Lezersinzending: Pattaya en de ‘nieuwe’ toeristen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
10 april 2019

Heden ten dage vullen jonge toeristen waarvan veel gezinnen de nieuwe winkelcentra en restaurants langs Beach Road of Second Road. De stoep langs het strand is breder, vol met nieuwe bomen en is verrassend aangenaam om mee te lopen. Het strand aan Beachroad is weer een echt strand geworden. De meeste toeristen komen nu uit Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Gezinnen met kinderen zijn er overal.

In veel opzichten is het alsof nachtleven niet bestaat tenzij je er specifiek naar op zoek gaat, net als in de meeste steden in de wereld. Als je nog nooit van Pattaya had gehoord, zou je nooit weten dat het vol westerse toeristen was die vooral voor barmeisjes kwamen. Zelfs Walkingstreet, eerder beroemd om zijn bars en disco’s is nu meer een nightbazar met tevens veel eetgelegenheden dan dat er zogenaamde girliebars zijn. Gaat deze industrie dood?

In plaats van het aloude vertier zijn er nu een reeks attracties met enorme parkeerplaatsen voor honderden Chinese touringcars. Voor de westerse reiziger of expat, minder reden om te gaan?

Zelf vind ik het meer uitgebalanceerd dan voorheen. Misschien om dat ik niets heb met die girliebars en me meer verheug op ander avondvertier zoals leuke pubs, restaurants. live muziek, leuke terrassen.

De grote hoeveelheid Chinese toeristen is mij soms wel eens iets te veel. Het blijft toch een bijzondere cultuur met vaak andere waarden en normen. Zelfs voor een Thai is het soms even slikken maar die blijven lachen en denken er het hunne van.

Ingezonden door Willem

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Pattaya en de ‘nieuwe’ toeristen”

 1. Ludo zegt op

  Walking street is zeker geen nightbazar maar eerder een straat vol gogo bars en meer en meer ladyboys.Niet echt geschikt voor kinderen.

  • wim zegt op

   En het barst van de mensen die je een bordje voorhouden ‘pingpongshow?”

 2. Joost zegt op

  Paar weken geleden naar Walking Street geweest en daar zijn inderdaad hordes met Chinezen, die in groepsverband reizen. In Walking Street is inderdaad iets meer vertier met o.a. straat-goochelaars, maar in grote lijn is het nog steeds een straat met heel veel gogo-bars.

 3. Smakkie zegt op

  Blijft hetzelfde als voorheen. Verplaats zich nu voor een deel een straat verderop. Afgelopen seizoen enorm veel “bars” bijgekomen. En geen “toerist” te zien. Overigens worden ook in soi 7 en 8 nieuwe bars gebouwd. Soi bukhao en de zijstraten zitten vol nieuwe bars. Met eigenaars die klagen over het afnemende aantal bezoekers.

  • Henk zegt op

   Smakkie ,nu is natuurlijk de vraag waarom de eigenaars klagen ,Zou dit niet te maken hebben met de prijzen en mentaliteit van de mensen ??
   1e een biertje a 120-150 Thb (3,35 -4,20 Euro ) vind ik persoonlijk een nogal hoge prijs voor een kleintje Leo, Heineken ,Tiger of Chang en als je dan vraagt waarom het zo duur is krijg je als antwoord : ja er komen weinig klanten dus we moeten toch aan onze Thb-jes aan omzet komen .
   2e ,Als je bij vele barren gaat zitten ziet dat vaak niemand omdat ze te druk zijn met mobieltje spelen .
   3e de prijs die ze durven vragen voor hun diensten zijn hoger dan op de wallen in Amsterdam ,1000 Thb of meer barfine zijn geen uitzonderingen meer .Ook de diensten die de meiden aanbieden zijn vaak tussen de 2000 en 3500 Thb .
   Met de huidige koers van 35 zullen veel mensen beter op moeten letten met hun vakantiecentjes dus een avondje schik hebben kost al gauw 200euro .Is toch bijna een maandsalaris van een Thai ,

   • Sjaak S zegt op

    Henk, het maandsalaris van “een Thai” zou 200 Euro zijn? Je bedoelt dan zeker het minimumloon, voor een ongeschoolde arbeider.
    Ik denk ook (ik weet het niet) dat je voor zo’n zelfde biertje in eenzelfde soort etablissement in Amsterdam het drievoudige betaalt. Hier is een site met gemiddelde bierprijzen: https://www.biernet.nl/nieuws/bierprijzen-per-wereldstad-in-2018
    Ikzelf heb ooit een bier in New York gedronken in een normale pub en dat kostte me meer dan 10 Dollar. Heb ik me over geërgerd, hielp niets. Ik ben geen bierdrinker, dus dat vond ik achteraf weggeworpen geld.
    Over de dames van plezier…ik weet niet wat het kost, maar ook hier bestaan al onderzoekingen naar en grafieken:
    https://www.daskapital.nl/4082111/dasgrafiek_zo_veel_kost_een_pr/

    Dus al met al valt het reuze mee met de prijzen, vergeleken met Nederland of niet soms? Zelfs vergeleken met de rest van de wereld is het nog steeds niet zo duur. En…. niemand verplicht je erheen te gaan, of niet soms?

 4. Walter zegt op

  Nou, moet ik voorzichtig zijn… Ik vond het meer de wallen, het strand not relaxed met al die verkopers…. Maar, ben ooit wel naar Pattaya gegaan, en bleef er toch 5 dagen…. Haat liefde relatie, kweet niet…. Heb er mijn vrouw leren kennen komende 8 Sept 10 jaar getrouwd dus Pattaya is top! Hahaha, nee, klinkt goed als er nu meer balans is….. Komende oktober zal ik net mijn vrouw effe kijkje nemen opweg naar Koh Kood…. En het Koh Larn is zoooo vol, en word ook vervuild nu… Daar hoef ik nooit meer heen… Wat een massa toerisme, en ook steeds duurder, nee, niet meer mijn ding.

 5. Kees zegt op

  555. Ben jij misschien in het Pattaya van de toekomst geweest zoals de heren bestuurders van Pattaya het voor ogen hebben.

 6. Jan zegt op

  Afgelopen wek nog in Pattaya geweest, maar ik herken het geschetste beeld niet. Nog steeds heel veel bars, dames etc. Vel oudere blanke mannen met jonge Thaise meisjes/dames. Strand in een woord vreselijk. Na de regenval van 2/3 april delen van het strand weggespoeld. Dagen erna vrijwel verlaten strand, het eerste stuk komend vanaf north pattaya road een aantal junks/zwevers. Kortom geen visitekaartje!!

  • Lessram zegt op

   Verlaten strand na 3 april????
   Niets van gemerkt, binnen 2 dagen was het strand al weer gefixt. Die flinke regenbuien waren duur gelag voor Pattaya (moeten ze eindelijk maar eens wat doen aan de riolering en afwatering vanaf de Soi’s) maar daar hebben ze hard aan gewerkt de nakomende dagen. En tja…. woensdag was inderdaad het strand leeg. Vreemd he? Elke woensdag is het leeg. (geen stoelen).

 7. rori zegt op

  Volgens mij is je verhaal eens wensdroom. Het strand hier in Jomtien is nog steeds een troep.
  Verder heeft de regen van de vorige week ook geen goed gedaan want waarschijnlijk ligt nu alle afval uit het riool nu hier op het strand.
  Verder is het net voor 400 miljoen aangepaste strand in Pattay voor het zelfde bedrag weer in zee gespoelld.

  Het helpt natuurlijk ook niet als de riolering van So1 1 tm Soi 13 zo de zee inspoelt vanaf de beachroad.

  Verder in Jomtien zijn soms veel russen. klopt maar alleen in hun vakantie tijd,

  Qua walkingstreet ik zie de teruggang door de vele arabische, russische en indiase “nieuwe” eigenaren. Ben bang dat velen met het idee het te wel gaan maken binnen de kortste keren met 1 miljoen bath naar huis gaan. Maar dan moeten ze wel met 1 miljard zijn begonnen.

 8. Bob, Jomtien zegt op

  Honderden chinese bussen? Ik ben er nog geen een tegengekomen. Ook niet uit andere landen. Ik zie wel dagelijkse via 2nd road in Jomtien tientallen bussen vol met chinezen, richten Pattaya gaan. Tja en dat strand van Pattaya is ook niet meer wat het voor 2 april was. Over het overige geen commentaar. Maar de schrijver is erg eigengericht.

  • rori zegt op

   Volgens de touristen politie op straat is het een stuk minder dan vorig jaar.
   Eenvoudig te controleren door eens een uurtje bij de kartbaan (pier) te gaan staan en tussen 18.00 en 22.00 de bussen te gaan tellen.
   Parkeer in de buurt van de kartbaan altijd mijn auto op de helling van de overpass.

 9. ton zegt op

  Het blijft een rommeltje met die russen en chinezen Ik ben nu in shihanokville cambodja stikt van de chinezen. Onbeschoft ik kan er geen ander woord voor vinden is er niet beter op geworden met die lui

  • brabantman zegt op

   Sihanoukville is praktisch overgenomen door de Chinezen. Casino’s, restaurants, hotels, huizen, alles is opgekocht door het gele gevaar. Voor de oorspronkelijke Khmer bewoners (muv de sporadische enkeling die eraan verdient) is die een enorme ramp. Er is geen woonruimte meer te koop (onbetaalbaar) en de voedselprijzen torenhoog. Dit dankzij de oude Pol Pot leiders die dankbaar gebruik gemaakt hebben van de annexering van de gronden tijdens het regime (eigendoms papieren van de oorspronkelijke eigenaars vernietigd net zoals de eigenaars zelf) en nu hun zakken gigantisch aan het vullen zijn.
   Heb hier zelf vele jaren gewoond, het is nu veranderd in een tweede Macao. Wees er maar blij mee.

 10. Cees 1 zegt op

  Er zijn nu zo rond 8 /11 april bijna geen Russen meer ik zie ook heel weinig Chinezen. En ook heeeeeeeel weinig farangs. Het is bijna uitgestorven. En dat je echt op zoek moet voor de lady bars is wel een beetje overdreven. Ze zijn namelijk overal. Maar er zitten nog steeds ( vooral met happy hour) )bijna alleen gepensioneerde mannen.

 11. Anton zegt op

  Een goede ontwikkeling om een veelzijdig tourisme te bevorderen, ,maar komen daarmee ook de grote hoeveelheid openbare zit mogelijkheden weer terug aan de wandel boulevard, ik vond juist die vrije zitmogelijkheden uniek , het was er altijd gezellig en je had de keuze om leuke contacten te leggen met mensen uit alle delen van de wereld , wie kan mij vertellen hoe de situatie op dit moment is? Alvast bedankt voor je reaktie……….

 12. Lessram zegt op

  Net terug uit Pattaya. Walkingstreet is echt geen Nightmarket vol eetgelegenheden.
  Walkingstreet is nog steeds Walkingstreet zoals jaren geleden; vol gogo bars, beer bars, PingPong shows en Lady Boys. Verschil is dat er de afgelopen jaren steeds meer rondleidingen (de vlaggetje-stoeten) van Chinezen tussen 19:00 en 22:00 doorheen lopen, nadat ze van de boot in de haven zijn terug gekomen als deel van hun pakketreis. Van de pier lopen ze Walkingstreet door, zonder een bar aan te doen natuurlijk.

  Halverwege Walkingstreet (vanaf Beachroad bezien) veranderd het opeens in een Russische versie en vervolgens Indiaase/Pakistaanse versie met GoGo Bars met disco’s, met nu als top-of-the-bill “Nashaa” club, waar Indiërs/Pakistanen met meer geld gooien dan enig Farang ooit in een GoGoBar gedaan heeft, een biertje kost daar dus ook makkelijk 250 Baht.

  De Thai zijn echt niet meer alleen gefocust op de Farang. Farang tellen steeds minder mee qua inkomsten (en Westerlingen hebben daar moeite mee). Indiërs, Pakistanen, Russen, Chinezen brengen uiteindelijk veel meer binnen, daar focussen ze zich op. Al besteden zij minder in de GoGo en Beer bars…. Wet van de grote getallen. Massages in Soi Honey, SabaiSabai e.d., hotels, levert Thailand meer op. En een Pakistaan in Nashaa….. gooit met geld. (al besteld elders een Pakistaan volgens de mythe nogsteeds een Cole met 5 rietjes bestelt)

  De gogo/beer bars zijn wat leger dan voorheen, niet omdat er minder toeristen komen, maar omdat er veel meer gelegenheden zijn dan alleen Walkingstreet; LK Metro, Soi6, BuaKhao, etc etc… Het publiek verspreid zich.

  Wat mij het meest verwonderd is dat vooral donkere Amerikaanse mannen “baseball player types” (groepjes van minstens 3) nog immer favoriet zijn bij de bars. Het gejoel als zo’n groepje voorbij komt, wonderlijk. Basis van dit idolate gebeuren zal vast de Vietnam en Cambodja oorlog zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website