Lezersvraag: Discussie bij incheckbalie luchthaven over mijn visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
29 oktober 2017

Beste lezers,

Mijn echtgenote en ik verblijven ieder jaar iets minder dan 8 maanden in Thailand en de overige maanden in Nederland. Wij zijn ingezetene van Nederland, waar wij een huis bezitten. Mijn echtgenote is niet visumplichtig omdat zij zowel een Nederlands- als een Thais paspoort heeft. Ik heb een non immigrant visum (retirement), dat ik ieder jaar op 5 februari in Thailand laat verlengen. Tot zover geen enkel probleem.

Waar ik wel een probleem heb is bij ons vertrek op Schiphol. Of wij nu vliegen met Finnair (meestal) of Lufthansa, vrijwel ieder jaar ontstaat er dezelfde discussie. Bij de incheck-balie ‘ontdekt’ de medewerker steevast dat ik een visum voor Thailand heb dat op 5 februari verloopt, terwijl de terugvlucht op 1 maart is. “En dat kan dus niet”. Dat kan wel, want ik laat mijn visum op 5 februari verlengen. Veel eerder of later mag niet. “Dat kunt u nu wel zeggen, maar dat kunnen wij van hieruit niet controleren bla bla”.

Bij de incheck-balie op Schiphol gaat men dus op de stoel van de Thaise Immigratiedienst zitten. Ieder keer komt er uiteindelijk een ‘supervisor’ bij, die zegt dat ik gelijk heb en dan kunnen wij door. Ik zou graag willen of meer mensen tegen dit probleem aan lopen en hoe zij ermee omgaan?

In feite is het de onwetendheid van de medewerkers van de check-in, en uiteindelijk komt het altijd wel goed, maar het betekent voor ons iedere keer een valse start van onze reis, waar we van tevoren al tegenop zien.

Groet,

Guus


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Discussie bij incheckbalie luchthaven over mijn visum”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Guus, een bekend probleem,met welke maatschappij je ook vliegt
  Zelf vlieg ik al 17 jaar op en neer en iedere keer hetzelfde op Schiphol,gelukkig is het altijd goed gekomen.
  Hans

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Tegen onwetendheid van het personeel aan de balie is weinig te doen vrees ik.
  Gelukkig zijn de supervisors meestal beter op de hoogte.
  Je kan enkel hopen dat ze bij hun opleiding beter worden geïnformeerd door hun werkgever betreffende dit.

 3. Ronny sisaket zegt op

  Elke keer heb ik het zelfde aan de hand en ook elke keer discuteren en uiteindelijk is alles in orde dit heb ik enkel op schiphol.

  Mvg
  Ronny

 4. Art Vogel zegt op

  Denk dat het een terechte reactie is van de medewerker, daar de vliegtuigmaatschappij verantwoordelijk is, en er zijn vast veel meer mensen die menen te vertrouwen te zijn op basis van hun mooie blauwe ogen.

  • Frans Nico zegt op

   Ik denk dat dit een fout redernatie is. De medewerkers op Schiphol moeten weten of je bij aankomst in Thailand over een geldig visum beschikt. Zo niet, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht je weer terug naar Nederland te nemen. Het is dus in het belang van de luchtvaartmaatschappij te controleren op een geldig visum ten tijde van aankomst. Wat je daarna doet is van geen belang. Daar ben je zelf immers verantwoordelijk voor. Overigens kan je ook zonder visum naar Bangkok vliegen (voor maximaal 30 dagen verblijf) en daarna vanaf een luchthaven in een ander land op een later moment terugvliegen, eventueel via Bangkok, al is dat acht maanden later.

 5. teun zegt op

  Jij hebt dan ook een exit-/reentry permit van de Thaise Immigration. En dat is het enige dat telt.Overigens, hoe laat jij je visum verlengen als je niet in Thailand bent en je paspoort niet aanwezig is?

  • Conimex zegt op

   Hij gaat ieder jaar 8 maanden naar Thailand en zo te zien doet hij dat elk jaar rond dezelfde tijd, m.a.w.voor 5 februari verlengt hij zijn visum, dan is hij nl in Thailand, kwestie van lezen.

   • Gerrit zegt op

    Tja,

    Maar dan kan niet, Je kan je visum slechts 2 weken voor het verloopt, laten verlengen en dan is het altijd geldig vanaf die datum, dus 5 februari (bij mij altijd 13 september)

    Zelf vlieg ik altijd EvaAir en ik heb nooit problemen gehad en ook voor mij bij de incheck balie, zie ik nooit problemen, misschien deze airliner eens proberen. Ik heb dezelfde ervaring als Guus en zijn vrouw en vlieg ook meer dan 15 jaar 3 á 4 keer per jaar heen en weer (tot het mijn strot uit komt).

    Gelukkig hebben ze bij EvaAir Elite class, dat maakt een hoop goed. Voor iets meer, z’n 1000 Euro per retour ticket, vlieg je veeeeeeel comfortabeler.

    Groetjes Gerrit.

    • Albert zegt op

     Tja, niet dus.

     Je kan 4 weken van te voren je extensie aanvragen.
     En je nieuwe extensie start op de datum dat de oude verloopt.

     Het blijft dus altijd dezelfde datum.

 6. ruud zegt op

  Je kunt van mensen aan een balie waarschijnlijk niet verwachten, dat zij alles weten vande immigratieregels van ieder land.
  Leer ermee leven 1 keer per jaar.

 7. Tak zegt op

  Ik vlieg drie keer per jaar vanuit Thailand naar Nederland. Ik ben woonachtig in Thailand. Ik moet altijd mn Thaise visum laten zien op Schiphol aan de betreffende airline als ik terug ga. Maakt me niet zoveel.uit. Ze doen gewoon hun werl. Airlinrs moeten dat nu eenmaal checken anders kunnen ze hoge boetes krijgen van het betreffende land.

 8. Leo Th. zegt op

  Kan mij voorstellen dat je daar bij voorbaat tegenop ziet. Wellicht zou je na het boeken van je ticket contact kunnen opnemen met de luchtvaartmaatschappij en deze verzoeken om schriftelijk/per e-mail te bevestigen dat het toegestaan is om op deze wijze ongehinderd je reis naar Thailand aan te vangen. Succes!

 9. GuusW zegt op

  Beste Teun, misverstand. Ik laat mijn visum verlengen als ik in Thailand ben (dus niet vanuit Nederland). Het probleem is dat de datum van de retourvlucht naar Nederland altijd later ligt dan de verloopdatum van mijn visum.
  Daar kan ik op voorhand niets aan veranderen.
  Op zich is de procedure wel duidelijk, het is alleen irritant dat er bij herhaling op Schiphol dezelfde welles-nietes discussie omtstaat, totdat er een leidinggevende aan te pas komt.

 10. RichardJ zegt op

  Erg vervelend en kennelijk niets aan te doen.

  Misschien dan maar een ticket kopen waarvan de terugreisdatum binnen de visum termijn valt? En dan vervolgens de terugreisdatum in Thailand laten wijzigen naar de later gewenste terugreisdatum?
  Ticket moet natuurlijk wel de juiste geldigheidstermijn hebben. Als je met EVA vliegt kan wijzigen volgens mij nog steeds zonder of tegen geringe kosten.

 11. Marc zegt op

  In de 40 keer dat ik heen en weer ben gegaan de laatste 10+ jaren is er NOOIT naar gevraagd. Nog niet eens naar gekeken zelfs. Ik vlieg bijna altijd KLM.

 12. Conimex zegt op

  Heb hetzelfde probleem wel eens gehad, vlieg niet zo vaak via Schiphol, meestal via Brussel of Hamburg, daar nog nooit problemen gehad, vlieg zelf ook altijd op een re-entry permit terug, op een enkele reis ticket.

 13. Pieter zegt op

  Recentelijk dacht ik dat probleem ook te hebben, m’n retirement visa verliep 2 dagen na aankomst in Thailand.
  Vooropgesteld: ik woon in Thailand, dus koop mijn ticket in Thailand en van Europa naar Thailand is dus mijn returnvlucht, en is het dus niet mogelijk een ticket van Thailand naar Europa te laten zien.
  Heb het steeds over Europa omdat ik niet graag op, of van Schiphol vlieg.
  Had dus een returnticket met Thaiairways van BRU naar BKK.
  Omdat ik niet zeker van m’n ‘zaak’ was heb in eerste instantie met Thaiair in Brussel gebeld, maar daar kon mij geen uitsluitsel geven.
  Toen op de website van de Thaise ambassade in Den Haag gekeken, en wat blijkt: daar wordt expliciet vermeldt dat men geen returnvlucht ticket hoeft te tonen.
  Dus een kopie van dit bericht gemaakt, om dit te kunnen tonen bij de incheckbalie.
  Maar daar werd niet eens naar gevraagd, dus probleem opgelost.
  Doe er uw voordeel mee.

 14. Gerard zegt op

  Ikzelf heb een Thai/wife visum , de laatste keer dat ik vanaf Schiphol vertrok had een medewerker daar nog nooit van gehoord,zei dat dit jammer was voor haar en ging gelijk naar de douane kreeg mijn paspoort zonder commentaar terug.

 15. christian walckiers zegt op

  Ik ga alle jaren voor 3 maanden zonder visum ik zeg elke keer aan de balie dat ik niet in Thailand blijf ik doe cambodja en filipinnen en ik doe dan een oversteek

 16. Jr zegt op

  Ik heb dit ook maar niet met een retirement visa maar met een touristvisa at arrival.
  Ik heb een ticket waarbij mijn vertrektijd 20 dagen later is dan de 30 dagen touristvisa,dit omdat ik vanuit thailand altijd een trip maak en daarna weer terugkom en weer 30 dagen krijg.
  Dit ticket boek ik in thailand als ik er ben en iedere keer dezelfde herkenbare vragen….dan blijft u langer dan de 30 dagen enz.
  Nee incheckbalie ik ga tussendoor naar een ander land.
  Ze snappen dit gewoon niet en ben het eens dat je er maar mee moet leven….wel bervelend iedere keer maar ach als je weer in thailand bent vergoed dit zoveel.
  De incheckbalie is huisje,boompje en beestje

 17. Ton Egbers zegt op

  Controle plicht bij vertrek op juiste visa voor hele verblijf van heen tot terugreis ligt m.i. bij de airline. Mocht er iets mis zijn bij aankomst op buitenbestemming, dan draaien zij op voor de deportatiekosten. Dus dat is basis van het probleem. En uiteraard heeft niet al het incheck personeel de bevoegdheid “op grond van mooie blauwe ogen” van deze strakke regel af te wijken. Dus moet iemand met meer strepen hiervoor akkoord geven. (Nog steeds risico airline natuurlijk).

  Maar al eens overwogen/geprobeerd n enkeltje te nemen, met excuus doorreizen a la Christian Walckiers? En dan voortaan retour tickets vanaf Thailand kopen? Dan ligt de controle plicht in Thailand. Maar da’s geen probleem want immers geen visa voor NL nodig. Dus geen problemen bij NL/EU douane. En natuurlijk ook geen “angst” dat je te lang in NL zal blijven. Plus fijn dat je weer terug wil komen in TH om daar 2/3 van je jaarkosten te verteren natuurlijk:-)

  • joskeshake zegt op

   niet vergeten, tickets kopen in Thailand is veel duurder dan in Europa, voor gelijk welke vlucht,vergelijk maar eens, ik doe het al jaren,mijn zoon en dochter kunnen van belgie naar mij komen met Thai airways voor soms ca 580 euro, dat moet je eens proberen vanuit Thailand te vinden.

   • Albert zegt op

    Probeer maar eens in Nederland een ticket te boeken
    Thailand naar Nederland en later terug van Nederland naar Thailand !

    Dat is dus meestal niet mogelijk.

 18. Fransamsterdam zegt op

  Ik snap al die medewerkers op Schiphol niet. Jaar in, jaar uit blijven zeuren over een visum, telkens weer de discussie aangaan, uiteindelijk moet er steeds een supervisor aan te pas komen die zijn eigen personeel moet afvallen, ze zullen het toch niet allemaal foutief aanleren in de opleiding, maar dan nog, al doende leert men ook, zou je zeggen, een medewerker die dit één keer bij de hand heeft gehad, en door z’n meerdere terecht is gewezen, die houdt er toch mee op, als er geen steekje aan los is…
  En als ik dan niet zo assertief ben, en de medewerker geloof, en conform de regels zijn/haar aanwijzingen opvolg, dan zit ik dus een uurtje later weer thuis met ongebruikte tickets?
  Wie houdt die waanzin in stand?

 19. Fransamsterdam zegt op

  Misschien is online inchecken een optie?
  Ik heb al in geen jaren meer bij een incheck-balie gestaan.

 20. ton zegt op

  Ik weet niet of het nu hier het goede antwoord is , maar ik ben met mijn vrouw vanuit Bangkok met Aeroflot naar brussel gevlogen. Ik woonde toen in Zeeland dus Brussel was beter dan Amsterdam.
  Wat een heisa dat gaf omdat het schengen visa afgegeven was in Kuala Lumpur en wij een tussenlanding maakte in Moskou, met als eind bestemming Brussel, je wilt het niet weten. Was 1 super visor niet genoeg.
  Laat inderdaad al die mensen op de luchthavens nu eens en voor altijd dezelfde ” taal ” spreken scheelt een hele hoop je weet wel

 21. zozithet zegt op

  Corretje heeft bepaald ongelijk, dan wel een selectief geheugen . Al kom ik nog niet aan de 50+ jaar naar TH, wel 30+ en met tenminste 30 verschillende airlines-en diverse vragen/kijken naar visum of kennen/weten wel van verdere regels. Al die klagers over opleiding: die is er amper tot niet voor dit ”problem”-er zijn 180+ landen waar mensen heen kunnen en elk land heeft zijn eigen regels, die ook nog continue veranderen (bvb dat Qatar sinds kort ons geheel visumloos binnenlaat).
  Er is WEL een wereldwijde oplossing voor dit problem dat op elke airport speelt; de TIM, of ook wel TIMatic (vanwege de automatsiering). Travel Information Manual. Daar staan alle inkomregels voor die 180+ landen in-en ook nog uitgesplitst naar herkomstland-voor ons gelden andere regels in TH als bvb voor de Pool (EU!) of Indier etc. En DAT is al in de introductie van vrijwel elke reis-opleiding waar ik ooit in mijn werkzaam leven mee te maken heb gehad.
  MAAR: beste Thailandliefhebbers, met wat ervaring weten jullie ook, dat dat zo geliefde land notoir laks tot onbetrouwbaar tot onduidelijk is in zowel het precies opstellen van regels als de uitvoering ervan bij binnenkomst-laat staan het duidleijk communiceren naar al die andere landen of op schrift. EN zoals ieder wel weet: de werkelijkheid in de praktijk kan fors afwijken van de papieren werkelijkheid.
  Overigens: bij ee transit kan het alsnog opnieuw gecontroleerd worden en zelfs eventueel de boarding voor flight 2 naar BKK geweigerd………

 22. smeets dirk zegt op

  Mijn visum word elke keer gecontroleerd en ook dat van u.Als u terugvlucht later is als 30dagen gaat men ALTIJD kijken of ge een visum hebt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website