Lezersvraag: Belgische reispas voor mijn Thaise dochter

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 oktober 2015

Beste lezers,

Een medewerkster van de ambassade stelt voor om daar een Belgische reispas te kopen en iedere keer dat wij naar Belgie gaan de Belgische reispas tonen en als we naar Thailand gaan de Thaise reispas tonen. Of ik moet alleen terug naar België gaan om voor haar een identiteitskaart te halen.
Volgens de Belgische Ambassade is het illegaal en dus verboden om enkel met de Thaise reispas en de Belgische identiteitskaart te reizen tussen Thailand en België en omgekeerd.

Kan er mij iemand helpen om uit deze materie te geraken, want in de Belgische ambassade zijn ze zeer onbeschoft net zoals in de Thaise ambassade in Brussel. Daarom ga ik altijd naar Essen Duitsland waar ik een visum O multiple entries gekregen heb in welgeteld 5 minuten.

Groet,

Serge


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Belgische reispas voor mijn Thaise dochter”

 1. peter zegt op

  Beste Serge,
  Ik ben jurist Belgisch recht en zou je misschien vrder kunnen helpen. Misschien kun je een en ander iets duidelijker stellen?
  Gaat het om een reispas of de gewone Belgische identiteitskaart.
  Met de id kaart kun je uiteraard geen grensoverschrijdnde reizen maken.

  Groet,
  Peter

  • SERGE zegt op

   Moderator: Reacties met uitsluitend hoofdletters worden niet geplaatst.

 2. eddy zegt op

  Beste Serge,

  Ik heb 2 kinderen met Thaise en Belgische nationaliteit. Zij hebben een Belgisch en een Thais paspoort en hiermee reizen zij van Thailand naar Belgie en terug.
  Vertrek in Thailand; Thais paspoort om te vertrekken plus Belgisch paspoort om aan te tonen dat zij geen visa nodig hebben, hetzelfde bij overstap in de Emiraten.
  Aankomst in Belgie; Belgisch paspoort of ID kaart tonen aan de grenscontrole.

  Van Belgie naar Thailand enkel Thai paspoort gebruiken. Nog nooit enig probleem gehad maar zorg ervoor dat je naar Brussel vliegt. Schiphol e.a kunnen wel eens moeilijk doen.
  Ter info; wanneer je als Belg in een Belgische gemeente bent ingeschreven moet je altijd in die gemeente paspoort/ID kaart aanvrgen/ophalen. Trouwens je mag maar max 6 maanden weg zijn van je domicielie zonder je afwezigheid te melden.

  Een nieuw paspoort/ID kaart voor je dochter moet je dus op je gemeente aanvragen en bij het ophalen moet zij erbij aanwezig zijn.

  PS; de service??? v/d Belgische ambassade is allom bekend alsook vreemdelingen zaken in Brussel. Ik heb hier ook de nodige negatieve ervaringen gehad.

  M.v.g

  • kjay zegt op

   Wat schrijft u allemaal Eddy? Hier is geen touw aan vast te knopen. In het begin kan ik u volgen met vertrek uit Thailand. Dit doe ik op precies dezelfde manier vanuit de Filipijnen ( komt op hetzelfde neer ). Moest daar ook het Nederlandse paspoort laten zien van mijn kinderen

   Dan van Belgie naar Thailand? Waarom Thais paspoort, Belgisch lijkt mij waarschijnlijker? In BKK Thais paspoort laten zien! U vliegt naar Thailand maar in uw 2e alinea schrijft u over naar Brussel vliegen? Snapt u het nog? Dan haalt u er Amsterdam bij…..Uw kinderen hebben Belgisch paspoort, hoe in godsnaam kan Amsterdam moeilijk doen? Schengen? Ik kan landen waar ik wil!

   Serge, Ambassade heeft gelijk!!! Gewoon een Belgisch paspoort aanvragen en met beide paspoorten reizen. Een Belgisch ID wordt nooit en te nimmer geaccepteerd in Thailand of waar dan ook buiten Europa! Afspraak maken Ambassade en Belgisch paspoort aanvragen en kind kan de was doen voor de komende 5 jaar!

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Bij het bekomen van de nieuwe identiteitskaart moet inderdaad jouw dochter aanwezig zijn omdat die id kaart moet geactiveerd worden en ze ‘n PIN code moet invoeren. Dat gebeurt d.m.v. ‘n kaartlezer die uiteraard geschikt moet zijn om de gegevens op de kaart te lezen. Die kaartlezer moet je ten alle tijden bij hebben als je verrichtingen uitvoert met de id kaart en moet voorzien zijn van ‘n aansluiting op ‘n computer. Een id kaart aanvragen bij de ambassade kan enkel als men uitgeschreven is in Belgie en men geregistreerd is bij de ambassade. Let dan wel op dat de electronische chip op de kaart, enkel in Belgie kan geactiveerd worden. Niet geactiveerde kaarten moeten dan door de ambassade teruggestuurd worden, tesamen met de PUK code, naar het ministerie binnenlandse zaken, die ze dan terugstuurt naar de ambassade en op hun beurt naar jou doorstuurt, als je die zelf niet gaat afhalen. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden.
  In tegenstelling met Serge en Eddy heb ik nog nooit problemen gehad met de Belgische ambassade en wordt ik altijd vriendelijk ontvangen. Ook bij het verzenden en ontvangen van e-mail heb ik nog nooit klachten of andere moeilijkheden gehad. Alles is altijd keurig behandeld. Ook voor het behandelen van het levensbewijs met de nodige foto van mij en mijn vrouw, heb ik dit jaar heel wat moeilijkheden gehad om de foto’s doorgestuurd te krijgen per e-mail (3 maal moeten doorsturen eer het gelukt was), maar heb daarover geen enkele klacht ontvangen van de ambassade en heb alles netjes teruggestuurd gekregen via e-mail.

  M.v.g.

 4. Paul Vercammen zegt op

  Dag Serge,
  ik denk dat er wat misverstanden zijn. Je kind is 7 jaar ? Dus kan ze in België nooit een id kaart hebben, dit kan pas van 12 jaar. Je kan wel een “bewijs van identiteit” vragen bij je gemeente wat wij in de volksmond een reispasje voor kinderen noemen.
  Als je uit België vertrekt kan je dit gebruiken, bij aankomst in Thailand gebruik je gewoon haar Thais paspoort.
  Wanneer je terug naar België komt doe je het omgekeerde, bij vertrek in Thailaind gebruik je haar Thais paspoort (+ haar”reispasje” voor de vliegtuigmaatschappij) en je toont idem in België (haar Thais paspoort hoeft zelfs dan niet),je mag zelfs bij de EU burgers aanschuiven.
  Ik heb zelf een kind van 5 en verleden jaar zowel naar Thailand als naar Turkije gereisd zonder enig probleem.

  Succes

  • louis zegt op

   In België kan je een KIDS-ID bekomen voor kinderen jonger dan 12 jaar. Je bent verplicht om die te tonen bij de paspoortcontrole en daar staan ook de namen van de ouders op vermeld.

 5. Andre zegt op

  Ik blijf het maar ingewikkeld vinden, waar blijven die stempels in de paspoorten nu of geven ze bij de douane geef stempels??
  Ik zie elke keer verschillende reactie’s
  Nu kan ik dit met kinderen nog indenken, maar hoe zit het dan met Uw Thaise vrouw heeft zij ook 2 paspoorten??
  Thailand uit, op Thais paspoort, zonder visa en Nederland in met Nederlands paspoort er moet toch ergens in een paspoort staat hoelang ze zijn binnen geweest of weg zijn geweest??
  Ik hoop eens een duidelijk antwoord te vinden op dit blog maar denk dat dit nog even gaat duren.

  • kjay zegt op

   Beste Andre. U vraagt over Thaise vrouw. Als ze 2 paspoorten heeft, heeft ze ook die nationaliteit en kan men onbeperkt in Nederland of Thailand verblijven. Wij krijgen toch ook geen stempels in ons paspoort. Heeft de vrouw alleen een visa krijgt ze natuurlijk een stempel in het paspoort met de datum wanneer men het land weer uitmoet en of men zich ergens moet melden zoals bv de IND. Lijkt mij niet zo moeilijk?

   Mijn vrouw in dit geval moest zich na 3 maanden ( zo lang was visum geldig ) melden bij de Ausländerbehörde in Duitsland. Bij de grenscontrole stempel in paspoort tot hoelang haar visum geldig was. Hebben ons gemeld en omdat ze met een E.U onderdaan getrouwd is, kreeg ze een Duitse ID voor 5 jaar! 27,60 Euro waren de kosten!

   Heb begrepen dat het in Nederland er veel veel strenger aan toe gaat!

 6. Peter zegt op

  Ik begrijp het allemaal niet of ik ben compleet gek.

  Onze zoon van feb. 2012 heeft zowel een Nederlands paspoort (gelijk na de geboorte gehaald op de Ned. ambassade in Bangkok) en een Thais paspoort ( ook gelijk na de geboorte gehaald in Bangkok). Wij reizen altijd op het Nederlands paspoort (deze gegevens geven wij op bij het kopen van een vliegticket en laten we ook zien bij het inchecken).
  Bij terugkomst in Duitsland (waar wij wonen) hebben we helemaal geen probleem omdat onze zoon met zijn Nederlands paspoort binnenkomt.

 7. Paul Vercammen zegt op

  Als men Belgie uit gaat kan een Thaise Belgie gewoon terug binnen met haar Belgische identiteitskaart zolang deze nog steeds geldig is uiteraard.

 8. Louvada zegt op

  Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website