Beste lezers,

Ik ben een 70-jarige Nederlander, die na bijna 30 jaar een eigen grafisch bedrijf in Nederland te hebben gerund, op 60-jarige leeftijd mijn eerste bezoek aan Thailand bracht om daar mijn aanstaande vrouw te ontmoeten. Het was voor mij liefde op het eerste gezicht en ik besloot in mei 2005 terug te keren voor een huwelijk. Zij was toen 40 en ik zou het eind van die maand 61 worden en op 13 mei 2005 traden we met elkaar in het huwelijk. Helaas lag de Nederlandse overheid dwars, die weigerde een vakantie visum te geven en zo keerde ik zonder mijn vrouw terug naar Nederland. Toen de overheid een 2e verzoek van haar voor een visa van 3 maanden te geven, besloot ik zelf uit Nederland te vertrekken en zo emigreerde ik eind december 2005 naar Thailand.

Samen hebben wij een prachtig huwelijk gehad tot zij op 13 april 2013 overleed aan borstkanker, mede door een criminele chemo therapie.
Mijn vrouw maakte vlak voor haar dood een eigen wil, waarin zij stelde, dat 50% van haar bezit naar mij moest gaan. En tot het eind van mijn leven zou ik op ons woonadres mogen blijven wonen, waarin ik enorm veel heb geinvesteerd, ruwweg een 600.000 Baht. Bovendien had ik voor haar 14 rai grond gekocht.

Ik voelde de bui al groeien, ik was niet langer welkom op het adres, waar ik met mijn vrouw vanaf 2006 woonde, maar had al vóór haar overlijden een woning in Khon Buri gevonden. Ons huis was een 15 km buiten Khon Buri gelegen. Al snel verscheen haar vader aan mijn deur om mede te delen, dat ik niet langer op het voormalige woonadres welkom was.

Daarna startte de uitvoering van de wil van mijn vrouw. Door eigen toedoen slaagde ik erin een 100.000 van een levensverzekering te incasseren en door zelf de verkoop van mijn 14 rai ter hand te nemen, kon ik nog een 370.000 Baht incasseren. Daarna begon de familie een dreigende houding aan te nemen en besloot ik maar naar de Philippijnen te vertrekken. Het enige wat nog resteert is hetgeen in ons huis door mij daarin is geïnvesteerd, ruwweg dus 500.000 Baht en een aangekocht huisje, dat geheel is gerenoveerd en een 120.000 zou moeten opbrengen (daar ben ik het met de familie over eens).

Nu is de vraag is het zinvol vanuit de Filipijnen een procedure op te starten of moet ik alles verder maar vergeten? Uw antwoord stel ik zeer op prijs.

Groeten,

Aart
Cebu/Filipijnen

19 reacties op “Lezersvraag: Erfgenaam van mijn overleden Thaise vrouw maar de familie ligt dwars”

 1. noah zegt op

  Ja beste Aart, lekker u verlies nemen en u niet met dat gajes inlaten. Hoorde het nog van de week, Thailand is veilig, laat u niet afschrikken. Postings van bloggers die niet weten hoe de vork in de steel zit mijns inziens en totaal niet weten hoe het “werkt”! Dit verhaal gebeurt maar in 99 van de 100 gevallen, maar dat mag men niet zeggen. Na 20 jaar Thailand, 20 jaar overwinteren in Thailand ben ik nu nog dankbaar dat ik Thailand uitmoest voor visa. Ben nu gelukkig getrouwd met een Filipijnse en nooit gebedel om geld of bedreigingen om geld. Jammer dat u in Cebu woont, anders hadden we een biertje gedaan! Maak voor u zelf een comfortabel leven op de Filipijnen en loop geen risicos voor die bedreigingen echt uit de hand lopen. De ware aard komt weer eens naar boven, nog niet eens de laatste wens respecteren van dochter, zus of wat het ook mag zijn. Nee, ieder jaar n weekje Thailand met vakantie en snel weer terug!

 2. Lex k. zegt op

  Beste Aart,
  Als je verder niets meer met die familie te maken hebt en ook geen prijs stelt op verder contact zou ik voor de volle uitvoering van het testament gaan, het is per slot de de wil van je vrouw geweest, probeer er niet meer uit te slepen dan testamentair omschreven is en laat het door een ( onpartijdige) advocaat regelen, wel even een kosten baten berekening laten maken uiteraard en er rekening mee houden dat de familie van wijlen je vrouw waarschijnlijk behoorlijk haatdragend zal zijn, dus daar in de buurt kan je jezelf nooit meer vertonen, maar als de opbrengst maar een paar 1000 baht was zou ik het lekker blauw blauw laten, want het gaat een behoorlijk hoofdpijn dossier worden.
  Zeker na anderhalf jaar, want alles is al in gebruik genomen door de familie en dan zal je eventueel gemaakte kosten voor onderhoud van het land en onroerend goed en voor eventueel nieuw gebouwde huis en nieuwe beplanting een vergoeding moeten betalen, ze zullen echt elke truc uit de doos halen.

  Veel wijsheid en sterkte gewenst.

  met vriendelijke groet,

  Lex K.

 3. erik zegt op

  Ik sluit me bij Lex K aan. Als het testament rechtsgeldig is (vraag een notaris of advocaat) dan kun je doordouwen als het een substantieel bedrag is. Jij kunt de advocaat betalen, zij niet. Jij hebt lange adem, zij niet. Dus doordouwen is mijn advies.

  Als daar een keer de advocaat/notaris voor de deur staat begeleid door een bruine pickup van de politie dan keutelen ze ineens aanmerkelijk minder. Maar jij zou een ongeluk kunnen krijgen, hou daar rekening mee. Maar je bent al verkast.

  • Johannes zegt op

   Je zult ‘t niet makkelijk krijgen om ‘n Thaise politieagent met ‘n bruine kar daar voor de deur te krijgen. Volgens mij sta jij als “farang” er knap alleen voor.

   Ook advokaat/notaris enz is Thai……….

   Maar ik wens je alle geluk.

 4. dirvg zegt op

  Beste,

  Mooie herinneringen kan zelf je schoonfamilie niet ontvreemden.
  Erfeniskwesties zijn niet het alleenrecht van thailand
  Gelukkig zijn er ook mooiere verhalen.

  Veel moed,

  Dirk

 5. ruud zegt op

  Het hangt er een beetje van af, hoe goed uw financiele positie is en hoe erg het u dwars zit.
  Als u nog wat geld over de balk kunt gooien, kunt u natuurlijk altijd een procedure starten.
  Dat jaagt de familie dan op kosten en hebben zij in ieder geval geen pezier van uw geld.
  Het recht van de dikste portemonnee het dat.

  • Rob zegt op

   Hoi ruud
   Je hebt groot gelijk laat ze geen plezier van je geld hebben
   Ze kijken niet eens naar de wens van hun dochter .
   Want dat interesseert ze totaal niet zoals veel van de thaise medemens hier .
   Alleen geld geld en geld .
   Maar ik heb dat ook in nederland meegemaakt .
   Met mijn nederlandse vriendin ,die overleden was.
   En de die familie heb ik ook niet laten genieten van mijn geld .
   Ik snap er totaal niks van ,ik en ik denk ook jij denkt aan je verlies van je geliefde.
   En hun denken aan alleen GELD en GELD en nogmaals GELD.
   Laat alles over aan een goed advocaat en vraag van te voren wat het kost .
   En anders geef hem een aantal % van wat hij er kan uit slepen.
   Laat je niet flessen door dat tuig.
   Vergeet niet dat je alleen goed voor hun bent als ze geld uit je kunnen trekken.
   Veel sucses Aart
   Mvg Rob

 6. Erik.Sr. zegt op

  Met alle respect, U bent 70 jaar en nog niet moe gestreden?
  Ik denk dat problemen met erfenissen niet alleen in Thailand voorkomen maar overal op de wereld.

  Koester de mooie momenten die U gehad heeft met Uw vrouw en laat deze niet verdringen door
  problemen en onrecht dat U is aangedaan.

  Ouderdom komt met gebreken, maar brengt ook de wijsheid!

  Ik wens U een hele fijne tijd toe op de Filipijnen.

 7. piet zegt op

  Lekker de familie het laten uitzoeken en zo groot is dat bedrag ook al weer niet, ga maar zo denken zij zullen er weinig plezier van beleven en er onderling ook gewoon ruzie om gaan maken.

  Ga gewoon melding maken dat in je droom Budha tot jou heeft gesproken dat het huis geen geluk zal brengen indien de familie het van je afneemt.
  Wees blij dat je nog iets hebt binnengehaald en leef lekker in vrede met je eigen nieuwe leven.

 8. lexphuket zegt op

  Ik ben zelf in een rechtszaak verwikkeld en dat gaat zeer lang duren.Alhoewel de zaken zeer duidelijk liggen,(er is een contract, waarin de tegenpartij getekend heeft om het verschuldigde bedrg te betalen) is dat voor de rechtbank blijkbar heel moeilijk. Na 4 jaar procederen, is men nu net aan een algehele herhaling begonnen. Maar nu heeft de tegeenpartij aangeboden de helft van het verschuldigde geleende bedrag te betalen. Overr de interest wordt niet gesproken. Mijn advocaat vertelt dat van de rechtbank geen recht kan worden verwacht.
  Maar ik ben van plan het aanbod niet te accepteren en door te gaan tot het mogelijkzeer bittere einde

 9. kees zegt op

  Geachte,vervelend als de glimlach verdwijnt en de grimlach tevoorschijn komt.
  Als ik u was zou ik toch een advocaat en brief laten opmaken,waarin u al uw rechten
  voorbehoudt en duidelijk maakt niet accoord te gaan met de gang van zaken.
  Doet u dat niet dan loopt uw kans uw rechten te verspelen.
  Dit is voor 5000 baht mogelijk.
  Voor ook maar interest aanspraken op de gelden die u nog tegoed hebt.
  Dit kan maandelijks 5% bedragen.
  Echt doen en niet zomaar toegeven aan deze gangsterpraktijken.

 10. william zegt op

  Ik zou op mijn beurt er toch nog wat geld tegen aan gooien, laat via via ( is altijd wel te regelen in thailand ) een bulldozer tekeer gaan over je voormalig huis en grond., misschien een gek advies maar wel radikaal. Het verhaal met de bulldozer gebeurde werkelijk in mijn omgeving ( isaan ) met een duitser, die was zo nijdig toen hij er achter kwam dat zijn vrouw er ook nog een relatie nahield met een thaise man, voordat de duitser vertrok regelde hij nog even deze verrassing.

  • BA zegt op

   Pas even op.

   Je zou even na moeten gaan op wie zijn naam het huis nu staat. Als het op naam van de familie staat en jij laat het platgooien dan heb je als je niet uitkijkt zelf een probleem en slepen ze jou voor het gerecht.

   Jij kan als falang geen grond op jou naam hebben. Maar volgens mij is er 1 uitzondering, en dat is als je vrouw overlijd. Dan kan je het dus zelf verkopen. Maar volgens mij is er 1 maar, je hebt maar een jaar de tijd. Zo heeft de vraagsteller denk ik ook de grond verkocht? Aangezien dit in April 2013 speelde is die termijn al verstreken en neem ik aan dat de grond op naam van familie staat.

   Zij stelde in haar testament dat 50% van haar bezit naar de vraagsteller gaat.
   370.000 baht voor de grond
   600.000 baht huis (maar is dat de werkelijke waarde?)
   120.000 baht klein huis
   100.000 baht levensverzekering

   1.190.000 baht waarvan 470.000 terug is naar de vraagsteller. Dan zou de vraagsteller nog recht hebben op zo’n 110.000 baht. Lijkt me de moeite van het procederen niet waard.

   Even los van de belofte dat hij er tot zijn dood mocht wonen. Eigenlijk had dat van te voren op papier geregeld moeten worden dmv een usefruct maar dat is achteraf praat.

   De andere optie had geweest huis verkopen en vervolgens terughuren.

   Ik denk dat de meeste buitenlanders er niet zo bij stil staan wat er in deze situatie gebeurd als hun vrouw komt te overlijden omdat ze er vanuit gaan dat ze zelf eerder gaan. Maar het kan dus wel degelijk ingewikkeld worden in het geval dat het andersom is.

   Dat er heisa ontstaat over een ervenis is niet alleen aan de Thai voorbehouden, ik heb dit in eigen familiekring ook meegemaakt.

 11. Jan VC zegt op

  Aart,
  Hopen dat jou zo iets nooit zou overkomen zal je ook wel gedaan hebben bij het lezen van zulke trieste verhalen. Je kon volkomen op je overleden vrouw vertrouwen en dacht dus veilig te zitten. Al het mooie dat jullie samen gedeeld hebben werd aangeslagen door een bende onverlaten. Hou de herinnering hoog en als je het geld niet echt nodig hebt zou ik ze laten sudderen in hun niets ontziend egoïsme.
  Een mooie toekomst toegewenst in je huidige verblijfplaats!
  Van harte,
  Jan

 12. colin de jong zegt op

  Geef dit uit handen aan jou advocaat en maak een percentage deal. Adviseer vaak om dit op 50-50 basis te doen want dan lopen ze wat harder. Goede keus een Philipijnse, wat dit zijn voor mij verreweg de beste vrouwen. Ze zijn 400 jaar bezet geweest door de Spanjaarden,5 jaar door de Japanners en hebben 48 jaar de Amerikanen over de vloer gehad. Heel andere mentaliteit en moraal met een Amerikaanse schoolopleiding.Heb 8 teleurgestelde vrienden meegenomen naar de Philipijnen en deze zijn allemaal heel gelukkig. Die schatjes hebben veel respect voor hun mannen, en kennen het woord emancipatie nog niet op een paar hoogopgeleiden na.De meeste Thais hebben meestal alleen respect voor je ATM.

 13. François zegt op

  Wil je de rest van je leven deels doorbrengen met procederen, of genieten van het leven? Procederen is geen garantie dat je wint. Kies voor je eigen gemoedsrust en laat het voor wat het is. En laat de hierboven genoemde tips voor wraakoefeningen voor wat ze zijn. Wraak geeft nooit enige bevrediging. Hou de goede herinneringen aan je vrouw in leven en niet de slechte aan haar familie.

 14. Peter Hagen zegt op

  Als jij je gemakkelijk bij onrecht kunt neerleggen laten zo. Zo niet, plukken dat schorem.
  Mijn vriendin en ik werden op de vlucht op onze motorbike van de week achtervolgd door haar pa en 3 broers omdat zij weigerde van het kindsdeel van haar overleden moeder af te zien. Waarde grond rond de 2.000.000 THB. Na volhouden en duidelijk maken dat een proces wordt verloren is het tuig met de staart tussen de benen afgedropen. Mijn vriendin wordt niet geplukt. Dat land is behalve haar toekomst ook dat van haar zoon. Van mijn part koopt ie er een auto van for big face.

 15. NicoB zegt op

  Beste Aart, triest voor je dat je vrouw zo jong overleden is, sterkte daar mee.
  De zakelijke kant wordt door BA prima op een rijtje gezet, boedel van je vrouw 1.190.000 á 50 % is 595.000. Daarvan heb je dus al verkregen 370.000 + 100.000 is 470.000, zodat je nog tekort komt 125.000. Daarbij heb je in het huis geïnvesteerd 600, later zeg je 500, dus je hebt dat huis niet gekocht concludeer ik, dat huis stond vermoedelijk op naam van je vrouw, het is de vraag of de waarde van het huis zoveel gestegen is als door jou daarin geïnvesteerd, verbouwingen geven niet altijd een meerwaarde aan een huis, maar goed, dat is niet juist door mij te beoordelen.
  Usefruct zou gekund hebben zodat je in het huis had kunnen blijven wonen, maar wat heb je daar aan als de family dat als onwenselijk bestempeld?!
  Hoe dan ook, je komt 125.000 bath tekort, dat is Euro 3.125.
  Zou je je daar nou vanuit de Philipijnen druk om moeten maken? Kosten advokaat, binnen- en buiten- gerechtelijke kosten, misschien nog eens reizen naar Thailand, dan maar afwachten wat de uitslag van de rechtszaak zal zijn!? Laat dit toch rusten, het doordrukken van de claim kan leiden tot risiko’s, hoe groot? dat zul je nooit weten als je het laat rusten, dat hoef je ook niet te weten. Zoals velen je adviseren, geniet van het leven, het duurt maar even, dat moet jij nu zeker weten, het onderste uit de kan halen kost je energie, verknoeit een groot deel van je tijd, kan heel lang aanslepen, misschien wel 5 jaar, haal die ellende nou maar niet op je hals, koester de fijne, geweldige herinneringen aan je vrouw, ze heeft geprobeerd je te beschermen door een laatste wil op te maqken, maar zal nooit gewild hebben dat je in dit soort ellende terecht zou komen, ze zou niet anders gewild hebben dan geluk in je verdere leven.
  Uiteraard, je beslist geheel zelf, sukses met je afwegingen.
  NicoB

 16. Hendrikus zegt op

  Triest verhaal. Ook de respons op deze blog een triest verhaal. Ik kan mij echter vinden in het antwoord van NicoB. Maak je niet te druk om 125.000 Baht, vooral als daar nog gerechtelijke kosten en advocaat vanaf gaan. Veel succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website