Lezersinzending: Lijfrente bij verhuizing naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
22 november 2016

Beste lezers,

Wie een lijfrenteverzekering heeft lopen en naar Thailand (of een ander buitenland) verhuist moet er rekening mee houden dat de verzekeraar bij afloop van het contract mogelijk geen direct ingaande lijfrente (periodieke uitkering) aanbiedt.

Dat betekent in het uiterste geval dat je alleen nog maar de mogelijkheid hebt je lijfrente in één keert uit te laten keren, met als gevolg dat je over het hele bedrag in één keer inkomstenbelasting moet betalen én een boete, de zogeheten revisierente, van 20%. Omdat het meestal om een fors bedrag gaat val je daardoor al snel in het hoogste belastingtarief en hou je mogelijk maar 30% van je geld over.

De reden voor verzekeraars om geen direct ingaande lijfrente te willen verstrekken is, dat er sprake is van een nieuw contract, waarbij het recht van het land waar je woont op van toepassing kan zijn. Daar willen ze niet aan.

Er is een oplossing en dat is dat je voordat je lijfrente afloopt al met je verzekeraar overeenkomt dat je je huidige overeenkomst na afloop voort wilt zetten als direct ingaande lijfrente. In dat geval is er geen sprake van een nieuw contract, maar van voortzetting van het bestaande contract, en blijft het Nederlandse recht van toepassing.

Nadeel is dat je geen vrijheid hebt om te gaan shoppen met je vrijgekomen lijfrente (je kan dit alleen met je huidige verzekeraar afspreken), maar dat nadeel is oneindig veel kleiner dan het nadeel van het in één keer uitkeren van je lijfrente.

Wie meer over de achtergrond wil lezen: www.aegon.nl/zakelijk/adfis-nieuws/kifid-over-aankoop-lijfrente-na-emigratie

Ingezonden door François

7 reacties op “Lezersinzending: Lijfrente bij verhuizing naar Thailand”

 1. Joop zegt op

  Shoppen als je in Thailand woont is al niet meer mogelijk. Alleen Flexgarant verstrekt dan nog een verzekering, maar zal daar binnenkort ook mee stoppen. Het wordt dus of je eigen verzekeraar of je eigen bank. Anders wordt het een uitkering in één keer. De fiscus is zich van dit probleem niet bewust en voert gewoon de heffing en revisierente uit (max. 52%+20%). Je houdt dan dus 28% van je centjes over.
  Kan je daar wat tegen doen?
  Nee.

 2. bob zegt op

  De betaalde boete en IB zijn vertrek naar buitenland (uitschrijven dus) het jaar daarop aftrekbaar c.q. terug vorderbaar via een aangifte biljet.

  • François zegt op

   Benieuwd waar je de onderbouwing van die informatie kunt vinden, Bob. Terugvragen van IB kan naar mijn idee uitsluitend als bij nader inzien blijkt dat je niet in het 52%-tarief had moeten vallen. Dan kan je er dus 10 of 20 procent vanaf knabbelen. Over terugvorderen van de boete kan ik niets terugvinden. Heb je een website of document waar hier meer over staat?

   • bob zegt op

    mijn accountant heeft dit via een ib aangifte geregeld en het is geen boete inderdaad maar revisie rente.

  • Rob Urbach zegt op

   Bob, kan je verdere uitleg geven? Ik heb voor mijn vertrek naar Thailand 2 lijfrentepolissen afgekocht. Ik zag niets in maandelijkse uitbetalingen pas vanaf mijn 65e jaar (2020) over een langere periode van jaren. Daarnaast bleek dat een een deel van het opgebouwde bedrag was opgebouwd als ik het goed heb na 2006. Toen is er nieuwe wetgeving van kracht geworden waardoor het deel van na 2006 pas vanaf 2025 maandelijks beschikbaar zou komen. Daarmee vond ik het nog onaantrekkelijker geworden. Ik heb mijn afkoop aan de belasting doorgegeven. En wacht nu op een verdere afrekening.

  • erik zegt op

   Boete? Het is geen boete, het is revisierente. Weet je zeker dat revisierente als verrekenbare voorheffing wordt beschouwd?

 3. Petervz zegt op

  Met middeling over een periode van 3 jaar is teruggave mogelijk als het inkomen in 1 van die jaren aanzienlijk hoger was dan de andere 2.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website