Bankrekening in België als je officieel uitgeschreven bent?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
30 december 2023

Beste lezers,

Meer en meer Belgen worden “bedankt” bij hun Belgische bank en verliezen dus hun rekening. Om mij voor te bereiden op deze situatie heb ik bij diverse Belgische banken getracht een nieuwe rekening te openen. Ik ben bij geen enkele bank hier in geslaagd. Volgens, mijn bescheiden mening, meen ik nochtans dat elke Belg recht heeft op minimale bank dienstverlening.

Zijn hier mensen die andere ervaring hebben? Hoe hebben anderen dit probleem opgelost?

Nogmaals het gaat over Belgen, uitgeschreven uit België en ingeschreven op de Belgische ambassade in Bangkok.

Met dank voor het delen van uw ervaring.

Groet,

Francois

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

33 reacties op “Bankrekening in België als je officieel uitgeschreven bent?”

 1. Jos M zegt op

  heb je al eens bij Wise geprobeerd?
  Ik ben een hollander, maar heb een rekening bij Wise met een Belgisch iban nummer

  • Ton Egbers zegt op

   Ik ook, NLer die na korte inschrijvingsperiode in 2020 van Wise een BE IBAN account kreeg. Kan geloof ik alleen als non-EU ingezetene (woon in ID) nog geen debit card krijgen, noch automatische incasso’s doen voor nog lopende NL betalingen.

  • Jan M. zegt op

   Volgens mij heeft Wise een vestiging in België geopend om rekeningen in de EU te behouden toen het UK daar uit was gegaan.

 2. janssens marcel zegt op

  Ik heb een rekening bij ING geen probleem

  • Marc zegt op

   ING bedankte me enkele jaren geleden met een fake reden , ze moesten het fiscale adres hebben van mijn vrouw die uiteraard met me samen woont , wel ik heb die brieven zesmaal naar ING verstuurd , steeds bleven ze erachter vragen , ik belde ook verscheidene keren of het nu eindelijk ok was , en jawel ik kreeg telefonische bevestiging maar nooit schriftelijke , tot ik de brief ontving van het stoppen met de samenwerking , geen probleem , ik laat nu mijn pensioen rechtstreeks storten op mijn Thaise account , nooit doe ik nog zaken met dergelijke bank

  • Ton Egbers zegt op

   Ben je al wel non-EU ingezetene (met jouw buitenlands adres bij hun)? Overigens, is het mijn (tevens) NL vrouw ook gelukt bij ING een totaal nieuwe non-EU ingezetene rekening te openen nadat de ABN-AMRO ons eruit begon te trappen vanaf 2017 en ik het in 2019 uiteindelijk zat was er nog tegen in te gaan…

   Wel betalen we nu een “buitenland toeslag”, eigenlijk non-EU toeslag, maar da’s maar een paar EUR per maand, dus da’s het wel waard om automatische incassos die nog in NL lopen van te doen of dingen te betalen via iDEAL.

   Automatische incasso via Wise (IBAN in BE) is me nog niet gelukt. Maar als een ander non-EU ingezete dat wel kan, hoor ik graag hoe 🙂

   PS: Uiteraard willen de ING en inmiddels ook Wise natuurlijk wel het fiscale nr van het land weten waar je inmiddels ingezetene bent. Maar dat lijkt me vrij logisch met alle maatregelen tegen witwassen en terrorisme nu. En moet je sowieso toch hebben als je echt ergens anders formeel resident bent. Of zo ook je partner, als die de rekeninghouder is.

 3. Charles zegt op

  Ook ik heb mijn ING-rekening opgezegd en een account gestart bij Wise. Aan dat account is een BE-Iban gekoppeld. Al mijn oudedagsuitkeringen in Euro worden rechtstreeks op dat account gestort. Bij tijd en wijle schrijf ik dan euro’s over naar mijn Thai bankrekening. Wise maakt er Thai baht van. https://www.thailandblog.nl/?s=Wise&x=0&y=0

  • hua hin zegt op

   Let op! WISE is niet echt een bank. Voor WISE geldt niet het depositogarantiestelsel!

 4. Rene Wouters zegt op

  Ik heb een vriend die dit jaar uitgeschreven is uit Belgie en die heeft nog een rekening in Belgie. Ik ga hem proberen te bereiken in Pattaya en vragen bij welke bank hij een rekening heeft en dat zijn pensioen erop gestort wordt. Kan ik uw email adres hebben zodat ik het kan door sturen.
  Rene

 5. lung addie zegt op

  Beste Francois,
  dit is weer zo een van de geruchten welke de ronde doen maar niet gesteund zijn op effectieve bewijzen. Toogpraat genoemd.
  De enige bank in Belgie ,welke klanten, wonende buiten de EU zone, hun medewerking mee stopzette, is
  ARGENTA geweest. Ik ben reeds jaren uitgeschreven in Belgie, wonende in Thailand en heb nog steeds mijn rekening bij Fortis-Fintro (onderdeel van BNP).
  Tevens heb ik contact opgenomen met de instanties en er is nog geen enkele restrictie omtrent dit item. Daar Argenta jkanten, wonende buiten de EU zone uistlaoot was een eigen initiatief van deze bank zelf.
  Een nieuwe rekening openen, vanuit Thailand, bij een Belgische bank, als uitgeschrevene, zal idd problemen opleveren daar je bij zowat alle banken over een adres in Belgie moet beschikken, wat je als uitgeschrevene niet meer hebt. Tot heden heb ik nog geen meldingen gehad van andere, uitsgeschreven Belgen, welke door hun bank, buiten Argenta, uitgeslotenb werden.

  citaat: ‘Volgens, mijn bescheiden mening, meen ik nochtans dat elke Belg recht heeft op minimale bank dienstverlening’.
  Graag zou ik dit officieel RECHT willen zien. Een bank is een private instelling en kan klanten aanvaarden en weigeren zonder daartoe enige wettige verpichting te hebben, behalve de .wettelijke normen aan welke elke bank moet voldoen.

  Een bankrekening in Thailand openen in Thailand is niet zo moeilijk indien je over een NON-O visum en vast adres beschikt. Je zal wel, meestal, een ‘Thaise garant met vast inkomen’ nodig hebben. De meest gemakkelijke bank is de BANGKOKBANK.

  • Ronny zegt op

   Beste Lung Addie
   Voor u de woorden “toogpraat” in de mond neemt is het misschien verstandiger om u eerst degelijk te informeren over een bepaald onderwerp en dit, niet alleen vanuit uw eigen ervaring, te benaderen.
   Iedereen die woonachtig is in Schengen heeft volgens de Belgische wetgeving recht op een basisbankdienst (https://economie.fgov.be/nl/themas/financiele-diensten/betalingsdiensten/basisbankdienst).
   Indien u dus uitgeschreven bent kunt u principe geen beroep doen op een basisbankdienst en dus ook geen nieuwe rekening openen. Ik ben op de hoogte dat sommige mensen die uitgeschreven zijn hier toch nog in gelukt zijn, maar wettelijk is dit niet meer mogelijk. Dus een bank is dan wel een private instelling maar zijn verplicht aan inwonende van Schengen een basisbankdienst te geven. (ook aan politieke vluchtelingen en asielzoekers – dit even ter zijde)
   Persoonlijk is mijn bankaccount bij AXA dit jaar gestopt en vrienden van mij is hun rekening bij ING ook gestopt. Banken kunnen de “zakenrelatie” stop zetten zonder enige motivatie van hun zijde. Lees de kleine lettertjes er maar eens op na.Sommige banken doen dit dus wanneer ze weten dat u buiten Schengen woonachtig bent en dit naar willekeur. In elk geval hebben we het dus al over 3 banken.
   Enige tijd geleden, werd de vraag hier gesteld, uitschrijven of niet? Het is inderdaad zo dat u in overtreding bent wanneer u langer dan 3 maanden buiten Schengen bent en u zich niet laat uitschrijven. Ik raad iedereen aan om zich niet te laten uitschrijven om geen problemen met zijn bank te kunnen krijgen tot dat de wetgeving i.v.m. een basisbankdienst voor elke belastingplichtige in België is aangepast, wars van waar hij verblijft.
   Misschien is het tijd dat daar gezamenlijk eens werk van wordt gemaakt.

   • Francois zegt op

    Bedankt voor uw reactie Ronny.
    Helder geschreven en gestaafde informatie zoals je hier op Thailandblog te weinig tegenkomt.
    Straight to the point en geen toogpraat zoals iemand hier hoger vermeld.
    Ook ik ken meerdere mensen die bij meerdere banken zijn “bedankt”. Ik zou anders nooit dit topic ten berde hebben gebracht.
    Wat me vooral aan uw reactie bij blijft is uw afsluiter… “zouden we niet gezamenlijk een actie kunnen organiseren”.

   • RonnyLatYa zegt op

    Er is een tijdelijke oplossing.
    Je kan ook eerst tijdelijke afwezig zijn en aldus je adres behouden. Kan 1 jaar met mogelijke verlenging van een jaar.

    Maar niet iedereen kan een adres in België aanhouden. Financieel meestal ook niet interessant, vooral dan als je geen eigenaar bent.

    Iemand die niet is uitgeschreven kan zich ook niet inschrijven op een ambassade.

    Bij iemand anders in België inschrijven kan natuurlijk.
    Beide plegen dan eigenlijk adresfraude.
    Maar het is ook niet zonder gevaar voor de persoon die daar effectief woont.
    Komt de persoon die men op zijn adres toegelaten heeft in financiële problemen en dan vooral met schulden, bestaat het gevaar dat de deurwaarder komt aankloppen . Die persoon kan maar best zorgen dat hij door facturen kan bewijzen dat alles wat in dat huis staat zijn eigendom is, of de deurwaarder zal dat dan allemaal aanslaan.

    • hua hin zegt op

     Er is toch de mogelijkheid van een virtueel adres, weest creatief. Bijvoorbeeld REGUS

     • RonnyLatYa zegt op

      En hoe ga je dat bij de gemeente registreren?
      Een virtueel adres is geen domicilie adres.

   • Lung addie zegt op

    Beste Ronny,
    Lees dan eens goed de eerste regel van jouw link.

    Wie heeft recht op de basisbankdienst?
    Elke consument die legaal in een lidstaat van de Europese Unie verblijft heeft recht op de basisbankdienst, …..
    Ik meen dat Thailand NIET tot de Europese Unie behoort, volgens u wel?
    .
    Ook uw uitleg over uitschrijven klopt van geen kanten, Niet ik, maar jij bent slecht geinformeerd.
    De raad geven zich NIET uit te schrijven is tegen de wet en je pleegt dommicilliefraude, wat deftige gevolgen kan hebben, ook voor de persoon bij wie men zich op die manier inschrijft.
    Je doet maar……maar ik wil jou niet als raadgever.

    • Ronny zegt op

     Beste Lung Addie
     Ja, Thailand behoort niet tot Europese Unie. Thailand behoort ook niet tot Schengen.
     Ik heb duidelijk vermeld dat indien je je niet uitschrijft, je in overtreding bent.
     De reden dat ik mensen niet zou aanraden om zich uit te schrijven, is dat dit een hoop problemen geeft wanneer je bankaccount wordt stopgezet in België. Zo heb ik meer dan 2 maanden op mijn pensioen moeten wachten vooraleer alles geregeld was. De bank hoeft het stopzetten van de rekening niet aangetekend te versturen. De brief is nog altijd niet bij mij toegekomen.
     Bij mijn weten zal dit ook wel tegen de Belgische wetgeving zijn om iemand zonder inkomsten te zetten.
     Het is dus aan de mensen die zich willen uitschrijven of zij de wet willen overtreden door de zich niet uit te schrijven of het risico willen lopen op een gegeven moment zonder inkomsten te vallen voor een bepaalde tijd.

     • Frans zegt op

      Je hebt alvast dezelfde eigenschappen als een Thai. De meesten hebben ook niets te eten als hun loon niet betaald wordt.

      Mij mogen ze gerust een aantal maanden zonder loon/pensioen zetten. Als je een bepaalde leeftijd hebt zou je toch slim genoeg moeten zijn om een financiële buffer aan te houden.

      En nee, de wet overtreden met domiciliefraude doe je niet. Je zou nog aardig kunnen verschieten wat de gevolgen zijn.

      • Ronny zegt op

       Conclusies zonder enige informatie? Ik had 2 maanden geen inkomen, ik zei niet dat ik geen financiën meer had.
       Maar indien je maar 1 bankaccount hebt en je rekening wordt stopgezet, kun je ook niet meer gebruik maken van je spaarrekening of andere bankdiensten.
       Zelfs indien er loonbeslag plaats vindt heb je wettelijk nog altijd recht op het minimum inkomen.
       Ja, domicilie fraude is is een overtreding. Het niet kunnen beschikken over een inkomen is in mijn ogen een grotere overtreding, maar ik heb dan wel de regie in eigen hand.
       Dus u redenatie was een beetje kort in door de bocht, EEn Thaise eigenschap? Ik zou het niet weten.

       • Dominique zegt op

        Eigenaardig toch. Een bank die de samenwerking stopzet geeft je ruimschoots de tijd om voor een alternatieve oplossing te zoeken.

        In mijn geval had ik 3 maanden de tijd, dan werden de gelden geblokkeerd en kon ik geen verrichtingen meer doen. Ik heb toen een grotere som over geschreven naar mijn rekening in Thailand en ben nooit in de problemen gekomen.

        Dat je van de ene op de andere dag zonder inkomen komt te zitten door een beslissing van je bank is onzin. Ik geloof dit niet.

        En domicilie fraude goedpraten, je doet maar. Zegt veel over de geloofwaardigheid van je reactie.

   • ruud zegt op

    1. Iedereen die woonachtig is in Schengen heeft volgens de Belgische wetgeving recht op een basisbankdienst

    2. Indien u dus uitgeschreven bent kunt u principe geen beroep doen op een basisbankdienst en dus ook geen nieuwe rekening openen.

    Uw conclusie in 2 is niet juist.
    Dat u in 1 het recht hebt op een basis bankrekening en in 2 niet, wil niet zeggen dat de bank voor u geen rekening kan openen.
    Vaak zal de bank dat niet willen, gezien de kosten?, maar als het aantal Euro’s op de rekening hoog genoeg is gaan de gesloten deuren opeens open.

    Dan hoor je bij de rijke elite en is (bijna) alles mogelijk.

    • Maarten zegt op

     Ik heb eens een deftige discussie gehad met de bankverantwoordelijke (Argenta) omdat ik maar 3000€ cash kon afhalen van mijn bankrekening. Dat was het maximum bedrag dat ze me konden geven. Zelfs als ik alles netjes vroegtijdig besteld had. Ik had een hoger bedrag gevraagd omdat ik definitief naar Thailand zou verhuizen.

     Ik gaf haar ook de opmerking dat, als ik een pak rijker zou zijn, ik waarschijnlijk een andere behandeling zou krijgen. Dat werd ten stelligste tegen gesproken. Ze zei me dat al hun klanten evenwaardig behandeld werden. Iedereen weet nagenoeg wel dat dit onzin is.

   • Aaron zegt op

    Beste Ronny,

    Je zal toch wat betere registers mogen open trekken om Lung Addie te verwijten dat hij onzin vertelt.

    Als er iemand is hier op dit blog die steevast zijn kennis en kunde ten dienste stelt van de lezers zal het wel Addie zijn. En wees er maar zeker van dat hij zijn dossiers kent.

    Ons hier komen aanraden om je beter niet uit te schrijven is de reinste onzin. Als ik dit lees dan hecht ik weinig belang aan je bijdrage. Ik hoop dat niemand je raadgevingen zal serieus nemen want je kan daarmee aardig in de problemen komen.

    Alles wat Lung Addie hier neerschrijft is ALTIJD weloverwogen en NIET gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Het blog staat hier vol van toogpraat, maar nooit afkomstig van een dossierbeheerder.

 6. eddy zegt op

  ik ben nu één maand uitgeschreven in belgie en heb nog twee rekeningen in belgie bij axa en crelan maar ze konden me niet verzekeren of ik dit zou blijven behouden
  Mvg eddy

  • Mark zegt op

   Komt door de fusie tussen AXAbank en Crelan. AXAbank accepteerde klanten buiten Schengenzone, Crelan niet. Mijn voormalige AXAkantoorhouder gaf al informeel aan dat na de fusie de kans groot is dat in deze de Crelan policy zal gevolgd worden. Betreurenswaardig want mijn bankrelatie bij AXA zal dan ook opgezegd worden.
   Het wordt er niet makkelijker op.

 7. Marcel zegt op

  al 26 jaar uitgeschreven in België zonder problemen met mijn Paribas/fortis bank.

  • Pratana zegt op

   Juist Marcel , mijn vriend en eveneens jou naamgenoot al 13 jaar volledig uitgeschreven heeft nog altijd zijn rekeningen zowel bij Paribas-Fortis en Bpost daarom vindt ik het hier een vreemde discussie maar ieder zal wel zijn gelijk hebben dat sommige banken het niet aanvaarden , wat zeker met ING want die hebben zelf banken in Thailand https://think.ing.com/economy/thailand straf toch “die hollanders hé” grapje

 8. robert zegt op

  Banken worden verplicht om o.m. het T.I.N (Tax Identification Number) van belgen, met buitenlandse woonplaats, aan de fiscus door te geven. Om een T.I.N.in Thailand te bekomen moet men een werkvergunning en inkomsten voorleggen (dit was het geval tot 2 jaar geleden) hetgeen niet mogelijk is als gepensioneerde. Om in regel te zijn met de fiscus-eisen beslissen meer en meer banken klanten met buitenlandse woonplaatsen (buiten Europa) van hun klantenlijsten te schrappen. Onderzoek heeft ook uitgemaakt dat de meeste klanten met buitenlandse woonplaatsen weinig of geen meerwaarde bieden voor de banken. Enkel klanten met (belangrijke) beleggingen worden nog voorlopig met rust gelaten. Een woonplaats inThailand wordt verder nog altijd beschouwd als verdacht waar veel zwart geld naartoe geloodst wordt.De tendens van het schrappen van buitenlandse klanten van banken is eveneens terug te vinden in andere Europese landen en landen die een Internationaal Verdrag ondertekend hebben i.v.m. de bestrijding van het witwassen van zwart geld.

 9. Danny zegt op

  Keytrade, enkel via internet maar zeer correct.

 10. kris zegt op

  al bijna een jaar uitgeschreven uit Belgie en ingeschreven bij Belgiische ambassade(Bangkok).Heb nog steeds mijn bankrekening in Belgie(Belfius).

 11. Mark zegt op

  Mijn Belgische vriend Benoit is door Keytrade in 2023 buitengegooid. Hij woont en houdt domicilie in TH. Bij Keytrade stond hij al vele jaren geregistreed op het adres van zijn moeder in Hoeilaart. Van toen hij nog daar woonde. Dit jaar overleed zijn moeder en werd haar woonst verkocht. Alzo kwam Keytrade erachter dat hij domicilie daar niet meer woonde., waarop Keytrade hem via digitale weg vroeg waar hij domicilie hield. Toen hij zijn adres in TH meldde lieten ze weten dat de bankrelatie binnen de maand stopgezet zou worden.

 12. VBNGB zegt op

  https://vbngb.eu/
  De Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland, hierna VBNGB genoemd, is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk.

  Als VBNGB hebben wij inzicht in nationale- en internationale regelingen voor gepensioneerde Nederlanders in het buitenland. De VBNGB is een gewaardeerde gesprekspartner van verschillende ministeries en volksvertegenwoordigers en pleegt overleg met belangenorganisaties en toezichthouders. Om onze leden voortdurend zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn werkt de VBNGB ook samen met andere belangenorganisaties.
  VBNGB is ook bezig met dit “bankenprobleem”

 13. JoskeVermeulen zegt op

  Bij deze kan ik bevestigen ,zonder toogpraat ! ….
  Ik ben uitgeschreven in BE en ingeschreven op de TH ambassade.
  Ik ben al MAANDEN bezig met ING…het lijkt wel ” battle of the fitttest” !!
  zowat iedere maand beginnen de pesterijen opnieuw….documenten opsturen !
  Herkomst van vermogen met TIN nummer ,Fiscale woonplaats, bewijs zelfs waar mijn zoon woont in Be, kopie van paspoort etc…..na het opsturen van deze documenten…de maand nadien…opnieuw !! Er blijven maar documenten niet in orde ! En zo blijven we bezig…al 6 maand lang !!
  spijtig genoeg heb ik die bankrekening nog nodig om het storten van alimentatie voor mijn dochter…gelukkig wordt mijn pensioen rechtstreeks op mijn Kasikorn rekening gestort !
  Ik verwacht een dezer…ook zulke brief van ING dat ze mij bedanken…de pesterijen blijven maar duren !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website