Belasting in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 februari 2019

Beste lezers,

Ik krijg al enkele jaren mijn belasting over mijn AOW en pensioen terug, omdat ik mijzelf opgeef als buitenlands belastingplichtige. Wel zo prettig, maar ik vraag me af of ik mij hier in Thailand (ik woon hier al wat jaartjes) niet moet opgeven bij de belastingdienst?

Velen zeggen, laat toch rusten man, je moet geen slapende honden wakker maken, maar er is nu een actie bij de banken in Nederland aan de gang om je formulieren toe te sturen, waarop je moet invullen of je belasting in Nederland betaalt of niet.

Ze zeggen dat ze een meldingsplicht hebben aan het land waar je woont als je GEEN belasting betaalt in Nederland, dus ook niet over je bankrekening om door te geven hoeveel je op de Nederlandse bankrekening hebt staan. Is het dus verstandiger om mezelf hier aan te melden of kan ik beter gewoon afwachten tot ze bericht uit Nederland krijgen met het risico dat ik misschien een forse boete moet gaan betalen?

Wat is hier de gangbare weg en zijn er al gevallen bekend van mensen die in dezelfde situatie zaten en daar problemen door gekregen hebben of juist niet?

Gaarne deskundig advies!

Groet,

Hans

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Belasting in Thailand?”

 1. theoS zegt op

  Je moet belasting betalen over je AOW aan Nederland.

  • Rene Martin zegt op

   aanvullend zou ik willen zeggen dat de Belastingdienst met terugwerkende kracht toch je AOW kan belasten. Dus als je bent uitgeschreven uit NL en ingeschreven in Thailand dan zou ik het wel doorgeven aan beide belastingdiensten.

 2. André Korat zegt op

  Als je in België pensioengerechtigde bent betaal je belastingen in België ik weet niet hoe ze het in Nederland doen. Maar wij moeten wel elk jaar een aangifte doen aan de Belgische staat.

 3. ruud zegt op

  Ik zou me gewoon aanmelden bij de Thaise belastingdienst.
  De vrijstellingen in Nederland zijn vervallen, maar in Thailand hebt u vrijstellingen voor de Thaise belastingaangifte.
  De te betalen belasting in Thailand zal dus niet erg hoog zijn (tenzij uw pensioen erg hoog is).
  Het lijkt me in een tijd, waarin er naar de visumregels wordt gekeken, misschien ook gewoon verstandig, om de Thaise belastingregels te volgen.
  Hoewel het me niet erg waarschijnlijk lijkt, zou de overheid opeens moeilijk kunnen gaan doen, en de Thaise immigratie opdracht geven, om uitsluitend nog een verlenging van het visum te verstrekken, als de aanvrager aantoont, dat hij staat ingeschreven bij de Thaise belastingdienst en belasting betaalt, als hij daarvoor genoeg inkomen heeft.
  Dat heb je waarschijnlijk liever niet, als je visum gaat verlengen.

  • Nok zegt op

   Over AOW wordt in Nederland belasting geheven. Mij lijkt dat Hans in deze abuis is. Over zijn pensioen dient hij in Thailand een aangifte te doen. Doet hij dat niet, dan wacht hem op termijn een naheffing van de Nederlandse fiscus. Gaat hij per 2019 in Thailand een belastingaangifte doen, blijft het gevaar van naheffing door Nederland nog steeds aan de orde. Dat de Thaise overheid aan Immigration de opdracht gaat geven te checken of iemand bekend is bij de Thai belastingdienst is een hersenspinsel. De Immigration checkt niet of iemand dermate inkomen heeft dat in Thailand belastbaar is. De Immgration checkt enkel of iemand voldoet aan de gestelde visum-inkomenseisen. Het is belabberd dat er mensen zijn die een idee-fix menen te moeten opwerpen als argument om een waangedachte te staven.

   • ruud zegt op

    Ik betaal belasting in Thailand, en heb een goed contact gehad met de belastingdienst.
    De belastingdienst stelde dat de immigratie werd verondersteld te controleren, of er belasting werd betaald.
    Alleen die doet dat niet.
    Daar waren ze erg verbaasd over.

    Verder stel ik alleen maar, dat het niet onmogelijk is, dat die controle ergens in de toekomst uitgevoerd gaat worden.
    En waarom zou dat niet op een gegeven moment gebeuren?
    Het is toch normaal, dat als je belastingplichtig bent in een land, dat de overheid van je verwacht dat je ook inderdaad belasting betaalt?
    Het lijkt me op zijn minst verstandig met de mogelijkheid rekening te houden, dat je in de toekomst bij de immigratie komt voor een verlenging van je verblijf en ze om je belastingaangifte vragen.
    Maar dat moet eenieder maar voor zichzelf bepalen.
    Voor het geld hoef je het niet te laten, Ik heb in januari, over 2018, over een bedrag van 432.253,49 Baht, 3.709,00 Baht belasting betaald.
    Minder dan 1%.

 4. Geertg zegt op

  Als je vrijstelling voor belastingen in Nederland wilt zul je aan moeten tonen dat je hier n belastingnummer hebt dmv een door de Thaise belastingdienst ondertekende brief. Afhankelijk van waar je woont krijg je deze brief alleen als je daadwerkelijk hier belasting betaald over het vanuit het buitenland gestorte geld op een Thaise rekening. Over je AOW betaal je in Nederland belasting.

  De hoogte van de te betalen belasting is hier ook afhankelijk van je inkomen. Daarnaast heb je als 65+er een aantal grote belastingvrijstellingen hier. Er van uit gaande dat een vrijgezel 800.000 thb inkomen moet hebben voor n legale visum extension is dat je inkomen hier. Uiteindelijk betaal je over circa 450.000 thb belasting.

  • john zegt op

   Denk onjuist. De nl belastingdienst vraagt niet of je hier belasting betaalt maar of je een belastingnummer hebt. Ten onrechte wordt soms gezegd dat je dat alleen krijgt als je in thailand belasting hebt betaald. Is niet juist. Als je naar belastingkantoor gaat en vertelt dat je waarschijnlijk in toekomst belasting dient te betalen voorzien ze je graag van een belastingnummer. Is niet zo raar. Immers in de thaise aangifte wordt naar je nummer gevraagd. Dus dat dien je aan te vragen alvorens je een belastingaangifte kunt doen.
   De 800.000 die heir wordt genoemd is onjuist. Dat is bij visum aanvraag gebaseerd op BEZIT van 800.000.
   Als je visum aanvraagt op grond van inkomen is 65.000 per maand de eis. 12 maal 65.000 is wel in de buurt van 800.000 maar is geen 800.000.

 5. Peter zegt op

  Om vrijstelling te krijgen van NL belasting moet je nu tonen aan de belastingdienst dat je belasting betaalt in een andere land. Aan mij is een form van de belastingdienst in Thailand gevraagd. Belasting in Thailand is veel gunstiger dan NL omdat er hier erg veel aftrekpostjes zijn.

 6. erik zegt op

  AOW is onder meer belast in NL; dat je de ingehouden loonbelasting over jouw AOW terugkrijgt is heel bijzonder en eerlijk gezegd geloof ik dat niet of er moeten omstandigheden spelen die je hier niet vermeldt.

  Melden bij de Thaise dienst is dringend aanbevolen als je voldoet aan de verblijf-eis (aantal dagen).

 7. goort zegt op

  Inderdaad, in t belastingverdrag staat duidelijk dat je over je AOW en ambtenarenpensioen gewoon belasting betaalt in NL, en er dus geen sprake is van vrijstelling. Was Belastingdienst Buitenland in Heerlen in t verleden wel eens coulant met afgeven van verklaringen vrijstelling belastingheffing over inkomsten in Nederland, dat is nu afgelopen.

  Je moet nu een RO22 overleggen van de Tax Revenue Office die verklaart dat je belasting in Thailand betaalt. En die verklaring krijg je alleen met een LF90 formulier van het jaar ervoor, en een bewijs dat je meer dan 6 maanden in Thailand hebt verbleven.

  Dus gewoon aangifte doen als dat minder kost dan het je oplevert aan vrijstellingen.

 8. peter zegt op

  Het verbaast me dat je zo simpel terug krijgt.
  De nl belastingdienst accepteert niets anders dan een fiscaal nummer van je nu land. Het maakt ze niet uit of je al jaren bent uitgeschreven uit Nederland, nee ze moeten dat nummer hebben.
  Om dat Thais nummer te krijgen , schijnt weer lastig te zijn in Thailand, immers de Thai heft geen belasting over buitenlands inkomend geld, alleen in Thailand verkregen geld.
  Het is volgens mij een foefje van Nederland om van buitenlandse Nederlanders zo toch nog geld te verkrijgen, immers indien je niet voldoet aan hun eisen, belasten ZIJ jouw inkomsten.
  Dit is niet mijn persoonlijk bevinding, maar uit gelezen stukken hierover. Ik had ook begrepen, indien je een regerings pensioen krijg ABP, dan houden zij het recht om dat wel zelf te belasten. Denk dan ook de AOW
  De belastingdienst en Nl regering verzinnen elke keer weer nieuwe foefjes tov jouw pensioen geld, om het de hunne te maken. Ik heb er geen goed woord voor over, het zijn grote participatie ratten.
  Als ik het verkeerd heb begrepen, laat me dan maar weten.

  • ruud zegt op

   Het lijkt me voor de hand te liggen, dat de belastingdienst wil weten waar je woont en of je daar belasting betaalt.
   Het land waar je woont kan van invloed zijn op de Nederlandse belastingheffing.

   Er zijn vaak verdragen om te voorkomen dat je over hetzelde inkomen twee keer belasting moet betalen.
   1 keer in Nederland en ook nog een keer in het land waar je naar toe bent ge-emigreerd.
   Maar stel dat het land waar je naar toe bent gegaan geen belasting bij je heft, dan is er ook geen sprake van dubbele belastingheffing.
   Dan heeft Nederland – naar mijn mening, maar ik ben geen belastingwetenschapper – het recht om over het hele inkomen belasting te heffen.
   Het is dus voor de Nederlandse belastingdienst van belang, om te weten, of u, als u naar Thailand bent gegaan, daar ook belasting betaalt.
   Zo niet, dan heeft Nederland het recht om te heffen.

   Overigens heft Thailand wel degelijk belasting, op het moment dat het inkomen naar Thailand wordt overgemaakt.
   Maar de regels daarvoor zijn ingewikkeld, waarschijnlijk tegenstrijdig, oncontroleerbaar en ook nog eens afhankelijk van de kennis van de Thaise belastinggaarder.

 9. timker zegt op

  Over AOW en overheidspensioen betaald men in Nederland belasting. Over niet overheidspensioenen kan men vrijstelling per pensioen aanvragen. In Thailand is men na een verblijf van, ik dacht 200 dagen belasting plichtig. Echter soms moet je erg veel moeite doen als buitenlander om in Thailand een belastingnummer te krijgen en daarna aangifte te kunnen doen. Tevens is er nogal een “hoge belasting vrije voet” en zijn de belasting percentage zijn in Thailand erg laag.

 10. Henk zegt op

  Onlangs ben ik een RO22 formulier gaan halen bij onze Amphur. ( bewijs fiscaal inwoner Thailand ) Heb ook al belasting in Thailand betaald! Heb het op 26-01-2019 naar de Nederlandse belastingdienst in Heerlen gestuurd. Ik hoop dat ik die vrijstelling, die me was verleend tot 01-04-2019, opnieuw en tijdig ontvang. Zo niet, gaat ING mijn pensioen in Nederland in april a.s. belasten. Navraag bij kennissen uit o.a. Duitsland, Oostenrijk en Australië, leerde mij dat bij hen dat niet speelt, dus gewoon volledig pensioen zonder belasting. Anders kennelijk dan de afspraken tussen Thailand en Nederland. Als de belastingdienst niet op tijd mijn nieuwe vrijstelling afgeeft, en ING gaat in april belasting inhouden zou ik dat heel naar vinden!

  • john zegt op

   wil niet eigenwijs zijn maar met duitsland is afgesproken dat nederland voortaan mag heffen. Wel is een overgangsregeling overeen gekomen. Ook ZEGT nl dat men met thailand in gesprek is om hetzelfde overeen te komen. Maar dat loopt la vele jaren.

   • erik zegt op

    John, dat overleg is afgebroken na de laatste coup. Maar nu de generaal in de EU is ontvangen ‘mag’ Thailand weer en zal er wel weer gepraat gaan worden. Nederland wil liefst alle pensioenen en oudedagsvoorzieningen belast zien in het betalende land. Dit soort onderhandelingen plegen jaren en jaren te duren…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website