De trouwe TB-lezer weet waar het hier om gaat. De weigering van Nederlandse zorgverzekeraars om bedragen te noemen in hun Statement of Insurance, waardoor Thailandgangers genoodzaakt zijn tot het afsluiten van een extra reisverzekering met medische dekking (momenteel US$ 20.000).

Omdat het al weer enige tijd terug is, dat hierover is bericht, wil ik enkel melden dat er wel degelijk plannen worden uitgewerkt om dit probleem uit de wereld te helpen.

Voordat men nu allerlei vragen hierover op dit forum deponeert, moet ik uitdrukkelijk vermelden dat ik nu ook niets meer weet, anders dan dat de kwestie zeker niet in de vergetelheid is geraakt. En zodra ik meer weet, zal ik hierover verder berichten.

Ingezonden door Haki


» Laat een reactie achter


Rating: 3.80/5. From 5 votes.
Please wait...

20 reacties op ““STATEMENT OF INSURANCE” nog steeds actueel – korte update”

 1. Waarschijnlijk wordt het probleem opgelost door de tijd. De kans is groot dat na 1 juli er geen verzekeringsverklaring meer nodig is omdat de Thailand Pass wordt afgeschaft.

 2. andre van schaik zegt op

  Ik denk dat de verzekeringseis blijft bestaan omdat ze hier worden geconfronteerd met een groot aantal farangs die niet verzekerd zijn en/of de boel belazeren. Daar hebben ze nu genoeg van!
  Bij opname in een ziekenhuis wordt je direct geconfronteerd met een flinke dosis wantrouwen.
  Daar kunnen wij van meepraten.

  • Ger-Korat zegt op

   Een reactie gebaseerd op je onderbuik. De schade van niet betaalde rekening was 600 miljoen baht per jaar, zeg maar 15 miljoen Euro. Met voor de corona 39 miljoen miljoen bezoekers zou het volstaan om 40 baht ( 1 Euro) te vragen wat men toch al binnen niet al te lange tijd gaat heffen ( 500 baht bij het inreizen ?) Een extra verzekering is dan ook onnodig.

   • Ger-Korat zegt op

    Het ging dan om niet betaalde rekeningen. Nou we weten allemaal dat de buitenlanders dubbel zo niet drie maal zoveel mogen betalen in de ziekenhuizen ten opzicht van de Thais. Het bedrag aan niet betaalde rekeningen mag je dan gerust halveren.

    • mattheus zegt op

     Ik ben dan blijkbaar de enige domme farang die niet weet dat ik 2 of 3 x zoveel betaal.
     Ik heb diverse ziekenhuizen in Chiang Mai bezocht in de afgelopen 15 jaar en ik weet dat ik daar net zoveel betaal als Thai.
     Ik heb het dan over de particuliere ziekenhuizen.
     En voordat u vraagt waarom ik dat weet, wel omdat ik dat meerdere malen gecontroleerd heb.
     Ik vind het ook niet prettig als een Thai voor een doktersconsult 400 tot 600 baht betaalt en ik 1.200 tot 1.800.
     Oh ja bij het RAM hospital krijg ik bijvoorbeeld dezelfde “klantenkorting” als een Thai.

     • Ger-Korat zegt op

      Particuliere ziekenhuizen vragen eerst een betalingsgarantie voordat een behandeling wordt gestart, deze hebben daardoor geen oninbare vorderingen. Van overheidswege is het 3 jaar geleden al wettige vastgelegd dat buitenlanders meer betalen, afhankelijk van wat voor soort buitenlander. Volg het nieuws dan blijf je geïnformeerd.

   • TheoB zegt op

    Inderdaad Ger-Korat,

    Zoals ik in mijn reactie (https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/koers-van-euro-t-o-v-de-baht-keldert/#comment-657533) op Raymond al schreef gaat de Thaise overheid in juni beginnen met het heffen van ฿300 per arriverende toerist. Dat is althans wat The Nation Thailand op 14-02-2022 schreef.

    https://www.nationthailand.com/in-focus/40012326

 3. Tonny zegt op

  Ik verblijf al sinds medio januari weer in Thailand en heb destijds bij het aanvragen van mijn Thailand Pass een verklaring van verzekering gevraagd aan mijn gewone Nederlandse zorgverzekering. Daarin werden geen bedragen genoemd, maar werd wel gewoon geacccepteerd. Ik ook in Thailand geen aparte verzekering af hoeven sluiten. Wat mij betreft gewoon proberen dus en nog niets afsluiten.

  • mattheus zegt op

   Dank voor je update Haki.
   Ook mij is bekend dat er achter de schermen aan een oplossing wordt gewerkt. Ik kreeg wel bericht van het SKGZ dat het nogal een poosje kan duren voordat mijn klacht wordt behandeld. Ik zit in dubio of ik de behandeling af moet wachten of tegelijk ook naar de rechter moet stappen.
   Er is namelijk moeilijk achter te komen waar, op welk niveau ed. de zaak is of wordt aangekaart, dus om te weten te komen hoe serieus de pogingen zijn.
   Voor de anderen, een groot probleem van de statement of insurance zit bij het aanvragen van de Non Imm O-A visum, daar wordt de verklaring wel degelijk gecontroleerd. Ik zie de verzekeringseis daar dan ook niet zo snel verdwijnen.
   Wat de Thailand Pass betreft is het bekend dat zeer regelmatig ook verzekeringen zonder bedragen worden geaccepteerd of er misschien gewoon tussendoor glippen wie weet.

   • haki zegt op

    Mijn voorlopig advies; Werk je claim bij de SKGZ af. je zult dan uiteindelijk worden uitgenodigd voor een hoorzitting in Zeist (althans dat was in mijn geval zo, maar dat was voor mij te laat omdat ik egen die tijd al weer in Thailand zat). Reken op eind van het jaar. Heeft dat geen effect, dan kun je altijd nog kosten voor juridisch advies maken. Maar misschien is dat allemaal niet nodig en wordt er voordien toch een oplossing gevonden, waar nu aan gewerkt wordt. Maar je ziet dat ik de vinger aan de pols hou en, afhankelijk of er nu eindelijk een oplossing komt, blijf ik voor dit onrecht vechten.

 4. Michel zegt op

  Om even op de verzekering terug te komen, ik heb een doorlopende reisverzekering bij de ANWB en daar kun je de bevestiging opvragen waarin ook de gedekte medische kosten met bedrag in worden vermeld.
  Mvg. Michel

  • Teun zegt op

   Michel, is dat een Engelstalige verklaring van de ANWB ?

   MVG, Teun.

   • Cornelis zegt op

    Ik heb deze verklaring, in het Engels en specifiek opThailand gericht, onlangs ook gebruikt voor de Thailand Pass. Op de ANWB site wordt dit een ‘landenbrief’ genoemd.

    • Teun zegt op

     Cornelis, hartelijk dank !
     Teun

   • haki zegt op

    We hebben het hier niet over een probleem van reisverzekeringen, maar over zorgverzekeringen. Je kunt vrijwel overal een reisverzekering afsluiten met vermelding van de bedragen, maar waarom zou je dat doen? We zijn immers allemaal als NL-ingezetene, via onze zorgverzekering al gedekt voor buitenlandse medische hulp. Maar als je graag dubbel op wil betalen….ga je gang.

  • mattheus zegt op

   Wordt bij de ANWB ook de dekkingsperiode vermeld omdat zij namelijk maximaal 180 dagen verblijf in het buitenland dekken?

   • Cornelis zegt op

    Op mijn verklaring staat’ The insurance provides coverage over the world, including Thailand, for a maximum period of 180 days per journey’.

  • haki zegt op

   We hebben het hier niet over een probleem van reisverzekeringen, maar over zorgverzekeringen. Je kunt vrijwel overal een reisverzekering afsluiten met vermelding van de bedragen, maar waarom zou je dat doen? We zijn immers allemaal als NL-ingezetene, via onze zorgverzekering al gedekt voor buitenlandse medische hulp. Maar als je graag dubbel op wil betalen….ga je gang.

 5. TonJ zegt op

  Zoals eerder in Thailandblog door enkele personen aangegeven:
  DSW geeft vanuit de basisziektekostenverzekering een dergelijke verklaring wel af, dus inclusief het door de Thaise regering vereiste bedrag.

  De opmerking van meerdere verzekeraars, dat geen enkele verzekeraar een bedrag noemt, of dat men zich beroept op het feit dat in de Zorgverzekeringswet geen bedragen genoemd zijn, is m.i. een uitvlucht of een smoes om niets te doen.
  Ohra verwees wel naar OOM, alwaar men dan een extra ziektekostenverzekering mag afsluiten voor honderden Eur per maand: leuk verdienmodel.

  Goed, dat dit onderwerp door Haki wordt opgevolgd, dank daarvoor.

  • TH NL zegt op

   TonJ, ik geloof niet dat de verzekeraars je met een smoes of uitvlucht niet willen helpen daar ik al twee jaren met een Menzis’ verklaring zonder een bedrag te noemen naar Thailand ben gegaan met de Thailand pass.
   Dat is niet geluk maar met de juiste wijze waarop op de brief is samengesteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website