Beste lezers,

Ik heb de volgende vraag: telkens als mijn vrouw alleen terug gaat naar Thailand voor familiebezoek wordt ze vlak voordat ze het vliegtuig ingaat aangehouden door de marechaussee of andere dienstkloppers met de vraag hoeveel geld ze bij zich heeft en dit willen ze dan zien.

Ook is er al eens gevraagd of ze een BSN nummer heeft, dit is nu al 3x het geval geweest maar wanneer ik mee reis nooit geen last.

Nu is mijn vraag mag dit zomaar en trouwens bij mijn weten mag je toch vrij tot € 10.000 meenemen naar het buitenland of is dit weer gewoon buitenlander pesten? Wie van jullie heeft deze ervaring ook?

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie antwoord.

Herman

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Mijn vrouw moet bij familiebezoek in Thailand vaak aantonen hoeveel geld ze bij zich heeft, waarom?”

 1. Joey zegt op

  Hallo,

  Dit is niet alleen buitenlander pesten, mij is het dit jaar ook al 3x gevraagd op Schiphol,
  Ze mogen dit vragen en ja je mag tot 10.000€ meenemen.

  Gr. Joey

 2. Daniel zegt op

  Eigenlijk mag het maar 9.999 € zijn. En best aangeven bij douane zowel bij verlaten Europa als bij binnenkomen in Bangkok. Moeilijk indien vertrek en aankomst buiten de normale uren is.
  Men vraagt best een aangifteformulier om later een bewijs te hebben. Moet wel iemand te vinden zijn die dit kan of wil doen.

 3. Sabine Bergjes zegt op

  Ben heel erg benieuwd wat ervaringen zijn m.b.t. de richtlijnen die al of niet naar willekeur worden gevolgd. Bij voorbaat veel dank
  sabine

 4. Jos zegt op

  Niet dat ik plannen heb maar die 9999 euro per persoon wil ik toch wat duidelijker hebben.

  Dus per gezin van papa, mama en 2 jonge kinderen mag je 4x 9999 bij je hebben?
  Of is er een leeftijdsgrens?

  Op de vraag of ze een BSN nummer heeft kan ze toch gewoon extra vriendelijk haar NL paspoort laten zien en daarbij onschuldig de vraag stellen “vraag u dat aan alle Nederlanders?”

 5. Jan zegt op

  Mijn vriendin overkwam het ook laatst en heel toevallig had ze een ruim bedrag bij zich maar onder de limiet. Op haar vraag waarom zij gecontroleerd werd en niet de anderen om haar heen werd verteld dat er geteld werd en iedere “zoveelste” uit de rij werd gehaald.

  • BA zegt op

   Dat is onzin maar ze willen vanuit een politiek correct standpunt niet zeggen dat een alleen reizende Thaise vrouw tot de risicogroepen behoord. (mogelijk zwart geld uit, vul zelf maar in)

   Filipijnse en indonesische zeelui worden er bijvoorbeeld ook altijd uitgepikt, omdat die vaak nog cash betaald krijgen en met grote bedragen reizen.

 6. john zegt op

  Dit heeft niets te maken met buitenlanders pesten,ze kunnen dit bij iedereen controleren.
  Als er geen bepaald limit van 10.000Euro bestond,kon iedereen met grote bedragen het land verlaten.
  Bij veel grotere geld bedragen kunnen ze ook controleren of het om zwartgeld gaat,of dat het misschien uit andere criminele zaken afkomstig is.

 7. Marcus zegt op

  Het is natuurlijk van de gekke dat je je eigen geld niet mee zou mogen nemen. Maar geld instrumenten , als een ATM kaart, visa etc. kan je dus met verhoogde limiet ook gebruiken. Let wel een Nedrlands ingezetene maag niet meer dan 10.000 mee nemen , niet ingezetene gaat ze geen fluit aan.

  • TLB-IK zegt op

   Ik denk niet dat het klopt ? Dus kan een niet ingezetene € 100.000,- uit Nederland mee nemen ?. En jij loopt er naast als, haar vriend, met maar € 5,- bij je ?. Ik ga er maar van uit, dat dat helemaal fout gaat ?.
   Om op de vraag terug te komen, de dienstkloppers en andere figuren aan de gate in Schiphol kunnen je van alles vragen, maar helemaal afgezien of het moet of mag.
   Alleen ga jij je vlucht missen als je pech hebt, iets wat de vraag stellende geen bal intereszeerd. Dus gewoon niet van Schiphol vliegen. Dan ga je -dat gezeik- uit de weg.

 8. Leon 1 zegt op

  Mij is het nog nooit overkomen dat de douane deze onnozele vragen gaat stellen, als je in orde bent ben je in orde.
  Bij sommige visa aanvragen wordt al naar inkomen gevraagd en copy paspoort.
  Ze mogen het misschien wel vragen, maar je antwoord mag dan ook onnozel zijn.
  Het zijn meestal jonge gasten die deze vragen stellen, ze willen allemaal scoren, dat fenomeen ziet men bij de politie ook in Nederland.

 9. Piet Geluk zegt op

  Dat is mij ook al een keer op schiphol overkomen, en inderdaad de tas open maken, je portemonnee laten zien en nog meer van die ongein, zoals na het inkijken van je paspoort vragen en constateringen als; “zo u gaat veel naar Thailand, wat doet u daar zoal” vragen die n.m.m. niet ter zaken doende zijn.
  En ja ik weet dat je niet meer dan 10.000 euro mag meenemen, weet niet hoe het tegenwoordig is, maar voorheen stonden er grote borden met deze vermelding bij de gate.
  Vertrek al voor lange tijd niet meer van schiphol om deze ongein te vermijden. Hoewel de laatste keer wegens een goedkope aanbieding met EVA-air nog een keer gedaan en ja hoor, nu kreeg ik een flyer mee van de douane betreft kinderprostitutie, een vernederende houding van “onze” overheid.

 10. eduard zegt op

  2 jaar geleden ging ik met 18 000 euro naar schiphol, ging vervolgens naar pier d om het uit te voeren.Ik voerde 8000 euro op papier uit,omdat je 10000 vrij mag meenemen zonder aangifte. Nou, dat kan je vergeten,vroegen of ik meer bij me had en antwoordde bevestigend.Werd het kantoor binnengehaald en zakken leeg.Zagen ze die 10000 euro en waren echt kwaad.Werd rondom gefouilleerd en kwam gelukkig geen cent meer te voorschijn. De arrogantie ten top van die uniformdragers.

  • Cornelis zegt op

   Als je je gewoon aan de regels had gehouden en dus had aangegeven dat je 18000 euro meenam was er niets aan de hand geweest, Eduard. Zelf de fout maken en dan de controleur arrogantie verwijten, nou ja……….

   • noah zegt op

    @ Cornelis, 100% met u eens, niets aan toe te voegen. Zelf er een zooitje van maken en anderen de schuld geven! Als ze eens op de website zouden kijken van zoll.de dan denk ik dat ze wit wegtrekken! Lees daar maar eens wat er kan gebeuren als je je in Duitsland niet aan deze regels houd….Boetes volgen, kan oplopen tot 1 miljoen Euro!! Ja, u leest het goed, maximaal 1 miljoen Euro! Boetes worden meteen verrekend met het geld dat u teveel hebt en niet hebt aangegeven….Hoezo Duitsland?

 11. TLB-IK zegt op

  Het is een van de vele reden waarom ik altijd van uit Duitsland (Düsseldorf) naar Thailand vlieg en nooit van Schiphol. Helemaal afgezien of deze vragen gesteld mogen worden, worden deze in DUS niet gesteld. Zo ga je dit zoort ferme dienstkloppers en arrogante marechaussee lekker uit de weg.
  Perfekt vervoer met de Duits trein materiaal en in tijd van niks ben je op de DUS luchthaven. Daar kunnen wij in de polder nog veel van leren.

  • Cornelis zegt op

   In je kennelijk geliefde Duisland gelden precies dezelfde regels. Bij het controleren op dit soort zaken hebben de belastingbetalers alle belang. Dit onzin nomen geeft blijk van kortzichtigheid.

 12. J. Vlaanderen zegt op

  Ik vind dat ze gelijk hebben, het zoeken naar zwart of crimineel geld is belangrijk, waarom zou dat niet mogen, wel klagen wat allemaal illegaal het land binnen komt, maar dit is verkeerd.!!!
  Er is niets mis mee om daar voor te waarschuwen.

 13. piet zegt op

  Sommige mensen staan geregistreerd en worden dus vaker uit het rijtje gehaald
  Waarom? mischien de garantsteller een verleden of een vorige garantsteller.

  Zelf word ik dr vaker bij de schiphol duane NL in; er tussenuit gehaald bij de 1e paspoort controle tip ?
  komt een witte man aan die lang in Thaiand verblijft en dus kan er wat loos zijn ja Jan de toerist komt bruin binnen .

  Thailand heeft nou eenmaal een naam zowel NL in en uit net als andere landen; ze hebben gelijk en nx om je druk te maken !!!

 14. Carlo zegt op

  Had meer als n jaar geleden bij binnenkomst in nl zo,n 9000 euro teveel bij.
  Ik had het ook vanuit nl mee naar thailand genomen.
  Boete 550 euro.
  Heb de officier van justitie een brief geschreven dat ik er mee kon leven dat ik een boete kreeg.
  Maar dat ik 550 euro buiten alle proporties vond.
  Hij kennelijk ook.
  Nooit meer iets van gehoord.

 15. Roel zegt op

  Zelf vervelende ervaring in maart dit jaar. ik had meer bij mij dan de 9.999,00 maar minder dan de norm voor Thailand, 20.000 dollar. Dus bij de douane Schiphol gelijk aangegeven om problemen te voorkomen.
  Uiteraard willen ze je paspoort zien en moet een papier in vullen met hoeveel ik had tot op de cent nauwkeurig. Ik had een opname bewijs van de bank, dus klein geld even tellen en klaar dacht ik.

  Mooi niet, mijn geld moest worden gecontroleerd, kon binnen komen in een hokje en wachten op marechaussee/belastingbeamten zo werd mij later wel duidelijk. Na een half uur wachten was er nog niemand, navraag leerde dat ze met z’n 2 moesten zijn en 1 was zoek. Maar ik kon het hokje niet uit. Zij sloten mij gewoon op als een crimineel. Na ca 1 uur dus eindelijk het bezoek, geld tellen en weg wezen dacht ik, had nog gezegd ik wil een koffie drinken en jullie nemen zoveel tijd in beslag straks mis ik mijn vlucht. Er werd gegarandeerd dat ik mijn vlucht niet mis liep. Ze moesten alles controleren zo werd mij duidelijk na bijna 2 uur daar te hebben gezeten. Na volledig onderzoek verkreeg ik dus een papier met de aangegeven bedragen en stempels en ook mijn paspoort terug. Ik had al gezegd dat ik een ferme klacht indien tegen hun, heb hun namen opgeschreven. Ja sorry zeiden ze, er is een schuld van 97.000 euro met een betalingsregeling en wij dachten dat u dat was ongeveer zelfde naam. Gelul zei ik, mijn BSN is uniek en alleen van mij.Jullie konden zo mijn tegoeden opvragen bij de NL bank, mijn bezit, jullie zijn gewoon aan het pesten om ons maar vooral niet te laten vertrekken met ons eigen geld.

  Ook voor mij telt nu vliegen via Düsseldorf en niet meer anders, ben dat tuig als controlereders meer dan zat, ook altijd mijn lege koffers open maken als ik terug kom. Geen kleding vragen ze dan, nee ik heb ook alles nog in NL. Schiphol gaat inkomsten missen maar dat snappen ze helemaal niet, tevens verkrijgt dan de staat weer minder belastinginkomsten, waarvan zij moeten worden betaald. Nee die pet van hun kan beter af of omruilen voor baret kunnen ze schieten leren in Syrië.

 16. Jack G. zegt op

  Ik schrik er al niet meer van. Op Schiphol vragen ze het wel eens als ik per zakenklasse vlieg in mijn Amari-jas. In de VS heb ik een paar keer een schattig hondje naast mij zien plaatsnemen. Dat zijn hondjes van het ras Dagobert Duck. Die ruiken elke stuiver. Ik had toen wel wat op zak maar dat was geen enkel probleem. Ik doe altijd rustig in mijn conversatie met de controleurs. Meestal geven ze na afloop mij netjes een hand en heb ik geen last van woedeaanvallen en tijdelijke bloedrukverhoging. ik heb in het verleden wel eens moeilijk staan doen maar dat kost allemaal tijd en gedoe.

 17. ruddy zegt op

  Ja bij mij is het zelfde overkomen bij aankomst.
  Ooo meneer wat heeft uw veel stempels in uw paspoort.
  Uw woont zeker in Thailand ?
  Uw bent nog niet met pensioen zeg.
  Waar leeft U van ?
  U heeft ook geen kleren in de koffer zeg.

  Zo hebben ze alle papieren gecontroleerd en gekopieerd.
  Meer dan 100 copies.
  Ik heb daar meer dan 2 uur gestaan en later moest ik me uitkleden tot mijn onderbroek toe.
  En hebben ze me tot in mijn naat
  onderzocht.
  Iedereen wil wel in een warm land leven was zijn antwoord op mijn vraag waarom dit allemaal wel was.
  Dús ook voor mij NOOIT MEER SCHIPHOL.

 18. Leon 1 zegt op

  Beste Ruddy,
  Je hebt dan eigenlijk een honderd procent controle ondergaan.

  Douaneautoriteiten op Schiphol missen de wettelijke bevoegdheid om bij de zogenoemde honderdprocentcontrole passagiers van alles te vragen en persoonlijke informatie in te winnen.

  Dit besliste de Hoge Raad dinsdag 3 juli 2012 in cassatie in een strafzaak over de honderdprocentcontrole. De Hoge Raad is van oordeel dat de douaneautoriteiten onbevoegd zijn tot het geven van een bevel of het doen van een vordering om ‘medewerking te verlenen aan een controle’, aldus bericht De Ware Tijd donderdag 5 juli.

 19. john zoet zegt op

  Beste Thailandgangers
  Ik kom al meer dan 20 jaar in Thailand en heb ongeveer 60 maal gevlogen.
  Mijn ervaring is dat Schiphol een marechaussee opleidingsinstituut is waar iedere muggenzifter zal proberen te scoren op valuta of een t shirt wat je te veel bij je hebt.
  Vlieg lekker via Düsseldorf en je hebt nergens last van .
  Er staat ook douane maar die zijn niet zo kinderachtig en je kan veel sneller door als je de bagage hebt.
  In 12 jaar Düsseldorf ben ik maar een keer gecontroleerd en ze maakte geen problemen van een paar t shirts.
  Ik adviseer iedereen het klant onvriendelijkste vliegveld Schiphol te mijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website