Beste lezers,

Ik heb een paar vragen:

Weet er iemand of ik als alleenstaande (man) met alleen AOW (ongeveer € 1023 dacht ik) in Thailand mag wonen? Ik krijg AOW vanaf 1-1-2016. Heb nauwelijks aanvullend pensioen, misschien € 80.

Maakt het verschil of je wel of niet met een Thaise getrouwd bent?

Dank voor uw hulp.

Groeten van,

Wil


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

51 reacties op “Lezersvraag: Kan ik als alleenstaande man met AOW in Thailand wonen?”

 1. rob zegt op

  Wil,

  Met dat bedrag wat je maandelijks kan uitgeven heb je het niet ‘ breed. ‘ Ik zou zelf toch wel van een minimum van zo’n 1400. 00 euro uitgaan. Succes.

  • Hans Bos zegt op

   De vraag is al herhaaldelijk op dit blog beantwoord, in samenhang met de visumregels. Je mag best met dat bedrag in Thailand wonen, maar je moet op basis van een non-immigrant-O elke drie maanden het land uit.

   Voor een retirement-visum (extension of stay) moet je aantonen maandelijks een inkomen te hebben van 65.000 baht (ca 1547 euro bruto), of 800.000 baht op een Thaise bankrekening. Voor iemand die met een Thaise in getrouwd liggen de bedragen op ca 45.000 maandelijks inkomen of 400.000 op de bank.

   Het is overigens de vraag of je van net 1000 euro in Thailand kunt leven. Alles is in principe mogelijk, maar je zult je allerlei zaken moeten ontzeggen.
   De vraag is daarnaast

   • jan geluk zegt op

    Je kunt zelfs voor veel minder als god in Thailand leven.Hier mijn relaas.
    Ik kwam 6 jaar geleden naar thailand na 2 mislukte huwelijken in NL.Ik had via een vriend een corsepondentie vriendin gevonden in de isaan.In Nederland had ik niks meer te zoeken.Ik zag de vrouw was snel verliefd en we trouwden binnen 3 maanden.Maar ik had duidelijke afspraken met haar gemaakt.Ik zei haar ik kom naar Thailand voor jouw en niet om je Familie etc te onderhouden want ik heb uitsluitend AOW iets meer dan 1000 euro.En wat blijkt ze had een eigen huis en een stuk grond naast het huis.@ kinderen een werkt als manager op een grote bank en de andere is een topkok in een restaurant.Nu de kosten.Ik geef haar elke maand 20.000 Bath en daar betaald ze het volgende van internet/tv/gas water en licht.En de maandelijkse boodschappen.Daar heeft ze aan 500 euro ruim voldoende aan om te kunnen leven met mij.Ik kom niet in de kroeg kook samen met haar veel europeesche maaltijden voor ons twe.Ze hoefd geen huis aftelossen en niemand te verzorgen buiten mij .Van het overgebleven geld 500 per maand doen we gezamelijk dingen kleren kopen indien nodig en af en toe eens uit eten gaan.Ik heb haar zelfs geleerd te sparen iets wat erg moeilijk was in den beginnen.Ik gaf haar 1000 bath extra en zei als jij die de helemaand spaard dan geef ik je de volgende maand er 1000 bath bij.
    En dat is haar goed gelukt ze heeft nu een spaar rekening op haar naam en ze is erg blij dat ik haar dat heb geleerd.Ze is 20 jaar jonger .Dus het kan wel als je weet waar mee je bezig bent.Maar al die mensen die hun edele deel alleen maar achterna lopen in de kroeg willen zitten,en een huis kopen terwijl ze in NL alleen maar zaten te huren die klagen met gezonde benen.Ik zit bij haar complaat in het Hospitaal pakket voor alles verzekerd voor 75 euro per jaar.Ik kocht voor haar een scooter a contant en kreeg er 6 duizend bath van de prijs af.Ik ben wettelijk gehuwd met haar en krijg een toeslag voor haar dus samen hebben we iets meer dan 1000 euro .Snap niet waarom mensen soms zelfs met een aanvullend pensioen het niet redden.Ja als je boven je stand wil leven is dat misschien de oorzaak.Er zijn al diverse Nederlanders met Thaise vrouwen bij mij op de koffie geweest en die bewonderen ons huis en zwembad met respect.
    Het leven is goed in de Isaan.
    Jan geluk

 2. loe zegt op

  Om voor een retirement visa in aanmerking te komen, moet je inkomen minimaal 65.000 baht per maand zijn (ongeveer € 1500) of je moet 800.000 baht op een Thaise bank hebben staan. Je kunt natuurlijk GEEN retirement visa aanvragen en regelmatig een visa run naar de grens maken, maar dat is heel vervelend.
  Trouwen met een Thaise zou ik niet aanbevelen. Dan kom je
  met 1000 euro per maand helemaal niet klaar 🙂

 3. teun zegt op

  Wil,

  Het is niet van belang of je er van kan leven. Dat bepaal je grotendeels zelf. Maar van groter belang is: om een 1-jaar visum te krijgen, moet je over
  * of TBH 800.000 op een thaise bankrekening beschikken
  * of een inkomen vanuit het buitenland hebben van > TBH 800.000
  * of een combinatie van beide hiervoor genoemde componenten die samen TBH 800.000 opleveren.

  Ben je getrouwd EN samenwonend met een thaise dan geldt hetzelfde sysyteem als bovengenoemd, behalve dat je waar TBH 8 ton staat TBH 4ton dient te lezen.

  Tot slot. Er is op dit blog al veel vaker gesproken over dit probleem. Ik zou het allemaal rustig nalezen voor je stappen onderneemt.

 4. Jan VC zegt op

  Dag Wil,
  Moet je van je AOW ook nog een huis of appartement huren of heb je daar je eigendom?
  In welk landsgedeelte wil je u vestigen, Het zuiden of in Isaan maakt ook een verschil.
  Hopelijk kom je er uit.
  Groet,
  Jan

 5. Jurgen zegt op

  Hallo Wil

  Het licht er natuurlijk helemaal aan waar je behoefte aan hebt aldaar

  Wil je een auto
  Is je huis al betaals of huur je een woning
  wil je satelie televisie
  Eet je buiten de deur of kook je zelf
  Woon je in een toeristisch gebied of ergens in het binnenland
  Is je vrouw/vriendin zuinig 🙂
  Ben je een bar type

 6. Eric zegt op

  @Wil en Rob,
  Vermeld dan waarom je van €1.400 euro uitgaat?

  AOW € 1000,- euro is 40.000 Thai Baht. Daar zou je als Thai buiten de stad prima van kunnen leven. Als je rekening houdt met het feit dat er geen of weinig huur hoeft te worden betaald en dat ze zorgkosten in Thailand “anders” zijn geregeld.

  Je ziektekosten verzekering zal er in hakken. Jij zal wel huur moeten betalen. En,… nog belangrijker,…. WAAR wil je gaan wonen. Op het (goedkope) platteland of aan de kust (Pattaya / HuaHin) met de dagelijkse kostbare verleidingen.

  Dus alleen het AOW bedra is niet leidend!

 7. alex ouddiep zegt op

  Uw vraag is praktisch gesproken of u een visum voor lang verblijf (een jaar) kunt krijgen. De regels daarvoor liggen vast, zie website Thaise ambassade. Globaal gezegd moet u dan aantonen dat u ongeveer 1500 euro per maand te besteden hebt.

  De Nederlandse zorgverzekeringsplicht vervalt bij vestiging in het buitenland, het wordt op deze leeftijd moeilijk een goede ziektekostenverzekering af te sluiten die een langdurig verblijf in Thailand dekt.

  Bij aanscherping van de regels (in de toekomst niet denkbeeldig) is er rekening te houden met terugkeer naar de basis Nederland

  Voor zuinige Hollanders is er in Thailand van 1000 euro per maand wel rond te komen, verreweg de meeste Thais moeten het met veel minder stellen. De neiging om royaler te gaan leven dan in Nederland blijkt trouwens sterk te zijn. Men zal u gemakkelijk als een rijke buitenlander zien, wat verwachtingen met zich meebrengt die niet altijd gemakkelijk te weerstaan zijn.

  Veel succes.

  • AEB zegt op

   Waar moet ik aan denken bij de tekst (zie post alex ouddiep) “aanscherping van de regels (in de toekomst niet denkbeeldig)”? Gaat het in deze post om regels die Thailand mogelijkerwijs gaat aanscherpen of gaat het om regels die Nederland wel eens zou kunnen gaan aanscherpen? Bij dit laatste denk ik bijvoorbeeld aan het niet automatisch recht hebben op een zorgverzekering in Nederland bij terugkeer naar Nederland. Of wordt er gedoeld op regels die Thailand misschien gaat wijzigen om het moeilijker te maken voor niet al te rijke mensen dan wel voor mensen met kwalen om zich in het land te vestigen?

   • alex ouddiep zegt op

    Ik denk aan beide. Nederland probeert op allerlei wijzen te bezuinigen (denk maar aan beperking partnertoeslag), Thailand is bang voor de lasten die buitenlanders met zich meebrengen (b.v. onverzekerd zijn). Voor beide landen: uniformisering van de toepassing van regels, waardoor sluipwegen afgesloten raken.

  • Freddie zegt op

   Er komen nogal wat verschillende bedragen voorbij. €1500,- _ € 1000,-, € 1400,-
   Niets mis mee hoor, maar ik denk dat Wil ook wel wil weten of dit netto of bruto is.
   Zodat hij een duidelijk en eenduidig antwoord krijgt.

 8. hans zegt op

  hey wil

  wil ik zit met de zelfde vragen
  zou jij mij willen laten weten of het mogelijk is en of je het doorzet

  bvd

  hans

  • Wil Schappin zegt op

   Dag Hans,

   Weet niet waar je woont (ik in Amsterdam), kunnen we een keertje van gedachten wisselen?

   Groet, Wil

 9. Davis zegt op

  Inderdaad, met dat bedrag spring je niet ver.
  Als je echt zuinig bent en in een dorpje op een klein erf kan gaan wonen, misschien.
  Je kan eigenlijk stellen dat je ondanks de lagere levensstandaard -en kost, je in Thailand met je AOW maar net de levensstijl van in Nederland kan aanhouden.

  En kom je niet verder dan de status ‘toerist’.
  Dus om er effectief te gaan wonen zul je eerste de immigratiewetgeving eens moeten bestuderen: inkomensvoorwaarden en financiële garanties, …

  Met een Thai getrouwd zijn zou een en ander wel doen ‘vergemakkelijken’.

  Sneu eigenlijk, Europa importeerde en subsidieerde jaren nieuwkomers.
  Maar als Europeaan dit bereiken in een ander land, is een heel ander paar mouwen.

  Het is echt niet de bedoeling een ballon te doorprikken, want gun het iedereen van een mooie ‘oude dag’ in Thailand te kunnen gaan genieten.

  • Daniel zegt op

   Ik ken vele buitenlanders die zeggen het met minder te kunnen doen in Thailand. Men noemt dit de tering naar de nering zetten.Trouwen met een thaise is een oplossing voor het vereiste bedrag mar dan moet er wel met twee of meerdere van het zelfde inkomen geleefd worden.Hoe bepaalde ouderen het hier doen om te mogen blijven kom ik moeilijk te weten. Er zijn er die wel die 800000 op een spaarboekje of rekening hebben, anderen zeggen van niet en maken zogezegde visa runs? Zelf stel ik mij de vraag wat gebeurd er met die 800 000 bij overlijden van een alleenstaande. Bij een getrouwde zal de erfenis naar de nabestaanden gaan.

 10. robert zegt op

  Er is nog 1 mogelijk om een jaar visum te krijgen namelijk een studentenvisum regelen is voor iedereen mogelijk bij vele scholen in Thailand en hiervoor zijn geen beperkingen gesteld ( inkomen of geld op de bank ).

  • Alexander Binnerts zegt op

   Hallo Robert,
   Leuke tip om een studentenvisum aan te vragen, maar is dat als AOW er ook mogelijk? En zo ja, hoe kan ik dat regelen? Bijvoorbeeld, de Thaise taal studeren of zo?? Hopelijk kun je mij een antwoord sturen. Alvast hartelijk bedankt,
   Groetjes, Alexander

 11. Ton zegt op

  Hoi.

  Je moet voor die centen hier toch ook rond komen dus in Thailand helemaal

  • Peter@ zegt op

   Inderdaad daar heb je gelijk in maar je vergeet de ziektekostenverzekering die beduidend hoger is in Thailand voor gepensioneerden.

 12. Renévan zegt op

  As alleen staande heeft u ongeveer 1025 euro AOW, indien u gaat samenwonen of trouwen ontvangt u ongeveer 700 Euro AOW. Bent u getrouwd met een Thaise dan zijn inkomsten van 400000 Thb voldoende om een jaar visum te verkrijgen. Uw AOW en pensioen zijn samen dus niet voldoende. Indien de relatie om wat voor reden dan ook beëindigd moet uw inkomsten 800000 Thb zijn. U ontvangt dan weliswaar meer AOW maar nog steeds niet voldoende om in aanmerking te komen voor een jaar visum. U kunt dus het beste sparen om tot een bedrag uit te komen dat samen met u AOW en pensioen 800000 Thb bedraagt.

 13. Rene zegt op

  Ik wordt een beetje onpasselijk van al die belerende teksten hierboven (meneer H.B, A.O., etc ….), die bovendien (gedeeltelijk) onjuist zijn.

  1. Kun je Thailand van AOW leven? Antwoord: Ja. En natuurlijk is dat afhankelijk van je levensstijl en deels van waar je gaat wonen – maar dat geldt OVERAL.
  2. Voor een retirement visum heb moet je inderdaad 800.000 bht gedurende 3 maanden voorafgaand aan het verlopen van dat visum op een rekening hebben staan – maar je mag daar je gegarandeerde inkomen (AOW) vanaf trekken (een consul/ambassade geeft daarvoor een gestempelde verklaring af waarmee naar Immigration kan).
  Dat betekend in de praktijk 800.000 bht min (12 x 1023 € = 12,276 €) = ca 515.592 bht bij de huidige koers. Een beetje reserve is verstandig i.v.m. mogelijke koerswisselingen (een half jaar geleden was de koers 10% lager!), dus hou zo’.n 350.000 bht aan als bedrag dat je moet hebben staan.
  3. Ik woon op Phuket ( het duurste deel van Thailand!) en huur een leuk huisje met tuin en sala voor 7.500 bht (€ 180). Dan moet je dus met de rest rustig aan doen en als het me hier te duur wordt verhuis ik naar een goedkoper deel (Chiang Mai, Pattaya, Isaan, Chantaburi zijn 20 – 40 % goedkoper in practisch alles – ook de huur).
  Als je met een Thaise trouwt of samenwoont en dat opgeeft (!) wordt je gekort – net als in Nederland en de nu geldende partnertoeslag vervalt per 2015, dus hou daar rekening mee.

  Natuurlijk zijn er nog zaken als lokale zorgverzekering (als je je laat uitschijven in Nederland), maar er worden regelmatig hints gegeven op Thailandblog met adviezen hoe daar slim mee om te gaan.
  Antwoord op de vraag is dus ……..ja, je kan er van leven, maar je moet je aanpassen (eet veel Thai Food, dat kost echt weinig) en/of maak zelf eten klaar en koop slim in.
  Maar dat deed ik in Nederland al. ……… Veel geluk.

  • Khun Martin zegt op

   Inderdaad Rene, van al die belerende teksten wordt Wil niet wijzer. Wij leven al vele jaren hier met een beperkt inkomen, en dat lukt ons prima! Kostbaar is hier natuurlijk een goede verzekering. Zelf ben ik nog altijd gewoon woonachtig in Nederland, en ben daar ook gewoon verzekerd (dit omdat ik nergens meer geaccepteerd wordt). Nadeel is natuurlijk wel dat ik 4 maanden per jaar ook daadwerkelijk in Nederland moet verblijven, dus je moet altijd ruimte voor een retourtje hebben! Om eventueel gehuil te voorkomen: Wij voldoen aan alle eisen die hieraan gesteld worden!

  • kees1 zegt op

   Beste Rene
   Geweldige reactie hier kan Wil wat mee. Dat was zijn vraag. Je geeft een voor iedereen
   te begrijpen helder antwoord. Dit is de basis voor Wil. Nu is het aan hem zelf het verder uit te werken. Ik wens hem succes. laat je niet te snel ontmoedigen Wil. Er zitten op het THB nogal wat mensen die een meer dan modaal inkomen hebben.
   Die kan je die vraag niet stellen.Wand die komen met 1000 euro niet zo ver
   Groet Kees

   • janbeute zegt op

    Prima geschreven stuk Kees , en zo is het daadwerkelijk .
    Hij of zij die meer dan modaal verdient heeft meer te besteden en houd er daarom veelal een andere levenswijze op na .
    Ik zelf persoonlijk kan mij goed bedruipen hier in Thailand .
    Ben vermogend .
    Maar zonder en een beetje inkomen , waar het hele verhaal mee startte zou ik ook kunnen leven .
    Ik kan zelf met weinig rond komen .
    Hoef geen huis met een zwembad oid .
    Morgen gaat de zon weer op en ik ben nog steeds blij dat ik hier woon met mijnThaise echtgenote en onze twee honden .

    Groetjes Jantje .

 14. Ton zegt op

  Hoi wil

  Als er mee moet leven in Nederland dan kan je dat daar zeker

  • jan geluk zegt op

   Ja het is de waarheid.Iemand in Nederland ontvangt ook maar 1000 aow.Maar die zit wel met een erg hoge huur kosten.internet en alles wat er bij komt die mag blij zijn als hij het in Nederland red met 1000 euro per maand huis huur 400 minimaal gas en electra en water 250 minimaal incl subsidie..En hier kost het precies de helft.En ik man 73 jaar heb al 6 jaar ruim een jaar visum en elke 3 maanden een stempeltje halen .Ben gehuwd en leef als god in Thailand.Drink geen alcohol/rook niet ga niet naar de kroeg heb geen auto en eet wat ik wil ben beroeps kok geweest dus voor mij geen Thais voedsel. ben gelukkiger dan toen ik in Nederland woonde.
   Jan

 15. martin zegt op

  Iedereen heeft een andere levensstijl, de een duur en de ander goedkkop, maar velen vergeten dat je naast een minimum inkomen ook tegenslagen moet op kunnen vangen.
  Zonder enige reserve of geen geld hebben voor een ticket naar Nederland lopen vaak op
  teleurstellingen uit.
  Bezint eer gij begint, Thailand is duurder als men denkt, zodra men ziek wordt is er voor velen de keus uit medicijnen of eten.
  Hier wordt er niks voor je geregeld, je moet het allemaal zelf uitzoeken en er is geen sociale dienst hier.
  Verder hoop ik dat ieder zijn geluk vindt.

 16. Wim van Beveren zegt op

  Moet wel kunnen, ikzelf woon samen met vriendin die geen inkomsten heeft, wij doen het van 20000 baht ( 475 euro) per maand, geen woonlasten maar wel een auto,
  heb dan wel een retirement visa, dus wel 800.000 op thaise bank.
  We hebben wel een klein beetje opbrengst van 2 rai land wat ik op haar naam gekocht heb.
  dit kan dus alleen als je geen bartype bent, en je lekker meestal thuis thais voer eet.

 17. b zegt op

  Beste Wil ,

  Met 1000 euro per maand kan je toekomen als je niet gek begint te doen .

  Als je lange termijn huurt kan je nog voordelig wonen overal in Thailand .

  Maar een reserve hebben is natuurlijk een must .

  Ook dien je rekening te houden met ziekte verzekering , ik zou alles eerst goed uitpluizen zodat je u niet in miserie werkt en alle bruggen met europa niet verbranden .

  Veel succes !!!

 18. daniel zegt op

  Beste heer
  Je kunt altijd in thailand leven
  1 miet gehuwt 60.000 B = 1500 euro +/- per maand (dan heb je een visa voor een jaar)
  Boven de 60 jaar gehuwt of niet bleef ( trouw nooit dat gaat je veel geld kosten)
  Als je geen 1500 euro heb kunt je een visa hebben naar dan moet je elke drie maand buiten thailand gaan en daar kunt je trug een visa hebben voor drie maand boven de 60 gaat alles beter voor visa .

 19. BA zegt op

  Van ca 40.000 baht is wel te leven in Thailand (mits je de visa etc voor elkaar hebt) maar imho is het niet ruim.

  Huur voor een condo of huisje, 7500 baht. Wat andere zaken zoals TV internet etc zit je al snel aan 10.000-12.000 baht aan vaste kosten. Levensonderhoud, eten enz ligt er een beetje aan wat je wilt, maar als je als een Thai leeft zo’n 3000 baht per maand, als je je meer als een europeaan gedraagd qua levensstijl dan zit je zo aan 10.000-15.000 baht per maand (buiten de deur eten, westerse gerechten enz) En dan heb je ook nog wel wat geld nodig voor kleding enz.

  Komen er ook nog eens dames in het spel dan ben je heel snel door je budget heen.

 20. Han Wouters zegt op

  Als je niet voldoende inkomen hebt om een jaarvisum te krijgen zijn er advocatenkantoortjes in Thailand die dit tegen betaling voor je regelen. 3 maandenvisum aanvragen in Nederland, en daar vervolgens met een advocaat en hun geld naar de bank . Daar hangt wel een prijskaartje aan natuurlijk.
  Verder zou mijn advies zijn om eerst een maand of 4/5 te gaan en dan zelf bepalen of je van je inkomen daar redelijk kan leven.
  Succes en veel voorpret vast.
  Han

  Moderator: Het advies wat je geeft is niet conform de Thaise wet. Beter is het om te kiezen voor legale contructies

 21. l.lagemaat zegt op

  Beste Wil,

  Je geeft geen leeftijd aan.
  Boven de 65 is het moeilijker om een dekkende ziektekostenverzekering af te sluiten.
  Een paar belangrijke dingen.
  Soms nemen ze je wel aan,maar stopt het bij de leeftijd van 70
  Anderen geven geen dekking over een voorgaande ziektegeschiedenis.
  Bijv.Je bent hartpatient,dat wordt dan niet gedekt,andere nieuwe ziektegevallen wel.
  Krijg je een ongeval wat en tot welk bedrag gedekt!
  Geen tandarts en sommige medicijnen zelf betalen.
  Afhankelijk van leeftijd met een behoorlijke dekking vanaf € 300,= per maand.

  Deze (globale) gegevens zijn gebaseerd op 2012

  groet,

  Lodewijk

 22. Rene zegt op

  I Als toerist (ik ga er vanuit dat je nooit in Thailand heb gewoond) is het toch anders en uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je in een ander werelddeel woont je zaken toch op een andere manier gaat zien. Daarom zou ik niet gelijk alle schepen achter je verbranden. Je AOW krijg je bruto uitgekeerd, als je werkelijk emigreerd, en dat is op dit moment 1086 euro. Studentenvisum is altijd mogelijk maar de immigratie, naar ik heb ivernomen, zal je dan naar verloop van tijd wel in het Thais vragen gaan stellen en de opleiding kost ook wel wat. (info kan je vinden bij Opleidingsinstituut Walen). Bangkok wordt steeds duurder om in te leven en als je bijvoorbeeld op de Sukhumvit (midden) wilt gaan wonen gaat je AOW haast al op aan huisvestingskosten. Zelfs een 2 kamer condo zoals C residence (iets buiten het centrum) kostje aan huur al ongeveer 450 euro. Op dit moment is de ziektekostenverzekering voor veel mensen een probleem maar je kan veel info op dit Blog vinden wat je eventueel wel kan doen. Wil als je echt wil kan een hoop maar bereid je wel voor en kijk maar ook naar het artikel van Ramsy van vandaag die gewoon de stap waagde zonder vangnet van AOW. In ieder geval veel succes.

  • Wil Schappin zegt op

   Dag iedereen,

   En nu reageert Wil zelf op jullie teksten. Dank voor alle reacties.
   Ik ben ondertussen 7x in Thailand al geweest, vooral CMai; huur daar altijd een appartement voor Bht 10.000 p/mnd (kan een stuk goedkoper weet ik ondertussen). Het punt is voor mij niet of ik van € 1000/ 1100.= daar kan leven, ik leef in Nederland nu van minder (zo’n € 800.=), ben gewend zuinig te leven. En ik heb geen ernstige ziektes/ kwalen waar ik eventueel bij een Thaise verzekering mee kom aanzetten.Ook in Thailand heb ik geen behoefte aan elke avond bier, bar girls, dure motoren, grote huizen en weet ik wat voor andere verleidingen. Doe ik hier ook niet, zit voor mij de waarde/ kwaliteit van het leven ook niet in. Heb altijd geleerd het te doen met het geld dat ik heb, en heb ik meer nodig, daar dan een mouw aan te passen, zonder dat ik krom kom te liggen van de stress.
   Zoals sommigen al terecht aangaven (en mijn vraag GOED lazen), gaat het erom of ik wettelijk in Thailand van ongeveer dat bedrag kan verblijven. En mocht ik met een Thaise trouwen, dan zoek ik er ook wel een die zelf ook werkt en geld inbrengt. Ik ben geen rijke westerling, dus alle Thaise dames die daar op uit zijn, maken geen kans. As simple as that.
   Dus ik begrijp dat ik – als ik er alleen woon – dat ik elke drie mnd een visa run moet doen, mocht ik trouwen is 45.000 (zo’n 1050 euro) genoeg, dat klopt zoals ik het nu begrijp?
   En sorry mensen, die vinden dat het allemaal heel krap is enz. De warrde van het leven zit voor mij al lang niet meer in geld, voel me boeddhist en die zeggen daar genoeg waarheden over.

   Hartelijk groet aan iedereen, Wil

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Wil,

    Strikt gezien, en volgens de regels van het spel, kom je alleen met het genoemde bedrag ook niet in aanmerking voor een Non-Immigrant O.
    Ook voor het aanvragen van een Non-Immigrant O Single of Multiple Entry is er een minimum bedrag voorzien
    Ik ga er dan van uit dat het door jou genoemde bedrag bruto is.
    Je haalt er ook geen bankrekening bij, dus ga ik er van uit dat je het zuiver op inkomen wil houden en geen combinatie bank-inkomen wil aanwenden.
    Of men jouw bedrag wil aanvaarden en in hoeverre men er eventueel wil van afwijken, kan men je alleen bij de aanvraag vertellen en kan niemand hier garanderen.

    Kijk even op volgende link – consulaat Amsterdam- onder benodigdheden Non – Immigrant Visum Categorie “O” – Een staat een bedrag van 1250 Euro maar ik geef je de raad om eens te informeren naar dat bedrag.
    http://www.thaiconsulate-amsterdam.org/page3/page3.html

    Indien je aanvraag wordt geweigerd, kan je nog altijd zoals wel meerdere doen die oa de leeftijd niet halen. Je kiest voor het toerist visum.(Double-triple).
    Kan je ook een tijdje mee verder, en wanneer verbruikt kan je deze opnieuw in een buurland halen. Het wordt er natuurlijk allemaal niet goedkoper op en is weer wat meer loopwerk.
    Ik noem het maar als mogelijke oplossing.

    Of je met je genoemde bedrag gaat rondkomen vraag je inderdaad niet, zijn eigenlijk onze zaken ook niet, en is volgens mijn mening ook persoon en plaatsgebonden.
    Na 7 keer Thailand zal je zelf al wel een aardig idee hebben denk ik wat je met dat bedrag kan aanvangen. Eerder gegeven raad om toch maar rekening te houden met onverwacht opduikende kosten lijkt me toch goed om mee te nemen.

    Trouwen om hier te verblijven ?
    Ik heb daar mijn mening over en we hebben het daar in het verleden al over gehad.
    Niet mijn manier maar goed.

    Dan nog het ED. Of dit een goed idee is ?
    Ik hoor en lees (heb hier ook geen ervaring mee) sommen van 25000 Baht.
    Goed, je kan er iets bijleren maar dan wordt je ook verplicht om ergens in de buurt (school) te gaan wonen wat je bewegingsvrijheid in Thailand (wonen waar je wil) dan weer beperkt.
    Volg je de lessen niet, en is het de bedoeling de verblijfsstatus op die manier te rechtvaardigen, dan lijkt me dat toch een vrij dure oplossing waar je toch een aantal tourist visums kan van halen plus verlengingen, of niet ?

    In ieder geval succes met je aanvraag en veel plezier in Thailand de volgende jaren

 23. Rene Martin zegt op

  Wil als je trouwt dan krijg je nog maar 750 euro AOW en dit bedrag + 80 euro per maand x12= +/- 400.000 Bth wat volgens mij ook net de norm is voor een gepensioneerde visum die een Thaise partner heeft. Naast het visum van elke 3 maanden het land uit kan je ook opteren voor de Ed visa en in CM kan je via Walen een studie Thai (b.v. 2 x per week) voor ongeveer 25000 bth per jaar volgen. Voordeel van deze Ed visa is dat er geen inkomsteneisen zijn en je kan je gewoon 1x per 3 maanden bij de immigratie in CM melden. Dus eigenlijk 3 mogelijkheden: trouwen (al zit je net op de norm), 4x het land uit of studeren. Succes.

 24. harry bongers zegt op

  Hoi Wil.
  Op jou vraag komen natuurlijk veel verschillende antwoorden want niet iedereen is met hetzelfde tevreden.
  Als jou was nam ik eerst een contact op met AA verzekeringen wat voor jou een verzekering gaat kosten.
  Dan bepalen waar in Thailand je wil gaan wonen.
  Ik woon met mijn vrouw en kind in Cha-am rij auto ga 2 x per week naar het strand eet goed uit en thuis.
  En wij hebben 1100 euro per maand te besteden hebben wel koophuis maar leven met 3 personen goed van dit inkomen.
  Huis huren in Cha-am tussen 3000 en 6000 bath mogelijk.
  Wil je meer weten mail mij gerust bongersharry@yahoo.com

  Groetjes Harry.

 25. Wil Schappin zegt op

  Dag,

  Dank weer voor reacties, met meer mogelijkheden.
  Er wordt gezegd, dat als je trouwt, dat je dan maar € 750.= AOW krijgt. Maar als ik daar trouw en dat NIET doorgeef aan Holland, heeft iemand daar ervaring mee?
  € 1100.= (AOW + pensioen) is trouwens netto.

  Groet, Wil

 26. Wim van Beveren zegt op

  Dan kan je gepakt worden en dan betaal je terug plus boete, de SSO controleerd voor de SVB in Thailand.
  Die 750 ontvang je trouwens als je samenwoont of trouwt
  hetzelfde als in Nederland.

  • Wil Schappin zegt op

   Dank, Wim, dat wist ik niet. In Nederland kan ik me dat voorstellen, je vrouw krijgt immers ook AOW, of werkt misschien nog. Maar als je met een Thaise getrouwd bent, of samenwoont, die geen inkomen inbrengt, dan snap ik het niet.

   Groet, Wil

   • Hans K zegt op

    Hallo Wil,

    Volgens mij heeft wim dat niet goed, kijk maar is op de site van de SVB.

    Nu is het nog zo dat als je vrouw geen inkomsten heeft en niet de AOW leeftijd je een toeslag krijgt van 50%, je hebt nu als alleenstaande 70% en dat word dan 50%. dus samen 100%.

    Per 01-04-2015 gaat die toeslag vervallen behalve als je voor deze datum al recht had op een a.o.w. en je getrouwd bent voor 01-01-2015.

    • Hans K zegt op

     http://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/index.jsp

     dit was de link waar het op staat, zoals hierboven beschreven.

     http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/ en volgens deze link van het SVB maakt het weer onduidelijk of u die toeslag nu wel of niet krijgt.

     Nou weet ik het ook niet meer.

    • Rene Martin zegt op

     Enkele jaren geleden was het zo dat als je bijvoorbeeld als 65 jarige man met een niet Nederlandse jongere partner in het buitenland getrouwd was er meestal een korting op de toeslag werd toegepast omdat de partner geen rechten had opgebouwd. Bijvoorbeeld de partner is 35 jaar dan werd er 20 % korting toegepast. Ook werd er gekeken naar eventuele inkomsten. Ik weet dat het niet op de site van de SVB staat maar ik zou zeker bij de SVB verder navragen want het zal zeker niet beter zijn geworden. Ik had zelf vernomen dat de regeling was afgeschaft maar misschien is het voor Wil toch nog positief.

    • Wim van Beveren zegt op

     Die toeslag wordt verminderd met 2 % voor elk jaar dat je niet in Nederland gewoond Hebt (je vrouw/vriendin dus), in mijn geval heeft ze dus nooit in Nederland gewoond.

 27. Wil Schappin zegt op

  Dank weer voor alle reacties, waardeer dat zeer. Ik ga het zeker bij de SVB checken. Als ik meer weet laat ik het weten.

  Wil

 28. Wil Schappin zegt op

  Heb vandaag kontakt gehad met de SVB over AOW. Als ik in Thailand samenwoon of trouw met een Thaise krijg ik inderdaad maar die € 750.= of mijn vrouw/ vriendin wel of geen inkomen heeft, maakt daarbij niets uit.
  De toeslag vervalt inderdaad als je na 1-1-2015 trouwt of je AOW ingaat.

  Als ik er alleen ga wonen moet ik dus (naast mijn AOW) extra zo’n Bht 350.000 op mijn rekening hebben (kleine € 9000). Als ik trouw, krijg ik 12x € 750.= (€ 9000 of Bht 380.000) en dan moet ik dus maar een beetje op mijn rekening hoeven staan, als ik aan die Bht 400.000 moet komen, als ik het goed begrijp (alleenstaande Bht 800.000 of Bht 400.000 bij trouwen).

  Groet, Wil

 29. Wil Schappin zegt op

  Tot slot het antwoord van de SVB:

  Geachte heer,

  U kunt uw opgebouwde AOW-pensioen meenemen naar Thailand en ontvangt van ons het gehuwde pensioen omdat u samenwoont met uw partner. Uw Thaise partner is niet verzekerd voor de AOW in Nederland omdat zij nooit in Nederland woonachtig is geweest. Om die reden ontvang u geen toeslag voor uw partner.

  De hoogte van het gehuwde pensioen zonder partnertoeslag is per juli 2013 bruto €750,93 (is dus BRUTO…..)

  Wij vertrouwen u hierop voldoende te hebben ingelicht.

  Met vriendelijke groeten,

  Sociale Verzekeringsbank

  • teun zegt op

   Wil,

   Wel een beetje vreemd. Ik mis ca 4 jaar opbpuw AOW vanwege verblijf buitenland. Dat is dus ongeveer 8 % (4 x 2 %).

   Ik ben niet (meer) getrouwd en ga per december as. ca EUR 900 p/m (netto) ontvangen.
   Dit bedrag staat zwart op wit door SVB.

   Heb jij soms vele jaren geen AOW premie betaald?

 30. Wil Schappin zegt op

  € 750.= (bruto, € 709.= netto) is als je gehuwd zou zijn met een Thaise (gehuwde AOW). Alleenstaand € 1023.= (netto), dus die € 900.= klopt denk ik wel als je niet meer gehuwd bent (als je 8% van 1023.= aftrekt).

  Groet, Wil


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website