Beste lezers,

Een huis kopen van een particulier in Thailand, hoe pak je dit het best aan?

Gehuwd met Thaise.

Groeten.

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

3 reacties op “Een huis kopen van een particulier in Thailand, hoe pak je dit het best aan?”

 1. Stephan zegt op

  Zorg dat je de zaak goed laat controleren door een advocaat. Het chanote moet in order zijn, de registratie by land & titles moet correct zijn, er mogen geen schulden op geboekt zijn, de belasting moet betaald zijn etcetera. Als dat allemaal in orde is dan is het een fluitje van een cent. Omdat je getrouwd bent moet je voorbereiden hoe het eruit moet zien als je mogelijk gaat scheiden later en als een van de 2 sterft. Als het op haar naam staat en ze heeft kinderen bijvoorbeeld, wil je niet dat als zij sterft dat de kinderen jou uit huis zetten. Bijvoorbeeld een 30 jarige lease kan daar een oplossing voor zijn. Succes en veel plezier in je nieuwe woning. Groeten

 2. Erik zegt op

  Hans, ik heb dat gedaan. En hoewel mijn partner Thaise was heb ik een jurist alle papieren laten onderzoeken en meer dan dat.

  Het chanoot, is dat wel een echt chanoot. Is er vergunning voor het huis dat er op staat? Zit er een financiering op? Welke plannen heeft de lokale overheid in dat dorp? Krijg ik een plaatslagerij naast mijn deur, een garage, een huis van plezier, een stinkende varkensstal? Komt er een weg over mijn grond? Ligt mijn tuin wel aan een openbare weg?

  Zelf heb ik natuurlijk gekeken of er stroom is en stadswater; hoe de toegangsweg is, hoe het dorp er uit ziet, en ben ik bij dat huis gaan luisteren op diverse momenten van de dag. Ik heb het huis zelf van onder tot boven gecontroleerd; is het een bouwval of wonen er termieten?

  Wees kritisch en laat alles door een deskundige nakijken. Hou zelf ook ogen, oren en neus goed open. Huis en grond zijn investeringen voor jaren en daarmee wil je niet lichtzinnig omgaan.

  Laat je ook adviseren over de constructie rond de aankoop. Grond krijg jij als witneus in de regel niet op naam dus wordt het langlopende huur, vruchtgebruik of recht van opstal en dat alles deugdelijk geregistreerd op het ‘kadaster’ en op het chanoot.

 3. TheoB zegt op

  Beste Hans,

  Ik neem aan dat je een perceel land met daarop een huis wilt kopen.
  Neem de adviezen van Stephan en Erik ter harte.
  Een pand kun je op jouw naam zetten, land niet. Alleen land met een Nor Sor 4 Jor landeigendomsakte (น.ส. ๔ จ. โฉนดที่ดิน met een rode garuda) heeft volledige eigendomsrechten.
  Informeer bij het verantwoordelijke kadaster (สำนักงานที่ดิน) of je een usufruct (สิทธีเก็บกิน – levenslang vruchtgebruiksrecht) op het land kunt krijgen. Dit is goedkoper dan een leaseconstructie, maar het is de bevoegdheid van de ambtenaar (meestal het hoofd van de vestiging) om dat al dan niet toe te staan aan een niet-Thai.
  Ik weet dat in ieder geval de eigenaar van het perceel met eventuele opstal van het kadaster een verklaring ten behoeve van hypotheek of lening kan krijgen over de waarde daarvan. Onbebouwde grond is bijna 2x meer waard dan wanneer het bebouwd is, opstal is onderhevig aan waardevermindering (2%? per jaar).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website