto te gaan doen, maar van dat voornemen zijn we al afgestapt. Veilig is zelfs de auto niet, maar je bent wel iets beter bestand tegen een stootje.

 9. Kees zegt op

  Ik doe zo’n 6,000 km per jaar op de racefiets in Thailand en zal proberen een genuanceerd antwoord en advies te geven hier. Allereerst is het verkeer in zijn algemeenheid erg gevaarlijk hier; nummer 2 op de wereldranglijst van gevaarlijke landen wat betreft verkeersdoden. En als fietser ben je sowieso enorm kwetsbaar uiteraard. Er zijn hier geen gescheiden fietspaden zoals in Nederland. Automobilisten zijn niet onderwezen zoals in Nederland. Dus ja, fietsen hier (in zijn algemeenheid) is niet te vergelijken met fietsen in Nederland.

  Dat gezegd hebbende, en ik ben het dus niet helemaal met Tinus eens, houdt men toch wel rekening met tweewielers in die zin dat veel wegen een brede strook hebben voor motorfietsen, som tam carts and allerlei ander langzaam verkeer. Er is dus in ieder geval wel ruimte om te fietsen op sommige wegen (zoals je dat in andere ontwikkelingslanden vaak niet niet hebt). Daarnaast is fietsen redelijk populair tegenwoordig en zie ik zowaar goede fietsstroken op de wegen hier en daar (een fietsstrook van meer dan 50 km tussen op de scenic route tussen Rayong en Chanthaburi bijvoorbeeld).

  Hier zijn wat tips:

  Fiets defensief. Niet dicht langs auto’s etc. Ga er nooit van uit voorrang te hebben. Hou zoveel mogelijk links als auto’s passeren; sommigen doen dat zonder veel ruimte te laten. Monteer spiegel op helm/stuur. Hou altijd de ogen op de weg, al is het maar voor overstekende slangen. Vermijd grote doorgaande wegen (recente fietsongelukken zijn allemaal op dat soort wegen gebeurd). Fiets vroeg in de ochtend (tussen 7-11) als het nog rustig is en de automobilisten nog niet aan de whisky hebben gezeten.

  Wil je echt lekker fietsen in Thailand, en dit is bovenstaande in aanmerking nemend maar ook gebaseerd op persoonlijke voorkeur, dan zou ik niet gaan ‘trekken’ met de fiets waarbij drukke/gevaarlijke verkeerssituaties en steden haast niet te vermijden zijn, maar een fiets meenemen of huren en dan vanuit een vaste basis wat tochtjes maken. De kustlijn van Rayong en Chanthaburi zijn uitermate geschikt om te fietsen; veel beter vind je niet in Thailand.

 10. Kees zegt op

  PS hier vond ik foto’s van die scenic route…met de fietsstrook op foto 16
  http://iamkohchang.com/photos/various/the-chantaburi-coast-beaches-history-views.html

 11. Angelique zegt op

  Fietsen in Thailand. tja…..zoals hierboven al word aangegeven: het is ieder voor zich en Buddha voor ons allen. Als je zelf goed uitkijkt scheelt het al een stuk maar je hebt natuurlijk je medeweggebruikers. En dat is een ander verhaal. Ikzelf fiets regelmatig en zit soms echt wel met wat qangst op de fiets. Bestuurders die opeens het portier opengooien op het moment dat jij passeert, erg naar links rijden en je heel dichtbij passeren, ja dat zijn dingen waar je heel erg rekening mee moet houden. Maar ik blijf fietsen! Ik laat me er niet door weerhouden want het geeft je ook een gevoel van vrijheid. Of jullie het aandurven is iets wat je eigenlijk alleen zelf kunt beantwoorden. Met heel veel aandacht, goed over je schouder blijven kijken,beleid en aanpassingsvermogen kom je een heel eind.

 12. ger zegt op

  Beste Guus en Marielle,

  Ik ben een ervaren vakantiefietser durf ik te stellen. Heb gefietst in Thailand, maar ook in Costa rica, Cuba, Indonesie, Vietnam, Camodja en veel landen in Europa. Een fietsvakantie levert altijd een zeker risico op. Dat is nu eenmaal zo en als je pech hebt net als die arme chileen, dan kan het zomaar gebeurd zijn. Maar autorijden en zelfs vliegen geven extra risico, kortom als je leeft loop je risico. Mijn ervaring is dat Thailand niet gevaarlijker is dan al die andere landen die ik heb opgenoemd. Het voordeel van Thailand tov Java is bijvoorbeeld dat het gemiddeld rustiger is op de weg. Toch wat tips!
  Vermijd drukte
  Fiets alleen overdag
  Wees extra op je hoede in de bergen
  Geen muziek op tijdens het fietsen, want je gehoor is een extra veiligheidsfactor
  Fiets niet in de regen
  En altijd anticiperen op wat je voor je ziet gebeuren
  Let ook op de gaten in de weg
  Maak geen onverwachte bewegingen
  Concentreer je altijd

 13. ger zegt op

  Oh en een goede tip is ook wat ik eerder las, fiets het liefst alleen in de ochtend.
  Meestal nog geen drank in het spel en na 12 uur wordt het fietsen in de tropische hitte echt zwaar.

 14. Theo Hua Hin zegt op

  Ik ben een vaste fietser in Hua Hin maar door schade en schande ben ik achter de meeste gaten in de wegen hier gekomen. Dat helpt!! Vind het fijn om te fietsen maar het blijft bloedlink. Er is geen enkel respect voor fietsers door de andere verkeersdeelnemers. Moet er niet aan denken om door heel Thailand te gaan fietsen!! Ik wil nog even mee….

 15. Roswita zegt op

  Kan me deels bij Kees aansluiten. Ik heb ook bij Chanthaburii gefietst en dat ging prima. Maar ben ook eens van Hau Hin naar Cha Am gefietst, deels over kleine wegen (waar mogelijk) maar dat kon niet de hele weg en dan moet je stukken langs de grote snelweg over de (wel aanwezige) vluchtstrook. De auto’s reden soms (het was erg druk) vlak langs ons, half over de vluchtstrook. En dan heb je ook nog verkeer dat via de vluchtstrook tegen het verkeer in je tegemoet komen. Ik vond het echt dood eng. Terug naar Hua Hin hebben we de fietsen in de bak van een pick-up geladen en zijn we terug gebracht door een kennis. Ik heb die route nog wel op mijn gehuurde motorbike gedaan. Dat vond ik persoonlijk wat veiliger, omdat ik dan spiegels had en het verkeer achter me aan zag komen en dan wat meer of minder gas kon geven. Als je op YouTube op “traffic accident Thailand” zoekt, schrik je je dood. Maar nogmaals in sommige delen, zoals Kees beschrijft is het te doen. Persoonlijk denk ik dat het noorden van Thailand iets beter te doen is dan, zeg maar, zuidelijk van Bangkok. Veel succes met jullie beslissing.

 16. Nonkelwin zegt op

  Ik kom hier al vele jaren en ik fiets hier ook al vele jaren, al nemen de kilometers ook wel af met de jaren.
  het is hier uiteraard geen >nederland met bijna overal gescheiden fietspaden, maar in vergelijking met Belgie voel ik me hier zeker niet onveilig.
  Overal heb je hier een (meestal) duidelijk afgescheiden strook voor de trage weggebruiker. Niemand gebruikt die, dus als je links van die doorlopende witte lijn blijft rij je altijd veilig.
  Uiteraard, als je toch in de drukte terecht komt, rij dan defensief en anticipeer, want daar hebben de lokalen geen enkel gevoel voor. Al zo vaak meegemaakt, ik uiterst links op de fiets word voorbijgestoken door een brommer en die gaat dan gelijk links stoppen. Nen duidelijk hoorbare schreeuw brengt dan soms een sorry met zich mee.
  Uiteraard zijn ook de vorige raadgevingen nog van tel. hou rekening met de temperatuur, voor je eigen comfort en fiets NOOIT in het donker, voor je eigen veiligheid.
  Maar voor de rest is fietsen hier overheerlijk en aangenaam en veilig, wat mijn ervaring betreft. Er zijn trouwens de laatste jaren steeds meer fietsers en vooral recreanten op de weg en daar wordt wel rekening mee gehouden.

 17. theoS zegt op

  Er is nog iets waar iedereen maar overheen stapt of niet weet, het is wettelijk verboden om met een fiets op de grote weg te komen. Dat het toch gedaan wordt doet niet terzake, evt. verzekering keert niet uit.
  Er zijn hier ook geen fiets paden, hoeft ook niet want zoals gezegd mag je toch niet op de grote weg komen. Je kunt naar hartelust fietsen in de sois.

 18. teun zegt op

  Zuid-Amerikaan die de wereld rond wilde fietsen, is net doodgereden. Hij reed met een duidelijk herkenbaar karretje achter z’n fiets. Pick-up zag hem even niet en pats!

  Als je dan toch zo nodig wil fietesen doe dat dan UITSLUITEND in landelijk gebied en vermijdt doorgaande wegen.

 19. Lung addie zegt op

  GEEN fietspaden in Thailand? Klopt niet, beter gezegd: er zijn BIJNA geen fietspaden in Thailand. Hier bij mij in de buurt, Pathiu-Chumphon, heb je de scenic route met langs beide zijden een fietspad zoals ik er in belgie al weinig gezien heb. Loopt volledig langs de kust, geen of weinig verkeer. Ik deel wel volkomen de mening van vele bloggers: het is niet echt veilig te noemen in Thailand wat het verkeer betreft en dat geldt niet enkel voor fietsen maar voor alles. Enige ervaring is wel een noodzaak.
  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website