Beste lezers,

In de Bangkok Post stond op 24 juni 2019 dit artikel: www.bangkokpost.com/

Belangrijkste punt daaruit is dat iedere binnenkomende buitenlander zich binnen 24 uur moet melden bij Immigration Office. Deze regel bestond al langer. In het verleden kon deze melding ook gedaan worden bij de plaatselijke politie als er geen immigration office in de buurt was. De meldingen worden door hotels en resorts zelf gedaan. Als je echter op bezoek gaat bij familie of als je naar je eigen huis gaat in Thailand moet je dus direct binnen 24 uur naar Immigration Office.

Zijn hier al ervaringen mee? En kan het echt niet meer via de plaatselijke politie?

Groet,

Ruud

71 reacties op “Binnenkomende buitenlander binnen 24 uur melden bij Immigration?”

 1. Bertje zegt op

  Zolang ik naar Thailand ga (10 jaar nu) heb ik me nog nooit gemeld als ik bij mijn vriendin verblijf. Hotels en resorts doen dat wel als je er inchecked. Het enige wat ik doe is op het TM6 formulier, wat je in het vliegtuig krijgt, het invullen van het adres van de condo van mijn vriendin in Bangkok. Ook nog nooit gemeld als we in ons huisje zijn in Songklha.
  Hierop nog nooit gecontroleerd.

  • Erik zegt op

   Tot Bertje in een fuik loopt en een boete krijgt, hij of zijn partner. En dan heeft Thailand het gedaan…..

   Hou je aan de regels, en als de regels wijzigen dan pas je je aan. Die formulieren kun je downloaden en op voorraad leggen. Een kind kan de was doen.

   Waar dat nu allemaal voor nodig is is een andere zaak. Terrorisme? Alsof Teun Terrorist een adres heeft en een briefje in zijn paspoort……. De kwaaie mensen haal je er echt niet uit met een TM30. Dit Big Bro gedoe heeft alleen de bedoeling controle op je uit te oefenen; ik vind het schizofreen, het verlies van gevoel voor realiteit. Maar je bent gast in dat land; als de regels je niet bevallen moet je er weg blijven…….

   • Leo Th. zegt op

    Erik, over welke fuiken heb je het waar Bertje in zou kunnen lopen? Van controle is toch enkel sprake bij sommige immigratie kantoren, wanneer een buitenlander zijn/haar verblijfsstatus in Thailand wilt verlengen? Wanneer je naar Thailand reist op basis van een visum vrijstelling van 30 dagen of met een toeristenvisum Single Entry voor 60 dagen vindt een bezoek aan een immigratie kantoor niet plaats, tenzij je er natuurlijk uit eigen beweging heengaat voor het verkrijgen van dat TM 30 formulier. Maar wanneer je in hotels of guesthouses overnacht is daar geen enkele aanleiding toe en een bewijs, in de vorm van een ‘receipt of notification’ in je paspoort dat de logies verstrekker jou conform de regels heeft aangemeld, wordt niet gegeven. Hoe zou dan bij een willekeurige controle vastgesteld kunnen worden dat je niet in een hotel hebt overnacht maar enkele dagen bij je Thaise vriendin? Overigens, op mijn vele reizen per auto binnen Thailand ben ik tientallen keren gecheckt op een geldig rijbewijs maar er werd nooit naar mijn paspoort gevraagd. Ook bij veel guesthouses werd er niet naar gevraagd, al helemaal niet wanneer mijn Thaise partner ‘incheckte’. Wellicht/waarschijnlijk is het raadzaam om je wel te melden bij een immigratie kantoor wanneer je je hele verblijf in Thailand bij je Thaise vriendin/vrouw verblijft maar dat moet een ieder voor zichzelf bepalen. Om jouw laatste zin, dat je te gast bent en je er weg moet blijven als de regels je niet bevallen, moest ik wel een beetje gniffelen. Zonder te generaliseren meen ik op te moeten merken dat juist Thaise mensen de neiging hebben om allerlei regels met de nodige souplesse naar hun hand te zetten. Dat zie je bijvoorbeeld in het verkeer maar ook bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld de immigratie kantoren die aan officiële regels een eigen interpretatie geven.

    • Paul zegt op

     Ja, beste Leo, maar de Thaise mensen zijn ook geen gast. Bij mijn 90 dagen check in juni heb ik meteen een re-entry geregeld en toen werd mijn nadrukkelijk verteld dat ik me na terugkeer moet melden. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar de regels zijn verscherpt. Of dat zinvol is of niet, dat is niet ter discussie. Ik ben het dan ook helemaal met Erik eens.
     Natuurlijk vraag ik me ook wel eens af waar het allemaal goed voor is. Dan denk ik, ach, ik combineer het met een winkeluitje en een hamburger bij de Mac. Ik geniet dagelijks met volle teugen van mijn inmiddels 3-jarige verblijf in Thailand. Een “vakantie” in NL (voor zover ik als pensionado van vakantie spreek) voor een week of 6, want daarna slaat de heimwee naar Thailand toe.
     Er zijn dingen waar je geen vat op hebt en nimmer zult krijgen. So what? Geniet van het mooie en zorg dat je dat kan blijven doen. Een extra keertje naar Immigration? Ze hebben er (in Khon Kaen) uitstekende koffie, maar voor je die op hebt sta je alweer buiten.
     Wat de Thai met hun regels doen, dat is hun pakkie-aan, niet de mijne.
     Ik wens iedereen heel veel plezier!!!

     • Leo Th. zegt op

      Beste Paul, de situatie van jou verschilt met die van mij en volgens mij ook Bertje. Jij woont in Thailand en ik ga er op vakantie met een maximaal verblijf van ca 6 weken. Jij moet regelmatig je verblijfsstatus verlengen maar behalve bij aankomst in en vertrek uit Thailand heb ik geen contact met immigratie beambten. Wanneer ik samen met mijn partner de (schoon) familie in Thailand bezoek, zo’n 20 km vanaf de stad Chiang Rai, verblijven wij meestal de eerste nacht in een hotel in Bangkok om de volgende dag door te reizen. In Chiang Rai verblijven we dan een kleine week in het ruime huis van de familie, gelegen aan een rustige doorgaande weg. In de 20 jaar dat ik daar kom heb ik er nog nooit een politieagent gezien, maar dat terzijde. Dagelijks maken wij met enkele familieleden uitstapjes per auto, soms met overnachtingen in andere steden, zoals Mae Hong Son en Chiang Mai. Ik reageerde op Erik, die het had over fuiken waarin Bertje ( en ik dan waarschijnlijk ook) zou kunnen lopen en ik vroeg mij af wat voor fuiken dat dan waren. Voor een ‘simpele’ vakantieganger zoals ik ben, denk ik toch echt niet dat het zo’n vaart zal lopen. En vanzelfsprekend moet iedereen voor zichzelf beslissen. Datzelfde geldt ook voor de Thaise burgers. Meen weleens op Thailandblog gelezen te hebben dat ook zij een meldingsplicht hebben wanneer zij een nacht buiten de eigen provincie verblijven. Zal een drukte bij de gemeente van ik weet niet wat worden wanneer iedereen daar zich aan gaat houden. Denk daarbij ook aan de volgens mij overgrote meerderheid van de werknemers in andere provincies en nog steeds ingeschreven staan op het oude woonadres, met volksverhuizingen bij verkiezingen als consequentie. Natuurlijk heb je gelijk, dat is mijn pakkie-aan niet. Maar ik mag toch wel eventjes gniffelen wanneer Erik zijn statement maakt dat je maar uit Thailand weg moet blijven wanneer je als gast de regels niet bevallen?

    • theoweert zegt op

     Ik verblijf in Kantharalak in de provincie Sisaket. Anderhalf jaar terug ging ik samen met een TM30 formulier naar het plaatselijke politiebureau omdat er geen Immigration is in Kantharalak.
     Na verschillende mensen gesproken te hebben kreeg ik te horen dat dit in Kantharalak niet nodig was.

     Echter vorig jaar december ging samen met mijn vriendin en haar blauwe boekje, omdat ik haar de regelgeving in het Thais had laten lezen, naar het kantoor van Immigration in Sisaket.
     Kreeg daar in een kleine 15 minuten een strookje in mijn paspoort dat ik me gemeld had en klaar was Kees. kosten nihil alleen iets tijd en totaal 145 bath voor bus en taxi.

     Een kleine twee weken later staat er een busje van immigration aan de overkant in de straat bij mij buurman, deze kreeg een boete (of zijn vriendin) van 1000 baht omdat die zich niet had gemeld.
     Daarna kwamen ze ook naar mij toe en vroegen om mijn paspoort. Ze keken er in zagen het formuliertje en zeiden keurig en bedankten me.

     Nu ga ik tegenwoordig de dag na aankomst eenmalig samen met mijn vriendin en het blauwe boekje langs het immigration kantoor, zijn altijd vriendelijk en de melding is snel gebeurd. Op mij vraag of ik me nu ook tussendoor moest melden. Was het antwoord dat hoeft niet, als je het strookje maar in het paspoort houdt en je wel elke 90 dagen meldt. Het is NIET i.p.v. van een borderrun. Nu ben ik de voorlopige tijd nooit langer dan 3 maanden in Thailand, dus is niet voor mij van toepassing.

     Dat je bij controle door de politie niet om een paspoort gevraagd heeft niets te betekenen. Want daar is de immigratie voor. Ook in Nederland zal men bij een drankcontrole niet om de paspoort en soms niet om het rijbewijs vragen.

   • theoS zegt op

    @ Erik, fuik wat? Ik verblijf hier nu 43 jaar en heb mij nog nooit gemeld of 1 of ander TM formulier ingevuld. Ook is mij daar nog nooit om gevraagd door of bij de Immigration. Ik ben al jaren gepensioneerd en kom dus elke 90 dgn bij de Immigration, De laatste Jaren doet mijn zoon dit voor mij. Nooit ergens om gevraagd buiten mijn paspoort.

    • Erik zegt op

     Theo S dan heb je geluk gehad. Die regel is er al heel lang maar ja, this is Thailand. De adviezen zijn duidelijk: ga het naleven, je krijgt een stukje papier in je paspoort en klaar is kees…..

  • geert zegt op

   Bertje, ik zou dat vanaf nu toch maar gaan doen.
   Als je naar Immigration moet voor een verlenging of voor een re-entry of … en je hebt geen “receipt of notification” in je paspoort dan zal je het geweten hebben.
   Het wordt sinds kort wel gecontroleerd althans in BKK en Samut Prakan.
   Je krijgt sowieso een boete, maar wat erger is, men kan je een verlenging weigeren of moeilijk gaan doen.

   Effe melden en je bespaart jezelf een hoop ellende 😉

  • Harry Romijn zegt op

   Zelfs 10.000 x oversteken bij rood licht, zonder ooit aangehouden te zijn door een politieagent of hierop aangesproken door anderen, wil nog niet zeggen: toegestaan.

 2. Bert zegt op

  Nee Bertje, dat klopt wat je zegt maar tijden en regels veranderen.
  Er is nu meer controle op die zgn TM30 melding.
  En het is een kleine moeite om te doen.
  Heb het vroeger ook nooit gedaan, maar nu doe ik het wel.
  Moet uiteindelijk ieder voor zich weten.

  • Kees zegt op

   Kleine moeite? Als je veel reist binnen Thailand is het ondoenlijk.

 3. De Inquisiteur zegt op

  Ik heb het enkele weken expliciet gevraagd op Immigratie Sakun Nakhon. Ze haalden er zelfs de chef bij want niemand wist van iets, ook het formulier tm30 kenden ze niet.
  En meldden dat ik niets hoefde te doen.
  Ben 3 weken op stap geweest … .

  • l.lagemaat zegt op

   Mogelijk dat het geldt voor mensen, die Thailand bezoeken en niet een uitstapje naar een andere plaats in
   Thailand.
   In andere landen wordt men ook aangemeld door hotels e.d. bij de politie of immigratie.
   Wil men in Nederland iemand uit Thailand uitnodigen dan moet dat van te voren aangevraagd worden
   voor toestemming en garantiestelling!
   Zou je in Thailand weer terugkomen dan gaat de 90-regeling weer in werking treden.

   • theoS zegt op

    @ I.lagemaat, klopt en in Nederland word zelfs een Nederlander die in een hotel boekt direct aangemeld bij de politie. Maar dit is NL niet, dit is Thailand en alles wat in NL niet kan gaat hier wel.

  • hanshu zegt op

   De immigratie van Sakun Nakhon heeft vast al een tijdje hun post niet geopend dan.

  • John Chiang rai zegt op

   Ik heb de zelfde ervaring gemaakt als De Inquisiteur op de Local Police bij ons in het dorp.
   Omdat de Immigration heen en terug toch een ritje is van ca 80km,en op het formulier duidelijk geschreven staat, dat het in zo’n geval ook bij de Local Police kan worden doorgevoerd,dacht ik mij op die manier een rit te sparen.
   Het TM30 formulier ging van de ene hand in de andere,en zelfs de chef trok bij het bekijken van het document een gezicht alsof hij water zag branden.
   Zelfs toen ik hem wees op het in Thai geschrevene,dat hun in zo’n geval toestandig zijn,had geen ambtenaar de moed,of het weten hoe dit te behandelen is.
   Hoewel dit reeds een oudere wet is,en velen deze melding jarenlang niet meer hebben doorgevoerd,heeft de Junta regering dit enige jaren geleden weer opnieuw in het leven geroepen.
   Officieel moet iedere huisbaas,ook een levenspartner die het huis in eigendom heeft, een buitenlander binnen 24 uur aanmelden,ook als deze zijn aanwezigheid tijdelijk onderbroken heeft door een korte vakantie elders anders in het land.

   • Mattheus zegt op

    Ja ik vind het prima alleen het feit dat je je wanneer je even bent weggeweest voor bijvoorbeeld een korte vakantie weer moet melden vind ik pure waanzin. Ik ga er vaak voor een paar dagen even tussenuit en zou me dan in principe iedere keer weer moeten laten aanmelden.

  • Antonio zegt op

   Zelfs in BKK is (was) het zo 1.5 jaar geleden ben ik met mijn Vriendin (zij was immigration en is nu RP) eerst heeft ze op het buro gevraagd waar ze werkt…. alsof water kon branden niemand wist wat TM30 was, dus naar het dichts bij zijnde Immigration kantoor, daar wist met iets meer en dacht dat het alleen voor Hotels etc was een oudere officer wist nog wel wat het was en dat is al 15 jaar niet meer echt gebruikt werd dacht hij, en stuurde ons weer door naar een andere Immigration kantoor voor als we het echt wilde weten….

 4. Jasper zegt op

  Ik heb mij er lang niet om bekommerd, maar op het moment dat je met immigratie te maken krijgt is het wel van belang dit te doen – anders volgt er tegenwoordig onherroepelijk een flinke boete.
  Ik heb het de laatste jaren wel gedaan, omdat ik bij immigration visum verlenging aan moest vragen na 3 maanden. Ook heb ik via via gehoord dat men hier en daar aktief buitenlanders opzoekt in hun woonst ter controle.
  Als je nooit met immigration te maken hebt kun je het risico nemen. Aan de andere kant: hoeveel moeite is het om de dag na aankomst je aan te melden? Voor sommigen een lange busreis, voor mij 30 minuten.
  Up to you, dus.

 5. Peter zegt op

  In Chiang Rai zijn ze er al lang mee bezig
  Bij niet melden krijg je 800 baht boete
  per dag
  Ook anderen die een nachtje blijven is een meldplicht
  Nog gekker is de vertrek melden
  Als je naarChiang Mai gaat moet je het vertrek
  Melden en weer de nieuwe aankomst
  Als je dit niet doet krijg je 2x 800 baht boete
  Dus ga je in een hotel overnachten nooit je
  Paspoort laten zien danwel afgeven om boetes
  Te voorkomen!!!

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Peter,Het afmelden heb ik nooit gedaan omdat immers jou hotel of prive onderkomen in Chiang Mai de zelfde plicht van de TM30procedure ook heeft.
   Eerst bij terugkomst naar Chiang Rai ben je als(huis eigendommer) officieel verplicht,om de buitenlander/levenspartner opnieuw aan te melden.
   Een plicht van afmelding staat nergens in deze wet beschreven,en zal misschien een fabeltje zijn van een Thai,die zelf niets weet maar graag overdrijft.
   Bovendien vraagt ieder beetje gerenormeerd hotel na een paspoort of een identiebewijs,en zul je bij weigering deze documenten te laten zien,helemaal niet kunnen inchecken.
   Zelfs het smoesje dat je geen paspoort of identiebewijs bij je hebt,is reeds strafbaar omdat iedereen zich bij navraag moet kunnen legimatiseren.

 6. Andre zegt op

  Vorige week bij ons in Phetchabun in een lokaal koffieshopje waar elke week veel buitenlanders zitten kwam de Imm langs met 5 man, 1 persoon had zijn papieren niet in orde en een boete van 7500 baht.
  Ook werd er gezegt dat iedereen zijn copy’s van het paspoort of zijn paspoort altijd bij zich moet hebben, inclusief zijn 90 dagen melding.
  Er word wel degelijk gecontroleerd, je kan het maar beter voorkomen en niet proberen eigenwijs te zijn of te blijven.

 7. john zegt op

  zoals je zegt Jasper
  ” Als je nooit met immigration te maken hebt kun je het risico nemen. Aan de andere kant: hoeveel moeite is het om de dag na aankomst je aan te melden? Voor sommigen een lange busreis, voor mij 30 minuten.
  Daar ligt het probleem. In veel omgevingen dien je het persoonlijk te doen en zijn er lange reis en wachttijden ! Dan heb je een keuzeprobleem.

  De simpele opmerking:
  Hou je aan de regels, en als de regels wijzigen dan pas je je aan is wat ongenuanceerd. Zal weinigen op deze wereld die kunnen zeggen dat ze zich ten alle tijde aan de regels houden en hebben gehouden. Maar, er zijn inderdaad braverikken in de wereld maar niet heel veel.

  • Winlouis zegt op

   Beste John, een lange busreis hoeft ook niet, er staat klaar en duidelijk vermeld dat je kan aanmelden bij het plaatselijke politiekantoor het kan zelfs verstuurd worden met de postdienst en nu ook al via het internet.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Winlouis, wat op zo’n formulier duidelijk geschreven staat,is voor veel Local Police,zelfs als het ook nog duidelijk in het Thais vermeld staat, nog lang geen zekerheid in Thailand dat men het geschrevene ook werkelijk in de daad omzet.
    Veel local Police hebben nog nooit van de TM30 regel gehoord,staan raar te kijken,en hebben gewoon niet de bereidheid of het weten om de procedure door te voeren.
    Ook is het versturen per post/of via Internet in veel regio’s nog steeds niet mogelijk,zodat mijn vrouw mij altijd nog persoonlijk aanmelden moet in de Immigration die ca 80km van ons huis ligt.

    • Winlouis zegt op

     Beste John, ik verblijf ook maar om de 3 maand voor 90 dagen bij mijn gezin, door mijn slechte gezondheidstoestand moet ik om de 3 maand terug naar Belgie voor medische zorgen en medicatie. Ik moet dus telkens bij aankomst mijn adres bevestigen, wij wonen in centraal Thailand, op 32 km van de stad Saraburi en zoals U zegt, is het hier hetzelfde liedje als je naar het politiekantoor gaat voor de melding met het TM 30 formulier, staan ze er op te kijken zoals een zieke koe.! Vroeger moest ik dus telkens naar het immigratiekantoor te Lopburi, op 73 km van waar wij wonen. Ik heb toen gevraagd in het immigratiekantoor of ik de melding niet kon doorsturen via het internet naar het e-mail adres van het kantoor en dit is toen toegestaan. Ik stuurde het ingevulde TM 30 formulier en alle kopie’s via bijlage naar het kantoor en zij stuurden mij het ingevulde en afgestempelde briefje van aanmelding terug via e-mail, afprinten en klaar. Vanaf verleden jaar is er eindelijk een immigratie kantoor gekomen in het district Saraburi, het kantoor is vanaf ons adres gevestigd op de grote baan, richting Saraburi op nog geen 15 Km van waar wij wonen. Als ik nu aankom in Thailand ga ik de dag nadien naar het kantoor en doe de aanmelding. U kan ook eens informeren bij het immigratiekantoor of het mogelijk is, het ingevulde aanvraagformulier samen met de nodige kopie’s kan doormailen naar het e-mail adres van het kantoor. Door te vragen is nog nooit iemand bedrogen uitgekomen, veel geluk gewenst.

 8. Arie zegt op

  Kan je die melding ook via internet of een app doen?
  En zo ja waar?

 9. Sir Charles zegt op

  Hier kan men het formulier downloaden:
  http://www.chiangmailocator.com/images-folder/pdf/tm30form-1.pdf

  • john zegt op

   duidelijk een formulier bedoeld voor de hotelbaas. Is dan ook een TM 30 dat bedoeld is voor de eigenaar “possesor” of the building. Ben bang dat je dat niet zo,aar kunt gebruiken. Meen dat je eerst bij immigration daarvoor een registratie dient te doen.

 10. HansG zegt op

  in vliegtuig familie adres ingevuld (TM6 begrijp ik). Vorig jaar idem en lokaal netjes gemeld via TM30.

  Wij verblijven op dit moment echter toch maar niet bij de familie. En hebben nu alleen bij resorts geslapen.
  Ik heb aangenomen dat ik niets hoef te melden omdat die verplichting bij de resorts ligt.

  Andersom verwacht men wellicht een melding omdat wij dit privéadres ingevuld hebben?

  Kan dat een probleem geven bij vertrek uit Thailand? Ik weet immers niet of de resorts mij netjes aanmelden.

  • HansG zegt op

   Gezien onderstaande reacties,

   Ik heb mij nu niet gemeld i.t.t. vorig jaar omdat ik weet dat de meldingsverplichting bij de eigenaar ligt!

   Vorig jaar was dat het huis van mijn schoonmoeder, dus dan is melding duidelijk.

   Dit jaar, verblijf in resort, ondanks zelfde vermelding als vorig jaar in vliegtuig.

   Eigenaar heeft niet eens mijn paspoort gevraagd.
   Hoe kan hij mij dan melden?
   Natuurlijk ga ik op het einde van verblijf rekening met verblijfdata vragen, anders heb ik geen bewijs van verblijf.

   Maar toch……?

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Hans G,Officieel bij jij persoonlijk helemaal niet verplicht om je met een TM30formulier binnen 24uur aan te melden.
   De verplichting ligt alleen bij de hotel/huis eigendommer die de buitenlander onderdak verleend.
   Wij voelen ons,omdat velen bij hun eigen partner of familie overnachten,en daardoor de uiteindelijke geldboete ook niet zelden bij ons terecht komt,hoogstens verplicht dit te voorkomen.
   Ook voor de plicht van het hotel een buitenlander/gast aan te melden,wat meestal automatisch gaat,kunnen ze de gast later nooit verantwoordelijk maken.

  • stevenl zegt op

   Nee hoor, geeft geen enkel probleem, er is geen koppeling tussen TM6 en TM30 formulier.

 11. Ed zegt op

  Voor zover ik weet ligt de verantwoordelijkheid van aanmelden bij de eigenaar van het huis waar je verblijft. Je vriendin bijvoorbeeld. Nooit gehoord dat je zelf naar immigration moet.

 12. Willem zegt op

  Zoals al eerder hier gemeld gaat het hierbij om de TM30 melding. Daarbij moet de buitenlander zich niet bij de immigration melden maar meld de eigenaar van een huis, hotel, condo etc een aldaar verblijvende buitenlander. Punt!

  Het verhaal gaat echt een eigen leven lijden.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat andere punten voor Willem. Je zou eerst maar eens de koptekest van een TM30 formulier gaan lezen en dan kon je terecht op de het volgende : ik ben zelf hoofd van mijn 1 persoonshuishouden in 1 van mijn huizen( nee geen condos) en mag het daarom zelf doen. Daarnaast ben ik ook possesor ( staat op het TM30 formulier) dus in het Nederlands bezitter van mijn huis dus dit is de 2e mogelijkheid. En de 3e mogelijkheid voor een ander is dat de eigenaar geen tijd heeft want moet werken of ligt met griep in bed of wat ook dus dan namens de eigenaar doe je de melding. En ten 4e alle gevens over de vreemdeling vul je zelf in want het zijn jou gegevens en/of de eigenaar kan niet schrijven of lezen wat nog wel eens voorkomt. Om maar eens wat te noemen waarom de eigenaar niet altijd aangifte hoeft te doen maar een ander dit kan doen.

  • Sir Charles zegt op

   Klopt en als je vrouw/vriendin de eigenaar van het huis is waarin je verblijft een flinke boete krijgt opgelegd dan zeg jij uiteraard tegen haar: betaal het zelf maar want het is toch jouw huis! 😉

   • theoS zegt op

    Sir Charles, mijn vrouw heeft mij nog nooit of te nimmer aangemeld bij de Immigration. Zij kwam daar elke 90 dgn met mijn paspoort en werd nergens om gevraagd. Nu doet mijn zoon het en die word ook nergens om gevraagd.

 13. Jan W. zegt op

  Wij huren al jaren het zelfde condo voor 2 maanden (59dagen in en uit Thailand)
  Moeten wij meer doen dan zoals gebruikelijk, het formulier wat wij in het vliegtuig ontvangen in te vullen met de preciese is adres gegevens ?

  • Mario zegt op

   TM 6 is inderdaad het formulier dat je krijgt op het vliegtuig …waar je het adres moet invullen waar je gaat verblijven…daarna is het aan de eigenaar van de condo om binnen de 24 uur bij de immigratie melding gaan doen van u verblijf met de nodige formulieren… kopie paspoort, eigendom bewijs, kopie van het huurcontract,TM30 e.a..

 14. Chris zegt op

  Mijn vriendin en ik hebben altijd gemeld bij de politie en dat was tot dit jaar in orde volgens de immigration.
  Bij mijn jaarverlenging in mei moest mijn vriendin eerst een TM30 fromulier invullen. Bij navraag mag ik het de volgende keer niet meer bij de politie melden. ik mag binnen vier dagen melden bij immigration., maar het kan nu ook via internet.

 15. Marc zegt op

  Het is beter om je binnen 24 uur te melden. Ik ken verscheidene mensen die boetes hebben gekregen, toen ze om een extensie van hun 30 dagen visum visum vrijstelling of extensie van een 60 dagen toeristen visa gingen (de THB 1900 optie). Sinds een jaar of drie doe ik dit nu, oorspronkelijk zelf naar Soi 5 in Jomtien, maar sinds ca 2 jaar kan het per internet door onze Condo Manager, dus geen tijdverlies meer.
  Voor degenen die een eigen condo hebben, zou ik zeggen, bespreek het met de Building/Condo Manager, als deze nog geen account heeft. Voor huurders van een condo (mag in principe niet minder zijn dan 30 dagen) beter even bespreken met Condo Manager bij aankomst en, indien geen account, toch naar Immigratie gaan. Het is een beetje een vreemde regel, het kost niets en is voor Immigratie een hoop werk.
  Hoop dat deze bijdrage wat helpt.

 16. Hans H. Kwang zegt op

  In de volgende topic staat ook nog de nodige informatie:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/hoe-werkt-de-tm30-regeling-precies/

 17. toni zegt op

  Ik krijg binnenkort bezoek van mijn broer en die verblijft in ons huis. Moet dat aan immigration gemeld worden?

  • stevenl zegt op

   Officieel, ja. Als hij korter dan 30 dagen hier veblijft en verwacht geen immigratiebehoeften te hebben zou ik de melding niet doen.

 18. Filip zegt op

  Ik ben op 8 mei terug in Thailand binnen gekomen , op 9 mei met echtgenote naar de plaatselijke politie van Phrae voor te melden dat ik terug was ( TM 30 ) Prijs 50 bath en moest dit vervolgens afgeven aan immigratie wanneer ik daar heen moest . Vorige week mijn verlenging van mijn retirement visum gedaan bij Immigratie NAN , het kopij van het TM 30 formulier stak bij het bundel , alles blijkbaar ok , dus het gaat nog steeds via de lokale politie als er geen immigratiekantoor is.

 19. KhunKarel zegt op

  Het begint echt de spuigaten uit te lopen met die over de top Biggest Brother waanzin
  Ik vind het werkelijk diep beledigend mensen zo te behandelen in landen als dit heb ik niks meer te zoeken, ik wens geen slaaf te zijn, iedereen buigt als een knipmes, het is een zielige vertoning, waarom niet gelijk van het vliegveld naar de immigratie om als gedienstige slaaf je te melden, want die 24 uur is wel erg tollerant, ik vermoed dat 95 % van de mensen het nog zou doen ook, mocht die regel ingaan.

  Jawel, Thailand is een erg fijn land geweest , maar het feest is zo langzamerhand toch echt wel voorbij met al die privacy schendende obsessies, echter niemand wil dit inzien.
  Thailand is voor mij het Nieuwe Noord Korea aan het worden, laat ik dan een ook maar even de USA aan het rijtje toevoegen, want die hebben het plan wat in Thailand op de plank lag zinds verleden maand uitgevoerd, d.w.z. formulieren in vullen met welke websites je bezoekt, op welke sociale media je zit, welke telefoonnummers je de laatste 5 jaar hebt gehad etc. etc..
  Wie wil in godsnaam naar zo’n land? je komt een zak met geld brengen en als dank word er met allerlei onzinnige maatregels je leven zuur gemaakt.
  Ik volg dan ook het veel gehoorde advies op van de Law and Order brigade op dit blog, en dat is wie het niet bevalt moet niet zeuren maar wegblijven.

  iedereen nog een prettige dag.

  • geert zegt op

   Niemand zal je verplichten om in Thailand te blijven KhunKarel.
   Als het je niet meer bevalt dan vertrek je toch gewoon terug naar….
   Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom je van leer trekt tegen Thailand.
   Misschien weet je het niet maar het gaat er in de meeste Europese landen ook zo aan toe.
   Als een Thai in Belgie aankomt is hij ook verplicht van zich te melden. Thailand volgt zo het voorbeeld van andere landen.
   De wet is de wet, maar je daar niet zo druk om, accepteer het gewoon.

   • KhunKarel zegt op

    Tja duidelijk weer Law and orde brigade met de veel gehoorde kreten als: je bent gast, en al het niet bevalt dan moet je weg blijven, wel als u even goed gelezen had, (iets waar veel mensen moeite mee hebben) dan had u kunnen zien dat ik al aan het wegblijven ben, ik heb uw raad dus al opgevolgd, maar dat neemt niet weg dat ik mijn ogen sluit voor de voordurende negatieve acties en regels waar je als buitenlander mee te maken krijgt, zinds de militairen de macht hebben overgenomen.
    Ik vind het dan ook prettig om te lezen op TB welke nieuwe tafrelen en bizarre regels er uit de broedkamer van deThaise overheid komen er zich afspelen in Thailand.

    Aan de vele bange reacties op het verhaal van Bertje is duidelijk af te lezen dat er een angstcultuur heerst. ik zie bij veel mensen dan ook een soort stockholm syndroom verschijnen.
    Vergelijkingen maken dat het in veel andere landen in Europa er ook zo aan toe gaat dan wil ik ook graag horen welke landen het er net zo aan toegaat als in Thailand.

    Steeds komt ook weer terug dat als een Thai naar europa gaat moet hij/zij ook een hele stapel papieren invullen, die vergelijking slaat nergens op, want een Thai komt doorgaans niet met een zak geld naar europa om een huis te kopen of bedrijf te starten, het zijn doorgaans mensen met weinig geld die een vriendje hebben in Europa, dus om die reden word er veel papierwerk gevraagd, zodat men zich niet na een week bij de sociale dienst meld en de hand ophoud.
    En ja een Thai moet zich ook melden in Nederland of Belgie maar niet binnen 24 uur en slechts 1 keer, daarna ben je doorgaans verschoond van de onzin die men in Thailand hanteerd.

    Kijk het gaat ook niet alleen om die meldingsplicht, was dat maar het enige, maar om een hele reeks van strenge beleidsvoering die nooit positief voor de farang is, maar altijd negatief, Thailand blog staat vol met de zaken die men als farang moet ondergaan of ontberen, daar komt nu dan ook nog de zeer hoge bahtkoers bij, en dat zet veel mensen aan het denken om maar te verkassen reken daar maar op.
    We worden door de Thaise overheid in mijn inzicht behandeld als koelies, daar hoeft niemand het mee eens te zijn, maar zo voel ik het wel aan en daarom ben ik gekapt met de ”Thailand gekte”, wel met pijn in het hart overigens want als je lang in Thailand komt (45 jaar) dan is het heeeeeel moeilijk om afscheid te nemen. maar er zijn andere landen waar het ook goed vertoeven is, en waar al die knettergekke strenge regels nog niet aan de orde zijn, gaat waarschijnlijk ook wel komen maar voorlopig nog niet.

    Ik wens iedereen opnieuw een fijne dag toe

  • Frans zegt op

   En wat voor informatie moet je verstrekken als je een Schengen visum voor een west-Europees land aanvraagt, Wij zijn geen haar beter

 20. Jan Hoekstra zegt op

  Even langs de immigration in Bangkok….dacht het niet, duurt uren. Wat een onduidelijke regel is dit. Ik vroeg het zelfs aan de immigratie op de luchthaven en zij hadden geen idee waar ik het over had.

 21. De Kind zegt op

  Ik kom al 40 jaar naar Thailand en ik heb me nog nooit gemeld op immigratie . Ben nog laatst in februari geweest en gelogeerd bij een vriend. Van die regel heb ik nog nooit gehoord en waar zou ik dat dan moeten gelezen hebben ?

  • ruud zegt op

   Ik Nederland word je verondersteld de wet te kennen.
   Ik vrees, dat dat voor een toerist in Thailand niet anders zal zijn.

 22. Marcel zegt op

  Hoe moet dat dan als je de eerste dag vanuit Bangkok in de
  Nachttrein gaat reizen?
  Wordt je bij het kopen van een kaartje ook aangemeld?

 23. Bertje zegt op

  Beste allen,

  Rond 20 aug 2018 ben ik voor 60 dagen naar Thailand gegaan, 16 oktober heb ik een verlenging gevraagd voor 30 dagen, dus voor max. 90 dagen. De imm in Hatyai vroeg nergens om, alleen formulieren invullen, nodige kopieen en een pasfoto was voldoende en natuurlijk de 1900 baht. Over (eerdere) verblijfsadressen werd niet gediscusieerd.

  20 nov 2018 heb ik het land weer verlaten.

  Maar ik zal jullie goedbedoelde advies ter harte nemen. Komende week ga ik weer voor 60 dagen.

  Bertje

 24. Hans zegt op

  Dat verplicht melden is volgens mij allemaal bangmakerij. Ik kom 38 jaar in Thailand en heb er 13 jaar geleden met mijn Thaise vrouw een huis gekocht waar we wonen. In al die jaren heel het land doorkruist en alle buurlanden enkele malen bezocht. Naar immigratie ga ik alleen voor jaarvisum, 90 dagen melding en re-entry. Nooit voor een melding en van die TM formulieren hoor ik alleen hier op dit blog. Weet niet wat het betekend. Als je het land binnenkomt moet je wel een papiertje invullen, misschien is het dat?

 25. bal bal zegt op

  Ging mij melden bij aankomst in Jomtien en werd mij verteld is niet nodig pas na 90 dagen.

 26. Jacob zegt op

  Het niet invullen van de TM30 (door eigenaar/verhuurder/vrouw of wie dan ook) heeft gevolgen indien je voor een extensie van je jaarlijkse visa gaat, en dat geldt voor alle visa Non A,O,B en elk ander visa

  Bij je aanvraag van extensie ziet Immigratie dat je jezelf niet hebt gemeldt, je krijgt een boete en er kan een vertraging oplopen in je aanvraag waardoor je net de dealine mist en dan kan het hele proces opnieuw aanvangen, inlusief een mogelijke reis naar her of der voor een tijdelijk visa A/O/B..inlsuief kosten (vlieg)reis en hotel….
  De keuze is dus eenvoudig, gewoon invullen.JIJ als visa houder bent uiteindelijk de klos, niet de eigenaar of verhuurder van je locatie.

  Er is een website en zelfs een app waarmee het allemaal vereenvoudigt wordt en daarnaast kan de melding ook per post.

  Op de ’toerist’ is de TM30 niet van invloed.

 27. Bob, Jomtien zegt op

  In een eerder schrijven gaf ik reeds uitleg over het tm30 formulier en de bijlage. Het begint bij het tm6 formulier dat u bij aankomst ingevuld bij de douane afgeeft. Naast alle gegevens wordt u ook een verblijfsadres voor minimaal 1 nacht gevraagd. (U krijgt deel B, de departure kaart terug en dient u goed te bewaren i.v.m. de daarop vermelde barcode. Zonder komt u het land NIET uit). Als u op uw verblijfsadres aankomt dient de EIGENAAR van dat adres een TM30 + bijlage formulier in te vullen. En dat tezamen met een kopie van het paspoort, het inreis stempel, en departure kaart en een kopie van het huisboek in te leveren bij de immigratiedienst. U krijgt dan per persoon een witte strook terug met de gegevens zoals u die hebt ingeleverd: dus naam, adres, verblijfsduur etc. Dat dient u te bewaren tijdens uw verblijf op dat adres. Verhuisd u naar een ander adres dan moet deze hele procedure opnieuw worden uitgevoerd. Aangezien de tm6 wordt gekoppeld met de tm30 werd dus exact waar de persoon(personen) zich bevindt. Er is één uitzondering; als u in het bezit bent van een condominium en dus een residentie adres heeft hoeft u dat niet opnieuw te doen. Maar als u van dat adres naar een ander adres gaat, bijvoorbeeld familie bezoek, dan dient uw familie officieel een tm30 in te vullen en te registreren. (of dat met name in de Isaan met zijn vele kleine dorpen gebeurd is de vraag). Bij terugkomst op het eigen woonadres (domicilie) hoeft geen tm30 te worden ingevuld. Verblijft u echter bij uw partner dan uiteraard WEL. Bij uitreis levert u de departure kaart in en wordt de geschiedenis hangend aan de barcode gewist???? (hopelijk)

 28. hanshu zegt op

  Ik ben vorig jaar tijdens het boodschappen doen in een nabij gelegen stadje aangesproken door 2 politie agenten die vriendelijk vroegen om mijn paspoort. Dat had ik niet bij me maar dat was geen probleem vertelde ze. Ik kon kiezen: ze kwamen vanmiddag langs bij mij thuis of ik kon me op het politiebureau melden vanmiddag. Ik koos voor het laatste want vertrouwde het niet helemaal. Ik kreeg een telefoon nummer om een afspraak te maken. Op het bureau werden foto,s gemaakt van mijn paspoort en de TM6 en TM30. Alles verliep heel vriendelijk. Op mijn vraag waarom dit allemaal vertelde men dat dit opdracht was vanuit Bangkok om alle buitenlanders te controleren op o.a. de TM30 en visum. Geen fuik dus maar gewoon een controle op straat.

 29. Frankie zegt op

  Naast de TM30 (voor eigenaar) is er ook nog een TM28, voor het repporteren van verblijf address van een buitenlander. Hierop staat “Form for aliens to notify their change of address or their stay in the province for over 24 hours”. Op het Hua Hin bus station hangt zelfs een poster om je hieraan te herrinneren.
  Ik verblijf al 6 jaar in Thailand. Sinds vorig jaar woon ik in Hua Hin. Ik heb netjes het TM28 formulier by de Immigratie gebracht en kreeg de “receipt of notification” in mijn paspoort geniet.
  Nu werk ik sinds een jaar in Bangkok en verblijf in een gehuurde condo daar. Dus elke Maandag naar Bangkok voor 4-5 dagen en de weekeinden weer in Hua Hin. Volgens de regels zou ik me dus elke Maandag in Bangkok moeten laten registreren en dan elke Zaterdag in Hua Hin weer, ik met TM28 en de eigenaar met TM30, totaal ondoenlijk.
  Afgelopen 90-dagen rapport heb ik hiernaar gevraagd bij de Immigratie. En er werd mij verteld dat ik geen melding plicht heb, aangezien ik een werk vergunning heb en als resident geld. Ik vroeg waar dat staat en de agent kon mij dit niet vertellen. het is ook nergens online te vinden.
  Als het goed is ben ik zowel in Bangkok als in Hua Hin door de eigenaars met een TM30 geregistreerd. Maar hoe controleer je dat zelf ?
  Blijkbaar zijn wij hier meer bezorgd over dan de Immigratie, die er ook niets van begrijpt.

  • Jan Hoekstra zegt op

   Dus als je een werkvergunning hebt hoef je je niet te melden? Wat is dit onduidelijk zeg.

 30. Rob V. zegt op

  Bepaald overzichtelijk zijn alle reacties met verhalen die alle kanten op gaan niet…

  Daar ik alleen voor 3-4 weken naar Thailand ga heb ik me nooit gestort om meldingsverplichting. Als eenvoudige toerist weet ik niet beter dan dat:
  – Formeel het hotel (hostel etc.) de vreemdeling moet aanmelden bij de immigratie. Gebeurt niet altijd
  – Als je bij een particulier verblijft de eigenaar van de woning of de verhuurder je dient aan te melden. Dit middels de TM30.
  – De aanmelder (dat is dus niet de vreemdeling zelf tenzij die zelf de eigenaar ofzo is) krijgt een strookje terug als bewijs van aanmelden. Je zou dan denken dat de aanmelder dat strookje dient te bewaren. Die moet immers ook aantonen aan de meldplicht voor de vreemdeling te hebben voldaan. Een hotel gaat ook niet alle gasten de strookjes per persoon meegeven. Per kamer of appartement en per elke gast een TM30 en dan de bewijsstrookjes correct uit gaan delen?
  – Degene die de TM30 behoort te doen is degene die de boete behoort te betalen. Doorgaans is dat dus niet de vreemdeling zelf. Kan natuurlijk zijn dat de Thaise partner de TM30 plichtige persoon is en die dus de boete moet betalen.
  – Dat alhoewel meer kantoren deze langbestaande verplichting nu lijken te handhaven, dit lang niet overal in het land zo is. Nog menig migratie officier lijkt er niet of nauwelijks mee bekend te zijn. Laat staan particulieren die de TM30 behoren te doen of de vreemdelingen.

  Mijn praktijk ervaring: ik verblijf na aankomst een paar dagen in een hotel, die doet als het goed is de melding, daarna reis ik meestal ergens naar boven (Isaan of elders). Of kleine hotelletjes mij melden betwijfel ik, zou knap zijn zonder mijn paspoort te zien. Verblijf ik mij vrienden of familie dan melden die mij ook niet. Terug in Bangkok nog een paar dagen in een hotel, die doet de melding waarschijnlijk wel. Vlieg weer weg, nog nooit geen gezeik gehad. Informatie voorziening voor de kort verblijvende vreemdeling is ronduit slecht als ook die zich met een TM30 bezig zou moeten houden en daar handhaving op zou gaan plaatsvinden.

  Paspoort blijft op mijn kamer, maak wel een goede foto van paspoort (ID pagina en reisstempels), en soms een kopie op papier maar meestal vergeet ik die. Een enkele keer bij een agent mijn paspoort moeten laten zien om ergens toegang tot te krijgen, tonen van de foto’s op mijn telefoon was voldoende.

  NB: kan me voorstellen dat met langverblijvers het iets anders gaat. De vreemdeling heeft dan wel geen TM30 plicht of boete maar as de ambtenaar dan zegt ‘u betaald de boete maar namens eigenaar anders dan… (geen verlenging verblijf etc.)’ tja…

 31. peter zegt op

  Bob uit Jomtien verwoordt het het best.
  Mijn ervaring is uit 2016, Phuket. De eigenaar van klein resort deed dat pas na 3 dagen,
  online melding, TM 30.!!
  Wat wel essentieel was, een adres op het TM6, bij binnenkomst, daar MOET iets staan. Zoniet, dan sta je in hold totdat er iets staat. Had niet gedacht, dat ze hier zo’n ophef over zouden maken.
  In principe kan je elk adres hier op in vullen. Als het maar met inkt is behandeld.

  Toen ik vertrok was ik 1 dag te laat en kreeg hiervoor een boete van 500 bath. mIscalculatie mijnerzijds, maar wel vriendelijk naar een balie gedirigeerd om te betalen. Je moet nog voldoen aan de tijdslimiet en de dag dat je vertrekt ligt in dit tijdsbestek.

  Vorig jaar 2018, ging TM30 via mijn vrouw en flat /administratie owner. Met papier.
  Moest nog zelfs een keer op en neer rijden vanwege nog een formuliertje wat er niet bij zat.
  Maar verder heb ik geen idee hoe het verder liep, daar ik me nog al eens verplaatste en eigenlijk zou men elke keer opnieuw moeten melden. Verder dus niet gedaan bij bezoek familie of verblijf in haar huis, immers zou zij mij dan weer moeten melden bij immigratie aldaar.
  Hotels? Geen idee of zij rapporteerden. Zou in pricipe moeten.
  Het vreemde is, dat JIJ de boete moet betalen, indien er iets mis is met TM30. Dit kom je te weten, wanneer je gaat verlengen. NIet meegemaakt, gelukkig.

  Maar ja TIT is een begrip en alles is mogelijk in Thailand. Zoals blijkt uit de reacties alhier.
  Zal me benieuwen hoe het gaat lopen volgend keer in Thailand, het schijnt dat nu al je vingers worden gescand in een computersysteem, wat gigantische rijen wachtenden opleveren bij douane.

  • Bob, Jomtien zegt op

   Jij moet NIET betalen maar de meldingsplichtige, wie dat dan ook zijn moge.

   • rudi zegt op

    Bob , hij kreeg volgens mij die boete van 500 bath omdat hij de 29 dagen verblijf overschreden had . Dus is die boete wel degelijk voor hem , en niet voor de huisbaas

 32. De groot zegt op

  Het zelfde als vele schrijvers jaren in thailand nog nooit TM 30 ingevuld zowel als door mijn huiseigenaar.
  Heb gevraagd aan de persoon of zij dit wist. Haalde de schouders op en liep weg. Dus als ik nu als nog naar de imegration ga en daar het bewuste TM 30 invullen krijg ik dan als nog een boete??? Ik moet aan het einde van de maand voor mijn 90 dagen melding. En deze is circa 100 km van mijn verblijfplaats. Of eerst formulier uit printen en naar de lokale politie gaan waar niemand 1 woord engels spreekt. Vraag wat te doen.

  • Erik zegt op

   Ga jouw 90 dagen doen en leg de TM30 op tafel bij die ambtenaar. Laat de TM30 compleet invullen door de eigenaar/gastheer/vrouw en ondertekenen. Veel eigenaren willen dat niet doen want ze zijn bang dat de belastingdienst er van op de hoogte wordt gesteld; huur is inkomen in Thailand. Komt er een boete dan is die voor de gastheer/vrouw/eigenaar maar JIJ krijgt het dreigement naar je hoofd dat er betaald moet worden en anders……. Ze kunnen het je akelig lastig maken als je je niet aan de regels houdt of als jouw neus hen niet aanstaat…….

   Alle verhalen van mensen die al tig jaar dit nooit gedaan hebben spreken jou niet vrij. De dooddoener hier is ‘je hoort de wet te kennen…’. Dat veel ambtenaren het niet weten telt evenmin mee. JIJ bent het haasje.

 33. rudi zegt op

  Bob , hij kreeg volgens mij die boete van 500 bath omdat hij de 29 dagen verblijf overschreden had . Dus is die boete wel degelijk voor hem , en niet voor de huisbaas

 34. Jo-han zegt op

  Op 01-07 mijn Retirement visum verlengd in Chiangmai.
  alle papieren in orde dacht ik.
  maar moest me melden op de 3 etage voor vervanging van het verblijf papiertje.

  En mijn vriedin waar ik al 3 jaar mee samen woon moest 1600 baht betalen.
  er werd gekeken naar aankomst stempel in paspoort en daar van uit een berekening gedaan.

  Er werd me mede gedeeld bij elke binnen komst in Thailand luchthaven binnen 24 uur melden bij immigration voor vervanging.
  Dus geachte lezers DOEN kan een duur grapje worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website