Beste lezers,

Mijn vriendin en ik gaan in goede harmonie uit elkaar na 6 jaar samen te zijn geweest. Uit deze relatie is een kindje voort gekomen, die nu inmiddels 3 jaar is en heb ik een huis gekocht. Nu wil ik over het kind de voogdijschap hebben en het huis op haar naam laten registreren. Het huis lease ik nu voor 30 jaar.

Wie heeft goede ervaringen met een advocaat voor deze zaken in de omgeving van Hua Hin en Cha-Am.

Met vriendelijke groet,

Ricardo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Einde relatie, wie weet een goede advocaat voor o.a. voogdijschap?”

 1. Marcus zegt op

  Op wiens naam staat het huis nu dan? Kan niet op jouw naam staan , tenzij je een condo een huis noemt. Het is een vriendin dus niet een officieel huwlijk. dat is nu een voordeel. Gezamelijke bank rekening , pas op voor het plunderen daarvan. Ik snap niet goed hoe het zit met het leasen van een eigen huis. Bedoel je een 30 jarige hypotheek?

 2. eugeen zegt op

  “”Het huis lease ik nu voor 30 jaar.””
  Daaruit versta ik dat jij niet de eigenaar bent van het huis (wat wel kan in Thailand) en, wat normaal is, ook niet van de grond (dat kan niet in Thailand). Het huis en grond is dus eigendom van iemand anders. Hoe kun jij dat dan op naam zetten van je kind.Dat kan alleen de eigenaar.

  • riekie zegt op

   Ja leasen is hetzelfde als huren

   • Frans Nico zegt op

    Huur kan worden opgezegd.
    Lease kan naar mijn bescheiden mening niet worden opgezegd.

 3. wim zegt op

  Beste Ricardo,
  Je hoeft de privé-zaken niet verder uit te leggen. Ik begrijp dat je een goeie advocaat zoekt voor met name het regelen van de voogdij. Het huis wil je op naam van je vriendin zetten. Je kindje is te jong daarvoor: die moet nl. minimaal 18 jaar zijn om onroerend goed te kunnen hebben in Thailand. Je leased de grond en hebt het huis erop gekocht. Niks mis mee verder.
  Er zijn hier voldoende advocaten in Hua Hin, maar heb zelf geen ervaring met een, dus kan helaas niemand aanbevelen. Hopelijk komt er nog een betere reactie dan de mijne en anders maar gewoon gaan voor een die de gewenste specialisatie noemt. Bij de Makro zit ook zo n kantoor in een bijgebouw.
  Veel sterkte, ook voor je kindje!

 4. Frans Nico zegt op

  Beste Ricardo,

  Inzake de voogdij kunnen problemen ontstaan. Ik zal je mijn situatie uitleggen.
  Ik heb sinds 2007 een vriendin. We zijn niet getrouwd, maar we beschouwen onszelf wel als man en vrouw. Ik noem haar dan ook mijn vrouw. We wonen nu vier jaar samen en hebben inmiddels een dochter van twee jaar en vier maanden.

  Onze dochter is in Nederland geboren en heeft beide nationaliteiten, Nederlandse en Thais. Nog vóór de geboorte heb ik bij de gemeente waarin mijn vrouw zou bevallen, een verklaring ondertekent waarin ik onze dochter heb erkent. Dat was belangrijk omdat, indien er complicaties zouden voordoen nog voor of tijdens de bevalling, ik beslissingsbevoegd ben.

  Na de geboorte heb ik onze dochter bij dezelfde gemeente aangegeven en een internationaal geboortebewijs gevraagd. Daarna zijn we naar onze woongemeente gegaan voor een BS-nummer en een paspoort voor onze dochter. Vervolgens zijn we naar de Thaise ambassade in Den Haag gegaan voor de registratie in Thailand. Het duurde circa zes weken voordat we dat ontvingen. Daarna zijn we wederom naar de Thaise ambassade gegaan voor haar Thais paspoort.

  Vanaf dat moment konden we met onze dochter zonder problemen reizen tussen Nederland en Thailand. Op Schiphol tonen we haar NL-paspoort en op Suvarnabhumi haar Thaise paspoort. Indien een van ons alleen met onze dochter reist, dan moeten we wel een verklaring van de ander tonen dat degene die met onze dochter reist daartoe bevoegd is. Dit is om ontvoeringen van minderjarige kinderen te voorkomen.

  Nu hebben wij beiden het ouderlijk gezag over onze dochter in Nederland. Het maakt daarbij niet uit of we al of niet samen wonen. Aan het ouderlijk gezag komt in principe geen einde. Maar ik wil dat ook in Thailand. Dat gaat in Thailand niet zo eenvoudig. Ik heb daarvoor een advocaat in de arm genomen die alle formaliteiten voor ons heeft geregeld. Die formaliteiten lopen via de rechtbank. Hij heeft daarvoor een (wat wij in Nederland noemen) verzoekschrift ingediend. We hebben allebei een aantal documenten moeten geven over de woonsituatie, inkomsten, financieel onderhoud en nog veel meer. Ook hadden we een getuige nodig. Mijn “schoonvader” heeft zich daarvoor opgeworpen. Op 8 december moesten we allebei bij een afdeling van de jeugdrechtbank komen om gehoord te worden door een vrouwelijke ambtenaar. Die heeft daarvan een rapport opgemaakt. Daarna werd een datum gegeven voor een mondelinge behandeling voor drie jeugdrechters. Dat heeft afgelopen dinsdag plaatsgevonden. Onze advocaat heeft tevens als tolk gefungeerd. Bovendien was het verhoor onder ede. Wij wachten nu op de beslissing. Zodra die er is en wij hebben beiden het ouderlijk (wettelijk) gezag volgens de Thaise wet, dan blijft dat bestaan, ook als wij uit elkaar zouden gaan.

  Nu begrijp ik dat jullie in goede harmonie uit elkaar gaan en wil jij de voogdij over jullie minderjarige kind. Dan is het verstandig dat je ook in goede harmonie dat met je vriendin regelt. Want je zal haar daarbij nodig hebben. Als zij haar hoofd in de wind gooit, dan geef ik je weinig kans. De rechters luisteren heel goed hoe jullie verhouding is en ook hoe goed je financieel voor moeder en kind zorgt. Bij mijn verhoor onder ede mocht overigens mijn vriendin niet zijn. Bij haar verhoor onder ede mocht ik wel aanwezig zijn.

  Wij hebben een advocaat uit Bangkok genomen op voorspraak van een broker uit Cha-am. Ik heb hem voor zijn werk 80.000 THB betaald. Dat is, vind ik, relatief veel voor een Thaise advocaat, maar hij is ook een dag naar Pak Chong gekomen en een dag naar Korat. Dat is alleen al twee maal een halve dag reizen voor elk bezoek. Bovendien moest hij in beide plaatsen overnachten omdat de zaak steeds om 9.00 uur diende. Wij hoefden over de gehele procedure ons geen zorgen te maken. Dat is ook wat waard.

  Je schrijft dat je een huis gekocht hebt, maar ook dat je het huis geleased hebt voor 30 jaar. Ik neem aan dat je bedoelt dat de grond waar het huis op staat voor 30 jaar geleased is en je dat op naam van jullie minderjarig kind wilt registreren. Je moet maar zeggen als ik het niet juist heb verwoord.

  Ik schreef eerder in een soortgelijk item dat dat (volgens mijn advocaat) niet zou kunnen. Ik ben echter in zekere zin door een lezer terug gefloten. In dat geval betrof het grond op naam van een Nederlandse man, getrouwd met een Thaise vrouw die is overleden. De vrouw had een testament waarin was bepaald dat de man erfgenaam (van de grond) was. Omdat hij als buitenlander geen grond mag bezitten, kon hij de grond wel op naam van hun minderjarig kind laten registreren.

  Mocht je de naam en het adres van onze advocaat willen weten, dan verzoek ik je dat via de redactie kenbaar te maken.

  Frans Nico

  • Frans Nico zegt op

   Beste Ricardo,

   Ik schreef hiervoor dat we nu wachten op de beslissing. In vervolg daarop het volgende. Inmiddels hebben wij de beslissing van de jeugdrechtbank binnen en hebben nu beiden het ouderlijk (wettelijk) gezag over onze dochter. De rechtbank heeft het al de dag na mondelinge behandeling opgestuurd. Kennelijk hoefden de rechters er niet lang over na te denken.

   In jouw vraagomschrijving stel je dat jij de voogdij over jullie kind wil hebben. Ik maak daaruit op dat jij voor jullie kind wil gaan zorgen. Als dat zo is, dan zal je in goede harmonie met jouw vriendin dat moeten regelen. Maar ook dan ben je er nog niet als je niet al het ouderlijk (wettelijk) gezag hebt. In dat geval zal je dat via de jeugdrechtbank moeten verkrijgen. Is het niet jouw bedoeling voor jullie kind te gaan zorgen en heb je niets inzake het ouderlijk (wettelijk) gezag geregeld, dan heb je feitelijk niets meer over het kind te vertellen en bepaalt de moeder alles zolang het kind minderjarig is.

   In Nederland bestaat de term voogdij niet meer als het om een eigen kind gaat. Voogdij is gezag over een minderjarig kind dat niet door een of door beide ouders (lees biologische ouders) wordt uitgeoefend, maar door iemand anders. Ouders kunnen bij testament of bij notariële akte een ander aanwijzen als voogd. Sinds 1 april 2014 kunnen ouders ook door registratie in het gezagsregister iemand aanwijzen die na hun overlijden het gezag over hun kind uitoefent. Ook een rechter kan iemand anders als voogd aanwijzen. Meer informatie vind je op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-de-voogdij-over-een-kind.html

   In jouw geval wordt dus niet over voogdij maar over ouderlijk (wettelijk) gezag gesproken. Ook in Thailand wordt over wettelijk gezag gesproken.

   Ik wens jou heel veel succes met jou wensen. Ik herhaal dat indien je naam en adres van onze advocaat wil weten, dan verzoek ik je dat via de redactie te laten weten.

   Frans Nico.

 5. piet zegt op

  Leasecontrakt kan op andere naam deze persoon moet wel tekengerechtigd zijn !
  Mischien van je vrouw geleasd?
  Staat het kind al op je naam en zo ja welke plannen terug naar geboorteland of Thailand.
  Probeer in alle gevallen rustig te blijven want in goede harmonie uitelkaar bestaat niet !!!

  Succes met afhandeling .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website