Beste lezers,

Onlangs was er op Thailandblog een discussie over dekking van ziektekosten vanaf 2017 voor reizigers buiten Europa. Iemand merkte op dat hij/zij met een retirement visa in Thailand verbleef, (meer dan 8 maanden per jaar) maar zich niet had laten uitschrijven uit de bevolkingsadministratie in Nederland.

Ik heb destijds hetzelfde gedaan, hoewel ik me realiseer dat tegen de officiële regels is. Maar ik had/heb de indruk dat ik er niemand nadeel mee berokken, ook de staat der Nederlanden niet. Ik betaal mijn belasting over mijn pensioen in Nederland en heb geen uitkeringen. Bij bezoeken aan Nederland heb ik nooit de indruk dat er een actief opsporingsbeleid is van mensen die hetzelfde doen.

Is er onder de lezers iemand die vervelend ervaringen heeft met deze handelwijze?

Met vriendelijk groet,

Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Meer dan 8 maanden in Thailand verblijven en niet laten uitschrijven”

 1. Han zegt op

  Ik heb wel begrepen dat als er iets gebeurd waardoor ze er wel achter komen je met gerugwerkende kracht alle vergoedingen moet terug betalen.
  En voor de SVB en andere pensioenen heb je wel een adres nodig.

 2. Ton zegt op

  Ze kunnen je paspoort makkelijk controleren door je stempels
  Opletten

 3. eduard zegt op

  Dit is een wet uit 1896,dat mensen niet langer dan 8 maanden ,,zoek,, mochten zijn, dus ik denk dat ze hier niet zo zwaar aan tillen.Zou tijd worden om deze wet moderner te maken,want in deze tijd kan je bijna niet meer zoekraken.

 4. joop zegt op

  Hoi Jan
  Ik weet niet of jij een eigen woonadres hebt in Nederland en die ook nog aan houd dan zal er verder waarschijnlijk ook niet zo gauw een probleem ontstaan al hoewel het tegen de regels is maar op het moment dat jij geen eigen woonadres in Nederland hebt maar wel een postadres hebt en dat kan maar voor 8 maanden dan krijg je voor dat deze 8 maanden voorbij zijn een brief van de gemeente of je je bij hun wil melden voor een gesprek geef je daar geen gehoor aan dan schrijven ze je automatisch uit dat is op zich niet zo,n probleem maar de gevolgen daarvan omdat je niet meer ingeschreven staat in het GBA. weet niemand van de OFFICIELE instanties dat je nog leeft dat heeft gevolgen voor je pensioen en voor je zorgverzekering.

  Voor je pensioen cq aow zal je elk jaar moeten laten weten dat je nog leeft een Attestatie de Vita naar hun op moeten sturen doe je dat niet dan stopt het pensioen cq aow.

  Voor je zorgverzekering om dat je niet meer in geschreven staat zal de Nederlandse Zorgautoriteit ook aan jou zorgverzekering melden je niet meer ingeschreven staat dus deze stopt dan ook .

  Dit is natuurlijk ook een beetje vreemd ook al om dat je alle premies en belasting betaald maar de SVB stelt dat gewoon.
  Gr Joop

  • Jan van Meerlo zegt op

   IK sta gewoon in Amsterdam ingeschreven en krijg alle documeneten van d eoverheid (belastingaanslagen, stembiljetten et) op dat adres. Ik ben dus niet zoek.

   • Sir Charles zegt op

    Zoals gezegd sta je gewoon ingeschreven dus toch logisch dat de verscheidene instanties je naar dáár de documenten versturen maar als achteraf blijkt dat je langer dan 8 maanden daar niet hebt verbleven, bedenk dan echter wel dat die instanties daar niet verantwoordelijk voor zijn mocht men er op een of andere manier er achterkomen dat jij je niet aan de formele regels hebt gehouden.

    Een ieder is in beginsel verantwoordelijk voor zijn eigen daden en wordt geacht de wet te kennen.

    Ken landgenoten die ook nog ‘gewoon’ stonden ingeschreven maar nu met terugwerkende kracht het een en ander moeten terugbetalen…

  • robert zegt op

   Beste Joop,

   Ik persoonlijk heb al ruim 8jaar een postadres cq briefadres en nog nooit een brief oid van de gemeente gehad.
   Ook niet toen ik een uitkering had, bijstand.
   In die periode ook in Thailand verbleven voor circa anderhalf jaar, gewoon de normale premies en belasting doorbetaald, en zelfs zorgtoeslag terug gekregen.

   ps uiteraard blijf jezelf verantwoordelijk als iets misgaat.

   • joop zegt op

    Hoi Robbert

    Ik ben in mei 2013 op een postadres in Haarlem ingeschreven ben toen voor 4 maanden gaan reizen ben in september terug gekomen om nog het een en ander te regelen en ben begin november weer vertrokken voor een maand of 4 maar toen ik 1 maand weg was kreeg ik op mijn postadres een brief van de gemeente of ik me wilde melden heb ik toen niet gedaan want ik zat in Thailand en ik was van plan om pas in maart terug te komen.
    Op 30 januari 2014 heeft de gemeente mij toen uitgeschreven.
    Op 15 maart ben ik terug gekomen ben meteen naar de gemeente gegaan moest toe een aantal formulieren invullen om te verzoeken of zij me weer in wilde schrijven op dat postadres 2 weken later kreeg ik van hun een negatief bericht omdat ik van plan was om langer dan 8 maanden weg te gaan ,ik ben toch in april 2014 weer vertrokken naar Thailand en in oktober van dat jaar kreeg ik van de SVB een mail dat ik een formulier moest downloaden en in moest vullen zodat zij konden onderzoeken of ik nog AWBZ zo het toen nog hete verzekerd kon zijn zodat ik ook een zorgverzekering kon hebben zo niet dan moest ik zelf maar een zorgverzekering in Thailand regelen.
    Uiteindelijk was de beslissing van de SVB voor mij negatief ik ben in november 2014 weer naar Nederland gegaan en ben weer ingeschreven nu ben ik van plan om in april volgend jaar weer terug naar Thailand te gaan maar niet voor langer dan 8 maanden.

    PS
    Nog even je kan heel lang een postadres hebben zolang je je maar aan de regels houd dus dat houd ook in 4 maanden van het jaar in Nederland zijn .

    Gr Joop

 5. marcel zegt op

  als jij je niet laat uitschrijven verblijf je nog officieel in Nederland en enkel in Thailand met een visa,dus niet inwonend.Als je uitgeschreven bent moet je geregistreerd worden in de ambassade en is die je burgelijke stand.Hoe lang je in thailand verblijft heeft geen belang,als je op wereldreis gaat voor 5 jaar verandert er ook niets!

 6. Foodlover zegt op

  Wij verblijven nooit langer dan 8 maanden in Thailand. Het maakt niet uit in welk land maar je MOET 4 maanden per jaar in Nederland verblijven. Wij geven ieder jaar de gegevens aan het SVB en krijg zelfs mijn jaaroverzicht opgestuurd naar Thailand. Voor de belastingaangifte vraag ik altijd uitstel aan en die krijg ik dan tot september

 7. Wim van Spronsen zegt op

  Hallo,

  De ziektekostendekking is inderdaad straks een probleem voor de mensen die langer dan 8 maanden per jaar naar Thailand gaan . Het 1 keer per jaar 4 maanden naar Nederland terug gaan biedt vanaf 1-1-2017 niet meer de gewenste oplossing.
  Ik ben aan het spitten geweest op internet en vind de Globetrotterverzekering van Allianz. Maximaal verblijf buiten Nederland 24 maanden. Premie via de site uit te rekenen. Daar ik in de voorwaarden zag dat je ingeschreven moet staan bij de gemeente met woonadres in Nederland leek mij de verzekering weer geen oplossing te bieden.
  Heb daarom contact gezocht met de Allianz die mij verzekerde dat als je op het moment van de aanvraag ingeschreven staat, het geen probleem is als je tijdens de looptijd van de polis uitgeschreven wordt.
  Wellicht voor veel Thailandgangers een redelijk alternatief voor de huidige gang van zaken.

  vriendelijke groeten

  • Han zegt op

   Ik heb uitgerekend dat ik voor 24 maanden 810 euro kwijt ben, meegenomen dat ik geen basisverzekering meer heb in nederland. Snap ik niet, want dit is een stuk goedkoper danmde nederlandse basisberzekering of maak ik een denk/rekenfout?

  • Rene Martin zegt op

   In artikel 4.1. van de voorwaarden van de Allianz Globetrotterverzekering staat dat je ook ten tijde van de verzekering in Nederland ingescheven moet zijn. Een andere verzekering is die van JOHO special ISIS welke voor 4 jaar afgesloten kan worden maar er is een max leeftijd- en er zijn gezondheidseisen.

 8. Chiang Moi zegt op

  Natuurlijk zijn wetten en regels niet altijd logisch en deze ook niet. Wat is het verschil of je in Nederland woont of in het buitenland, zolang je je premie betaald (en belasting) is er toch voor de Nederlandse staat geen nadeel eerder een voordeel, de ziektekosten zijn in dit geval Thailand een stuk lager en je helpt de wachtlijsten in Nederland korter te maken want je doet geen beroep op de zorg hier. Dus ik begrijp de logica er achter niet, maar ja dat is in de politiek met wel meer dingen zo. Het (melk) volk wil altijd iets anders dan de politici die door dat zelfde volk is ‘gekozen”. Ik begrijp zo wie zo niet waarom mensen het elkaar altijd zo moeilijk mogelijk moeten maken maar dat terzijde.

  • ruud zegt op

   Als buitenlands belastingplichtige heb je geen recht meer op aftrekposten en heffingskortingen.
   Als u dus eigenlijk buitenlands belastingplichtigbent en u geeft aan dat u binnenlands belastingplichtig bent, fraudeert u met de inkomstenbelasting.

 9. harry zegt op

  Ondanks dat ik in Nederland ingeschreven ben heeft de fbto mij laten weten dat ik niet meer verzekerd ben , omdat mijn sociale leven zich hoofdzakelijk in Thailand zou afspelen .
  Een andere Hollander hier is hetzelfde overkomen .

 10. Haki zegt op

  Ik reageer even op de reactie van Wim van Spronsen, die stelt dat, ik citeer, “Het 1 keer per jaar 4 maanden naar Nederland terug gaan biedt vanaf 1-1-2017 niet meer de gewenste oplossing”. Waar is dat op gebaseerd? Misschien hooguit omdat de ziektekostenbasisverzekering dekking buiten EU schrapt, maar ben je aanvullend verzekerd, dan blijft de dekking toch behouden? Of is er een andere reden, die Wim in gedachte heeft? Graag zou ik dat willen weten.
  Vr.gr.

  • Wim van Spronsen zegt op

   Antwoord op de opmerking van Haki.

   M.i. gaat volgens de huidige wetgeving vanuit het bevolkingsregister een bericht naar de betreffende instanties ( svb en indirect aan ziektekostenassuradeur) zodra bekend is dat je meer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland verblijft. Contact met mijn zorgverzekeraar leert mij dat zij dekking blijven geven zolang wij ingeschreven staan in de GBA. Indien niet meer ingeschreven dan vervalt de dekking. Dus m.i. ook de aanvullende verzekering(en).
   Mijn verwachting is, maar kon nog niet bevestigd worden door zowel mijn reisverzekeringsverzekeraar als mijn ziektekostenverzekeraar, dat er modules in de polissen gaan komen om de dekking buiten Europa optioneel te kunnen verzekeren.
   Afwachten derhalve wat “de markt” gaat bieden.
   In ieder zie ik mogelijkheden om 2 jaar in Thailand te kunnen zijn met dekking voor ziektekosten tegen een zeer aanvaardbare premiestelling.

 11. Rene Martin zegt op

  Moderator: Graag een reactie op de lezersvraag.

 12. Hans zegt op

  Dekking moet nog gevonden worden. Verzekeringsmaatschappijen zullen dat waarschijnlijk gaan invullen vanuit de aanvullende- of reis verzekering.
  Ik kan mij trouwens niet voorstellen dat dit gaat gebeuren. Volgens het gelijkheidsbeginsel hebben wij als Nederlander allemaal dezelfde rechten. Er wordt immers verwacht dat ieder de basisverzekering doorbetaalt. Dat geeft een recht. Of zij moeten mogelijk maken dat men die gedurende de tijd dat men buiten Europa is deze niet hoeft te betalen. Hier zal nog jurisprudentie over komen, lijkt mij.
  Mvg

 13. bart van de vegte zegt op

  wil graag op de hoogte gehouden worden svp.

 14. Wim van Spronsen zegt op

  Juist omdat art 4.1 va de voorwaarden van de globetrotterpolis in zou houden dat de polis niet af te sluiten zou zijn voor een reisperiode van 2 jaar ( maximum bij Allianz) heb ik contact gezocht met Allianz. Men heeft geantwoord dat alleen bij afsluiten je in Nederland dient te zijn ingeschreven.
  Ik wil geenszins een maatschappij promoten, doch heb slecht gezocht naar een voor mij goede oplossing.
  En omdat vermoedelijk meerdere Thailandgangers met dezelfde vraag lopen mijn bevindingen gedeeld. Voor de rest vind ik het wel prima.
  In Hua Hin informeren is nooit een slecht idee.
  Ik weet wat ik doen kan indien met voor 1-1-2017 vanuit de overheid c.q. het verzekeringswezen niet met een oplossing gaat komen.

 15. Thallay zegt op

  ik heb een paar jaar precies hetzelfde gedaan, zonder enig probleem. Daarbij geholpen door de paspoortcontrole op Schiphol waar men geen stempel in mijn paspoort zette als ik eens langskwam. Zo kon de Staat nooit bewijzen hoe lang ik daadwerkelijk in Nederland vertoefde. Het ging fout toen een jaloerse `medelander´, blank en een `goudeerlijke kennis´, geen voorstanders van buitenlanders in Nederland al had hij er naar eigen zeggen niets op tegen, hiervan anoniem de autoriteiten van op de hoogte stelde. Ik heb me toen meteen uit laten schrijven met voor en nadelen. Voordeel, geen belastingafdracht meer in Nederland. Nadeel, geen ziektekostenverzekering meer en ik moest mijn huurwoning, waarin mijn zoon nog verbleef, opzeggen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website