Lezersinzending: ‘In Thailand worden we steeds armer’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
17 juni 2019

Het was 2016 toen ik voor het eerst mijn onreine voeten op de Thaise grond zette. In een roes van slapeloosheid en nieuwe indrukken kan ik mij heugen dat ik mijn euro’s inwisselde voor maar liefst 39 baht per stuk.

 
Thailand beviel en vaker kwam ik terug, maar bij elke terugkomst was mijn reisbudget steeds wat minder waard door de stijging ten opzichte van de euro en dat terwijl het in Thailand ook best snel kan gaan met je centen. Een leuk land vol met prachtige bestemmingen en verleidelijk vermaak, hoe goedkoop het land dan ook mag zijn, als je niet uitkijkt dan vliegen de biljetten uit je zak.

Een concept dat we terugzien in het succes van de grote Chinese e-commereplatformen zoals AliExpress, het zijn allemaal koopjes, maar als je de smaak te pakken hebt dan blijk je naderhand meer uitgegeven te hebben dan je in eerste instantie beoogd had. Helaas voor ons, maar heel fijn voor de Thai die zelf eens naar Europa willen reizen, heeft onze euro een dieptepunt qua waarde ten opzichte van de baht bereikt. Tijdens het schrijven hiervan kijk ik naar een grafiek die mij officieel een waarde lager dan 35 baht voor 1 euro laat zien. Om precies te zijn, voor elke euro krijg ik nu 34,9970 baht. In de praktijk ligt dat uiteraard lager doordat wisselbureaus ook geld moeten verdienen.

In 2016 kreeg ik voor elke 1.000 euro maar liefst 39.000 baht, nu minder dan 34.997. Maar liefst 4000 baht per elke 1000 euro zijn we erop achteruit gegaan, dat zijn 114 hele euro’s per 1000. Nu zal het de gemiddelde vakantieganger vast niet ontmoedigen, maar heb je een vriendin daar, ben je een expat, woon je er om welke reden dan ook of ben je er soms maandenlang dan ga je daar veel van merken. In ieder geval wel als je het met wat minder geld moet doen. Want alle Thaise verleidingen kosten poen, dus zal de man met een kleine beurs het wat zuiniger moeten doen.

De waarde daalt voor ons alleen maar (dieptepunt in 4 jaar tijd), laat in de reactie’s achter of jullie dit door zien gaan en op welke manier deze daling (of stijging, het is maar hoe je het bekijkt) jullie leven beïnvloedt.

Ingezonden door Jatoon


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

68 reacties op “Lezersinzending: ‘In Thailand worden we steeds armer’”

 1. Kees zegt op

  In April 2015 stond de Euro nog onder de 34,50 THB, dus het zijn allemaal moment opnames, maar op de langere termijn kun je wel stellen dat de waarde van de Euro vs THB daalt inderdaad. Dat heeft dan met name met de Euro te maken want de US$ t.o.v. THB is redelijk stabiel, die schommelt zo tussen de 30 en 35 THB de afgelopen 10 jaar. Of het zo doorgaat is van zoveel factoren afhankelijk dat niemand je daar een zinnig antwoord op kan geven. Als je aan Europa gebonden bent voor inkomsten en aan Thailand voor uitgaven kun je er gewoon weinig aan doen.

  • RuudB zegt op

   Als je de verhouding USD-ThB stabiel noemt vanwege fluctuaties tussen 30 en 35, dan is die van de Euro tov ThB net zo goed stabiel, immers tussen 35-39. Volgens jouw redenering is er aldus niets aan de hand.

   • Daniël M. zegt op

    Ik moet Kees gelijk geven…

    De verhouding USD / THB is ongeveer dezelfde als 10 jaar geleden… Er is een dal geweest, er is een piek geweest…

    10 jaar geleden was de USD 34 THB, nu 31 THB…

    De EUR vertoont echter een dalende trend: van 48 THB naar 35 THB…

    Er is dus een groot verschil tussen EUR en USD!

 2. Chris van het dorpje zegt op

  In 2006 heb ik heel veel euros ingewisseld en heb toen rond 50 baht
  voor een euro gekregen .
  2015 heb ik de rest van mijn euros ingewisseld en heb maar beetje boven de 39 baht gekregen .
  Nu heb ik keen euros meer en krijg pas 2024 mijn AOW .
  Laten we hopen , dat dan de euro / baht weer beter staat ,
  Intussen maak ik me keen zorgen en leef hier in de Isaan
  nog altijd lekker goedkoop en die banaan plantage brengt oog
  een beetje extra zaakgeld .
  Voor de rest zeg ik – mai pen rai .

 3. RuudB zegt op

  Gisteren werd een soortgelijke posting opgevoerd: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nu-thaise-baht-kopen-of-beter-even-wachten/
  Je wordt niet armer. Je hebt niet meer of minder dan je hebt. En de ThB is nu 35, en misschien over een hal jaar weer 40. Wie zal het zeggen. Gister legde ik al uit dat met slim beleid niets wordt ingeteerd.

  Op vakantie in Turkije, op Curaçao of naar Miami? Ook daar krijg je minder voor Eur 1000 dan 10 jaar geleden. Wat maakt het uit? Kom je als toerist, dan heb je een vakantiebudget, en daar doe je het mee!
  Kom je als gepensioneerde, dan is het aan jezelf of je komt op basis van 12 mnd per jaar of 8 mnd TH en 4 mnd NL, of bv zoals in mijn/ons geval een aantal jaren TH en weer terug naar NL, en over enkele jaren wel weer semi-permanent. Maar niemand is verplicht naar TH te verhuizen en daar zijn euro’s te besteden. KUn je het niet veroorloven, heb je hier niets te zoeken.

  • Yan zegt op

   In de eerder gepubliceerde posting heb ik ook gereageerd; houd rekening met de evolutie van de wereldeconomie en de beoogde pariteit US$ / Euro waarbij de dollar nu 31.2 Thb waard is en de Euro 35 Thb. Het ziet er naar uit dat de Euro nog 10% zou kunnen dalen…

 4. Mark zegt op

  @ Kees zoals het spreekwoord zegt: “Als ze scheren moet je stilzitten”.

  Niet enkel de evolutie van het wisselkoersverschil vreet al jaren aan de koopkracht van EU-ers in Thailand. De EU zelf erodeert onze koopkracht al jaren. De inflatie is er er immers hoger dan de (kunstmatig lage QE) rente. De ECB doet hiermee omzeggens het vuile werk om politici uit de wind te zettten. Politici die, tot snelle persoonlijke eer en glorie, ‘s lands belang boven dat van de bevolking stellen.

  Hierdoor zijn minder risicovolle beleggingen (bvb. spaarrekeningen, kwaliteitsvolle obligaties) “verlieslatend”. Je heil zoeken in producten als aandelen en bitcoins brengt dan weer meer tot veel meer risico’s met zich. Risico’s die de brede middenklasse met een beetje spaarcenten bijzonder zuur kunnen opbreken.

  Vooraanstaande economen presenteren ondertussen scenario’s waarin ook in de EU de middenklasse (op termijn?) verdwijnt. Als je zoals velen tot die middenklasse behoort alles behalve een prettig vooruitzicht voor je toekomstige oude dag. De postings hier over gekorte pensioen zijn een teken aan de wand.

  Toch is het voor de Thailandganger niet allemaal kommer en kwel, toch? De wisselkoers mag dan al wat minder geworden zijn, de ruilvoet is nog altijd in het voordeel van de EU-ers. Lees: voor 25 euro is je winkelkar in Thailand nog altijd driekwart gevuld, terwijl je daarmee in de lage landen amper de bodem bedekt. Als extra schijnt de zon daar ook meer en blijft de selecte Thaise elite als vanouds goed voor zichzelf zorgen. Er zijn nog zekerheden en leuker kunnen we het niet maken.

  • ludo zegt op

   Ja 10 jaar geleden. mijn winkelkar in lotus half vol 3000 bath en koop helemaal geen import, dus wat u zegt 25 euro voor 3/4 vol is een lachertje, eetwaren voor 40 pec. up

  • Co zegt op

   Het ligt er aan wat je koopt. Als je Thaise producten koopt zeker maar koop je b.v. Kaas ,vleeswaren , bier of wijn dan voel ik mij aardig in mijn ster genomen want in Nederland ben ik veel goedkoper uit.
   Ja eenmaal een huis hier dat drukt de kosten en ook de belastingen. Maar zeker niet de dagelijkse boodschappen voor mij.

   • Harry Romijn zegt op

    Zo komt de Thaise staat aan haar inkomen: invoerrechten, en al helemaal op wijn.
    Daarom betaalt u ook zo goed als niets aan belasting in Thailand.
    Maar KLAGEN.. dat slaat de NL-er nooit over.

    • Tino Kuis zegt op

     Nee hoor. Invoerrechten is slechts een heel klein gedeelte van het inkomen van de Thaise overheid. Ongeveer: 30% uit de BTW, 30% uit bedrijfsbelastingen, 20% uit inkomstenbelasting, 10% uit accijnzen (tabak, alcohol, brandstof), en de rest 10% verdeeld over een aantal kleinere zaken. Iedereen in Thailand betaalt dus voor een 60-70% mee aan het inkomen van de staat, buitenlanders ook.

 5. bert zegt op

  Zo rond 2006 -7 woonde ik al in Cambodja, de Euro was toen een tijdje $1,47 waard, nu zo rond de $1,12 a 1,13. Dat scheelt me nu honderden Dollars.

 6. eugeen zegt op

  Ben in 2009 in Thailand komen wonen. Toen kon je nog wisselen aan 50 baht voor 1 euro.

 7. theoS zegt op

  In het jaar dat onze geliefde Gulden de Euro werdt (was dat 2002?) kreeg ik voor Euro 500- Baht 25000- uit de ATM. Pinnen bij de ATM was gratis. Nu is dat nog maar Baht 17000- voor dezelfde Euro 500- plus zgn. onkosten.

  • Daniël M. zegt op

   Dat was op 01.01.1999

   • PEER zegt op

    Nee Daniel,
    De intrede v d Euro in bijna alle Eu-landen was 1 jan 2002.
    Vóór die tijd was Th Bth tegenover de B fr: 1 op 1!
    Dat was voor de Belgen makkelijk rekenen.
    Wij Nederlanders kregen plm 18 Th Bth voor Fl. 1,=

 8. karel zegt op

  In 2002 bij de invoering van de euro 54 bath voor 1 euro.
  Nu is het miserabel en zeker als je even terug gaat in de tijd en de prijzen van 2002 in Thailand vergelijkt met de huidige.
  Toch kan ik er niet wegblijven. Ben nu al bezig van 1977 en ga ieder jaar minstens 2 keer voor 8 weken.

  Het is niet Thailand maar onze klote Europese Unie die alles kapot maakt..
  Wanneer zullen we daar vanaf geraken.

  Aan iedereen veel reisplezier gewenst

  • Daniël M. zegt op

   De Euro werd in 1999 ingevoerd.

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Daniël M,

    Dat is niet het geval.
    In 2001 heb ik de eerste euro’s in een mapje gekregen van onze Nederlandse regering.
    Ik weet in die tijd dat ik deze mee genomen heb naar Thailand om aan een Thaise Franse vriend
    te geven.
    In 2002 werdt de Euro ingevoerd.
    Je hebt het niet goed begrepen of dit mapje nooit gehad.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

    • Rob V. zegt op

     De Euro is toch echt ingevoerd op 1-1-1999. Op 1-1-2002 is het daadwerkelijk verspreid. Er zijn daartussen wel koerscorrecties geweest. Wat voor de burger dus telde is 1-1-2002. Theoretisch heeft Daniël gelijk.

     In de praktijk?
     Toen we de euros (rond 2002) in onze handen kregen was hij tussen de 40-45 baht waard. Kijken we naar het gemiddelde vanaf 2002 tot nu dan is de koers nog steeds tussen de 40-45. De postings hier dat de euro in het begin 50+ thb waard was zijn nonsens. Die 50+ was een piek periode, zie de grafiek van Erik hieronder. Blijkbaar droomt men graag over iets dat niet was. Vroeger was alles beter. 555

     https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Euro

     https://fxtop.com/en/historical-exchange-rates-graph-zoom.php?C1=EUR&C2=THB&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=2002&DD2=16&MM2=06&YYYY2=2019&LARGE=1&LANG=en&CJ=0&MM1Y=0&TR=

  • erik zegt op

   Karel, waar haal je dat vandaan? In heel 2002 is de euro-baht koers niet boven de 40 geweest.

   https://fxtop.com/en/historical-exchange-rates-graph-zoom.php?C1=EUR&C2=THB&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=2002&DD2=16&MM2=06&YYYY2=2019&LARGE=1&LANG=en&CJ=0&MM1Y=0&TR=

   • PEER zegt op

    Beste Eric,
    Probeer de geschiedenis v d Eur/Th Bth ‘ns te googleën. Dan zie je dat in 2002 Th Bth 50 voor € 1,= gegeven werd!

    • erik zegt op

     Peer, ik heb een grafiek gegeven. Wat is daar dan mis mee? Bovendien, in 2002 woonde ik in Thailand en kreeg geen 50.

     • theoS zegt op

      erik, ik woonde hier ook en kreeg zelfs in het begin Baht 52- via de ATM die zoals eerder gezegd gratis was.

 9. H.M.Keizer zegt op

  beste Cris, troost je: de prijs van boodschappen in Nederland zijn al in tien jaar niet zo hard gestegen, 5 % in een jaar tijd, alleen al in de maand mei gemiddeld 3,8 % duurder geworden vergeleken met een jaar geleden
  dankzij de verhoging van de BTW door ons kabinet….dus je zit nog op rozen in de Isaan !!
  Nog veel plezier en goede tijden toegewenst ….

 10. Geertg zegt op

  Ook ik heb liever 40 thb of meer voor n Euro. Maar omdat ik dit niet kan beinvloeden kijk ik gewoon niet meer naar de exchange rate. Beter voor mijn humeur.

  In Europa zou ik er veel slechter aan toezijn. Ook daar wordt het ieder jaar duurder en moeilijker om rond te komen van n bescheiden pensioen.

 11. Jan zegt op

  Om de een of andere reden, krijg ik steeds meer het gevoel dat expats inThailand een slecht leven hebben of krijgen. In Nederland wordt ook bijna alles duurder, zoals energie, brandstof, huur etc. Allemaal zaken waar je niet of nauwelijks kan bezuinigen. Aow en/of pensioen gaat bijna niet omhoog. Zeker niet mee met de inflatie. Dus vraag ik me af of het zinvol is naar een ander land te gaan als je daar niet kan leven zoals je het zou willen. Steeds meer heb ik het idee dat Thailand blog een Aziatische klaagmuur wordt.

  • Harry Romijn zegt op

   Hoe was die uitdrukking ook alweer: “als Hollanders niet meer klagen en pastoors niet meer vragen, loopt de wereld op z’n eind”.

  • Kees 2 zegt op

   Nou, hier dan eentje die het nog steeds bijzonder naar zijn zin heeft in Thailand, vooral qua kosten!

   Dankzij het feit dat ik niet zelf in mijn huis in NL woon, maar er huurders in heb zitten, heb ik zo’n 900 euro per maand meer te besteden (na aftrek van box 3 belasting)… en doe dat in Thailand!
   Verder geen WOZ-belasting, geen gemeentelijke belastingen, geen hoge energierekening (30 euro per maand in Thailand ipv van rond de 100 in NL). In Thailand betaal ik weinig belasting voor de auto, benzine is half zo duur als in NL. Bovendien rijd ik in Thailand maar 3000 km per jaar, terwijl dat in NL 20.000 was (familiebezoek, verjaardagen vrienden, reiskosten ivm werk, hobby).

   Ik heb in Thailand een condominium gekocht en heb zeer lage woonkosten (200 euro servicekosten per jaar!). Ziektekostenverzekering betaal ik 260 euro per maand, in NL zou ik vanwege het belastingdeel dat je voor de zorgverzekering betaalt duidelijk meer kwijt zijn.

   In de jaren van goedkope baht hield ik nog rond de 1000 euro per maand over, nu is dat misschien 300-400 minder…. maar het is nog steeds veel voordeliger voor mij om in Thailand te wonen dan in NL.
   En dan heb ik nog niet eens AOW…

  • Peter zegt op

   Het lijkt me dat hier gewoon feiten worden genoemd en dat zou ik niet als klagen bestempelen.
   Het is een feit dat het voor expats met een bescheiden inkomen steeds moeiljker wordt rond te komen.De inflatie komt nog bovenop de afwaardering van de euro.
   Vooral importprodukten zijn extreem duur . ( kaas, boter, wijn, roggebrood enz)
   Het is een goede waarschuwing voor hen die overwegen naar Thailand te emigreren , denk niet
   dat je maandelijks met minder uitkomt.
   Ik zelf klaag beslist niet maar heb gelukkig een redelijk inkomen.
   Dat geldt lang niet voor iedereen en voor hen vormt de duurdere baht zeker een steeds groter probleem.

   • Sjaak S zegt op

    Eigenlijk, zo schoot me gisteren bij het zien van de salami prijs in de makro door het hoofd, zouden import waren goedkoper moeten zijn, vooral die uit europa. Je betaalt immers minder baht voor een Euro. Maar nee, een pakje gesneden salami kostte een tijdje geleden 135 baht. Dat zijn nu al 195 baht. Bij de huidige wisselkoers had het 100 baht moeten kosten. Dit zijn geen exacte getallen, maar ruwe schattingen.

 12. Jan zegt op

  On juli 2008 mijn condo gekocht met wisselkoers van 53 THB/€

 13. l.lagemaat zegt op

  Je kunt het ook van de positieve kant bekijken!

  Nederland is vanaf januari 2019 een stuk duurder geworden t.o.v. de niet geïndexeerde pensioenen.
  Denk o.a. aan de verhoging van de lage BTW tarieven!

  En als je nu in Thailand Euros gaat KOPEN betaal je slechts 35 Baht!
  Wie nu zijn z.g. “verlies” neemt op een condo verdient dat weer terug door deze transactie!

 14. Henk Hauer zegt op

  Wt een gezuur. De Thai Bath is t.o.v de dollar en Eur een stuk sterker geworden. Dus heeft de financiele markt vertrouwen in de munt. Als men het echt in the exsport gaat voelen zal de Thaise centrale bank e.a wel gaan aanpassen

 15. John Chiang rai zegt op

  Voor een expat die jaren geleden alleen met zijn AOW en misschien nog een klein pensioentje dacht hier goedkoop zijn levensavond te verbrengen,moet nu natuurlijk iets meer uitkijken.
  Het is vooral een goede ziekenverzekering,en het niet leven kunnen zonder westerse producten die nu het leven in Thailand steeds moeilijker maken.
  Toch zou zelf de grootste klager zich bewust moeten zijn,dat ze nog steeds vrijwillig in een land leven waar veel dingen veel goedkoper zijn,en service verleners haast niets verdienen.
  Zouden ze de lonen van deze laatstgenoemden werkelijk aanpassen op het Niveau waar de meeste expats reeds moord en brand zouden schreeuwen,zouden de meesten gedwongen zijn terug te gaan naar hun thuisland.
  Iedere klager hoe hard dit ook klinken mag,profiteerd nog steeds van het feit dat vele Thais met hard werken in vergelijk met een hongerloon naar huis gaan.
  Ook een toerist die denkt de verleidingen van het Thaise schoon niet te kunnen weerstaan,zou zich is moeten afvragen,of een Europese vrouw überhaupt voor dit geld een stap zou doen.
  Een potje Bier minder drinken,de dagelijkse party touren een paar keer overslaan,iets meer aan de medemens denken,maakt Thailand ondanks dat we tijdelijk iets minder krijgen voor de Euro,nog steeds tot een fantastische toeristen bestemming.

  • Willem zegt op

   Iemand met een AOW en klein pensioen kan hier niet eens meer doorlopend verblijven. 65000 baht netto inkomen. Reken maar eens. 2 jaar geleden was er nog de discussie over 65000 netto of bruto. En met de huidige wisselkoers is dat een AOW en een rekelijk pensioen.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Willem,Er zijn nog genoeg Expats die gehuwd zijn met een Thai,die hier nog steeds leven van een AOW en een pensioentje met 400.000 Baht op een bankrekening.
    Ik zou ze de kost niet willen geven die zelfs geen ziekenverzekering hebben,of hoogstens een minimale die in noodgeval een breukdeel uitbetaald.

    • jo zegt op

     Wij maken gemiddeld per maand geen 30.000 Thb op.
     Hebben wel het huis afbetaald en de auto is zonder lening gekocht.
     Dit is geen “zeikerigheid” , maar wij leven gewoon zonder poespas en roken en drinken allebei niet en eten normaal thais en europees. Twee keer per week eten we meestal in een restaurant, de rest van de week zelf koken of bij een stalletje langs de weg halen.
     Een bord nasi of rijst met een gerecht kost hier tussen de 40 en 50 Thb.
     Zelfs voor de falang is hier een tentje die lekkere steaks verkoopt vanaf 50-85 Thb.
     Beetje friet en salade erbij, genoeg voor een maaltijd.
     De jaarlijkse vakantie naar NL zit hier niet bij inbegrepen.

     • RuudB zegt op

      Om aan te tonen dat het leven in TH goedkoper is dan bv in NL wordt vaak gezegd dat een bordje nasi of rijst slechts 40 tot 50 baht kost. Dit vertekent het beeld, want waar hebben we het over. Wie kan een dag functioneren op een bord nasi of rijst. Alleen al gezien de hoeveelheid ervan die op dat bord geschept wordt. Wees eerlijk en heb het niet enkel over een bord nasi of rijst, maar over de kosten van vordsel verdeeld over de dag. Vermenigvuldigd met factor 2, want moeder de vrouw eet ook. Zijn er meerdere gezinsleden wordt dat bord nasi alweer een klap duurder. Ook als je meerder steaks dagelijks nodig hebt, zeker met friet en sla erbij.

 16. marc zegt op

  als ik mij niet vergis kreeg ik voor 1 euro in 2010 nog 52bath

  • Harry Romijn zegt op

   Eventjes naar de grafieken kijken.
   US$ naar THB: tussen de 34,5 en 31,5 ( met wat kleine uitschieters) zie https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=THB&view=10Y of https://www.poundsterlinglive.com/bank-of-england-spot/historical-spot-exchange-rates/usd/USD-to-THB.
   De koers tov de Euro is daar een afgeleide van.

 17. Edward zegt op

  Heb een klein pensioentje + AOW, dat is in THB 4x zoveel dan wat een Thai gemiddeld verdient voor 7 dagen werken in de week !, mij hoor je niet klagen, ook niet als de THB nog verder zakt.

 18. erik zegt op

  ‘Rijkdom zit niet in je portemonnee maar tussen je oren.’

  Dat zei mijn goeie ouwe opa al. Alleen wil niet iedereen dat geloven….. En wat zegt Jan hier vandaag?
  ‘ Steeds meer heb ik het idee dat Thailandblog een Aziatische klaagmuur wordt.’ Jan, je kunt best wel eens gelijk hebben……

 19. Rooie Rob zegt op

  Toen Rooie Rob voor het eerst voeten op Thaise bodem zette +/- 16 jaar geleden kreeg hij 52 Bahtjes voor een Euro. Door het beleid van Europese Centrale Bank zag hij het aantal Bathjes steeds verminderen tot het huidige niveau in de loop der jaren.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Rooie Rob, als Rooie Rob een paar jaar vroeger de voeten op Thaise bodem gezet had,dan had hij gezien dat hij omgerekend voor de toen nog Nederlandse gulden zeker niet meer gekregen had als de huidige Euro-Baht koers.
   De 52 Bahtjes was een eenmalig verschijnsel wat zo snel niet meer terug zal komen,zodat een voortdurend vergelijk zelfs met een schuld toewijzing aan de E.C.B. eigenlijk niet geheel waar is.
   Goed 20 jaar geleden deed de Ned.Gulden,en zelfs de z.g.n. harde Duitse Mark het helemaal niet beter als de huidige Euro-Baht koers.

   • Erik zegt op

    Helemaal mee eens, de euro is sinds zijn introductie in 2002 tot zeg 2012 redelijk overgewaardeerd geweest, dat is de laatste jaren dus gecompenseerd.

    • Erik zegt op

     sorry, ik bedoelde 2010 i.p.v. 2012

 20. ruud zegt op

  Ik ga nog steeds voor zo’n 2 Euro naar de kapper in Thailand, dat spaart me toch al gauw zo’n 100 Euro per jaar uit, in vergelijking met Nederland.

  • Gerard zegt op

   Ja en buiten de prijs om…al heb je niet meer dan 3 haren op je hoofd je zit minimaal een half uur in de kappersstoel in Thailand tegenover 5 minuten in Nederland…

 21. Geert Barbier zegt op

  Het iss niet zo dat de baht enkel duurder wordt tgo. De Euro: ook tgo. Bv. De singapore dollar is ie sterk gestegen. Blikbaar wordt er zwaar gespeculeerd op de baht in ZO Azië en de thai centrale bank doet niets

 22. Herbert zegt op

  De thb staat tegenover de euro misschien wel slecht voor ons expats maar als je op zou schrijven wat je hier werkelijk besteed per maand en dan niet omrekend naar de euro maar eens kijkt naar wat je nog kunt doen met je AOW en eventueel pensioen in Nederland.
  Denk dat je in Nederland heeeel veel niet meer kunt doen wat je hier nog als heel normaal beschouwd.
  Neem een normale huurwoning 8000 tot 15000 thb ( 280 euro 525) dan woon je in Nederland voor het zelfde bedrag in een 1 kamer woning ver buiten de stad of een klein kamertje in de stad .
  Gas water en licht niet vergeten te betalen want dat is in nederland ook een flinke rib uit je lijf dan ben ik blij de ik hier woon en het misschien iets moet minderen in de uitgaven maar desondanks een aangenamer leven heb.

 23. Pieter puk zegt op

  Mijn eerste bezoek aan Thailand was in December 2007, ik kan mij herinneren dat ik toen wel eens 54 baht kreeg voor een euro. De laatste keer December 2018, dacht ik 36 baht voor een euro.
  Hotel is in die tijd van 900 baht naar 1000 baht per nacht gegaan. Tel uit je winst.

 24. David H. zegt op

  Nu klagen diegenen van jaar 2016 inwijkelingen , wat dan als van 2009 toen ik voor mijn verbrandde schepen geld 47.50 baht kreeg voor 1 € zelfs van de alom geweten gierige Kasikorn exchange ….,

  Gelukig dat ik die slodder toen in Baht heb omgezet , moet me nu niets aantrekken van de arme Euro exchange , maar niet dat ik het prettig vindt, want mijn marge verstrijkr binnen +/- 4 a 5 jaar en dan hoef ik mijn euros terug te transfereren.
  Alhoewel ik me dan voorgenomen heb om terug naar Belgie te gaan . om terug aldaar adressering te nemen , kan ik die 800 000 baht bevriezing ook omzeilelen via Non O-A visum (mag dan op Belg. Bank staan zonder bevriezing na toekenning )

 25. pieter zegt op

  38 jaar geleden kreeg ik voor 1 gulden 6 thb biertje koste toen 25 thb dus 4 gulden

  • Joost-Buriram zegt op

   Toen ik in 1980 in Nederland een kroeg begon koste bij mij een tapbiertje 1,10 gulden, nu kost daar een tapbiertje 2,20 euro, dus overal gaan de prijzen flink omhoog en valt de prijsverhoging in Thailand nog erg mee.

 26. richard zegt op

  na vele jaren swinters enige maaanden in thailand gewoond te hebben en met diverse expats gesproken te hebben weet ik nog niet of je met AOW en een klein pensioen wel zo ruim in thailand kunt leven.

  wat is een redelijk maandbedrag voor een expat met zijn vriendin??
  30.000, 40.000. 60.000 baht.

 27. piet zegt op

  Vroeger was alles altijd beter.Hogere Wao uitkering .Vut regelingen.Geen Aow gat.
  Wat kunnen voornamelijk de nederlanders weer klagen.
  Ik denk dat arm meer slaat op de Thai waarvoor het leven ook duurder wordt.

 28. Joost-Buriram zegt op

  De laatste koers in 2001 van de gulden t.o.v. de baht was 17,78 baht voor 1 gulden, dus het valt allemaal nog mee, in 1990, mijn eerste keer naar Thailand, kregen we 13,54 baht voor 1 gulden.

  https://fxtop.com/en/historical-exchange-rates.php?A=1&C1=NLG&C2=THB&TR=1&DD1=&MM1=&YYYY1=&B=1&P=&I=1&DD2=15&MM2=06&YYYY2=1990&btnOK=Go%21

 29. Joost-Buriram zegt op

  In 1990 kreeg ik 13,54 baht voor 1 gulden en in 2001, het laatste gulden jaar, kreeg ik 17,78 baht voor 1 gulden, dus het valt allemaal nog mee.

 30. carla goertz zegt op

  wij gaan al z,n 30 maal op vakantie en pas in april weer geweest ,
  Maar dit was de eerst keer dat ik zij moeten we al weer wisselen dat kan niet pas gedaan , toch is dat zo zij hij kijk maar en we zijn ook wezen eten en taxi gehad en t shirt gekocht enz .De eerst keer dat ik echt voelde we hebben meer uit moeten geven als normaal .Doen bijna altijd het zelfde wat rond hangen in bangkok ,marktje bezoeken wat van de straat eten en snoepen af en toe restaurantje eten en wat rond lopen . jaren geleden dacht ik ooit hebben we nog zo veel bath hoe kan dat nu leek niet op te gaan (50 voor euro ) en nu was het alleen maar op . Ook hotels worden toch steeds duurder ,De rest valt wel mee want een lekker smootie en wat fruit en sapje langs de weg dat is nog steeds goedkoop , maar ja eerst 2 sapjes voor een euro nu een ja gaat een beetje harder . maar komt het nog eens die 50 bath ga ik helemaal uit mijn dak ,ha ha

 31. janbeute zegt op

  Voor degene die nu nog een huis willen bouwen is het nog veel duurder geworden. ben daarom blij dat ik gesetteld ben.
  15 jaar geleden een zak merk Chang portland cement 93 bath nu 135 bath.
  15 jaar geleden 3 flessen Chang Bier voor 90 bath nu 2 flessen voor 120 bath.
  Het enigste wat nog goedkoop is hier zijn de loonkosten, 15 jaar geleden een bouwvakker verdiende rond de 300 bath nu rond de 500 bath.
  Import een blikje campels soep uit de USA toen rond de 40 bath nu rond de 70 bath. Een wel heel klein stukje echte Hollandse kaas bij de Rimpingmarket nu 240bath.
  Wil je hier blijven wonen voor een langere tijd , zorg dat je een goed gevulde spaarpot achter de hand hebt. Anders kun je het in de toekomst wel eens behoorlijk financieel benauwt krijgen.
  Niet alleen door de veranderingen in je geboorteland maar ook de eisen in Thailand veranderen snel.
  Denk maar alleen als voorbeeld aan de steeds veranderende visa eisen.
  Voor de 800K visa bathers , 400K bath kun je niet meer gebruiken door het ganze jaar.
  Steeds hoger wordende medische kosten vooral in de prive ziekenhuizen en stijgende ziekte kosten verzekeringen premies.
  Eenmaal gearriveerd in zo ener creditcard hospitaal dan gaat het snel neerwaarts met je spaar centjes.

  Jan Beute.

 32. Piet de Vries zegt op

  Toen ik 63 jaar geleden als matroos voor het eerst in Thailand aanmonsterde kocht ik een biertje voor 15 baht. De gulden was slechts 8 baht waard, dus zo veel erop achteruit zijn we niet gegaan. De barfines waren relatief ook net zo duur als tegenwoordig.

 33. pjotr patong zegt op

  Heb weer een hoop geleerd vandaag op dit blog, voor € 25 een vol winkelkarretje. Klein karretje zeker.
  En de Euro is in 1999 ingevoerd, heb ik zeker 3 jaar zitten slapen.

 34. Julien zegt op

  Ja inderdaad Thailand heel wat duurder geworden ! Ik ga er al 15 jaar ook voor oudere mensen die daar graag hun oudere dag willen doorbrengen word het moeilijk ! En ook daar word alles veel duurder ook de dingen die je nodig hebt ! Ik ga eind dit jaar terug voor 2 maanden

 35. fred zegt op

  Alle Zuid Oost Aziatische landen hun munten worden sterker. Al deze landen gaan er op vooruit en zijn stabiel. Ze hebben alles wat investeerders aantrekt. Het westen boert achterruit. Thailand boert vooruit. De golden sixties zijn daar nu begonnen. En de ASEAN komt eraan.
  Bij ons ligt de toekomst achter ons. De euro en de dollar zullen nog verder verzwakken samen met onze economie. We hebben met Europa de mooiste troeven in handen gehad om samen te werken en uit te groeien tot een wereldmacht echter verkiezen we er voor om te geloven in populisten die liggen te brullen dat mekaar tegen werken beter zal zijn. Men oogst wat men zaait.

  • Rob V. zegt op

   De groei in Thailand gaat al tijden achteruit (neemt af), sla de kranten open en zie dat men zich zorgen maakt. Thailand’s economie groeit nauwelijks meer dan Nederland. Grofweg 3%, NL nauwelijks minder. De armere buurlanden van TH lopen wel harder in, maar Thailand zit even klem in de hogere midden positie. Kijk nog eens goed in de Bangkok Post, Nation enzo.

   Deze discussie hebben we al eerder gehad 🙂 :
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-verkiezingen-2019-prayut-keert-waarschijnlijk-terug-al-premier/#comment-549175

   • Rob V. zegt op

    Ik zie dus geen reden voor zowel Thailand als Nederland om zwaar optimistiscb of pessimistisch te zijn, zowel wat koers als economie betreft. De toekomst ligt wereldwijd en niet op 1 continent. Er zijn echter genoeg uitdagingen. Zie bijvoorbeeld:

    “Despite a strong fiscal position and low external vulnerability constituting credit strengths amid recurring political uncertainty, Thailand’s ageing society, moderate competitiveness and labour shortages will weigh on economic growth and public finances over time”
    https://www.bangkokpost.com/business/1694780/moodys-ageing-labour-issues-dog-thailand

    ” The decline of the index for the past three months, from March to May, reflected downtrend of the Thai economy with no clear signal of a recovery.  (…) The Thai economy is projected to expand 2.8-3.2 per cent in the second quarter of this year, Thanavath said”
    https://www.nationmultimedia.com/detail/Economy/30370679

 36. chris zegt op

  Ik woon en werk hier nu 12 jaar.
  Verdien ongeveer 60% van wat ik in Nederland verdiende, heb hier 10 betaalde vakantiedagen tegen 28 in Nederland, lever elk jaar 2% van mijn AOW in en ben nog nooit in mijn leven zo rijk geweest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website