Zoals velen van ons, verblijf ook ik hier in Thailand met een Non Immigrant “O” (retired)visum. Om te voldoen aan één van de eisen van verlenging van de verblijfsperiode met dit visum (en omdat mijn maandelijkse inkomsten hiervoor niet toereikend zijn) is, dat ik een Thaise bankrekening heb met daarop THB 800.000. Dit is een fixed account (spaarrekening), naast bijbehorende savingsaccount (wat in Thailand kennelijk de benaming is van een lopende rekening). Voor dat savingsaccount kun je een ATM-card nemen, wat echter NIET mogelijk is voor de fixed account.

Al jaren liep ik rond met de gedachte, wat te doen in geval ik kom te overlijden? De eerste reactie van velen was “neem toch een ATM-card” en breng je partner op de hoogte van je pincode, zodat zij dat geld nog van de rekening kan halen voordat de bank op de hoogte zou zijn van mijn overlijden. Afgezien dat dit waarschijnlijk niet echt legaal is, kan dus voor een fixed account geen ATM card worden afgegeven. Je kunt natuurlijk wel enkel een savingsaccount nemen, maar daar krijg je veel minder, of geen, rente op.

Toen kreeg ik de ingeving om dan maar een volmacht over die rekening voor mijn partner bij de bank te regelen. Afgezien dat dat veel moeite kostte (want de bank was niet happig op al die extra administratie) bleek mij achteraf dat een volmacht enkel geldig is bij “in leven” zijn. Dus ook niet ideaal.

Conclusie was dus om toch maar een Thaise advocaat op te zoeken om een testament op te maken. Niet makkelijk om een betaalbare advocaat te vinden. De meesten beginnen met THB 40.000/60.000. Dat was mijns inziens te bizar voor een simpel testament dat enkel over mijn Thaise bankrekening hoefde te gaan. Eindelijk, na een oproep van mijn kant op dit blog, noemde een lezer de naam van een geschikte advocaat; mevrouw Mrs. Orajith Srisuwanno, attorney at law, ([email protected]) uit Bangkok. Zij bleek bereid om voor THB 10.000 mijn testament in zowel Thais als Engels op te maken.

Alle contacten liepen via email en enkel voor de ondertekening diende ik naar haar kantoor in Bangkok te komen. Een getuige werd ook door haar geregeld!

Slotopmerkingen:

 • Je kunt in principe alles met haar via mail doornemen/opsturen en enkel voor ondertekening moet je naar haar kantoor (Bangkok) komen.
 • Mijn testament betreft dus enkel mijn Thaise bezittingen. Voor mijn belangen in NL dien ik een Nederlandse notaris in te schakelen om een afzonderlijk testament op te laten maken.
 • Het Thais testament is voorzien van zegel en stempel. Op de stempel is een datum ingevuld (zie bijgaande foto) en bij navraag bleek dat de datum te zijn dat de advocaat haar vergunning dient te verlengen.
 • Erfbelasting: Volgens de advocaat bestaat er niet zoiets als erfbelasting, doch het kan zijn dat de begunstigde van het testament inkomstenbelasting hierover moet afdragen.
  Mijn advocaat werkt op het kantoor van H. Toosi & Co, doch is gemachtigd om zelf ook (voor eigen rekening) rechterlijke zaken te behandelen.

Ingezonden door Haki

23 reacties op “Mijn ervaring met het maken vaneen Thais testament (lezersinzending)”

 1. BramSiam zegt op

  Bij Magna Carta law firm in Pattaya heb ik een tweetalig testament op laten maken voor ฿6.000. Goede service en snel geregeld.

  • haki zegt op

   Hoe lang geleden heb je dat testament laten opmaken? Want er zijn vast wel meer landgenoten in/nabij Pattaya/Jomtien, die geinteresseerd zijn. Ik vind het in rekening gebrachte bedrag erg laag, gezien mijn recente navraag bij diverse advocaten. Ook mijn advocaat heeft er jaren terug maar THB 5.000 voor gerekend en nu dus THB 10.000,

   Haki

 2. Walter E.J. Tips zegt op

  Goede informatie waar iedereen op jaren zich moet aan interesseren.

  Een gerucht: als je geen testament opmaakt en er zijn geen wettelijke echtgenote of kinderen dan gaat alles naar de Thaise Staat. Is dit waar?

  Een gerucht of al wet: erfenisbelasting is.zou ingevoerd worden, eerst voor grote vermogens boven de 50 miljoen Baht?

  Verder: ik dacht dat het mogelijk was/is bij een/alle banken een spaarrekening (ongsap) te openen op 2 namen. De eerste naam wordt dan gevolgd door “lae” d.i. “en”. Dus een van de 2 tekent voor afhalingen in het bankkantoor (de ATM kaart heeft de code en die kan gedeeld worden of niet). Misschien heeft iemand daar ervaring mee?

  Voor Belgen: het consulaat in de Belgische Ambassade kan je testament registreren. Als ik mij goed herinner betaal je daar Baht 4000 voor. Bedenk dat de eersten die weten of een Belg overleden is wellicht het consulaat is want ik vermoed dat de Thaise politiediensten nog altijd eerst de ambassade verwittigen bij het overlijden van een buitenlander.

 3. Lungfons zegt op

  Bij Isaan Lauwers in KORAT heb ik enkele jaren geleden 5000thb betaald. Thai en Engels

 4. Lung addie zegt op

  Beste Haki,
  zowat alles wat je schrijft klopt.
  Op een ‘fixed account’ heb je idd geen ATM kaart en ook geen pc-banking. Is typisch voor een FIXED account.
  Een volmacht geven is ook een probleem daar ze hier niet happig om zijn en dit enkel legaal kan gebruikt worden tot zolang de rekeninghouder in leven is.
  Een rekening gebruiken door een derde is, na overlijden van de houder, is ook in Thailand illegaal en strafbaar.
  Een Thais testament wordt steeds uitgevoerd via de rechtbank en mag enkel zaken betreffen welke over bezittingen in Thailand gaan.
  Een prijs van 10.000THB lijkt me schappelijk maar natuurlijk ga je hier reacties krijgen van mensen die het goedkoper kregen. Dat is normaal voor TB als het over prijzen gaat. Wat echter niet verteld wordt is of er een ‘uitvoerder’ van het testament voorzien is of niet, of het testament geregistreerd werd of niet …. dus appels met peren vergelijken.
  Betreffende de stempel welke de datum aangeeft dat de advocate haar licentie moet verlengen: is ook een normale gang van zaken. Indien de licentie niet zou verlengd worden, heeft ze geen bevoegdheid, als advocate, meer heeft en kan dus ook niet, als advocate, voor de rechtbank uw zaak kan inleiden. Ik vermoed dat de advocate zichzelf als uitvoerder aangeduid heeft, vandaar die stempel.

  Wat kan je nu doen om dit testament toch als totaal geldig te laten verder bestaan en geen problemen achteraf te ondervinden?
  U laat uw testament, met twee getuigen en de advocate, registreren bij de Ampheu. U zal daarvan een registratiebewijs ontvangen welke u overmaakt aan de begunstigde van het testament. Indien U komt te overlijden kan de begunstigde, probleemloos door gelijk welke advocaat naar eigen keuze, de inleiding van de procedure bij de rechtbank aangaan. Dit heeft geen gevolgen indien U het testament wil ongedaan maken of wijzigen daar, in leven, jij dit altijd kan opvragen bij de Ampheu,

  • haki zegt op

   Beste Lung Addie!

   Registratie: Wat je in de laatste alinea van je reactie schrijft, maakt mij enigszins ongerust. Wil je met je reactie duidelijk maken dat enkel testament bij een (nu) geregistreerde Thaise advocaat alsnog ongeldig kan zijn?
   Welke gemeente moet de registratie dan plaatsvinden? Waar ik nu verblijf in BKK en waar het testaament is opgemaakt?Of in Surin, waar ik denk te wonen als ik kom te overlijden. Het lijkt me trouwens een kostbare toestand om met 2 getuigen en advocaat een bezoek aan het gemeentehuis te moeten doen?

   Haki

 5. Hans Bos zegt op

  Mijn advocaat, Mam Patcharin uit Korat, heeft een condo in Cha am. En kon dus bij mij thuis in Hua Hin komen voor de ondertekening. Ik betaalde 3000 baht voor een tweetalig testament, maar dat is inmiddels wel een jaar of vijf geleden.

  • William zegt op

   Is nog steeds zo Hans.
   Heb een maand terug die zelfde prijs gehad van haar bij een aanvraag.
   Wel met de mededeling dat het om een ‘eenvoudig’ testament gaat.

 6. Ton rombouts zegt op

  Naar mijn mening is het opgemaakte testament pas geldig nadat dit is gelegaliseerd bij een notaris.

  • coco zegt op

   Dit is in Thailand niet nodig.

 7. thallay zegt op

  voor Pattaya kan ik verwijzen naar een Thaise advocate, spreekt prima engels, getrouwd met een Nederlandse deskundige.Ik ben de naam vergeten en heb alleen haar Thaise businesscard tel. 089 9062991/0898321977. Het kantoor doet meer dan alleen testamenten opmaken. Ik heb er zeer goede ervaringen mee. Gérard

 8. Rudolf zegt op

  Beste Haki,

  Je schrijft mijn partner, dus ik ga er van uit dat je niet getrouwd bent, en
  dan heel verstandig dat je een testament heb laten opstellen.

  Ik heb ook die 800.000 baht op de bank staan, voor mijn jaarvisa, ben getrouwd met een Thaise en heb laatst ook gevraagd, wat als er wat met mij gebeurd?

  Volgens mijn vrouw kan ze met de overlijdenspapieren en documenten die nodig zijn naar de bank gaan, en dan wordt het geregeld, omdat wij officieel getrouwd zijn, ons in Nederland gesloten huwelijk is hier officieel geregistreerd.

  Is dat inderdaad zo, kan zijn dan aanspraak maken op die 800.000 baht, dat jij of andere lezers weten?

  Rudolf

  • Frans zegt op

   Ik ben ook getrouwd met een Thaise en heb bij de yellow bank(Krung Thai)​op mijn rekeningformulier ingevuld dat zij over het geld kan beschikking na mijn dood. Ze kan dan naar de bank gaan met het bankboekje en zo het geld krijgen. Een rekening op 2 namen is niet handig daar de immigratie dan zegt dat de helft van jouw is en de helft van je partner.

   • Lung addie zegt op

    Beste Frans,
    ik heb reeds een verschillende dossiers van Thaise weduwen, gehuwd met een buitenlander, behandeld.
    Er is reeds een en ander veranderd in Thailand. Zo heb ik er reeds een paar gehad waar, met zoals hier geschreven wordt, die een verklaring bij de bank aflegden, waar NIET uitbetaald werd.
    Er wordt nu, door ‘sommige’ banken, ik schrijf speciaal tussen aanhalingstekens ‘SOMMIGE” een bewijs ‘BEWIJS VAN ERFOPVOLGING’ gevraagd. Dit kan verkregen worden in uw thuisland.
    De problemen doen zich namelijk voor, en dat is reeds meerdere malen gebeurd, ook al is de kans klein, dat er achteraf, nog andere erfgenamen, o.a. kinderen uit een vorig huwelijk, hun vaders deel , waar zij wettelijk recht op hebben, kwamen opvragen. Indien dit reeds, door de bank uitbetaald werd, hebben ze daar wel een deftig probleem en dus zijn ze niet zo happig meer.
    Een geregistreerd testament is wel het beste.
    PS| in Thailand kennen ze geen ‘notaris’ zoals in Nederland en Belgie. Hier is dat een ‘advocaat met notariele bevoegdheid’. Ook een nationaal bureau voor registratie van testamenten bestaat hier niet. Registratie gebeurt hier bij de Ampheu.

  • Leen zegt op

   Waarom 800.000 vastzetten terwijl 400.000 genoeg is als je gehuwd bent ?

   • Rudolf zegt op

    Hoi Leen,

    Ik heb liever een retirementvisum, omdat ik dat makkelijker vind, plus het feit, als er iets gebeurd in de relatie, kan ik gewoon verder met het retirementvisum.

    En als ik straks mijn pensioen volledig heb, kan ik voor de combinatie methode gaan met een inkomsten verklaring, denk namelijk dat ik net niet aan die 65K ga komen.

 9. eugeen zegt op

  Bij Magna Carta (zeer degelijk advocatenkantoor in Pattaya kost een testament geen 10000 baht. Een goed kantoor zal je ook de raad geven om in het testament te noteren dat het ook geldt voor bankaccounts die je in de toekomst op jouw naam in Thailand opent. Anders kan je elke keer een nieuw testament gaan maken.

 10. Hans zegt op

  Heeft er iemand ervaring met een goede notaris voor testament opmaken en graag prijs in Khon Kaen?
  Hartelijk dank voor de info. Hans

 11. Gino zegt op

  Beste TB lezers,
  Heeft er iemand ervaring met een goede advokaat betreffende testamenten en contractuele geschillen in Phuket ?
  Prettige feestdagen!

 12. haki zegt op

  Beste Hans & Gino! Zoals ik al gemeld heb, doet de advocate, waarmee ik de ervaring heb gehad zoals in het hoofdartikel omschreven, alles per mail met uitzondering van de laatste sstap, de ondertekening. Daarvoor zal je naar haar kantoor in BKK moeten.
  Haki

 13. Driekes zegt op

  Ik ben bij een rechtbank geweest, 2020 en deze zeiden dat ten allertijde na het overlijden van de persoon een advokaat de afhandeling doet en deze rekenen over het algemeen 10% over het bedrag van wat er op de rekening staat, ik heb dit van 2 mensen vernomen.
  Ik kan mij ook niet voorstellen dat er in een bedrag van 5000k alle kosten zitten verwerkt en zelfs bij 10k kan ik mij dit nog niet voorstellen maar misschien heb ik het verkeerd of zijn de regels veranderd.
  Je kan dus wel een registratie hebben via een advokaat ergens in het land of in je provincie maar de advokaat maakt alles in orde ook bij de bank ook al heb je het laten registeren bij de ampeur, het gaat altijd via een advokaat, als overlevende kan je dus geen kant op.
  Helaas weten we niet wanneer het onze tijd is maar je kan wel proberen zo weinig mogelijk op de rekening te hebben.

 14. Lung addie zegt op

  Beste Haki,
  ik stel voor dat jij mij persoonlijk contacteert via email. Dan kan ik je uitgebreid van antwoord dienen.
  [email protected]
  Ik heb persoonlijke ervaring en behandelde dit onderwerp reeds in verschillend dossiers.
  Ik hou me wel, en geef enkel LEGAAL advies, geen zijwegen of ‘van horen zeggen’.
  Groeten.

  • haki zegt op

   Beste Lung Addie!
   Zal ik doen zodra ik reactie heb van mijn advocaat. Deze heb ik gisteren, na lezing van jouw reactie, om uitleg gevraagd over de registratie. Reactie zal volgende week wel komen.
   Groet,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website