Lezersvraag: Anti-muggenmaatregelen in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 oktober 2013

Beste lezers,

Mijn huisarts adviseerde mij om Deet te kopen en mij in te smeren tijdens mijn verblijf in Pattaya. Deet is een muggenwerend middel.

Mijn vraag is nu is dat nu echt nodig in oktober?

Bedankt en groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Anti-muggenmaatregelen in Thailand”

 1. diditje zegt op

  Beste Henk,
  Zonder twijfel zullen alle dure producten je helpen tegen muggebeten.
  Tenslotte moeten huiartsen – farmacie – en bedrijven, ook geld verdienen.
  Er zijn ook goedkope oplossingen, zoals een beetje invrijven met citroen of limoensap.
  Mijn persoonlijke, en tevens, denk ik, de goedkoopste en erg doeltreffende remedie is :
  Gewoon een spuitbus muggendodende spray ( Baygon of andere ) Armen – benen- rug inspuiten, eventueel 2x per dag.
  Ik heb vrijwel NOOIT een muggebeet. ( enkel wanner ik vergeet te gebruiken )
  Hopelijk komt deze tip, jou en vele andere lezers van pas.
  Grotjes
  Denis

 2. jeffery zegt op

  Ook in october zal het nodig zijn.
  De laatste jaren is october geen droge maand meer in thailand.
  Gezien de huidge overstromingen zal de muggenplaag explosief stijgen.

  DEET is dan een goede bescherming tegen de beten, echter er zitten nadelen aan DEET.
  Gebruik het niet te overvloedig.
  DEET brengt het orientatie vermogen van de muggen in de war.
  Bij gebruik op grote oppervlakken kun je er zelf ook last van krijgen. (volgens mijn apotheek).

  de muskieten houden niet van licht en van bewegende luchtstromen .
  aan het strand ‘s avonds zul je er dus weining last van hebben.
  lange mouwen , een lange broek aan en sokken aan helpt ook.

  malaria komt nog voor in grensgebieden.
  Dengue komt volgens mij voornamelijk in het stedelijk gebied voor in thailand.
  Het beste is een afspraak te maken met de GGD.
  Zij hebbeb up to date info van de WHO (world health organisation).

  succes en vooral veel plezier in thailand.

  • Hans K zegt op

   Denque komt geregeld voor in het noord- (udon thani) en noord oost voor. Was daar zelf de pineut in 2010.

   Kennis van mij heeft denque in Cha-am opgelopen.

   • Hans K zegt op

    Nog vergeten.

    Deet werkt omdat muggen een hekel aan de stank hebben. Dus op je huid smeren en daarna kleren erover is ineffectief en denk ook niet goed voor je lijf. Je kunt het dus ook op de kleding doen. Sommige deet middelen geven dan wel vlekken. Aangeraden word ook om bij kinderen een lagere doseringen te nemen.

    Het verbaast me trouwens nog steeds dat ik in Nederland nooit word gestoken, maar dat die thaise kr…… me wel lekker vinden.

    Ga meestal savonds met de gifspuit door de slaapkamer, uurtje alles dicht, daarna dik kwartier luchten en de ventilator aan

    • Jan zegt op

     Het is niet zinvol om Deet te gebruiken op huid dat gaat worden bedekt (door kleding). Op kleding is het ook al niet zinvol maar het geeft dan uiteraard wel geur af dat muggen moet afschrikken. Maar dan is er grote kans op vlekvorming op de kleding. Dus maar beter niet doen. .. alleen op de huid en niet overal. Lees de gebruiksaanwijzing.

     Spuiten met gif in een slaapkamer is ook een oplossing waar ik niet voor zal kiezen. Lijkt me veel te gevaarlijk voor de gezondheid. En als er dan gelucht moet worden komen de muggen weer binnen.

     Wees spaarzaam met Deet want het is gif. In de spuitbus zit ook gif. Ook al is het middel specifiek voor muggen en ander ongedierte bedoeld, het is toch ook niet gezond voor de mens.

     • Hans K zegt op

      Als je na het spuiten de slaapkamer goed lucht met ramen en deuren open,Conform handleiding) en het licht uit laat, ben je wel verlost van die muggen en je ruikt er ook niks meer van en kan voor een kort verblijf voor de toerist mijn inziens geen kwaad.

      Maar inderdaad voorkomen is beter dan genezen en ga binnenkort voor veel langere tijd naar thailand en ga me een klamboe aanschaffen.

 3. Hans zegt op

  Ja, dat is in oktober ook nodig dus je huisarts heeft gelijk. Als je het nieuws wat bij hebt gehouden dan moet het je bekend zijn, dat Thailand een van de landen is die momenteel geteisterd wordt door het Dengue-virus, beter bekend als knokkelkoorts.

  Het virus wordt overgebracht door de tijgermug en het lastige is, dat hij overdag steekt. De mug is bovendien ook in Nederland gesignaleerd. Door de lage temperatuur kan ze hier waarschijnlijk niet overleven (eitjes leggen /uitbroeden) maar dit zal een kwestie van tijd zijn.

  Mijn vrouw en ik zijn in januari beide door het virus getroffen en kunnen dus meepraten over de gevolgen. Voor meer informatie raad ik je aan om het internet te raadplegen.

  Om je enigszins tegen het virus te beschermen moet de spray inderdaad Deet bevatten en liefst tot 50%. Dat is het maximum, want een hoger percentage kan huidproblemen veroorzaken. Dus elke morgen goed insmeren. De bescherming, is ongeveer 10 uur maar wie geeft je deze garantie?

  Het advies is bovendien om zoveel mogelijk beschermende kleding te dragen maar bij een temperatuur van gemiddeld 35 graden, wie wil dat?

  • Arjen zegt op

   Deet beschermt niet tegen welk virus dan ook. Deet helpt wel voorkomen dat je door muggen, die wellicht een virus bij zich dragen gestoken wordt.

   Het beste is mechanische bescherming. Dus muggen buitensluiten dmv horren, klamboe, kleding. Muggen vliegen ook niet echt hoog. Normaal gesproken ben je vanaf de 5e verdieping of hoger gevrijwaard van de dieren. Tenzij ze broedplaatsen vinden op de verdiepingen.

   Een ander groot, vrijwel onuitroeibaar misverstand: muggen komen niet op licht af. Op grotere afstand vinden ze hun prooi dmv CO2 (kooldioxide, hetgeen wij uitademen). Op kleinere afstand vindt een mug zijn slachtoffer dmv IR (infrarood, dus warmte).

 4. Hans zegt op

  Beste Dennis,

  We hebben het niet over een muggenprikje en een jeukend bultje, maar over een serieus probleem, en een serieus probleem moet je ook serieus aanpakken.

  Natuurlijk zijn er goedkope middelen ter voorkoming van muggenbeten, maar ben je besmet met het Dengue-virus dan kan het je leven kosten. Wil je weten hoeveel mensen er in Thailand door Dengue om het leven zijn gekomen?

  Uiteraard kan geen enkel middel je garantie geven maar ik heb toch voorkeur voor een geadviseerd beschermingsmiddel dan voor je citroensap. En als je een dergelijke reis kunt betalen, ga je dan beknibbelen op een muggenspraytje?

  Ik heb een olifantenhuid, en muggen vliegen, zonder gebruik van spray, altijd in een boog om mij heen. Kortom nooit last van beten maar in januari was ik wel de pineut.

  Daarom beste Dennis, ik vind dat je de lezers een verkeerd advies geeft.

  • diditje zegt op

   Beste Hans,
   Mijn hoogste waardering voor je uitgebreide kennis betreffende dengue-fever en
   dergelijke, kortom, alles betreffende muggebeten.
   Daarom heb ik ook het artikel en de vraag herlezen.
   Het gaat wel degelijk om een verblijf (kort ?) in PATTAYA !!!
   Ik volg dagelijks : thailandblog – hier is nederland – thai visa forum – pattaya today – en nog andere! Ik ben inderdaad oud en invalide en heb weinig anders te doen ! ( geen medelijden a.u.b. ik ben gelukkig)
   Ik moet zeggen dat ik nog GEEN ENKEL artikel gelezen heb betreffende Dengue Fever in Pattaya, wel in andere streken ! Misschien heb ik ooit iets gemist ?
   Derhalve denk ik dat mijnb tip betreffende citroensap en/of muggenspray, een waardevolle tip is voor vacantiegangers in Pattaya.
   Even goede vrienden ?
   Groetjes,
   Denis

   • Hans zegt op

    Hallo Dennis,

    Je bent er van overtuigd niets gemist te hebben betreffende de knokkelkoorts? Ik moet je toch teleurstellen. Nog niet zo lang geleden is het onderwerp in Thailandblog.nl al aan de orde geweest. Ook heb je blijkbaar het artikel van Colin de Jong gemist. Daarin werden getallen genoemd! En je wilt niet weten hoeveel patiënten er in januari het Bangkokhospitaal te Pattaya waren opgenomen i.v.m. het virus, wij weten het wel.

    Waarschijnlijk is Nakula je bekend? Dat is ook een stukje Pattaya, in januari zijn daar de meeste besmettingen geconstateerd. Juiste getallen over Dengue zijn niet bekend omdat sommige patiënten kiezen voor het ziekbed thuis. In een ziekenhuis ben je verzekerd van optimale zorg, maar het lichaam moet zichzelf genezen want er zijn géén medicijnen voor. Vooral oudere met een minder weerstand hebben daar de energie niet voor met soms een fatale afloop. Dus enige voorzorg is wel op zijn plaats.

    Natuurlijk loopt Thailand niet te koop met dit probleem, en het waarom niet, dat heb ik in een eerder artikel al aangegeven. Niet de rijst maar het toerisme is de grootste inkomstenbron!

    Belangrijk, dat er een goede, en juiste voorlichting op zijn plaats is. Er wordt niet gevraagd naar de goedkoopste oplossing maar wat het meest veilig is. Daarom moeten we niet op de stoel van de dokter gaan zitten.

    En Dennis, even goede vrienden!

    • diditje zegt op

     Hallo Hans,
     Dank je voor de toelichting, wellicht heb je gelijk, ik lees dan ook niet ALLE artikels in alle kranten-blogs-forums e.d. dus zal ik deze info gemist hebben.
     Tevens ben ik pas een zestal maand geleden op deze blog terechtgekomen.
     Overigens had ik nog nooit iets gehoord over DEET.
     Daarom heb ik het dan ook opgezocht in Wikipedia, daarin staat dat : volgens recent onderzoek in 2013 gebleken is dat de dengue muggen ongevoelig voor DEET zouden zijn geworden ? Ik weet niet of dit correct is, maar ???
     Overigens verkies ik natuurlijke producten, daarom stel ik de raad van Wim Van Beveren betreffende het limoengras ten zeerste op prijs.
     Reeds in mijn jeugd, dus lang geleden, zette mijn moeder tijdens de muggenperiode een halve citroen met enkele kruidnagels in de slaapkamer ! Heel doeltreffend !
     One apple a day keeps the docter away, one lemon a day keeps the mosquito away lol
     Tevens is de raad van Lex K. betreffende mosquitocoil erg doeltreffend, en in een grote ruimte met de nodige verluchting kan dat ook binnenkamers gebruikt worden.
     Zo, ik denk dat Henk nu wel voldoende inlichtingen zal hebben om zijn keuze te maken.
     Groetjes
     Denis ( met EEN n , dus niet : dennis LOL )

 5. Wim van Beveren zegt op

  Ik gebruik al 2 jaar niets anders dan een aftreksel van lemongrass (overal in Thailand verkrijgbaar, voor een paar baht, of bij iemand uit de tuin, koken in een pan water, gebruik een liter in de week, smeer mijn voeten in en sproei wat om het bed heen, praktisch nooit steken.
  Nog heel millieuvriendelijk ook.

 6. Jan zegt op

  Als het verblijf tot Pattaya beperkt blijft (in het algemeen: bij verblijf in een grote stad) is Deet (ik gebruik Deet 50%) niet per sé nodig.
  Malariamuggen en de muggen die dengue veroorzaken komen daar normaliter niet voor maar garantie is echter nooit te geven.
  Ik gebruik Deet alleen als ik last van muggenaanvallen heb maar als ik in de buitengewesten zou verblijven gebruik ik dit middel zonder meer..
  Een lange broek is aanbevelenswaardig. Een overhemd met lange mouwen ook…

  • Arjen zegt op

   Fout! Juist de mug die Dengue overbrengt (tijgermug) is actief in stedelijke gebieden.

   Met deze regel zeg ik genoeg, echter dit forum staat korte posts niet toe. Dus nog een aanvulling. In absolute aantallen is Bangkok koploper met Dengue besmettingen. En Bangkok mag toch wel stedelijk genoemd worden.

 7. Johan zegt op

  Wat bij ons altijd het beste helpt is een roller (in de vorm van deodorant) van Jayco, is een Belgisch produkt en in Thailand bijna bij elke pharmacy te verkrijgen. Kosten rond de 300-400 bht maar voorkomt een hoop ellende/jeuk.

 8. ron (รอน) zegt op

  Als je liefst iets zelf samenstelt anti-insect, dan zou volgend recept (Bulgaars recept dat echt werkt) kunnen.

  doe 100 gr. kruidnagel in 1/2 l. puur spiritus (96%).
  Laat het 4 dagen inweken. Roer s’morgen en s’avonds ff.
  Op de 4e dag voeg 100 ml babyolie toe (amandel of sesamolie mag ook).

  Een paar druppeltjes op je handen en je benen hebben al een enorm effect; zelfs de vlooien bij je huisdieren lopen weg.

 9. Joost-Buriram zegt op

  De ellende van veel muggen in Thailand is, ze zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet en ze zitten veelal onder de tafel in je benen te steken, hier in de Isan steken ze volgens mij heel het jaar, ik gebruik Thaise muggenspray Kawiwa, werkt goed en is niet duur, is te koop bij de Makro (verpakt per vier met een felle roze of een groene dop) en per stuk in de grote winkelcentra, ze hebben ook kleine flesjes, die zijn makkelijk om in je zak mee te nemen.

  • Joost-Buriram zegt op

   De kleine flesjes zijn 30 baht (0,70 euro) en de grote 55 baht (1,31 euro) en bij mij helpen ze zeer goed.

 10. Erik Nap zegt op

  Sawasdeekhap.
  Als het goed spel.
  Ik gebruik altijd JAICO zoals hierboven vermeld.
  Uitstekend product en inderdaad overal verkrijgbaar.
  Ik ben een lustobject voor muggen en dit is één van de weinige middelen die voor mij helpen.
  Vooral in het begin van de avond met buiten dineren zijn deze kleine rakkers lastige verpesters van gezellig zitten.
  Succes en veel plezier, wij zijn er in januari in – de drie olifanten – Jomtien.
  Vr. gr. Erik

 11. Lex K. zegt op

  Iets wat goed helpt tegen muggen in huis is de “mosquitocoil, dat zijn groen ronde dingen, verpakt in doosjes en dan weer 2 per plasticje, die dingen zitten in elkaar gedraaid en moet je voorzichtig losmaken van elkaar, dan heb je in plaats van 1 ronde schijf 2 rondjes, die steekje aan, zoiets als wierook en zet je, verspreid, in het huis neer, of onder je tafel op het terras, gegarandeerd dat er geen mug bij je in de buurt komt, maar het is puur vergif en je moet het ook niet inademen.
  Sorry voor de beetje warrige uitleg, maar ik zou niet weten hoe het anders duidelijk te maken, de meeste Thailand-gangers zullen die dingen ongetwijfeld kennen.

  Groet,

  Lex K.

  • Wim van Beveren zegt op

   Inderdaad Lex K, deze moet je niet inademen en zijn dus ook alleen voor buitengebruik.
   gebruik ze dus niet in huis.

   • Lex K. zegt op

    Tegen beter weter in gebruik ik ze wel in huis, maar alleen als alle ramen en deuren openstaan, ik kan niet met dichte ramen slapen en een klamboe is mij ook te benauwd, het is zaak goed te luchten en die dingen voor het raam te branden, dan komt er geen mug binnen.
    Je moet ze gewoon zover mogelijk van je af zetten en inderdaad voor buiten is het een ideale oplossing, maar het lijkt wel of ze steeds moeilijker te vinden worden, die mosquitocoils uiteraard.

    Groet,

    Lex K.

 12. Arjen zegt op

  En heel belangrijk. Dengue is nog niet in NL. De tijgermug . Wel. Mocht je dus ziek naar NL terugreizen wees je je ervan bewust dat je zelf een bron avan Dengue bent. En een uitbraak van Dengue in NL zal zeer ernstig zijn.

  Lees maar eens “De Mug” van Bart Knols.

 13. Yolanda zegt op

  Tip van de Thai zelf, bij de apotheek kun je van het merk Johnson’s Baby, clear lotion anti – mosquito kopen voor zo’n ong 100 bth per flesje. Wel een aantal keren per dag opnieuw aanbrengen.
  Wanneer je toch gestoken worden dan kan je een klein wit/groen blikje kopen ( lijkt op een blikje van lippenbalsem ) en smeer daar je beet mee in, geen jeuk meer en volgende dag is de zwelling een stuk minder. Van het blikje heb ik geen naam omdat het er in Thai op staat 🙂

  Koop je spullen daar want het is er een stuk goedkoper dan in NL.

 14. Menno zegt op

  De dames onder ons zouden een dunne panty aan kunnen doen. Je benen zijn dan in elk geval beschermd. Of zouden de vliegen er doorheen steken ?

  • Jan zegt op

   Het gaat hier over muggen (dus geen vliegen) en muggen hebben geen moeite met een panty.

   Panty’s worden niet alleen door dames gedragen maar ook door vrouwen. Er zijn veel meer vrouwen in Thailand dan dames. ik lees hier op het forum ook vaak het woord “vrouwtje”.

   Dames zijn vaak helemaal geen dames en “vrouwtjes” vind ik denigrerend. Ieder zijn mening….

   • menno zegt op

    Moderator: Niet alleen op elkaar reageren svp.

 15. Loeng Johnny zegt op

  Bij mijn eerste bezoek aan Thailand stonden er op een bepaald moement 62 muggenbeten op mijn rechterbeen! Het linkerbeen stond ook vol, maar daar heb ik de moeite niet gedaan om die te tellen.
  Nadien gebruikte ik DEET en dat hielp heel goed, doch als je 1 plekje vergeet, dan mag je zeker zijn dat je daar een muggebeet heb!.
  Thai hebben er geen of weinig last van. Ligt dat misschien aan hun voeding???
  Ik zou graag iets natuurlijks gebruiken tegen die kleine bijters!

  • chris zegt op

   Deels ligt dat inderdaad aan hun voeding. Muggen houden niet van lichaamsvocht dar riekt naar ‘spicy food”. Dus als je de muggen op een natuuurlijke manier weg wilt houden moet je gewoon meer spicy Thai food eten.
   Overigens bijten alleen vrouwelijke muggen. Je bent dus geliefd…

 16. Glenn zegt op

  In mijn favoriete openluchtrestaurant in Bangkok zetten de meisjes altijd flinke ventilatoren voor je neer om de muggen weg te blazen. Grappig genoeg vliegen er ook zwaluwen rond op muggenjacht (voor hen is het dus ook een restaurant).
  Omdat ik het eigenlijk niet prettig vind om in de wind te zitten vroeg ik een keer of de fan wat zachter kon maar het meisje begreep dat ik hem uit wilde. Nou, de volgende dag was het bingo en had ik verschillende steken op mijn onderbeen.
  Dus voortaan toch maar weer “blowing in the wind”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website