Bankrekening in Belgie stopgezet door Argenta

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
4 april 2022

Beste lezers,

Zijn er nog personen van wie de bankrekening in Belgie is stopgezet door Argenta? Ik zag voordien een post waar andere banken ook de rekening stop zette bij Belgen en Nederlanders.

Ik ben nu zonder bank in Belgie.

Groet,

Fieke

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Bankrekening in Belgie stopgezet door Argenta”

 1. Jos zegt op

  Beste Fieke,

  Dit is hier al een aantal keren besproken. Je bent niet alleen met dit probleem.

 2. Guy zegt op

  Tal van banken, met zekerheid ook ING, doen hetzelfde. Als je geen officieel inwoner meer bent (ingeschreven in een bevolkingsregister in Belgie), dan stoppen ze de bankrelatie.

  Totaal wettelijk is dat bovendien ook – lees de voorwaarden die bij openen rekening worden ondertekend.

  Er zit dus niets anders op dan ofwel je fondsen (pensioen ect) te laten doorstorten naar je Thaise bankrekeningen ofwel als je geld uit andere bronnen ontvangt, terug te keren naar Belgie en er een officieel adres te openen en vervolgens opnieuw een Belgische bankrekening te openen.

  Het is wat het is en daaraan is weinig te veranderen.

  Veel succes
  grtn
  Guy

  • Josi zegt op

   Hallo Guy,

   Heb gisteren nog gelezen op een forum dat iemand een rekening wil openen bij fortis bank hij is expat en inwoner in Thailand het is geen probleem zeiden ze, zo wat heeft het te maken met het woon adres, terwijl een andere persoon zijn account word gesloten woont ook in Thailand, zonder boe of ba,
   Ik ken een persoon ook Thailand inwoner had een rekening ook bij Argenta alles over gezet naar zijn andere bank in Belgie 3 maanden later stopgezet, geprobeerd om bij een andere Belgische bank een account te krijgen, gaat niet moet persoonlijk aanbieden, krijg het het maar klaar he , in deze corona periode, en waar moet je logeren als je geen familiale band meer hebt,
   De banken allemaal die profiteren van je, zelfde ik ken een persoon die woont ook in Thailand, kreeg een schrijven dat zijn account word gesloten bij fortis Geen reden, maar een paar weken geleden werd er een steekproef gedaan van zijn account en hij moest de bank melden waar de tegoeden die hij overschreef voor dienden, hij schreef regelmatig geld over via wise naar zijn thaise account, nooit eerder voordien werd daar naar gevraagd, volgens hem vonden ze het een beetje verdacht,hij heeft toen contact gemaakt met fortis, en als antwoord kreeg hij dat ze dat zo maar mogen doen, als je geld overschrijft word er een mededeling van je gevraagd en die krijg je van wise, zo wat is daar verdacht aan,jaar en dag klant zijn en dan zo maar worden afgewimpeld
   Groet

 3. Steve zegt op

  Volgens de nieuwe regels moet een je adres hebben in België om daar een rekening te hebben. Verschillende banken passen dit al toe. Je kan ook géén geld meer overschrijven van Argenta buiten Europa.
  Mijn Thaise rekening bij Krungsi werd geblokkeerd omdat ik meer dan een jaar géén acties heb gedaan. Dit natuurlijk door Covid. Ik kon niet naar Thailand afreizen.
  Ook in Thailand moet je een adres opgeven voor het openen van een rekening. Mag in sommige gevallen een hotel bevestiging zijn.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Fieke,
  Argenta heeft reeds 2 jaar geleden de samenwerking met niet in Europa wondende klanten stopgezet. Dit onderwerp werd hier toen uitgebreid besproken, het is dus totaal niets nieuw. Tot heden is het de enige BELGISCHE bank welke deze actie ondernomen heeft. Een rekening openen, in Belgie, daar heb je idd een adres voor nodig, (nog) niet voor het behouden van een Belgische rekening. Verleden week meldde hier nog iemand op TB dat zijn Fortis rekening opgeheven werd, net als die van zijn broer. Pas uit zijn eigen, achteraf geplaatste reactie, was het niet moeilijk het waarom ervan te begrijpen.

 5. john zegt op

  Al eerder geschreven OPEN EEN REKENING BIJ WISE (in Brussel nota bene). Laat je geld daar op je rekening storten en maak een bedrag ober naar Thailand wanneer het jou uitkomt met een goede koers en weinig provisie verlies)

 6. Omer zegt op

  Ik ben klant bij ING en heb eens contact opgenomen met mijn persoonlijke bankier.
  Die wist mij te vertellen dat men perfect een ING rekening bij hun kan hebben en met een
  domicile in Thailand. Ik kon zelfs mijn visa kaart aanhouden.
  Ik zie niet in waarom het bij mij wel zou lukken en bij andere mensen niet.
  Of er moeten onderliggende factoren een rol spelen die door de mensen hier niet worden vermeld
  zodat de samenwerking met ING of een andere bank wordt gestopt.

 7. Omer zegt op

  Ik heb eens contact gehad met mijn persoonlijke bankier van ING.
  Die vertelde mij dat ik mijn rekening hier kan aanhouden als ik een domicilie heb in Thailand en ben uitgeschreven in België.
  Ik kon zelfs mijn Visa kaart aanhouden.
  Het moet wel een groene rekening zijn en geen internetrekening.
  Ik begrijp niet waarom het bij mij wel zou gaan en andere mensen niet.
  Of er moeten andere onderliggende factoren die door de mensen niet worden vermeld en dat daarom de ING of andere banken de samenwerking stop zetten.

  • Jacques zegt op

   Ik ben al 8 jaar inwonend te Thailand en uitgeschreven uit Nederland en het adres van mij in Thailand is al die jaren al bekend bij de ING bank. Diverse bankpasjes op laten sturen etc., en nooit problemen gehad. Het gaat dus niet op voor een ieder.

 8. Walter zegt op

  Beste Fieke,
  Dit item is al een paar maal aangemeld. En ja mijn Argenta-rekeningen zijn allemaal afgesloten in september 2021.
  Waarom doet Argenta (en andere banken) dit? Simpel, er is een nieuwe Europese wetgeving van kracht sedert juli 2021 waarin men stelt dat ELKE bankoverschrijving buiten Sepa-landen moet gemeld worden in het kader van witwaswetgeving terrorisme. En ja (ongelooflijk maar waar) een gestort pensioen valt ook hieronder (begrijpe wie kan) als je domicilie niet in Belgie is. Dus elke Europese bank (ook Wise valt hieronder) is verplicht deze Europese wetgeving te volgen (domicilie in Belgie en melding doen van elke transactie buiten Sepa). Vandaar dat vele banken stoppen met dienstverlening aan klanten die hun domicilie in het buitenland is. Andere banken blijven (voorlopig) geen wijzigingen te doen aan hun dienstverlening (ze proberen te voldoen aan de wetgeving via hun interne wachtrekeningen als hun bank internationale kantoren heeft).
  Dit probleem is aangemeld bij de Ombudsman van vereniging van banken (door o.a. belgische ambassafe) maar een oplossing op korte termijn is ijdele hoop.
  Oplossingen zijn pensioen rechtstreeks laten storten op Thaise rekeningen, voorlopig andere rekening openen bij andere bank (zoals Wise), werken via rekeningen familie/vrienden in Belgie, etc.
  Het is een absurde wetgeving en hopelijk komt er een oplossing/wetswijziging zodat je overal ter wereld vrij kunt kiezen welke bank je wilt gebruiken.

 9. Omer zegt op

  Beste Walter
  Ik heb eens contact opgenomen met Argenta in België.
  Men wist mij te vertellen dat een rekening kan behouden blijven ook als men geen domicilie meer heeft in België. Inzake de wetgeving over Europese overschrijvingen buiten SEPA klopt inderdaad inzake witwaspraktijken en terrorisme.
  Maar men wist mij te vertellen als alles normaal verloopt en zeker als het een pensioen is dat wordt gestort op die rekening hoeft men zich geen zorgen te maken inzake afsluiten van de rekening.
  Het gaat alleen over onderliggende factoren als er iets niet volgens de regels verloopt dat men de samenwerking stopt zet.
  Ik ben zelf bij ING was geen probleem,na contact Argenta geen probleem.
  Er zullen dan wel andere zaken een rol spelen die men hier niet verteld als men plotseling de rekeningen annuleerd.
  Ik heb nu contact gehad met twee banken in België en heb hetzelfde antwoord gekregen.
  Mvg.

  • Jos zegt op

   Ja Omer, er wordt van alles verteld hier op dit blog, op het einde van de rit weet je soms niet meer wat je mag geloven.

   Ik heb de brief die Argenta verstuurd heeft naar zijn klanten gezien en daar staat wel degelijk in vermeld dat ze geen klanten meer willen die hun domicilie in Thailand hebben. Ze beroepen zich op hun algemeen reglement dat zegt dat ze ten allen tijde de klantrelatie kunnen stopzetten.

   Als ze jou wijsgemaakt hebben dat je gerust je rekening kan behouden dan zou je wel eens van een kale reis kunnen terug keren. De regionale kantoren hebben daar niet in te beslissen, het initiatief voor het afsluiten komt van het hoofdkantoor en daar krijg je geen speld tussen.

   Dus ik zou niet zomaar durven te stellen dat wat betreft Argenta er geen probleem is. Er zijn 10-tallen gevallen gekend van afsluitingen, het was zelfs zo erg dat onze ambassade in Bangkok erop gereageerd heeft. Van dat laatste hebben we helaas niets meer gehoord. Je gaat me toch niet wijsmaken dat al die klanten gewoonweg afgesloten werden omdat er, wat jij noemt – onderliggende factoren – zouden zijn.

   • Walter zegt op

    Beste Omer,
    Ik hoop voor jou dat het lukt met Argenta maar wat Jos zegt is correct (tenminste vorig jaar of ze zouden ondertussen hun visie moeten veranderd hebben. Ik heb zelf contact gehad met mijn lokaal argenta kantoor en deze hebben de eenzijdige annulatie van je bankrekeningen bevestigd als je domicilie bv. In thailand is. Vroeg of laat zul je je lijfelijk moeten presenteren met je belgische IK voor validatie en daar is geen speld tussen te krijgen. Vanaf men weet dat je domicilie buiten sepa is, dan heb je 2 maanden de tijd om je bankrekeni gen leeg te halen. Doe je dit niet dan blokkeert Argenta eenzijdig al je gelden met alle gevolgen vr jou om dit te gaan deblokkeren. Vandaar dat ik met mijn kantoor had afgesproken om op een bepaalde datum mijn rekeningen zelf te annuleren zodat ik genoeg tijd had om alles te regelen. Geen problemen hiermee gehad maar feit is je bent niet meer welkom met domicilie buiten sepa.
    mvg

 10. Omer zegt op

  Beste Jos
  Er wordt inderdaad veel verteld in deze blog.
  Kun je mij eens de brief doormailen van Argenta waar in vermeld staat dat ze geen klanten meer willen met domicilie in Thailand of een link met doorverwijzing.
  De onderliggende factoren waarover ik had waren niet mijn woorden maar van de bank.
  Ik maak niemand zijn rekening.
  Ik geef gewoon een reactie op deze topic in de blog.
  Mvg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website