Lezersvraag: Recht op alleenstaande toeslag AOW of niet?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 december 2012

Ik zou graag een lezersvraag willen stellen en wel over de AOW. Mijn vraag is; “Heb ik recht op alleenstaande toeslag AOW of niet?”

De SVB schrijft dat voor de bepaling van de hoogte van het AOW pensioen de woonsituatie bepalend is:

“Met woonsituatie bedoelen we of u alleen woont of met iemand anders. De netto AOW van iemand die alleen woont, is 70% van het netto minimumloon (“NML”). De netto AOW van iemand die getrouwd is of samenwoont, is 50% van het netto minimumloon. Samen ontvangt u dus 100%. Wat bedoelen wij met ‘partner’ : Voor de SVB is uw partner degene met wie u de kosten van het huishouden deelt”.

Mijn situatie

Ik begrijp de gedachte achter de 50% van het NML als je getrouwd bent en/of samenwoont. Samen met het deel van de partner komt je dan op het NML.

Ik woon in Thailand –ongetrouwd – samen met mijn Thaise partner en mijn partner deelt niet in de kosten van de huishouding. Zij werkt niet en heeft ook nooit in Nederland gewoond en dus ook geen recht op AOW.

Ik wil de mening van de lezers vragen: Moet ik opgeven voor de AOW dat ik samenwoon en dus 50% van het NML wil ontvangen of moet ik opgeven dat ik alleen wonende ben en dus 70% van het NML wil ontvangen of zal ik mijn partner maar als inwonende dienstmeid in loondienst nemen en zeggen dat ik alleen woon?

Bedankt voor uw advies,

Antoine

25 reacties op “Lezersvraag: Recht op alleenstaande toeslag AOW of niet?”

 1. gerrieQ8 zegt op

  Zit met dezelfde vraag, dus zeer benieuwd naar de reactie. Zeker omdat ik vorige week een brief van de SVB heb ontvangen, zoals velen met mij, dat een wijziging in de situatie doorgegeven moet worden. Zoniet is teruggave verplicht en kan er een boete van 100% opgelegd worden.
  Ik heb bij een notaris in Nederland een soort samenlevingscontract laten opstellen om haar van een nabestaanden pensioen te voorzien voor tegen de tijd dat ik stop met drinken.
  Ik zeg een soort, want er was niet aan te tonen dat we samen woonden volgens de notaris. Ik weet het dus ook niet meer.

  • Hans Bos zegt op

   Dat moet dan inderdaad ‘een soort’ samenlevingscontract zijn. Wettelijk moet je in Nederland minimaal 6 maanden op één adres staan ingeschreven om een ‘echt’ contract bij de notaris te kunnen afsluiten. Dat is mij niet gelukt, zelfs niet bij een bevriende notaris. Bij de waarde van jouw contract zet ik dan ook mijn vraagtekens. Testamentair kun je méér regelen.

   • gerrieQ8 zegt op

    Het was mij enkel te doen voor het nabestaanden pensioen. NN heeft dit contract geaksepteerd en voor mij is het dus geregeld, sorry, ik bedoel voor haar.

 2. Gringo zegt op

  Mijn advies is: gewoon naar waarheid vertellen of je al of niet samenwoont. Heb ik destijds ook gedaan en kreeg AOW + partnertoeslag, dus de volle mep!

 3. herman lobbes zegt op

  Ik zit met het zelfde probleem, bij mijn aanvraag [zaanstad] heb ik aan gegeven dat ik alleen woon nog steeds hier in ned. Maar ook dat ik getrouwd ben, maar dat mijn lief in thailand woont, ook dat ik haar onderhoud [+ ons zoontje] omdat er voor haar geen werk is, krijg wel via hun kinderbijslag dus alles is bekend
  Gewoon eerlijk. Kreeg voor kerst bericht dat ik 50% krijg. Ben meteen gaan bellen en vertelde dat ik nog alleen woonde. Het antwoord was u bent getrouwd {ook hier officeel ingeschreven] dus u heeft recht op 50% en voor wat betreft een aanvulling moest ik bellen naar roermond daar gaat men over een buitenlandse partner.
  Helaas men nam daar niet op, dus na de kerst maar weer proberen, zodra ik wat meer weet zal ik dat hier weer melden.
  Groetjes van herman

 4. Peter zegt op

  Ik meen ergens gelezen te hebben dat de partner toeslag voor mensen met aow, met een jonger partner, dat die niet meer “exporteerbaar” word buiten de eu.

  • gerrieQ8 zegt op

   sorry moderator ik heb een heel korte opmerking; van deze reactie snap ik 0,0 uitleg aub

  • herman lobbes zegt op

   Als men na 01-01-2015 65 jaar wordt krijgt u geen toeslag meer.
   De bedragen zijn 01-01-2013 722,21+28,14=750,35 brutto
   De 28,14 is een kob toeslag en geld alleen in buitenland als 90% van uw inkomen
   in nederland onder de belasting valt,
   De eventuele toeslag voor een jongere partner blijft als men recht heeft op aow voor
   1 jan. 2015 {alleen als uw partner geen of weinig inkomsten heeft} tot zij/hij 65 jaar wordt.
   Dit kan je nakijken op svb.nl
   Dit is op dit moment maar je weet het nooit hier
   Hoop dat je er wat aan hebt.
   groetjes herman

  • Henk B zegt op

   Beste peter, ben zelf 67 en mijn Thaise vrouw 43, woon in Thailand en krijg een partner toeslag voor mijn Thaise vrouw ( getrouwd )

 5. herman lobbes zegt op

  Als je aangeeft dat je samenwoont of getrouwd bent krijg je 50% . Het maakt niet uit waar je woont. En dan kun je een eventuele toeslag aanvragen via svb roermond. Ik woon hier alleen maar krijg toch 50% omdat mijn vrouw in thailand woont, men zegt u bent gehuwd, wegens kinderbijslag zijn mijn gegevens bekend daar. Weet het pas 3 dagen en probeer nu het te regelen via svb roermond, Voordeel daarvan is dat ik de kans heb dat ik dan 100% krijg. Je kunt alles nalezen op svb.nl. En het telefoonnummer in roermond is 0475368010
  groetjes herman

 6. RobN zegt op

  Wat kleine aanvullingen. Partnertoeslag is mogelijk zonder een samenlevingscontract. Heb ik zelf ook. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is het kortingspercentage. Voorbeeld; partner is 40 als Nederlander 65 jaar wordt (voor 2015 dan). Korting wordt als volgt berekend 40-15 = 25 x 2% of te wel een korting van 50% op partnertoeslag.

 7. Thailand John zegt op

  hoe zit het in die gevallen waar in een man hulpbehoevend is en iemand bij hem inwoond om hem te verzorgen. Zij brengt geen geld in maar ontvangt geld voor het inwonen en de verzorging. Volgens de SVB doe ik dan ook aan samen woning. .Dat is toch van de zotte..Het mo0et ook niet gekker worden met de SVB. en de huidige wetgeving.

 8. ger zegt op

  AOW-toeslag vervalt in 2015 (volgens de website van SVB

  Als u getrouwd bent of samenwoont met een partner die nog niet de AOW-leeftijd heeft, kunt u een toeslag krijgen op uw AOW-pensioen. In 2015 wordt deze toeslag afgeschaft.
  Wat betekent het afschaffen van de toeslag in 2015?

  Wordt u 65 op of na 1 januari 2015? Dan krijgt u geen toeslag meer voor uw jongere partner.
  Wordt u 65 vóór 1 januari 2015? Dan ontvangt u een toeslag tot uw partner de AOW-leeftijd heeft, ook al is dat na 1 januari 2015. U ontvangt alleen een toeslag als uw jongere partner geen of weinig inkomsten heeft.
  Wordt u 65 in november 2014 of december 2014? Dan krijgt u een toeslag, ook al gaat uw AOW na 1 januari 2015 in. Voorwaarde is wel dat u voor 1 januari 2015 bent getrouwd of samenwoont.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het afschaffen van de AOW-partnertoeslag vindt u in het leaflet ‘einde toeslag in 2015’.

  Toeslag AOW stopt in 2015 (pdf, 535 kB)

 9. Henk B zegt op

  Een waarschuwing voor allen die in Thailand wonen, de UWV en het SVB, houden soms controle hier in Thailand,
  Zelf al controle gehad, dus wees eerlijk, de boetes worden hoog 100% plus het te veel uitgekeerde door UVB /SVB terug gevorderd.

 10. Peter zegt op

  Het SVB heeft mij ongeveer een jaar geleden e.e.a. voorgerekend. Ik was nieuwsgierig hoe de AOW regeling in elkaar stak. In mijn geval houd men 2% in per jaar dat de partner niet in Nederland heeft gewerkt. Mijn partner is is 53, dus 53-25= 28 jaar x 2% = 54% in mindering. Daarnaast heeft mijn partner een pensioen van de staat (Thailand). Dit wordt volledig ingehouden van de uit te keren AOW. Dit laatste is tot tweemaal toe bevestigd door het SVB. Voor mij betekende dit dat ik met een AOW voor twee, inclusief toeslag, totaal ca. 200 euro minder kreeg dan de AOW voor een alleenstaande. Of de inhouding van het pensioen ook geldt als mijn partner 65 is geworden weet ik niet.

  • RobN zegt op

   Peter,
   ben toch beetje bevreesd dat berekening niet correct is. Rekensom geldt vanaf 15 jaar, dus 53 – 15 is 38 jaar maal 2% = 76% korting. Naar mijn bescheiden mening betekent dat je voor je partner 24% van partnertoeslag gaat ontvangen. Wel afhankelijk wanneer je 65 jaar wordt.

   • Peter zegt op

    Komt er op neer dat, wanneer je met iemand van 19 jaar die geen arbeidsverleden heeft, je het volle pond krijgt als je samenwoont/trouwt en wanneer je vrouw/partner 5 of 10 jaar jonger is je maar 50% ontvangt (in mijn geval).

 11. carrot zegt op

  De vraag van Antoine is nog niet beantwoord. Hij woont in Thailand met een Thaise partner waarmee niet de kosten van de huishouding worden gedeeld. Zijn vraag is “Heb ik recht op alleenstaande toeslag AOW of niet?” Wie weet het juiste antwoord ?

 12. lex de leeuw van weenen zegt op

  Aangaande dit probleem heb ik een mail naar de SVB gestuurd met de vraag wat de situatie voor mij wil zijn met een inwonende verzorgster. Nu ontvang ik AOW als alleenstaande voor 72% (veel in het buitenland gewoond). Antwoord: ze zullen het bestuderen.
  Ik houd u op de hoogte

 13. Cor Verkerk zegt op

  Ben erg benieuwd naar de brief die ik binnenkort ook wel zal krijgen.
  In augustus a.s. Bereik ik ook de AOWleeftijd en heb voor mijn Thaise vrouw bij de SVB de voor haar missende jaren vrijwillig te verzekeren. Maar helaas bericht gekregen dat ik voor 14-02-2013 antwoord krijg of dit mogelijk is, dus nog in het ongewisse.
  Volgens mij is dit een recht, (we hebben het binnen de wettelijke termijn aangevraagd).
  Zal via het forum berichten wat de uitslag is.
  Indien negatief wordt de AOW wel heel miniem.

  Van de gelegenheid gebruik makend om iedereen een fantastisch 2013 en uiteraard nog vele jaren hierna met goede gezondheid en veel reden tot lachen.

  Met vriendelijke groet
  Cor Verkerk

 14. Han zegt op

  De regeling is gemaakt voor mensen die beiden aow of toeslag krijgen en vind ik dus in een situatie van een partner zonder inkomsten onredelijk. Ik wordt in 2015 65 dus val ook buiten de boot. De doelstelling van de meesten met een thaise partner is toch ook om hun parner goed verzorgd achter te laten als we gaan hemelen, dus ik kan me best voorstellen dan mensen manieren zoeken om alleenstaanden AOW te krijgen.Heb te weinig ervaring om te weten of de optie van inwonende dienstmeid sucesvol kan zijn maar er zijn ook andere manieren. Succes

 15. leo de groot zegt op

  Hallo, ik heb een vraag, kan dit artikel ook in het Thais ge plaats worden zo dat ook mijn Thaise vriendin het begrijpt ? ik denk dat er bij sommige mensen dingen moeten gaan veranderen
  want van 50 % AOW kan je zelfs in Thailand niet rond komen .

  • Khun Peter zegt op

   Nee, dat kan helaas niet. Wij schrijven of spreken geen Thais.

 16. carrot zegt op

  De vraag is “Heb ik recht op alleenstaande toeslag AOW of niet?”
  In 2007 heeft de minister van Financien aan de kamer in een brief “Harmonisatie partnerbegrip en begrip gezamenlijke huishouding” nader uitgelegd.
  “De AOW is een minimuminkomensvoorziening, waarvan de hoogte afhankelijk is van het samenleefverband (alleenstaand/alleenstaande ouder/gehuwd). In de hoogte van de AOW-uitkering wordt rekening gehouden met de besparende werking van het gezamenlijk voeren van een huishouding t.o.v. het voeren van een eenpersoonshuishouding.”
  De conclusie is dan ook dat als men een partner heeft zonder inkomsten er dan ook geen besparende werking is en men derhalve recht heeft op de alleenstaande toeslag AOW.
  Een ander verhaal is de toeslag voor een jongere partner die nog geen 65 is. Deze AOW-toeslag vervalt in 2015 voor nieuwe gevallen.

  • KhunRudolf zegt op

   Dag carrot,

   Met de nodige nieuwsgierigheid de door jou aangehaalde brief opgezocht en nageplozen, maar geen eenduidige beantwoording kunnen vinden op de vraag naar alleenstaandentoeslag in geval iemand in zijn eentje een 2-persoonshuishouding van zijn 50-%-AOW-uitkering bestiert.
   Is jou meer bekend? Zijn er inderdaad mogelijkheden de uitkering op te trekken naar 70 % van het minimumloon op grond van de door jou getrokkenm/beschreven conclusie.

   Groet, Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website