Lezersinzending: Niet iedereen is corrupt in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
6 maart 2021

Foto uit archief (Bannafarsai_Stock / Shutterstock.com)

In 2016 hebben mijn Thaise vrouw en ik een stuk grond gekocht in Hua Hin met de bedoeling er een villa op te bouwen. We hadden reeds een architect aangezocht die dan alle plannen klaarmaakte.

Nu moet u weten dat we enkel 3 weken per jaar naar Thailand konden gaan door drukke beroepsbezigheden. Wij dus het jaar nadien onmiddellijk naar het gemeentehuis met de plannen om een vergunning aan te vragen. De verantwoordelijke ambtenaar verzekerde ons met zijn zachte stem dat het in orde zou komen voordat wij terug naar huis vlogen, dat was dus niet het geval.

Mijn vrouw hield van thuis contact met de ambtenaar die ons verzekerde dat alles in orde zou zijn tegen dat we terugkeerden. Het jaar nadien dus onmiddellijk naar het gemeentehuis, maar onze vriend zei dat er een groot probleem was en er geen vergunning kon gegeven worden. Mijn vrouw, die ik nog nooit heb zien wenen, barst in tranen uit. Wat nu? Toevallig komen we een vrouw tegen die de secretaresse van de burgemeester blijkt te zijn. Mijn vrouw geraakt in gesprek en de secretaresse zegt dat ze ons gaat helpen, we mogen 2 uur later terugkomen. Vijf minuten later dan de afspraak mogen we bij de burgemeester die achter zijn bureau zit met links en rechts een toren dossiers die hij moet tekenen.

Mijn vrouw doet de uitleg en de burgemeester maar tekenen zonder op te kijken. Dit wordt niks denk ik. De burgemeester doet een telefoontje en even later komt de secretaresse binnen met een dossier dat de burgemeester aandachtig bestudeert. Hij neemt rustig de telefoon en vijf minuten later komt… onze ambtenaar-met-de-zachte-stem in het bureau en verschiet zich een hoedje als hij ons ziet zitten. Hij begint te beven als een riet en na vele sorry’s met zijn kop tegen de grond zegt de burgemeester dat het dossier binnen het uur in orde moet zijn.

Inderdaad, 1 uur later konden we onze vergunning ophalen.

Onze vriend-met-de-zachte stem heb ik nooit meer achter zijn bureau gezien…..

Ingezonden door Chris uit Belgie

16 reacties op “Lezersinzending: Niet iedereen is corrupt in Thailand”

 1. Jannus zegt op

  Beste Chris, je hebt ontzettend mazzel gehad of liever gezegd jouw vrouw dat op het moment dat zij de wanhoop nabij was iemand tegen te komen die empathisch bleek. Wie heeft dat geluk? Uit een voorbeeld als deze blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om in Thailand a l t i j d je vrouw mee te nemen, overal!

  • Francois Nang Lae zegt op

   Dank je voor de tip. Ik denk alleen dat het niet helpt. Ze spreekt net zo weinig Thais als ik.

 2. Jos zegt op

  Als dat geen corruptie is wat is het dan wel? Eerst gaat het niet maar als iemand gaat wenen gaat het ineens wel. Torenhoge corruptie.

  • Jan Scheys zegt op

   zo kennen we Thailand toch haha! denk maar aan contant in het handje bij de verkeerspolitie

  • Ger-Korat zegt op

   Eerst was er een groot probleem waardoor de vergunning er niet kwam, lees ik. En dan even verhaal halen bij de burgemeester en het grote probleem is opeens verdwenen. Als ik het hele verhaal lees denk ik dat de ambtenaar zich wellicht aan de regels hield en de burgemeester zich met zijn invloed dit allemaal aan de kant schuift, ongetwijfeld staat Chris en Thaise familie nu in het krijt bij de burgemeester volgens Thais gebruik. Vind het net als Jos daarom corrupt handelen van de burgemeester.
   Waarom vertelt Chris trouwens niet wat “het grote probleem” was, wellicht kwam hem dit nadelig uit en vertelt hij ons dit niet en is de ambtenaar volledig te goeder trouw en oprecht.

 3. Johnny BG zegt op

  Ik kan het mis hebben maar dit is volgens mij ook een vorm van corruptie ook al staat er geen wederdienst tegenover.
  Zonder de zaak te kennen heb ik met dit soort dingen geen probleem maar het wordt anders als er een grote vervuilende fabriek of een feesttent naast je huis gezet kan worden door zulk optreden van een persoon.

  • Eric BKK zegt op

   “Eerst gaat het niet maar als iemand gaat wenen…”.

   Het kon de hele tijd al maar de ambtenaar bleek “corrupt” te zijn, de secretaresse van de burgemeester en de burgemeester zelf dus niet.

   Een burgemeester zet de handtekeningen maar gaat niet ieder gemeentelijk besluit gedaan door een ambtenaar een tweede maal bestuderen. En voor de bouw van een huis door een particulier al helemaal niet. Dit gebeurt nergens ter wereld.

   Dit is dus geen corruptie, dit is een voorbeeld van een corrupt persoon die de deksel op z’n neus krijgt. De ambtenaar had pech met z’n leugens en kwam er niet mee weg, Chris uit Belgie had geluk dat hij en zijn vrouw de secretaresse tegenkwamen. In dit specifieke geval is het dus eind goed, al goed.

 4. Tooske zegt op

  Chris,
  Blij dat ik in de isaan woon en niet in de stad.
  Heb in 2008 een stuk grond gekocht en daarop een huis laten bouwen door een locale aannemer.
  Alleen een ruwe schets van mij was voldoende om onze wensen kenbaar te maken er Is geen bouwtekening of architekt aan te pas gekomen.
  Heb nog nooit gehoort dat er hier ten lande een bouwvergunning nodig is voor de bouw, de meeste optrekjes hier zouden ook niet door een keuring komen.
  Het enge wat we hebben gedaan toen de bouw begon was de bouw van een toilet, de lokale medische dienst heeft dit goedgekeurd en met dit briefje vervolgens en adres (huisnummer) en een blauw boekje aangevraagd. Met dit adres naar PEA die ons vervolgens aannsloot op het net.
  Nu 13 haar later staat het er nog altijd en naar volle tevredenheid.

  • chris zegt op

   Tja, daar kun je toch nog wel eens problemen mee krijgen.
   Als een geen vergunning is en geen bouwtekening, bestaat het huis dus niet volgens de regels.
   Als het gebouwd is op grond waarop dat niet mag,kan het zomaar worden verwijderd.
   Het betekent ook niks in de erfenis maar dat zal je warschijnlijk worst zijn. De problemen zijn voor de nabestaanden die een huis erven dat ‘niet bestaat’ en dus niets waard is.
   Tussen haakjes: mijn vrouw runt een bouwbedrijf en hakt wekelijks met dit soort zaken.

 5. Marinus zegt op

  5 jaar geleden hebben we een huis laten bouwen op de grond die al reeds lang in het bezit is van de familie.
  Ongeveer 50 km van Khon Kaen en dichtbij Mancha Khiri gaf het bouwen geen enkel probleem. De man die wij de opdracht gaven nam mijn tekening over. Het dak met de benodigde spanten en de 9 steunpunten heeft hij m.i. wel degelijk op belastbaarheid berekend. De betonnen palen werden in het bijzijn van monniken, familie en bekenden geplaatst op de juiste datum, zoals dat in dit land gewoonlijk gaat. Ik heb en had het voordeel dat de familie van mijn vrouw precies aan de overkant van de drukke weg wonen. Niet alles ging natuurlijk goed. Voordat buiten de tegels werden gelegd zag ik dat de grond niet goed afliep. Ik heb geprobeerd dat over te brengen, maar dat ging zeer moeizaam. Toen heb ik zelf maar de hark gepakt en een deel van de grond geprepareerd. Het personeel vond het prachtig om mij zo te zien zweten. Later vertelde zij mijn vrouw. Jouw man zien we hier werken en hij schaamt zich niet om eenvoudig werk te doen. Nou ziet iedereen hier wel dat ik ook achter gelaten troep wat ik vooral vind langs de weg bij onze coffeeshop regelmatig opruim. Tenslotte nog het registreren van ons huis. Men gaf ons een nummer, maar mijn vrouw vroeg een ander huisnummer. Met wat overleg kreeg zij haar gewenste nummer!

 6. Bastiaan zegt op

  Herkenbaar verhaal, al zitten wij al 5 jaar met zo’n ambtenaar. Hij laat zich niet door burgemeesters of gouverneurs om turnen, roept steeds aan ander verhaal maar zelfs na een bruine envelop was het niet genoeg. Plannen zijn 5 jaar geleden al goed gekeurd maar hij weigert te tekenen.
  Ook wij weigeren op te geven al durven de lokale advocaten hem ook niet aan te pakken. Ik denk dat zijn zelf vertrouwen komt door zijn politie verleden waardoor hij vermoedelijk ook de rechters kent.
  We blijven vechten maar het is soms wel om moedeloos van te worden als je alles in overleg en binnen de lijntjes hebt gedaan.

  • PEER zegt op

   Beste Chris,
   Wanneer de Thailand Blog-lezers deelgenoot worden van het probleem, dan pas kunnen we zo ja dan neen zeggen op de bewering dat er ‘n corrupte zoniet ‘n corrupte secretaresse of burgemeester in het spel is.
   Wat ws het probleem, dat jullie pas na ‘n jaar te horen kregen?

  • Chris zegt op

   Beste Gert-Korat,
   Het grote probleem was 70000 bahtjes voor een oplossing.
   Indien onze ambtenaar recht in zijn schoenen stond en alle voorschriften volgde zou hij toch binnen het uur niet tekenen???
   Trouwens, de burgemeester wou geen geschenk of geld.

  • chris zegt op

   Neem kontakt op met mij (maninbangkok@live.nl) en doe (via mij) je verhaal aan mijn vrouw (zij spreekt Engels). Als alles volgens de regels verloopt kan ze je zeker helpen.

 7. Chris zegt op

  Beste Gert-Korat,
  Het grote probleem was 70000 bahtjes die moesten dienen om alle problemen uit de weg te ruimen,
  was dit eventjes vergeten

 8. chris zegt op

  Dit is wellicht in de volksmond corruptie maar toch niet echt.
  Corruptie is wanneer twee partijen zaken doen die het licht niet kunnen verdragen en het slachtoffer is een derde, veelal de overheid. (missen van geld, meer moeten betalen).
  In veel gevallen die wij corruptie noemen is sprake van afpersing. Als op termijn wederdiensten worden gevraagd of verwacht (het “in het krijt staan”) is sprake van patronage.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website