Bedankt voor de tips op mijn lezersvraag van afgelopen maandag 1 maart. Inderdaad, alles ging vrij soepel, soepeler dan ik had verwacht. Laat ik daarom even terugkoppelen hoe het gegaan is bij mij (in Chiang Rai), zodat anderen hier hun voordeel mee kunnen doen.

Ik heb eerst een resident verklaring gehaald bij de immigration office in ChiangRai (binnen een kwartier verkregen, 300 baht). Daarna heb ik een gezondheidsverklaring gehaald bij een medische kliniek (60 baht).

Met de resident verklaring en de gezondheidsverklaring – en kopieën van paspoort/visum en internationale rijbewijs – naar het department van land transport gegaan. Na alles ingeleverd te hebben moest ik een simpele kleurentest en gezichtsveld test doen, vervolgens 205 Baht betalen en daarna de foto laten maken voor mijn rijbewijs, die ik daarna binnen 5 minuten kreeg. Alles duurde bij elkaar ongeveer 3 kwartier totdat ik weer buiten stond. Hoefde ook geen Engelstalige video te bekijken zoals ik van sommigen had gehoord.

Totale kosten dus 565 baht om een (voor 2 jaar geldige) Thais te krijgen, na die twee jaar zou ik een rijbewijs moeten kunnen krijgen voor 5 jaar.

Ingezonden door Rob


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

19 reacties op “Lezersinzending: Terugkoppeling over het verkrijgen van een Thais rijbewijs”

 1. Cornelis zegt op

  Goed te horen dat e.e.a. probleemloos is verlopen, Rob. Volgende week ga ik – ook in Chiang Rai – voor de vervanging van mijn tweejariige rijbewijzen door vijf jaar geldige exemplaren. Benieuwd of ik ook de video mag overslaan!

 2. RonnyLatYa zegt op

  Misschien is de film tijdelijk opgeschort ivm met Coronamaatregelen.

  • Cornelis zegt op

   Dat verband had ik nog niet gelegd, Ronny, maar ik denk dat je het bij het rechte eind heb!

  • KeesP zegt op

   Heeft niets met Covid-19 te maken heb, inmiddels vijf jaar geleden, mijn Thaise rijbewijs gekregen zonder de video gezien te hebben.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ja 5 jaar geleden…. Ik heb hem 2 jaar gelden wel moeten zien. En nu jij weer?

    • Lung addie zegt op

     5 jaar geleden….. was er nog geen Covid en …. 10j geleden dan was het 1 uur in een boekje kijken…..dan was er nog geen video….het heden is wat geldt.

 3. e thai zegt op

  ik heb wel film moeten bekijken in Chiang Rai
  je hebt geluk gehad

 4. Francois Nang Lae zegt op

  Ik hoefde bij het omzetten van mijn NL-rijbewijs naar een Thais rijbewijs ook niet naar de film te kijken. 2 jaar later, bij de verlenging met 5 jaar, was de film wel verplichte kost. Vooral erg vermakelijk, met hele moeilijke vragen als “welk lichtsignaal moet je gebruiken als je rechtsaf wilt slaan”. Die vragen hoefden overigens niet beantwoord te worden, maar waren alleen om jezelf te testen.

 5. Bas zegt op

  Bedankt voor de terugkoppeling.
  Mijn internationale rijbewijs is al een aantal maanden verlopen, het tonen hiervan zal dus geen waarde hebben.
  Verwacht u, of iemand anders, dat het dan alsnog zo gemakkelijk gaat. Of is het dan helemaal niet mogelijk om dit traject te belopen en moet ik eerst terug naar Nederland voor een internationaal rijbewijs via de ANWB.

  • Cornelis zegt op

   Even navragen bij de afgevende instantie, de locale/regionale vestiging van het Department of Land Transport. Op verschillende plekken wordt ook een officiële vertaling van uw rijbewijs aanvaard.

 6. Alain zegt op

  Weet iemand of er echt gevraagd wordt naar een internationaal rijbewijs van de ANWB in Thailand? In de USA en de Filipijnen kenden ze het nog geen eens. Ik ga over 3 weken die kant op en ik huur ook een auto. Anders haal ik er snel even eentje bij de ANWB.

  • Jos M zegt op

   Verleden jaar heb ik in Khon Kaen mijn rijbewijzen gehaald zonder het internationale vodje van de ANWB.
   Moest wel de film bekijken …

 7. Andre zegt op

  Nog even een aanvulling, als je een paar dagen na je verjaardag gaat krijg je het voor 6 jaar omdat ze vanaf je verjaardag beginnen te tellen naar weer 5 jaar, doe er jullie voordeel mee.
  Moet wel zeggen dat mij dit is gelukt in Phuket en in Phetchabun ergens anders kan het anders zijn.

  • KeesP zegt op

   Klopt helemaal, is ook hier in Chiang Mai het geval.

 8. Sjaak S zegt op

  Hier in Pranburi was het een beetje duurder, maar in principe hetzelfde. Ik heb vorige maand mijn rijbewijs van twee jaar naar vijf jaar laten verlengen. Hoefde ook geen filmpje te bekijken. Het rijbewijs van 5 jaar kostte me 555 Baht. De gezondheidsverklaring in Pranburi hospital 100 Baht en ik meen dat ik bij immigration voor mijn bewijs van huisvesting 500 Baht moest betalen, maar daar ben ik niet meer zeker van.
  Toen ik trouwens bij immigratie met een Engelsman in gesprek kwam, vroeg ik aan hem waar hij zijn gezondheidsverklaring had gehaald. Dat hoefde niet, beweerde hij.
  Een half uur later zag ik hem weer bij het bureau of transportation (of hoe het ook heet) en werd hem duidelijk uitgelegd dat hij toch een doktersverklaring nodig had. Dus in plaats van alles in een dag geregeld te hebben, kon hij nog eens op en neer rijden en er twee van maken… Niet dat het zoveel uitmaakt, maar toch weer eens een voorbeeld hoeveel er door mensen geluld wordt. Er zijn altijd weer mensen die menen het beter te weten.

  • TheoB zegt op

   Sjaak S,

   De leges voor een 2-jarig rijbewijs is officieel ฿105 (motor), ฿205 (auto).
   De leges voor het verlengen van het rijbewijs is officieel ฿505.

   https://www.dlt.go.th/en/renew-license/
   https://www.dlt.go.th/en/two-year-license/
   https://www.dlt.go.th/en/international-driving-licence/

 9. Hans zegt op

  Wow. Dat ging makkelijk. In Phuket heb ik mijn driver license vernieuwd en dat gaat een stuk moeilijker. Allereerst moet je een theory test doen wat nu niet kan doorgaan due to Covid. Er is wel een test for thai in het thais op internet. Pas na deze test succesvol doorlopen te hebben kan je een afspraak maken online in het Thais. Men laat maar beperkt mensen toe dus moest 2 maanden wachten voordat ik een afspraak had. Ook toen de kleuren test en reactie test, maar nog net zonder medisch certificaat. Om the online test te kunnen doen moet je een thais registratie nummer hebben. Had ik via mijn yellow housebook. Aangezien de hele aanloop in het Thais is had ik assistentie van een thaise kennis nodig. Aangekomen op de juiste afdeling op de juiste tijd, bleek ineens een copy van mijn yellow housebook geaccepteerd te worden en kon mijn immigratie certificate of residence weer mee naar huis genomen worden. Kon 5 jr. geleden niet. Er waren amper farang. Mogelijks die hier al langer wonen en die thai spreken en lezen. Kort moment van stress toen men mij in het Thai vragen ging stellen en ik niet kon antwoorden. Men vroeg zich af hoe ik door de procedure gekomen was. Heb me gewoon van de domme gehouden en werd alsnog door de baas toegelaten.
  Tip. Als je over 2 jaar gaat vernieuwen kom 1 dag na het verlopen (is 1 dag na je verjaardag) en je krijgt i.p.v. 5 jaar, 6 jaar. Thai logic.

 10. Bert zegt op

  Persoonlijk vind ik die film niet eens zo’n slecht idee, mits er naar gekeken wordt.
  Eens in de vijf jaar ff een herhaling van de verkeersregels en evt de nieuwe verkeersregels.

  Denk dat velen (inclusief ondergetekende) niet volledig van alle regels op de hoogte zijn, getuige o.a. alle commentaren op links in halen op de diverse social media

  • Kees janssen zegt op

   De meeste Thai die de film moeten bekijken spelen met de telefoon of slapen. Aanwezig zijn is belangrijker dan mee doen.
   Bij het uitlopen krijg je gewoon de noodzakelijke krabbel.
   Ik hoefde bij verlenging na 2 jaar geen film meer te bekijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website