Koers van Euro t.o.v. de Baht keldert

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 maart 2022

Beste lezers,

Ik hoor helemaal niets over de negatieve koersontwikkeling van de Baht tegenover de Euro. Van 39,5 tot vandaag 35,5. Toch een verschil van 4 Baht per Euro.
Wat zegt de Thailandblog lezer hierover?

Groet,

Robert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.50/5. From 8 votes.
Please wait...

37 reacties op “Koers van Euro t.o.v. de Baht keldert”

 1. Richard zegt op

  Het is meer dat de Euro enorm in elkaar zakt t.o.v. andere valuta. Zal zich wel weer herstellen op termijn

 2. khun moo zegt op

  De reden voor de koersdaling is voor de hand liggend.

  Maar inderdaad; het kan een aantal long stayers in Thailand danig in de problemen gaan brengen.

  Mischien zouden sommige zich minder afhankelijk van koers wisselingen moeten maken , door een groter bedrag op een thaise bank te gaan zetten , zodat ze minder afhankelijk zouden zijn van hun maandelijkse inkomsten.

  • Marcel zegt op

   Het kan ook andersom, dat je morgen of volgende maand meer THB voor een EUR krijgt.

 3. ruud zegt op

  Dat de Euro keldert lag wel in de lijn der verwachting met de oorlog die aan de gang is.
  Misschien dat de Thaise Baht volgt, mocht China besluiten dat, met alle aandacht op de Oekraine gericht, dit een mooi moment is om Taiwan binnen te vallen.

  De vraag is dan wat Amerika gaat doen.

  @khun moo, ik heb twee weken geleden al geld overgemaakt naar Thailand, zodat ik nu meer van mijn geld in Thailand heb, maar of dat wijsheid is zal de tijd moeten leren.
  Het geld is in ieder geval dichter bij me, wat een prettig gevoel is, en als de financiele wereld niet in elkaar stort kan ik er – als ik zuinig ben – een paar jaar mee vooruit.

 4. Bert Minburi zegt op

  Nou Robert ik wil er wel wat van vinden.
  Ik vind het namelijk helemaal @&€#%$# !!
  Een belangrijk deel van mijn inkomen voor buitenlandse investeringsmaatschappijen valt namelijk in Thailand.
  Pijnlijke ontwikkeling dus.
  Het is te hopen dat de rust nog dit jaar weerkeert.

 5. R.Kooijmans zegt op

  Waarom zouden we het op dit blog uberhaupt over de koers moeten hebben aangezien we er helemaal, maar dan ook helemaal geen enkele invloed op hebben?
  Praten over geld gerelateerde zaken kan nuttig zijn,maar van praten cq klagen over de koers zie ik echt het nut niet in.

  • khun moo zegt op

   Wanneer je daar mee kunt voorkomen dat bij sommige pensionades hun visum niet verlengt wordt, lijkt het me toch een goed idee om de mogelijkheid koersval euro ter sprake te brengen.

   Ik denk dat wanneer de koers bljft dalen er heel wat long stay visums niet verlengd gaan worden. Wanneer deze mensen vooraf hiermee rekening gaan houden kun je problemen voorkomen.

   • chris zegt op

    De Thaise regering kan het bedrag van 400.000 of 800.000 Baht ook naar beneden aanpassen, of niet?
    Geen centje pijn. Ik lig er niet wakker van en kijk eigenlijk nooit naar de koers.

    • Raymond zegt op

     En waarom zou de Thaise regering deze bedragen moeten aanpassen? Moeten ze dan voor iedere muntsoort een ander visum bedrag eisen. De roebel gaat omlaag, ojee, dan mogen de Russen een lager visumbedrag storten,, ojee de dollar gaat omhoog, dan mogen de Amerikanen een hoger visumbedrag storten. Dit is toch je reinste onzin. Thailand mag toch zeker zijn eigen muntsoort gebruiken voor hun eigen visumregels. Dacht U soms dat de euro allesbepalend is in deze wereld en alle andere landen zich maar moeten aanpassen?

     • chris zegt op

      Beste Raymond,
      Ik heb het helemaal niet over MOETEN, maar KUNNEN.
      Ik denk dat de koers van alle munten omlaag gaat in de komende tijd en overal de prijzen omhoog. De Thaise regering compenseert ook de eigen, arme bevolking daarvoor.
      Men zou – in het verlengde daarvan – kunnen overwegen de jaarlijkse bedragen te verlagen, voor iedere expat.

      • Raymond zegt op

       Moderator: discussie bij Thailand houden svp.

      • Raymond zegt op

       Beste Chris, ik begrijp jou overwegingen, maar wereldwijd stijgen de prijzen en. andere landen compenseren ook hun burgers voor oplopende prijzen. En net zoals in Thailand zullen die kosten toch ergens op verhaald moeten worden. Of we daar blij mee moeten zijn is een ander verhaal. Maar begrijp me niet verkeerd, van mij mogen ze het ook gerust overwegen om de expats tegemoet te komen, maar daar verwacht ik heel weinig van.

     • TheoB zegt op

      Omdat Raymond,

      Die bedragen ooit ingevoerd werden om als betalingsgarantie voor mogelijke ziektekosten te dienen en Thailand in juni (oorspronkelijke invoerdatum april) begint met alle per vliegtuig arriverende buitenlandse toeristen bij aankomst ฿300 te laten betalen om 20% daarvan te gebruiken voor dekking van zorgkosten na ongevallen (max. ฿500k) en overlijden (max. ฿1M). De rest van het geïnde geld (80%!) zal worden verdeeld tussen luchtvaartmaatschappijen (welke?) en het nationale fonds voor toerismebeleid, ten behoeve van infrastructuur voor toeristische topbestemmingen en basisvoorzieningen zoals openbare toiletten (verboden voor Thai?).

      https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-wil-500-baht-toeristenbelasting-al-volgend-jaar-invoeren/
      https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2195359/tourist-fee-could-be-nail-in-coffin
      https://www.nationthailand.com/in-focus/40012326

      • Raymond zegt op

       Beste Theo, mijn reaktie was op het feit dat er gesteld werd dat de Thaise regering misschien wel de bankstortingen voor visa zou kunnen verlagen vanwege de veranderde koers euro/bath. Uitsluitend en alleen daarop heb ik gereageerd. Al hetgeen wat jij nu zegt heeft niets te maken met de koersverhouding euro/bath. Als alle toekomstige plannen doorgaan zou dat misschien wel een reden kunnen zijn tot een verlaging, maar zoals ieder mens wel zal weten wordt er praktisch nooit verlaagd, eerder verhoogd. Ik denk dus helaas Wishfull think ing. De

       • Raymond zegt op

        Heb het nog even gecheckt Theo. Het gaat volgens jouw bronvermelding om 500 tb (dus gen 300) per inkomende reiziger. Dit heeft dus niets met bankstortingen voor longstayers te maken, waarover jij reageert. Bovendien, als mensen voor een paar bath koersverlies en, zoals jij wilt, 500 tb bij binnenkomst kwijt zijn, in financiele problemen komen, dan noem ik dat een zeer slechte voorbereiding voor iemand die langer in Thailand wilt verblijven.

       • TheoB zegt op

        Ik reageerde vooral op jouw eerste zin (“En waarom zou de Thaise regering deze bedragen moeten aanpassen?”) beste Raymond.

        Persoonlijk verblijf ik 6 tot 8 maanden per 12 maanden in Thailand met een verlenging van verblijf op basis van een visum Non-immigrant “O”. Dan val ik volgens mij ook onder de langverblijvers.

        De eerste 2 links die ik gaf waren van begin oktober 2021. Toen lag er een voorstel om niet ฿300 maar ฿500 ‘tourism tax’ per binnenkomst in te gaan voeren. De derde link is een bericht van 14-02-2022 waarin de ‘tourism tax’ definitief op ฿300 werd gesteld en de invoerdatum op (1?) juni.

        Met ingang van juni moet ik dus bij elke binnenkomst ฿300 neertellen voor ’n soort ongevallen-/overlijdensverzekering én, als garantie voor betaling van ziektekosten, aan de inkomens-/vermogenseis voldoen. Dubbelop als je het mij vraagt.

        Verder ben ik het wel met je eens hoor.

    • khun moo zegt op

     Chris,
     Wanneer je weet dat je zo wie zo aan de eisen tot verlenging blijft voldoen is er ook niet echt een reden om de koers in de gaten te houden.

     Voor de mensen die wel op het randje zitten vanwege hun gedaalde maandelijks inkomen in Baht en binnenkort het visum moeten laten verlengen lijkt het me wel gunstig om even de koers in de gaten te houden.

     Het verlagen van de 400.000 of 800.000 baht is een goed idee.(voor ons)
     Ik vrees vanwege het feit dat Thailand streefde naar een meer kapitaal krachtige toerist / pensionade aan te trekken dit bedrag de komende jaren weleens eerder verhoogd dan verlaagd gaat worden.

     • RonnyLatYa zegt op

      Trouwens ter info dat bankbedrag van 800 000 Baht is er al sinds 1998 en sindsdien onveranderd.

   • Ger-Korat zegt op

    De gemiddelde koers was 34,7 baht voor een Euro in 2019. Ik heb de afgelopen jaren hier in dit blog geen enkele reactie gelezen dat men een paar baht meer kreeg voor de Euro want dan zegt men dank je wel. Maar zodra de koers van de baht stijgt en men een paar baht minder krijgt heb je reacties die niet onderbouwd zijn omdat men geen weet heeft hoe een koers wordt beinvloed. R Kooijmans geeft precies het juiste weer wat men zou moeten doen namelijk niets. Het is zoals de zon welke opkomt en ondergaat, leuk om te weten maar je kunt er verder niets mee. Dat vele producten per 3 maanden een prijsstijging hebben van meerdere baht, vaak meer dan 10 procent per keer hoor ik niemand over klagen, maar wel zodra men iets minder baht krijgt bij omwisseling.

 6. Kristof zegt op

  Ja een slechte timing , ben net een condo aan het aankopen en dat maakt wel een serieus verschil .
  Maar ik denk wel dat het een goede prijs is ….. 83 m2 met 2 slaapkamers en badkamers op het 34 ste verdiep met zeezicht en privé strand in Bangsaen ( 195000 euro ) , advies altijd welkom. Thanks

  • henny zegt op

   Kristof, als de locatie naar jouw zin is, dan maakt de prijs dat wel waard. Gemiddeld is de prijs voor een condo in Bang Saen 60.000 baht per m2. Tel uit je winst!

   • RonnyLatYa zegt op

    60 000 Baht x 83 M2 = 4 980 000 zou daar een normale prijs zijn.

    195 000 Euro x 36 Baht = 7 020 000 Baht is wat Kristof betaalt.

    Welke winst of mis ik iets?
    Of was het sarcasme door te stellen “Tel uit je winst”

    Maar als iemand het de prijs waard vind, is de prijs altijd juist natuurlijk 😉

  • Jos zegt op

   Kristof,

   Ben echt benieuwd waar je ergens in Bangsean een hoogbouw condo kunt vinden op het strand. Ik ben daar woonachtig en zou niet weten waar er een dergelijk gebouw staat. Je maakt me nieuwsgierig.

   • Kristof zegt op

    Hey Jos ,

    Het ligt op de grens met Sriracha. Ik ben juist terug thuis na 3 weken Bangsaen .

    Groeten,

    Kristof

 7. rene zegt op

  Dat de euro keldert ligt misschien in de lijn der verwachtingen. Dan stel ik mij wel vragen bij het feit dat Thailand twee staatsgrepen gekend heeft, opstand in Bangkok met tientallen doden, maar de Baht geen krimp gegeven heeft, Integendeel hij ging naar omhoog.

  • khun moo zegt op

   Financiele markten zijn van meer dingen afhankelijk dan van staatsgrepen.
   Soms gaan door staatsgrepen de waarde van de munt zelfs omhoog.

   Ik heb even gezocht waardoor in 1997 de Thaise baht volledig instorte.
   https://iwofr.org/nl/aziatische-financi%C3%ABle-crisis/

 8. Leo Bosch zegt op

  Beste kun moo,
  Zou jij mij uit kunnen leggen, waar de longstayers een groot bedrag vandaan moeten halen om op een Thaise bank te zetten als hun inkomen zo laag is dat zij al financiële problemen komen als de koers een paar bath daalt.

  • Jos zegt op

   Sommigen zijn naar Thailand gekomen in de hoop hier goed te kunnen leven met een laag inkomen.

   Het leven is hier inderdaad relatief goedkoop. Als je echter niets van reserve hebt dan moet er niet veel gebeuren om in de problemen te komen. De Euro is nu wat gezakt en als ik de commentaren lees is dat al genoeg om heel wat personen de nodige kopzorgen te bezorgen.

   Je opmerking is terecht, als je met moeite het einde van de maand haalt hoe kan je dan een groot bedrag bijeen sparen?

   • khun moo zegt op

    Jos,

    Sparen zal voor sommige inderdaad niet mogelijk zijn, aangezien de prijzen ook in Thailand stijgen.
    Een groot bedrag is echter niet nodig.
    De maandelijkse inkomsten mogen aangevuld worden met een bedrag op de bank.
    Het totaal telt (bank slado + inkomsten).

    Verder ben ik een groot voorstander van het oprichten van verenigingen van en door Farangs.
    Hierbij kan, indien de nood aan de man komt , een bedrag aan een bepaald persoon beleend worden.
    Dat kan dan ook voor eventuele medische kosten, geestelijke steun of andere noodzakelijke voorzieningen.
    Ik weet dat de zweedse nederzetting in laem mae phim ook dit soort voorzieiningen opgezet heeft en veel verder gaan.
    Soms zie je ook dat een Farang in een isolement geraakt en naar alcohol grijpt.

    Er zijn ook diverse farangs die niet op een houtje hoeven te bijten , organisatorisch initiatief willen tonen en best bereid zouden zijn initiatief te nemen.

  • khun moo zegt op

   Ja Leo,
   Ik had die vraag ook wel verwacht.
   Dat kan best een probleem worden.
   Het hoeft ook niet gelijk een heel groot bedrag te zijn.
   Het gaat om de mix. geld op de bank en het maandelijks inkomen.
   Wat iik wil aangeven dat men er goed aan doet om er even over na te denken voordat men voor een onvoldongen feit komt te staan.

   Geld sparen zal voor de farang met de kleine beurs niet lukken neeem ik aan.
   In het uiterste geval zal men de auto kunnen verkopen of een stukje land.
   Men zou een poging kunnen wagen om een paar vakantie gangers of nederlandse familie een paar weken in huis kunnen halen en hiervoor betaald krijgen.
   Mischien een paar koeien verkopen indien men deze heeft.

   Alles beter dan Vrouw en kinderen in Thailand moeten verlaten en noodgedwongen terug naar nederland , 6 hoog in een flatje alleen moeten gaan wonen totdat men weer aan de voorwaarden voldoet lijkt me.

 9. Ger-Korat zegt op

  De gemiddelde koers was 34,7 baht voor een Euro in 2019. Ik heb de afgelopen jaren hier in dit blog geen enkele reactie gelezen dat men een paar baht meer kreeg voor de Euro want dan zegt men dank je wel. Maar zodra de koers van de baht stijgt en men een paar baht minder krijgt heb je reacties die niet onderbouwd zijn omdat men geen weet heeft hoe een koers wordt beinvloed. R Kooijmans geeft precies het juiste weer wat men zou moeten doen namelijk niets. Het is zoals de zon welke opkomt en ondergaat, leuk om te weten maar je kunt er verder niets mee. Dat vele producten per 3 maanden een prijsstijging hebben van meerdere baht, vaak meer dan 10 procent per keer hoor ik niemand over klagen, maar wel zodra men iets minder baht krijgt bij omwisseling.

  • Jacques zegt op

   Beste Ger-Korat, bij wie moeten we aankloppen en dank u wel zeggen als de koerswissel weer gunstiger uitvalt voor de euro. Dankbaarheid zou dan zeker op zijn plaats zijn hoor ik u zeggen. Waar gaat al het geld naartoe, dat als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat er door bepaalde groepen mensen grof aan verdient wordt is inmiddels bij een ieder wel bekend. Die onzin blijft maar doorgaan en het treft zeker Jan Modaal of lager die mijn inziens ook recht heeft op een fatsoenlijk leven in Thailand. Het gebrek aan betrokkenheid van een aantal mensen op dit blog stuit mij telkens weer op de borst.
   Die bedragen van 800.000 en 400.000 baht slaan nergens op. Leuk de hele dag naar je bankboekje kijken, naar je rijkdom, maar er feitelijk niets mee kunnen doen, want dan levert het gevaar op voor je verblijf in Thailand. Als je al weinig gewent bent en matigt dan kan je ook van minder leven in Thailand. Leven zoals de meerderheid van de Thai. Velen zullen wel moeten gezien het gemiddelde pensioenbedrag met een vaak niet volledig opgebouwde AOW. Geen vetpot zoals de beleidmakers in Nederland ons willen doen geloven. Ook het feit dat er bij de immigratie politie kantoren in Thailand verschillend wordt geëist m.b.t., de combi regeling is een doorn in het oog. Er zijn er bij die minstens 400.000 baht verlangen en bij anderen kan men volstaan met 100.000 baht of minder, al naar gelang men het bedrag van 800.000 baht weet te bereiken bij optelling van inkomen en vastgezet geld. Ik denk dat het veel verkassen gaat worden naar andere Changwats voor die groep die hiervan afhankelijk is. Ik heb het met ze te doen. Zou niet onwenselijk zijn als er een overzicht zou komen op dit blog, waar men wat verlangt op dit gebied. Nee de buitenlander vriendelijkheid is vaak ver te zoeken en niet alleen bij de Thaise overheid, dat valt met stelligheid niet te ontkennen.

   • Johnny BG zegt op

    Beste Jacques,
    Ik snap uw mening maar in alle eerlijkheid moet het toch bekend zijn dat TH als pensionado alleen geschikt is voor boven modaal? In de jaren 90 moest je aardig wat geld hebben en dat is daarna wat makkelijker geworden voor de boomers en nu wordt het voor sommige wat lastiger.
    Ooit was TH het beloofde land voor velen maar als het op een wisselkoers aankomt dan is bv Portugal een mooi alternatief. Een Thai mag met weinig inkomen in TH leven want het is hun eigen land maar dat geldt niet voor de veel rijkere medemens uit het buitenland. Het zij zo en de keuze is aan degene die er voor gekozen hebben. In TH wonen is geen moetje tenzij privebelangen om een keuze vraagt en daar moet men zich dan geen slachtoffer over voelen. Veel Thai hebben het velen malen slechter en ligt een luxe probleem op de loer.

    • Jacques zegt op

     Beste Johnny, een goede voorbereiding is noodzakelijk om een toekomstbestendig verblijf alhier te kunnen verwezenlijken. Je zelf rijk rekenen is nergens aan te bevelen. Ik ben het wel met uw stukje eens maar er zijn velen zaken die bijdragen aan het financiële deel van het verblijf. Er zijn voorbeelden te over van mensen die het niet hebben gemaakt in Thailand. Soms de schuld bij de individu, maar vaak ook vanwege omstandigheden en persoonlijk drama’s. Ik neem het mijn leven lang al op voor de minder bedeelden en daarom af en toe een een geluid laten horen van betrokkenheid is in mijn optiek hard nodig. We leven op een wereldbol en een ieder kan een goed leven hebben als we het elkaar gunnen. Hier ligt het grote gebrek wat op allerlei gebied ten toon gespreid wordt en door velen als normaal wordt getypeerd. Het programma dat in Nederland op de buis is over de grote ongelijkheid en welke door de heer Schimmelpenninck wordt gepresenteerd is een oogopener. Een dolende ridder in de woestijn, maar een man naar mijn hart.

     • Johnny BG zegt op

      Beste Jacques,
      De perfecte wereld bestaat niet en de sterkste of slimste overleeft de gekkigheid.
      Sander heeft een leuk programma gemaakt maar zou het passen in de Thaise gedachtengang?
      Kom je eindelijk uit de modder van armoede en dan moet je weer gaan delen.

 10. janbeute zegt op

  De baht mag hoog zijn de baht mag dan laag zijn, voorlopig tuft Janneman nog steeds voor minder dan 39 bahtjes iets meer dan een Eurootje de liter op zijn brommert alhier de wereld uit in Thailand en zelfs nog minder voor zijn 17 jaar oude Mitsch diesel.
  Dat kunnen ze in de lage landen en omstreken met hunner Euro niet tegen op 2.45 Eurootjes de liter.
  Dus alles is nog niet zo slecht in Thailand.

  Jan Beute.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Janneman,
   Zou het kunnen dat de Nederlandse regeringen het best wel gesnapt hebben? In grote landen zijn de prijzen lager want er moeten grote afstanden afgelegd worden vanwege bv de handel. In miniland Nederland zijn afstanden veel korter maar min of meer worden de afstandsprijzen gelijk getrokken met als winnaar de staat en dus haar bewoners en als beloning een goed wegennetwerk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website