Hallo!

Ik heb al heel veel aan jullie website gehad, dank daarvoor! Maar ik heb toch nog een vraag: In februari vertrek ik voor 4,5 maand naar Thailand voor een stage voor mijn HBO opleiding. Deze zal op 10 februari starten en dit staat ook aangegeven in mijn stagecontract. Nu ga ik er van uit dat wanneer ik een visum (Studenten Visum) aan ga vragen, deze ook pas vanaf 10 februari geldig zal zijn.

Maar ik zou graag een week eerder al richting Thailand willen vertrekken om een beetje te wennen/settelen. Kan ik dan gewoon met het gratis 30 dagen toeristenvisum het land binnenkomen, en moet ik dan een week later nog mijn Studenten Visum laten afstempelen? En als mijn stage afloopt, kan ik dan op dat Studenten Visum nog gaan rondreizen? Want ik zal een jaarvisum moeten aanvragen voor die 4,5 maand. (En kan ik überhaupt een jaarvisum in NL aanvragen? Lees soms wel eens dat ze alleen een 3 maanden visum afgeven)

Of kan ik dan beter een Visa run doen en een Toeristen Visum aanvragen?

Alvast heel erg bedankt.

Groetjes,

Nynke


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Kan ik eerder naar Thailand met een studentenvisum?”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Nynke,

  Het is niet zo dat je maar een stempel zal krijgen van de eerste tot de laatste dag van je stage. Het zou een probleem zijn voor veel studenten die maar die dag Thailand binnen zouden kunnen en direct naar de les zouden moeten, en na de laatste les het vliegtuig zouden moeten terugnemen.

  Normaal zal je een visum ontvangen met een geldigheidsperiode van drie maanden of een jaar, afhankelijk van de duur van je stage.
  Stel dat je je aanvraag doet in december/januari, dan zal de geldigheidsperiode ergens een week (14-dagen) nadien beginnen, en die zal dus drie maanden of 1 jaar geldig zijn.

  Vanaf die datum kan je dus Thailand al binnen.

  Je zal een stempel krijgen bij binnenkomst dat een verblijf van drie maanden toelaat.
  Na die 90 dagen zal je met je papieren (stagecontract) naar de Immigratie moeten om te bewijzen dat je stage nog steeds loopt, en zal je opnieuw een 90 dagen stempel krijgen en zo elke drie maand.
  Loopt je stage ergens tussenin af, moet je dus niet direct buiten maar mag je nog verblijven tot de einddatum van de laatste stempel.
  Nadien kan je dus niet meer verblijven op basis van je ED visum, vermits je stage is afgelopen en zal je, indien je toch langer wil blijven, een ander soort visum moeten aanschaffen.

  Pas wel op dat je Thailand niet verlaat buiten de geldigheidsperiode van je visum, en kijk of het een Single of Multiple entry betreft.
  Single is maar een enkele binnenkomst voor het einde van de geldigheidsperiode van het visum, Multiple zijn meerdere binnenkomsten binnen de geldigheidsperiode van het visum.

  Ik geef je wel de raad om dit alles nog eens na te trekken bij de Thaise Ambassade.
  Regels veranderen soms.

  Nog een tip en niet onbelangrijk.

  Oppassen met stage.
  Het wordt in Thailand nogal snel aanzien als werken.
  Ik weet niet wat de stage inhoud maar informeer u toch maar best of het ook niet noodzakelijk is om ook een werkvergunning te hebben.
  (Een visa dat werken toelaat is niet het zelfde als een werkvergunning.)

  Succes met je stage

  • Nynke zegt op

   Beste RonnyLadPhrao,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik maak hieruit dus uit op dat het ook geen nut heeft om mijn visum deze maand of volgende maand al aan te vragen, omdat deze dan te vroeg in zal gaan?

   Verder is het helemaal duidelijk, bedankt! Ik dacht alleen dat ik met een multiple entry iedere 90 dagen een visa run moest doen, maar als ik het in Bangkok kan regelen bij de Immigratie zou het ideaal zijn!

   Ik ga overigens stagelopen bij een Orthopedisch bedrijf. Bij dit bedrijf worden onderandere arm / been prothesen en orthesen aangemeten en geproduceerd. Ik zal dus voornamelijk in de werkplaats en bij de patiënten mee kijken en het is de bedoeling dat ik zelf ook oefen zeg maar om de technieken onder de knie te krijgen.

   Ik had inderdaad al gelezen dat er een kans is dat ik een work-permit nodig zou hebben. Maar mijn stage bedrijf raadde aan om een ED visum aan te vragen en ik heb met zowel het Thaise Consulaat als de Thaise Ambassade hier in NL contact gehad (via e-mail) en daarin de situatie uitgelegd, dat het onderdeel is van mijn opleiding hier en zei vertelden mij dat ik dan een ED visum moest aanvragen.
   Ik zal geen stagevergoeding of iets dergelijks ontvangen, ook huisvesting betaal ik zelf en in mijn stage contract staat ook heel duidelijk dat ik echt het statuut Stagair behoudt en dus verder geen recht heb op vergoedingen en dergelijk.
   Hopelijk zullen ze het dus ook echt aanzien als stage en niet als werken.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Wat de aanvraag betreft – Een mailtje naar de Ambassade en die zullen je wel antwoorden vanaf wanneer je best je aanvraag doet.
    Je wacht nog op de papieren schrijf je dus zal je toch nog even moeten wachten.

    Wat betreft een ED visa raad ik aan de onderstaande link eens aan te klikken.
    Het gaat niet direct over stage maar wel over studeren in Thailand en het ED visum.
    Mogelijk krijg je na 90 dagen een jaarverblijf en moet je je alleen houden aan de 90 dagen meldingsplicht (is eigenlijk een bevestiging van je adres in Thailand).
    Dit zou je natuurlijk een enorme vrijheid geven om Thailand te ontdekken na je stage.
    Zoals ik (en andere) reeds eerder schreven, trek alles zeker nog eens na bij de ambassade zodat je niet voor verrassingen komt te staan eens in Thailand maar ik heb begrepen dat je dit nog wel gaat doen.

    http://studyinthailand.org/study_abroad_thailand_university/student_visa_immigration_thailand.html

    Toch maar oppassen met dat ED visum en stage/werken.
    Het maakt voor Thai niet uit of je voor werk al dan niet betaald wordt maar zou je wel in ernstige problemen kunnen brengen.(Ik kan toch niet nalaten je er nogmaals voor te waarschuwen)

    Maar goed als de ambassade zegt dat het niet nodig is……

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  Nynke,

  Nog even een aanvulling.
  Een ED visum is iets dat niet zoveel aan bod komt op het blog,omdat het ook niet zoveel voorkomt. De ervaringen zijn dus beperkt.
  Je ervaringen hiermee zouden veel lezers waarderen vermoed ik, dus hou ons op de hoogte hoe het in de praktijk verlopen is.

 3. Leo Th. zegt op

  Beste Nynke,

  Stel deze vragen wanneer je het studentenvisum gaat aanvragen. Ik neem aan dat je dat doet bij het Thaise consulaat in Den Haag. Ik zou geen risico nemem en me alleen houden aan informatie verstrekt door officiële instanties. Veel plezier in Thailand tijdens je stage!

  • Nynke zegt op

   Ja ik ga zodra ik alle papieren heb maar eens langs bij de Ambassade of het Consulaat (Welke van de 2 zou het beste zijn?), om terplekke mijn visum aan te vragen. Had begrepen dat het ook via de post kon, maar heb toch liever persoonlijk contact.

   En bedankt! Ik denk dat ik een geweldige tijd daar tegemoet ga. Vind het ook wel enorm spannend, maar ben 1x eerder in Thailand geweest voor 3 maanden dus het is niet helemaal onbekend. Heb ook een studio gevonden recht tegenover het bedrijf waar ik stage ga lopen, dus dat is ook ideaal.

 4. Ben zegt op

  Hoi Nynke,

  Ik zou met je vraag gewoon even met de Thaise Ambassade of consulaat in Nederland mailen. Die kunnen je alles precies vertellen, up to date en dan weet je waar je aan toe bent.

  Veel plezier alvast


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website