Beste lezers,

Mijn broer heeft vier jaar geleden op zijn 61 verjaardag een condo gekocht in Bangkok. Op zijn naam. Nu wil hij het gele boekje (Thai: Thor Ror Sip Saam) aanvragen bij de Amphur.

Ik ga voor hem een Non-Immigrant Visa O voor 50-plussers aanvragen in Amsterdam, Prijs 55 euro. Want dat is voor hem erg moeilijk daar zijn ogen sterk achteruit zijn gegaan. Ik wil hem helpen om de formulieren in te vullen.

Ik heb al veel gelezen op jullie site. Het is mij echter niet duidelijk welk TM-formulieren van de immigratiedienst, en van de Amphur moet worden ingevuld. Is het mogelijk de voorbeeldformulieren te ontvangen? Zodat ik die in Nederland kan invullen voor hem, dat zou hij zeer op prijs stellen? Mijn broer wil 2 maanden in de condo wonen van de winter. Later voor langere tijd.

En is het mogelijk hier in Nederland een TM-30 formulier in te vullen? Dat bij aankomst in Bangkok direct kan worden ingeleverd bij de paspoortcontrole? Wie kan mij helpen?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Met vriendelijke groet,

Wim


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Lezersvraag: Mijn broer heeft een condo gekocht, ik help hem met de papieren”

 1. nico zegt op

  Beste Wim,

  Het gele boekje krijg je als je ingezetene bent van Thailand. Dus met een vaste verblijfplaats.
  Je heb daarvoor nodig een visum “O” of “O.A” allebei een jaarvisum, je geeft al aan een “O.A” te willen omdat je broer 50+ is. Dit kan je alleen aanvragen in Nederland bij de Ambassade van Thailand in Den Haag en niet bij het consulaat in Amsterdam. Kosten € 140,= en geen € 50,=

  In Thailand krijg je niet zomaar een geel boekje, daar moet je wel wat voor doen.

  Eerst naar de Nederlandse ambassade in Bangkok, met een copy van de belangrijkste bladzijde en vragen of ze het willen legaliseren, dit doet de consul persoonlijk en kost 1.200 Bhat.
  Vervolgens ga je naar het “Gouvernement’s complex aan de Chiang Watthana Road in Bangkok.
  Bij een officeel vertaal bureau (in de kelder) laat je de copy met stempel en handtekening van de consul vertalen, kosten ongeveer 300 Bhat, vervolgens ga je naar immigratie (in het zelfde gebouw) voor legalisatie, kosten (weet ik niet meer).

  Dan ga je naar het district’s administratie kantoor waar je woonachtig bent voor het “gele” boekje. Neem wel een bewijs (huurcontract of de vriendin/vrouw mee als bewijs dat je daar ook inderdaad daar woont.
  De hogere amtenaar gaat je het hemd van je lijf vragen en ook of je wel in je levensonderhoud kan voorzien, want Experts als kladlopers, zijn wel welkom in Nederland, maar zeker niet in Thailand.

  Dan neemt de hogere amtenaar, jouw broer en zijn vriendin/vrouw mee naar een nog hogere amtenaar, deze gaat dezelfde vragen stellen, die de lagere amtenaar, maar wel de baas van de afdeling, al op papier heeft geschreven.

  Als deze hogere van de hogere amtenaar ook overtuigd is dat je broer een aanvulling voor de Thaise samenleving is, zal hij zijn handtekening en stempel zetten en je het boekje uitreiken.

  Ik moet zeggen, dat als je z’n boekje heb, er wel deuren sneller open gaan, bij banken en aankopen van scooters, auto’s, boten of vliegtuigen.

  Een lange weg, maar wel te doen, veel succes.

  Nico

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. ruud zegt op

  Het zal wel van de Amphur afhangen.
  Ik ben nooit bij de Nederlandse ambassade geweest voor het aanvragen voor dat gele boekje.
  Ik moest ter plekke een stapel copieen laten maken en ben naar een politiebureau gestuurd voor nog meer papierwerk.
  Ik moest een officiele Thaise vertaling laten maken van mijn paspoort en de namen van mijn ouders in het Thais laten schrijven.

  Niet dat deze later correct in het boekje stonden, maar dat mag de pret niet drukken.
  Volgens het landoffice heb ik trouwens de Thaise nationaliteit.
  Dus er gaat zo af en toe wat mis met de Thaise bureaucratie.

  Vervolgens is een vriendin op wiens naam het land staat inderdaad 2 uur lang het hemd van het lijf gevraagd.

  De volgende dag mocht ik mijn gele boekje ophalen.
  Op verzoek van de vriendin die dag 200 baht aan de vriendelijke dame (eerder meisje) die het gesprek had gevoerd gegeven, omdat ze er zo’n hoop tijd aan had besteed.(na ontvangst van het gele boekje)
  Ik zag het dorpshoofd daar nog en die vroeg of ik had moeten betalen voor dat boekje.
  Die heb ik verteld dat ik een onverschuldigde betaling van 200 baht had gedaan op verzoek van de vriendin.
  Hij was er zeer tevreden over dat mij geen geld was gevraagd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. john zegt op

  Samen met mijn vrouw naar district administratie geweest met huisboek , paspoort , huwelijksdocument .
  De dag daarna gele boekje opgehaald . Was geen probleem .
  Hangt af van district tot district .. …Je moet geluk hebben .
  Grt John

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website