Laatst was ik op een lezing/presentatie bij de FCCT. Het onderwerp was het risico dat buitenlanders met bloedgroep O negatief lopen. Dit is omdat Thailand het land is met het laagste percentage van de bevolking, van deze bloedgroep ter wereld(0.3%). Heb je deze bloedgroep en heb je bloed nodig, dan heb je een groot probleem!

Er waren ook journalisten aanwezig en het volgende artikel uit The Telegraph belicht het onderwerp duidelijk: https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/why-having-negative-blood-type-can-death-sentence-thailand/

Ook de website hier in Thailand m.b.t. tot probleem is misschien niet bij eenieder bekend: https://www.facebook.com/groups/530700910639545

Hoop dat dit een interessant en misschien vaker terugkerend onderwerp op Thailandblog kan zijn?

Ingezonden door Rob

Toelichting

In Thailand vormt het hebben van een negatieve bloedgroep een potentieel levensgevaarlijke situatie, omdat er een ernstig tekort aan negatieve bloeddonoren in het land is. Dit tekort is voornamelijk te wijten aan de lage prevalentie van negatieve bloedgroepen onder de Thaise bevolking, waarbij slechts 1% van de mensen Rh-negatief bloed heeft. Als gevolg hiervan is er een beperkte beschikbaarheid van negatieve bloedtransfusies in noodsituaties, wat levensbedreigend kan zijn voor mensen met een negatieve bloedgroep die betrokken zijn bij een ongeval of een ernstige ziekte hebben. Bovendien zorgt het tekort voor lange wachttijden en extra stress voor zowel patiënten als medische teams.

Thailand beschikt over een nationaal bloeddonatieprogramma, maar het aantal Rh-negatieve bloeddonoren blijft ontoereikend. Het land zet zich in om het bewustzijn over het belang van bloeddonatie te vergroten en de bevolking voor te lichten over bloedgroepen. Internationale hulp en samenwerking kunnen eveneens een rol spelen bij het oplossen van dit probleem door kennis en middelen uit te wisselen.

22 reacties op “Waarom in Thailand een negatieve bloedgroep jouw doodvonnis kan zijn (lezersinzending)”

 1. Robert_Rayong zegt op

  Interessante info!

  Ik stel me de vraag als dit probleem zich enkel voordoet in Thailand of is dit een algemeen probleem overal ter wereld? Zoniet zou men in noodsituaties toch het nodige donorbloed kunnen verkrijgen via het buitenland, of is dat te simplistisch?

  • ruud zegt op

   Bij een noodsituatie zou er natuurlijk best eens onmiddelijk bloed nodig kunnen zijn.
   Dan is uit andere landen halen geen oplossing.

   Ik ga er wel van uit dat er voor noodsituaties er in de ziekenhuizen in de regio wel een kleine hoeveelheid bloed zal zijn te vinden.
   Maar of dat dan op tijd arriveert is een tweede.

  • Ton Egbers zegt op

   Herkenbaar: Ik woon in Indonesie met bloedgroep O-
   Ja, de universele donor, maar de minst flexibele ontvanger; kan alleen O- zijn.
   Ook hier in Indonesie zeldzaam, maar 0.18% (nog lager dan de genoemde 0.3%). En sowieso weinig donoren.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_distribution_by_country

 2. Erik zegt op

  Ik ben niet deskundig maar is een autologe transfusie niet de oplossing? Dan laat jij jouw bloed opslaan in een speciale bloedbank, m.a.w. je organiseert jouw eigen bloedvoorraad. Maar kent Thailand zoiets? Dat is een kwestie van onderzoeken. En het zal ook wel een paar centen kosten, maar dood is erger…

  • Ger-Korat zegt op

   Las bij het Rode Kruis dat bij noodgevallen alleen O negatief wordt gegeven want scheelt tijd en is voor iedereen geschikt. Dat veroorzaakt een nog groter tekort aan dit type bloed. In Nederland en België heeft 6,8 % van de mensen dit bloedtype en is dus niet zo zeldzaam als in Thailand.
   Er is wel een oplossing: betaal de O negatief donor 1000 baht per donatie en dan 4x per jaar. En laat de ontvangers betalen dan wordt men zich ook bewust van het probleem van bloedonatie en degene die al doneren zijn vrijgesteld bij een ontvangst, dan krijg je meer donoren.

 3. Chris zegt op

  Ik heb O-neg bloed en mijn (Thaise) vrouw toevallig ook.
  Ik lig er geen seconde wakker van dat er wellicht niet genoeg O-neg bloed is.
  Ik ben niet fatalistisch maar het noodlot kan toeslaan. Soit, zeggen de Fransen dan.
  En ik heb vertrouwen in de wetenschap die hard op weg is om O-neg bloed te maken.
  https://www.wired.com/2008/08/universal-blood/

  Ik ben trouwens VIP-bloeddonor en een paar jaar geleden wilde men mijn bloed niet meer hebben omdat ik boven de 60 was. Nergens ter wereld een probleem maar wel bij het Rode Kruis in Thailand, dat zegt zich zo zorgen te maken over de hoeveelheid O-neg bloed. UIteindelijk mocht het wel maar niet om de 3 maar om de 4 maanden. Ook Engelsen die in de gekke koeienperiode in de UK woonden mogen nog steeds geen bloed geven.
  Er gaan geruchten dat het bloed ook nog eens verkocht wordt aan China. Ik krijg bij donatie niet meer dan een koffie/chocolade en wat cake of een broodje.

  • Jos zegt op

   Ik heb ook O-neg.
   Aardig artikel maar het is wel “oud”.

   Vraag me af wat de stand van het onderzoek momenteel is.

 4. Willem zegt op

  Er zijn recent nog buitenlanders doodgegaan omdat er geen of onvoldoende RH – bloed donaties waren. Ook oproepen op de social media mochten helaas niet baten. Het is een trieste waarheid.

  Misschien is het goed dat als u RH – heeft en in Thailand woont alvast in uw omgeving, net name onder de groep farangs, navraagd wie er ook RH – is. Je kunt elkaar helpen, elkaars leven redden. Maar je moet het wel alvast weten.

 5. Chris Hammer zegt op

  In juli 2016 had ik bleof O neg. nodig in verband met ernstige situatie. Hoe men erin geslaagd is in ziekenhuis Hua Hin weet ik niet.Ik was buiten westen. Wel weet ik, dat de Ned. Ambassade mogelijk een rol heeft gespeeld. Ik ben de onbekende donor erg dankbaar.

 6. theo zegt op

  In 2005 was ik op vakantie in Pattaya tijdens de tsunami bij een medische post werden bloeddonoren gevraagd alleen o neg.al sinds mijn diensttijd in Suriname ben ik bloeddonor o neg. dus naar binnen ondanks mijn leeftijd 73 geen probleem.

 7. khun moo zegt op

  In de onderstaande tabel is te zien welke bloedtransfusies mogelijk zijn. Een ‘+’ geeft aan dat de bloedtransfusie mogelijk is, een ‘-‘ geeft aan dat deze niet mogelijk is. Van boven naar beneden is te zien welke bloedgroep kan doneren en van links naar rechts welke bloedgroep kan ontvangen.

  bloedgroep van de ontvanger
  A+ A- B+ B- AB+ AB- 0+ 0-
  A+ + – – – + – – –
  A- + + – – + + – –
  B+ – – + – + – – –
  B- – – + + + + – –
  AB+ – – – – + – – –
  AB- – – – – + + – –
  0+ + – + – + – + –
  0- + + + + + + + +

 8. Ed Olieslagers zegt op

  Heb zelf Rh A-.
  Nog een groter probleem!

  Heb Necrotizing Fasciitis gehad en beide benen geamputeerd.

  Toch was dat blijkbaar niet echt het probleem ondanks groot bloedverlies, maar weet eerlijk gezegd niet wat er achter de schermen allemaal is gebeurd om mij in leven te houden.

  • RNo zegt op

   Hi Ed,

   ik ben ook een van die personen met A negatief bloed. Nog geen bloedtransfusie nodig gehad hier in thailand dus duimen maar dat het nooit hoeft te gebeuren.

   Sterkte met je gezondheid.

 9. jean zegt op

  Heel mijn leven bloeddonor geweest, ben 69 jaar oud, maar in Thailand mag je niet doneren boven de 60 of als uw gewicht te hoog is kan het ook niet.
  Natuurlijk, ieder land heeft zijn wetten, maar ik vind dit nogal cru, geen bloed mogen geven omdat je te oud bent, in België kan het wel.

 10. Chris zegt op

  Soms lijkt het alsof er een taboe bestaat op doodgaan. Maar op geboorte staat nu eenmaal de doodstraf.
  Ik doe er veel aan om gezond te blijven, het leven te verrijken en op een menswaardige manier te leven maar ik heb niet in de hand welke bloedgroep ik heb, net zo min als ik ziekten die in mijn familie veel voorkomen voor 100% kan vermijden. Het is dus zelfgemaakte en onoplosbare stress als ik dat wel zou doen.
  Ik help met mijn bloed anderen maar daar houdt het mee op. Ik kan me geen zorgen maken over het al dan niet aanwezig zijn van O-neg bloed als ik het nodig zou hebben; net zo min als ik mij druk maak dat ik kan neervallen zonder hulp in de buurt. Ik heb geen leven als ik dat doe, en ik heb wel een leven met mijn O-neg bloed.

  • Ger-Korat zegt op

   Aardig geredeneerd maar dan weer vanuit je eigen situatie. Je zal naar 20 zijn en een motorongeluk krijgen of 30 en bij de geboorte van je kind veel bloed verliezen, zomaar 2 voorbeelden van degene welke nog een leven voor zich hebben en geen boodschap hebben aan de mantra dat van leven je doodgaat. Als 60plusser behoort je tot de 25% welke het leven al kennen, de overige 75% leeft liever wat langer dankzij bloeddonaties.

   • robert zegt op

    Iets beter lezen Ger, hij is niet onverschillig, hij lijkt zelf bloeddonor te zijn.
    Hij wil gewoon niet leven met de angst om dood te gaan, vrij vertaald. Niets mis mee.

 11. Willem zegt op

  Ik heb bloedgoep B negatief als patient en als donor positief .Een paar jaar geleden ben ik geholpen hier aan een aneurysma AAA , deed ik hier eenoproep op aanraden van mijn arts voor bloed.Die oproep werd een beetje negatief beantwoord en men zich afvroeg waarom ik die oproep plaatste door leken.Heb 5 dagen moeten wachten eer ze het bloed op voorraad hadden . Mijn aorta stond op springen en er was heel veel haast bij informeerde mijn arts. Achetaf hebben ze mij toch goed kunnen helpen .

 12. Henriette zegt op

  Een aantal mensen hierboven noemden dat je in Thailand boven de 60 geen bloed kunt doneren, en dat een aantal nationaliteiten. Ik ben daar zelf ook tegenaangelopen toen ik – tevergeefs – bloed probeerde te doneren n.a.v. een noodloproep op Social Media enkele jaren geleden.

  Dat was tot voor kort inderdaad het officiele beleid maar dat is eind Februari 2023 door het Thaise Rode Kruis eindelijk en gelukkig aangepast.

  Als je voor je 60ste ergens in de wereld bloeddonor bent geweest dan kun je vanaf nu in Thailand bloed geven tot je 70ste . Dit is helaas – nog – niet mogelijk als je nooit eerder bloed gegeven hebt.

  Verder kunnen nu mensen uit de UK, Frankrijk en Ierland, die voorheen geen bloed konden doneren, dat sinds kort wel doen. Ze moeten wel aangeven dat ze in die landen gewoond hebben. Vooralsnog wordt momenteel dan alleen de rode bloedcellen gebruikt; niet het plasma.

  Goede ontwikkelingen, maar de situatie blijft precair en zeer regelmatig zijn er noodoproepen voor (0) Rh neg bloed. Indien je in de gelukkige situatie bent dat je Rh neg bloed kunt geven, meld je dan bij het Thaise Rode Kruis, of laat je op een van de relevante Facebook groepen op de lijst zetten, zodat je gewaarschuwd kunt worden als er dringend bloed nodig is. (E.g. https://www.facebook.com/groups/530700910639545/ ).

  • robert zegt op

   Goed om te weten. Ik ben een jaar of 30 bloeddonor geweest, na volbloed alleen nog plasma, en geloof het of niet maar ik weet niet eens welke bloedgroep ik zelf heb…..en nee, ik heb de Sanguin donorpas niet meer dus kan het niet checken.Wanneer ik weer eens bloed laat afnemen in het ziekenhuis zal ik ze vragen om mijn bloedgroep te bepalen, wellicht kan ik mij dan ook aanmelden als donor, als ze mij accepteren (ben 63 ).

  • Chris zegt op

   “Als je voor je 60ste ergens in de wereld bloeddonor bent geweest dan kun je vanaf nu in Thailand bloed geven tot je 70ste . Dit is helaas – nog – niet mogelijk als je nooit eerder bloed gegeven hebt.”

   Volgens mij is dit niet correct, of men gaat af op wat de potentiele donor zegt, maar dat wordt niet geverifieerd. Dat kan natuurlijk af en toe ook helemaal niet.
   Ik was in Nederland heel lang geleden donor maar bendaar mee gestopt omdat ik vond dat de behandeling door het Rode kruis beneden de maat was. Ik ben daar in Bangkok weer mee begonnen toen er via Facebook een oproep kwam om voor een Thaise universitaire docent die leukemia had Oneg bloed nodig was. Dat heeft maar even mogen baten want de man overleed na een week.
   Vervolgens ben ik bloed blijven geven bij het Rode Kruis ziekenhuis tot het moment dat ik mijn 60-ste verjaardag passeeerde en mijn (ik dacht zeldzaam) bloed blijkbaar niet meer nodig was. Later werd dat hersteld maar mocht ik alleen maar om de 4 maanden bloed geven en elke keer werden er extra analyses gedaan op mijn bloed terwijlik nksmankeer en ook geen medicijnen neem.
   Dit is Thailand. Er zijn regels maar die zijn flexibel toe te passen als dat nodig is.

 13. Eddie zegt op

  Even reageren vanuit eigen ervaring , ik ben nu 76 , fit en gezond en de pech dat ik tot de
  “risicovolle “ O negatief bloedgroep behoor. O Neg. Is ook heel erg onderhevig aan beten van muggen ea. Als er 1 mug in de kamer vliegt heb altijd ik de eerste prijs en nog flink ook , heb hier in Thailand heb zowat elke dag beten . Bij navraag andere O Neg. groepsleden leverde me steeds hetzelfde antwoord op.

  Een andere O Neg. ervaring ,
  Ongeveer 10 jaar geleden ( dus toen al flink boven de 60 J. ). Op Phuket Beach Rd liep tegen een niet te missen bericht aan in het Engels met de dringende vraag voor bloed donors met O Negatief .
  Dit voor een jongen die een zwaar motorongeluk had gehad en O Neg. bloed was niet beschikbaar. Ondertekend getekend met een Nederlandse naam & Tel. Nr. Dus gelijk gebeld , de nodige info bekomen en ik zou de volgende dag naar het ( lokale bevolking !!) hospitaal in Phuket Town gaan.
  Me daar bij de juiste dienst bloed donoren aangemeld , eerst de nodige papieren invullen betreffende medische historie en dan de gekende slang er aan.

  Lig ik in een stoel tussen alleen Thaise mensen aan de bloedafname , komt er een jonge verpleegster naar me toe om me heel erg te bedanken om als Farang O Neg. te doneren want zegt ze , dit is weinig of niet beschikbaar en hebben we hard nodig.
  Ik kreeg plots een raar buikgevoel en zei ik onmiddellijk , dit voor mijn vriend ‘ naam “ en ze reageerde verbaast en wist daar niets van .
  Heb er dringend de hoofd verantwoordelijke laten bijhalen , een keurige dame en die sprak prima Engels , er dus zwaar de nadruk opgelegd dit deze donatie enkel voor mijn “ vriend” was ( kende de jongen niet zelf maar had alle info van zijn Nederlandse vriend ).

  Sterke taal gebruikt , dat ik mijn “ vriend “ wou zien , dit werd me afgeraden maar ik wou die “vriend“ toch steunen en om wat druk op de zaak zetten.
  Samen met de hoofdverantwoordelijke er naar toe , wat ik daar gezien heb in die zaal , ik bespaar U de details maar mijn hart werd toen zo klein … De dame bedankte met voor de steun met de info dat ze via Bangkok enkel 1 liter bloed O Neg. hadden bekomen en dat blijkbaar 0 Neg. Bloed niet lang houdbaar is ?

  Nog een handdruk met gouden raad voor mezelf erbij dat mensen met O Neg. beter niet zouden reizen gezien het grote risico om nergens geholpen te kunnen worden .
  Heb dit nog steeds in gedacht en ik reis nog steeds veel , ook in Thailand met de hoop van …

  Enige maanden geleden las ik in een B


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website