Lezersinzending: Wees positief en klaag niet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Coronacrisis, Lezersinzending
Tags: ,
10 april 2020

Wees positief en klaag niet. In deze moeilijke tijden is dat het beste wat je kunt doen. Nadat gesproken is over “ the Dirty Farang” is het beter een weerwoord te geven in je doen en laten. De minister heeft wel een beetje gelijk, net als overal in de wereld zijn er veel verkeerde figuren.

Het is niet moeilijk om de goede kanten te laten zien. Sinds 12 jaar help ik de “tribes” (de gevluchte mensen en kinderen uit Myanmar) in het grensgebied. Helaas kunnen wij er momenteel niet naar toe maar welgestelde Thai helpen nog steeds en wij houden contact. De rijke Thai helpen wel degelijk ook In Isaan (nee ik noem geen namen, is ook niet nodig )

En alle expats die moeten voldoen aan inkomenseis van 800.000 baht kunnen zeker ook een handje meehelpen. Als je eten besteld heb, een extra fooi of als Kerry komt met een pakket. Geef wat extras (jatmous).

Je tuin laten maaien of verzorgen, eens per week je huis laten schoonmaken , enz. al dat moet toch makkelijk mogelijk zijn. Betaal internet voor een familie met kinderen die geen internet kunnen betalen, Krat bier minder, zo wat. Ze zullen je waarderen, dat is mijn ervaring

Niet klagen over medische zorg, die is in mijn geval erg goed. Hetzelfde in het onderwijs er zijn vele goede scholen, mijn zoon heeft zijn Master, met diploma waardering in Nederland.

Wij leven in een ander land met andere gewoonten. Zo pas je aan, dat is niet zo moeilijk

Mazzeltof.

Ingezonden door Wayan

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Lezersinzending: Wees positief en klaag niet”

 1. Rob V. zegt op

  Ik ben hartstikke positief, mijn glas is halfvol. Maar dat weerhoudt me er niet van kritiek te hebben (klagen?) indien ik feitelijk onjuistheden zie of ongewenste, riskante scenario’s (denk aan hoe tot voor kort Thai als pinguïns in een rij in het OV reisden, het idee te hebben beschermd te zijn met een dun lapje stof voor de mond).

  Over het geheel genomen denk ik dat er maar weinig verkeerde figuren rond lopen dus waarom zou ik positief zijn? Juist daarom kun je wijzen op zaken waar het nog aan schort, mits in alle redelijkheid en met onderbouwde argumenten gebracht. Thailand is dan wel een ander land maar het zijn net mensen die er wonen. We hebben vergelijkbare zo niet dezelfde wensen, gevoelens en emoties. Zo veel verschillen wij niet. Een druppeltje water bij de wijn, een beetje flexibel zijn en van het goede uit gaan tot dat het tegendeel bewezen is. Je proberen te verplaatsen in de schoenen van een ander. Een stukje begrip maar zonder weg te kijken van minder aangename feiten. Of je nu in Thailand, Nederland, België of elders bivakkeert maakt dan niets uit. 🙂

  • Johnny BG zegt op

   Naar mijn idee zegt de schrijver zoiets als pas je aan en doe iets meer voor een ander zodat je je als buitenlander geaccepteerd wordt in een heel nationalistisch land.
   Jouw insteek is dat je de normen en waarden die jij vanuit Nederland kent wil opleggen aan de Thai en wat vergelijkbaar aan opstoken is want wie zegt nu dat die normen en waarden juist zijn?

   Als mijn linker buurman gaat zeggen hoe ik mijn huis moet schoonmaken en mijn rechter buurman zegt ” ik help je ff met de tuin schoonmaken” dan weet ik wel wie ik meer waardeer.

   Iedereen als zielige zieltjes zien is niet empathies maar een vorm van betweterij en komt dichtbij een nieuwe vorm van kolonisme.

   • Rob V. zegt op

    Ik geloof niet in Nederlandse of Thaise normen en waarden. Ik geloof dat we in de basis vergelijkbare normen en waarden hebben waar elk individu zijn eigen draai aan geeft. De Thai misschien iets vaker, ietsmeer met angst of ontzag voor autoriteit en de Nederlander iets vaker met wat tegengas.

    Als ik jouw buurman ben en ik zie je schoonmaken met koud water zonder zeep dan zeg ik misschien ‘buurman ik maak schoon met warm water en wat sop, wil je een flesje lenen?’. Als jij dan zegt ‘hah, nee zo doen we het al generaties, heb het zo van mijn grootje geleerd’. Prima, wil ik je nog helpen poetsen ook als je me niet verbied dat ik met warm water en een sopje aan de slag ga. Als je me echter geschreeuwd ‘buurman, pas je aan, doen zoals ik nog pleurt op’ , dan ga ik weer naar mijn eigen erf. 🙂

    Ben je dan een zielig zieltje? Nee ik vind je hoogstens eigenwijs. De Thai als individu is zeker niet zielig, maar met de autoritaire baasjes die het land kent en het volk onderdrukken, dat doet me wel verdriet. Of dergelijke paternalisme door de elite terug te halen is met een nieuwe vorm van intern kolonialisme (Zo kwam get huidige Thailand tot stand, onderwerping van kleinere koninkrijkjes en stadsstaatjes)? Geen idee.

    • Johnny BG zegt op

     Op sommige dingen zullen we het nooit eens worden en het is aangetoond in studies dat het van mening veranderen een beetje een verlies van de eigen waarde is en dat je dan kwetsbaarder wordt.
     Wij beiden geloven in iets anders en dat moet kunnen maar de perfecte wereld bestaat niet.
     Ik hou meer van het daadwerkelijk doen dan het uitdragen van wat goed is voor een ander.

     • Jacques zegt op

      Mensen worden vaak gekwetst door andere mensen die niet open staan voor andere mensen en meningen. Je kwetsbaar opstellen is soms een goede manier om een doel of verandering te bereiken, mits je wel met beide voeten op de grond blijft staan natuurlijk. Je zelf maar op de borst slaan op de momenten waarop je zou moeten weten dan je niet goed bezig bent is toch niet goed te praten. Sta open voor anderen en leer ervan want het eigen denken is vaak wat beperkingen oplegt die zorgen dat groei niet mogelijk is. Dit is waarom het zo belangrijk is dat mensen een goede schoolopleiding kunnen genieten en in een gezin opgroeien waar respect voor individuen aan de orde is. Dat dit bij velen ontbreekt zorgt zeker voor een maatschappij zoals die we in Thailand kunnen aanschouwen voor wie daar voor open staat.

    • chris zegt op

     De ruzies binnen de EU over gelden ter leniging van de nood die door CORONA is veroorzaakt toont al aan dat er grote verschillen zijn in normen en waarden tussen Italie, Spanje, Nederland en Duitsland. En dan gaat het niet zozeer over geld, maar over een goede boekhouding, afspraken en controle over het uitgeven van het geld, transparantie e.d.
     Ik durf de stelling wel aan dat het onder de mat schuiven van (of het ontkennen van) de verschillen in waarden en normen (op velerlei vlak) tussen de EU-landen een van de belangrijkste struikelblokken voor de EU is.

  • mattheus zegt op

   Vreemd dat ook in steeds meer Europese landen dat dunne lapje stof voor de mond ook verplicht is gesteld. Wat zijn er toch veel pinguïns in de wereld. Overigens de Thai dragen in toenemende mate dat “nutteloze” lapje dunne stof voor hun mond, dus niet tot voor kort volgens mij.

 2. Cornelis zegt op

  ‘De minister heeft wel een beetje gelijk’: meen je dat nou ècht of ben je gehersenspoeld door je omgeving?

  • Wayan zegt op

   Ja Cornelis , Dirty ? Zeer zeker , als ik zie hoe Sommige zich gedragen bij immigratie is meer dan een schande..
   En wees positief , is meer , is de hulp die je kunt geven in je omgeving, dus vraag eerst aan jezelf , wat kan ik nog doen, anders gezegd, Geen Woorden maar Daden,
   Bovendien vind ik dat er goede maatregelen worden getroffen in Thailand, velen weten nog niet wat Corona is en betekend, Dus woorden over pinguïns zijn ongepast.

   • Rob V. zegt op

    Maar hutje-mutje bij elkaar staan is toch zeer te ontraden in deze tijden? De Thaise autoriteiten zijn hier flink te kort geschoten en hebben hun burgers op zijn minst aan onnodige risico’s blootgesteld als dan niet ronduit schuldig aan hun burgers vals voorlichten dat je met een doekje voor de mond beschermd bent tegen Covit verspreiding. Dat is natuurlijk niet leuk, en sommige lezers zullen mij dan wel een zeur of een zuur vinden. Ach ja, dan haal ik mijn schouders op. Meningen verschillen nu eenmaal. Als iemand anders de Thaise aanpakt prijst op basis van dezelfde waarnemingen dan mag dat.

  • Peter zegt op

   Ja ook ik schaam en moet de minister een beetje gelijk geven.
   Als je ziet dat nagenoeg alle Thais mondkapjes dragen en dat sommige buitenlanders ook Nederlanders dat niet doen dan is dat een schandelijke vertoning.
   Ja, wellicht helpen mondkapjes niet. Wellicht heeft dat zelfs averechts effect ik zou het niet weten.
   Maar wat ik wel weet dat als een Thais te maken heeft direct of indirect met corona en stel je eens voor een kind of vader of moeder of broer of zus is er aan overleden. Stel je eens voor. En dan zie je die buitenlanders die respectloos zonder maskers rondlopen en je bent Thai. Dan ga je die buitenlanders geen bloemetje geven. Dus het gevolg is dat buitenlanders misschien spoedig zich minder veilig in Thailand kunnen verplaatsen. Een Nederlander is geen Thai en een Thai geen Nederlander. Zijn wij hier nog wel veilig door dit gedrag.
   Redactie dit is niet om mensen te veroordelen dit is een schrijven niet om te waarschuwen voor Corona maar om te waarschuwen voor een ander gevaar. . Ik vind het eng. De veiligheid is in gevaar door dit gedrag.

   • chris zegt op

    Een van de redenen dat dit land niet echt vooruitgaat is dat teveel mensen niet zelfstandig en kritisch hebben leren nadenken over hetgeen zich in hun buurt, dorp, stad, land en in de wereld afspeelt. Maar min of meer klakkeloos instructies van hogerhand, te beginnen met het dorpshoofd, opvolgen.
    Stel je als Thai eens voor dat een van je familieleden overleden is door een brommerongeluk met Songkran, aangereden door een dronkelap achter het stuur. Zou je dan niet iedereen aanraden niet te drinken als je nog moet rijden. En zou je zelf niet vanaf dat moment alcohol uit je leven bannen?Waarom sterven er dan nog steeds jaarlijks 24.000 Thais op de wegen?Want ELKE Thai kent wel iemand die door een verkeersongelukom het leven is gekomen. Niet een Corona dode, en gelet op het aantal doden door het virus gaat dat ook niet gebeuren..

    • Bij iedere bevolking kan maar 5% zelfstandig denken. Dat is in Nederland en Belgie niet anders. Kijk maar eens naar de hysterie rondom het coronavirus.

   • Rob V. zegt op

    Ik lees angst in dit bericht. Naar beneden kijkje, mondje dicht in de rij aansluiten en vooral geen blijk geven van een andere mening. Volgzaam zijn, luisteren. Nadenken, beleefd wijzen op feitelijke onjuistheden en acties van de autoriteiten veroordelen waar de mensen de dupe van zijn? Nee nee, mondjes dicht, snaveltjes toe. We zijn immers te gast??

    Nou, ik ben maar wat blij als gasten beleefd hun eigen visie verkondigen. Als een Thai hier in Nederland perse met een zelfgemaakt mondkapje op wil lopen ga ik ze niet vertellen dat dit Nederlanders bang maakt en we ‘dat hier niet doen’ of ‘dat het respectloos is je niet exact volgzaam te gedragen als de rest’. Hoogstens dat ik ze waarschuw dat hun afwijkende gedrag, ondanks dat het binnen de wet is, scheve ogen kan geven of racistische reacties van enkele mensen die zich niet in anderen kunnen verplaatsen.

 3. Hendrik zegt op

  Mooi geschreven Wayan, precies zoals ik er ook over denk.

 4. chris zegt op

  Helpen doen we allemaal natuurlijk. Dat bewijzen vele initiatieven in deze moeilijke tijd maar eens te meer.
  Maar hulp moet niet de gaten dekken die structureel zouden moeten worden ingevuld door een overheid. En daar riekt het nogal eens naar. Waarom zou de regering echt wat doen aan de situatie van armen, van vluchtelingen, van uitgebuite arbeiders in de visserij, van mishandelde olifanten als allerlei buitenlandse organisaties belangeloos en vooral onkritisch bereid zijn om daar tijd, energie en geld in te steken?

  Het is enerzijds lovenswaardig maar aan de andere kant niet goed dat de Bill Gates foundation 5 Miljard US Dollar in de gezondheidszorg in Africa steekt; in sommige landen meer dan de eigen overheid doet. Wie is nu de ‘baas’ over de gezondheidzorg in dat land?

  https://philanthropynewsdigest.org/news/gates-foundation-to-invest-5-billion-in-africa-over-five-years

  • John zegt op

   Beste Ruud,
   ik adviseer dat je je beter inleert in Thailand.

   De armen hebben allemaal een armen bank pas waar de overheid per maand geldop stort zo dat ze eten kunnen kopen. De boeren worden gecompenseerd wanneer ze niet kunnen oogsten door een tekort aan water.

   Ook bij een teveel aan water waardoor vele gewassen verloren gaan geeft de overheid een compansatie.

   Er zijn budgetten voor kinderen om de kosten te dekken welk geen ouders meer hebben ezovoort enzovoort.

   • janbeute zegt op

    Helaas John, is dat alles te weinig om van te kunnen leven en teveel om van te kunnen dood gaan.

    Jan Beute.

   • Jacques zegt op

    Het pensioenbedrag voor Thaise mensen, anders dan de ambtenaren en sommige uitzondering groepen, bedraagt zo’n 600 a 700 baht per maand. Als je water drinkt en je Thaise maaltijden op een markt haalt dan kan je daar al niet van rond komen. De boel moet echt op de schop in dit land en het recht op een fatsoenlijk leven moet ook in Thailand gerespecteerd worden.

 5. RuudB zegt op

  Persoonlijk herken ik me niet in de oproep van Wayan. Dat ik commentaar lever en zeer kritisch sta op het reilen en zeilen van en in Thailand wil nog niet zeggen dat ik klaag en niet positief ben. In tegendeel. Ik kom al sinds jaar en dag in dat land. Hen schoonfamilie en een woonstee in Chiangmai die nu minder bedeelden kennissen van ons huizen. In Korat heb ik jaren gewoond en gewerkt, ook aldaar een huis, alwaar een ons zeer na staande familie gratis onderdak heeft gevonden. Her en der ondersteunen wij diverse initiatieven. Maar juist daaròm is het dat ik meen commentaar en kritiek te mogen hebben. Opdat wij met z’n allen een goed beeld krijgen van wat in Thailand gaande is zowel op politiek als op sociaal-economisch vlak. En van daaruit hopende dat op termijn en op den duur Thailand daar toch lering uit trekt. Per slot van rekening bestaat Thailand niet uit een geïsoleerd eiland dat zich niets van de ontwikkelingen in de haar omringende wereld hoeft aan te trekken. Thailand heeft graag met die wereld van doen al was het maar om er handel mee te drijven. Natuurlijk, wees positief, maar tevens blijf kritisch. Dat is mijn oproep. Volgend jaar begint het post-Corona-tijdperk. De wereld verandert. Hopelijk gaat Thailand met die trend mee en democratiseert.

  • KhunTak zegt op

   waar haal jij die wijsheid vandaan dat volgend jaar het post corona tijdperk aanbreekt, als er op het hoogste niveau al gesproken wordt over verplichte inenting wereldwijd, o.a. Bill Gates.
   Niemand weet of we onze volledige vrijheid terug krijgen en wat er tijdens dit corona tijdperk allemaal ondertussen ” geregeld” wordt.
   Trouwens of Thailand verandert of niet, gewoon accepteren of wegwezen.

   • Cornelis zegt op

    Sinds wanneer is Bill Gates deskundig/bevoegd op dit terrein? Veel geld hebben betekent nog niet dat je tot ‘het hoogste niveau’ behoort.

  • Rob V. zegt op

   Beste Ruud, wil je me een berichtje sturen op robrakthai apenstaart gmail punt com? Thx.
   (als anderen met mij in contact willen komen mag dat ook, hoeven we hier niet te chatten).

 6. Wayan zegt op

  Sommige schrijvers blijken weinig kennis te hebben van Thailand, en van de mensen die op het platte land wonen,
  Dacht je nu echt dat de bv. in Wapi Pathum, en vele andere plaatsen weten wat er aan de hand is door de Corona? Of kennis hebben van de voorlichting, ze zijn blij dat ze hun koeien naar wat grasland kunnen brengen, of mango’s kunnen verkopen, en samen zijn met de familie.
  Visserij , olifanten,Bill Gates, en nog meer van die pietpraat gaat aan hun voorbij.
  By the way …Thanks Hendrik

  • RuudB zegt op

   Het moge duidelijk zijn dat verschillende mensen op diverse manieren tegen Thaise situaties en omstandigheden aankijken, en al deze op nog meer andersoortige wijze interpreteren. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik probeer zoveel mogelijk vanuit vrije democratische waarden te redeneren. Natuurlijk is het zo dat gepensioneerden die hun plekje hebben gevonden ergens in een dorp(sgemeenschap) hun hemel op aarde hebben gevonden, maar dat kan toch niet betekenen dat om je eigen geluk of gemoedstoestand te koetsren je een verdere ontwikkeling van dat dorp en/of gemeenschap niet ziet zitten? Je kunt toch moeilijk volhouden dat wat samen zijn met familie en schaars goed noodgedwongen delen het summum van vooruitgang is? Ik gun wie dan ook groter perspectief dan koeien naar wat grasland brengen.

   • Johnny BG zegt op

    De laatste zin getuigt van elk onbenul wat de werkelijkheid is. Juist door het hebben van koeien wordt er nu geld verdiend. Mijn familie zit in deze handel en juist nu doen ze het goed.
    Met de overstromingen heb ik al onzin voorbij zien komen en ik vraag mij af wat de fun van die linkse rakkers is om altijd te zeggen dat de wereld in brand staat.

 7. Wayan zegt op

  Nog even een aanvulling op mijn schrijven, ik val niemand aan, maar het valt op dat de verbeteraars alles denken te weten, spreek eens met de Thai in hun eigen taal , dan krijg je meer begrip
  Bovendien denk ik dat weinig farang geen enkele ,sjoege van de Thaise taal hebben
  Dus in de corona tijd verdiep je eens in Thai language, en dat lukt beter zonder alcohol !

  • Cornelis zegt op

   Nou, wayan, je hebt kennelijk geen al te hoge dunk van je mede-farangs. Jij weet het allemaal beter, vind je.
   Prima hoor als dat jouw uitgangspunt is, veel geluk ermee…….

  • chris zegt op

   De andere kant van de medaille is dat heel veel Thais geen enkele andere taal spreken of begrijpen als hun eigen taal. Dan wordt je wereldje volstrekt bepaald door alle boodschappen en media die alleen Thais gebruiken. En heb je weinig fiducie wat er zich in de rest van de wereld afspeelt tenzij gezien door de Thaise bril (van overheid, bedrijfsleven en media).
   Neem eens een Thai mee naar Nederland en ga eens in discussie dat hun land er net zo (beschaafd) uit zou kunnen zien als je daar eens werk van gaat maken, op allerlei gebieden. Maar dat kost tijd want Nederland is ook niet in 10 jaar tot stand gekomen. Maar de Thais verliezen zoveel tijd.

  • chris zegt op

   Ik probeer mijn studenten, allemaal Engels sprekend, zelfstandig en kritisch te leren nadenken over deze zaken die spelen in dit land. Ze mogen van mij denken wat ze willen, rood, geel, wit, gemaskerd. Ik respecteer alle politieke meningen maar ze moeten wel hun mening kunnen onderbouwen, niet met slogans maar met zoveel mogelijk kennis, wetenschappelijke theorieen, vergelijkingen met andere sectoren en/of de aanpak in andere landen en logische redeneringen.
   Voor de aanhangers van rood speel ik de gele advocaat van de duivel, voor de gelen de rode advocaat.
   Een ding valt me altijd op in vergelijking met mijn eigen studententijd. Wij waren erg kritsch, werkten, lazen , discussieerden en schreven ons te barste en waren voor niemand bang. Bijna altijd ging dat gepaard met het afzetten tegen de gevestigde orde, en onze ouders. De meeste Thaise studenten van vandaag zijn daarbij vergeleken doetjes en schoothondjes en was in de handen van hun ouders.

   • RuudB zegt op

    Beste Chris, deze keer heb je helemaal gelijk. Ik ken ook zoveel jonge mensen in Thailand en de meeste van hen schuwen debat. Geen zin in meningsvorming, geen veranderingsbereidheid. @Wayan heeft een voor hem romantisch verblijf gevonden ergens in het midden van Isaan, en duidelijk is dat dit alles voor hem staande mag blijven. Conservatiever kan niet! Mij valt altijd op dat farang die zich hebben weten te nestelen het liefst met rust willen worden gelaten. We zijn slechts te “gast” is hun redenering. Thai moeten hun eigen sores maar nemen en laten voor hoe dat alles op hen afkomt, zich daarin maar moeten voegen, daar durven zij zich niet over uit te spreken, bang als ze zijn hun zelf gecreëerd en zuur verdiend ego-plekje kwijt te raken. Zouden ze het zelf beseffen?

    • Johnny BG zegt op

     Ik ken Wayan niet maar hoe kan je nou iemand kwalijk nemen dat die de situatie accepteert zoals het is? Niet veel anders dan vele Thai in de Isaan of waar dan ook in Thailand.

     Als er nou eerst gezorgd wordt dat er in Nederland en/of Vlaanderen geen achterstandswijken meer zijn en een gelijkwaardige samenleving die niet op achternamen een mening vormt dan pas is het misschien pas tijd om je eigen mening op te dringen in een land waar je niet geboren bent.

     In plaats van iemand uit te maken voor conservatief kan je ook je tijd besteden aan het in Nederland of Vlaanderen wereldkundig maken dat het niet van deze tijd is dat voedsel en kleding wat in Thailand tegen hele slechte werkomstandigheden geproduceerd wordt niet meer in beide landen verkocht mag worden. De consument bepaalt de levenssituatie van de arbeider ver weg dus doe daar wat aan.

     • KhunTak zegt op

      Als jij het allemaal zo goed weet te verwoorden, ga de politiek in en zorg dat het beter wordt.
      Sinds jaar en dag proberen we de wereld samen iets beter te maken en ongelofelijk veel geld door de jaren heen te doneren.
      Wat daar allemaal van is terecht gekomen kan ieder van ons zelf invullen.
      Misschien een tip: lees het boek “de crisiskaravaan” van Linda Polman eens.
      https://nl.m.wikipedia.org/wiki/De_crisiskaravaan
      Zolang wij onze vrijheden meer en meer op gaan geven en de angst meer en meer regeert en als makke schapen maar achter de politiek aan huppelen, zal er nooit iets veranderen.
      Verdeel en heers, sinds jaar en dag.
      Sommige projecten zijn geslaagd en verdienen lof.
      Zelf heb ik van dichtbij meegemaakt hoe sinds jaar en dag Gambia volgestouwd wordt met auto’s, als ze de naam nog waard zijn en andere afgedankte rotzooi.
      En als de Gambiaan pech heeft met deze auto of hij rijdt niet meer: Men wacht totdat er weer een belangenorganisatie wéér een auto brengt.
      Ik persoonlijk geloof niet in deze hulp.
      Kennis overdracht, mits men er voor open staat.
      Duizenden blanke boeren zijn in 2000 verdreven van hun boerderijen, zodat de bevolking er mee aan de slag kon.
      Niets, werkelijk niets is er van terecht gekomen.
      In 2017 worden ze onder luid gejuich terug welkom geheten.
      In Thailand wil men vaak de mening van de farang niet kennen of het wordt niet op de juiste manier gebracht.
      Thailand wil het op zijn manier doen.
      Dat is hun recht en dat is schijnbaar het enige juiste.
      Ze doen maar, leven en laten leven.

 8. sylvester zegt op

  Moderator: Graag een bron van je bewering.

 9. Wayan zegt op

  Hr Cornelis , nee ik weet niet alles beter, maar ik leer nog steeds

 10. Wayan zegt op

  Beste redactie
  Mijn dank voor het plaatsen van mijn schrijven, ik heb besloten geen antwoord meer te geven, het heeft weinig zin, over het algemeen wordt afgeweken van het onderwerp , maar dat zult u zelf ook wel gelezen hebben,
  Wel heb ik bewondering voor uw taak als beheerder , dat moet niet gemakkelijk zijn.

  Met vriendelijke groeten, en blijf gezond
  Joseph

  • Rob V. zegt op

   Beste Wayan, ik ben het -op je boodschap van positief zijn en elkaar helpen na- grondig met je oneens maar bedankt voor een inkijkje in jou gedachte gang. Idem dito reageerders als JohnnyBG. Jullie lijken meer van het motto steek je handen uit de mouwen en hou verder je mond, glimlach naar de baas. Daar waar ik denk dat je naast met een glimlach je handen uit de mouwen te steken je ook wel tegen je baas of collega’s kan zeggen dat in plaats rechtsom je het werk ook linksom kan doen met hetzelfde of een beter resultaat.

   Ik geloof sterk in beleefd het uitwisselen van standpunten en argumenten, zo dat we wat van elkaar opsteken. Ik hou mijn mond dus niet tegen mijn landgenoten noch de Thai en ik ben helemaal blij als ze ook goed bedoeld commentaar op mij hebben. Door dialoog komen we verder, ook al vallen mensen net zo moeilijk van een mening af als van een geloof. Dus aan het die totaal anders denken dan ik, laat dat toch vooral weten. Zo kan ik me toch een beetje proberen te verplaatsen in de schoenen van iemand met een andere mening. Wordt ik blij van. En dan mogen lezers mij best een zure bemoeizuchtige pannenkoek vinden die zijn plek niet kent. 555 Ik glimlach vrolijk door en help de maatschappij op mijn manier. Een ander op zijn manier. Prima, agree to disagree. Ik laat het hier verder ook bij, anders heeft de moderator straks een gigantisch punthoofd. 🙂

   • Johnny BG zegt op

    Niet ontoevallig ben ik zowel manager als werkgever van twee Thaise bedrijven. Ik kan je verzekeren dat het heus niet altijd lachen is en zeker richting de overheid niet.
    Naar het personeel hanteer ik vrijheid blijheid als er maar verdiend wordt. Van mij mag iedereen 4 uur per dag werken als we daarmee de tent draaiende en toekomstbestendig houden en dat resulteert in zeer loyaal personeel.
    De lonen van ieder personeelslid is in de laatste jaren met bijna 60% gestegen en nog steeds is er een chronisch geld tekort.
    Dat chronische tekort zal er altijd blijven want de mens wil altijd meer en misschien ligt daar wel een probleem. Het vooruitkijken wordt niet al te serieus genomen dus wiens fout is dat dan?

    Soms is accepteren van de situatie beter voor je gezondheid en daarmee ook voor de mensen die afhankelijk van je zijn. Volgens mij zegt Wayan dat ook. Als je de mogelijkheid hebt help iemand in je omgeving maar neem in moeilijke tijden je verantwoordelijkheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website