Voor mijn werk woon ik al 11 jaar in Bangkok, nu zie ik veel lezers van dit forum al denken “wow fantastisch”.

I.p.v. de file sta ik in een volgestampte skytrain en een kantoor in Bangkok is net zo duf als een kantoor op de Zuidas. Na het werk kijk ik dan nog wat Nederlandse programma’s, als het internet het toestaat, zoals Voetbal Inside om tenminste nog wat Nederlandse humor mee te pakken. De humor op de Thaise televisie vind ik helemaal niks, kinderachtige schetenhumor.

Mijn leven is hier prima, enige wat ik minder vind is dat de vrijheid van meningsuiting sinds de militairen aan de macht zijn er niet beter op geworden is.

Ik koop nog wel eens wat magazines om wereldnieuws bij te houden, de Bangkok Post staat weinig kritisch in. Als je als journalist iets te kritisch bent dan kun je op zoek naar een andere baan of je draait de bak in.

Nu verscheen deze week “The Economist” niet dus heb ik “The Economist” gedownload, nu begreep ik al snel waarom “The Economist” niet in de schappen lag deze week. Er stond een waar verhaal over de Thaise economie in “The Economist” en dat mag niet. Er zou maar iets negatiefs naar buiten komen over Thailand, dat kan natuurlijk niet.

Het meeste nieuws wordt hier verdraaid of niet verteld. Als er maar iets negatiefs in een buitenlands blad staat dan verschijnt het blad die week niet in Thailand. In dit artikel stond bijvoorbeeld ook dat een 29-jarige moeder met twee kinderen een post op Facebook had gezet wat het militaire regime niet beviel, die moeder heeft 28 jaar cel gekregen. Haar vriend had het bericht gekopieerd en heeft 30 jaar cel gekregen voor een onzinnig bericht op Facebook. En zij zijn niet die enige die zulke straffen krijgen opgelegd. Ik had mijn vrienden aangeboden om het stuk te mailen maar zij zijn zelfs al zenuwachtig om dit via de e-mail te ontvangen.

Op het internet bestaat al helemaal geen vrijheid in Thailand. Wist u dat er al in 2010 zeker 110.000 websites waren geblokkeerd, en dat zijn er nu nog meer.

Hebben jullie toch maar geluk dat je alles mag schrijven en zeggen wat je wilt in Nederland. Na een tijdje hier wonen mis je de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zoals die in Nederland geldt.

Ingezonden door Louis

13 reacties op “Lezersinzending: Persvrijheid in Thailand wordt steeds minder”

 1. marcel zegt op

  quote van Louis “Nu verscheen deze week “The Economist” niet dus heb ik “The Economist” gedownload”.
  zou je dat stuk hier willen plaatsen over de ware economie van Thailand?

  • Redactie zegt op

   Dat mag niet zomaar i.v.m. auteursrechten.

  • Davis zegt op

   Misschien kan de inzender alvast de titel van het betreffende artikel vrijgeven, kunnen we zelf even op zoek?
   Ben namelijk ook geïntrigeerd geraakt.
   ;~)

 2. henry zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 3. Leo Th. zegt op

  Mooi geschreven Louis en zo blijkt maar weer dat werken en wonen in Bangkok ook gerelativeerd moet worden. Vorige week werd er in de Nederlandse pers bericht dat internationale mensenrechtenorganisaties hadden geconstateerd dat Thaise burgers onder het mom van majesteitsschennis steeds vaker tot ridicuul lange gevangenisstraffen worden veroordeeld. Straffen van 25 tot 30 jaar (!) zouden geen uitzondering zijn dus ik kan wel begrijpen dat je o.a. als journalist in Thailand op je tellen past.

 4. evert zegt op

  Moderator: Het gaat niet over Nederland.

 5. peterphuket zegt op

  Hoewel het niet alles zeggend is, en ook gescreend kan worden, is dat voor mij een belangrijke reden om mijn mail, en hetgeen wat ik lees op het web, via een VPN server te laten verlopen.
  Dan wordt er geen enkele website geblokkeerd, en kun je ook nog vrij zeggen wat je denkt.
  Nogmaals, het is geen wet van Meden en Perzen, maar je komt er wel een stuk verder mee.

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  Het lijkt er op dat sinds gisteren avond ook de website van de Belgische krant Het Laatste Nieuws werd geblokkeerd. Ik ben geabonneerd op de digitale versie en die krijg ik dus ook niet meer binnen.

  • gust zegt op

   Inderdaad Ronny,ook voor mij in chiang mai access denied

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik heb een bericht naar Het Laatste Nieuws gestuurd.
   Geen antwoord gekregen maar plots is HLN.be wel terug in de lucht. Mijn digitale krant is ook terug beschikbaar.

   • Khun Peter zegt op

    De Thaise censuur kan nooit buitenlandse websites blokkeren. Wat ze doen is de toegang via de Thaise provider blokkeren door filters. Er bestaan verschillende manieren om internetcensuur door middel van filters te omzeilen. Een voorbeeld is het gebruik van proxyservers. Deze sites worden zelf vaak niet geblokkeerd door het filter, maar kunnen wel informatie van wel geblokkeerde sites weergeven. Ook een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan gebruikt worden om een blokkade te omzeilen. De gebruiker kan via een VPN geblokkeerde websites bezoeken via een server in een ander land.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Khun Peter,

     Dat bedoel ik natuurlijk ook. Ze blokkeren de website zelf niet want dat kan alleen door hem te hacken. Ik bedoel natuurlijk het blokkeren via de Thaise providers.
     In ieder geval lijkt alles nu toch weer normaal.

 7. marcel zegt op

  Je kan ook TOR proberen te gebruiken – https://www.torproject.org/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website