AOW voor Thaise weduwe na overlijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 februari 2019

Beste lezers,

Mijn Nederlandse vriend is pas overleden en laat zijn Thaise vrouw en 3 kinderen na. Hij was getrouwd voor de Thaise wet in Thailand en had AOW.

Wordt die AOW nu doorbetaald aan zijn vrouw?

Groet,

Eduard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “AOW voor Thaise weduwe na overlijden?”

 1. Jan zegt op

  als een Thais huwelijk niet wettig is geregistreerd in Nederland helaas niets ook geen nabestaande uitkering

 2. John mak zegt op

  Aow bouw he op in nederland 2procent per jaar. Als de vrouw niet in nederland heeft gewoond ontvangt de vrouw niets.

  • Peter zegt op

   Dit is niet correct, wanneer de man vrijwillig verzekerd was voor de Weduwen we wezenwet komt zijn vrouw en eventuele kinderen in aanmerking voor een uitkering.
   Wanneer deze verzekering er niet is, kan zij het wel vergeten.
   Ik weet niet hoe het zit met getrouwd zijn in Thailand.

   Zelf heb ik deze aanvullende verzekering.

  • goort zegt op

   Dit heeft er niets mee te maken. Als het huwelijk is erkend in NL, en de echtgenoot ook daadwerkelijk heeft aangegeven getrouwd te zijn, dan heeft ze recht op nabestaanden pensioen.

 3. Kees 2 zegt op

  Vergeet de AOW.

  Onderzoek of die vriend een bedrijfspensioen had en of hij zijn huwelijk bij het pensioenfonds gemeld heeft.
  Dan maakt de weduwe een kans op een deel van dat pensioen.

 4. john zegt op

  aow is een individueel recht. Nederlanders verwerven elk jaar dat ze in nederland wonen 2% aow recht. Op de pensioengerechtigde leeftijd heeft men normalerwijze zo een volledig aow recht opgebouwd.
  Een eventuele echtgenote bouwt op eenzelfde manier een eigen aowrecht op. Als je vriend is overleden wordt zijn aow beeindigd. Zijn vrouw heeft alleen recht op een EIGEN aow als ze dat zelf heeft opgebouwd. Je “erft “dus geen aow recht van je echtgenoot.

 5. weyde zegt op

  Als de vrouw niet in Nederland gewoond heeft heeft ze geen recht op AOW, ze bouwd 2% per jaar op in Nederland dus reken maar uit.

 6. Liam zegt op

  Beste Eduard,
  De AOW is persoonsgebonden en gaat niet over op de partner na overlijden, ongeacht of in NL dan wel TH woonachtig. Wellicht is er sprake van een aanvullend bedrijfspensioen of evt aanspraak op nabestaanden-pensioen (SVB). We mogen hopen dat er iets is geregeld, anders in NL bijstand aanvragen bij de gemeente en in TH de familie.

  Groet,
  Liam

 7. Conimex zegt op

  Wanneer zijn echtgenote geen rechten heeft opgebouwd, m.a.w. nooit in Nederland heeft gewoond, heeft ze geen recht op aow of Anw uitkering. Zijn aow stopt op de dag dat iemand komt te overlijden, daarna krijgt degene nog wel vakantie-uitkering en daarna stopt het.

 8. Kareltje zegt op

  Tja,

  Zo moeilijk is het niet;

  Algemene nabestaandenwet (Anw)
  De Algemene nabestaandenwet (Anw) geeft nabestaanden onder voorwaarden een basisuitkering. Iedere inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Anw.

  Lees goed; IEDERE INWONER VAN NEDERLAND.

  Dus dan de vraag; waar woont die Thaise schone?

  In Nederland dus JA
  In Thailand dus NEE.

  • Ger-Korat zegt op

   In Thailand kun je wel recht hebben op een nabestaandenpensioen uitgekeerd door het SVB want Thailand is een verdragsland.
   Zie informatie in de link: https://www.svb.nl/int/nl/anw/wanneer_anw/wanneer_vraagt_u_anw_aan/woont_buiten_nl/

 9. Kees 2 zegt op

  https://pensioenkijker.nl/ik-bouw-pensioen-op/veranderingen-in-uw-privesituatie/overlijden

  Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan kent uw pensioenregeling het partnerpensioen automatisch aan uw partner toe. Dat geldt niet automatisch voor degene met wie u samenwoont. Uw pensioenuitvoerder kan u informeren over hoe u uw partner in dat geval kunt aanmelden. Ga ook na hoe dit geregeld is in de pensioenregeling van uw partner.

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/marokko/sociale-zekerheid/veelgestelde-vragen

  Mijn partner is overleden, heb ik recht op Anw?

  Uw partner moest in ieder geval verzekerd zijn geweest voor de Anw op het moment van overlijden. Is dat niet het geval, dan hebt u geen recht op Anw. Ook hangt het van uw persoonlijke situatie af. Neem contact op met het Bureau Sociale Zaken voor meer informatie.
  Tot wanneer heb ik recht op Anw?

  U heeft recht op Anw totdat u de Nederlandse pensioenleeftijd bereikt of het jongste kind dat tot uw huishouden behoort 18 wordt. Ook wordt de uitkering beëindigd bij hertrouwen of samenwonen van de nabestaande.

  • Frits Koster zegt op

   Even voor de volledigheid (van de SVB website):

   U krijgt een nabestaandenuitkering Anw als:

   uw partner in Nederland woonde of werkte, én
   u nog niet de AOW-leeftijd heeft, én
   u op de dag van overlijden van uw partner aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
   u zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar
   u bent minimaal 45% arbeidsongeschikt.
   ————————————————————————————————–
   Als de laatste 2 punten niet van toepassing zijn, is er dus GEEN recht op ANW.

 10. Gerard Van Heyste zegt op

  Nederland met al zijn lettertjes en regeltjes, eigen volk kan het zelf niet volgen ! In Belgie krijgt de weduwe het pensioen van haar man zoals alleenstaande ,zonder problemen, moet wel aangevraagd worden en met de vrijheid van te wonen waar ze wilt ! Meestal rond de 1000 euro ! hangt af van de pensioentoestand van de man.
  Zo eenvoudig kan het zijn ?

  • Lung addie zegt op

   Gerard, kleine rechtzetting:
   het ‘overlevingspensioen’, ook weduwepensioen genoemd, is afhankelijk van de duur dat het huwelijk geduurd heeft. Indien minder dan bv 5j (op te zoeken want kan veranderd zijn) zal de betaling van het overlevingspensioen beperkt zijn in tijd. ( dit is er reeds jaren geleden gekomen om te voorkomen dat een ouwe man nog snel, op zijn sterfbed, met een jonge dame huwde zodat zij jaren weduwepensioen kon genieten) Tevens is er ook een mogelijkheid dat, indien de overleden man gescheiden was, dat zijn eerste echtgenote een deel van zijn pensioen, naar rato van het aantal jaren ze gehuwd waren, kan opstrijken. De tweede echtgenote krijgt dan wel een som die niet onder het bestaansminimum ligt. De wetgeving hieromtrent is tamelijk gecompliceerd en ik zou deze helemaal opnieuw moeten doornemen om te weten hoe het nu juist in elkaar steekt. Doch dit zijn de grote trekken voor wat Belgie betreft en idd veel eenvoudiger dan Nederland daar wij het AOW systeem (gelukkig) niet kennen en de pensioenen voor werknemers allen van 1 pensioenkas komen en niet zoals in Nederland van verschillende fondsen naar gelang de werkgever of sector.

   • David H. zegt op

    @Lung addie
    Inderdaad even alles terug eens doornemen, want er is een paar jaar wat in veranderd , indien weduwe jonger dan 45 kan ze enkel een 1 a 2 jaar uitkering krijgen , en moeten een of twee jaar (ben ik niet zeker van) getrouwd geweest zijn , vanaf 45 krijgt weduwe idd.zoals door u gezegd pensioen als alleenstaande a rato van dat van de man alzo.
    Maar van verdeling van pensioen onder ex dames is er geen sprake meer van , idem met samenwonen als beiden een eigen pensioen hebben opgebouwd , ieder houd het zijne nu.In Belgie kan een weduwe alzo een pensioen ontvangen zonder ooit gewerkt te hebben via huwelijk , echter niet via geen gewone samenwoonst

    Pensioen teksten, droge complexe materie net als belasting!

    Op die leeftijds grens zijn wel uitzonderingen voor indien jonger , bvb als er kinderlast is (maar weet niet of dat gezamelijke kinderen moeten zijn ofdat het ook die van de weduwe alleen ?

    Inderdaad ze gunnen ons geen grasgroen blaadje meer (lol)

 11. Ger-Korat zegt op

  Er zal eerst verteld moeten worden waar de vrouw woont. Daarnaast hoe oud is zij en hoe oud zijn de kinderen. En of dit Thaise huwelijk ook is geregistreerd in Nederland. Dan pas kan een ieder een reactie geven of ze recht heeft op een nabestaandenpensioen uitgekeerd door de SVB. Kijk voor de voorwaarden op de site van SVB.
  Voor wat betreft de AOW geldt hetzelfde; hoe oud is zij en heeft ze AOW- rechten opgebouwd in Nederland. MAar dit staat los van het overlijden van de echtgenoot want AOW welke zij eventueel heeft opgebouwd gedurende haar verblijf in Nederland ontvangt zij pas na haar 65e jaar.
  En misschien heeft ze recht op nabestaandenpensioen van een bedtijfspensioenfonds, en soms voor de kinderen ook. Maar ook dan dient het Thaise huwelijk geregistreerd te zijn door het bedrijfspensioenfonds en is zij daar aangemerkt als echtgenote van.

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, er zijn diverse variabelen. Daarom kunnen wij als lezers zo weinig zeggen. Leeftijd van de man en de vrouw, waar hebben ze gewoond, waar wonen ze, was het huwelijk in Nederland bekent etc. Maar een AOW valt niet over te dragen, mogelijk heeft ze wel recht op een ANW (nabestaande) uitkering, en voor het bedrijfspensioen kan ook e.e.a. geregeld zijn. Had ze in Nederland gewoond dan had er vanzelf een brief van de SVB op de mat geploft, die kreeg ik ook toen mijn vrouw overleed, dan lees je precies waar je (wel of geen) recht op hebt. Of die brieven ook in Thailand aankomen? Contact zoeken dus met het SVB. En het pensioenfonds.

 12. Joop zegt op

  De diverse tegenstrijdige (voorgaande) berichten geven voldoende aan dat men het eigenlijk niet weet. Ik ook niet, want er zijn diverse relevante factoren, zoals datum huwelijk, ingangsdatum AOW, geboortedatum echtgenote, vrijwillig verzekerd zijn voor de Anw, etc.
  Mijn advies: gewoon opvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (kantoor Roermond), met vermelding van de relevante gegevens.

  • Dick41 zegt op

   Wees voorzichtig met Roermond, alle informatie, ook een onschuldige vraag, wordt tegen je gebruikt.
   Ben al 3 jaar in gevecht, heb rechtzaak gewonnen maar zelfs griffie-rechten betalen ze niet terug ondanks vonnis. SVB is erger dan CIA. Vertrouw ze absoluut niet!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website