Waar om daalt de koers van de Thaise Baht zo snel?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
2 februari 2019

Beste lezers,

Welke financieel deskundige kan mij uitleggen waarom de Thaise Bath zo snel daalt. (Bijna 8% in een jaar tijd). Is dit alleen afhankelijk van de stand van de Thaise economie (bijvoorbeeld terugval van toerisme uit laten we zeggen China), de politieke koers of zijn er ook andere factoren die hier bij een rol spelen?

Natuurlijk is het moeilijk om in de toekomst te kijken, maar zijn er factoren denkbaar waardoor er een herstel kan optreden?

Op het internet kan ik hier weinig over vinden.

Groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

55 reacties op “Waar om daalt de koers van de Thaise Baht zo snel?”

 1. Danzig zegt op

  Beste Henk,
  De Thaise baht is juist sterker dan ooit ten opzichte van andere valuta.
  Je link met terugloop van toerisme – uit welke bron heb je dat vernomen? – kan ik dus absoluut niet leggen.

 2. stevenl zegt op

  De Euro daalt in waarde t.o.v. Dollar en Baht door diverse oorzaken. Maar ook de US Dollar en Australische dollar zijn gedaald t.o.v. de Baht, die alleen maar sterker lijkt te worden.

 3. De Inquisiteur zegt op

  De Thaise ekonomie doet het net goed. Toerisme stijgt ipv daalt.
  Het zijn de dollar, de euro, de andere munteenheden die net net slecht doen.
  Dus stijgt de bath in waarde, niet dalen zoals U zegt.

  • Ivo Charle zegt op

   Inderdaad ik zou niet zeggen dat het toerisme verminderd, hier in Pattaya is het vollen bak. Russen en Chinezen duizenden…. misschien gaan de aanloop naar de verkiezing hier verandering in brengen. Lets hope

   • l.lagemaat zegt op

    Waar al die duizenden Russen en Chinezen zich in Pattaya bevinden is voor mij een groot vraagteken.

    Vanwege de Chinese nieuwjaarsviering 5 februari zijn inderdaad wat meer Chinezen te bespeuren.
    Meestal in de omgeving van Chinese ondernemers met hun aanbiedingen.

    • Ivo Charle zegt op

     Ha ha moet je eens naar Jomtien gaan makker… restaurants, reisbureau’s zelf de fruitkarren die rond rijden is in het Rusisch. Op het strand ben je omsingeld door russen… probeer eens… ga eens op Jomtien beach. Stampe maar ook stampe vol met russen. Ik overdrijf niet, ik ben in rusland op vakantie

     • l.lagemaat zegt op

      Pattaya is groter dan Jomtien.

      Inderdaad nabij Grand Jomtien Hotel zijn veel Russen op vakantie te zien.
      Rijdt verder richting Na Jomtien en de spoeling wordt veel dunner, eventueel naar de
      Dongtan Beach.

      Het nieuws en journaal vergroten ook alles op 1 gebeurtenis en dan lijkt het indrukwekkender.

     • mart zegt op

      Ho ho ik denk dat je alles door een roze bril ziet ,,ik kom al jaaaren in jomthien en pataya het was hier nog nooit zo stil ,,,, en toerisme word hier kunstmatig opgewaardeert … dus niet overdrijven …

  • Dirk zegt op

   De Thaise economie doet het goed?
   Waar haal be dat vandaan?
   In de 12 baar die ik naar Thailand komen waar ik nu woon (Hua Hin) heb ik de laatste 4 jaar de economie alleen maar zien dalen. Te zij je enkele melomane projecten bedoeld waarvoor geen geld is om ze te betalen. Het tempo waarmee ik zaken zie sluiten is schrikwekkend. En als be aan de Thai vraagt waarom dat zo is krijg je steeds hetzelfde antwoord: very bad economy.

   • johnny zegt op

    Kijk maar naar de vele appartementen die overal in thailand en vooral in pattaya leeg staan en ook gebouwen die half gebouwd zijn vanwege geldgebrek

  • Chris zegt op

   Als ik de Thai om mij heen mag geloven, in Nederland, zou het best wel eens met de aankomende verkiezingen te maken kunnen hebben. Gewoon even op de euro’s blijven zitten denk ik dan maar.

   Vriendelijke groet,

   Chris

  • janbeute zegt op

   Beste Inquisiteur, economie in Thailand doet het goed en toerisme stijgt.
   Helaas hoor en zie ik andere geluiden.

   Jan Beute.

 4. William zegt op

  Thaise Baht daalt niet , wordt alleen maar sterker.
  Komt door de ‘pleuro’ en Brexit.

 5. Tak zegt op

  Het is toch verbazingwekkend gezien het feit dat ECB gestopt is met opkopen van staatsobligaties en de Thaise overheid miljarden leent om de infrastructuur te financieren dat de Baht alleen maar sterker wordt t.o.v de Euro toch ramp van alle Europeanen die hier wonen en op vankantie gaan en hun inkomsten in Euro hebben.

  TAK

 6. Frank zegt op

  Mijn idee is dat de Thaise bestuurders op dit moment de bath kunstmatig omhoog brengen ivm de aankomende verkiezingen zodat ze kunnen zeggen tegen de bevolking dat ze het economisch erg goed doen. Na de verkiezingen zal hij weer dalen denk ik.

 7. herman buts zegt op

  Toerisme Stijgt ? ik veronderstel dat dat grappig bedoeld is. Ik woon een aantal maanden per jaar in Chiang mai en zie de laatste Jaren allen maar een daling in het aantal toeristen , veel restaurants klagen en hebben het financieel moeilijk. Ik hoor dezelfde verhalen over Hua Hin , Pattaya en andere. De cijfers die door de overheid gepubliceerd worden zijn lichtjes overdriven om het beleefd te zeggen. de russen zijn massaal verdwenen ,in grotendeels Pattaya ,door de val van de roebel. De Chinezen die meestal met een Package deal komen genereren weinig of geen financieele meerwaarde.De pensionadas en de expats krijgen het moeilijk door de hoge koers van de bht, een deel daarvan is al uitgeweken naar Cambodia en Laos.De thaise economie doet het goed? Toerisme maakte 30% uit van het BNP is volgens mij alleen maar dalende, ik ken geen enkele economist die een zinnige verklaring kan geven voor de stijging van de Bht

  • Tak zegt op

   Toerisme is slechts 5% van BNP.
   Ook in Phuket is het seizoen het slechste sinds jaren als je luistert naar de mensen die hier hotels, restaurants en bars bezitten.

   • Jasper zegt op

    Je vergeet dat bijna 50 % van de Thaise economie informeel is, en niet terug komt in de statistieken. Dat zijn juist ook de mensen die vaak afhankelijk zijn van het toerisme.

 8. John Chiang rai zegt op

  Beste Henk,Ik denk dat je het misschien wel juist bedoeld,maar het eigenlijk precies andersom geschreven hebt.
  In vergelijk tot o.a de Euro en de Dollar is de Thai Baht in waarde gestegen.
  In hoeverre dat het toerisme en de verdere economie ook gestegen is,voor zover men dergelijke berichten geloven kan,heb ik zo mijn twijfels.
  Zeker bij een aanhoudende sterke Baht ligt het eigenlijk voor de hand dat de Thaise export producten voor het buitenland ook duurder worden,en dat hier op den duur het toerisme ook niet van profiteren kan.
  Afgezien van de normale prijs verhogingen, is ook alleen reeds vanwegen de hoge koers van de Baht een vakantie minimaal 10% duurder geworden.

 9. Kareltje zegt op

  Tja, Henk,

  Het is precies ondersom, de Thaise Bhat is veel sterker geworden ten opzichten van de Dollar en Euro.

  Het zal niemand verbazen dat de dollar te “leiden” heeft onder Trump en de Euro onder de invasie uit het midden oosten en Afrika en de Brexit.

  Enne Thailand, deze draait gewoon door, hoewel diverse bedrijven hebben geklaagd, dat de export moeilijker wordt.

  • Kees 2 zegt op

   Heeft niets met ‘invasie’ te maken, je laat je misleiden door ‘volksmenners’ en onderbuikgevoelens. Stel namelijk 1 miljoen mensen erbij op een bevolking van 500 miljoen, dat is 0,2%, dus als we aannemen met een simpele redenering dat dit ook een invloed van 0,2% op de euro heeft….

   Het heeft wel alles te maken met het bijdrukken van Euro’s door de ECB en steeds lagere groei (die de laatste maanden duidelijker werd) van Europese economie. Verder speelt de lage rente in Europa een rol.

   Het Britse pond is het meest in waarde gedaald, maar Groot- Brittannie is dan ook kampioen geld bijdrukken, eerder mee begonnen dan USA en Europa.

 10. Ad zegt op

  Het is een heel simpel verhaal ! De economie van Thailand doet het dus beter dan EU (lees Nederland), In feite zouden we dus onze ogen uit onze kop moeten schamen … .. . Tijd voor Rutte en zijn schavuiten om op te stappen !

 11. Johnny BG zegt op

  Thailand had eind 2018 een handelsoverschot van 1 miljard USD en dat geld wordt ook omgezet in baht en is het een vraag en aanbod kwestie.
  Nederland had 7 miljard overschot dus de werkers daar zijn goed bezig, maar in de crisisjaren zijn er miljarden euros bijgedrukt en is dit een vervelend neveneffect dat het niet in waarde omgezet kan worden.

  Oftewel een soort straf voor mensen die een individuele keuze maken om het geboorteland te verlaten.

 12. Ed zegt op

  Je moet geen financieel deskundige te zijn om te begrijpen dat de Bath niet daalt maar net stijgt. Het feit dat je minder Bath krijgt voor een Euro wil zeggen dat de Bath sterker wordt tov de Euro. Hetzelfde gebeurt tov de Dollar. Is er onrust op de Europese en Amerikaanse financiele markten door de Brexit en de Lock Down? Mogelijk. Ik ben ook geen expert verder.

 13. Jochen Schmitz zegt op

  De regering in Bangkok wet heel goed dat de economie in Thailand slecht is.
  Allen maar de EEC en Bangkok doen het goed en de rest niet.
  Indien de regering zou beginnen met een uitkering voor werklozen zullen er minimaal 10 miljoen mensen zich laten registreren.

 14. Alexander zegt op

  Beste Henk.
  De Thaise Baht is en blijft sterk, hij wordt ook kunstmatig sterk gehouden.
  De Euro gaat als een baksteen onderuit, daar ben je mee in de war.
  Het zal de hoogste tijd worden dat ze de Thaise Baht, net als de Japanse Yen en de Chinese Yuan gaan devalueren.
  Dit zal het toerisme in Thailand zeker bevorderen t.a.v buurlanden als Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam en zal het de concurrentiepositie op de internationale rijstmarkt aanzienlijk verbeteren.
  Wat de totale Thaise economie vooruit zal helpen, want daar is het de laatste jaren een stuk minder goed mee gegaan.

 15. Yuri zegt op

  Korte versie: wisselkoersbewegingen van de THB/USD kwamen in het afgelopen jaar vooral voort uit veranderende verwachtingen omtrent het Amerikaanse monetaire beleid.

  Hieronder het lange antwoord.

  1. Een valuta is geen op zichzelf staande eenheid, maar wordt altijd uitgedrukt in relatieve termen. Een stijging (appreciatie) of daling (depreciatie) van de baht (THB) ten opzichte van wat?

  2. Wisselkoersen worden vooral beïnvloed door geld- en kapitaalstromen in het financiële verkeer. Het goederen- en dienstenverkeer (waaronder voor Thailand export van computeronderdelen, machines, voedsel en instroom van toeristen) heeft meestal een minder grote invloed, en is ook vaak stabieler dan financiële liquiditeit die soms spontaan kan opdrogen (bijv. bij een financiële crisis, revoluties, etc).

  3. Op korte termijn worden wisselkoersen vooral bepaald door actuele en verwachte renteverschillen tussen landen. Een wisselkoers wordt daarmee indirect bepaald aan de hand van de verwachte verandering in economische groei (lagere verwachte groei kan leiden tot verlaging van de rente door de centrale bank), politieke onrust in een land, veranderingen in handelsstromen etc: alles wat de (toekomstige) renteverschillen tussen landen kan beïnvloeden. Het is vaak een complexe combinatie van factoren die de koersverschillen verklaren.

  4. Op langere termijn worden wisselkoersen bepaald door veranderingen in de betalingsbalans (lopende rekening en kapitaalrekening) van landen en aanwezige liquiditeit in de betreffende landen.

  In het geval van de THB moet je denk ik vooral kijken naar de THB/USD verhouding. De USD markt is in het financiële verkeer nog verreweg de meest gebruikte valuta en de Bank of Thailand stemt haar monetaire beleid ook af op die verhouding. Deze wisselkoers was begin feb 2018 THB 31,43 (per USD) en begin feb 2019 THB 31,30. Nauwelijks veranderd, maar er waren wel bewegingen in het afgelopen jaar.

  In de eerste helft van 2018 deprecieerden veel valuta’s in Zuidoost-Azie tegenover de USD, vooral omdat de Amerikaanse centrale bank de rente geleidelijk verhoogde (met verwachtingen voor verdere stijging van de rente). Het renteverschil werd kleiner, het werd dus relatief minder aantrekkelijk om in deze emerging markets te investeren ten opzichte van de Amerikaanse obligatiemarkt. In de tweede helft van 2018 bleef de koers stabiel op THB 32-33. Vanaf half december is er weer sprake van een appreciatie (stijging) van de THB t.o.v. de USD. Dat wordt volgens mij vooral verklaard door omstandigheden in de VS: verwachting van een lichte economische groeivertraging, onzekerheid over handelsrelatie met China, indicaties van voorlopig geen renteverhogingen door de centrale bank en natuurlijk de politieke ontwikkelingen in de VS (shutdown, verscherpte verhoudingen tussen Democrats en Republicans). De groeiverwachtingen voor Thailand zijn recent iets verlaagd, maar hebben dus niet geleid tot een depreciatie (daling) van de THB tegenover de USD.

  Aangezien de dollarmarkten nog zo dominant zijn wordt de THB/EUR wisselkoers vooral verklaard door de THB/USD wisselkoers en de EUR/USD wisselkoers. De EUR/USD koers was begin feb 2018 1.25 en is nu 1.15 (-8%). Dat komt volgens mij vooral door de renteverhogingen in de VS terwijl de rente in het eurogebied nog dicht bij 0% ligt. De verwachting is dat de economische groei in het eurogebied zal afzwakken en dus zijn verwachtingen van een renteverhoging door de ECB verder naar de toekomst verschoven.

  De stabiele THB/USD koers (+0,4%) over het afgelopen jaar en de 8% depreciatie van de EUR/USD koers leidt logischerwijs tot een depreciatie (dus een daling) van de EUR t.o.v. de THB (-8,3%), of andersom: een stijging van de THB t.o.v. de EUR met 8,3%.

 16. louis Chevallerau zegt op

  de Thaische economie is volgens mij helemaal niet zo sterk. En zeker niet zo sterk als de koers van de baht doet vermoeden. Uit gesprekken met Thaisch bankmanagement hebben ik begrepen, dat de koers van de baht .kunstmatig op gezag van de machthebber hoog wordt gehouden. Deze heeft veel Euro’s en dollars nodig voor zijn grote projecten met buitenlandse maatschappijen. Op deze manier krijgt hij zijn benodigde Euro’s en dollars goedkoop. De gewone Thai merkt niets van een groeiend toerisme, deze is slechter dan ooit. Het toerisme vanuit Aziatische landen groeit, maar daar merkt de gewone Thai niets van. Dat zijn allemaal georganiseerde groepsreizen. De verdiensten daarvan verdwijnt in de zakken van de grote organisaties.

  • CeesW zegt op

   Louis Chevallerau, ik ben het volledig met je eens. In mijn beleving is de koers van de THB veel te hoog gewaardeerd. Als de koers inderdaad kunstmatig hoog wordt gehouden (en volgens mij is dat ook zo) dan is het wachten op een felle koerscorrectie. Ik weet nog, dat jaren geleden je voor 1 euro ongeveer 50 THB kreeg. En ik vermoed dat de THB binnen een paar jaar weer die richting uit gaat. Want zoals het er nu voorstaat prijst Thailand zich uit de markt. Dat is al te merken aan de teruggang van het toerisme. Elk jaar wordt weer alles duurder. Ook mijn vrouw en haar familie klagen steen en been over wat ze moeten betalen voor de brandstof voor de auto, voor de boodschappen op de markt, in de winkels, supermarkten etc.
   CeesW.

   • Rob V. zegt op

    50 baht voor 1 euro is weinig realistisch voor de lange termijn. Bij de introductie was het grofweg 1 euro voor 40 baht, dat is een tijdje opgelopen naar iets boven de 50 maar tussen 2002 en nu zien we het vooral schommelen tussen net onder de 40 en tegen de 45 aan als het mee zit. Zo rond de 40 THB is een stuk reëler.

    https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=10Y

    (Ik vond eind januari een site die terug kijkt tot aan de invoering van de Euro in 2002 maar die kan ik niet meer vinden)

 17. Marc zegt op

  De THB daalt niet, beste man, maar stijgt.

 18. Rene Martin zegt op

  De economische groeicijfers in 2018 van rond de 4 % beinvloeden de koers in belangrijke mate. Dit komt o.a. door meer export, gestegen aantal overnachtingen in hotels en de overheidsinvesteringen in infrastructuur. Voor veel Thaise mensen zullen deze goede cijfers geen invloed hebben op hun inkomsten en voor de buitenlanders die hun inkomsten in euro ontvangen zal het de komende tijd er niet beter op worden. Dit komt niet omdat het in het Eurogebied slecht gaat maar de groeicijfers van Thailand zijn beduidend hoger.

 19. John Chiang rai zegt op

  Dat de Euro het vanwegen de maatregelen van de ECB en de gesprekken om de Brexit niet goed gaat is zeker een feit.
  Maar om hiervan alleen Rutte de schuld te geven,die in principe alleen maar een heel klein radertje is van vele anderen die hierover gaan,vindt ik persoonlijk aan de haren getrokken er bij gehaald.
  Ik zou zeker ook in Thailand eerst afwachten tot na de verkiezingen,omdat ik het sterke vermoeden heb dat de Junta en Prayuth alles erg veel mooier daarstellen dan het een werkelijkheid is.
  Het volgens mij, kunstmatige hooghouden van de Thai Baht en de uiterst twijfelachtige berichten over een stijgende economie en het toerisme zouden na deze verkiezingen wel eens plotseling kunnen terugvallen in een werkelijke realiteit.
  Veel buitenlandse investeerders schuwen onrusten net zoals een militaire Junta die zelf de macht gegrepen heeft,en hebben bovendien voor hun export en import ook geen Interesse aan een steeds sterker wordende Thai Baht.
  De enigsten die zich betreffende deze getallen graag op de borst kloppen is de huidige regering en hun leider Prayuth,die ook graag bij de komende verkiezingen weer glanzen wil.

 20. Theo Bosch zegt op

  Ook Valutahandel

  Is een kwestie van vraag en aanbod.

  Als er veel vraag is naar de THB en weinig aanbod stijgt de prijs en krijgen wij dus minder THB voor een euro. (veel vraag: bijv. meer buitenlandse vakantiegangers, de economie gaat goed, veel investeringen etc., maar er kan ook manipulatie zijn inderdaad door erg grote partijen)

  Als er weinig vraag is zal ie dalen en krijgen wij weer meer THB.
  Als je de koers over de laatste 5 jaar bekijkt zie je dat de THB stijgt en ook weel daalt. etc etc.

 21. Jan S zegt op

  Naar mijn mening zal de baht de komende maanden blijven schommelen tussen de 35 en 37.
  Natuurlijk hoop ik dat in verband met de export en de noodzakelijke inflatie voor Thailand de baht zwakker wordt en we weer gezellig 40 krijgen voor onze euro.

 22. Roel zegt op

  De centrale bank van Thailand heeft onlangs de rente verhoogd, wat dus meer vertrouwen geeft in de Thaise bath en daardoor sterker wordt.

  Thailand heeft aan cash reserve van 207 miljard dollar, hun staatsschuld is nog geen 50% van het BBP (bruto binnenlands produkt) Dit alles geeft heel veel vertrouwen voor grote investeerders om hun gelden hier in te zetten door leningen te geven of op rente te zetten. Als de grote investeerders staatobligatie,s kopen van bv Nederland voor 3 jaar kost het hun ongeveer 0,3%, dus negatieve rente, dus minder weer krijgen dan dat je uitgeleend hebt.

  De Thaise export lijd er wel onder, maar al in 2017 werden die export bedrijven iets gecompenseerd door de Thaise overheid. Voor de binnenlands verdiende gelden maakt het niet uit. Er komt nu dus veel meer buitenlands geld binnen door die aankoop van de bath. Dat gebruikt de overheid weer om leningen af te lossen.

  Toen de gulden er nog was, wisselde je 8 bath op 1 gulden, dat is omgerekend 17,5 bath ongeveer op 1 euro, 2002 is de euro gekomen, dus nu praten wij over 18 a 19 jaar terug met de wisselkoers op de gulden.
  Dat de bath zo sterk in waarde daalde kwam door de bankencrisis en de tsunamie van 2004.

  Zodra als de ECB besluit de rente te gaan verhogen zal het voor de euro beter gaan worden, immers als de rente wordt verhoogd betekend dit een sterkere markt en meer vertrouwen door grote investeerders.

  Dus al met al zijn er nogal wat invloeden.

 23. Eddy zegt op

  Hier een betrouwbare bron https://www.businesstimes.com.sg/banking-finance/thai-baht-outperforms-in-emerging-asia-amid-favourable-domestic-foreign-factors.

  “Meer investeringen uit het buitenland – dus wordt meer Thai baht gekocht, sterkere handelsoverschot, niet alleen door toerisme maar ook door export van o.a auto’s, lage inflatie en de rente is hoger dan die van de euro en een aanstaande verhoging door de centrale bank (nog geen feit) maakt de Thaise baht nog aantrekkelijker.

  De euro is daar bovenop onaantrekkelijker (4% vorig jaar toch de dollar) geworden door Brexit, lagere groei Duitsland, en meer dan 3% begrotingstekort Italië.

 24. Tino Kuis zegt op

  Hallo, denk toch niet alleen aan jezelf maar ook aan die vriendelijke Thais, onze gastheren.

  Wij buitenlanders gaan er wat op achteruit maar we zijn toch al rijk, nietwaar?

  Met die sterke bath kunnen de Thais eindelijk op vakantie naar Europa en de Verenigde Staten en geven daar hun geld uit…..

  • Henkwag zegt op

   Tino Kuis, ik heb begrip voor je relativering, maar vind toch dat je iets te geringschattend doet over de achteruitgang voor buitenlanders (Europeanen). We zijn er niet “wat” op achteruitgegaan, maar voor de hier wonende Europeanen is het valutaverlies bijna dramatisch ! Notabene: 10/12 jaar geleden kregen we voor 1 Euro nog 47 bath, nu blijft diezelfde Euro nog onder de 36 bath (dit weekend bij de bank 35,25 bath). Dat is toch een verlies aan koopkracht van zo’n 25 %, met name voor al diegenen die een groot gedeelte van, dan wel hun gehele inkomen hier uitgeven ! En dan wil ik het niet eens hebben over de duurder geworden spulletjes in de supermarkt !

   • erik zegt op

    Tja, Henkwag, maar waarmee wil je vergelijken?

    Mijn emigratieplan in 2002 ging uit van koers 37 want dat kreeg ik toen. In 16 jaar heb ik die koers zien opklimmen naar 53 en zien zakken naar 34 en nu staat ie tussen 35 en 36 dus mijn koopkracht is vrijwel gelijk gebleven, los van prijsstijgingen. Dus zo dramatisch als jij het beschrijft is het niet voor iedereen.

    Mensen die zich rijk rekenden en niet nadachten over de risico’s van een andere valuta krijgen nu het deksel hard op de neus maar hadden dit kunnen incalculeren en een potje kunnen aanleggen. Valutamutaties kunnen nu eenmaal als plus en als min uitvallen.

   • Tino Kuis zegt op

    Dat klopt, Henkwag. Die buitenlanders zijn behoorlijk achteruit gegaan in hun inkomen en daar was ik te geringschattend over. Maar vrijwel alle buitenlanders hebben een inkomen van 45.000 bath per maand en de meesten 65.000 bath per maand of meer. Dan behoren zij tot de 1% in Thailand. Het gemiddelde salaris van een Thai is 15.000 bath per maand.
    Ik moet eerlijk bekennen dat ik over het algemeen meer sympathie heb voor de arme en niet klagende Thai dan voor de rijke en klagende buitenlanders.

 25. Henk zegt op

  Dag allen,

  In ieder geval een ieder (en in het bijzonder Yuri) hartelijk dank voor de diverse antwoorden.
  Mijn vraag heeft in ieder geval een discussie los gemaakt.

  Excuses voor mijn denkfout dat de Bath is gedaald.
  De reden van mijn vraag komt voort uit een geplande investering in het bouwen vaneen huis.
  Het is in ieder geval duidelijk om nu dan toch maar even af te wachten.
  Hoop dan maar dat de koers niet langdurig nog sterker wordt.

  Uit bovenstaande verklaringen blijkt in ieder geval dat de koersbewegingen van Baht in het bijzonder maar daaraan gekoppeld ook de dollar en euro een ingewikkelde materie is zonder eensluidende verklaringen.
  Dat dit niet direct te herleiden valt aan de economische en toeristische bewegingen is mij nu zeker duidelijk.

  Idd hoor ik ook in de “Thaise” wandelgangen in Nederland dat het ook te maken kan hebben met de komende verkiezingen.

  Wat terugval van toerisme betreft , valt hierboven ook te lezen en werd mij in diverse publicatie’s en na mijn bezoek in Hua Hin eind vorig jaar ook zeer duidelijk.
  Wellicht geldt dit dan weer niet voor BKK of andere gebieden, maar hierover kan ik dan weer niet meepraten.
  Blijf het in de gaten houden.:))

  • Yuri zegt op

   You’re welcome

   Wat betreft vooruitzichten (je andere vraag) moet ik onderstrepen dat we momenteel in best wel onzekere tijden zitten:

   – Brexit. Kan bij een ongunstige uitkomst (“no deal” / “harde” Brexit) leiden tot een daling van de EUR t.o.v. USD, en waarschijnlijk ook de THB. “If cool heads prevail” verwacht ik echter dat het effect wel mee zal vallen.

   – VS. Grote kans dat er deze maand weer een shutdown komt waarbij de USD onder druk zou kunnen komen. Dit zou kunnen leiden tot een appreciatie van de THB tegenover de USD en waarschijnlijk ook de EUR.

   – Verkiezingen Thailand en vooral de mogelijkheid van sociale onrust daarna. Dit zou kunnen leiden tot een depreciatie van de THB tegenover de USD en de EUR. Niet goed voor Thailand natuurlijk maar wel mooi meegenomen voor mensen met inkomen in die valuta’s en uitgaven in THB.

   Wat betreft monetair beleid verwacht ik geen renteverhogingen in de komende 6 maanden in de VS en zeker niet in de eurozone. De Bank of Thailand heeft in december de rente opgetrokken met 0,25 procentpunt naar 1,75% en zal tot aan de verkiezingen denk ik ook pas op de plaats maken.

   Goed idee dus om bovenstaande ontwikkelingen even af te wachten. Mocht een bepaalde gebeurtenis leiden tot een behoorlijke daling van de THB t.o.v. de EUR dan kun je daar zelfs van profiteren. Een goede strategie is om van tevoren een bepaalde koers in gedachten te hebben waarop je een transactie in Thailand zou willen doen / geld wil overmaken naar Thailand. Dan voorkom je teleurstellingen achteraf.

 26. Alain zegt op

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-31/no-stopping-baht-as-em-asia-s-best-performance-extends-into-2019

 27. Gerard zegt op

  Henk…voor de twintigste keer…De Bath krijgt steeds meer spierballen….de dollar enigszins…de Euro word een nat washandje…

 28. coene lionel zegt op

  Volgens mij is het zo dat niet de bath naar beneden gaat ,maar onze euro!!!

 29. Similan zegt op

  Net terug uit thailand
  Alles word te duur voor europeanen
  Amper 35,60 voor 1 euro
  Dus alles 20 percent duurder
  Als het zo blijft evalueren is het voor mij voorbij

  • Cornelis zegt op

   Hoe kom je aan 20%? 10% lijkt me accurater – alhoewel ook dat nog steeds best veel is.

 30. fred zegt op

  De Thaise economie en meer bepaald gans ZO Azië gaat erop vooruit. De economie draait als een lier en de politieke toestanden zijn er stabiel. Kortom alles wat investeerders willen is er voorhanden. Geen regeltjes omtrent zwartwerk belastingen en nog minder inzake milieuwetgeving.
  Ik het nooit anders geweten. Hoe beter je economie hoe sterker je munt. Ik ken geen enkele sterke economie met een flutmunt.

 31. theo zegt op

  beste blogger,na al deze berichten gelezen te hebben bent U volgens mij de weg een beetje
  kwijt.sinds 1980 doe ik valuta zoals ze dat noemen..de Thaise bath is NIET gedaald maar
  gestegen tegen de euro.als we kijken naar de US dollar zou de bath euro nu minstens 39
  moeten zijn.dat dit zeer schadelijk is voor de export lijdt geen twijfel..er is menigmaal in
  meetings met de Thaise exporteurs gesproken.maar de centrale bank zegt dat dit niet hoeft.
  de toeristen stroom uit china houdt aan dus gaat het gesmeerd met de economie?er komen
  nog een horde indiers die wie maakt ons wat.bij navraag bij warenhuizen en handel is geen
  sprake van groei.wanneer komt het verstand terug. deze beide geven geen batje uit.in beide
  landen werken wij al 25 jaar.deze week alleen us euro hoger thai bath lager.dit kan niet doorgaan

  ze komen zichzelf tegen.economie in thailand vraag maar aan kredietbeoordeler FITCH en je
  krijgt een onthutsend antwoord.heb gesproken met een grote makelaar,algehele koopstilte.

  de financiele wereld houdt even op de plaats rust.we zullen zien hoe dit afloopt maar er
  komt verandering.

  groet theo.

 32. Harry Romijn zegt op

  Mid 80-er jaren 13 college-avonden ( a 4 uur) gevolgd aan de UvA over internationale wisselkoersen en alles, wat daar – in het verleden – op inwerkte. Aan het eind dankte een van de (avond)studenten de (avond)prof en vroeg hem ook, wat de koers van de US$ tov de Europese valuta MORGEN / volgende week zal zijn. Antwoord: voor die wisselkoers moet u niet op de faculteit Economie zijn, maar op die van Psychologie. Als men massaal denkt dat… gebeurt het vaak ook.
  In gedachte de Duitse Bundesbank, die 3 MILJARD DM had voor valuta-interventie op de US$ onder de DM 3.- te houden. Gevolg.. zoef.. en weg waren die DM 3 mrd. Prof: er gaat ongeveer US$ 1000 MILJARD per dag door de financiële markten. Dacht u nu echt, dat de Bundesbank met interventies wat zou kunnen doen ( of Rutte… Schater). Nee, een Dragi, die zegt: wij zullen ALLES doen om de €uro te ondersteunen.. het hele €uro blok… met HEEL veel wisselvertrouwen ( daarom mochten de Grieken er niet uit ) DAT heeft zin !
  En “geld bijdrukken” doen ze al een 60 jaar niet meer, eerder het omgekeerde: slechts 9% is nog “papiergeld” de rest zijn regeltjes een computeroutprint.
  Als er dus TIG miljarden €uro’s in handel in onzekerheid verkeren wegens een Brexit, Europese verkiezingen op komst met nog meer volksverlakkers, die hetzelfde willen uithalen bij hun land ( PVV, FvD, AfD, Le Pen, Liga Nord + 5 Sterren, Catalunya enz ), de Italiaanse economie die niet 3 % groeit maar 0,4 % krimpt, dus het begrotingstekort daar nog verder door het dak dreigt te vliegen met al een staatsschuld van € 2,3 TRILJOEN , de gele hesjes in Frankrijk voor tientallen miljarden Euro’s schade hebben veroorzaakt en er nog geen oplossing is, de Duitse economie hapert, dan willen uw en mijn pensioenfondsen, spaarbanken, verzekeraars, op safe spelen gezien de rendementseisen en vliegen honderden tot duizenden miljarden in minuten de wereld rond. Thailand – en wat andere Z.O. Aziatische landen lijken nu een redelijk interessante vluchthaven ( voor zolang dat duurt).
  Overigens: weet u nog de startkoers US$ = € 1,197 ( met een golf naar boven en naar onderen om het zwarte geld “op te ruimen”) … tov nu € 1,15… is alles toch redelijk stabiel … al jaren.

 33. j.a. zegt op

  heel kort heel simpel

  De THb is te sterk..de Euro te zwak…ieder heeft een ander belang in de markt momenteel..Ze zullen de Euro nooit meer zo sterk laten worden als voorheen ..tenzij de dollar comleet onderuit gaat.
  Nu maar hopen dat de THB wat afzwakt ..We hebben dit wel eerder gezien ..is niet houdbaar op lange termijn.

 34. Roger zegt op

  Dat de bath heel sterk is, is naar mijn bescheiden mening niet enkel te wijten aan de zwakke euro en dollar. Geen enkele regering kan, met enig kans op een gunstig resultaat, de verkiezingen aangaan met ern gedevalueerde munt. Dat wordt afgestraft in het kieshokje. Ik vermoedt dan ook dsg de regering de bath zeer stevig ondersteunt. Ma de verkiezinhen xal het allemaal veel duidelijker zijn en kunnen we zirn ov de bath echt zo sterk is.

 35. Harry Romijn zegt op

  Wat een geklaag weer.. Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, 1993, kreeg ik nog geen 13 THB voor mijn gulden ( dus x 2,20371 ) dus nog geen 29 THB voor de Euro. En nu 35.. dus waarom al dat geklaag ?

  • Joost-Buriram zegt op

   Omdat de tijden veranderen, ik kreeg in 1990 ook 14 baht voor 1 gulden, maar toen ik mijn huis hier in Thailand kocht (2007) had ik het geluk dat ik 52 baht voor 1 euro kreeg en nu is dat maar 35 baht voor 1 euro, dus logisch dat we op het ogenblik een beetje klagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website