Lezersvraag: Wie heeft ervaring met een bliksemafleiding systeem?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 september 2014

Beste lezers,

Ons huis staat helemaal vrij in het open veld met enkele bomen er om heen. Het staat vlak bij Phimai in de provincie Nakhon Ratchasima. Ik zit er aan te denken om een bliksemafleiding systeem op ons huis te laten installeren maar kan niets vinden van anderen over hun ervaring daar mee.

Zijn er hier lezers die dat wel hebben en mij kunnen informeren of er bedrijven zijn, liefst een beetje bij ons in de buurt, die dit installeren?

Ik zie de antwoorden graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Freek

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft ervaring met een bliksemafleiding systeem?”

 1. TLB-IK zegt op

  Bliksem afleiding is een vak voor vakmensen. Het hoofdzakelijk benodigde materiaal is -koper-. Ik ben zeker , dat als je dat op de dak plaatst het niet lang duurdt of alles wordt gestolen. Thai stelen zelfs de over land geinstalleerde telefonleidingen om aan het koper te komen. Daar zit bijna geen koper in (dunne draad), maar dat maakt hun niet uit.
  Een bliksem afleidung van gegalvanizeerde draad werkt ook, heeft echter niet het voordeel van koper. Buitendien moet je dan een paaar milimeter dikere draad gebruiken ivm met de ohmse weerstand die hoger ist als bij koper. Belangrijk is, dat je pottekijkers tijdens de installatie al heel duidelijk maakt, dat het om yzerdraad handeld en gegarandeerd niet om koper. Bij mij hebben de Thais ca. 2520mt nagel nieuwe prikkeldraad gestolen. Ik heb nu schrikdraad spanning op mijn prikkeldraad staan = is ook een tip voor jouw bliksem afleider ?.
  Verder informazie over bliksem afleiders en alles wat er bij hoord vindt je gemakkelijk in het internet. Dus gewoon googlen. Veel sucses

 2. eduard zegt op

  ik woon ook helemaal open en tegen de bergen aan en als het onweert is het zeer heftig besloot ook een bliksemafleider te nemen.Maar hou er rekening mee dat de afleider ook aantrekt, de rookmelders kwamen bij een inslag op de afleider van het plafond,dus heb de afleider weer weg laten halen en bevalt me beter.

 3. Ronald zegt op

  Wij zeggen wel eens; “De beste bliksemafleiding is die bij de buurman op het dak”. Zoals Eduard ook al aangaf, trekt een bliksemafleidingsysteem ook bliksem aan.
  Je kan doormiddel van een kooi van farraday te creeeren met kopere leidingen de bliksem buiten het huis opvangen, maar je hebt ook overspanningsafleiders nodig om de apperatuur binnenshuis te beveiligen tegen de hoge voltage van de bliksem.

  Ik weet niet of je huisje tussen andere gebouwen staat, of deze gebouwen hoger zijn en wel over een bliksemafleidingsysteem beschikken?
  Is dat het geval, is het raadzaam om alleen je apperatuur te beschermen tegen indirecte inslag d.m.v. overspanningsafleiders.

  Wanneer je op google de volgende tekst ‘beveiligen tegen blikseminslag’ intoetst, krijg veel informatie over dit onderwerp.

 4. top Martin zegt op

  Een faraday kooi is de oplossing-in de praktijk niet maakbaar = niet betalbaar. Het heeft ook geen zin, omdat in Thailand overal de stroom via buiten leiding in je huis komt. Thailand heeft een -over land leiding- stroom net. Het heeft dus geen nut aan farady te denken. Dit in tegenstelling tot bv. Nederland, waar de stroomkabel in de aarde ligt.
  Wel heeft het nut overspannings beveiliging te hebben per stopkontakt of per unit, bv je PC en TV, om maar een paar te noemen. Maar na een bliksem inslag mag je die dan ook vervangen.

 5. Tom zegt op

  Hallo Freek,
  Mijn huis staat ook in Isaan maar dat is niet zo belangrijk.
  Nadat de bliksem in een hoge boom naast mijn huis was ingeslagen en de eigenaar de boom liet omzagen, vond ik het raadzaam mijn huis van bliksemafleiders te voorzien.
  Een locale klusjesman die ook electriciteit aanlegt, heeft op mijn zadeldak twee koperen staafjes van 50 cm geplaatst met een koperen draad ertussen en langs het dak naar beneden door een dunne plastic pijp gevoerd en verbonden met een massief koperen staaf van 2 meter in de grond.
  Ik hoop dat dit voldoende is wanneer de bliksem echt mijn huis treft. En anders pech gehad!
  Succes.

  • TLB-IK zegt op

   Jouw plaatselijke klusjesman zit dus helemaal fout. En als het fout gaat ben jij de dupe. De bliksem trekt zich, met een paar millioen volt, geen bal aan van een kopere draad. Goede bliksem afleiders worden gemaakt van ca 1cm dikke koper staaf of noem het draad. Die staaf die 2mt de grond in gaat is zover goed. Maar het zijn denkelijk dezelfde als ze gebruiken voor de aarding ?. Dan is te hopen dat hij deze staaf ca 5-10 mt van je huis af de grond in geslagen heeft. Want als jouw kopere staaf voor de elektrisieteit er in de buurt er van zit, heb je de bliksem voor een paar sekonden op de aarde van het stopkontakten staan. En dat is niet goed voor je PC, TV, wasmaschien etc. Dan ga ik er van uit dat de kontakten hebt met rand aarde ?. Alles andere is met de apperatuur die je in Thailand koopt zonder KEMA (IEC) keur, levens gevaarlijk te gebruiken.

   Bliksemafleiding is een speciaal beroep-tenminste in Nederland. Maar 2 kopere staafjes en een draad er tussen voldoet pertinent niet. Lees maar wat er via google staat te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website