Beste lezers,

Of onderstaand nieuws of oud-nieuws is; ik zou het niet weten. Voor mij was het echter nieuw.

Ik ben in het bezit van een geel huisboek en onlangs werd me verteld dat je daarmee recht hebt op een Thais identiteitsbewijs, mits je geen crimineel verleden hebt. Dus op naar het gemeentehuis. Er moest wel een afspraak voor worden gemaakt, maar op de betreffende dag was het inderdaad zo gepiept.

Uiteraard moet je je paspoort met een kopie (ook van de visa-pagina) overleggen en je huisboek. Binnen een half uur stond ik weer buiten, in het bezit van de Thaise identiteitskaart. In de toekomst geen kopie-paspoort meer bij me maar een echte Thaise (rose) identiteitskaart. Kosten: 100 baht.

Nogmaals: ik weet niet of dit al langer mogelijk was; voor mij was het nieuw!

Groet,

Willem

19 reacties op “Lezersinzending: Recht op Thais identiteitsbewijs met geel huisboek”

 1. jacques zegt op

  Ik denk dat je dit document moet zien als een soort verblijfsdocument, welke wij in Nederland kennen.
  Goed dat dit mogelijk is. Je wordt natuurlijk niet hiermee een Thaise onderdaan. Bij nationaliteit zal dan de Nederlandse zijn ingevuld. Altijd handig en dat voor 100 bath en wat kopietjes.
  Succes ermee Willem.

  • dontejo zegt op

   Hoi Jacques,
   Ik betaalde in Chayaphum 20 baht voor dit dokument.
   Groet, Dontejo.

 2. BramSiam zegt op

  Moderator: vragen over hoe je aan een geel boekje komt, worden niet geplaatst. Dat is al aan de orde geweest. Gebruik de zoekfunctie: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/geel-familieboekje/

 3. ruud zegt op

  Ik heb er proberen achter te komen, wat nu precies het voordeel is van die kaart.
  Je kunt er in ieder geval niet mee bij de bank terecht.
  Je kunt er ook niet op zien, of je nog een geldig visum hebt, dus je paspoort kun je ook niet zomaar thuislaten.
  Mogelijk dat in de toekomst de politie die mogelijkheid wel krijgt.
  Dan wordt het een stuk bruikbaarder.
  Ze noemen hem trouwens smartcard.

  Het heeft me er overigens niet van weerhouden er een aan te vragen, maar ik wacht nu al bijna twee weken op die kaart, maar het apparaat doet het blijkbaar nog niet.
  Het is nog te nieuw.
  Of dat aan het apparaat ligt is natuurlijk weer een andere vraag.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Het is nu al een tijdje.
  Blijkbaar was het eerst enkel voorzien voor zij die in het bezit zijn van een “Permanent Residence”, maar het wordt blijkbaar al enige tijd ook uitgegeven indien je een Tambien baan hebt.
  Men zegt er wel bij dat niet alle Amphoes het willen uitgeven (niks nieuw zoiets).

  Je moet nu niet verwachten dat het je meer rechten geeft. Het bewijst enkel je identiteit
  Een Thais rijbewijs heeft trouwens dezelfde waarde als identiteit.

  Voor de liefhebbers die het graag willen aanvragen of diegene die er meer willen over weten.

  Google maar even onder “ID card for Non-Thai’s ” en dan krijg je uitleg en voorbeelden genoeg te zien.

 5. Jan zegt op

  Een Thai rijbewijs is toch ook voldoende ? Eigenlijk hetzelfde als in Nederland als je geen rijbewijs hebt koop je een indentiteits kaart. Dat is inderdaad handiger dsnsteeds je paspoort mee te slepen.

 6. NicoB zegt op

  Dit is geen echt oud nieuws, dit is mogelijk sinds december 2015, is geen recht, als je de tekst goed leest van het bericht hierover is het zelfs verplicht, in hoeverre dit gehandhaaft wordt is een andere vraag..
  Beslist noodzakelijk om deze Thaise identiteitskaart voor een buitenlander te krijgen is het Gele Tabien Baan, niets gemerkt van een check inzake crimineel verleden bij instanties die daar iets van zouden weten.
  Deze roze identiteitskaart is levenslang geldig, dat staat in het midden onderaan deze kaart.
  De kosten zijn niet overall gelijk, iemand betaalde er 30 bath voor, een ander 100 bath, bij mijn Gemeente was het gratis.
  Wel opvallend, Thaise mensen hebben een ID-card waar de teksten in het Engels en in het Thais staan, terwijl deze roze alleen in het Thais geschreven is.
  Succes met het verkrijgen van deze card.
  NicoB

 7. Van Rysselberge Matta zegt op

  De prijs voor dit identiteitskaartje voor vreemdelingen die verblijven in Thailand kost 50 bath + 10 bath voor het plastiek hoesje.

  Men kan dit verkrijgen in de “amphoe” waar je woonachtig bent.
  Iedere “amphoe” (= administratief centrum) hanteert zijn eigen regels m.a.w. het is raadzaam eerst inlichtingen te nemen wanneer en hoe laat de dienst werkt voor uitgave van dit pasje. bv in Sansai enkel op vrijdag van 15:00 tot 17:00 en belangrijk welke documenten moet je voorleggen (hier enkel origineel geel boekje tonen en origineel paspoort)

  Zoals altijd zullen de ‘grote lijnen’ wel overal min of meer overeenkomen.Maar het is best mogelijk dat ze in die bepaalde amphoe kopijen vragen en enkele kilometers verder niet

  Het identiteitskaartje (roze) dient om je identiteit te staven! Sommigen beweren al dat dit kaartje het gele boekje vervangt!

  Voordeel van dit pasje is dat je, je paspoort veilig kunt thuislaten. Het is handiger om mee te nemen ( is even groot als een bankkaart)

  Echter ze geven wel de raad mee, als je naar een andere provincie gaat om je paspoort (origineel ) dan ook best mee te nemen.

 8. dontejo zegt op

  Misschien handig bij bezoek aan een nationaal park.
  Dontejo

  • KritiKus zegt op

   Dat zou niet mogelijk moeten zijn, daar de regel nu is dat alle NIET Thai de hogere prijs moeten betalen. Maar door de bekende (Thaise?) onkunde, zou het ongetwijfeld gebeuren dat ze het als een Thaise Nationaliteits Kaart aanzien o.i.d. 😉 . Een Thais rijbewijs werkt nu helaas niet meer …

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat is eigenlijk wel juist.

    Ik herinner me dat daar een hele tijd geleden nog eens wat over verschenen is.
    (Vraag me niet meer waar, want dat weet ik niet meer).

    Daarin stond dat, om in aanmerking te komen voor de “Thaise inkomprijs”, het voor buitenlanders niet volstond om documenten te tonen die zijn uitgegeven door de Thaise overheid, zoals o.a. het rijbewijs, Yellow Tambien Baan, etc…
    De enige criteria om in aanmerking te komen voor de “Thaise prijs” was, of die persoon de Thaise nationaliteit heeft of niet.

    Normaal komt je dan ook met deze kaart niet in aanmerking.

    Moet je in de praktijk nu toch enkel de Thaise prijs betalen, dan hebt je geluk. Mooi meegenomen denk maar.
    Wordt ondanks het tonen van deze ID kaart, Thai rijbewijs of wat ook, dan toch de “niet Thaise prijs” aangerekend, dan doen ze eigenlijk maar gewoon wat volgens de richtlijnen voorzien is.

    Persoonlijk denk ik dat, en dit in de meeste gevallen, het nog wel zal lukken om in de “Thaise prijzen” te vallen wanneer je deze ID kaart, of een Thai rijbewijs toont.
    Hangt wat af hoe ijverig ze hun richtlijnen lezen, en hoe strikt die leidinggevende het wil toepassen.
    We weten allemaal dat zulke dingen onvoorspelbaar zijn, en niet alleen wat “inkomprijzen” betreft.

    • KritiKus zegt op

     Thais rijbewijs trappen ze nergens meer in, zijn te veel Farangen die dat hebben. Afgelopen maand ook 4 x tevergeefs geprobeerd ;-(

 9. Ruud zegt op

  Je moet je wel realiseren dat je nog steeds je verblijfsperiode moet kunnen aantonen en dat betekent gewoon dat je minimaal ook een cooie van je nederlands cq belgisch paspoort bij je moet hebben incl de visumpagina.
  Wel duur!! Ik heb maar 60 THB hoeven te betalen, en krijg korting op vele entree net als de Thai!!
  Ruud

 10. m van pelt zegt op

  Ik ben van mening dat het belangrijkste misschien hier nog niet vermeld is!
  Op de I d kaart staat ook je bloedgroep op!
  Misschien wel zo handig bij eventueel bloedtransfusie , ongeluk in het verkeer is hier toch zeker heel reel
  En ja de ziekenhuizen kunnen de pas ook uitlezen ,heb geen ervaring mee !!
  Maar heb gelijk gevraagd op de amphur ,het is de zelfde kaart als een thai alleen dan voor farang .

  En even voor NicoB ! het is niet levenslang geldig maar 10 jaar links onderaan sta de datum van uitgiften en dan daar naast in het midden tot wanneer geldig

  • NicoB zegt op

   Dat is dan ook weer nieuw voor mij, heb het nagevraagd, da’s nou weer het mooie en verrassende van Thailand. In Thailand is het niet ongebruikelijk dat als je een bepaalde leeftijd overschrijdt om een levenslang geldige card te krijgen. Vanaf welke leeftijd weet ik nog niet. Maar goed, dat blijkt nu hier ook het geval. Op mijn roze buitenlander ID-card staat geldig: levenslang! Dat schijnt ook te kunnen gebeuren met je rijbewijs. Beetje ouder worden en je krijgt er ook 1 voor levenslang. Mooi toch dit soort dingen in Thailand!
   NicoB

 11. Jacob zegt op

  Keurige service hier in Bueng khong long,na de middag pauze binnen gelopen met gele boek,paspoort
  alsmede copieen van beiden,handtekening op de copieen foto maken en na 20 minuten weer buiten staan
  met de nieuwe ID kaart,kosten:hier in Bueng khong long : gratis en een glimlach toe.

 12. Happy man zegt op

  Ik heb sinds kort ook de ID card, wat ik heb gezien bij het afgeven dat er 2 periode,s zijn nl 10 jaar of levenslang ik denk dat er een leeftijd grens is tot 60 of 65 jaar geldig 10 jaar en ouder levenslang.
  Ik heb al 2 keer hetzelfde betaald als een Thai, 1 keer bij een museum en 1 keer bij een waterval er werd mij daar ook verteld dat men een Thai,s rijbewijs niet meer accepteert , dit zal ongetwijfeld wel verschillend zijn in sommige regio,s en op heel veel plaatsen hebben die card nog nooit gezien.
  Dus alleen maar voordelen, prima gedaan Thailand.

 13. dontejo zegt op

  M van Pelt,

  Op mijn kaart staat links onderaan de datum van uitgifte en
  dan ernaast in het midden geldig levenslang !
  Groet, Dontejo.

 14. janbeute zegt op

  He , dit is voor mij iets nieuws , ik wis dit niet dat dit bestond .
  Ik heb het gele huis boekje inmiddels al jaren , betaal zelfs tax in Thailand al voor enkele jaren dus ook van hun krijg ik elk jaar weer een residents verklaring , heb zelfs ook alle Thaise rijbewijzen .
  Dus volgende week op naar het Amphur hier in Pasang .
  Ik denk dat de eerste reactie is zo als altijd , go to your embassy .
  ik lees in de reacties , dat het niet zo veel voorstelt of meerwaarde geeft .
  Maar toch leuk voor mijn verzameling .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website