Lezersinzending: Waarschuwing voor sommige minibus chauffeurs

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
3 augustus 2015

Wij, een gezin met twee kinderen, hebben de schrik van ons leven opgedaan met een compleet gekke chauffeur van een minibus tussen Mo Chit (busstation) naar Rayong (Koh Samet) in juli 2015.

We hadden al verhalen gehoord dat sommige chauffeurs als gekken rijden maar dit sloeg echt alles. Met negen personen in deze bus reed hij tegen 140-160 km per uur al slalommend en bumper klevend op de snelweg en bijna drie keer hadden we een aanrijding.

Een politiemotor hield deze gek op snelweg tegen maar twee minuten later zat hij nog meer opgefokt terug achter stuur dan op de snelweg. Na weer twee keer een bijna aanrijding en een slippartij ging een andere chauffeur voor ons rijden en hij heeft onze minibus naar de pechstrook gedwongen. Twee personen uit de andere auto stapten uit en gingen een robbertje vechten op autosnelweg (eerste rijstrook) waar onze chauffeur (een verdiend) pak slaag kreeg. Gelukkig zaten er twee militairen in onze minibus die onze chauffeur behoede voor een lynchpartij.

Met een aantal verwondingen stapte hij weer in de auto en was die zot weer op weg (we wilden daar uitstappen maar zaten op autosnelweg met links en rechts van ons geblokkeerd). Nadat hij nog motorrijder en auto bijna geraakt had heb ik de chauffeur duidelijk gemaakt dat wij er uit wilden. Wat wij ook deden bij het eerste stoplicht in klein dorpje. Op dat moment was er eindelijk discussie in de minibus tussen de chauffeur en andere passagiers over zijn rijstijl (vooral nadat hij tegen 150 km per uur bijna overstekende brommer had geraakt).

Nog nooit in mijn hele leven zoveel schrik gehad in auto. We hadden er vroeger moeten uitstappen maar wisten niet goed hoe dit aan te pakken doordat hij steeds 150 km/u op snelweg reed.

Dus oppassen met minibussen. Veel emotie nadien bij ons doordat we beseffen dat we door oog van de naald zijn gekropen. Ik denk persoonlijk dat de chauffeur drugs had genomen, vooral door feit dat hij na pak slaag toch nog direct achter het stuur kroop.

Maar dit eenmalige feit heeft onze prachtige vakantie niet kunnen bederven en een rotte appel vind je overal.

Ingezonden door Ruben uit België.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Lezersinzending: Waarschuwing voor sommige minibus chauffeurs”

 1. François zegt op

  Probleem is: hoe herken je zo-eentje voordat je instapt?
  Wij hadden een keer een minibus-chauffeur die niet wist dat je in de bergen op de motor moest afremmen. Toen je de remmen begon te ruiken vroeg hij of er misschien mensen een fles water hadden om de remmen te koelen. En toen dat niet het geval bleek heeft hij maar cola gebruikt. Toch veilig in Pai beland.

  • Leo Th. zegt op

   Terecht merkt Francois op dat je vooraf niet weet bij wie je instapt. Reden voor mij om beslist geen gebruik te maken van minibus in Thailand. Er zijn natuurlijk ook taxi’s met idioten achter het stuur maar dan is het toch wat eenvoudiger om indien nodig de chauffeur aan te spreken op zijn rijgedrag en hem te verzoeken om het rustiger aan te doen.

 2. Michel zegt op

  Er vanuit gaande dat het een nieuwe Toyota Hiase 2.5 TD was, wat de snelste minivan is die ik ken in TH, zal die 150Km/u wat overdreven zijn.
  Die dingen hebben een topsnelheid van 140, begrensd, en dat onbeladen.
  Hij zal vast als een dwaas gereden hebben, en eea aan yaba gesnoept hebben, zoals velen, maar dit verhaal klinkt voor mij wat overdreven.
  Heb al heel wat km’s in minivans afgelegd, en regelmatig erg snel op de bestemming aangekomen, maar wat u schrijft…..

  • Eugenio zegt op

   Jammer dat je de inzender verwijt te overdrijven.
   Hier is anders wel een youtube video waar een Toyota Hiace 180 km per uur rijdt.

   https://www.youtube.com/watch?v=CeGnnqKuwmE

  • ton zegt op

   Schrijven over een verschil van 10 km/uur, nou ja.
   Met 140 km/uur of iets lager een ongeluk krijgen maakt weinig verschil meer uit in het resultaat.
   De mensen hebben veel geluk gehad.
   Ik heb die opgefokte chauffeurs ook wel gehad: nooit meer dus, alleen als ik echt niet anders kan.

  • ruben zegt op

   hallo Michel,

   ik weet niet welk model het was maar ik heb meermaals aan mijn vriendin gevraagd hoe snel die gek reed (ik zat achter chauffeur en mijn vriendin in midden op eerste rij en onze kinderen rij erachter) en steeds rond de 140-150 op snelweg(slalom/bumperen) en gewone baan tussen bangkok en Rayong…geloof mij,ik heb al heel wat reizen gedaan in mijn leven maar dit sloeg echt alles…we hebben deze minibus genomen in Mo Chit busstation voor 250Bath/persoon (was 1 van eerste standjes in de rij waar al deze busjes staan)…elke 40 minuten vertrok er toen een minibus….inderdaad,je weet niet met wie je meerijdt en ik had inderdaad foto moeten nemen en meer gegevens over chauffeur maar op dat moment wil je zo snel mogelijk uit die bus..(we zijn letterlijk uit de bus gesprongen vanaf het kon)…

   ik moet wel zeggen dat we meer dan 3 weken alle soorten openbaar vervoer genomen hebben (oa trein,nachtbus van bangkok-Lampang,taxi,tuk tuks,bromfiets met bakje,pick ups met houten banken,enz..) en alles is goed meegevallen…we zijn juist op een gek gevallen en spijtig genoeg zul je deze blijkbaar sneller bij die mini bussen hebben dan bij de rest…dus mijn advies:als je kan,blijf weg van die minibussen….

   ook in bangkok geen enkel probleem met de taxi’s…niemand die moeilijk deed over meter….op laatste zelfs niet meer gevraagd en ze zetten deze steeds keurig op…

   al bij al een 99% perfecte rugzak vakantie gehad in Thailand maar die onnozelaar had er anders kunnen over beslissen…

   mvg

 3. Joost zegt op

  Aardig dat u ons hierover informeert, maar de meesten van ons weten al dat veel van die chauffeurs als gekken rijden. Beter zou zijn als u zijn bedrijf informeert en hen meldt dat die gek niet achter het stuur van een auto of minibusje hoort te zitten. U beschermt met die melding tevens andere passagiers en weggebruikers.
  met vriendelijke groet,
  Joost

 4. Anja zegt op

  Nou mij klinkt het verhaal helemaal niet overdreven!
  Over minibuschauffeurs kan ik ook wel een paar verhalen vertellen!
  Een ervaring was heeel goed, toen hadden wij een privebus gehuurd bij Greenwood travel, we waren met 6 personen. Chauffeur reed beschaafd en stopte regelmatig.
  Daarna volgde een paar negatieve ervaringen.
  Iedergeval besloten om nooit meer met een minivan te gaan!
  Er zijn genoeg altenatieven. bijv. Met de lokale bus, vaak goedkoper ook.
  Of met een prive taxi, waarvan ik een aantal betrouwbare inmiddels verzameld heb.
  Liever iets meer betalen dan gestressed op bestemming aankomen!

  • Dave zegt op

   Misschien een idee om deze betrouwbare adressen van taxi chauffeurs met ons te delen?
   Dat maakt het voor een ieder wat plezieriger om ontspannen te reizen.

   • Khun Peter zegt op

    Je kan Mr Rush bellen: https://www.thailandblog.nl/vervoer-verkeer/taxichauffeur-thailand-rush/

 5. Jasper zegt op

  Uw verhaal is niet uniek, is schering en inslag. Minibuschauffeurs worden vaak per rit betaald, hoe meer ritten, hoe meer geld. Vaak wordt energiedrank (150) gebruikt om wakker te blijven, als je pech hebt ook jabba. Alcoholgebruik komt ook veel voor, helaas.
  Je zit er als sardientjes in, en vooral als het even regent gaat het fout.

  Beter wat meer geld uit gegeven en een taxi genomen, zeker als je met meerderen bent. Ander alternatief is gewoon met de bus! Duurt een uurtje langer, maar de overlevingskansen zijn groter.

  Mijn advies: neem NOOIT een minibus.

 6. Ronald zegt op

  Voor een volgende keer:
  http://rushtaxi.net/

 7. Peter de Bruin zegt op

  Helaas bent u met deze nare ervaring geen uitzondering.
  Thailand heeft zijn traditie hoog te houden aangaande 1 v/d onveiligste landen met de meeste doden en gewonden in het verkeer.

  Ongeveer 1.000 doden per maand !!!

  Beleefde 1 x een horrorrit van Pattaya naar Loei met een lijnbus.
  Volgens mij een testrit v/d chauffeur hoe later zijn schoonmoeder de schrik van der leven te laten beleven.
  Honderden km,s lang duurde deze levensgevaarlijke gekte.

  Konklusie; maakt niet uit of je in een taxi, motortaxi, minivan of lijnbus zit.

  • Marianne Kok zegt op

   Helemaal eens met de conclusie van Peter de Bruin. Ook met een lijnbus ben je er nooit zeker van dat de chauffeur niet als een gek rijdt. 1x ervaring. Van Den Chai naar Chiang Mai. Vreselijk!!!

 8. Alex zegt op

  Helaas zijn het alleen maar “rotte appels”
  Daarom reis ik nooit meer met een minibusje.
  Dan maar met de bus. Duurt wat langer,maar je voelt je wel veiliger.

 9. Thaimo zegt op

  Tja helaas kan de rest er weinig mee…ze rijden inderdaad bijna allemaal als gekken, alsof ze nog 3x meer die dag dezelfde route moeten doen. Als je er eenmaal in zit dan pas merk je wat voor chauffeur je hebt.
  Wij hebben op allerlei manieren ons eigen laten vervoeren in Thailand maar voor de minibusjes was dat meestal altijd via een hotel maar dan nog veschilt de ene van de andere en zijn er totaal geen regels zo lijkt het. Ondertussen zijn we na zoveel reizen gewend aan het verkeer en het links rijden dus huren we voortaan zelf een auto.

 10. John Chiang rai zegt op

  Zoals reeds genoemd,kun je het voor een rit niet zien aan de Chauffeur,en hebt daarom veel geluk nodig.
  Zeker zijn er mensen die beweren nooit problemen gehad te hebben,maar dit is meer geluk dan wijsheid. Thailand is bekent,als een land waar enorm veel doden te betreuren zijn in het verkeer,en dit heeft niet alleen te maken met alcohol. Maak je nu een Chauffeur onder het rijden attent op zijn roekeloze manier van rijden,kan het gebeuren dat hij nog wilder gaat rijden,omdat hij nu eerst bewijzen wil dat hij alles onder controle heeft,wat natuurlijk niet het geval is. Het beste is om luid te schreeuwen STOP/of JUT uitstappen, en een andere Chauffeur /taxi te verlangen. De gevaarlijkse Chauffeurs zijn die,die denken dat ze het kunnen,en in principe te dom zijn voor een ossewagen.

 11. Robert Franklin Zurel zegt op

  Imbeciel rijgedrag is aan de orde van de dag in Thailand. Het autorijbewijs stelt niets voor! het zin gewoon de bravoure mannetjes die hun scooter voor een auto verruild hebben zonder aangepaste rijstijl. Wie langer in Thailand vertoeft houdt voortdurend rekening met het voorspelbare onvoorspelbare gedrag van de Thaise weggebruiker.
  Helaas doen de meeste ‘farang’ (buitenlanders) chauffeurs in niets onder voor de Thai als het om verkeersonveiligheid gaat. Boetes tot maximaal 500 baht, die uitzonderlijkerwijze worden uitgedeeld veranderen niets ten goede.

 12. Aart zegt op

  Dat is wel wat makkelijk gezegd neem de gewone bus. Als je van Chiang Mai naar Pai wilt en vice versa, dan moet je wel met de minibus. De vele bochten op die weg maken het voor een gewone bus onmogelijk om te rijden.
  Tot nu toe is het altijd goed gegaan op onze ritten van en naar Pai. We zullen zien of we in november weer heelhuids de rit gaan meemaken.
  Ook met taxi’s heb je er idioten tussen zitten die net zo roekeloos rijden.

  • wibart zegt op

   Je kunt natuurlijk ook het vliegtuig nemen van Chiang Mai naar Pai

   • Danzig zegt op

    Of zelf rijden. Met een huurauto scheurde ik de minivans één voor één voorbij. Je hebt ook nog eens geen enkele last van wagenziekte als je zelf achter het stuur zit, legt je leven niet in handen van een andere chauffeur en rijden in Thailand is ook nog eens een avontuur. Zeker in de bergen.

    • John Chiang rai zegt op

     Moderator: Reageer op het artikel en niet alleen op elkaar.

 13. Sjaak S zegt op

  In de keren dat ik vanaf Pranburi of Hua Hin naar Bangkok met een minibus gereden ben, heb ik gelukkig geen zulke chauffeurs gehad. Integendeel. Ze reden fatsoenlijk. Alleen had ik soms het pech helemaal achter in het busje te zitten. Daar ben ik met mijn 178 zelfs te groot voor.
  Maar als ik naar de luchthaven moet, ga ik liever met de grote bus. Die is comfortabeler en je kunt zelfs een dutje doen.
  Ik hoor het ook altijd dat de minibusjes onveilig zijn en ik heb ook op de weg sommige zien langs suizen… dan ben ik blij dáár niet in te zitten.

 14. Gerardus Hartman zegt op

  Boek je minivan via een goed bekend reisbureau kan je verkeerd rijgedrag terugkoppelen. Chauffeurs die werken via reisbureau worden geacht betrouwbaar te zijn. Zo is er ook minibus service tussen Bangkok
  en Rayong via Pattaya waarvan chauffeurs denken dat ze meedoen met een snelheidstest. Opstappen Pattaya Klang naar Sattaship kan je het beste ogen onderweg dicht houden kom je met de schrik vrij.

 15. Liesbeth zegt op

  2 jaar terug moesten mijn en ik voor een visarun met een minibusje naar Birma vanaf Phuket. Wij hadden die rit al een aantal keren gereden, maar deze keer was bijna net zoals boven beschreven.
  Ik zat voorin en de chauffeur was niet voor rede vatbaar als wij vertelden dat hij erg onvoorzichtig reed. Op een gegeven moment zei ik tegen hem dat ik zijn bedrijf zou inlichten over zijn rijgedrag! Ik versta niet veel Thais, maar wat ik begreep uit het telefoongesprek met die baas??, was, dat ik zat te zeuren als ik het kantoor zou bellen. Maar nadat wij bij Ranong gearriveerd waren, kwam er voor de terugreis toch een “collega”chauffeur, die het stuur van hem had overgenomen. Deze chauffeur reed prima en vooral veilig voor die 7 personen die met ons in die Mini-Van zaten. Maar het lijkt wel of die chauffeurs hun rijbewijs halen bij het kopen van een baal rijst. Wij gaan voortaan vliegen naar Kuala Lumpur. Ietsje duurder (wel een aanbieding uitzoeken) maar voor ons gevoel een stuk veiliger. (En nu niet denken aan die pechvogels van MAS die naar beneden gestort zijn).

 16. John Chiang rai zegt op

  Je mag niet generaliseren,maar iemand die vaker in Thailand komt,krijgt bij het rijgedrag van vele Thais de indruk dat velen hun rijbewijs bij Big C,of Tesco gekocht hebben. Iemand die dit ontkent,en nooit gezien heeft,heeft een grijze staar in een erg kritisch stadium,of bezit een enorme rose bril,waarmee hij onmogelijk de realiteit zien kan. Het is niet zelden dat een Thai de betekenis van een verkeersbord niet kent,en gezien dat velen niet stoppen voor een zebrapad,krijg je ook hier de indruk,dat ze dit als een soort decoratie zien,waarvan ze de eigenlijke betekenis niet weten.

  • BA zegt op

   Zebrapad is ook voor decoratie in Thailand.

   Een Nederlander in Nederland loopt zonder pardon het zebrapad op en is verontwaardigd als een automobilist niet stopt.

   Een Thai in Thailand wacht bij een zebrapad het overige verkeer af omdat ze weten dat ze niet stoppen.

   Ga je dus op zijn Nederlands oversteken op een zebrapad in Thailand dan loop je het een keer op.

 17. Ron zegt op

  Veel van die chauffeurs (ook taxi chauffeurs in Bangkok) gebruiken jaba ( chrystal met) om zoveel mogelijk uren achtereen te kloppen.
  Na een paar dagen gaan ze volledig door het lint en zijn dikwijls zeer agressief.
  Ik reis steeds met een officieel agentschap en niet met het eerste het beste busje dat zijn diensten aanbiedt !
  Vooraf de chauffeur even gade slaan zegt dikwijls ook al veel.

 18. Jan zegt op

  Ik geef je een goede raad neem nooit de mini bus
  Deze mensen zijn prettig gestoord alle dagen zware ongelukken met doden gewonden.
  Ik heb vorig jaar eentje een klap moeten verkopen om de bus te stoppen en we hebben toen taxi’s geregeld om onze reis voort te zetten naar koh chang.
  Ze moesten al die mafkezen het rijbewijs en bus afnemen.
  Groetjes jan al een aantal jaren wonend in Thailand

 19. Jan Kramer zegt op

  Dit probleem is niet alleen met een busje, maar ook met de taxi. Een paar geleden met een taxi vertrokken uit Jomtien naar vliegveld Bangkok. Nog in Jomtien viel de achterklep open en een koffer rolde eruit, moesten die chauffeur bij zijn schouder pakken want hij had nog niets in de gaten. In plaatst dat gauw de snelweg opschoot ging hij heel Pattaya door en toen begon de ellende ook meer dan 100 km. vrachtwagen voor bij en begon te knikkebollen. Zagen wij die grote wielen van die vrachtwagen weer voorbij komen. Wij moesten hem flink aan de praat houden. Angsten hebben wij uit gestaan.
  Maar wij blijven toch naar dit mooie land komen. Wie weet er een mooi app. voor ons in Jan Febr. of febr. Maart 2016
  Groetjes, Jan Kramer

 20. Aart zegt op

  Ja Wibart, dat kan ook met het vliegtuig. Maar die vliegen niet elke dag, en op de dagen dat ze vliegen alleen in de ochtend. Bovendien moet je ver van te voren reserveren. Er kunnen maar twaalf passagiers mee per vlucht. vorig jaar was ik ook te laar met boeken en nu kan het nog niet voor november. Het gaat hier dan om Kan Air.
  Maar zoals eerder gezegd, tot nog toe is het altijd goed gegaan. Met een korte plaspauze halverwege.

 21. Rick zegt op

  Nou ik zou zeggen welkom in Thailand en misschien beter welkom in Azië, kan best tegen gek rijden en heb zelf ook vaak hard gereden maar ga op vakantie om te relaxen en niet aan een zelfmoord missie deel te nemen.

 22. Patrick zegt op

  Het minibus fenomeen doet zich overal voor. Een dagexcursie in Brazilië, in Egypte, of de pendeldienst van Litouwen , Warshau of Bucarest naar London. Het is allemaal hetzelfde… Die chauffeurs maken er een obsessie van om hun volgende rit nog net ietsje sneller af te werken. Ik neem dus ook nooit gebruik van deze diensten. Liever iets meer betalen dan niet aankomen.

 23. Chiang Moi zegt op

  Ja ook ik heb 2x een ervaring met Thaise mini (doden) bus. 1e keer in 2011 van Bangkok naar Nakhon Sawan tijdens de flooding in oktober. Bus afgeladen en maar karren ik was blij dat ik er was.Terug gegaan via Pitsanalok (weggebracht door kennis) en met vliegtuig naar Bangkok. Ik zei nooit meer met een minibus. Maar soms zijn mensen hardleers (ik dus ook) en dit jaar (februari) zouden we met de minibus van Bangkok naar Jomtien gaan volgens mijn vrouw lekker goedkoop. Ik had het er al niet op maar ik dacht “ik probeer het maar”. Ik was al niet op mijn gemak gezien mijn 1e ervaring. We zaten met 15 man/vrouw opgevouwen in die doodskist en die man (chauffeur kan ik het niet noemen) reed dus echt als een gek, links en rechts inhalen en 140 km/u. ik zei tegen mijn vrouw bij de 1e stop gaan we er uit al moet ik gaan lopen. Zo gezegd zo gedaan er moest gas getankt worden net buiten Bangkok. We hebben verder een gewone taxi genomen naar Jomtien kosten 1500 THB ik had het er graag voor over. Dus nu echt NOOIT MEER!!!!

 24. lex k. zegt op

  Wat ik niet begrijp en ik citeer: ” Gelukkig zaten er twee militairen in onze minibus ” einde citaat, waarom grepen die militairen niet in, de gemiddelde Thai heeft behoorlijk ontzag voor militairen en als de situatie echt zo gevaarlijk geweest zou zijn en zij er wat van gezegd zouden hebben zou die chauffeur zeker rustiger aangedaan hebben.

  Met vriendelijk groet,

  Lex k.

 25. Aerts zegt op

  Ik ga al jaren naar Thailand en heb er ook al heel wat taferelen meegemaakt, ik heb natuurlijk een Thaise vrouw en die heeft gewoon het nummer van de mini bus of taxi opgeschreven,er hangt in ieder minibus of taxi een kaart met daarop een foto van de bestuurder en daar staan de gegevens op van de mensen die je vervoeren en het nummer waar je naar toe kan bellen je kan dit ook in het Engels doen ze helpen je dan graag verder en die taxi chauffeur krijgt dan een uitbrander van zijn baas of hij word ontslagen, dit heb ik al verschillende keren meegemaakt. ik ben een keer gewoon uitgestapt en weggegaan we waren nog maar net vertrokken in Bangkok en die taxichauffeur ging nog eerst gas tanken bandenspanning laten nazien koffie drinken en wij zaten nog te wachten en de meter liep maar door ik zij tegen mijn vrouw kom weg hier we nemen een andere taxi, en zo gezegd en zo gedaan, ja wat denken ze wel in het begin wist ik niet beter maar nu houden ze me niet meer voor de gek, maar ze proberen het steeds opnieuw met ons, het zijn en blijven rare kwasten die Thai, ze zijn natuurlijk niet allemaal zo hé er zijn ook hele goeie bij hé.
  ja als je vaak in Thailand komt weet je uit ervaring hoe het er aan toe gaat hé.
  Thailand is heel mooi en overal zal wel iets zijn hé.
  Maar als ik zo nog iets meemaak dan stap ik gewoon uit hé, ze rijden maar hard mar niet met mij erbij.

 26. Fred zegt op

  Ik heb mij eens laten vertellen dat die minivans alleen een verzekering hebben voor het vervoer van personen als ze een gele kentekenplaat hebben.
  taxi`s en bussen hebben die ook, dus als je wat overkomt met een busje waar geen (goeie) verzekering bij zit ben je helemaal de klos.

  Fred


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website