Lezersvraag: Appartement kopen in Jomtien

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 mei 2015

Beste lezers,

Net als jullie zijn wij verknocht geraakt aan Thailand. Na vele pagina’s te hebben doorgespit komen wij toch ergens niet uit.

Wij zouden graag een appartement in een Condo willen kopen in Jomtien. Dit voor een bedrag van 25.000 euro, hiervoor zouden we spaargeld gebruiken. Maar begrijp ik het goed dat je never nooit eigenaar wordt? Dat je hoe dan ook na 30 jaar dit kwijt bent?

Want als dit zo is, waarom zou dan iemand überhaupt een huis/appartement kopen daar?

Ik zou zo graag met iemand in contact komen die ons het wilt uitleggen. We zijn pas 30/33 jaar en wilde dit kopen als investering maar we zien eigenlijk door de bomen het bos niet meer.

Wie wil en kan ons helpen met enkele vragen te beantwoorden?

Alvast super bedankt voor je reactie.

Anouk en Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Appartement kopen in Jomtien”

 1. bob zegt op

  € 25.000,- = ca. Bht. 900,000. Daarvoor koopt u niet veel. Ook niet in Jomtien en zeker niet veel m2. Maar goed uw vraag: Eigenaar wordt u nooit in die zin van het woord maar u bent wel de eigenaar/gebruiker. U neemt nl. deel in een collectief. Dat collectief bestaat uit 51% Thaise eigenaren (dat kan er ook 1 zijn nl. de bouwer die er alle belang bij heeft dat die situatie zo blijft) en 49% overige nationaliteiten. Een soort aandeelhouders derhalve met minstens éénmaal per jaar een vergadering en een bestuur. U kunt een condo kopen op 3 manieren: Op Thaise naam maar dan dient de partner een Thai te zijn (met wat risiko’s als het partnerschap mis gaat). U maakt dan deel uit van die 51%. In een zogenaamde company, die eigenlijk aan de eigenaar/huurder verhuurt. De company moet jaarlijks een rapport opmaken bij een accountant, kosten tussen 10,000 en 15,000 Bht en weer die 51/49 verhouding. Over voor en nadelen is meer uitleg nodig. Die kan ik u wel geven maar gaat hier te lang duren. De derde is de farang (niet Thai) koop. Over het algemeen moet u voor een dergelijke condo meer betalen. Hier zijn verder geen voorwaarden aan verbonden mits de condo geleverd kan worden. Let met name op de geleverde papieren en schakel een notaris in voor het juiste verloop.
  Er is veel aanbod momenteel aan bestaande en nieuwbouw in Pattaya-Jomtien. Ik zou het niet adviseren momenteel en zeker niet met zo weinig geld. bob116 @ outlook.com

 2. David H. zegt op

  Wel even opletten dat het geen ‘LEASEHOLD” condo betreft, gebeurt nog al eens dat een onder Thai naam geregistreerde condo op die wijze verkocht , of beter gezegd verhuurt wodt op heel lange periode , is een twijfelachtig system , koop alleen onder” FREEHOLD” systeem in foreign name als je zeker wilt zijn de eigenaar te zijn .

 3. Timo zegt op

  Houd mij op de hoogte svp

 4. khun Roland zegt op

  Voor 25.000 Euro koopt je daar werkelijk niets dat ook maar een beetje lijkt op wat wij een woonbare plek zouden noemen.
  Het is zo al erbarmelijk gesteld met de Thaise “bouwstijl”, laat staan dat je ook nog je oog laat vallen op het onderste segment van de bouwmarkt.
  En onthoudt vooral één ding zeer goed: In Thailand is NIETS wat het lijkt, zeker niet in hun bouwwerken. Op enkele (duurdere) uitzonderingen te na.
  Alles lijkt mooi van ver, doch … ver van mooi.
  Kom niet te dicht bij met een kritische blik want het zal je enkel een ongelukkig gevoel opleveren.
  En over kwaliteit zullen we het maar niet hebben want dat is een quasi onbekend begrip in Thailand.
  Als je een condo (of woning) wilt kopen wees er je dan van bewust dat er nooit enig onderhoud heeft plaats gevonden. Of misschien tenzij het door een farang was bewoond.
  Dus 25.000 euro …. forget is.

 5. Renévan zegt op

  In een condominium mogen niet meer dan 49% buitenlanders eigenaar zijn. De koop heet dan freehold, u bent dan volledig eigenaar. Dit heeft niets te maken met 30 jaar, met 30 jaar wordt bedoelt het leasen van een stuk grond omdat een buitenlander in Thailand geen grond kan kopen.
  Indien de 49% verkocht is aan buitenlanders in een complex zijn er realestate agents die vertellen dat koop geen enkel probleem is. U moet dan wel een Company oprichten, ik persoonlijk zou dat nooit doen.
  Koop ook nooit offplan (met de bouw is nog niet begonnen of men is begonnen), je weet niet of ze gaan bouwen, wanneer ze gaan bouwen, wanneer het klaar is en hoe de bouw en afwerking zijn.
  Voor 25.000 euro zal er niet veel te koop zijn, doorgaans zijn er prijzen vanaf. Maar dat vanaf is dan een studio in een complex waar je je kont niet kan keren. Ik woon zelf in een Condo op Samui dat te koop staat, ik mag blij zijn als ik hetzelfde ervoor krijg als wat ik er 7 jaar geleden voor betaald heb. Ik heb het nooit als investering gezien. Als ik hetzelfde ervoor terug krijg, heb ik buiten de maintenance en sinkfund fee gratis gewoond.
  Als je regelmatig in Thailand op vakantie gaat en dan ook nog naar dezelfde plaats en tussendoor gaat verhuren is het het overwegen waard.

 6. coastman zegt op

  hoi rob en anouk,

  als jullie zo jong zijn zou ik zeggen bezint eer gij begint! ga eerst eens een jaar huren en leer alles wat het leven hier inhoud en waar je echt wil wonen! zonder ervaring weet je echt niet waar je aan begint. Heb je een specifieke reden dat je in Pattaya/jomtien wil wonen? Noord thailand is veel aantrekkelijker, heeft een beter klimaat en bovenal kost veel minder. Chiang Mai is het meest aantrekkelijk. Zijn condos te koop vanaf 20.000 euro. Condos kan je gewoon eigendom van hebben met een freehold. Wat belangrijk is hoerveel maandelijkse condo lasten je moet betalen voor onderhoud gebouw en maintenance costs. Kan enorm verschillen. In ieder geval is huren goedkoper in de meeste gevallen door concurentie en je bent meer flexibel als je wilt verhuizen. Rondom Chiang Mai kan je huizen en condos huren vanaf 150 euri per maand. willen jullie werken hier, heb je een werk visum, gezondheids verzekering enz? Waarom niet eerst eens een half jaar rondreizen en zien wat er overal te koop is en dan je besluit maken waar je neer wil strijken. Als je alleen wil doen voor een investering en verder hier niet wil wonen bedenk iets anders! het is niet duidelijk aan je verhaal wat je eigenlijk precies wil. Als je specifieke vragen hebt stuur me mailtje: centralcoastproperty @ gmail.com
  groeten
  coastman

  • Henk zegt op

   Coastman jij wilt zakendoen en bent niet onafhankelijk.

   Chiang mai is het meest aantrekkelijk. Coastman wees eerlijk. Als de boeren het land verbranden kun je er niet wezen van de rook vervuiling. Heel en heel vaak als de boeren het land niet verbranden moet je na een week chiang mai de hele dag kuchen van de lucht vervuiling.

   Ik ben het eens dat het een geweldige stad is om af en toe te verblijven. Misschien wel de leukste van thailand.

   Maar om dat je er zaken wilt doen het aan te bevelen als meest aantrekkelijk om te wonen. Jij weet beter.

   Dus Rob en Anouk er zijn vele plaatsen, inderdaad minder leuk, maar heel veel beter om te wonen in thailand. In chiang mai is het vele weken per jaar beter om niet te zijn.

   • coastman zegt op

    Beste Henk, Rob en Anouk,
    De kwaliteit van een condo is vele malen beter in het noorden dan in Pattaya omdat in Chiang Mai alles goedkoper is. De meeste dingen zoals restaurants e.d. kosten minder dan de helft, maar ook wonen en andere onderdelen van eerste en tweede levensonderhoud. Indien je dus ongebonden bent is de keuze vrij en kan je dus het beste verschillende plekken eerst uitproberen voordat je aan investeren denkt! er is al veel gezegd over de verschillen van aanschaf mbt freehold en kopen vanaf het plan wat zeer gevaarlijk kan zijn. er worden hoge return on investment geboden voor de eerste 5 jaar met het risico dat het nooit gebouwd wordt wat je koopt. of gedurende de rit failliet gaan met alle gevolgen van dien. Dus mijn advies is en blijft handen af van investeringen totdat je alle ins en outs weet van de thaaise gebruiken en corruptie.
    3 jaar geleden wilde ik een pand kopen en had de deal mondeling al bevestigd. Er werd me een contract voorgelegd maar ik wilde een eigen advocaat om het contract te maken en te tekenen. aan de tafel bij mijn advoicaat bleek dat de man 50% contant en 50% in het contract wilde ontvangen. Allemaal voor de farang vreemde gebruiken die wij niet kennen en waar de thaaien graag gebruik van willen maken. Als je dat doet dan betaal je dus later zelf een enorme smak belasting omdat je pand meer waard is dan waar je het op papiet voor gekocht hebt. Alleen door zelf een advocaat te nemen was ik daar achter gekomen en ik geef je op een briefje dat velen expats hier in thaailand met datzelfde probleem zitten!!!! Dus Rob en Anouk moeten nog veel leren om er zonder kleerscheuren van af te komen. En ja ze kunnen goed hulp gebruiken.

    Voor veel mensen is en blijft Chiang Mai de beste stad om in te wonen in Thailand. Door de meer dan 40.000 expats die hier wonen is de stad uitgegroeid tot een goede mix van culturen en blijft de oorspronkelijke thaaise cultuur de bovenhand houden. Die cultuur is geheel verdwenen in Pattaya en Bangkok. Als in maart de velden in de noordelijke provincies worden verbrand is dat een leuke reden om 5 weken te reizen voor vakantie en ook eventueel om wat in Pattaya te verblijven. Of de geweldige eilanden te bezoeken. Wat een rare veronderstelling dat ik zaken wil doen! Ik wil alleen iemand graag helpen door mijn ervaringen en kennis waar rob en anouk om vragen! Zeker voor jonge mensen die hier aan een avontuur beginnen hebben graag ondersteuning van ervaren expats met een positieve blik op Thailand. Heel verstandig dat ze om die hulp vragen. Allemaal veel te ingewikkeld om als leek en onervaren Nederlander hier te beginnen met zaken doen. Eerst wennen en eens goed rondkijken en dan pas denken aan investeren. Ik heb helemaal niets te koop of te huur of zelfs ergens een band mee om iemand iets aan de man te brengen. Ik ken echter heel veel mensen die goede en verkeerde beslissingen hebben genomen in thailand en daar kan je veel van leren. Iedere persoon op dit blog heeft ongetwijfeld die zelfde ervaringen en Rob en anouk vragen om hulp en ze zijn zelf wijs genoeg neem ik aan om hun eigen beslissingen ook te nemen en zich niet iets aan laten smeren. Ik hoop dat ze zich laten leiden door positieve invloeden en niet door vele farang die negatief beladen zijn.
    gegroet
    coastman

 7. gerardus hartman zegt op

  Bij aankoop freehold in foreign name dient koopsom in buitenlandse valuta te worden overgemaakt naar developer indien in aanbouw of bij bestaande condo naar eigen bankrekening in Thailand met vermelding van aankoop t.b.v. verkrijgen van Forex verklaring. Kan zowel door developer als bank worden verzorgd. Verstandig is de in en outs van aangeboden condo te kennen b.v. bij bestaande condo of vereniging van eigenaren actief is. Vele projecten off plan kennen problemen en wordt geadverteerd met projecten op papier waarvoor aanbetalingen worden geincasseerd maar later nooit gebouwd waarbij wijzigen van ondernemersnaam om aansprakelijkheid af te wijzen met regelmaat gebeurd. Estate agencies die projecten adverteren incasseren wel commissies als zij kopers aanwerven maar wijzen later elke verantwoording af als blijkt dat het om ghostproject of niet nakomen van belofte van free furniturepacket e.a. bij koopovereenkomst gaat. Zo er al wetten zijn in Thailand om zulke malversaties aan te pakken, gebeurt in de praktijk weinig ten gunste van bedonderde kopers. Zijn gewoon hun geld kwijt. Procederen voor recht duurt jaren, is kostbaar en uiteindelijk is het maar farang die geld kwijt is.

 8. Jan zegt op

  Ik wil dit ook graag weten hoe dat zit
  Gr.

 9. Pat zegt op

  De wettelijke info die hier gegeven wordt, is juist, maar de persoonlijke adviezen vind ik nogal negatief eerlijk gezegd.

  1) Voor 25.000 € kan je, mits wat geluk en goed zoeken, zeer zeker een prachtig moderne nieuwbouw condo kopen in een gebouw met veel faciliteiten! Weliswaar een zeer kleine studio, maar wel supermodern.
  2) Indien je Thailand de rug zou toekeren en er zelf geen gebruik meer van zou maken, dan verhuur je die studio toch gewoon. Je centen zullen altijd meer opbrengen dan op de bank.
  3) Je bent voor je ganse leven eigenaar van je condo, het betreft immers geen huis met grond

  Waarom zou je het dus niet doen als je dat bedrag hebt, tenzij dit je allerlaatste centen zijn natuurlijk.

  Ik zou positief adviseren.

 10. Thailand John zegt op

  Anouk en Rob,

  Als ik jullie was zou ik voorlopig helemaal niets kopen, maar gewoon huren dat is het beste. bevalt het niet kun je gewoon verhuizen.In een condo loop je vaak kans op geluidoverlast .Als je dan gekocht heb zit je mooi te kijken.Kopen is snel gedaan, verkopen niet.Er staat hier heel veel te koop. Als je iets buiten Pattaya zoekt zijn de prijzen goedkoper en kun je gewoon een bungalowtje huren met een ,twee, of drie slaapkamers.tuintje,terras. Maar je moet het natuurlijk zelf weten, als je liever wilt kopen dan moet je gewoon kopen. Maar ik zou beginnen met huren. Veel succes.

 11. Rob zegt op

  Beste,

  Ga eerst eens huren dan kan je kijken of het jullie de plaats bevalt. Er is genoeg te koop. Rob.

 12. Emiel Bogemans zegt op

  Ikzelf kocht een condo, nadat ik meer dan 20 jaar regelmatig naar TH Jomtien ging.
  Ik heb een TH advokaat onder de hand genomen en vooraf gevraagd hoeveel zijn assistentie mij zou kosten. Dat was 11.000 baht (10 jaar geleden). Alles is perfect verlopen. Hij heeft mij volledig bijgestaan tot het openen van een bankrekening en het aankloppen bij de administraties voor de juiste papieren.
  Doen zou ik zeggen.
  Voor 900.000 vind je wel niks ernstigs.
  Indien je geld overmaakt voor de aankoop moet je het doel bij de overmaking vermelden !
  Good luck.

 13. Jos zegt op

  Beste Rob en Anouk,

  Waarom willen jullie in Jomtien kopen ??
  En het is niet waar wat jullie gehoort hebben , over het kwijt raken van je condo.
  Het is wel belangrijk dat je op je eigen naam koopt en niet op ern company naam.
  En je moet bij een betrouwbare developer kopen .
  Ik woon 15 jaar in Thailand , en ik heb eerst zeker 12 jaar rond gekeken voor dat ik een pasr condo’s.
  Wat wil je ermee doen ? Zelf in gaan wonen of voor de verhuur?
  Als je iets wil kopen , dan kan ik je goed advies geven , want ik heb ook condo’s gekocht van 26000 euro.
  En ik heb ze allemaal verhuurt op dit moment.
  Je kan me emailen en dan stuur ik jullie wat foto’s van deze condo’s die ik heb.

  Lumpinirentals@yahoo.com

  Mvg,

  Joshua.

  • Lela Aukes zegt op

   Ik zit al 12 jaar met viel plezier in Ban Amphur Beach vissers dorpje ten zuiden van Pattaya. Kom hier maar eens kijken. Ik ga hier nooit meer weg. 0869849700. lelaaukes@gmail.com. Nog veel Free Hold in foreign name appartementen te koop hier. groetjes Lela

   • thallay zegt op

    ik ben geen koper, nooit een eigen huis gehad of gewild, altijd gehuurd. Woon nu ook met veel plezier in Ban Amphur. Een woning met twee slaapkamers voor 6000 batjes per maand. Kan vertrekken wanneer ik hier uitgekeken ben, zoals ik dat ook deed in Nederland. Een woning kopen als investering brengt risico´s met zich mee. Wie is de grondeigenaar bijvoorbeeld, wat gaat hij doen met de erfpacht. Was ook in Amsterdam zo toen ruim 30 jaar geleden de langdurige goedkope erfpachten afliepen en de gemeente bedacht dat er wat te halen viel en ze marktcomform verhoogden waardoor vele huizenbezitters in de problemen kwamen. Kijk rons, er staat voldoende te huur voor een redelijke prijs. Ook in Jomtjen.

 14. Peter Bol zegt op

  Hallo Anouk en Rob

  Zelf kom ik al 15 jaar in Thailand en dan met name in Jomtien en Pattaya.
  Natuurlijk is het gras bij de buren altijd groener maar als jullie voor Jomtien gekozen hebben zal je wel niet over een nacht ijs gegaan zijn maar zal dat een bewuste keuze zijn.
  Zelf heb ik 11 jaar geleden een dubbele condo gekocht (2x28m) en daar al die jaren met heel veel plezier gewoond. Ik zeg gewoond want om gezondheidsredenen ben ik 3 maanden geleden verhuisd naar een huurhuisje, ook in Jomtien.
  Deze twee condo’s staan op mijn naam en zijn dus ook mijn eigendom, de 2 chanots (eigendomsbewijs) zijn natuurlijk in mijn bezit en natuurlijk op mijn naam.
  Het complex is gelegen in Soi Watboon en het heet Majestic condominium.
  Mocht je eventueel wat meer willen weten dan kan je een mail sturen naar: petervanbolhuis@online.nl

  Peter Bol

 15. Nanno zegt op

  Er zijn al veel realistische op erkingen gemaakt. Ik ben van mening dat het zeker mogelijk is om een appartement voor dat budget te kopen in genoemde omgeving. Jomtien is geen slechte keuze: zee zal altijd populair blijven, en de nabijheid can Suvarnabumi Airport maakt het interessant voor invliegende buitenlanders. Daarnaast aspecten zijn belangrijk voor behoud van waarde op lange termijn: kwaliteit en locatie. Koop een condo niet met geld dat je mogelijk binnen 10 jaar nodig hebt, kijk dus op lange termijn. En kijk niet alleen naar mogelijke financiële opbrengsten, want die zijn onzeker, maar kijk vooral wat je zelf prettig vind om (lange) vakanties door te brengen. Dan kun je je geen buil vallen. Bewandel de officiële weg en koop het Nederlandse equivalent van het appartementsrecht dat op naam kan worden gesteld van buitenlanders.

  Neem de tijd voor een keuze. Neem een lokale makelaar in de hand, die onafhankelijk is van grote ontwikkelaars. Als je gaat voor nieuwbouw mies dan een gerenommeerde ontwikkelaar, en ga dan ook kijken bij een reeds gerealiseerd project van de betreffende ontwikkelaar.

  Als je geïnteresseerd bent, kan ik jullie de weg wijzen naar betrouwbare en transparante adviseurs. Laat maar weten.

 16. Toon.S. zegt op

  Rob & Anouk.
  Bedenk wel dat dit avontuur om een condo te kopen jullie nooit geen winst zal opleveren, hoog uit vrij wonen als je hier verblijft, er is de laatste jaren zoveel geld in cement gestoken.. nieuwbouw.. dat het aanbod de werkelijke vraag overstijg, het kan een behoorlijke verlies post worden, ook als jullie geld naar Thailand sturen moet je dit kunnen bewijzen bij verkoop om het er weer uit te sturen, en voor later Resident worden, dus permanent ingezetenen wordt je praktisch nooit, 99% van de buitenlanders hebben een jaar-visum, met 3 maandelijkse meldings plicht, zoals velen al zeiden gaat eerst huren en onderzoek goed wat je wilt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website