SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com

Ik wil mijn bevindingen in het IDC met jullie delen met in mijn achterhoofd twee dingen, ik schrijf het van mij af en ik hoop dat jullie je wel twee keer bedenken om een visum vergeten aan te vragen.

Het is op een zondagavond als er op de deur word geklopt mijn voornaam word genoemd dus het zijn vreemden immers mijn kinderen zeggen papa. In de stromende regen staat een man met een Immigration vest aan en er zit een militair in de auto. De man vraagt mag ik uw paspoort zien ik zei maar natuurlijk tot op dat moment mij nog van geen kwaad bewust. U bent gearresteerd was zijn commentaar. Ik zei waarom? U heeft een overstay van 10 maanden. Je kunt wel begrijpen dat ik me kapot schrok.

Ik werd overgebracht naar het dichtstbijzijnde politiebureau waar het hele circus ging draaien. Op de foto met de breed lachende politiemensen en de mensen van de Immigration. Ik moest zelf het bordje vast houden waarop stond hoeveel dagen ik overstay was. Wij dus met een mannetje of 8 op de foto.

De hoogste officier van de immigration, ik weet zijn rang niet maar hij had drie gouden balken op zijn schouder, vroeg mij wil je wat eten? Ik zei dat is goed, en warempel brengt hij me na een half uur een maaltijd. Ik ben dan al verhuisd van het bureau naar de cel, maar tot dan bleven de deuren open. ’s Avonds gingen ze dicht en dat bleef 4 dagen zo. Ik had in mijn dorp en het stadje even er voorbij wat vrienden en die kwamen mij eten brengen net als mijn Thaise familie.

Na 4 dagen werd ik naar Bangkok vervoerd, waar twee man waaronder die man met die drie gouden balken mij afleverde bij het IDC en ik weet nog zijn laatste woorden “good luck” na later bleek had ik dat ‘good luck’ hard nodig.

Op een kleine binnenplaats werd je verzocht je telefoon en je broeksriem in te leveren. Je kreeg vervolgens een bonnetje met een nummer het andere bonnetje werd met een elastiek om je telefoon gedaan. Al gauw werd de sfeer al wat grimmiger want mensen die niet zo snel waren werden gelijk met een stok geslagen.

We werden in een cel van 4 bij 4 opgesloten eerst met 6 man aan het eind van de middag waren er dat 60. We moesten daarna foto’s gaan maken en vingerafdrukken maar omdat ik de hele middag al op de grond had gezeten kon ik slecht omhoog ik ben ook geen 20 meer dus ook ik gelijk een klap. Na het foto’s maken en alles wat er nog meer bij komt kijken mocht je uit je koffer wat kleren pakken en daarna verdween je koffer uit het zicht.

Iedereen moest met ontbloot bovenlijf met die kleren onder zijn arm naar boven. Het gebouw telt 3 verdiepingen en ik verdween achter de tralies op de derde verdieping cel 13 voorspeld al niet veel goeds.

Op 3 december werd het alcohol tekort aan mij goed te merken, ik dronk toen een stevige borrel en na een aantal dagen viel ik in een soort coma. Ik zag allerlei gekke dingen en ik beleefde alles alsof het echt was. Ik droomde dat mijn vrouw buiten stond te roepen of ik van haar hield. Ik riep keihard ‘ik hou van je’ maar het was al midden in de nacht dus de bewaker was daar niet van gediend en weer een schop. Mijn gevoel op dat moment was nul ik zat onder de blauwe plekken maar voelde niks. Ik droomde zelfs dat mijn dochter was overleden. Na 8 dagen werd ik wakker had al mijn behoeftes in mijn broek gedaan dus ik zag eruit als een schooier, die schooier die stonk als een beerput.

De cel was ongeveer 25 meter bij 10 en we lagen daar op de grond met 19 man mensen uit Sri Lanka en Somalie die daar al 4 jaar zaten en er was een Chinees die geen familie had die hem daar weg kon halen. Die arme man lag daar al 12 jaar op de grond op z’n dekentje. Iedereen kreeg twee van die grijze verhuisdekens 1 om op en onder te slapen en de ander om er een kussen van te rollen.

Snel een douche genomen nou ja douche iedereen die in Thailand woont weet dat je bakken water over je heen moet schudden. De shampoo, zeep, en tandpasta kreeg je gratis. Ik kon natuurlijk die stinkkleren niet meer aan en een jongen uit Cambodja heeft voor mij bij iedereen wat bij elkaar gesprokkeld.

T-shirt korte broek ik had nog 1000 baht in m’n broek maar je begrijpt wel, die waren er niet meer, net als mijn bonnetje voor mijn telefoon. Op dat moment prioriteit nul. Ik was een beetje opgeknapt en heb wat water gedronken en er was ook voedsel. ’s Morgens rijst met een groene prut in de middag rijst met een andere groene prut en in de avond rijst met 1 van die eerste maar dan een beetje spicy. Als je anders gewend bent is het een hele opgave om het op te eten maar je heb geen keus.

De volgende dag (na 11 dagen) kreeg ik visite van een medewerker van de Nederlandse Ambassade. En aardige man die mij uitlegde hoe nu alles in z’n werk ging. Er moest een ticket komen om mij terug te sturen naar Nederland. Ik had wel geld om bijvoorbeeld naar Cambodja te gaan maar die vlieger ging niet op. Ik kom uit Nederland dus je gaat ook weer terug naar Nederland. Na een hoop gesoebat met mijn familie is het inmiddels bijna kerst en jawel de ambassade gaat tussen kerst en oud en nieuw dicht. Ik kreeg met de kerstdagen een man van de reclassering op bezoek voor een praatje, hele aardige man.

Inmiddels was onze cel van 19 man uitgebreid naar 180 dus iedereen sliep lepeltje lepeltje en twee toiletten zonder deur is ook niet alles. Maar die schroom zet je snel van je af want je zal toch een keer moeten, niet dan? Elke drie dagen mag je naar beneden om wat te sporten of wat lekkere dingen te kopen zoals Coca Ccola of koekjes. Het geld krijg je van de ambassade, 30 euro per maand. Alles beter dan niks zal ik maar zeggen.

Omdat je ook geen telefoon meer hebt, wist mijn Thaise familie niet waar ik was, immers alles verliep via de ambassade. Die kwam mij op  11 januari vertellen dat er een ticket voor mij geregeld was door mijn dochter voor een vlucht van 16 januari met Ukrain Airlines. Mijn hart begon al weer wat op te warmen nog een paar dagen en het ging gebeuren, eindelijk uit dat stinkhok weg.

De 15-de werd ik naar beneden gebracht en kon ik mijn koffer weer openen. Mijn laptop zat er nog steeds in, maar omdat ik mijn bonnetje kwijt was, kreeg ik mijn telefoon niet terug. Nou ja, ik had andere dingen aan m’n hoofd. Op de ochtend van 16 januari in een getraliede boevenwagen met een Rus naar het vliegveld gebracht, handboeien om. Het was 8 uur in de morgen het zonnetje scheen in Bangkok en ik had eigenlijk het idee ik wil helemaal niet terug. Bovendien stond er inmiddels een stempel midden in mijn paspoort: ‘banded for 5 year’. Jeetje 5 jaar Thailand niet meer in, wat een ramp!

De man van de Immigration bracht mij via een speciale ingang naar de gate. Daar stond ik dan 23 kilo lichter een grote baard van 8 weken en met handboeien om. Je hebt dan wel veel bekijks. Je word als eerste het vliegtuig ingebracht en daar gaan de handboeien af, priority boarding, haha. En na een tijdje gaat het vliegtuig richting Nederland

Heb ik iets van het verhaal gelogen? NEE niks, ik zei al het is voor mij een uitlaatklep en hopelijk voor ieder van jullie een waarschuwing. Zorg altijd voor een visum! En als je denkt ze vinden me toch niet, ik ben verlinkt door iemand, dat kan jou ook gebeuren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Het ga jullie goed!

Mijn naam doet er niet toe

Redactie: Naam is bekend bij de redactie. De tekst is geredigeerd.

45 reacties op “Lezersinzending: ‘Waarschuwing – Ik moest naar het IDC om een verlopen visum!’”

 1. Bert zegt op

  Intrigerend verhaal, zo zie je maar dat een ieder dit kan overkomen.
  Zelf heb ik altijd een reminder in mijn digitale agenda staan en hangt er een briefje met datum wanneer ik een visumrun moet maken. (omdat ik hier verblijf met een Non Imm O op basis van huwelijk, aangevraagd in NL en dan mag je elke 90 dagen een keer op vakantie naar één van de buurlanden of ff naar NL).
  Misschien iets makkelijker om te onthouden omdat je toch ook een ticket moet zoeken voor een redelijke prijs iedere 3 maanden.
  Mag hopen dat het mij nooit overkomt, maar zeg nooit nooit, zeker als je wat ouder wordt.
  Wel vervelend voor je dat je 5 jaar Thailand niet meer in mag.

  • Frans Nico zegt op

   Nee Bart, als je je aan de regels houdt en zorgt dat je visum in orde is, dat overkomt je dit niet, toch?! Dat is ook de intentie van het verhaal. Zorg dat je de boel op orde hebt. Je kan nooit goedpraten wat je zelf verkeert doet of vergeet.

 2. Ruud010 zegt op

  Kijk, en dat is nou de bedoeling van die 800K ThB op een rekening hebben: is er letterlijk en figuurlijk strxnt aan de knikker, heb je geld achter de hand om een ticket naar Nederland te kopen, plus: niet afhankeliujk van de goede werken van de ambassade. Inderdaad: een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 3. Cornelis zegt op

  Triest verhaal, maar met alle respect: ik begrijp niet goed hoe je kunt iets essentieels als een visum of een verlenging kunt ‘vergeten’ aan te vragen. Ik ken ook iemand die het ‘vergeten’ was, maar uiteindelijk bleek hij dat hij had besloten e.e.a. niet aan te vragen omdat hij toch niet aan de eisen kon voldoen, en hij besloot het er maar op te wagen. Kan overigens lang goed gaan, maar zelf zou ik niet met die onzekerheid willen leven.

 4. Roel zegt op

  Tjonge tjonge wat een verhaal en absurde behandeling voor alleen een overstay.
  Het kan een ieder overkomen, je kan alles dubbel in agenda zetten en ook per e-mail bericht krijgen van je agenda en toch kan het gebeuren.

  Hoop dat het in ieder geval mij nooit overkomt en daardoor ook die mensonwaardige behandeling blijft bespaart.

  Had je niet via de ambassade jouw familie in Thailand op de hoogte kunnen brengen, zij hadden wellicht iets meer voor je kunnen doen, spreken de taal, weten hoe je met bepaalde middelen toch wat extra kunt hebben.

  Ruud, die 800 k helpt niets als je er niet bij kunt, je zit immers opgesloten en ze laten je niet even naar de bank gaan om iets te regelen, zelfs telefonisch kan je niets.Daarom heeft mijn Thaise vrouw een aparte rekening waar wat geld opstaat voor noodgevallen, je kan ook in coma raken en voordat ze je helpen moet je eerst betalen. Natuurlijk ken ik het gevaar om dit zo te doen, maar beter dat dan wat de inzender heeft meegemaakt Ben wel verzekerd maar dat duurt uren voordat daar toestemming voor is. Ook kunnen mijn kinderen in Nederland over geld beschikken ingeval van nood.

  Wat ik net las dat immigratie in Hua Hin jouw een sms berichtje stuurt als visa bijna afgelopen is dat is super en dient navolging van iedere immigratie.

 5. Tino Kuis zegt op

  Hier enige beelden uit het IDC (Immigration Detention Center)

  https://www.youtube.com/watch?v=l4ULdcQRtkg

  https://www.youtube.com/watch?v=u2QcmR_FNuM

  Hier zitten ook echte vluchtelingen, en kinderen, soms jarenlang. Shame on you, Thailand….

  • Jan k. zegt op

   Wat verschrikkelijk om dit te lezen, maar hèlaas is het alleen aan u zelf te wijten.
   Waarom houd u zich niet aan de Thaise wetgeving als u in Thailand wil wonen. U weet dat u een visum nodig heeft en u weet dat u zich moet melden.
   Met uw gedrag worden de wetten steeds strenger en u benadeeld dus alle buitenlanders met uw gedrag. Uit de laatste zin blijk dat u het bewust gedaan heeft. Uiteindelijk komt u er nog goed van af.

   • ton zegt op

    ik heb het niet bewust gedaan geloof me de ware reden is niet belangrijk het enige wat telt is laat u niet het zelfde lot ondergaan als ik

 6. wibar zegt op

  Beetje vreemd verhaal. In de laatste al;ine a heb je het erover dat je verlinkt bent door iemand. Maar hoe wist hij dan dat je overstay had? Ik heb de indruk dat je wel degelijk wist dat je geen geldig visum had en het gegokt hebt. Maar misschien zit ik er helemaal naast.
  Enfin goed om duidelijk te maken dat men geen soft mentaliteit heeft zoals in Nederland aangaande over datum visums of papieren.

  • Rob V. zegt op

   In Nederland kennen ze ook deportatie en soms opsluiting in een detentiecentrum. Maar daar gaat het er menselijker aan toe, krijg je zelf de kans om je terugreis te regelen zonder dat je in een hondenhok terecht komt. Maar zo bruut als Thailand, nee gelukkig niet. Dat gun ik niemand, ook niet hen die willens en wetens illegaal verblijven. Land uitzetten (eventueel met boete), een ongewensdheidsverklaring van enige maanden of jaren naar gelang de ernst en klaar. Zo doen de meeste beschaafde landen het awaaronder Nederland, zo zou Thailand het ook kunnen doen.

   Wil je meer weten over de beschaafde mentaliteit van Nederland, kijk dan eens op:
   https://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/VertrekuitNederland/

 7. piet zegt op

  Een triest verhaal , je wordt crimineel als je visa gelopen is.
  Wel eens goed om na te denken , hoe je het zelf geregeld hebt.
  Een kennis van mij kreeg een tia , gelukkig kon de familie alles regelen.
  Iedereen kan op een gegeven moment te weg kwijtraken.
  Allerlei ,sms, of stickers door je hele huis heen helpen je dan niet meer.

  Moraal van uit verhaal
  zorg voor een backup, met minimaal geld voor een ticket.
  gr Piet

 8. Leo Bossink zegt op

  Geen prettig verhaal en inderdaad mensonwaardige toestanden.
  Wat ik niet begrijp is dat iemand een overstay van 10 maanden kan hebben, zonder dat blijkbaar te weten.
  Iedere 90 dagen is er de verplichte adres melding en daar zal immigration er toch ook wel op gewezen hebben dat je een nieuwe verblijfsperiode moet aanvragen.

  Wat ik mij dan afvraag is, waarom heb je niet tijdig een nieuwe verblijfsperiode aangevraagd?
  Als je dat moedwillig niet hebt gedaan, vraag je om moeilijkheden, zoals je helaas zelf hebt moeten ondervinden.

  Iedereen kan iets soort gelijks overkomen, als je niet goed oplet. Mijn vrouw kan dan ook altijd bij mijn bankrekening als dat nodig mocht zijn.

  • ton zegt op

   Ik ga daar nog een keer op reageren de moraal nu is zorg voor een visa later kun je lezen waarom en nog een keer waarom

 9. Hans van Mourik zegt op

  Dit gebeurt niet alleen hier.zo.
  Enkele weken geleden stond er in de krant.
  Een Nederlandse vrijwilliger in Afrika,h
  eeft ook zijn visum laten verlopen.
  Moest ook de gevangenis in en kon pas vrij komen,als.die het land verlaat+de boete.
  De familie had ook geen geld, ze hebben toen in Nederland een crownfunding gedaan.
  Ik meent alles bij elkaar 2700 euro.
  Uiteindelijk is die toen naar Nederland gegaan.
  De Ambassade bemiddeld,maar geeft of leen geen geld.
  Hans

 10. Rob V. zegt op

  Een Thaise cel is bepaald geen pretje, in een dierenasiel of dierentuin ben je bij ons nog beter af. maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een bewust genomen risico was?

  Zo tussen de regels door begrijp ik dat je bewust illegaal in Thailand verbleef? Een illegaal verblijf van 10 maanden is niet een kwestie van je eenmalig niet of te laat hebben gemeld bij de immigratie of een borderrun bent vergeten. En dat je blijkbaar over je werkelijke verblijfsplaats hebt gelogen, anders kon het immers geen verrassing zijn dat de Immigratie je kwam halen. De enige manier dat men je wist te vinden kan dan immers een veraaier zijn geweest. En verraders slapen nooit.

  In Nederland had je op een visum met overstay ook gedeporteerd geweest als krijg je daar (voor zover ik heb opgevangen) eerst netjes een brief van namens IND/DT&V (dienst terugkeer en vertrek) dat men heeft geconstateerd dat je illegaal bent en het land uit zal worden gezet als ongewenst vreemdeling. Je kunt dan ook zelf een ticket regelen of wachten dat de Rijksoverheid je komt halen en op een vliegtuig zet. Ben je wel duurder uit want de overheid zoekt niet naar de goedkoopste ticket, en je mag zelf je terugreis betalen als je geld hebt. Van een kale kip valt niet te plukken dus dan heb je geluk dat je op deportatie gaat en niet tot sint Juttemis in de cel blijft zoals Thailand wel lijkt te doen bij mensen die platzak zijn.

  Slotsom blijf wel: het is waar dan ook de wereld oliedom om bewust voor illegaal verblijf te kiezen. En daar waar iemand per ongeluk illegaal is (korte overstay) kan het ook lastig worden dus.. niet doen en goed op de stempels, papiertjes etc. letten. Bespaart jezelf en je naasten een hoop ellende.

  Ik hoop dat je er na deze niet-menswaardige ervaring toch weer bovenop bent gekomen. Minstens vijf jaar niet meer terug naar Thailand… au! Komt je familie nu voor kort of langs verblijf naar Nederland? 5 jaar los van elkaar leven zou je relatie nog eens kapot kunnen maken en dat zou extra wrang zijn.

  • Thomas zegt op

   De schrijver geeft aan dat hij een zware drinker was. Althans, als je door een plotselinge geheelonthouding in een soort coma raakt en in een delirium, dan kun je daar wel van spreken. Misschien werkt hier bovendien hetzelfde als bij mensen met chronische schulden, die hun post met rekeningen niet openen ‘om het niet te weten’. Tel daarbij op de neiging tot wishfull thinking, ‘het zal wel goed komen’. Blijft natuurlijk nog wel de vraag waarom zijn vrouw (en anderen) het niet in de gaten hield en hem waarschuwde. Droevig verhaal.

  • ton zegt op

   zelfs tussen de regels lees je het nog verkeerd ik kom daar later met een apart verhaal op terug de moraal van dit verhaal is zorg dat je je zaakjes op orde heb ik word van alles verwetn door mensen die makkelijk praten ik hoop en dat meen ik ik hoop dat ze nooit in het IDC terecht komen want iedereen met een grote bek eigen schuld dikke bult gaat daar af als een gieter

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor je correctie Ton, ik kijk uit naar de toelichting. Mijn excuses dat mijn gissen onjuist was. Dat is het vervelende van tussen de regels door lezen, je kunt ook lezen wat niet staat. Omdat er niet expliciet staat dat het geen bewuste keuze was om illegaal te verblijven is het niet vreemd dat vele (ik ook) dat vermoeden hadden. Ongeacht of het nu wel of niet zo was, niemand verdient een onmenselijke behandeling. Je was (ongewenst, onwetend) strafbaar bezig, dat maakt je niet tot een ‘stuk uitschot, eigen schuld dikke bult’. Vanaf de zijlijn is het makkelijk roepen dat de ‘harde aanpak’ de juiste is.. ik hoop dat geen van ons allen aan de verkeerde kant van de Thaise politieknuppel terecht komt. Dit had stukken fatsoenlijker, menselijker, opgelost kunnen en moeten worden door de Thaise autoriteiten.

    En nog belangrijker, ik hoop dat jij met je familie kunt zijn en je je dat niet af laat pakken. Zie bijvoorbeeld de Schengen en Immigratie dossiers voor opties om in Nederland of elders in Europe (EU route) samen te zijn. Sterkte.

 11. Christiaan zegt op

  Zo te zien heeft de man meerdere overtredingen begaan. Hij verzuimde meerdere malen de 90 dagen melding en dan ook bijna 2 jaar zonder geldig visum. En geen enkel excuus van waarde.

 12. Johan zegt op

  Hoezo “dat kan iedereen overkomen”? 10 dagen overstay, OK, niet iedereen kijkt elke dag in zijn agenda (waar dat soort dingen in genoteerd worden, toch?), maar 10 maanden?

  En dat je dan opgepakt wordt “alleen voor een overstay” is terecht, want nou ja laat ook maar.

  • Nicky zegt op

   Geen 10 dagen maar 10 MAANDEN. Is een groot verschil

 13. Tim zegt op

  Heftig verhaal. Maar 10 maanden overstay is ook niet niks. Snap niet dat je het zover hebt laten komen. Heb ook geen medelijden.

 14. Peter zegt op

  Word er een beetje boos van. Natuurlijk waardeloos hoe Thailand met zijn gevangenen omgaat. Maar ja als je hier als gast bent en zo met de gastvrijheid omgaat is ook heel waardeloos. 10 maand geen visum en dan schrikken als de immigratie aan de deur staat. Kom hou ons niet voor de gek. Dit is geen vergissing.
  Duidelijkheid: is er geen visum betekend problemen. En een paar dagen je vergissen daar hebben ze in Thailand regels voor des te langer geen visum des te langer je problemen krijgt.
  10 maand geen visum bah. Sorry.

  • Peter zegt op

   Als aanvulling word mij steeds meer duidelijk waarom ik een beetje boos word. Natuurlijk is het voor de buitenlanders die wel de regels na leven niet gunstig. Ook is het erg voor de buitenlanders b.v. inwoners van cambodia die hier zonder visa komen om voor het eten van hun familie te voorzien. Ook heb ik medelijden dat je zo slecht voor jezelf kunt zorgen dat 10 maand overstay moet. Maar dat je er voor gestraft word heb ik geen medelijden.

   En dat ik boos word komt omdat ik hier zelf papa ben geworden. En ook ik weet dat geen visa een verbod op toegang op levert. En dus al heb je de Thai wetten niet gerespecteerd je hebt je als slechte vader gedragen dat is nog veel erger.
   Hoe moeten je kinderen nu zonder papa 5 jaar. Wat een verantwoordelijkheids- gevoel. Ja en dat de familie je niet heeft gevonden vraag mij af hebben ze je wel willen vinden. Wie zo doet zo ontmoet.

   Schande.

 15. JanK zegt op

  War een triest verhaal, maar u heeft het wel volledig aan uzelf te danken.
  U woont in Thailand, respecteer dan ook de Thaise wetgeving. Uit uw laatste zin blijk dat u willens en wetens deze wetgeving overtreden hebt. Jammer voor u, maar zeker ook jammer voor alle andere buitenlanders, want de Thaise regelgeving wordt door figuren als u steeds strenger en het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om aan de regels te voldoen. Denk maar eens aan de inkomens verklaringen.
  Geen visum betekend problemen en terecht.

 16. Nicky zegt op

  10 maanden geen visum, is geen vergeetachtigheid. Dit is opzettelijk geen visum willen aanvragen.
  En ja, wie met vuur speelt, moet op de blaren zitten. (In de Thaise Cel)

 17. erik zegt op

  Overstay is een misdrijf in Thailand. Daar staat een straf op. Je moet zelf jouw stempel in de gaten houden en daar heb je een agenda voor, een mobieltje, jouw computer, desnoods het ouderwetse whiteboard op de wc. Ben je ziek of moet je het ziekenhuis in dan zijn er mogelijkheden tot verlenging van het bestaande stempel op basis van een doktersbriefje; slaat je hoofd op hol dan kan de familie dat regelen met een medisch attest. Dit is een gevalletje eigen schuld en dan moet je maar op de blaren zitten.

 18. Laksi zegt op

  Tja,

  Dat laatste “ik ben verlinkt door iemand” is “waarschijnlijk” niet waar.
  De immigratie weet precies waar iedereen woont en de computer weet precies wie overstee heeft.
  Iedere dag spuit de computer lijsten uit met mensen die een overstee hebben.
  De langste overstee, zijn ze nu aan het pakken, maar er komt een moment dat je binnen een maand al gepakt wordt.

 19. janbeute zegt op

  Waren ze ook maar zo streng met hun eigenlandgenoten die dagelijks verkeers overtredingen maken met hun roekeloze rijgedrag veelal met dodelijke afloop .
  Maar dan zie je pas hoe het politie apparaat hier functioneerd of beter gezegt niet functioneerd .
  Maar een overstayende farang schuldig bevonden of niet , weg laten rotten zonder enige vorm van communicatie met de achterban in een smerige overvolle cel , dat noem ik pas onmenselijk .
  Zo zie je maar weer dat Thailand nog steeds het derde wereld land status op velerlei gebieden nog in ere weet te houden .

  Jan Beute.

 20. Johnny BG zegt op

  “Op 3 december werd het alcohol tekort aan mij goed te merken, ik dronk toen een stevige borrel en na een aantal dagen viel ik in een soort coma”

  Misschien begrijp ik het verkeerd maar sinds wanneer is het party time in het gevang?

  • Sir Charles zegt op

   Kwam ooit in Pattaya twee landgenoten tegen waarbij daarentegen juist een teveel aan alcohol goed te merken was, loslippig en hakkelend vertelden ze me dat ze al bijna een jaar in overstay waren.
   Ben al een lange tijd niet meer in Pattaya geweest en heb geen idee of beide heren daar nog verblijven, weet wel dat ze toen Nederland zeer afkraakten want dat was toch maar een rotland.

   Vooropgesteld het relaas van ‘mijn naam doet er niet toe’ is niemand gegund maar ben toch benieuwd mochten ze opgepakt worden of ze dat dan nog steeds zo vinden…

  • lung addie zegt op

   Ondanks de tekst reeds geredigeerd werd staan er nog veel fouten in. Het zal waarschijnlijk geen eenvoudige opdracht geweest zijn er een leesbare tekst van te maken. De zin ‘“Op 3 december werd het alcohol tekort aan mij goed te merken, ik dronk toen een stevige borrel en na een aantal dagen viel ik in een soort coma” moet je lezen als:’ik dronk toen een stevige borrel. Hier zou de zin moeten stoppen met een punt en dan kan je die begrijpen als: ik dronk toenertijd een stevige borrel. Dan het vervolg:’ na een aantal dagen viel ik in een soort coma.
   Met die ‘stevige borrel’ zal de schrijver wel bedoeld hebben: stevige FLESSEN daar, om in zo een toestand te komen je echt een heel zware drinker moet zijn. Dit komt niet door het drinken van een dagelijks borreltje maar door dagelijks jezelf lazarus te zuipen.
   Langdurige overstay heeft twee hoofdredenen:

   Gebrek aan het kunnen voldoen aan de immigratievoorwaarden en is dus moedwillig
   Gebrek aan de mogelijkheid nog op een ordentenlijke manier het verstand te kunnen gebruiken, iets wat vaak het gevolg is van overdreven dagelijks alcoholgebruik.
   Dat langdurige overstay ‘iedereen kan overkomen’ daar ben ik het totaal mee oneens. Eem paar dagen, daar kan ik nog inkomen, maar 10 maanden dat is geen vergetelijkheid. Dat is het gevolg van moedwil of door eigen geschapen factoren. Schrijver laat zien dat hij zichzelf in een situatie werkte waarin hij zelf niet meer bekwaam was op een menswaardige te leven. Zo een mensen zouden tegen zichzelf moeten beschermd worden en behoren niet thuis in een gevangenis maar wel in een hulpcentrum, psychiatrie.
   Het verblijf in een Thaise gevangenis is geen pretje, is niet meer van de tijd van een beschaafd, ontwikkeld land en is dringend aan verandering toe, daar ben ik het volkomen mee eens. Dat dit verhaal een waarschuwing is naar andere mensen toe, ik zou het eerder bekijken als een waarschuwing naar zichzelf toe. Leef op een menswaardige manier en dan heb je veel kans ook op een menswaardige manier behandeld te worden.

 21. Ben Hutten zegt op

  Het zou voor de lezers wat duidelijker zijn geweest, als de schrijver ook uitleg zou hebben gegeven over de reden van deze 10 maanden overstay. Aan zijn verstandelijke vermogens ligt het volgens mij niet, alhoewel het artikel wel geredigeerd is door de redactie.

 22. jan zegt op

  we kunnen wel de schrijver steeds vertellen wat hij fout heeft gedaan en dat is ook duidelijk maar hij schrijft het wel als een waarschuwing voor anderen.
  Het zal mij nooit kunnen overkomen maar wie weet is er toch iemand hier die dit leest en nu gewaarschuwd is

 23. Leo Th. zegt op

  Beste ‘Mijn naam doet er niet toe’, ik hoop werkelijk voor je dat het vertellen van hetgeen jou overkomen is enigszins kan helpen bij het verwerken van deze horror. Veel reacties gaan erover dat het je eigen schuld is en hebben geen enkele medelijden met jou. Sterker nog, ik las zelfs dat je er nog goed van afgekomen bent. Natuurlijk besef jij dat het allemaal aan jezelf te wijten is, zullen ook wel redenen voor zijn geweest maar daar gaat het hier verder niet over. Om medelijden vraag je ook niet, je begint het verhaal met de mededeling dat je anderen wilt waarschuwen om het nooit zover te laten komen. Nu zullen verreweg de meeste in Thailand verblijvende westerlingen er wel voor zorgen om hun papieren op orde te hebben maar er zullen ongetwijfeld ook andere personen zoals jij zijn. Hopelijk bereikt jouw waarschuwing hen en treffen zij maatregelen om te voorkomen dat zij hetzelfde lot als jou ondergaan. Ben blij voor jou dat je hulp van je dochter hebt gekregen en wens jou en je Thaise gezin sterkte en hopelijk een hereniging in de toekomst.

 24. bob zegt op

  Het verhaal over de gang van zaken na het verzaken van het halen van een extension is duidelijk en klaar voor een ieder die dezelfde “vergetelheid” ten toon spreid.
  Maar hoe iemand 10 maanden kan vergeten naar een immigratie bureau te gaan lijkt mij moedwil. Hopelijk gaan vele Farang uw weg volgen zodat wij, de eerlijke verblijvers, niet op nog meerdere regels worden getrakteerd. Het ga u goed. (En bedankt voor de publicatie)

 25. rentenier zegt op

  Het is me lang geleden overkomen toen ik 3 jonge kinderen in Thailand alleen opvoedde. Ik had wel ’n huishoudster. Ik liet 1 van mijn secretaresses die een Thaise advocaat als vriend had, mijn visum regelen. Diegene had een extra lang weekend tot dinsdags. Alles leek prima geregeld totdat op vrijdag middag om 15.00 3 overheidswagens voor m’n deur stopten. Politie, Immigratie en Labor department. Iemand moest ze gebeld hebben was mijn eerste gedachte. Ik liet ze binnen en de politie vroeg meteen naar mijn paspoort en dat had ik niet in huis dus kon het niet tonen. Logisch gevolg is handboeien en arrestatie. Uiteindelijk werd ik in een zijstraat van Sathorn Rd. bij de Immigratiedienst afgeleverd en had de pech dat een lang weekend begon. Ik had mijn huishoudster al weg gestuurd om een ticket om de hoek te gaan kopen maar het was te laat om de nodige documenten in orde te maken. Men tipte mij dat als ik 6000 Baht onder de tafel zou schuiven, het gemakkelijk te regelen viel maar ze kwamen me vertellen dat het pas na het lange weekend opgelost kon worden, de 6000 Baht kreeg ik niet terug. Dit alles gebeurde me in de tijd dat ik als niet gepensioneerde naar Penang ging om telkens een visum aan te vragen maar dan was ik steeds 3 dagen onderweg maar met 3 jonge kinderen durfde ik meestal niet zo lang weg te blijven. Ik had al eens 435 dagen overstay gehad zonder dat iemand het wist en aangifte ging doen (want dat is het gevaar) en in die tijd betaalde je op het vliegveld bij de paspoort controle 20.000 Baht en je kreeg een stempel als bewijs van betaling en je kon door en ook weer terug komen. Ik werd dus opgesloten op de 1ste verdieping bij de immigratiedienst bij 80 anderen zij aan zij op de grond. Er waren 6 toiletten, redelijk eten, geen bewaking, ook als het hommeles werd binnen, dan was je op jezelf aangewezen, niemand kwam bijspringen. Ik had 50 Euro en 6000 Baht contant geld in een goed afsluitbare achterzak. In elke groepssituatie is er een hirarchie en staat er een leider op en die verzameld helpers om zich heen. Dat was daar ook want er zaten er velen al jaren en er waren er bij die niet eens naar huis wilden zoals b.v Irakkezen. Er werd ook handel gedreven, b.v. in koffie en koekjes. S’morgens bij het wakker worden besefte ik dat er iets mis was en voelde direct aan mijn achterzak, het geld was weg en er zat een snee in de zak die waarschijnlijk door een scheermesje was veroorzaakt. Op dat moment denk je, liever de zak kapot en geld weg dan vermoord worden. Ik wees de informele leider er op dat hij niet door iedereen werd gerespecteerd want men stal in zijn ruimte. Hij organiseerde dat iedereen op ’n rij ging staan en dat ik iedereen mocht fouilleren en ook de spullen mocht doorzoeken. Ik vond niets. De dag dat ik mocht vertrekken brak aan. Ik was alleen in de politie wagen met alleen de chauffeur maar ik was wel geboeid. Ik vertelde hem van het voorval en over degene die ik verdacht en dat 50 Euro cash redelijk gemakkelijk te herkennen zouden zijn. Ik werd ook gehandboeid over de luchthaven geleidt tot in het vliegtuig. Dan wordt je nderdaad door iedereen gezien als een crimineel en moet je je schaamte even van je af zetten. Ik heb later nog eens een e-mailtje gehad van die informele leider dat ze mijn 50 Euro hadden gevonden en ik gelijk had wat de verdachte betrof. Dat was overigens een Nederlander die had vastgezeten voor moord. De gevolgen in het geval dat je lang vast komt zitten zijn natuurlijk veel groter. Als je gehuurd woont en niet in staat om de huur te laten betalen, woont er inmiddels iemand anders en zijn je bezittingen weg. Je visum kan niet worden verlengd vanuit de gevangenis dus deportatie volgt. Je kunt niet aan je geld want je pasje is niet meer actief….enzovoorts. Ook gevolgen van ’n conflict met Thai en je bent onschuldig, als 2 Thai aangifte gaan doen, ook al is die vals, de politie moet een onderzoek starten en kan je 12 dagen in voor arrest houden alvorens de zaak voor komt. Ze kunnen ook zeggen dat het onderzoek nog niet is afgerond en daarvoor je voorarrest een aantal keren met 12 dagen verlengen. Daar zit je dan als onschuldige en in het geval je niets verkeerds hebt gedaan, heb je vaak geen getuigen en wordt het moeilijk om je onschuld te bewijzen. Ben voorzichtig en blijf op je hoede als je in contact bent met slechte Thai! Gelukkig zijn de meeste Thai heel aardige mensen.

 26. jacques zegt op

  Dat alles in het leven consequenties heeft, die naar kunnen uitvallen, maakt dit voorbeeld wel duidelijk. De regels aangaande het rechtmatig verblijf in Thailand mogen toch wel bekend verondersteld worden en staan ook op dit blog voor een ieder te lezen. Sommige mensen leren alleen door schade en of schande. Kennelijk was deze landgenoot niet bij machte om te voldoen aan de visa vereisten en dacht zo de dans te kunnen ontspringen. Hoe zijn relatie was laat zich raden en voor het zelfde geldt zijn ze wel blij dat hij is vertrokken. Ik hoop dit natuurlijk niet want er zijn ook kinderen in het geding. Alcoholisme is niet een ding wat hem gunstig kan worden aangerekend, maar is vaak een extra dilemma voor een goede relatie en een juist functioneren. Dat zijn familie in Nederland mogelijk niet echt op hem zit te wachten is ook niet ondenkbeeldig als ik dit zo belees, maar dat is een voorgevoel die ook niet juist kan blijken te zijn. Uiteindelijk is hij er wel door geholpen met het regelen van een vliegticket. De vraag waarom dit zo lang heeft geduurd is ook niet beantwoord. Dat het in een Thaise gevangenis er niet menswaardig aan toe gaat kan ook niet vreemd in de oren klinken. Dit zou anno 2018 niet meer moeten plaatsvinden. Gelukkig gaat het er in Nederland menswaardiger aan toe.
  Overigens is het illegale verblijf in Nederland ook strafbaar en afhankelijk van medewerking van de vreemdeling na zijn inbewaringstelling en onder toezicht stelling bij de Dienst Toezicht en Vertrek
  aan zijn of haar vertrek kan zo’n verblijf in eerste aanleg wel tot anderhalf jaar detentie opleveren.
  Tussentijds doen juristen in hun hoedanigheid als procesmanagers bij de IND in strijd met de advocaten van de vreemdeling bij de tussentijdse toetsingen bij de rechter hun best om de bewaring te verdedigen dan wel te bestrijden. Tevens is er de tussen partijen de samenwerking met de DT & V om de vreemdeling alsnog Nederland uit te zetten. De vreemdelingenpolitie ondersteund in deze en heeft met name de monopolie positie voor de staande- dan wel aanhouding en inbewaringstelling. Als oud politiechef en hulpofficier van justitie heb ik er velen in bewaring gesteld ten fine van uitzetting. Dit waren doorgaans de criminele vreemdelingen, die tevens illegaal verbleven. Bij andere gevallen liet ik anders optreden en als er medewerking was voor uitzetting van de kant van de vreemdeling, dan bleef meestal inbewaringstelling achterwege. Wel werden er dan garanties verlangd, waaruit bleek dat de uitreis daadwerkelijk en binnen afzienbare tijd zou gebeuren. Aan loze woorden hadden we niets. Dus sociaal optreden waar mogelijk en anders vastzetten zolang als mogelijk of nodig of wenselijk. Er komt altijd een weegmoment van het belang van de staat en het persoonlijke belang of vast blijven zitten nog wel de oplossing is. Denk ook hierbij aan het financiële plaatje. Ik weet nog een voorbeeld van een Thaise vrouw die illegaal in Nederland verbleef omdat haar man niet meer aan de financiële vereisten kon voldoen en die uitgezet diende te worden. Met haar en haar man heb ik afspraken gemaakt en besloten haar niet vast te zetten en in het weekend erna heb ik haar zelf op het vliegtuig gezet naar Thailand en zij konden daardoor op een menselijke wijze afscheid nemen van elkaar. De boete heb ik achtwege gelaten want veel geld zat er bij beiden niet. Ook was er de optie om via hulp van het IOM, door de DT & V uitgezet te worden Er zijn dus veel wegen die bewandeld kunnen worden en hoe men er in Thailand mee omgaat dat heeft niet mijn voorkeur. Het kan anders en zou afhankelijk moeten worden gesteld van de mate waarin medewerking tot uitzetting zal gaan plaatsvinden. Dit soort leed zou dan bespaard kunnen blijven.

  • Rob V. zegt op

   Dank voor je commentaar Jacques, ik dacht al waar blijft onze oud (vreemdelingen) agent? 🙂 Gelukkig gaan we in Nederland netter met de mensen om. Illegaliteit valt niet te tolereren maar op een nette, menselijke manier oplossen hoort daar wel bij. Maar als ik naar de duimpjes kijk zie ik dat veel lezers liever snoei hard optreden, Thailand dat het goed, Nederland is zogenaamd soft…

   Wellicht kun je eens een blog insturen naar de redactie met interessante verhalen rondom Thaise vreemdelingen, de meldplicht die er was bij kort verblijf, legaal en illegaal verblijf, mensensmokkel en andere hoogte of diepte punt3n met een Thais randje ?

 27. ton zegt op

  Ik had van al die nederlanders wel deze reactie verwacht kijk ook vele malen op Thailandblog maar het enige wat ze kunnen is iemand afzeiken
  Ik heb in mijn inleiding gezegt het is voor mij een uitlaatklep en hopelijk voor jullie een waarschuwing
  Wie zijn jullie om mij te veroordelen als crimineel wie zijn jullie die mischien bewust geen visum hebben wie zijn jullie die het beter weten als ik ik was in het IDC jullie niet
  Wie zijn jullie om te oordelen of ik iets verkeerd gedaan heb jullie weten de hele story niet maar zoals alle nederlanders oordelen op wat ik schreef ik heb ook een ander gedeelte van mijn verhaal dat komt later het enige wat voor mij nu telt ik ben blij met de reacties maar vele male schande jullie snappen er niks van

  • Frans Nico zegt op

   Je hebt gelijk, Ton. Er wordt geoordeeld op basis van wat je hebt verteld. Daarom is voor goed begrip om in jouw verhaal meer details te geven over de oorzaak, de reden waarom je overstay had. Dan zouden de reacties zeker genuanceerder zijn.

   Jouw doel is wel overgekomen. Wees alert en verzaak niet de voorwaarden van een verblijf in Thailand in acht te nemen.

   Het beste met jou.

   • Rob V. zegt op

    De boodschap is duidelijk, illegaal verblijf moet je niet willen. Vermijden, kosten wat kost. Wordt je toch illegaal dan is dat geen houdbare situatie, uiteindelijk loop je tegen de lamp. In Nederland is het al geen pretje en in Thailand zijn de gevolgen simpelweg inhumaan.

   • Ben Hutten zegt op

    Ik deel jouw mening volledig. Als de schrijver gewoon duidelijk zou zijn geweest over de oorzaak van zijn 10 maanden overstay, had hij mogelijk veel minder negatieve reacties gekregen. In mijn posting van 19 november heb ik dat al aangegeven. Ik heb begrepen dat de schrijver Ton, nu ook tot dat besef is gekomen. Ik waardeer, dat hij nu toch tot een ander inzicht is gekomen.

 28. Fred zegt op

  60 Mensen op 16m2 is NIET mogelijk en zelfs 180 op 250m2 komt niet serieus over.
  Boven genoemde tast het waarheid getrouwe een beetje aan.

  • rentenier zegt op

   Ik ben er 3 x geweest. De ruimtes zijn er naar schatting 8 x 14 meter dus ongeveer 112 vierkante meter en meestal 70 tot 80 personen. Dan lig je ook bijna tegen elkaar aan in 4 rijen. Voor mij was het steeds slechts ’n paar dagen. Best te overleven, vooral als je nog wat geld hebt en je niet afhankelijk bent van de ambassade want die doen niets en zie je bijna nooit. De meesten die er lang zitten en graag weg willen hopen op het bezoek van enkele geestelijken met veel respect en die daadwerkelijk helpen maar slechts ’n enkeling want het gaat minimaal om een vliegticket om er weg te komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website