In diverse artikelen en reacties/ervaringen van lezers op Thailandblog is ondertussen duidelijk geworden dat door Immigration aan gepensioneerden andersoortige inkomenseisen worden gesteld. De vraag werd opgeworpen of het voor deze groep nog wel mogelijk is in Thailand te gaan of te blijven wonen?

De controles van Immigration op die eisen die maken dat de touwtjes aangetrokken worden, voeden bij hen de gedachte en het gevoel in Thailand steeds minder welkom zijn. Maar de vraag is of enkel Immigration kan en mag bepalen of Thailand voor jou geschikt is? Er zijn andere processen gaande die maken dat blijven of komen wonen in Thailand voor gepensioneerden minder vanzelfsprekend zou moeten zijn.
Is Thailand jou nog wel zo welkom? Een omgekeerde vraag aldus.

Want wat zijn die processen? Het moge duidelijk zijn dat Thailand in politiek opzicht in de afgelopen jaren niet democratischer is geworden. Mei 2014: een 5-tal jaren geleden een legaal gekozen regering afgezet, en een junta nam haar plaats in. In de daaropvolgende jaren schreef deze junta een nieuwe grondwet, vaardigde deze junta diverse op die grondwet gebaseerde organieke wetten uit, en bepaalt daarmee oa de samenstelling van de Senaat en houdt greep op die van het parlement. Sedert deze jaren ook is het de junta die de samenleving en het daagse leven domineert.

De uitslagen van de eind maart jl. gehouden verkiezingen zijn voor de junta niet gunstig gebleken. Bangkok Post en andere media berichten al langer hoe instituties in Thailand democratische processen niet bepaald bevorderen. Anti-junta partijen krijgen geen coalitie-mogelijkheden en vooral de FFP is in zwaar weer terecht gekomen.

Maar als andere partijen geen kans krijgen en de junta toch weer haar zin: is Thailand dan nog steeds een land waar je onbekommerd kunt (gaan en blijven) wonen? Is het permanent verblijven in een land waar een semi-dictatoriaal bewind heerst jou een welkom land?

Ingezonden door Ruud

87 reacties op “Lezersinzending: Is Thailand nog wel het land waar je onbekommerd kunt (gaan) wonen?”

 1. Sjaak S zegt op

  Ja, ik heb nog steeds niet begrepen waarom ik nu uit Thailand weg zou blijven. Kom ik voor de regeringsvorm of voor het land? Voor de mensen? En nu voor mijn vrouw en huis?
  Zolang ik met rust gelaten word, zal ik er me niet om druk maken wie hier aan de macht is. Vóór de junta was het ook niet veel beter in mijn ogen. Integendeel, nu worden dingen ook eens aangepakt.l
  Het is toch beter dan een gekozen regering die maar wat aanrommelt.

  • Rob V. zegt op

   Ja het leger weet wel van aanpakken, en zolang je strak in gelid loopt en je mond houdt heb je niets te vrezen. Vergeet ook niet dat we hier te gast zijn. Dat je buurman huisbezoek krijgt van militairen en mee moet naar een heropvoedingskamp als hij zo’n vervelend iemand is die protesteert tegen de regering, dat hoort er bij. Dat je dan terwijl je uit de bus stapt op een paar meter van de rechtbank(wegens een beschuldiging van opruiing of dergelijke) een stuk hout in je nek krijgt, hoort er bij. Thailand is een heel fijn land, waar je heerlijk kunt wonen Zolang je je maar niet met politiek & mensenrechten bemoeit. 🙂 Rust en orde, daar doe we het voor.

   • Harry Romijn zegt op

    Ik proef een zweem van sarcasme ?

    • Rob V. zegt op

     Een heel klein beetje maar hoor. 55 (nee, goed gezien. Lag er dik bovenop)

   • Sjaak S zegt op

    Ik ken geen buurman waarmee dat gebeurde. En dat je niet te veel over politiek moet praten of beter gezegd kritiek uiten, is niet van de laatste tijd sinds de machtsovername van de junta. Dat was daarvóór ook al. Dan zou je bij wijze van spreken nooit naar Thailand hadden moeten gaan. Ik kom al sinds mijn 23ste naar Thailand en het is een land dat meer meningsuiting kent dan een Singapore, Maleisië of Indonesië.
    Het leger zorgde voor meer rust dan welke civiele regering dan ook. Was het dan zo democratisch? Het was toch hoofdzakelijk vriendjes en familiepolitiek en daar heeft het leger toch wel een einde aan gemaakt, of niet soms?

    • Frans Nico zegt op

     Beste Sjaak,
     Ik probeer geregeld van mijn vrouw haar mening te horen over de politieke situatie in Thailand, maar het lukt mij niet. Ze zwijgt als het over de machthebbers gaat. Ze heeft wel degelijk een mening, maar ze zwijgt. Soms maakt ze het duidelijk door met haar hand lang haar lippen te strijken. Angst, daar draait het machthebbers om. Zodra angst weg valt is de basis van de machthebber ook weg. Thailand is een land waar je op moet passen met wat je zegt.

    • Rob V. zegt op

     Onder Phue Thai en Thai Rak Thai kwam het leger niet bij tegenstanders op bezoek en stuurde je niet naar heropvoedingskampen…

     Ook is er aan het nepotisme niets veranderd, de generaals geven baantjes en contracten aan hun familie en vrienden:
     https://www.bangkokpost.com/news/politics/1675496/senate-post-for-pm-brother-not-a-problem-says-prawit
     https://thaipoliticalprisoners.wordpress.com/?s=Nepotism

    • Peter de jong. zegt op

     En sjaak als je hier bv 10 j woont
     Is er iets veranderd
     Of nou de politie ,of het leger corrupt
     Is
     Ja ok en nu
     Kan jij je bv niet meer zeggen wat je denkt als bv journalist
     Of het niet eens bent met onze prhahut ofzo
     Verkiezingen zijn hier echt een macht kwestie
     Heeft niks met verkiezingen te maken
     Onze ( lieve generaal ) heeft het echt goed geregeld voor hem en zn
     Vrienden
     En ja ook zn geld veilig gesteld
     Ja zn vrouw
     Maar nogmaals het maakt mij niet uit

   • Johnny BG zegt op

    Vanuit Nederlands standpunt snap ik je houding, maar de vraag is of je het een op een kan kopieren.

    Je zal er verstand van hebben en ben benieuwd naar de heropvoedingskampen. Is het vergelijkbaar wat er in Chili en Argentinie heeft plaats gevonden?

    Onder mr. T waren er moordcommando’s actief om lekker zo’n 2500 mensen af te knallen. Dit werd gestuurd vanuit de plaatselijke politie en het rare is, dit kan zich toch niet verhouden met de situatie die nu voorgesteld wordt waarbij ik het bewijs nooit gezien heb?

    • Rob V. zegt op

     Over attitude amusement kampen: daar zijn mensen met kritiek op de junta (extremisten die hameren op bizarre dingen zoals ‘mensenrechten ‘ en ‘democratie ‘) zo’n 800 mensen heropgevoed (gemiddeld 50 per maand). Soma geblinddoekt, soms met verhalen van handtastelijkheden of bedreigingen door mannen in uniform. Een goed gesprek maffiosi stijl.

     https://thaipoliticalprisoners.wordpress.com/2015/09/20/attitude-and-adjustment/
     https://thaipoliticalprisoners.wordpress.com/2017/12/05/no-criticism/

     Maar ach in Nederland is het ook geen rozengeur en maneschijn, zijn we zelfs gewoon slap. Als Rutte ballen had liet hij ‘s nachts zijn tegenstanders van hun bed lichten voor een gesprek op het plaatselijke bureau of kazerne. Als je in Thailand gewoon je mond houdt dan is het allemaal zo erg nog niet hoor…

     • chris zegt op

      Deze website thaipoliticalprisoners heeft in de afgelopen jaren zoveel onzin en onwaarheden gepubliceerd dat ik hem niet meer lees omdat de informatie niet betrouwbaar is. Veel wordt overgenomen van Andrew McGregor Marshall die ook veel onzin vertelt (maar ervan moet leven).

      • Rob V. zegt op

       Veel omwaarheden? Kom nou zeg. Er staat veelal bronvermelding bij Chris, een breed scala. Van Khaosod en Bangkok Post tot kranten uit Azië, Europa en de VS. Ja ook freelance journalisten waaronder Andrew (die ook bronnen geeft, al kan dat niet als het om meneer X en zijn familie gaat, dat kan jij zeld ook niet met jouw bijzondere connecties). Verdere verwijzingen naar onderzoeksrapporten van universiteiten en organisaties mbt mensenrechten, democratie enzovoort. Dat betekent niet dat ze het altijd juist zullen hebben maar dat lukt de ‘kwaliteitsmedia’ ook niet. Het beeld dat naar voren komt is duidelijk: Thailand heeft veel problemen.

       Kritiek op specifieke berichten is prima, maar onderbouw dat met bronnen. De thuisbezoekjes van militairen is een feit, de heropvoedings lessen zijn een feit, de intimidatie en onderdrukking door het leger is een feit. Dat valt niet te ontkennen.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Sjaak, je schrijft dat nu dingen ook eens worden aangepakt. Welke dingen dan, dacht ik bij mijzelf. Zou de gezondheidszorg voor de Thaise bevolking verbeterd zijn of zou de kloof tussen arm en rijk kleiner zijn geworden? De staatsziekenhuizen puilen uit en weliswaar is het minimumloon verhoogd maar de prijzen voor alledaagse producten ook. Misschien een betere schoolopleiding voor de jeugd? Maar ik las vorige week nog op Thailand Blog dat veel ouders zich diep in de schulden moesten steken voor de aanvang van het nieuwe schooljaar en dat het lesprogramma nog steeds niet veel voorstelt en al zeker niet op het punt van het het leren van de Engelse taal. Is de bevolking in het noorden van Thailand verlost van het smogprobleem? Volgens berichten eveneens op dit Blog is dat probleem enkel gegroeid, al dragen ook de omringende landen van Thailand daaraan mee. Is er werk gemaakt van de infrastructuur m.b.t. de waterhuishouding zodat delen van o.a. Bangkok en Pattaya niet meer overstromen bij een fikse regenbui? In april stond er in sommige straten van Pattaya meer dan 1 meter water. Eigenlijk wist ik mij niet zo 1, 2, 3 te herinneren wat de huidige machthebbers voor het welzijn van hun bevolking hebben gedaan. De intentie om 3 onderzeeërs aan te schaffen voor een bedrag van 36 miljard Baht schoot mij alleen te binnen maar of de bevolking daarop zat te wachten betwijfel ik. Op het oog is het wel rustiger op straat door het verbieden van demonstraties. Hopelijk geen stilte voor de storm. Maar volgens mij is er nog niet veel aangepakt, wel zijn er politieke tegenstanders opgepakt en lopen sowieso Thaise burgers een groot risico opgepakt te worden wanneer zij publiekelijk kritiek uiten. Als buitenlander wonende in Thailand heb je in feite geen enkele invloed op het overheidsbeleid en ik snap volledig dat wanneer je ‘huisje, boompje, beestje’ in Thailand is, dat je daar ook wilt blijven. Je ogen sluiten en beweren dat de huidige machthebbers het beter zouden doen dan een door het Thaise volk gekozen regering, is weer wat anders.

   • Sjaak S zegt op

    Waarschijnlijk heb je gelijk. Ik zie wel dat bijvoorbeeld in Bangkok de straathandelaren van de stoep moesten, ik zie dat op grote schaal de spoorlijn richting zuiden wordt verbeterd. Ik zie dat er harder opgetreden wordt tegen buitenlanders die hier menen de wet aan hun laarzen te lappen.

    Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen, of misschien slechter zijn… maar dat is niet het teken van een militair bewind, dat is bij ieder nieuw bewind. Wie laat je trouwens kiezen in een democratie? In een land waar 80% van de bevolking (pin me niet op het percentage, maar het is vrij groot) nauwelijks besef heeft van politiek en blij is dat ze men van dag tot dag leeft. Ga je die mensen invloed laten krijgen op het gebeuren in Thailand? Sorry hoor, niet iedereen is geschikt om te stemmen (ook ik niet). Om eerlijk te zijn, ben ik nog niet eens zo’n voorstander van een democratie. Dat wil niet zeggen dat ik nu voorstander van een dictatuur ben, waar naar willekeur mensen opgepakt worden. Ik vind een vadertje staat dat met bedacht en reden zijn volk bestuurt niet verkeerd. Dat je je er niet altijd mee mag bemoeien is weer wat anders. Een open oor zou ook goed zijn. Maar democratie? In Thailand…. nee, ik denk dat dat geen goede oplossing zou zijn.

    • Rob V. zegt op

     De kip en het ei? Waarom zijn zoveel Thai bezig met overleven? Waarom is de ongelijkheid tussen arm en rijk ergerns tussen de nr 1 en 3 ter wereld? Zou dat niet mede kunnen komen omdat een paar rijke families samen met bepaalde clubjes in het leger de vinger in de pap houden? De assets en de macht? En tegen de gewone Thai schreeuwen dat domme buffelos zijn en democratie niet geschikt zou zijn? Met zo’n blik kijk mijn inziens neer op het Thaise volk en kijk je weg van de walgelijke praktijken van de graaiers/machtshebbers aan de top.

     • chris zegt op

      Volgens mij moet je met zo’n ongenuanceerde mening de Communistische Partij Nederland opnieuw oprichten, met een afdeling inThailand.

      • Rob V. zegt op

       555 gevoel voor humor heb je wel. Insinueren dat ik een communist ben… Het communisme werkt niet, leuk bedacht maar in de praktijk op nationale schaal alleen met dwang te bereiken (en zelfs dat niet).

       Hoezo, ongenuanceerd? Ik vraag of het de kip of het ei is dat de Thaise mensen in de provincies ‘ geen tijd voor gesprekken over politiek/democratie’ hebben en zoveel energie kwijt zijn aan gewoon rond proberen te komen (weinig rechten, middelen om die eventuele rechten die er wel zijn af te dwingen, praktisch geen georganiseerd vangnet en al die andere nare dingen die we in Europa wel kennen) terwijl aan de top een kliek rijken het leeuwendeel van de macht, invloed, geld en dergelijke geneugten heeft. Daar zit menigeen niet de wachten op inmenging van het plebs. Die ongelijkheden zijn volgens mij een feit? En dan vraag ik me af welke rol gebrek aan democratie en mensenrechten daar in mee speelt.

     • theoweert zegt op

      Ik denk dat de periode van voor de coupe geen verschil maakten. Toen hadden de graaiers wel geen legerrangen maar deden het net zo hard.

      Wat hebben zij in die periode gepresenteerd voor de bevolking. Ook toen liep Bangkok onder en stonden de straten in Pattaya blank als er een flinke regenbui viel.

      Ook toen was de politie zo vriendelijk om voor lagere bedragen onze bekeuringen dragelijk te maken 😉

      Nu ziet men wel regelmatig op de televisie hoe grote bobo worden opgepakt voor corruptie.
      Ik ben niet voor een dictatuur, maar wel voor rust en orde en dat heerst er ieder geval momenteel wel. Helaas is de Thai niet zo democratisch ingesteld, dat heeft de tijd voor de coupe wel laten zien.

      Hoe het wel moet daar heb ik geen oplossing voor, maar als ik door het land reist voel ik me veilig en zie ik niet overal militaire controleposten. En heb nog nooit gezien dat er een buurman door militairen opgehaald worden voor een gesprekje en dit terwijl ik een gebied woont waar over het algemeen (oud) rode aanhangers wonen.

    • Leo Th. zegt op

     Sjaak, ik sta versteld van je reactie. Jij wilt het stemrecht beperken tot een selecte groep burgers omdat je veronderstelt dat het merendeel van de overigen daar te stom voor is en derhalve wil je hun burgerrechten beperken. En wie mogen er dan volgens jouw gedachten wel stemmen? Welgestelden of na het afleggen van een examen? In een aantal republieken in Afrika was en is er sprake van zo door jou bedachte ‘vaderfiguur’. Zijn decennia aan de macht, het volk verpaupert en lijdt hongersnood terwijl de machthebbers en hun naasten baden in weelde met miljarden op buitenlandse rekeningen. Ga er verder geen woorden aan vuil maken. Overigens werden in een aantal Afrikaanse staten de buitenlanders eruit geknikkerd nadat hun bezit in beslag was genomen. Hopelijk zal dat niet in Thailand gebeuren.

     • Sjaak S zegt op

      Democratie is een slechte vorm van bestuur, maar de beste die er is, heb ik ooit (zo ongeveer) gelezen.
      Je kunt versteld staan van mijn reactie, ik schrijf ook al daarom erbij dat ook ik geen stemrecht zou moeten hebben, want ik behoor tot die “stommelingen” die er geen fluit van weet. En om eerlijk te zijn, heb ik er ook geen zin in.
      Wat jij aanhaalt is natuurlijk waar, in Afrika werd er misbruik van gemaakt. Maar ook hier: Thailand is niet Afrika en het is geen Zuid Amerika of Europa… het is een Aziatisch land en hier is de mentaliteit al heel anders.
      Je kunt niet in ieder land dezelfde politieke structuur hebben. Dan zouden ook de mensen anders moeten zijn. Wat in Nederland nu geldt, zal misschien voor Thailand nooit gelden. We kijken telkens weer naar ons en beslissen dat dat het beste voor anderen is, alleen maar al omdat wij er goed bij varen.
      Echter of dat werkelijk zo is? Uiteindelijk gaat het om de resultaten, of niet?
      Ieder mens wil rijkdom of tenminste een zorgenvrij leven. Maar of dat nou zo goed is? Vaak zijn mensen met de minste goederen, de meest tevreden mensen. Ken je limiet. Families die hier met 9000 baht of minder moeten uitkomen, zijn vaak gelukkiger dan anderen die 90.000 of 900.000 baht per maand hebben.
      Kijk eens naar Europa, waar, vergeleken met Thailand, de meesten het goed tot zeer goed hebben. Hoe groot is daar de politieke onrust niet? Hoe wordt er geklaag en gezeurd?
      Dat is al een mentaliteits verschil. Nou heb je in Nederland een andere opvoeding, thuis en op school. Wij zijn vrijer opgevoed. Op school krijg je als leerling een soort van politieke vorming mee. In mijn tijd: geschiedenislessen, maatschappijleer en zelfs tijdens onze godsdienstlessen werd er over alles behalve over Jezus en de Kerk gesproken.
      Je hebt toegang tot kranten en veel informatie.
      Nou hier in Thailand…. moet ik dat nog schrijven?
      Het volk laat zich leiden door wat de buurman zegt, er is geen gefundeerde kennis over politieke partijen en het interesseert de meesten ook niet.
      Dan moeten die mensen gaan stemmen? Het zijn geen stomme mensen, maar het zijn mensen die geen interesse en geen kennis hebben. Hoe wil je daar een gefundeerde keuze kunnen krijgen?
      Ik denk ook niet dat het zo gemakkelijk is om te schrijven: dan moet dit of dat gedaan worden om de juiste mensen te laten kiezen. En met juiste bedoel ik niet mensen die een bepaald denken hebben, maar mensen die kennis van zaken hebben. Als die groep groot genoeg is, zul je ook een goed resultaat kunnen krijgen, denk ik zo.
      Beter dan dat mensen zoals ik, die niks weten en ook niks willen weten wie er nou in die regering zit op de een of andere idioot gaan stemmen, of juist op die ene gevaarlijke persoon stemmen die ons naar de verdoemenis leiden zal.

      En ga je op de vraag af of wij hier nog onbekommerd kunnen wonen? Nou, we weten van te voren dat we niet in Nederland gaan wonen, waar dan ook. Of je nou in Cambodja of China gaat wonen, Zuid Amerika of Canada… je weet nooit wat er op je te wachten staat.
      Toen ik bijna 40 jaar geleden voor het eerst in Singapore kwam, vond ik die stad zo prachtig en vooral zo goedkoop, dat ik daar heel graag wilde wonen. Ik zou het me nu niet meer kunnen voorstellen daar te wonen. Te duur en te veel regels.
      Daarentegen is Thailand slechts weinig veranderd. Wel verder ontwikkeld dan 40 jaar geleden, maar op vele gebieden nog blijven staan….
      Ik weet niet wat in de toekomst te wachten staat. Daar heb ik mijn plannen op gebouwd. Niet uitgestreken over 30 jaar, maar tussen 1 en 5 jaar en dan zien we wel weer verder…
      Onbekommerd? Dan moet men niet aan politiek, omstandigheden, toekomst of miljeu denken… en apart van de politiek is er hier genoeg om ons heen om niet zo onbekommerd te leven.

 2. Bert zegt op

  Ik heb de keuze tussen NL en TH, ik ben NL en mijn vrouw is TH.
  We hebben 20 jaar samen in NL gewoond, gewerkt en gespaard.
  Dus m.i.is het mijn vrouw haar goed recht om haar laatste jaren in TH te willen slijten en zelf heb ik daar ook geen probleem mee. Ik zwem gewoon met de stroom mee en in die 8 jaar dat ik hier nu leef nooit problemen gehad met welke instantie of wie dan ook.
  Ik woon hier fijn, net als in NL.
  NL mag dan wel “democratischer” zijn, maar zijn ook vele politieke beslissingen waar ik als persoon niet achter sta.

  • Peter zegt op

   Nederland is in naam democratisch maar de macht en beslissingsbevoegdheid ligt bij een selectieve groep personen die denken dat zij het beter weten dan het kl..tjesvolk doch uiteindelijk gaat het er alleen maar om om hun eigen zakken te vullen.

   Waar ligt nu het essentiële verschil tussen Nederland en Thailand????

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Peter,

    Nederland krijgt ook steeds meer trekjes van communisme,
    erg nadelig maar mischien is een beetje rechts zo slecht nog niet.
    Het draait toch om macht, links of rechts om.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

   • Leo Th. zegt op

    Peter, democratie is een bestuursvorm waarbij het volk zelf stemt over wetten of de vertegenwoordigers kiest die de wetten maken. Niet iedereen wordt daardoor op zijn wenken bediend en een toenemend aantal burgers voelt zich ook in Nederland buiten gesloten. Lid worden van een politieke partij van jouw overtuiging is mijn advies aan die personen en niet lopen schelden aan de zijlijn. Bovendien is er een scheiding tussen de wetgevende macht en de uitvoerende macht en komen burgers in Nederland niet voor een militaire rechtbank terecht.. Daarbij is de vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed. Wellicht lijkt het daardoor juist de democratie soms tegen te werken maar burgers en journalisten hoeven niet bevreesd te zijn om enkel en alleen door hun mening te verkondigen achter de tralies te belanden of in een interneringskamp te worden opgesloten, zoals in zo veel alle andere landen in de wereld wél het geval is en de laatste jaren ook in Thailand. Dat is een essentieel verschil tussen Nederland en Thailand. Vele jaren geleden ben ik bij de eerste kennismaking met Thailand op slag verliefd geworden op het land. Alleen daarom al is het voor mij telkens een feest om naar Thailand af te reizen en natuurlijk ook omdat ik samenwoon met mijn Thaise partner. Ik zal derhalve naar Thailand blijven gaan maar hoewel liefde blind maakt zie ik echt wel dat de Thaise bevolking nog een lange weg heeft af te leggen voordat er sprake is van een echte democratie. Ik ben blij dat ik de Nederlandse nationaliteit heb en daardoor van heel veel voordelen kan genieten.

    • rentenier zegt op

     Hoe lang ben jij weg uit Nederland en lees jij geen enkel nieuws meer? Hoeveel recht van meningsuiting hebben autochtone Nederlanders nog?
     Buiten corrupte en oncapabele politici heeft het Nederlandse volk nog het heel grote nadeel van het alles overheersende Brussel die bepalen wat er met Nederland gebeurt en waarom kan dat? omdat er een paar super rijken een heel vies spel aan het spelen zijn.
     Thailand is bij lange na niet perfect maar je kunt geen enkel punt verzinnen waarop Nederland beter is dan Thailand op ons pensioen na al wordt dat sluipenderwijs in verhouding ook steeds minder. Nee, ik heb geen roze bril en ben heel realistisch.

     • Rob V. zegt op

      In Nederland heeft iedereen even veel recht tot meningsuiting, zo staat in de grondwet (artikel 1 enzo). Dus de autochtoon mag even hard van de daken schreeuwen als iemand wie zelf of wiens een ouder over de grens geboren is. Denk bijvoorbeeld aan de Gele Hesjes of diverse demonstraties in Den Haag. Hoef je in Thailand niet te flikken, als autochtone Thai niet en als iemand met buitenlandse roots al of daadwerkelijke vreemdeling al helemaal niet.

      Brussel heeft niet zo veel in de melk te brokkelen, meeste wetgeving bepalen we in Den Haag. En wat wel gebonden is aan Europese afspraken. Hoe komt Brussel tot stand? Juist via jouw stem tijdens de verkiezingen voor het EU parlement. En de andere spelers in Den Haag zijn indirect door het Nederlandse volk enzo aangesteld, jij kiest namelijk in Nederland een partij voor de Tweede Kamer. De regering die daar door democratisch tot stand komt kiest vervolgens de afvaardiging naar Brussel. Democratisch dus, al zijn er allerlei dingen te bedenken om de zaak verder te verbeteren.

      Nadeel van Brussel is natuurlijk wel dat jij ook te maken krijgt met wat de rest van Europe vind. Maar dat gebeurt op kleinere schaal. Jouw gemeente kan bijvoorbeeld tegen beleid X (aanleg van een weg ofzo) zijn maar als provincie of rijk dat wel willen.. dan krijg je met de ‘alles overheersende’ provincie en rijk te maken. Jouw straat kan tegen plan Y zijn, maar als de rest van je gemeente.

      Kijken we naar Thailand dan zien we daar ook het bemoeizuchtige Bangkok dat zijn wil oplegt aan de provincies. Daar is niet iedereen blij mee. Dus gaan er ook stemmen op meer macht en vrijheid bij lagere bestuurslagen te leggen. Lijkt me voor zowel NL als TH geen slecht idee. Alles op zo’n laag mogelijk niveau. Overstijgt iets het niveau dan ga je een laag hoger in het bestuur. Zo heeft de burger, Thai of Nederlander, meer grip en binding met de beslissingen.

      Nederland doet het toch echt wel een stukje beter dan Thailand op allerlei gebied, van onafhankelijke rechtspraak toegang tot gerechtigheid, milieu, vrijheid van meningsuiting, scholing, geluk enzovoort enzovoort. Nederland heeft gebreken, maar samen met Scandinavië staan we in alle top 10 lijstjes ter wereld. Thailand bij lange na niet. Misschien kan Thailand dus kijken naar de top 10 landen op allerlei gebied en daar iets mee doen. Zou het Thaise volk veel goed doen, maar de zakkenvullende machtshebbers aan de Thaise top een stuk minder. Zal dus niet vandaag op morgen gebeuren.

 3. ruud zegt op

  Ik woon hier, en blijf hier wonen.

  Ik merk wel, dat er onvrede is onder de mensen.
  Of daar onrust en opstanden door ontstaan zullen we moeten afwachten.

  Maar aangezien ik in een dorp woon, zal ik de meeste onrust dan wel missen, die zal zich eerder in grote steden voordoen.

  Het is natuurlijk wel mogelijk, dat dingen als electra, internet en telephonie uit gaan vallen, om de communicatie voor ontevredenen moeilijker te maken.
  En als dingen echt uit de hand lopen, zullen buitenlanders mogelijk worden uitgezet, maar ik denk niet dat het zo’n vaart zal gaan lopen.

 4. jbm zegt op

  Moderator: Onleesbaar door te veel schrijffouten en/of het ontbreken of verkeerd gebruik van leestekens. Dus wordt niet geplaatst.

 5. Martin zegt op

  Mensen die beweren dat Nederland democratisch is, weten blijkbaar niet hoe het er in Nederland aan toegaat. De verhoging van de BTW met 3% mag dan wel door de meerderheid van de tweede kamer zijn goedgekeurd vanwege het regeerakkoord, maar democratisch is het zeker niet. Als de meerderheid van de bevolking voor de BTW verhoging zou zijn dan zou je kunnen zeggen dat het een democratisch besluit is. Echter als parlementsleden zich moeten houden aan het regeerakkoord dan zijn deze parlementsleden niets anders dan stemvee en dat is verre van democratisch. In een echte democratie stemt een parlementslid naar eer en geweten en zonder ruggenspraak met wie dan ook. Wat de kabinetten van Rutte doen is niet veel anders dan wat de junta in Thailand doet, namelijk hun zin doordrijven tegen de wil van de bevolking in. Want je kunt mij echt niet wijsmaken dat de meerderheid van de Nederlanders deze BTW verhoging hebben gewild en zeker niet nu dat geld naar het bedrijfsleven gaat. Ed dat in een tijd dat steeds meer mensen zijn aangewezen op de voedselbanken. Zo (a)sociaal is Nederland dus.

  • Harry Romijn zegt op

   Als na maandenlange onderhandelingen tussen de potentiele coalitiegenoten een compromis uit onderhandeld wordt, hoe de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel ‘s Rijks schatkist genaamd, gevuld moet worden gezien de kosten van alle wensen, zullen nooit ALLE NL-ers daar tevreden mee zijn. In Venezuela hebben we gezien, waar onbeperkt Sinterklaas, Kerstman en Paashaas spelen, met daarnaast de bedrijven = de plaatsen waar de inkomens voor alle mensen verdiend worden het land uitpesten, toe leidt.
   Veel beloven en niets kunnen geven.. hebben we gisteren bij de PVV gezien, waar dat toe leidt: NUL zetels.

 6. Jos zegt op

  Beste lezers,

  Ik woon nu bijna 20 jaar in Thailand, en heb die oplichters familie van Thaksin Shinawatra aan de macht gezien , hij en zijn volgelingen waren alleen maar hun eigen zakken aan het vullen , en heb niks goeds gedaan voor het land !!!
  Ze hebben het mooie Thailand alleen maar dieper in de schulden en problemen gezet.
  Ik vind , dat zins the Junta aan de macht is , alles beter geregelt wordt, maar er zijn ook dombo’s die denken dat de zwakke euro aan de Junta ligt, nou dat wij op dit moment minder bahtjes voor onze euro krijgen ligt zeker niet aan de Junta.
  De regels en de wetten worden nu wat sterker na geleeft , dus mensen die een scheveschaats rijden die krijgen problemen in de toekomst.
  Maar Thailand is voor ons Westerlingen nog altijd een goedkoop en mooi land om in te wonen.
  Als je een AOW+ Pensioentje van ongeveer 1600 euro per maand hebt, dan kan je hier beter leven , dan in Nederland van dit geld.
  Maar je kan niet iedere dag in de barretjes liggen , maar dat kan je in Nederland ook niet van dat geld.
  Als je in Thailand zo zou leven , hoe je in Nederland leeft met het kleine verschil dat het hier bijna altijd mooi weer is, dan is de keuze toch snel gemaakt he?

  Mvg
  Jos

  • Chander zegt op

   Sorry Jos,

   Heb ik wat gemist?

   Hoe komen de Thai aan de 30 baht regeling in de gezondheidszorg?
   Dit komt zeker van de huidige machthebbers, of vergis ik mij?

   • ergens in thailand zegt op

    Klopt Sander
    en Jos wie heeft het nieuwe vliegveld geregeld en de BTS
    Ik ben geen fan van de persoon die jij noemt maar hij heeft zeker Thailand niet na de afgrond gedrukt.
    Hij vroeg 1000 b aan mensen maar betaalde maar 200 bath terug, van de rest maakte hij een telefoonmarketing zoals AIs en na verkoop van dat kocht hij een voetbalclub in Engeland.

  • TheoB zegt op

   Sorry Jos bis,

   En de verhoging van het minimumloon in 2011 van ฿215 naar ฿300 (= +40%)?
   https://tradingeconomics.com/thailand/minimum-wages

   Maar dat Thaksin geen democraat is en alleen maar in de politiek ging om uiteindelijk zijn eigen zakken te kunnen vullen ben ik wel met je eens. Dat was en is de heersende politieke cultuur in Thailand.

  • Frans Nico zegt op

   ‘En de sterke bath is wel zuiver de schuld van de junta.’

   ‘Hun duikboten, ander militair materiaal en ook hun grote dromen (zie het verslag van Charly) in verband met de ontwikkeling van het land moeten betaald worden.’

   Beste Dylan, wat heeft “de sterke bath” met genoemde uitgaven te maken?

  • theoS zegt op

   @Jos, toen Thaksin Shinawatra aan de macht kwam stond Thailand tot haar oren in de schuld bij het IMF. Thaksin zorgde er voor dat schuld in 2,5-twee en een half-jaar aan het IMF terug betaald werd. Hij zorgde ook voor het 30 Baht zorgstelsel. Ook OTOP kwam van hem. Alle Thais een eigen huis kwam van hem. Van elke Tambon mocht een student in het buitenland studeren op kosten van het Government en zo waren er veel meer dingen. Wat hem de das omdeed was dat hij het niet eens was met de uitvinder van de self-sufficientie theorie.

   • Tino Kuis zegt op

    Correct, theoS. Thaksin deed een aantal heel vervelende dingen, zoals het voor in het conflict in het Diepe Zuiden aanwakkeren, de ‘War on Drugs’ stimuleren en de media dwars zitten. Maar hij deed ook een aantal goeie dingen.

    Thaksin wordt er wel eens van beschuldigd rijker te zijn geworden door corruptie, tenslotte verdubbelde zijn vermogen tussen 2001 en 2006. Maar dat kwam omdat zijn vermogen voornamelijk in aandelen zat en die verdubbelden hun waarde in die 5 jaar.

    • Nou, nou, nog even en Thaksin is de wederopstanding van moeder Theresa. Die man is fouter dan fout, gaf opdracht tot moorden en heeft daarom bloed aan zijn handen.

     • Tino Kuis zegt op

      Kom op, Peter. Ik benoem dat bloed aan de handen van Thaksin en dan is het weer niet goed. Zal ik de namen noemen van andere Thais die ook bloed hebben aan hun handen en toch worden geëerd? OK, een dom argument.

      Begrijp je waarom Thaksin is aangeklaagd voor heel veel zaken, en is veroordeeld op één punt, maar nooit is aangeklaagd voor al dat bloed aan zijn handen bij de ‘War on Drugs’? Dat is omdat 80% van de bevolking en vrijwel de hele elite daar nu juist heel tevreden over was. Maar het was een misdaad.

    • ruud zegt op

     Dat “war on drugs” stimuleren heeft als ik mij goed herinner zo’n kleine 2.500 dode MOGELIJKE drugsdealers opgeleverd.
     Hoeveel daarvan werkelijk drugsdealer waren weet niemand.
     Dat zou ik niet “vervelend” willen noemen, maar een vrijbrief geven voor moord.

     • Tino Kuis zegt op

      Je hebt gelijk, ruud. Het woord vervelend is veel te zwak. Misdadig is beter zoals ik al schreef in mijn antwoord aan Peter.

 7. Tino Kuis zegt op

  Citaat:

  ‘Wat de kabinetten van Rutte doen is niet veel anders dan wat de junta in Thailand doet, namelijk hun zin doordrijven tegen de wil van de bevolking in.’

  Ja, dat is waar! Maar dat mag je niet hardop zeggen in Thailand/

 8. thailand John zegt op

  Waarom zou Thailand nu in eens onveiliger zijn om te wonen.Dat Thailand een militaire regering , is al jaren zo. Thailand mag dan niet zo democratisch zijn? Of misschien helemaal niet. Maar echt democratisch is Nederland ook niet. Maar ik woon hier officieel van af Juni 2009 en heb tot nu toe.Nooit het gevoel gehad dat ik niet welcom zou zijn.Tot nu toe gaat alles goed en naar wens.Ik respecteer de Thaise bevolking en ik respecteer de wet.Ik ben het hier net als in Nederland .Niet met alles eens. maar ik ben hier gast dus bemoei ik me daar niet mee en houd me gewoon aan de geldende wetten van dit land en zijn cultuur. Ik heb het hier nog steeds goed naar mijn zin.Ik heb tot nu toe niet de behoefte om terug tekeren naar Nederland.Als dat zou moeten dan zou dat heel vervelend zijn.Geen woonruimte.Wachtlijsten van bangkok naar amsterdam. met de belasting dienst niet want nog even en ik ben hier officieel 10 jaar.Dus een terug keer in dat verband zou geen problemen opleveren.Ik heb nog niet zolang geleden voor de grap eens geinformeerd. Kreeg als ant wordt dat ik een lange tijd onder de brug of zo zou moeten slapen of bij het leger des heil .Maar dan zwerf je overdag in de rondte. Dus in mijn slechte lichamelijke conditie, Nee dank u wel. Ik blijf wel in Thailand en ik hoop dat dat nog vele jaren het geval mag zijn.En dan als de tijd gekomen is er met de snelheid van een raket er tussen uit. Dat zou het mooiste zijn, maar dat heb je niet geheel in eigenhand.

  • Frans Nico zegt op

   Waarom wordt het politieke systeem in Nederland gebruikt om het gedrag van dictators in andere landen, lees Thailand, goed te praten?

 9. Leo Bossink zegt op

  De door de inzender genoemde feiten zijn zeker herkenbaar. Ik maak me daar echter totaal nier druk over.
  De junta regering is natuurlijk nauwelijks democratisch te noemen, maar so what. Al dat geneuzel dat het in Europa en VS allemaal zo democratisch is, is natuurlijk totaal niet waar. Hooguit krijgen de machtshebbers het in die landen voor elkaar een beter democratisch sausje over hun uitvoering te gieten.
  Daar zou de junta wat handiger in kunnen worden.
  Maar zo lang de junta de macht heeft, is het in Thailand rustig. Laat dat dus maar zo blijven.
  Voor mij in ieder geval geen enkele reden Thailand vaarwel te zeggen.

 10. Patrick zegt op

  Ik leef nu reeds 8 jaar onafgebroken in Thailand.
  Voordien in Belgie.
  In mijn t’huisland heb ik steeds met veel belangstelling de politiek gevolgd , zowel Nationaal als Internationaal.
  Die belangstelling heb ik nu ook voor de Thaise politiek .
  Het is dan ook met lede ogen dat ik de militaire coup heb aanzien!
  Veel democratisch verworven vrijheden werden de burgers ontnomen.
  Een Generaal die zich plots éérste minister noemt onderstreept het gebrek aan inzicht in wat wij als Westerlingen ” Democratie ” noemen.
  En net dit is de essentie & het antwoord op de vraagstelling !
  Kijk ik vanuit mijn ” Westerse opvatting over Democratie ” naar de Thaise maatschappij , dan stemt dit mij ongelukkig en vaak boos !
  Zoveel onrecht en onderdrukking.
  Zoveel gegraai vanuit ” de Elite ” !
  Verlaat ik daarvoor Thailand ?
  Voorlopig niet … maar dat maatschappelijk onrecht, daar heb ik het moeilijk mee !

 11. Dirk zegt op

  Beste Martin,
  Hoewel ik uw BTW verhaal niet het beste voorbeeld vind, hebt u wel volstrekt gelijk.
  Democratie is in NLD ook ver te zoeken. De overheid doet (onder druk van het bedrijfsleven) ook precies wat ze het beste uitkomt. Zolang de burger z’n mond houdt, gaat alles goed, maar o wee als diezelfde burger zich roert. Dan zijn de rapen gaar.
  Wanneer Nederlanders massaal kiezen in een referendum, legt de regering dat naast zich neer. Wanneer verkiezingen onvrede uitwijzen komt de politieke elite ermee weg door traditonele partijen tot samenwerking te dwingen zodat de macht toch bij hetzelfde clubje blijft. En tenslotte doet de overheid vaak beloftes die ze negeert zodra het niet meer uitkomt.
  List en bedrog op grote schaal.
  Thailand kent een cultuur waarbij deze dingen zichtbaarder komen bovendrijven dan in NLD. De regelmatig terugkerende onrust tussen “geel” en “rood” brengt het land weinig goeds. In dat verband is zo’n junta niet verkeerd en zorgt voor de nodige rust.
  Over een poosje volgen dan weer verkiezingen. Zo gaat het al vele jaren in Thailand.
  Ik kan niet zeggen welk systeem beter is, omdat politiek overal stinkt naar leugens en smerige spelletjes.

 12. Victor zegt op

  Als ik kijk/lees/constateer wat er de laatste jaren in Nederland gebeurt op allerlei gebieden stel ik mij de vraag: “Zou ik nog wel in dat democratische Nederland willen wonen ?” En het antwoord luidt: Nee, ik zou voor geen prijs terug willen naar Nederland. Ik heb een aantal jaren in Bangkok gewoond en woon nu in een klein dorpje in de Isaan. Ik houd mij netjes aan de regeltjes die er voor farang gelden. Voldoe aan mijn plichten, vermijd elke vorm van tumult, houd mij “op de vlakte” en geniet elke dag weer volop van alles om mij heen. En hoe en door wie dit land bestuurd wordt? Daar heb ik in de dagelijkse praktijk geen enkele hinder van en dat was in Nederland wel anders 🙂

  • Frans zegt op

   Als je in Nederland op dezelfde manier zou leven had je ook nergens last van

 13. Henk Hauer zegt op

  Ik woon hier nu 10 jaar. Het soort regering maakt me niet veel uit. Voor de laatse staatgreep ging het helemaal niet goed. Dagelijk vielen er doden door de protesten van sommige groepen. Er moest ingegrepen worden.
  Persoonlijk vind ik het een taak van het leger om ook in te grijpen als de “democratische ” partijen er een zooitje van maken.
  Na de staats greep is her rustig geweest.

  Ik woon hier prettig dus zal hier blijven

  • Frans Nico zegt op

   Ho, ho, ho.
   Een leger is een instrument van een legaal door het volk gekozen regering met als enig doel het beschermen van de landsgrenzen tegen onheil van buitenaf. NIET om op eigen burgers te schieten of een legale door het volk gekozen regering al of niet met geweld aan de kant te schuiven. Gedurende vrede moeten de militairen in hun kazerne te blijven en er alleen uit komen als het volk van buiten de grenzen bedreigd wordt.

  • Rob V. zegt op

   Alleen waren die protesten in 2013-2014 gewoon een vies spelletje van ultra royalisten en met handjeklap van het leger. De boel is bewust steeds verder uit de klauwen gelopen zodat het leger ‘geen keus’ meer had. Maar wie de staatspropaganda voor zoete koek slikt zal inderdaad geloven dat Prayut en zijn generaals met frisse tegenzin simpelweg geen andere keuze hadden…

   Zie bijvoorbeeld. https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-strijd-om-democratie-in-thailand-sinds-premier-thaksin-slot/

   Persoonlijk vind ik het dus zeker niet de taak van het leger om in te grijpen in de politiek. Het leger hoort in de barakken en het land te verdedigen of zandzakken te leggen bij een watersnood e.d. Maar de generaals hebben sinds 1932 al vaak de macht in handen gehad dus leer ze maar eens af om ‘in het landsbelang’ hun wil aan het volk op te leggen…

 14. karel zegt op

  Ik zie hier op het blog het woord “democratie” veelvuldig gebruiken. Wat is democratie ????? Westerse regeringen waar we mogen stemmen om uiteindelijk “ALTIJD” een groep mensen ongelijk te geven. Zoals in België een partij uitsluiten waarop 20% van de Belgen stemmen en dan diezelfde groep uitsluiten door een “Cordon Sanitair” op te richten zodat ze niet meer mogen meespelen ????

  Geloof me vrij, democratie is een lachertje. Ik denk dat die Junta in Thailand nog niet zo slecht is. Ze stellen wetten en plichten op, hetgeen een “democratie” uiteindelijk ook doet. Alleen wordt er nu met een hardere hand toe gekeken of die regels wel gevolgd worden. Dit is beter dan in onze landen. Europa wordt overompeld door islamieten die gewoon HUN regels naleven en aan al de rest hun voeten vegen. Wat doen onze regeringen ??? Ze laten gewoon begaan. Ze wijzen criminele vreemdelingen uit maar die mogen gewoon gaan en worden zelfs niet meer gevolgd. Het gevolg is dan dat ze hier blijven en clandestien in het land blijven rondlopen met nieuwe criminaliteit tot gevolg.
  Dan liever een junta die deze mensen daadwerkelijk het land uitzet.
  We hebben gevangenissen tekort in Europa. Hier moet elke crimineel dan ook een cel hebben met kleurentelevisie, internet en een menselijk bestaan.Ze zouden beter al die barbaren behandelen zoals in Thailand en ze maatschappelijk werk laten doen zoals bv riolen uitkuisen. Wedden dat velen dan meer tot inkeer zouden komen. Nu zijn gevangenisen hier een soort hotel met betaald verlof.
  Antwerpen is thans een draaischijf van drugstrafiek. Hier en daar vinden ze dan toch eens drugs in een container en worden criminelen opgepakt. Ze krijgen belachelijke straffen en in de meeste gevallen vinden de advocaten wel één of andere procedurefout zodat ze vrijuit kunnen gaan. Gebeurt dat niet en ze moeten effectief naar de gevangenis dan hebben we de wet “Lejeune” waarmee je na 1/3 van je straf kunt vragen om vrij te komen. Dat lukt dan in vele gevallen ook wel. Enkele dagen later zijn die mannen al terug bezig met de drugshandel.
  Voor mijn part mag er hier een dictator of een junta komen die paal en perk stelt aan al deze zaken. Eerlijke, goede burgers zullen daarvan geen last hebben.
  Ja, ik weet het. Het zijn mijn dromen en dromen zijn bedrog.

  • ruud zegt op

   In Thailand komen ze ook gevangenissen tekort, En ze hebben er toch een hoop.

   Dat regels en wetten beter worden nageleefd dan vroeger is ook een sprookje.

   Gevangenen zijn niet per definitie barbaren, net zomin als die mensen erbuiten per definitie geen barbaren zijn.

   In Belgie worden misdadigers soms onterecht vrijgelaten, en in Thailand kun je met het wetboek in je hand, iedere willekeurige Thai als misdadiger in de rechtbank een draconische straf opleggen, door een wildgroei aan verboden en de willekeurige strafmaat die eraan kan worden gekoppeld.

   5 jaar junta heeft de gevangenissen in Thailand niet leger gemaakt, dus wat is er mis gegaan?

   Riolen uitkuisen gebeurt op vrijwillige basis in ruil voor strafvermindering.

 15. Marijke. zegt op

  Ik ben het met een hoop schrijvers eens.Wij mogen hier dan wel stemmem maar de heren in den haag doen toch wat ze zelf willen en uit komt.Voof de verkiezingen worden mensen van alles beloofd maar er komt ook niets van terecht.Wat in inderddaad de zgn democratie in nederland.Ik kan best begrijpen dat jullie in thailand blijven.Wij zijn te oud maar anders wist ik het ook wel.Weg uit de snel veranderde nederland.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Marijke,Je vergeet in jou reactie de grote schaduw zijde,die toch erg belangrijk is.
   De fouten die een Nederlandse regering zeker maakt,mag jij zonder dat jou de gevangenis te wachten staat,overal in het openbaar verkondigen.
   Om een andere politieke regering aan de macht te brengen,heeft iedereen zonder dat een militair Junta het haast onmogelijk maakt,het recht hier verandering in te brengen.
   Dat in Nederland momentaan een regering aan de macht is die niet iedereens smaak vertegenwoordigd, ligt aan het feit dat andere kiezers hier schijnbaar anders over dachten.
   Al het geklaag met het z.g.n.verschrikkelijk veranderde Nederland,zouden snel verblassen als men niet alleen aan vakantie denkt,maar iets verder zou kijken.
   Een Nederlander die alleen van een AOWtje en een klein pensioentje leeft,heeft zeker geen vetpot,maar in vergelijk tot een Thai met 700Baht P/M nog steeds een rijkdom.
   Het zelfde geldt trouwens ook voor het miserable onderwijs in Thailand,waar tot op heden geen elite regering graag verandering in brengen wilde.
   Waarom verandering als dom zich makkelijk laat regeren en uitbuiten.
   Mijn vrouw is Thai,en praat het tegendeel van jou,en dat zeker niet zonder reden.

 16. John Chiang rai zegt op

  Ieder zijn eigen meug,maar krijg bij sommigen het gevoel dat ze bij hun plannen om hun levensavond in Thailand te genieten,niet alles zo goed doordacht hebben.
  Velen zullen dit nooit toegeven, en omdat niemand aan hun eens genomen plannen twijfel mag hebben, wordt,zo gedaan als of in hun nieuwe bestemming alles veel beter is als in het vaak verdomde thuisland.
  Bij de meesten is de taalkennis zo minimaal,dat van echte profitable sociale contacten met de Thai bevolking zelf,nauwelijks sprake kan zijn.
  En mochten deze contacten toch iets beter zijn,merkt men niet zelden dat de Interessen onderling vaak mijlen ver uit mekaar liggen.
  Ze zijn gast geworden in een land,waar zover ze überhaupt genoeg Thai spreken om hun politieke mening te zeggen,beter zwijgen kunnen.
  En mocht iemand toch moeite krijgen met dit haast verplichte zwijgen,kan het zo gebeuren dat hij/zij de rest van zijn levensavond in een gevangenis verbrengen moet.
  Heerlijk wonen in een paradijs,waar je vrouw je in het meestal door jou zelf betaalde huisje ,iedere keer met een TM30 formulier weer opnieuw melden moet,als je tijdelijk niet aanwezig was.
  En om helemaal zeker te zijn waar Lung Farang,die vaak veel in een familie betaald waar de Thaise overheid in gebreke blijft zich precies ophoudt,wordt van hem ook nog verlangd dat hij zich iedere 90 dagen verplicht gaat melden.
  Mijn Thaivrouw en ik wonen in Europa waar we beiden onze mening luidt verkondigen mogen,en waar zij als Thai,op het stemrecht na precies de zelfde rechten heeft als de rest van de bevolking.
  Een EU verblijfs titel,die het haar iedere dag mogelijk maakt in iedere Schengenstaat visavrij te reizen en te werken, en haar iedere dag het dankbare gevoel van vrijheid,waar Farangs in haar thuisland van dromen kunnen.
  Maar zoals ik reeds begon in mijn reactie,een ieder zijn meug….

 17. printen zegt op

  Ik las alle berichten met veel aandacht. Democratie werd te pas en te onpas gebruikt.
  Ik woonde ruim 12 jaar in Thailand. Eerst in een dorpje, later in een dorp, 12km van Chiang Mai. Ik woonde met veel plezier in Thailand.

  Maar wat ik mis in veel commentaren, dat de Thaise autoriteiten het de “rëtired person” steeds moeilijker maakt om zijn jaarlijkse visum te krijgen. Zeker, als je zoals ik, een vijgezel was en geen Thaise vriend of vriendin had.

  Thailand is niet democratisch en is het nooit geweest. Paternalisme vierde hoogtij en nu nog ook. Wie er ook aan de macht is. “I scratch your back, then you scratch mine” is nog steeds de politieke leuze van alle partijen.

  Ik woon nu in Nederland, met veel plezier. Geen enkel land is een paradijs, dus Nederland is dat ook niet. Wat ik wel hier ondervind dat er een sociale vangnet is. Niet dat “vangnet” van twintig jaar geleden, maar wel een “vangnet”.

  Ik was goed bevriend mat een monnik en met hem heb ik vrijwel heel Thailand doorgereisd en bittere armoede gezien. Geen enkele Thaise autoriteit schonk en schenkt daar aandacht aan om die bittere armoede echt aan te pakken. Wat lapwerk hier en daar, maar echt aanpakken, nee.

  Wanneer er in Thailand “echte” democratie zou zijn, dan zal het land veranderen, maar dat zal, naar mijn mening, nog wel enkele generaties duren. Gelukkig beginnen de jongeren wat meer tegengas te geven. Als oudere van nu, heb ik de jaren zestig meegemaakt, met Provo, democratisering etc. Dat was naar mijn mening, een grote positieve verandering in de samenleving en democratie
  .

  In Thailand zal dat ook wel komen, maar niet in een generatie.

 18. RuudB zegt op

  Als steller van de vraag of je nog wel zo nodig Thailand welkom moet heten heb ik met verbijstering de antwoorden gelezen. Er gebeurt van alles en nog wat in Thailand wat volledig indruist tegen elk principe van vrijheid, zoals wij allen dat vanaf onze kleuterschooljaren hebben meegekregen. Maar kennelijk is de frustratie over Nederland zo groot, dat Thailand als militaristisch bewind te verkiezen valt. Welke frustratie aangaande Nederland is er dan, dat men zo opportunistisch over Thailand redeneert? Het semi-dictatoriale regiem zorgt voor law and order. In Nederland heeft ieder recht van vereniging. In Thailand wordt jouw recht op een vrije mening geknot. In Nederland is het soms teveel van het goede. In Nederland heeft tot en met iedere nieuwe immigrant recht op zorg. In Thailand vragen NL-gepensioneerden zich wanhopig af waarom zij toch niet in aanmerking kunnen komen voor de 30-baht regeling.
  Velen geven desondanks ontzettend af op Nederland om de gebeurtenissen in Thailand te kunnen rechtvaardigen. Ze moeten wel, want er is geen weg terug. En daar zit de frustratie. Je komt onder een brug terecht, werd er opgemerkt. Wil je terug naar Nederland dan heb je goede opvang nodig: naaste familie, vrienden, kennissen, collegae. Maar velen hebben hen met tegelijkertijd met hun schepen verbrand. Dus dan maar in Thailand blijven, en zeggen dat het er goed is. Men kan ook niet anders. Zeg maar eens wat je er wel van vindt, en refereer aan welke vrijheden in Nederland niet zijn bevochten sinds je kleuterschooljaren. Precies. Een attitude-reparatie valt jou ten deel. Dus: oogjes toe, en snaveltje dicht.

  • Rob V. zegt op

   Sluit ik me bij aan beste Ruud.

 19. jbm zegt op

  Lees het verhaal van Claire Licciardo , zo gaat men om met toeristen . Thailand heeft UNCAT – verdrag niet willen ondertekenen, dit zegt genoeg . Ook het verhaal van de heer Vulpen is niet positief voor Thailand .Er is in de rechtsgang geen goede bescherming . Thailand is gewoon een dictatuur en ik begrijp niet dat mensen uit een vrije democratie met redelijke rechtsbescherming , gaan naar een land waar je aan willekeur ben overgeleverd . Als je in Thailand toevallig in situatie komt ,bijv ongeluk of taxi met verboden zaken , dan kun je in grote problemen komen . Farang moet betalen – vaak exorbitant veel- of anders kom je in gevang .Thailand is niet de hemel , maar de poort naar de hel .

 20. chris zegt op

  Iedereen maakt zijn eigen keuzen. Geen enkel land is volmaakt en regels zijn niet voor de eeuwigheid gemaakt. En als je het niet bevalt, dan trek je verder.
  Overal bakken ze brood, zei mijn vader altijd, en het beleg moet je er overal zelf op leggen.

 21. RobHuaiRat zegt op

  Na alle reakties te hebben gelezen voelde ik mij gedwongen te reageren. Ik kom al 43 jaar in Thailand en de laatste bijna 16 jaar woon ik hier permanent. Een bewuste keuze. Na samen 26 jaar in Nederland wilden wij het laatste gedeelte van ons leven in Thailand doorbrengen. In al die jaren heb ik nooit problemen gehad met welke instantie dan ook. Ook is ons weinig verschil opgevallen tussen de verschillende regeringen militaire of zgn democratisch gekozen. Helaas als het op dit blog over de Thaise politiek gaat komt het linkse clubje ons vertellen hoe verschrikkelijk het beleid van de junta is en dat we het moeten afkeuren. Ook mist de Thaise bevolking de democratie zo erg. Ik merk hier helemaal niets van in mijn omgeving familie en dorpsgenoten. Ook is niemand van mijn familie die in Bangkok woont, werkt en studeert gearresteerd of weggesleept naar een heropvoedingskamp. Met Song Kran toen bijna iedereen thuis was zijn leuke discussies gevoerd en heel soms over politiek. Maar geen angst of onteverdenheid. We zijn al 9 jaar niet meer in Nerderland geweest en als het aan mij ligt kom ik er nooit meer. Tenslotte wil ik nog opmerken dat ik in Thailand ging wonen om een prettig laatste deel van mijn leven te hebben en niet om mij in de Thaise politiek te mengen of de mensenrechtenactivist te zijn. We zouden dat aan de Thaise mensen moeten overlaten, want ons gedram en geneuzel brengt echt geen oplossing dichterbij.

 22. theoS zegt op

  De acht rustigste jaren,die ik meegemaakt heb,hier in Thailand waren de jaren dat Generaal Prem Tinsulanonda van 1980 t/m 1988 Prime Minister was. Geen optochten of demonstraties en zelfs rustig en kalm in Zuid-Thailand. Voor de rest de ene na de andere omwenteling (pattiwat) tijdens de zgn gekozen regeringen. Ben de tel kwijt zoveel er waren. Thailand is een land waar de door jullie zo geroemde Democratie niet of nooit werkt. Thailand heeft een harde hand nodig.

  • Rob V. zegt op

   Ja Theo, zo zien de machtshebbers het ook. Ze houden van hun land (en de bakken geld en macht), en de buffels moeten af en toe met harde hand in gelid worden geslagen. De lieve vader en echtegenoot die zijn vrouw en kinderen soms tot bloedens in elkaar mept en schreeuwt ‘I hurt you because I love you’. Heus, vader bedoeld het goed, maar hij moet zich gezinsleden tegen zichzelf beschermen, soms met harde hand. Vrijheid en inspraak kunnen ze niet nee omgaan, die harde hand is nodig…

   En Prem [preem]? Tja..
   https://apnews.com/4e5193aa780e4b32ae34966f647f2fc5

   • chris zegt op

    Dit verhaal over Prem bevat een groot aantal onjuistheden. Insiders weten dat sinds 2003-2004 Prem absoluut geen vertrouwenspersoon meer was en dat de heren elkaar daarna ook nooit meer hebben gesproken, over geen enkel onderwerp. Dat hij dus betrokken was bij de staatsgreep van 2006 is aperte onzin.

    • Rob V. zegt op

     Benoem die onjuistheden dan concreet beste Chris. Waar zijn de bewijzen dan Prem reeds al lang op een zijspoor gezet was? Waarom die speech midden 2006 door Prem waarin hij legerofficieren er nog eens aan herrinderde dat hun loyaliteit bij de koning lag en niet bij de verkozen regering? Puur toeval dat enige tijd later er een coup was?

     Benoem man en paard, draag bronnen aan, laat onze oren eens klapperen. Ik zal je dankbaar zijn. Anders lijkt je reactie op een ongefundeerd verwijt.

     • chris zegt op

      Als ik opschrijf wat ik weet (van direct betrokkenen, die dit niet opschrijven in de krant of op een website), publiceert Peter dat gegarandeerd niet want dit blog bestaat niet langer.

     • chris zegt op

      Een wedervraag dan maar.
      Als jouw Thaise vriendin jou vertelt dat het bekende putdeksel op het voorplein van het regeringsgebouw is gestolen in opdracht van de ultra-nationalisten om het staatshoofd er slecht te doen uitzien en jij vraagt met enig ongeloof waar ze die wijsheid vandaan heeft. Zij antwoordt dat haar zus voor Suthep werkt en dat ze heeft gehoord dat Suthep daar persoonlijk opdracht toe heeft gegeven……. geloof je je vriendin dan of moet zulk nieuws eerst in de Khaosod hebben gestaan voordat je als waar aanneemt?

      • Rob V. zegt op

       Dan is mijn antwoord tegen die vriendin: leuke theorie maar zonder enig direct of indirect bewijs kan het net zo goed geroddel, complottheorie of totale nonsens zijn. Iets dat niet veel meer serieus valt te nemen dat gepraat aan de toog totdat het tegendeel bewezen is.

       Schrijf die claims is op in een brief, stop die in een envelop en maak ze bekend over x jaar of als je er niet meer bent.

       • chris zegt op

        Ik begrijp dat als zo’n bericht in de Khaosod staat, het absoluut GEEN geroddel, complottheorie of totale nonsense kan zijn. Volgens mij ben je een van de zeer weinigen op deze wereld die de media blindelings vertrouwen en menen dat fake nieuws niet bestaat: vroeger niet en ook nu niet.
        De waarheid zonder bronvermelding is geen waarheid.

        • Rob V. zegt op

         Ik vind dat een heel bijzondere conclusie Chris. Dat heb ik dus niet geschreven. Fijne dag nog verder.

    • TheoB zegt op

     Chris,
     Het lijkt mij sterk dat Prem als voorzitter (president) van de adviesraad van de koning (privy council) geen contact heeft met de koning (Phumipon). En Prem was lid sinds 1988 en sinds 1998 voorzitter van die club tot de dood van de koning in oktober 2016, waarna hij werd benoemd tot regent voor de korte koningsloze periode (= tot 1 december 2016).
     https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/prem-tinsulanonda-thailands-privy-council-president-dies
     https://en.wikipedia.org/wiki/Prem_Tinsulanonda
     https://www.nytimes.com/2019/05/26/obituaries/prem-tinsulanonda-dead.html

     Dus jouw bewering dat zij elkaar sinds 2003/4 niet meer spraken schreeuwt om bronvermelding.

     • chris zegt op

      Het is een publiek geheim dat de politieke maatregelen van de regering Thaksin, na zijn klinkende verkiezingsoverwinning in 2001, het staatshoofd erg aanspraken omdat een groot deel daarvan was gericht op verbetering van de positie van de arme Thais. Het tegenovergestelde gold voor Prem. Het boterde absoluut niet tussen beide heren.
      Je kunt overigens best iemand in een functie benoemen voor de buitenwacht en je niks aantrekken van zijn adviezen.

  • Rob V. zegt op

   ‘Prem was geen vriend van de Democratie’ schrijft The Nation:

   “Hailed as the great statesmen of our era, Prem Tinsulanonda exploited unmatched connections to halt democratic progress . General Prem Tinsulanonda will be remembered for many things – but advancing Thai democracy will not be among them.”

   https://www.nationmultimedia.com/detail/opinion/30370184

   • Johnny BG zegt op

    Is een anonieme opinie ook de echte waarheid?

    Kan het zo zijn dat het de ideale schakel was om de wensen van de verschillende machtspartijen een beetje te kanaliseren zodat er geen situaties zouden ontstaan die in Myanmar en Cambodja er wel zijn/waren?

    Vanaf 1992 ofzo lopen ze te experimenteren met meer zeggenschap voor burgers en toen al was de verwachting dat het proces minimaal een generatie zou duren. Nu moet ik uiteraard ook de bron vermelden over de laatste zin maar dat boekwerk van wetenschappers ligt ergens in NL tussen achtergelaten spullen. Het had een geel witte kaft en zakformaat dus wellicht kent iemand het.

    Als wetenschappers dit hebben onderzocht en een boekje hebben geschreven (internet was er niet voor het volk) dan geloof ik het direct ook al kan je hier ook weer een andere kant in willen zien.
    Wetenschappers die ingehuurd zijn door de “elite” want dan kan het spel nog een generatie lang doorgaan.

    De kans is wel aanwezig dat deze krant even op bezoek moet komen n.a.v.de publicatie. Bij Thai Rath kwam het immers ook met regelmaat voor heb ik van hun adiviseur begrepen.

 23. Rob V. zegt op

  Ik wordt moedeloos van veel reacties hier, waar men denkt aan het eigen natje en droogje zonder compassie voor het volk. Of men zelfs de oogkleppen opzet, wegkijkt en zich afzonderd van wat er speelt in het land. Ik, mij en mezelf, dan mijn familie, dan mijn vrienden en ergens op plek 10 kan geef ik enige belangstelling voor de Thaise bevolking. Tja, zolang je dus maar je hapje en je drankje hebt, vervelend die 3 maanden reportages, vervelend van die zaakjes die botsen met mensenrechten, gewoon beter je mond houden en je nergens mee bemoeien of in intenseren, dan valt er heel goed te wonen in het mooie Thailand. Oogklepjes op, snaveltjes toe. Beetje egoïstisch en kil misschien?

  Gelukkig zijn er ook lezers die wel duidelijk de problemen zien die die dit mooie Thailand heeft. Bij wie het toch knaagt, zoals de instuurder van deze posting. Dat geeft hoop.

  • jbm zegt op

   Geachte lezers ,
   Ik wil alleen kritiek geven , omdat ik bang ben dat vroeg of laat een en ander niet goed zal gaan in Thailand.
   Essentieel is dat Thailand humaner met gevangenen omgaat en het UNCAT- verdrag zal ondertekenen.
   Voorts verwijs ik de lezers met plezier naar de artikelen van journalist Ate Hoekstra, freelance werkzaam
   voor TROUW , 26 juli 2017 en 24 maart 2019 .Deze artikelen geven een goede kijk over de situatie in Thailand. Een dictatuur is economisch schadelijk voor een land ,daar het bedrijven weerhoudt in dergelijke landen te investeren. In de loop der tijd zijn alle dictaturen gedoemd te verdwijnen , daar de mens houdt van vrijheid van geest en zijn mening wil uiten.
   Ook vermoed ik dat internet door Thailandse overheid gecontroleerd wordt , niet alleen in Thailand ,maar ook buiten Thailand. Als voorbeeld geef ik wat ik zelf heb ondervonden , enige tijd geleden maart 2019.
   Vanuit Nederland heb ik naar mijn thaise vriendin via LINE getypt , dat de zus van de koning mooi en slim is , hetgeen een compliment is , echter na 2 dagen was mijn LINE geblokkeerd .Ik ben in Nederland en men controleert mijn internet ,dit gaat mij toch wel te ver. Zoals ik reeds gezegd heb Thailand is een dictatuur ,gelet ook op de wetswijzingen in de grondwet paar jaar geleden .Ik zoek betere oorden op , waar ik in vrijheid van geest en in vrijheid van spreken kan leven .Ik laat me als weldenkend mens mijn mond niet snoeren . Uiteindelijk zal het goede , het humane , van het kwade , winnen.

   • Frans Nico zegt op

    Beste jbm,

    Laat ik dan de eerste zijn met een reactie . Dat je geen inhoudelijke reactie krijgt op jouw mening, wil niet zeggen dat er geen lezers zijn die het niet met jou eens zijn. Ik zie dat er wel waarderingen zijn geuit.

    Daarnaast worden reacties gemodereerd, wat in kan houden dat reactie zijn ingekort of niet worden geplaatst. Dat komt doordat men afwijkt van het item of dat de bijdrage vrijwel onbegrijpelijk is als gevolg van vele taalfouten. Degene die niet de moeite nemen op jouw bijdragen te reageren hoeft niets te maken te hebben met wat jij schrijft. Neem dat in jouw overwegingen. Overigens zou jouw bijdrage persoonlijker zijn als je gewoon je naam noemt en niet drie onbegrijpelijke letters.

    Dat een bepaald artikel van een journalist een goed beeld geeft van een beschreven situatie behoeft niet per definitie juist te zijn. Er zijn plenty journalisten die maar wat schrijven.

    Tot slot stel jij dat jouw account van LINE is geblokkeerd en jij neemt zonder enige onderbouwing aan dat de schuldige de Thaise overheid is. Het is niet aannemelijk dat een positieve uitlating over het Thaise koninklijk huis leidt tot een blokkade van een account. Wie zou er mee gediend zijn?

    Als het waar is wat jij stelt, dan moet je er rekening mee houden dat je teruggestuurd wordt als je Thailand wilt bezoeken.

    Dus jbm….

  • RobHuaiRat zegt op

   Beste Rob V. Is het niet een beetje kort door de bocht om mensen die het iets anders zien dan jij kil en egoistisch te noemen en dat ze oogekleppen dragen. In een eerdere reaktie heb ik al gezegd dat al ons gedram en geneuzel geen oplossing brengen. Ook de eindeloze discussie over democratie helpt niet en ik vind dat verspilde energie. Ik richt me liever op korte termijnwerk zodat ik daar nog resultaat van zie tijdens mijn leven. Ik ben zeer betrokken bij mijn familie en het dorpsleven. Ik geef wel eens advies op mijn vakgebied als daar om gevraagd word.Ik steun ook in een enkel geval wel eens een familielid die in problemen is geraakt buiten zijn schuld. Mijn vrouw is de oudste van 5 kinderen en de jongste haar enige broer heeft aan de universiteit kunnen studeren door mijn hulp. De volgendde generatie hebben allemaal de universiteit gedaanen allemaal doen ze het redelijk tot zeer goed. In 1977 heb ik bijna 6 rai grond gekocht en behalve mijn eigen huis zijn er 4 huizen op gebouwd en het 5e is in aanbouw. Grond gratis beschikbaar.Ik ben er van overtuigd dat mijn familie veel gelukiger is met dit soort hulp. Als ik me druk had gemaakt over de Thaise politiek en de mensenrechtensituatie hadden ze daar niets van gemerkt. Maak jij dus maar druk over zaken die heel mischien op zeer lange termijn kunnen gaan werken, want jij bent een stuk jondger dan ik. Maar noem mij niet kil en egoistisch eerder realist.

   • Rob V. zegt op

    Er is niets mis met een andere mening hebben dan ik, maar mensen die ronduit verkondigen dat als je je mond houdt en hun eigen natje en droogje het hoogste belang heeft.. nou dat is in mijn boek weinig sympathiek ten opzichte van de mensen die worden meegenomen door het leger, die met intimidatie te maken krijgen, met geweld enzovoort. Dan heb ik het over he die dus bewust de struisvogel uithangen, wegkijken. Nee dat is niet iedereen hier die anders denkt, dat gaat in gradaties van ‘ ik zie de oneerlijkheid wel maar hou wijselijk mijn mond’ tot ‘ ach als ik mijn biertje maar heb ben ik tevree’ .

    Prima als jij op jouw manier ook je steentje bijdraagt aan een betere samenleving. Zolang je geen ” ikke ikke , het gaat om mijn genot hier en die onderdrukking zal me een zorg zijn’ instelling heb ben je geen egoïst.

 24. Piet de Vries zegt op

  Ik vind het allemaal prima: democratie, dictatuur, whatever. Als mijn vrouwtje elke middag om 1 uur het bier koud voor mijn neus zet, ben ik tevreden. De Thai kan het echt niet schelen wie er aan de macht is, zeker niet hier in Isaan. Mensen genieten gewoon van de dag en van elkaar, net als deze Piet hier. Het gaat toch goed allemaal? Iedereen heeft zijn natje en droogje wel.

  Misschien gaat het die linkse studieneuzen in Bangkok wat aan, maar daar heb ik toch niks mee te maken? Nee, ik ben naar hier gekomen om lekker te genieten van mijn oude dag. Biertje, peukje, meisje en lekker in het zonnetje zitten: daar gaat het voor mij om. Al die linkse hobby’s als politiek kan me gestolen worden en zal mijn tijd wel duren.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat

   ‘De Thai kan het echt niet schelen wie er aan de macht is, zeker niet hier in Isaan. Mensen genieten gewoon van de dag en van elkaar, net als deze Piet hier. Het gaat toch goed allemaal? Iedereen heeft zijn natje en droogje wel.’

   Kan de Thai niks schelen? Wat een onzin. Zowat iedere Thai in de Isaan en het Noorden heeft een aandeel gehad in de demonstraties voor meer democratie in 2009 en 2010. In 1973 en 1992 idem dito. Doe wat je niet kan laten maar wil je alsjeblieft dan geen oordeel uitspreken over de Thais?

 25. Chander zegt op

  Deze week op donderdag 30 mei heeft de minister president van Thailand een onderonsje met de zeer succesvolle herkozen minister president Narendra Modi van India.

  Het zou PM Prayut Chan-o-cha sieren als hij de lijn van Narendra Modi wilt volgen.

  Ik denk dat ook de Thaise regering onder de indruk is geraakt van het optreden van Narendra Modi.

  • erik zegt op

   Wel, Chander, laat vandaag in de pers staan dat Prayuth niet naar India gaat maar een hoge gezant stuurt. Maar dat kon jij nog niet weten.

   Of Modi’s systeem in Thailand zou werken vraag ik me af: in India wordt thans 15% van de bevolking, de moslims, alsmede de Dalit, de ‘onaanraakbaren’ van de laagste kaste, zwaar gediscrimineerd en mensen worden zelfs vermoord vanwege hun handel in rundvee. Bovendien is in Modi’s India de positie van de vrouw stukken minder dan in Thailand en dat geldt ook voor de homo/lesbische gemeenschap.

   Nee, wat mij betreft, laat Modi’s aanpak maar daar!

 26. John Chiang rai zegt op

  Niet dat ik het politieke systeem in Thailand goed vindt,maar stel je nou eens een scenario voor waar de mensen o.a werkelijke vrijheid kregen,beter onderwijs, stijgende lonen en pensioenen genieten konden waar ze werkelijk van leven konden.
  Voor vele Farangs die nu van het armzalige beleid profiteren,en zeggen dat ze OOH zo gelukkig zijn met dit systeem,moesten dan vanwegen de steigende kosten gedwongen terug naar het eens verlaten thuisland waar volgens velen niets meer deugde.
  Velen waren,en daar hoor ik zelf ook bij, van een meestal veel jongere partner met de kont niet aangekeken worden,als een regering in Thailand werkelijk iets gedaan zou hebben aan de vaak miserable toestanden.

 27. jbm zegt op

  Niemand is inhoudelijk op mijn reactie ingegaan . Ik heb duidelijk mijn bronnen vermeld , althans op internet te vinden . Maar het simpele van als ik mijn biertje maar heb en dergelijke vergelijkbare uitdrukkingen vind ik niet getuigd van enige vorm van humane benadering van de huidige situatie in Thailand . Stel je voor dat je een 10 daagse vakantie naar Noord- Korea zal krijgen aangeboden ,in alle luxe ,maar 5km verder gaan mensen dood van de honger of worden mensonterend in gevangenissen op gesloten , zal je dan gaan. Uit de reacties lees ik dat er mensen zijn ,die gewoon gaan , als ze het zelf maar goed hebben. In wat voor maatschappij leven we . Hebben we niets geleerd van de gruwelen van
  oorlogen en vooral dictaturen , zoals in Argentinië , Rusland en Cambodja ,om maar een paar te noemen. Ik hoop mensen op een humane wijze gaan nadenken en niet alleen aan zijn eigen genoegen denkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website