Als ik de postings van de laatste maanden lees over de problemen met de Thaise partner/ex partner/Thaise schoonfamilie enz. zijn er volgens mij weinig Thai die onderstaande tekst naleven. Klopt dat?

Gautama Boeddha zegt dat het lijden vooral wordt veroorzaakt door hunkering. Deze hunkering wordt in het Boeddhisme Tanha genoemd en bestaat uit drie vormen:

 1. de hunkering naar zintuiglijke ervaringen;
 2. de hunkering om ons leven voort te zetten;
 3. de hunkering naar de opheffing van ons leven.

En door ons te verlossen van de hunkering, verlossen wij onszelf van het lijden. Dit verlossen van het lijden leidt tot het Nirvana. Dit is een toestand van absolute en eeuwigdurende vrede. Dit betekend de definitieve beëindiging van de kring van wedergeboorten, de Samsara, en dus van het lijden. Deze toestand zou voor iedereen die leeft bereikbaar zijn.

Om dit te bereiken is er het Achtvoudige pad, die leidt tot verlossing van het lijden. Het achtvoudige pad houdt het volgende in:

 1. het hebben van de juist inzichten – overeenkomstig met de vier waarheden;
 2. het hebben van de juiste bedoelingen – geen bezitsdrang, boosheid of wreedheid;
 3. het gebruiken van de juiste woorden – geen leugens, ruwe taal, roddels of laster;
 4. het juist handelen – niet genieten ten koste van anderen, geen geweld tegen mensen of dieren en niet stelen;
 5. de juiste levenswijze hanteren – een eerlijk en heilzaam beroep;
 6. de juiste inspanning – de inzet om het heilzame te bevorderen;
 7. de juiste aandacht focussen – leven en alert zijn voor het hier en nu;
 8. de juiste concentratie hebben – op het hier en nu, of op een heilzaam object.

Ingezonden door Koen chiang

6 reacties op “Lezersinzending: Problemen met je Thaise partner? Boeddha zegt dat het lijden wordt veroorzaakt door hunkering”

 1. jack zegt op

  “Streven” naar niet lijden is opnieuw een vorm van “lijden”… wanneer de “ik-illusie”doorzien wordt is er gewoon leven … soms is er lijden … maar er is niemand die lijdt … dit inzicht heet “bevrijding” 🙂

  Nobody born…Nobody die… just a tourist in Thaaaailaaaaand :-))

 2. BramSiam zegt op

  Ik ben het met De Verlichte eens. Helaas weten de mensen doorgaans minder goed waar ze beter mee af zijn dan Boeddha. Ook de prediker van de Christelijke denominatie waarschuwt de mens voor ijdelheid en het najagen van wind. Wat De Profeet ons leert weet ik niet, maar in de praktijk leidt ook dat tot weinig goeds. Het bevredigen van zoveel mogelijk behoeften is wat de meeste mensen nastreven, maar doorgaans zie ik ze daar niet gelukkiger van worden. Dat heeft Boeddha goed gezien. Bovendien maakt al dat streven het lastiger er ooit mee te stoppen, hetgeen toch onvermijdelijk zal gebeuren. Ik kan het weten want ook ik ben de hele dag voornamelijk bezig met datgene waarvoor Lord Boeddha ons waarschuwt. Aangezien ik niet in reïncarnatie geloof, noch in een hiernamaals, beperkt de narigheid zich tot mijn eenmalig bestaan. Boeddha leert ons gelukkig ook dat als we dan toch die dingen doen die niet goed voor ons zijn, dat we er dan in elk geval zoveel mogelijk van moeten genieten. Dat is een troostvolle gedachte waar ik het maar mee doe.

 3. François zegt op

  Ik schat ongeveer eenzelfde percentage als Nederlanders die de 10 geboden strikt naleven 😉

 4. Chander zegt op

  “Het hebben van de juiste inzichten-overeenkomstig met de vier waarheden”
  Welke vier waarheden?

  In Sanskriet zijn dat de 4 VEDAS.

  Bedoel je deze 4 waarheden?

  • Koen Chiang zegt op

   De eerste waarheid: Er is lijden
   De tweede waarheid: Het lijden heeft een oorzaak
   De derde waarheid: De oorzaak van het lijden kan opgeheven worden
   De vierde waarheid: Door het achtvoudige pad te volgen wordt het lijden beëindigd

 5. theo hua hin zegt op

  Dit zijn wel heel veel meer waarheden dan vier. Teveel voor mij sowieso, en… inderdaad, nog nooit een Thai ontmoet die ze naleeft. Wel veel Thaise dames die het tegenovergestelde naleven, hah!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website