Puzzelen in de Blijf Thuis periode

Door Gringo
Geplaatst in Coronacrisis, Leven in Thailand
30 augustus 2021

De Blijf Thuis periode geeft ons allemaal de tijd om dingen te doen waar we anders geen tijd voor hadden of niet wilden maken. Maar het plezier wat we hadden van in de tuin werken, de auto een goede wasbeurt geven, een rommelkast opruimen, achterstallige administratie wegwerken, dat IKEA kastje eindelijk een keer in elkaar knutselen, lekker televisie kijken op ongebruikelijke uren, komt een keer een eind. Wat nu?

Computerspelletjes

Nou, we hebben toch allemaal een computer of mobiele telefoon, dus we kunnen eindeloos spelletjes spellen van eenvoudig balletjes op één lijn zien te krijgen tot het uitvoeren van complete veldslagen of bendeoorlogen. Maar dat is allemaal niks voor mij, mensen jonger dan ik – en zeker de jeugd – kunnen veel makkelijker met de toetsen omgaan. Ik vind het veel te vermoeiend en ook daarom niet leuk.
Die klusjes, die ik hierboven omschreef heb ik zelf niet gedaan, hoor, ik kan namelijk heel goed niets doen!

Ouderwets puzzelen

Toch bekroop ook mij wel af en toe het gevoel, dat ik wat moest doen met mijn vrije tijd. Ik begon weer ouderwets te puzzelen, waarbij je niet handig hoefde te zijn met een cursor, maar de oplossing moet vinden met je hoofd. Er zijn daar vele voorbeelden van, maar mijn favoriete puzzels zijn cryptogrammen, logigrammen en sudoku.

Cryptogrammen

Toen ik nog in Nederland woonde, trachtte ik in het weekend een of twee cryptogrammen op te lossen. Ik deed dat met het wekelijkse cryptogram in De Volkskrant en in Het Parool. In Thailand waren die kranten niet te krijgen, maar ik ontdekte een mooie website, Jasper’s Cryptogrammen, waar de wekelijks een stuk of tien cryptogrammen stonden, die je kon downloaden en afdrukken. Jarenlang niet meer gedaan, maar recent heb ik die site herontdekt. Een leuke site voor de liefhebber!

Sudoku

Na de cryptogrammen kreeg ik aardigheid in het oplossen van sudoku’s. Ik vond ze overal in allerlei kranten en tijdschriften en had er veel plezier in. Op een gegeven ogenblik loste ik de dagelijkse sudoku in de Daily Telegraph op, die van makkelijk op maandag uitgroeide tot moeilijk op zaterdag. Ik stuurde de oplossing op en kwam in een soort klassement terecht. Als je een jaar lang elke dag de goede oplossing had ingezonden kwam je op een Erelijst te staan. Tot tweemaal bereikte ik een score van tegen de 330, maakte één klein foutje en ik kon weer opnieuw aan de reeks van 360 beginnen. Ik ben er toen mee gestopt, maar inmiddels komen er weer allerlei soduko’s voorbij en ik ga er binnenkort weer eens enkele trachten te maken.

Logigram

Sinds kort ben ik ook weer begonnen met af en toe een Logigram op te lossen, Als u het kent weet u dat u de summiere aanwijzingen met redenering, deductie en logisch nadenken met elkaar moet combineren om tot een oplossing te komen. De Logigrammen, die ik nu doe heten Zebra’s en vind u op de website Brainzilla. Mijn record voor de goede oplossing is 15 minuten, terwijl er anders toch een klein half uur mee is gemoeid. Van harte aanbevolen.

Tenslotte

Er zijn natuurlijk veel meer (denk)puzzels, die je op internet kunt vinden. Ik ben wel benieuwd of er bloglezers zijn, die net als ik van ouderwets puzzelen genieten in deze Blijf Thuis periode en welke soort puzzel dan hun voorkeur heeft.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Puzzelen in de Blijf Thuis periode”

 1. pw zegt op

  En als je je dan verveelt, kom je een potje schaken!
  Met een chatfunctie uiteraard zodat je toch het idee hebt samen met iemand te spelen.

  https://lichess.org/

  • HansB zegt op

   Wordfeud competitie iedere twee weken bij WLOH,
   Wordfeud.aasmul.net
   Bridge, er is genoeg

 2. gust feyen zegt op

  Mijn voorkeur gaat uit naar DOORLOPERS 6*.
  Nu mijn vrouw en ik ‘vast’ zitten in Nieuw-Zeeland bij de dochter en haar vriend, spelen we UNO, RUMMIKUB, PICTIONARY, KWAJONGEN en, nieuw voor mij, KOLONISTEN VAN KATAN. Mijn vrouw en de dochter legden ook al een drietal puzzels van 1000 stuks, maar dat is niet aan mij besteed. Wel de GEOCACHING MYSTERY-caches bevatten ook heel wat breinwerk…

 3. Fernand Van Tricht zegt op

  Wat kan je zoal spelen met de kinderen..ik kan zo 20 spelletjes opnoemen die we vroeger deden in de jaren 50.Er was dus nog geen tv voor ons.
  Tikkertje..verstoppertje..knikkeren..bikkelen..vele spelletjes met de kaarten..21…meetje gooi…kaartenhuisjes bouwen..zakdoekje achter ‘t gat…oxo..bal gooien naar emmer..ring over fles..kkan er nog 10 opnoemen…

 4. Sjaak S zegt op

  Mijn vrouw en ik wonen alleen en zij houdt niet van spelletjes… dus daar hebben wij niks aan. Ik ben nog bezig met een buitenproject, dat is binnenkort klaar. Echter heb ik gemerkt dat ik heel veel foto’s nog niet gesorteerd heb… dus dat is waar ik me mee bezig houden kan. Niet alleen sorteren, maar een leuke dia-show in elkaar knutselen en die op Facebook zetten.
  En dan heb ik nog een Oculus Quest (een virtual reality headset), waarmee ik bijna iedere dag meer dan een uur Beatsaber en BoxVR speel en diverse spelletjes, waaronder Half Life Alyx. Niets voor de ouderen hier in Thailand, maar het is geweldig. Je kunt zo in een andere wereld duiken. Vooral dat laatste spel is voor mij zo eng, dat ik slechts een half uur durf te spelen.
  Ik mis wel de gezellige koffie uurtjes met mijn twee fiets-makkers. Maar dat is ook goed zo.. de laatste tijd had ik het gevoel dat ik even een pauze nodig had. Deze is er nu. Dan verheug ik me des te meer als we weer mogen.

 5. Danzig zegt op

  Ik kan nonogrammen van harte aanraden. Dat zijn puzzels waarin je met behulp van numerieke aanwijzingen bij elke rij en kolokm vakjes moet inkleuren om een plaatje te krijgen.
  Op Nintendo-spelcomputers staan ze bekend als Picross.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website