Nu thaise baht kopen of beter even wachten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 juni 2019

Beste lezers,

Mijn vraag is wat te doen? Baht kopen of even wachten? Vorig jaar kreeg ik rond rond 27 – 28 juni 191,250 baht voor 5.000 euro. Nu krijg ik nog maar 174,750 voor 5.000 euro. Dat is in een jaar tijd 16,500 baht minder oftewel 470 euro duurder.

Groet,

Appel300

No votes yet.
Please wait...

49 reacties op “Nu thaise baht kopen of beter even wachten?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Baht kopen of even wachten?
  Indien iemand daar een antwoord op weet, wil ik graag die zijn glazen bol even lenen. 😉

 2. Dirk zegt op

  Kopen of wachten. Ook ik heb geen glazen bol. Export en toerisme ondervinden naar mijn bescheiden mening de negatieve effecten van een te sterke Thb. Ook mening expat zal de waarddruk van de bath op dit moment wel voelen. Maar of dit tot waardevermindering zal leiden, nogmaals glazen bol niet op voorraad…

 3. GeertP zegt op

  Ik zou zeggen wacht even af,de koers is historisch laag.
  Maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst,ieder advies is eigenlijk uit de lucht gegrepen.

 4. Kees zegt op

  Iedereen die geld in euro of pond heeft lijdt onder de dure baht. Als ik wist wanneer ik precies moest wisselen, was ik al lang gestopt met werken.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Voor mij is ook dilemma.
  In Augustus 2018 kwam ik hier met voor 2 jaar cash geld,bij mij.
  September 2018 was de koers bij Superrich Changmai 1 op 39,2 Th.B.
  Heb voor 4 maanden ingewisseld.
  In November moest ik mijn jaarvisum verlengen met inkomensverklaring,was de koers 1 op 37.
  Heb voor 3 maanden ingewisseld.
  Doe het nu wat ik nodig per maand,laagste wissel is 1 op 36.
  Moet nu weer wisselen voor volgende maand,vandaag gekeken 1 op 34,85.
  Dus help mij gaat het nog verder zakken en wanneer moet ik alles omwisselen.
  Weet het niet meer.
  Hans

 6. Rob Tha Mai zegt op

  De baht is te duur, weet de Thaise regering ook, maar het is goed voor de export. Echter het probleem ligt ook aan de Euro/Dollar koers. De Euro heeft te lijden van Griekenland, Spanje en Italie en de Brexit.

  • pjotter zegt op

   De Baht is duur en dat is goed voor de export! Mis ik wat? Of bedoel je soms import?
   Pjotter

  • Hans zegt op

   Beste Rob,

   Kan je me in simpele woorden uitleggen waarom een dure Baht goed is voor de export ?

   Mijnsinziens is het dramatisch slecht voor de export want Thaise producten zijn vele malen duurder dan producten van de omliggende landen. Maar misschien begrijp ik er niks van 🙂

 7. Hans zegt op

  Het beste dat je kan doen is het aan mijnheer Prayut vragen. Die weet het misschien?

 8. patrick zegt op

  Onze euro staat momenteel al lang historisch laag terwijl de prijzen in thailand dan nog eens elk jaar stijgen. Op termijn zie ik er enkel nog Koreanen en Chinezen als potentiele toeristen, voor ons westerlingen wordt het langzaam maar zeker te duur.

 9. Eric zegt op

  Zelfde probleem, in de goede top jaren 50 bath voor een eurootje. Dat was nog eens leuk. Nu inderdaad historisch laag.
  Vasthouden wellicht de beste optie, maar hoelang wachten totdat de euro weer op een normaal niveau komt?
  Niemand kan dit weten, dus ik wissel in wat ik nodig heb en zie dan wel weer later, in de hoop dat de bath wat zwakker word en er meer voor mijn euro krijg, zo niet dan heb ik jammer genoeg pech gehad en word het wat duurder.
  Succes met je keuze!
  Eric

 10. Paul zegt op

  Ik zou wachten want ik vermoed dat er tussen nu en een paar jaar de baht keldert. Het is een gevoel, nergens op gebaseerd, dus reken me er niet op af. De Thaise economie is er niet echt beter op geworden de afgelopen 10 jaar, een correctie volgt dan vanzelf zoals in het verleden ook is gebeurt.

  • Daniël M. zegt op

   “tussen nu en een paar jaar”???

   Zolang kan ik niet wachten om terug naar Thailand te gaan hoor.

   Feit is dat er geen seizoensgebonden faktor is. Globaal gezien stijgt de baht al meer dan 10 jaar…

   Ik weet ook niet wat ik moet doen.

   Vriendelijke groeten,

   Daniël M.

 11. Ton zegt op

  Er is volgens meerderen sprake van een valuta-oorlog.
  De ECB wil al jaren een zwakke EUR om de eigen economie te promoten: goedkoper exporteren, duurder importeren. Bovendien “fijn” om de vele staatsschulden in Z. Europa tegen zwakkere valuta te kunnen terugbetalen, bijna ongelimiteerd geld bijdrukken om Zuid-Europese obligaties op te kopen en daarmee leningen uitgegeven door Noord-Europese banken te kunnen terugbetalen. Daarbij verlegt men het risico van bankleningen, gedaan door maffiose banken, naar de Europese burgers.
  Ruim 10 jaar geleden bijna 50 THB voor een EUR. Er is al jaren sprake van een dalende trend. Ik ga binnenkort naar TH overboeken. En zie wel wat ervan komt. Meestal aan het eind van de maand een iets gunstiger EUR-koers.

 12. RuudB zegt op

  Als het niet dringend is om ThB aan te kopen, kun je het beste maar gewoon wachten. Voorbeeld: in januari jl ging ik met Eur 1000 in Paragon wisselen, en kreeg ThB 37200. Hedentendage ruim ThB 2k minder. Mij hoor je niet treuren: ik heb de tijd dat de ThB meer dan 45 deed, (zelfs tegen de 50 of meer liep,) ook meegemaakt. Rond 2007 kochten we ons eerste pand tegen een gemiddelde koers van ThB 49.

  Nu omgekeerd aan de slag gaan is handiger: voor ThB 35K krijg je nu Eur 1000. Daar had je begin van het jaar aldus ThB 37,2K voor nodig. Bangkok Bank o.a. werkt prachtig mee met TH/NL transfers.

  Zo zie je maar: op de vraag van Appel300 is geen eenduidig antwoord te geven, want het is maar net waar je bent op welk moment, en in welke financiële omstandigheden je verkeert. Speel het slim en maak gebruik van mogelijkheden zoals die zich voordoen, (voor zover in de gelegenheid.)

  Eén ding is duidelijk: TH is zich flink uit de markt aan het prijzen. Niet alleen economisch vanwege de veel te dure Baht, ook vanwege de steeds maar manifeste politieke – , en sluimerende latente sociale conflicten. Er komt een moment waarop TH dit alles zuur en duur te staan komt. Het wordt tijd dat het land een solide democratische weg in slaat. Ook dat de Euro op termijn weer richting ThB 40 keert.

 13. Jan zegt op

  Blijft koffiedik kijken. De verwachtingen zijn dat de koers van de Euro nog wat verder zal verzwakken. Garanties worden nooit gegeven … Zie https://walletinvestor.com/forex-forecast/eur-thb-prediction

  • Jan zegt op

   Overigens, de koers van de Euro nu is niet op een historisch dieptepunt. Op 15 april 2015 was de koers 34.4 Baht.

   • gust zegt op

    Hallo Jan,vandaag 17 juni 2019 Bangkok Bank 34.4 voor 1 euro !

 14. Yan zegt op

  Zoals enkele weken terug reeds vermeld: de economie in Thailand doet het helemaal niet zo goed. De eerste tekenen laten zich voelen in de auto-industrie waar behoorlijk afgebouwd/bezuinigd wordt op productie en personeel. Vraag blijft hoe lang men de Baht zo hoog blijft houden…toerisme lijdt er ook onder…en nog geen klein beetje. Misschien zal na de rijstoogst ook nog eens blijken dat men het niet verkocht krijgt wegens te duur. Ook ik heb geen glazen bol…maar ben van mening dat het zo ook niet verder kan. Bovendien, het hangt al jaren in de lucht en het lijkt er steeds meer op dat de wereldeconomie streeft naar een pariteit van de Euro met de Dollar. Dit betekent dat de Euro er ook nog op achteruit zal blijven gaan…tot een evenredigheid met de Dollarkoers bereikt wordt. Het ziet er naar uit dat, zelfs indien de Baht een correctie doorvoert, het op termijn ook nadelig blijft zolang ook de Euro blijft dalen…Besluit: indien de Baht een correctie doorvoert, kopen…want de Euro blijft er op achteruit gaan.

 15. john zegt op

  de koers van de baht is niet historisch laag maar hoog ! een veel gemaakte fout overigens.
  Je zou wel kunnen zeggen dat de koers van de euro ten opzichte van de baht laag is ( je krijgt weinig baht voor je euro)

 16. Ger zegt op

  Mijn mening is dat de thai bath kunstmatig hoog ge
  houden wordt. En dat kan niet lang meer goed gaan.
  En dat ie dadelijk gaat vallen en hard, verwacht ik zeker.

  • Alex zegt op

   Uw stelling is juist. Dit heeft niets met de Euro te maken, maar met de Baht, die kunstmatig hoog gehouden wordt! Daardoor wordt Thailand steeds duurder, stort de export en het toerisme in.
   Toen ik hier 10 jaar geleden kwam wonen, en mijn appartement kocht, stond de baht op 50, nu op 35-36!
   Een verlies van 22-23% op mijn inkomen uit NL.
   Maar ik klaag niet,.. het is wat het is en wij kunnen er toch niets aan veranderen!

   • john zegt op

    wildus zeggen dat je bij verkoop een heel beste winst maakt.

    • Theiweert zegt op

     Ja iedereen die 10 jaar terug hier heeft geld gestald c q geïnvesteerd is er dus beter van geworden. Als ze nu het weer wisselen voor de Euro.

     De 800.000 bath is ook 2500 euro meer waard geworden.

    • Singtoo zegt op

     Dit, eventueel, alleen als je na verkoop je Baht weer terug wisselt naar Eur. 😉
     Anders is er zelfs een kans op verlies wegens de onder druk staande verkoop prijzen van onroerend goed.

 17. Kees 2 zegt op

  Als je naar de grafiek van zo’n 15 jaar kijkt is er (met ups en downs) een dalende trend, waarin nog geen kentering zichtbaar is. Ik acht de kans groot dat we op termijn van enkele jaren naar 31 a 32 gaan, en binnen een decennium naar 25 baht in een euro.
  De schulden van Italië zijn gigantisch, een reden voor de ECB (al is die nooit uitgesproken door Draghi) de rente nog vele jaren laag te houden. De inflatie is nog te laag en wellicht zal de ECB het zgn inkoopprogramma herstarten, hetgeen de euro verder onder druk zal zetten.
  Daarnaast worden de economieën in ZO-azië steeds sterker, en daar past een sterkere munt bij.

  De Britten krijgen inmiddels nog maar half zoveel bahtjes voor hun pond in vergelijking met zo’n 15 jaar geleden. Maar zij zijn dan ook wereldkampioen geld bijdrukken????

  • Kees 2 zegt op

   Ik bedoel de grafiek euro / baht. De euro is dalend en zal verder dalen.

  • john zegt op

   kijk niet teveel naar de euro/ baht verhouding en probeer dat niet te verklaren. Als je wilt weten of de euro
   zwakker of sterker wordt dien je eerst te kijken of de euro versus bv de dollar zwakker of sterker is geworden. Ik vermoed dat de dollar tegenover de baht in zelfde omvang omlaag is gegaan. Het is dus NIET de Euro die zwakker is geworden (zie hierboven tekst over ECB) maar het zijn gewoon de diverse NIET BAHT valuta die allemaal tegenover de baht zwakker zijn geworden. Dus niet de euro is zwakker geworden maar de baht is sterker geworden

 18. Harry Romijn zegt op

  De THB is al HEEL ERG LANG gekoppeld aan de US$. Vroeger bij wet 1US$ = 25 THB, in de Tom Yam crisis in elkaar gela.z.erd tot zelfs 57 per TBH ( zie https://theculturetrip.com/asia/thailand/articles/understanding-thailand-better-the-tum-yum-kung-crisis/ ) , en na al heel erg lang tussen de 34,5 en 31,5 ( met wat kleine uitschieters) zie https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=THB&view=10Y of https://www.poundsterlinglive.com/bank-of-england-spot/historical-spot-exchange-rates/usd/USD-to-THB.
  Dat de Europeanen met hun eeuwig onderling gekrakeel geen gelijk fiscaal blok rond kunnen krijgen, en nu bijv weer de Italianen zich geen ene draad aantrekken van de afspraken, geeft o.a. tot gevolg, dat hun valuta, de €uro, laag blijft tov de andere grote = US$. 3/4 of meer van de wereldhandel gaat in $, dus de Thais preferen hun valuta = kostprijs zo dicht mogelijk bij die “verkoop” valuta, ondanks dat de EU het grootste economische blok ter wereld is. Wat de Europeanen daar van vinden, interesseert haast niemand.
  En een nationale bank, die de wisselkoers beïnvloedt ? ? Mid 80-er jaren werd door Reaganomics de $ sterker en sterker. De Bundesbank dacht met DM 3 MILJARD te interveniëren op 1$ = 3 DM. Binnen een paar uur was die pot verdampt. Of zoals toen mijn UvA-docenten internationale wisselkoersen zei: “Er gaat $1000 miljard per DAG rond. Dacht men in Bonn nu echt daar ook maar iets tegen te kunnen doen ? Voor de koers van de US$ moet u bij de faculteit Psychologie zijn, NIET die van Economie”.
  Dragi slaagde er een tijdje geleden wel in: “de waarde van de Euro met alle middelen te verdedigen. en geloof mij: dat zal genoeg zijn”. Met een budget van € 750 miljard, 10 x meer als Merkel en Hollande daar max voor in durfden te zetten.
  zie ook https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/waar-om-daalt-de-koers-van-de-thaise-baht-zo-snel/

 19. Alex Pakchong zegt op

  Beste alle mensen,
  Ga snel al uw euries inwisselen.
  De euro is einde verhaal.
  Lees even “ejbron” of “opiniez” of andere eerlijke sites.
  Alex

 20. Tak zegt op

  Ik heb een vriend welke 9 miljard belegd voor een pensioenfonds. Uiteraard niet in zn eentje maar met een team. Hij vertelde me dat op grond van economische analyses de baht de meest overgewaardeerde munt in de wereld. Hij gaat overigens ook op vakantie in Thailand maar dat terzijde. Het advies is dus wisselen wat je echt nodig hebt momenteel. Er komt een flinke correctie aan. De baht zou 38.5 – 40 moeten staan t.o.v. de Euro. Als je zou als ik nog wat baht heb liggen tegen de vroegere koers van 49 van eerst opmaken of zoals eerder voorgesteld omwisselen maar Euros.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat doet je vriend daar bij het pensioenfonds ? Broodjes beleggen in de kantine ? Met een valutareserve van meer dan 200 miljard USD kan Thailand de koers nog verder laten stijgen, een reserve welke tot de hoogste in de wereld behoort. En met een handelsoverschot met het buitenland en een alsmaar groeiende economie en een land waar anderen investeren en kapitaal beleggen in o.a aandelen is er geen reden om aan te nemen dat de koers overgewaardeerd is, immers daar is geen enkele economisch feit voor te vinden.

   • Harry Romijn zegt op

    https://tradingeconomics.com/thailand/foreign-exchange-reserves zie de grafiek

 21. Appel300 zegt op

  Lol 5555 dus eigenlijk moet ik vragen wie heeft een glazen bol

 22. KeesP zegt op

  Wil je voor zekerheid gaan? Kopen!
  Wil je gokken? Wachten!
  Zo simpel is het.

 23. marc zegt op

  In België en Nederland moeten ze niet zeggen dat we meer koopkracht hebben
  Ons geld is op 5 jaar tijd meer dan 15% gedaald
  Wij zijn gewoon veel armer geworden terwijl alles in Thailand duurder is geworden

  • john zegt op

   Marc zegt”ons geld is op 5 jaar tijd 15% gedaald”Marc dat heet inflatie. Elk land heeft daarmee te maken. en streeft ernaar dat op pakweg 2% per jaar te houden of te krijgen. Binnen de eurozone wordt geprobeerd de inflatie op ongeveer 2% te krijgen en te houden. Dat is in de afgelopen 5 jaar niet gelukt. We zitten op pakweg 8% in vijf jaar. Kun je gewoon opzoeken.!
   15% is dus echt onjuist. Lijkt me goed om in de discussie beetje aan de waarheid te denken anders wordt het luchtfietserij

 24. Theo zegt op

  Hier mijn visie .de financiële markt heeft altijd GLIJK.volg al 30 jaar valuta.euro versus us is niet
  Goed.euro wordt beoordeeld door dollar.euro heeft problemen met Italië Griekenland en ver
  Kiezingen.bath koppelt zich aan dollar.en dat kan niet doorgaan.auto industrie en industriële
  Grootmachten als Unilever etc wijzen al lange tijd op deze problemen.echter zonder resultaat
  Zolang de Thaise bank deze problemen niet wil zien blijft de bath overmatig sterk.
  Tourisme loopt hierdoor hard terug.en wanneer dit onderkend wordt zal de bath dalen.
  En wanneer dit gebeurd weet ik niet.een ding staat vast,ook hier groeien de bomen niet
  Tot in de hemel.
  Groet
  Theo

 25. Kees 2 zegt op

  Iemand stelt:
  eerst 50 baht in 1 euro, nu 35 baht.
  Waarmee het leven in Thailand 23% duurder geworden zou zijn voor hem. Die 23% is sowieso fout, want volgens zijn manier van rekenen had het 30% moeten zijn. Hij redeneerde namelijk dat hij nu 35/50*100% = 70% van het aantal bahtjes voor 1 euro krijgt in vergelijking met eerst. Dus hij redeneerde dat alles in euro’s nu 30% duurder is geworden in Thailand.

  Die 30% is echter ook een foute berekening, het is namelijk 43%.

  Uitleg:
  Bij 50 baht in 1 euro betaalde je eerst namelijk 1000/50 = 20 euro voor 1000 baht.
  Bij 35 baht in 1 euro betaal je nu 1000/35 = 28.6 euro voor 1000 baht.

  28.6/20 * 100% = 143 %.

  Dus in euro’s betaal je nu 143% van hetgeen je eerst betaalde voor 1000 baht.
  Ergo: het is nu 43% duurder. (Afgezien van het feit dat sommige zaken in Thailand ook nog in prijs gestegen zijn.)

  Hier een duidelijker, eenvoudiger voorbeeld:
  Stel eerst 50 baht in 1 euro en nu 25 baht, dan krijg je 50% minder bahtjes. Veel mensen denken dan dat het leven in euro’s in dit voorbeeld 50% duurder geworden is. Het is echter 100% duurder, dus 2 keer zo duur.

  Want: je moet in het eerste geval 1000/50 = 20 euro betalen voor 1000 baht.
  In het tweede geval zou je 1000/25 = 40 euro moeten betalen voor 1000 baht…. twee keer zo duur dus!

 26. Tino Kuis zegt op

  Mooi hoor die sterke bath! Mijn zoon gaat straks wat landerijen in Thailand verkopen, en ik krijg dan lekker veel euro’s. .

  • chris zegt op

   Ik krijg mijn salaris in Bahts. Ik klaag niet maar ben ook niet bovenmatig blij. Ik betaal namelijk niks in Nederland. Ik merk dus niks van een sterke of zwakke Baht.

 27. Jan S zegt op

  Ik zou gewoon nu kopen, € 470,= minder op een mooie vakantie is te overzien.
  De vliegreis is op dit moment weer voordeliger dan vorig jaar.

 28. Dirk zegt op

  De hoogte van de Baht wordt veroorzaakt door de zwakte van de Euro.
  De dure Baht is slecht voor de exportpositie vanThailand, denk aan de rijst die ze nu duur moeten verkopen aan het buitenland.
  De Euro-rente is zo laag dat het verstandiger is om andere valuta aan te houden.
  Deze rente wordt gedicteerd door de ECB met de Italiaanse Draghi aan het hooft.

  Prof. Dr. van Duijn noemde hem een “totale idioot”, zie het interview in Weltschmerz (You tube). De lage rente is goed voorde Zuidelijke landen maar slecht voor de Noordelijke. Onze pensioenen worden misschien gekort, voor onze economie is het slecht en uiteraard ook voor u als Nederlander of Vlaming, in den vreemde.
  Mocht de Euro stranden en er komt een “Neuro” (lees voor de Noordelijke landen) dan krijgt u zeker méér dan 50 bahtjes voor uw zuur verdiende Neuro.

  Gelukkig vertrekt Draghi in oktober as. wellicht wordt hij opgevolgd door een Noordelijke econoom.

 29. Erwin Fleur zegt op

  Beste nog goede appel,

  Ik denk zelf dat de Thaise Bath niet meer omhoog gaat, eerder naar beneden.
  Het vermoeden dat ik heb is dat Thailand meer en meer duurder wordt.

  Deze junta heeft al aangegeven dat zij liever rijke mensen willen en geen …..
  Ik voorspel dat de Bath aan de Dollar gekoppelt is en nog lager gaat zakken.

  Hoe sterker de Bath hoe duurder Thailand wordt.
  Ik heb het niet met deze junta om de reden dat deze man geen verstand van economie heeft.

  Het is mede dat deze junta erg stak op de regel is (leger regels) wat betreft de visa voor mensen
  uit het buitenland.

  Ik zie het liever anders maar dit is mijn mening.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 30. Sjaak S zegt op

  Mensen, dan zou ik zeggen… koop Bitcoin en vasthouden… in januari 2017 kreeg je voor een bitcoin 1000 Dollar, einde 2017 zelfs 20.000 dollar en nu krijg je er (hij staat eigenlijk vrij laag) 9000 Dollar voor, dus 900% winst t.o.v. januari 2017.
  Prognose: over een paar jaar krijg je voor een bitcoin (je kunt ook delen kopen) 40.000 Dollar…
  Ik heb in de afgelopen drie maanden meer dan 50% winst gemaakt…
  Wat maak ik me dan zorgen over de paar % verschil tussen Euro en Thai baht?

  Mijn advies niet te serieus nemen hoor. Ik weet dat de koersverschillen bij Bitcoin enorm zijn. Maar wat ik wel wil aanduiden:
  De Euro, de Baht, de Dollar en vele andere valuta’s zijn in de afgelopen tien jaar enorm gezakt. Daar kijk je in sommige gevallen naar de helft van de waarde. In tien jaar tijd.
  De Bitcoin was tien jaar geleden een paar Euro waard. Voor 20 Bitcoin kon je net één pizza kopen. Had die man toen geweten dat deze 20 Bitcoin nu 180.000 Dollar waard zouden zijn? Ik bedoel maar.

  • Ger-Korat zegt op

   Die Sjaak toch, ik misste je verhalen over de bitcoin de laatste tijd. Dat was een tijd waarin de Bitcoin instortte en velen van een koude kermis thuiskwamen. Je zegt het zelf al, de geweldige daling van 20,000 naar 9000. Ja bitcoinadepten vertellen het liefst alleen maar positieve verhalen om de koers omhoog te praten want dit is het enige fundament van de bitcoin nl. gebakken lucht. Al meer dan een jaar is het doodstil in bitcoinland want ja een hype verwaait snel. Dus laat je hobby achterwege dan bezorg je anderen geen financiele debacle.

   • Sjaak S zegt op

    Het klopt, toen de bitcoin van 20.000 naar 3500 bleef zakken, zakte me de moed in de schoenen. Toch heb ik in die tijd vaak genoeg gebruik ervan gemaakt. Een valuta die al 10 jaar met succes op de markt is, kun je geen hype noemen. Er zijn nu meer gebruikers van bitcoin dan op het hoogtepunt van december 2017. Samsung gaat zijn telefoons met een cryptobeurs inrichten en het blijft nog steeds goed gaan met de Bitcoin.
    Het is geen gebakken lucht, maar een veel grotere acceptatie en gebruik van de bitcoin. Wat is dan nu nog de waarde van het fiat geld? Regeringen en banken bepalen de waarde en deze wordt duidelijk lager. Zelfs op het laagste punt dit jaar was de bitcoin t.o.v. januari 2017 met 300% gestegen. Het probleem bij de meesten en daarbij sluit ik mezelf niet uit, gaan we er pas weer naar kijken, wanneer de waarde stijgt en dus de reis naar voren gaat.
    Vier maanden geleden besloot ik echter om iedere maand voor minimaal 2000 baht aan bitcoin te kopen. Of hij op dat ogenblik nu 1 Dollar of 10.000 dollar staat, maakt niks uit. Over een paar jaar kunnen we dan kijken waar de reis naar toe gegaan is. En wanneer het zo gaat als in de afgelopen 10 jaar, kun je je verheugen, want dan blijken deze maandelijkse inkopen reuze vruchten af te werpen.
    En wat doe je met 50 Euro, iedere maand op je spaarpot? Niet alleen dat deze hoogstwaarschijnlijk veel minder waard geworden zijn, maar je moest er ook nog eens extra voor betalen om dit op beloftes baserend geld op een rekening te mogen parkeren. Nou, dan “verlies” ik het toch liever bij mijn luchtgebakken bitcoin. Kijken wie het laatst lacht.

  • Kees 2 zegt op

   Mensen die een aantal bitcoins kunnen kopen en ook nog jaren kunnen vasthouden, zal het waarschijnlijk weinig uitmaken of ze 39 of 35 baht voor een euro krijgen.

   Wat anders: het verbaast mij dat enkele mensen – na vermoedelijk al vele jaren in Thailand gewoond te hebben – bath schrijven ipv baht. En dit zie ik nu al vele jaren op dit blog.

   • Sjaak S zegt op

    Kees, het verbaast ook nog steeds.
    Wat bitcoin betreft, van de 21 miljoen zijn er slechts nog maar 17 miljoen beschikbaar. Er zal slechts een heel klein percentage een of meer bitcoins kunnen hebben. Maar juist daarin ligt ook de waarde. Het is een valuta die hoofdzakelijk deflatie kent, juist door de schaarsheid daarvan. In 2020 komt een halvering, wat betekent dat het nóg moeilijker gaat worden bitcoins te produceren. Dit kan weer een verdubbeling van de prijs betekenen. Wanneer de bitcoin uiteindelijk door het grote publiek aanvaard wordt en op grotere schaal gebruikt, kan de prijs makkelijk een miljoen voor een bitcoin worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website