Lezersinzending: Ik ben al driemaal gevaccineerd en terecht!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
25 juli 2021

Ik chat zo af en toe met een 42-jarige politieagente, woonachtig en werkzaam in Bangkok. Toen ik haar vandaag schreef dat ik mijn tweede vaccinatie prik onlangs heb ontvangen, schreef ze mij dat zij er inmiddels al driemaal heeft ontvangen.

Dit vond ik toch wel heel opmerkelijk en ook oneerlijk. En dat schreef haar dan ook. Of ze het eerlijk vindt dat zij al driemaal een prik heeft gehad terwijl het over grootte deel van Thailand nog steeds wacht op zijn eerste prik.

Als antwoord hierop ging ze in de hoogste stand der verdediging. Ik begreep er niets van. Zij en haar collega’s worden dagelijks blootgesteld aan al de gevaren op straat. Plus ze heeft ook familie, plus ze is naast politieagente ook gewoon mens. En 3 prikken is toch beter dan 2, etc. etc. Ik heb haar nog nooit zo fel gezien in haar reacties en ik behandel haar echt niet met een fluwelen handschoen (waarom zou ik?). Kortom, het is volgens haar meer dan terecht dat het politieapparaat (of althans een gedeelte ervan) al driemaal een vaccinatie heeft ter bescherming tegen Covid-19.

Graag jullie reactie hierop. Nog interessanter zou het zijn als ik een beeld zou krijgen hoe de gewone Thai hierover denkt!

Ingezonden door Fons.

27 reacties op “Lezersinzending: Ik ben al driemaal gevaccineerd en terecht!”

 1. Erik zegt op

  Fons, het zou mij niet verbazen als wij allemaal straks een derde prikje mogen halen vanwege de mutaties in het virus.

  En of het eerlijk is jegens derden? Daar kun je op veel manieren over denken.

  Ik heb er twee gehad en ben een ouwe man van 74 met een korte levensverwachting. In hoeveel landen, met name in Afrika en Z-Amerika, wachten jongere mensen, met veel meer kansen op tig jaren leven dan ik, nog op prik nummer 1? Is dat dan eerlijk?

  • nl th zegt op

   Erik, er is zoveel in de wereld wat eerlijk en oneerlijk is, als je straks de derde prikje kan halen zeg je dan ook nee dank je? er zijn nog vele die ze niet gehad hebben?
   Want zolang er leiders rondlopen die alles goed praten wat hen uit komt en zo niet nog mensen kunnen opruien om de boel te vernielen is eerlijkheid soms wel een grote illusie.

 2. Henk zegt op

  Beste Fons, jouw verbazing dan wel verontwaardiging over haar ontvangen 3e prik en vervolgens haar reactie op jouw kritiek is misplaatst. Het is de Thaise context waarbinnen dit alles gebeurt en jij kijkt er met een Nederlandse blik naar. Jij denkt vanuit solidariteit met anderen te mogen reageren en verwijt haar egoïsme. Maar niets is minder waar. Uit haar reactie blijkt net zo goed dat zij aan anderen denkt maar jij noemt dat slechts defensief. Klopt, maar defensief is ze naar jou toe, niet naar het systeem.

  • Johnny BG zegt op

   Het zal uiteraard aan mij liggen maar “normale” politieagenten zijn juist niet pro-actief als er tussen mensen een probleem is. Ze kijken op een afstand en zien wel wat er gebeurd.
   Ook zonder corona ging men de straat al op met mondmasker en zonnebril om geld te kunnen aftroggelen zonder legaal bewijs. Zelf een aantal keer meegemaakt dus weet wat het spelletje is.
   De schrijver heeft gelijk dat het niet normaal is en zeker niet bijdraagt aan het oplossen van een probleem.

  • Mia van Vught zegt op

   Henk
   Ik vind dat je Fons een beetje onterecht verwijt maakt …. Het is gewoon zijn mening , ik lees geen uitdrukkelijke kritiek c.q. vingerwijzing . Hij vraagt onze mening over een gebeuren , de 3 vaccinaties bij de politie , in een land waar vaccins uitermate schaars zijn . Dus laten we de rol van Fons neutraal houden . Dat is wel zo aardig .

 3. willem zegt op

  Alle zogenaamde frontline workers zoals ziekenhuis personeel en politie krijgt momenteel een 3e vaccinatie. Dit komt doordat de 2 vaccinaties met sinovac onvoldoende bescherming bieden tegen de delta variant. Diegene die regelmatig het nieuws kijkt of leest heeft erover gehoord of gezien. Nu krijgen de meesten een 3e vaccinatie met Astrazeneca. Een goede kennis van mij heeft dit afgelopen week gehad. Ze is nurse.

  Gezien de noodzaak en beperkte mogelijkheden om deze mensen optimaal te beschermen is een extra vaccinatie met Astazeneca een goede keuze.

 4. Gerard zegt op

  Wonende buiten Phuket of Bangkok en omstreken zullen maar weinig buitenlanders.een vaccin hebben gekregen…. Ik niet in elk geval, 2022 werd me verteld. Tja.

  Mijn vrouw werkt in het onderwijs en kreeg 2x sinovac. Die bescherming halveert kennelijk elke 40 dagen . Zou goed kunnen dat deze groep (is verplegend en onderwijskundig personeel) ook een derde krijgt. Het blijft lastig, niets is echt duidelijk, wisselende berichten, het blijft afzien.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:
   ‘Die bescherming halveert kennelijk elke 40 dagen’.

   Het niveau van antilichamen halveert elke 40-100 dagen, en dat is bij alle vaccinaties en infecties het geval. De herinnering van vaccinaties en infecties wordt opgeslagen in de T en B cellen van het immuunsysteem zodat bij een hernieuwde besmetting het immuunsysteem sneller en krachtiger kan reageren.

 5. Tooske zegt op

  Fons,
  Je maakt je druk om haar derde prik maar zelf heb je er ook al twee terwijl miljarden mensen er nog geen een hebben.
  Cool down, je mag zelfgerust ook eens in de spiegel kijken.

 6. Mia van Vught zegt op

  Vaak , als mensen zelf iets eigenlijk onterecht vinden , duiken ze meteen in de zelfverdediging als je er vragen over stelt . Natuurlijk hebben diensten als de politie recht op bescherming , maar zij zal beslist ook familie hebben die hun eerste prik nog moeten krijgen terwijl zij er al 3 heeft gehad ……Je hoeft écht niet te beamen dat ze terecht 3 prikken heeft gehad .

 7. Johan zegt op

  Naar mijnopinie zouden mensen oie beroepshalve met veel mensen in contact komen, zoals politie/medischpersoneel en andere hulpverleners altijd voorrang moeten krijgen.

 8. Bing zegt op

  Fons, agenten, dokters, verplegend personeel en anderen die veelvuldig in contact komen met COVID besmette mensen zijn als eerste tweemaal gevaccineerd met een Chinees vaccin. Helaas niet opgewassen tegen bepaalde varianten en de afweer halveert ook nog eens elke 40 dagen.
  De 3 prik is de Astra Zenica , deze wordt gebruikt als booster. 18 tot 61 jarigen krijgen nu eenmaal het Chinese vaccin en 2 tot 3 week later de AZ. (Geldt niet voor bepaalde uitzondering groepen)
  Bing.

 9. Klaas zegt op

  Het politiecorps en de militairen, zorgen eerst en vooral voor zichzelf, de rest kan ze gestolen worden.

 10. Berry zegt op

  Ieder land is beginnen te vaccineren met prioriteits beroepen.

  In vele landen is dat dan de zorg, politie, bestuur en zelfs defensie.

  1 Vaccinatie is niet voldoende, je moet minimaal 2 vaccinaties hebben.

  Door delta heeft men vastgesteld dat 2 vaccinaties na verloop van tijd niet voldoende bescherming bieden. Een 3de vaccinatie is noodzakelijk. En er wordt al aangenomen dat deze boost om de 6 maanden herhaalt moet worden.

  Ik kan heel goed begrijpen dat de politie bij de prioriteis beroepen hoort.

  En beter 1 goed gevaccineerd persoon dan 2 met 1 vaccinatie dewelke niet werkt.

  Ik probeer een reden te bedenken waarom jij kan eisen om een voorrangsbehandeling te krijgen ten op zichte van de prioriteitsberoepen in Thailand? Tot nu toe heb ik nog geen enkele bevredigende reden kunnen bedenken.

  Wat is jouw motivatie dat je gelooft dat je voorrang moet krijgen op de Thaise politie?

  Ik kan bijvoorbeeld begrijpen dat de Belgen in Thailand kwaad zijn op de Belgische overheid, omdat Belgie 150 000 vaccins gaat leveren aan Tunesie, maar de Belgen hier weigerd een vaccinatie te geven. Beetje principe eigen volk eerst.

  Maar ik zou dan niet kunnen begrijpen als dezelfde Belgen voorrang zouden eisen in Thailand.

 11. Wil van Rooijen zegt op

  Fons,
  Welke kwaliteit heeft ze gekregen? Misschien is 3 wel minder dan 2.
  Maar sociaal gezien is dit schandalig met een Europese bril

 12. herman buts zegt op

  zij heeft waarschijnlijk een derde prik gehad omdat zij sinovac heeft gekregen en men nu vaststelt dat 2 sinovac injecties onvoldoende bescherming geven geeft men nu een derde prik met astra zeneca om voldoende beschermd te zijn. Over de voorkeurbehandeling van politie en militairen ga ik geen discussie openen 🙂

 13. Eric Paques zegt op

  Tja,
  Je vertelt een verhaal waarin je er ons met z’n allen een beetje inluist.
  Wellicht luis je je er ook zelf in, denk ik dan zo.
  Zonder die bijkomende info heb je dan de neiging, als lezer, om op je achterste poten te gaan staan.
  Als je dus dab als lezer te weten komt dat de 2 Chinese vaccins niet toereikend zijn, dan is het logisch dat proriteitsgroepen van een derde vaccin worden voorzien, zeker met AZ, als booster.
  Met wat jij als info geeft heb je er hier een show of een circus van gemaakt. En dat neem ik je eigenlijk kwalijk.
  Krediet kun je toch niet krijgen, al speel je misschien nog op het feit dat velen in Thailand ongevaccineerd zijn.
  Maar ook op dat front krijg je het niet. Prioriteitsgroepen moeten kunnen blijven functioneren. Daartoe behoort ook de politie.

  • Fons zegt op

   Beste Eric,

   ik heb hier een bericht geschreven van een dialoog ( om precies te zijn een samenvatting daarvan ) tussen mij en een politie agente uit Thailand. Niet meer en niet minder. Nu kom jij met een reactie waar ik in elk geval geen touw aan vast kan knoppen. Met uitzondering van je laatste 2 regels. Daarin ben je wat duidelijker. En daar heb ik de volgende opmerking over; ik betwijfel wel of die prioriteitsgroepen in Thailand duidelijk gedefinieerd zijn. Ik woon overigens in Duitsland en hier waren de prioriteitsgroepen heel duidelijk omschreven, zoals eigenlijk het hele beleid hier omtrent corona ” op zijn Duits ” ging en nog gaat. Krediet / een show of dat ik gelijk wil hebben of wat dan ook, dat vul je zelf maar in !

 14. fred zegt op

  Ik moet de laatste 10 maanden nog nauwelijks een politieagent hebben gezien. Ook op de grote wegen met de auto geen controles meer gehad het laatste jaar en ik heb wel wat kilometers afgelegd.
  Waar ze in Pattaya voorheen op ongeveer elke hoek van de straat stonden om Motorbikes te controleren lijken ze het laatste jaar wel in rook te zijn opgegaan. Geen enkele controle meer gezien in 2020 noch 2021. Waar deze bende zich schuil houdt niemand mag het weten. Alleszins lijken ze mij niet veel in contact te zijn gekomen met het publiek.

  • Berry zegt op

   Dat is hier dan toch volledig anders.

   Ik rij geregeld in Chanthaburi, Bangkok, Chonburi en Rayong. En vaak zijn er Covid-19 controle punten op de grote toegangswegen. En die controles worden uitgevoerd door de een groot aantal politie agenten en personen van de lokale gezondsheidsdiensten.

   Zelfs in Pattaya, ik heb vernomen dat er (terug) verschillende controle posten zijn en ging ervan uit dat die bemand werden door de politie. Als je geen politie gezien hebt in 2020 en 2021, wie doet dan de controles van deze checkpoints in Pattaya?

   • fred zegt op

    Die checkpoints zijn er nog maar heel recent. Van in November tot verleden maand heb ik geen checkpoints gezienen ik rijd alle dagen. En met de auto regelmatig naar Surin en of andere plekken en in Pattaya ganser dagen met de scooter

 15. Ruud NK zegt op

  Gerard, volgens mij is dit een volstrekt incorrectie veronderstelling. Jij hebt nog geen vaccin gehad en men vertelt je dat dat pas 2022 wordt. Wie is men???

  Laat je niets vertellen, maar ga zelf op onderzoek uit. Ik deed hier hetzelfde, zelf onderzoeken en binnen 2 uur had ik mijn 1ste prik. Zelfs zonder dat ik mijn eerder voor een vaccin had aangemeld. Ik woon niet in Phuket of Bangkok.

  Ik heb ook het idee dat er veel misverstand bestaat tussen de thai en de falang. Ouderen, zoals wij krijgen AstraZeneca en jongeren een ander vaccin. Persoonlijk denk ik, dat als er geen AstraZeneca meer is een Thai eerder zal zeggen –geen vaccin voor falang- in plaats van – het vaccin voor ouderen is op-

  Ga in ieder geval gewoon een van de volgende dagen weer terug.

 16. John Chiang Rai zegt op

  Helaas een menselijk trekje,dat je eerst leert kennen als het om een vermeende levendsbehoudende stof gaat,zoals het schaarse vaccin tegen covid-19.
  Erg velen staan te dringen om een vaccinatie,en krijgen vaak eerst hun solidariteitsgevoel terug,als ze zich zelf in zekerheid voelen.
  Iedere beschuldiging die in richting egoisme gaan,worden met allerhande middelen verdedigd dat het bij hun anders is.
  In Indie en sommige zuid Amerikaanse landen, gingen door de enorme te korten aan zuurstof de prijzen zo in de hoogte,dat alleen de welgestelde nog in aanmerking kwam.
  Ik hoop dat in Thailand het gezondheid systeem niet verder aan zijn grenzen gaat stoten,anders gaan we ook daar veel meer egoisme zien.
  Als een 50 jarige expat vandaag een oproep krijgt dat hij morgen voor zijn Pfizer of Moderna vaccinatie verschijnen moet,denkt haast geen mens meer aan zijn veel oudere Thaise buurman die het qua hogere leeftijd eigenlijk veel nodiger had.
  De menselijke moraliteit waar velen voorheen zo op gepocht hebben,komt bij velen eerst terug als hij/zij zelf de 2 spuiten in de arm gehad hebben.

 17. Marinus zegt op

  Discussie in het algemeen is moeilijk in Thailand. Eer en status zijn er extreem belangrijk. De agente zal zich waarschijnlijk aangevallen voelen en vecht terug. De broer van mijn Thaise vrouw werkt in Khon Kaen bij de politie. Ik heb niet gehoord dat hij het vaccin al heeft gehad, maar ik zal dat morgen vragen.

  • Fons zegt op

   Beste Marinus,

   ik denk dat jouw reactie de meest zinnige is van wat er precies gebeurde tussen haar en mij. Het is not done”, zeker niet tegenover een politie agente. Of het terecht is of niet dat kan hier in Europa ter discussie gesteld worden. Maar dat ik dat waagde in de betreffende chat sessie. Nee dus

   Groetjes

 18. Sjaak S zegt op

  Wanneer het politie-apparaat 3 vaccinaties krijgt, terwijl de rest van de bevolking nog op de tweede moet wachten lijkt niet terecht, maar als het helpt, heb ik er begrip voor.

  Een voorbeeld uit mijn vroegere werk als steward. Tijdens start en landing zaten wij vastgegespt met twee riemen over de schouders en heup. Ook de knop om deze veiligheidsriemen los te maken was gemakkelijk te bedienen, slechts één draai en je zat weer los.
  En dat terwijl de rest van de passagiers slechts een heup-riem hadden.
  Dus bij een eventuele crash, zaten wij, de bemanning goed vast en kon ons veel minder gebeuren dan een passagier die het hele bovenlichaam alleen met hun armen konden beschermen.
  De hoofdreden dat wij zo goed vastgegespt zaten (en nog zitten) was dat wij bij bewustzijn moesten blijven en passagiers het vliegtuig uit zien te krijgen wanneer dat snel moest blijken te gaan. Je kunt niet veel passagiers redden wanneer je bewusteloos in je stoel hangt, of wel?
  Daarom ook hier: de politie en ook het leger moeten in staat kunnen zijn om andere levens te beschermen..

 19. Cornelis zegt op

  Zie ook dit relevante artikel van vandaag in de Bangkok Post:
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2155083/buri-ram-police-defend-booster-shots-for-officers


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website