Lezersinzending: Gaan we betalen voor onze belastingzaken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
15 februari 2020

Gaan we betalen voor onze belastingzaken? Ja, als het ligt aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken! Op RTLZ heeft hij deze mededeling gedaan en zie daarvoor deze link: tinyurl.com/tc2kxzt

‘Gratis bestaat niet’ is de visie tegenwoordig en dat gaat, in de toekomst, mogelijk betekenen dat je bij het inloggen op jouw belastingpagina een grijpstuiver moet betalen. Ondernemers betalen al een bedrag voor hun BTW- en andere zakelijke aangiften en waarom zou de particulier dan vrijgesteld moeten blijven?

Over inloggen bij mijnoverheid en mijnSVB is niets aangekondigd maar je weet maar nooit….. Evenmin is bekend hoe je dat moet betalen als je buiten de EU woont in een land waarin je geen bankrekening uit Nederland meer mag hebben. Want dat speelt zeker bij mensen in Thailand al een paar jaar.

‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel duurder….’ lijkt me een aardige voor de volgende leus van de Belastingdienst al staat die hier eigenlijk buiten. Het is de centrale overheid die dit uitbesteedt aan een serviceverlener. Dus als Rutte weer eens komt roepen dat we er allemaal op vooruit gaan…..

Ingezonden door Erik

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersinzending: Gaan we betalen voor onze belastingzaken?”

 1. Cornelis zegt op

  Gelukkig ligt het niet aan minister Knops; dit valt niet binnen zijn vakgebied.

 2. ruud zegt op

  Ik neem aan, dat u op dezelfde manier de kosten van uw aangifte kunt betalen, als dat u uw belasting betaalt.
  Het is ook altijd mogelijk de kosten met uw rekening in Thailand te betalen.
  Ik geef toe, dat kan wel wat kosten.

  Maar geen nieuws is goed nieuws.
  Zolang ik geen bericht krijg van de belastingdienst, gaat alles nog goed.
  Ik mag, als ik mij goed herinner vanaf 1 maart aangifte doen, dus misschien ben ik de kosten nog voor dit jaar – als de verzekeraar tenminste opschiet met zijn overzicht.

  • Erik zegt op

   Op 1 maart staat de aangifte klaar en doe je aangifte voor 1 april dan heb je van de zomer bericht van de dienst.

   En inderdaad, die kosten om in te loggen dat zal niet voor dit jaar zijn. Maar het is een plan van de centrale overheid en kan ook voor andere sites gaan gelden als mijnSVB, mijnoverheid en mogelijk andere. Het is duidelijk: voor niets gaat slechts de zon op……

  • Leo Th. zegt op

   Ruud, natuurlijk hoef jij zeker dit jaar geen kosten te betalen om aangifte te mogen doen. En dat zal in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk ook niet hoeven. Hoewel je juist van politici mag verwachten dat ze vooraf goed nadenken over hun uitspraken, is vaak het tegenovergestelde het geval. Van het overgrote merendeel van de “lumineuze” ideeën, die individuele bewindslieden uit hun brein tevoorschijn toveren, hoor je nooit meer wat van. En dat is maar goed ook!

 3. TvdM zegt op

  Vooralsnog geldt dit alleen voor ondernemers, zij zullen aangifte moeten doen met eHerkenning. De kosten daarvan zijn circa € 45,00 per jaar. En als je de aangifte laat verzorgen door een belastingconsulent (die het ook niet gratis zal doen) dan heb je ook niets met die eHerkenning te maken omdat de belastingconsulent alle aangiften namens zijn cliënten kan ondertekenen met een digitaal certificaat.

 4. Christiaan zegt op

  Mocht het zo ver komen, dat wij moeten betalen om belastingaangifte te doen,, dan lijkt het mij een goed idee om uit protest te vragen om een papieren aangifteformulier in plaats van online aangifte doen. Ik wed, dat ze daar niet blij mee zullen zijn.

 5. Harry Romijn zegt op

  a) waarom zou iemand, waarvoor de loon- of uitkeringsheffing finaal is, mee moeten betalen aan diegene, die wegens extra inkomens wél inkomstenbelasting moet aangeven ( dus het meebetalen aan de kosten van die belastingambtenaren) ?
  b) Er is tegenwoordig al zoveel door de Belastingdienst ingevuld, waardoor de veel duurdere belastingadviseur vaak overbodig is geworden. Hier wordt meer op bespaard dan dat die betaling voor aangifte zou kunnen gaan worden.
  c) Ook de kosten van de belastingambtenaren worden betaald uit De Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel ‘s Rijks schatkist genaamd. Als die post er niet meer is, hoeft er minder belasting geheven te worden.
  d) iedereen vergeet die € 46, die men NIET hoeft te betalen als dat het totaal aan nog te betalen belasting is ( dus.. goed schuiven met de verdelingen) . Een ieder, die enkel loon- of uitkeringsheffing kent, heeft dat voordeel niet.
  e) overigens vind ik, dat dit NOOIT uitbesteed behoort te worden aan een externe = commerciële dienstverlener ( net als overigens de visa-aanvragen e.d.)

  • Erik zegt op

   Harry Romijn, alleen de inlogprocedure, die nu gratis is met DigiD, wordt uitbesteed als ik goed lees wat de minister zegt. De vertrouwelijkheid staat hoog in het vaandel in Nederland.

   • Lammert de Haan zegt op

    Staat de vertrouwelijkheid in Nederland hoog in het vaandel nu de uitgifte van eHerkenning (welke trouwens al meer dan 10 jaar bestaat) berust bij een aantal private partijen?

    Daar heb ik echter een geheel andere gedachte over!

 6. Onno zegt op

  Ondernemers betalen sinds een maand voor het inloggen tbv hun belastingaangifte. Er is veel weerstand. Zij m o e t e n een speciaal soort inlogsysteem gebruiken. Zo niet, dan een boete. Huidige overheid is heel vreemd bezig: afgelopen week nog het besodemieteren van de provincie Zeeland, het volledig verkeerd inschatten van problemen voor boeren en bouwers, de voortdurende verdere afbraak van zorg, onderwijs en veiligheid. Gisteravond bij “Op 1” het domme gedraai van PvdA- Ploumen: als minister vóór CETA, nu uitgesproken tégen dit handelsverdrag die ze zelf volledig heeft voorbereid. Zo dom allemaal!

 7. Joop zegt op

  Een proefballon van meneer Knops (CDA, voor het geval u nog niet weet op wie u wil stemmen), welke gedoemd lijkt te mislukken.
  Er bestaat overigens bij de ondernemers veel verzet tegen het moeten betalen voor die e-Herkenning.
  Te zot voor woorden om mensen te laten betalen voor het moeten voldoen aan een burgerplicht.

 8. Jurjen zegt op

  Ik denk dat ik mijn abonnement bij de Belastingdienst op ga zeggen 🙂

 9. Lammert de Haan zegt op

  Deze lezersinzending begint direct al zeer ongelukkig met de veel te stellige opmerking: “Gaan we betalen voor onze belastingzaken? Ja, als het ligt aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken!”

  In de verhandelingen in de Tweede Kamer over dit onderwerp blijkt in het geheel niet dat, als het aan de minister ligt, we straks gaan betalen voor onze belastingzaken, zoals vanaf 1 januari het geval is m.b.t. tot een grote groep ondernemers voor bepaalde belastingzaken (maar dus niet voor alle ondernemers en dan ook nog niet eens voor al hun belastingzaken).

  Op een vraag van Kamerlid Jan Middendorp (VVD) of dit in de toekomst wellicht ook voor burgers gaat gelden, zegt de minister: “Ik kan niet uitsluiten wat er in de toekomst gebeurt” om later te vervolgen met: “Ik ga niet zeggen dat er tarieven in rekening worden gebracht voor burgers. Ik zie dat niet op korte termijn.”

  M.a.w.: de minister beschikt niet over een glazen bol en is dus al een stuk minder stellig dan de schrijver van de lezersinzending aangeeft

  De bewering dat ondernemers al een bedrag betalen voor hun BTW-aangiften is volstrekt onjuist. In ieder geval verandert er voor 2020 niets t.a.v. de aangifte voor de omzetbelasting. Deze kunnen ze in 2020 nog gewoon blijven doen. Daartoe kan op twee manieren worden ingelogd bij het onderdeel “Ondernemers”, nl. via het oude portaal. Daar log je in met je zgn. NL-nummer of in het nieuwe portaal “Mijn Belastingdienst Zakelijk” en dan met DigiD of eHerkenning.

  ZZP-ers en eenmanszaken zijn overigens geheel gevrijwaard van het systeem van eHerkenning. Dat brengt eHerkenning voor particulieren nog veel verder uit beeld.

  Overigens vind ik het een treurige zaak dat de Eerste Kamer en waar de Regering geen meerderheid heeft, nog z’n goedkeuring aan de wetswijziging t.z.v. de invoering van eHerkenning voor grotere ondernemingen, zoals een VOF, maatschap of BV, moet geven terwijl zij reeds is ingevoerd.
  Ook bij het UWV moeten deze ondernemers reeds inloggen met eHerkenning!

  Daarnaast vind ik het een treurige zaak dat de overheid de uitgifte van eHerkenning overlaat aan meerdere private partijen. Het gaat hier immers wel om een zeer vertrouwelijke aangelegenheid!

 10. Wim Feeleüs zegt op

  Betalen om belasting te moeten betalen? Gekker kunnen ze het niet maken…

 11. Pieter zegt op

  Ach ja, je kunt alles framen zoals je wilt. Je zou ook kunnen stellen dat je al jaren moet betalen om belasting terug te krijgen. Immers, de contante uitbetaling aan de balie is decennia geleden al afgeschaft en gratis bankrekeningen bestaan niet.
  DigiD is gratis, de internetverbinding waarmee je online je aangifte invult en indient niet.
  Voor ondernemers is DigiD niet beschikbaar, wel eHerkenning. Kost ongeveer 45 euro per jaar, is aftrekbaar van de winst en zal door ondernemers gewoon doorberekend worden aan hun klanten (0,01 cent per transactie??). Overigens hebben ondernemers met personeel eHerkenning al een tijdje nodig om in te loggen bij het UWV. En straks ook voor onder andere de KVK en de SVB.
  Leuk zo’n inzending, maar ik houd het bij het bekende meehuilen met de wolven in het bos. Daar wordt niemand wijzer van.

 12. Marinus zegt op

  Minister van financien Wopke Hoekstra heeft onlangs nog op tv gezegd, dat er geen sprake kan zijn voor het betalen, voor het doen van de belasting aangifte. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat je om te moeten betalen, eerst moet gaan betalen voor de aangifte.Wij allen betalen toch ook voor o.a.het belastingsysteem, nodig om allerlei andere zaken te regelen, denk aan scholing, de infrastructuur als geheel. Het zou ook te gek zijn als Knops gelijk zou gaan krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website