Lezersinzending: Het paradijs…

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
4 mei 2020

Ik volg meestal Thailandblog en lees vaak de verhalen en lees ook de reacties soms goede maar ook vaak negatieve reacties. Ik heb nog nooit iets op Thailandblog geschreven maar ik vind het nu in deze wel zeer moeilijke tijd gepast om iets te schrijven. Is meer een persoonlijk verhaal over hoe ik het paradijs ervaar en terugkijkend naar de reden van mijn vertrek uit Nederland.

Ik ben sinds 2014 inwoner van Thailand, heb sinds 2011 het paradijs ontdekt mede mogelijk gemaakt door mijn Thaise vriendin uit Nederland, ze was weduwe en had een condo in Pattaya waar we regelmatig heen gingen voor vakantie. Ik heb toen zoveel genoten van het toch wel Amazing Thailand. En dan ga je toch wel nadenken of het mogelijk is om hier te wonen en te werken.

Ik had in Nederland een bedrijfje met 3 man personeel, met wel een bepaalde hoge stressfactor. Had in 2010 mijn oudere broer verloren door longkanker hij heeft uiteindelijk euthanasie gepleegd en hij was eigenlijk hetzelfde als ik, een workaholic. Na deze traumatische ervaring had ik eigenlijk wel zoiets van, het roer moet om. Er is zoveel meer in het leven dan alleen maar werken.

Tijdens mijn verblijven in het paradijs was mij wel opgevallen dat de stressfactor in vergelijking met Nederland, toch wel anders was en op een wel erg laag niveau zat. Maar misschien was dat wel door een te wat zonnige zonnebril gezien. In 2013 had ik contacten gelegd met vooruitzicht op een baan in Bangkok. Alles rondgemaakt. Zou voor een Thais-Chinees bedrijf mijn producten gaan promoten en workshops geven. Nu heb ik altijd wel een bepaalde drang voor avontuur gehad en dacht wat heb ik te verliezen? Bedrijfje opgeheven koffers gepakt, afscheid genomen van mijn moeder van 90 jaar en familie en hupsakee naar het paradijs.

Eenmaal in het paradijs aangekomen toen bleek dat de er een zakenpartner zich had teruggetrokken en mijn baan was er niet zoals beloofd. Gelukkig had ik nog wat reserves om het een paar maanden uit te zingen. De setup was dat ik 5 dagen in Bangkok zou werken en in het weekend thuis in Pattaya zou zijn. Nu was die baan er niet dus ik zat thuis met mijn vriendin en dat geeft toch ook wel wat stress want dan ga je elkaar echt goed kennen. Dit was uiteraard voor beiden het geval. Is uiteindelijk niet goed gekomen. Had wel Pattaya van alle kanten gezien in de periode dat we thuis waren, en een scooter aangeschaft. Ontvluchte zo de werkelijkheid, wow wat een vrijheid in het paradijs. Amazing Thailand!

Gelukkig was er een bemiddelde vriendin die wel brood zag in mijn producten en ben gesteund door haar, een bedrijfje begonnen in Bangkok voor decoratieve vloer- en wandafwerkingen. Toen was ik weer terug bij af, maar nu als farang in Thailand, spreek geen Thais dus compleet afhankelijk van Thaise medewerkers en vriendin. Stressfactor en frustraties erg hoog, ondanks alles voelde ik mij heel erg prettig en gelukkig in Thailand. Ik heb natuurlijk wel nare dingen gezien en de leiding van het land is ook niet correct en juist, corruptie en regeltjes die nergens opslaan, bureaucratie etc.

Ik ging elk weekend naar Pattaya en het leven was bijzonder fijn, lekker genieten van strand, eten drankje, je kent het wel en met uitzicht op zee, oh wat was dat fijn en geen stress. Dus waar zou ik mij druk om maken wat recht of krom is.

Sinds 2018 ben ik naar Pathum Thani verhuisd en woon daar inmiddels 2 jaar. Ons bedrijfje ging de goede kant op, inmiddels met mijn nieuwe vriendin waarmee ik samen dit bedrijf run. Vanaf 2018 heb ik door 4 jaar ervaring geleerd om met de Thaise mensen om te gaan. Waar ik vroeger heel erg in de stress van raakte, zoals niet op tijd komen op afspraken, ja zeggen en niet doen, dingen uitleggen zoals ik het wil en dan totaal anders doen. Ik kijk nergens meer van op en ik moet er vaak om lachen. Laat maar gaan mentaliteit heb ik nu, want ertegen in gaan levert niet veel op behalve stress en dat wil ik niet.

In 2019/20 zijn er goede vooruitzichten voor leveringen aan andere landen verschillende projecten in buitenland en Thailand. Wij hebben nog getoast op 2020 met zulke goede perspectieven In het voor uitzicht.

In februari nog vakantie gehad met mijn tweelingzuster in Pattaya heerlijk genieten en het covid-19 was niet echt een probleem alleen de Chinezen waren er niet in Pattaya dus ook wel lekker rustig. Midden februari kwam voor mij wel een vervelend bericht over een geannuleerd project in Thailand. Wij werken veel voor resorts en winkels. Dit was een geannuleerd project van een resort op een bekend eiland. Mijn andere agent dealer heeft ook alles voorlopig stopgezet en wij zouden leveren begin maart. Verder is eigenlijk alles stopgezet en iedereen is bezig om te overleven.

Gezien het aantal besmettingen en doden, ligt het natuurlijk heel laag in Thailand, maar de maatregelen die ze nemen zijn erg zwaar en soms niet te bevatten. Vraag mij af waarom zulke strenge maatregelen nodig zijn, misschien om het huidige (kabinet/ regering) te laten overleven wie zal het weten. Menig Thai moet toch ook wel na kunnen denken dat het niet allemaal klopt. Er wordt bijna niet getest. De regel van geen alcohol sinds 10 april was nog begrijpelijk i.v.m. Songkran. Toen weer met 10 dagen verlengd waarom dat was is niet helemaal duidelijk voor mij.

Ik drink graag een wijntje en heb dit nu zo 15 dagen gemist. Ik keek er zo naar uit vandaag om een wijntje te kopen en deze week af te sluiten in goede gezondheid. Afgelopen zaterdag was ik nog in de Tesco geweest om Heineken 0.0 te kopen maar kon het niet kopen staat in het vak van bier en valt onder de regels sommige verkopen het wel en andere weer niet. Amazing Thailand.

Vandaag om 12 uur naar de Tesco in Khlong luang wijntje en biertje gepakt maar op mijn vingers getikt door de security dat dit niet mag vandaag tot aan 31 mei. Ik nog helemaal perplex want ik had het toch goed gelezen op Thailandblog en zelfs nog gevraagd aan mijn vriendin. Ik heb mijn kar laten staan en ben zo de winkel uitgelopen. Dit betekent toch wel iets voor mijzelf. 1 ben ik nou zo afhankelijk van alcohol? 2 kan ik geen regels aanvaarden?. 3 stoïcijns eigenwijze farang?

En ja, ik denk alle drie. Dat is ook een reden dat ik hier woon, want in Nederland zijn er zoveel regels waar aan je moet voldoen en dat is hier niet het geval. Gezien alle omstandigheden met mijn bedrijf in deze tijd ervaar ik nog steeds geen stress. Ik gebruik nu de tijd om mijn product online te verkopen wel eens waar voor een gereduceerd tarief en in kleinere verpakkingen meer gericht op DIY. En de hele wereld heeft een probleem, sommige meer dan andere landen.

Terugkijkend op mijn besluit om in Thailand te gaan wonen, het is voor mij de juiste keuze geweest ik voel me hier prettig in mijn vel, ervaar geen stress mis mijn dochter en kleinkind en familie, maar via alle internet en live chats is iedereen dichtbij. Het paradijs is misschien niet het paradijs van weleer, maar ik hoop voor iedereen dat betere tijden weer komen en dat we elkaar weer kunnen ontmoeten in goede gezondheid en hopen dat voor iedereen de schade te overzien is en de kracht vinden om door te gaan.

Ik ben vandaag naar Ayutthaya gegaan Tesco lotus verkoopt daar alcohol. Omdat Tesco Klong Luang in de provincie van Pathum Thani valt is de restrictie op alcohol nog steeds van kracht. Amazing Thailand. Na 20 minuten rijden hebben we het eindelijk voor elkaar. Dus ik kan alsnog de week afsluiten met een wijntje in voorlopig goede gezondheid. Proost! Zie maandag wel weer verder.

Ingezonden door Peter

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersinzending: Het paradijs…”

 1. Gringo zegt op

  “Ik gebruik nu de tijd om mijn product online te verkopen weliswaar voor een gereduceerd tarief en in kleinere verpakkingen meer gericht op DIY”

  Wat zijn dan jouw producten en waar kunnen we dat zien? Website of FB?

  Wel een mooi en eerlijk verhaal, Peter!

  • Omer bousard zegt op

   Beste,
   Kom uit belgie en woon ook in pathum thani
   Alles is het leven is ups en downs maar als je het fanancieel wat kunt reddent redden is het toch amazing thailand,groeten.

  • Peter zegt op

   Hi Gringo,

   Mijn producten zijn vloer en wand afwerkingen micro-cement en gietvloeren. en coatings.

   website http://www.arttex-microcement,com

   We zijn nu bezig om mijn product microcement in kleinere verpakkingen te verkopen normaal 27 m2 1 set nu sets van 13m2 en 9 m2. Ook bezig met instructie video in thai ect. Zijn er druk mee met de voorbereidingen laatste week mei moet alles online zijn via een online site voor bouw materialen.
   en dank voor je reactie.

   • Klaas zegt op

    Is dat een soort egaline, zoals in NL verkrijgbaar van Beamix/Weber?
    Ik ben wel geinteresseerd in een klein pakket, een ruimte van 9 m2 en een ruimte van 3 m2.
    Heb zoiets als egaline hier nog niet kunnen vinden.
    Evt een mailtje: michellebiglift@gmail.com

  • KhunTak zegt op

   mag ik vragen wat voor product jij online verkoopt Gringo.
   Beetje reclame maken kan geen kwaad, toch??

   • Gringo zegt op

    Ik verkoop niets, Khun Tak, het gaat om Peter, zie zijn reactie vlak boven jou!

   • Cornelis zegt op

    Lees het nog eens……

  • Rick de Bies zegt op

   Mooi verhaal (tje),

   En voor mij heel herkenbaar met vele raakvlakken.

   Gr. uit Cha Am.

  • johannes h zegt op

   Hallo Peter,
   Hele realistische geschiedenis met ong dezelfde ervaringen. Ben inmiddels met mijn Thaise vrouw al geruime tijd in NL, waar zij ‘n verschrikkelijke DUO inburgering met glans heeft doorstaan.
   Door de feiten die jij ook allemaal hebt ontmoet zijn wij beiden zo vol met “heimweh”, dat we eigenlijk nu klaarstaan om terug te keren……..

   Goed om jou story gelezen te hebben !!

   Dankje
   Johannes

 2. Johnny BG zegt op

  Erg herkenbaar verhaal.
  Vallen, opstaan en jezelf blijven vernieuwen en ontdekken geeft een positief zelfbeeld. Iets wat je nodig hebt om niet te denken aan de gevolgen als het in Thailand niet meer financieel haalbaar is.
  Ga zo door met het uitdagende leven.

 3. Helmoed Molendijk zegt op

  Heel leuk verhaal mooi verwoordt. Ik beleef Thailand op dezelfde wijze. Amazing Thailand ja dat wel.

 4. Chris zegt op

  Peter in tegenstelling tot vele landgenoten hebt U het in mijn ogen fair beschreven : een paradijs met links en rechts best nogal wat schoonheidsfoutjes maar ook met een zekere kracht om ons te leren in de spiegel te kijken. Veel geluk.

 5. Co zegt op

  Ik heb 4 jaar geleden de stap genomen om naar Thailand te gaan Maar kon ik alles opnieuw over doen zou ik dat nu niet meer gedaan hebben. Thailand mooi land maar echt niet groener dan Nederland

  • Johnny BG zegt op

   Ondanks de tegenslag kan het iets zeggen over de mensen die het wel weten te redden. Dat is geen toeval maar een geloof in je zelf.
   Geprobeerd en verliezen hoort erbij. Wie niet gokt zal nooit winnen.

  • R zegt op

   Mmmhh, en laat ik nu net overwegen om die kant op te komen.
   Huis is net verkocht; Baan is opgezegd per eind dit jaar en ben al heel erg veel spullen aan het wegdoen.

   Zal ongeveer 12 jaar uit eigen middelen moeten overbruggen tot pensioen, maar dat moet kunnen.
   Bovenal heb ik (nog online) met een leuke dame ( ze is verpleegkundige) contact en zodra er weer gevlogen mag worden ga ik erheen.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Ik moet maar 9 jaar overbruggen tot pensioen .
    5 jaar heb ik al , nog 4 jaar wachten .
    Maar het was een heel goede keuze voor mij .
    Ik leef hier nu rustig in Isaan met mijn Banaan plantage .
    Heb keen stress en van niets last .
    Ook nu , met al dat Corona gedoe .
    Ik merk hier niet veel van , alleen , dat nu mensen met mondkapjes
    soms hier lamgs lopen , maar dat zijn mensen , die niet van het dorpje zijn .
    Gelukkig hebben we keen Covid gevallen hier .
    Voor mij is het nog altijd het paradijs hier , wanneer ik het met Nederland vergelijk .
    Voor al , dat weer en met mijn vrouw had ik ook mazzel .

    • R zegt op

     fijn om te horen;
     Ik hoop (en denk van wel) ook een fijne vrouw gevonden te hebben.
     Ware er geen corona perikelen mbt vliegen was ik al die kant op gekomen om haar in real life te spreken.
     Wil iig gauw beginnen met beginners Thai’s 🙂

 6. PEER zegt op

  Kijk,
  Nog eentje van de ouwe stempel en de gestampte pot.
  Vallen, opstaan én vooruit kijken. Daar kun je ver mee komen. Jij hebt geen roze bril nodig en ziet de dingen in goed perspectief.
  Ik zit mi in jouw leeftijds-categorie en geniet ook van Thailand met z’n ‘voors en tegens’ maar ga met grote regelmaat naar m’n familie in Nederland.
  Carpe Diem & Savoir Vivre: goeie lijfspreuken.

  • R zegt op

   ik ben 54, maar wat is jullie leefdtijdscatergorie??

 7. bert matthys zegt op

  Knap, eerlijk verhaal van je Peter! Plezant(leuk voor de Nederlanders ;-)) om te lezen. Veel plezier en zo weinig mogelijk stress nog in je paradijsje.

 8. Barbera zegt op

  Dank voor je schrijven, eerlijk en ook accepterend en blij met half vol glas.
  Ik was ook voor avontuur maar nu 71, toch teruggevallen op eenvoud in Nederland, voelt goed.
  Wens je goed leven!

 9. eric zegt op

  ontroerend en leerzaam om te lezen Peter sinds 2013 heeft Pattaya mijn hart ook veroverd en mijn leven in een positieve zin veranderd. leef nu met mijn Thaise vriendin en geniet elke dag van het leven. mijn leeftijd nu 53 en zeg tegen iedereen geniet van het leven de dag van heden is je leven! wel realistisch blijven over ons thailand het is zoals het is , maar voor mij is het ook het paradijs Pattaya forever. Niet voor niks Koh larn covid vrij en afgesloten van de wereld zo zie je maar met weinig middelen toch gelukkig op een eilandje, zouden ze een film van kunnen maken. Het ga je goed Peter en je familie.

 10. Mike zegt op

  Thailand, zoals elk land is eigenlijk alleen leuk als je de financiele middelen hebt om lak aan alles te hebben. En misschien niet leuk om te vermelden, je bent inderdaad afhankelijk van alcohol als je zoveel moeite doet om het aan te schfaffen. Nooit leuk om te horen, je stelde zelf echter die vraag.

  Als je echt een liefhebber bent van drinken is thailand zowieso het verkeerde land, want erg prijzig. Zo is bier hier maar lieft 5x zo prijzig als in Duitsland…

  • Peter zegt op

   Beste Mike,

   Mijn verhaal gaat over het paradijs zoals ik het ervaar, ik heb alle zekerheden opgegeven om in Thailand te wonen. Ik moet gewoon werken voor mijn brood zoals iedereen dat moet. Hierdoor heb ik een inkomen, ik ben daar dankbaar voor maar dat wil niet zeggen dat ik lak aan alles heb. Ik vermeld dat ik een wijntje lekker vind. Zegt nog niet dat ik de Tesco leeg koop voor drank! Mijn verhaal gaat over stress factor in vergelijking met Nederland en ik voel mij hier in het paradijs erg op mijn gemak. Maar door de covid-19 zal er wel veel gaan veranderen niet alleen voor mij maar voor heel veel mensen in de wereld. Maar als het alleen voor de drank zou zijn was ik zeker niet naar Duitsland gegaan zou Spanje een beter alternatief zijn i.v.m beter weer.

   • Rob V. zegt op

    Als het om betaalbaarheid van eten, drank (en zorg enz) gaat in een warm klimaat zit je inderdaad beter in Spanje. Maar Thailandbloggers hebben hun hart natuurlijk verloren aan dit land. Er is een klik, vraag me niet wat her is, geen idee. In mijn ogen is Thailand geen paradijs, verre van, het land is ‘anders’ maar ook weer geen compleet andere wereld. Ik zou niet weten wat het dan wel is wat het land voor mij bijzonder maakt. Dat is net zo moeilijk te beantwoorden waarom je verliefd bent geraakt op persoon A en niet op B.

    • Peter zegt op

     Rob,je zegt het helemaal juist het is de klik die je hebt met het land moeilijk uit te leggen. En voor iedereen is dat weer anders. Het belangrijkste is waar je happy en gelukkig bent waar je dan ook bent.

 11. Fred S zegt op

  Proost Peter !!!

 12. Marcel zegt op

  was een paradijs,maar denk tweemaal na vooraleer nu nog te komen.
  woon hier al 23 jaar en weet waarover ik spreek.En over de mazzel met
  de thaise vrouwen,het is eigen aan het paradijs!En jouw hemel maak je zelf!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website